Baieti de bine, si “specialisti” de-ai asociatiilor, umplu net-ul cu stirea bomba ca s-a publicat un “raport preliminar” al unei comisii a Camerei deputailor, raport care-i “de bine” pentru pensionarii militari!
Numai ca baietii “nu stie” cum functioneaza chestiile astea la Parlament!
Pentru aprobarea unui proiect de lege:
- supunerea la votul plenului se face pe baza raportului
intocmit de catre o comisie
- Biroul permanent al Camerei deputatilor stabileste (dintre
comisiile permanente) o comisie care va intocmi raportul, si comisiile care vor
da avize
- avizele date de comisiile stabilite (cu sau fara
amendamente) se centralizeaza la comisia care va intocmi raportul
- raportul va cuprinde eventualele amendamente (aprobate si
respinse) de la comisiile de avizare, cit si amendamentele (aprobate si
respinse) proprii
---- nu exista posibilitatea intocmirii de raport
“preliminar”
In cazul legii de aprobare a oug
26/2024 (aia cu solda de grad la cei in activitate) (PL-x nr. 262/2024) :
- comisii raportoare sint comisia de aparare si comisia de
buget; iar comisii de avizare sint cele de munca, juridica si de drepturile omului
- comisiile de avizare si-au dat avizele favorabile pentru
aprobarea proiectului de lege in forma primita de la Senat (cu amendamente
nesemnificative pentru pensionarii militari)
- pentru intocmirea raportului, comisia de aparare si
comisia de buget trebuie sa se intruneasca (sa lucreze in comun), sa studieze
avizele si sa intocmeasca un raport COMUN. Raport comun care se va prezenta Biroului
permanent al Camerei in vederea supunerii proiectului de lege votului plenului
Camerei deputatilor
- cele doua comisii nu au avut nicio intrunire in comun
– deci nu exista niciun raport comun
- presedintele comisiei de aparare a intocmit si imprastiat
un asa-zis “Raport preliminar” adresat comisiei de buget... nu Biroului permanent
---- acea smecherie a fost facuta pentru cresterea numarului
de votanti care sa faca din actualul presedinte al comisiei de aparare din
Camera deputatilor viitorul primar al unui “mun’cip”. Asta-i realitatea!
Deci nu-i nimic “de bine” pentru pensionarii militari in ceea ce exista pina’n prezent!
@MA, corect parcursul unui proiect de lege in Parlament, cu o singura observatie : atunci cand proiectul este dezbatut separat de una din Comisiile raportoare, se intocmeste un Raport PRELIMINAR si se trimite celeilalte Comisii, cum s-a procedat si in cazul Pl x 262 !
RăspundețiȘtergereLa fel s-a procedat si la Pl x nr.199/2020, A.Solomon de la Munca a trimis un Raport preliminar la Aparare..!!
@Leon 26.06.2024, 16:51
RăspundețiȘtergereLa : "@MA, corect parcursul unui proiect de lege in Parlament, cu o singura observatie : atunci cand proiectul este dezbatut separat de una din Comisiile raportoare, se intocmeste un Raport PRELIMINAR si se trimite celeilalte Comisii, cum s-a procedat si in cazul Pl x 262 !
La fel s-a procedat si la Pl x nr.199/2020, A.Solomon de la Munca a trimis un Raport preliminar la Aparare..!!".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
La cazul in discutie exista vreun raport comun? Daca nu exista, nu exista nici vreun raport preliminar valabil!
La plx 199/2020 nu se gaseste decit raportul comun! Dovezi ca ar fi existat vreun raport preliminar???
https://plano10.files.wordpress.com/2021/01/adresa-drp-9345-2020-1-1-1.pdf
ȘtergereSe insista in continuare pe actualizarea SG care nu va avea APROAPE NICI UN EFECT fara actualizarea SF. Singurul efect se va vedea pe 01.01.2025 cand CIUCIU indexare cu 10% (deocamdata singura chestie prevazuta de vreo lege) că de...... ,,ați primit actualizare,, la unii foarte putin la foarte multi pe minus.
RăspundețiȘtergereDacă am dreptate și actualizarea în această formă ( care va veni, că nu sunt proști să nu dea APROAPE NIMIC) nu rezolvă mare lucru ci dimpotrivă multe vor scădea și nema indexare, o să umplu frigiderul celor care pentru ,,onoarea reparată și portofelul gol,, au susținut infăptuirea acest lucru.
RăspundețiȘtergere@Leon 26.06.2024, 18:08
RăspundețiȘtergereLa : "https://plano10.files.wordpress.com/2021/01/adresa-drp-9345-2020-1-1-1.pdf".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Si care a fost rezultatul in raportul comun???
In prezent:
- comisia de aparare (aia cu preliminaru' ) = 24 membri
- comisia pentru buget = 31 membri
Care va fi rezultatul votului pentru raportul comun?????
@MA, Pl x 199 NU are Raport comun, Col.(r.) Sovaiala, presedinte al Com.de Aparare in dec.2020 , a cerut un p.d.v Guvernului, care n-a mai venit niciodata !
Ștergere@Leon 26.06.2024, 19:59
RăspundețiȘtergereLa : "@MA, Pl x 199 NU are Raport comun, Col.(r.) Sovaiala, presedinte al Com.de Aparare in dec.2020 , a cerut un p.d.v Guvernului, care n-a mai venit niciodata !".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ahaaa!
Deci cind comisiile raportoare nu lucreaza in comun... rapoartele preliminare au rolul de "apa de ploua" in activitatea Parlamentului!
De la Moș la Moș ! SOLDA DE GRAD PENTRU REZERVIȘTI ! "AMENDAMENTUL LEOREANU" !! Mai exact spus, cel primit de Leoreanu ( n.n. - nicicum cu vreo implicare a MApN, nu ?!🤣) și "dezbătut" în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților, unde chiar am fost prezent ! Pentru a se vedea "profunzimea" dezbaterilor, la întrebarea pe care am pus-o acestuia, respectiv : Domnule președinte, ce înțelegeți dumneavoastră prin partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează potrivit soldei de grad a activului ?!...răspunsul primit a fost : Domnule colonel, nu plecăm de aici până nu rezultă ce este mai bun ! Dezbaterile nu au fost nicicum în profunzime, cu analize și exemplificări pentru clarificări ! Nota generală a fost aceea a strădaniei deputatului Leoreanu de a își impune amendamentul, repet, fără analize, demonstrații, clarificări sau exemplificări ! Revenind la conținutul "amendamentului Leoreanu", în acesta se prevede faptul că, partea din pensie corespunzătoare soldei de grad se actualizează potrivit soldei de grad a celor în activitate și se aplică și pentru recalcularea pensiilor aflate în plată. Azi facem referire la ce ar putea însemna aceasta la pensiile stabilite / recalculate anterior OUG nr.59 / 2017. Pot fi două variante posibile, respectiv : A) fie stabilirea părții - din pensia brută actuală - care corespunde soldei de grad și ulterior a înlocuirii acestei părți cu cuantumul brut actual al soldei de grad, rezultând astfel noul cuantum brut al pensiei ! B) fie înlocuind - în baza de calcul a pensiei - cuantumul soldei de grad existent cu cel actual, ulterior aplicând la noul cuantum al bazei de calcul procentele de stabilire a noii pensii ! Exemplificăm cele două variante. Varianta A) : 1) Pensie stabilită / recalculată în anul 2016 ; 2) Cuantum brut în 2016 = 6120 lei ; 3) Cuantum brut în anul 2024 ( prin prisma indexărilor aplicate ) = 9022 lei ; 4) Solda de grad ( pentru colonel ) menționată în baza de calcul a pensiei ( din decizia din 2016 ) = 356 lei brut ; 5) Solda de grad din prezent, aferentă gradului de colonel = 2838 lei brut ; 6) Noua pensie brută rezultată = 11504 lei ( 9022 - 356 + 2838 ) ; 7) Pensiile nete corespunzătoare celor brute - ca urmare a supraimpozitării - sunt următoarele : a) la pensia brută de 9022 lei corespondentul net este de 8017 lei ; b) la pensia brută de 11504 lei corespondentul net este de 10003 lei. Așadar o creștere netă de...1986 lei !! "Credeți în Moș Crăciun" ?!!! Dă Doamne să mă înșel !
RăspundețiȘtergereVarianta B) : 1) Baza de calcul a pensiei stabilite / recalculate în anul 2016 ( cea de 6120 lei menționată la varianta A punctul 2 ) = 6000 lei ( obs. - pensia de 6120 a rezultat din aplicarea procentului maxim de 85% la BC și a OMM 20% ) ; 2) Noua bază de calcul = 8482 lei ( 6000 - 356 + 2838 ) ; 3) Pensia brută rezultată = 8652 lei ( 6000 × 85% + OMM 20% ) 4) Comparând cuantumul brut al pensiei stabilite / recalculate în anul 2016, cu indexările ulterioare, cu cuantumul brut rezultat prin această variantă, rezultă : 9022 lei, respectiv 8652 lei ; 5) Se pune întrebarea : care cuantum se aplică ?! 6) Până la modificarea art.60 din Legea nr.223 / 2015 prin OUG nr. 59 / 2017 ( n.n. - apropo', ne place sau nu, CCR a zis în "luminăția"sa, că OUG 59 e ok ! ) și ulterior prin OUG nr. 114/ 2018, lucrurile erau limpezi : se prevedea - la alin.(3) - faptul că "În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art.59 ( n.n. - referitoare la indexare ), cât și cele ale alin.(1) ( n.n - referitoare la actualizare ), se aplică dispozițiile cele mai favorabile". Acum, dacă dispoziția nu mai e în vigoare, care e pensia brută luată în calcul ?! Cea din prezent de 9022 lei ( care include și indexările aplicate din 2016 și până în anul curent ) sau cea actualizată de 8652 lei ( prin prisma amendamentului "Leoreanu" și a noii baze de calcul rezultate și menționate la punctul 2, respectiv de 8482 lei ) ??! ; 7) Pe coordonatele supraimpozitării, cele două pensii brute, respectiv de 9022 lei și 8652 lei, au următoarele cuantumuri nete : 8017 lei ( prima ) și 7721 lei ( a doua ) ! Așadar, pensia netă actualizată (7721 lei ) este mai mică decât cea netă indexată ( 8017 lei ) cu 296 lei ! Întrebare : Dacă nu aplici varianta A ( din "n" motive, inclusiv de modalitate de abordare eronată sau impact bugetar, etc.)...cum procedezi - prin prisma "amendamentului Leoreanu" - ca pensia netă acordată să nu scadă de la 8017 lei la 7721 lei, având în vedere faptul că art. 60 alin.(3) din Legea 223 ( susmenționat )...."s-a evaporat" la sfârșitul verii lui 2017 ?!! Gând bun, oameni buni !
RăspundețiȘtergereP.s. La varianta A) trebuiau adăugate indexările la cei 356 lei ai soldei de grad ș-apoi celelalte calcule ! Oricum, esența rămâne !
RăspundețiȘtergere@Mos Martin, eu am spus de la bun inceput, ca doresc sa am aceeasi Solda de Grad BRUTA , ca cel din activitate !
ȘtergereDeputatul Leoreanu nu era deloc interesat de Netul pensiei care intra pe card !
Eu am mai spus ca Bugetul suplimentar alocat la CPS a MApN (Brut) ar fi de peste 100 milioane lei/luna, o crestere de 20%, si cu o rectificare bugetara pozitiva, ar acoperi ultimele 4 luni al acestui an !
Vă salut,
RăspundețiȘtergere@ Leon 27.06.2024, 19:57
@ Eu am mai spus ca Bugetul suplimentar alocat la CPS a MApN (Brut) ar fi de peste 100 milioane lei/luna
Domnule Leon, vă rog să ne spuneți cum ați calculat suma de "peste 100 milioane lei/luna" ?
Probabil că ați citit articolul publicat de domnul Moș Alecu "Ca'n copilărie să ne facem că..." deoarece am găsit acolo mai multe comentarii făcute de dumneavoastră.
V-aș ruga să vă faceți timp să citiți un alt comentariu "foileton" (de fapt sunt 5 comentarii pe acea pagină deoarece Blogger acceptă doar comentarii compuse din maxim 4096 de caractere):
APV_rz 20 iunie 2024 la 19:13
https://mhblogonline.blogspot.com/2024/06/nicolae-ciuca-se-asteapta-ca-militarii.html?showComment=1718900014224#c4883921672668334706
APV_rz20 iunie 2024 la 23:39
APV_rz20 iunie 2024 la 23:43
APV_rz20 iunie 2024 la 23:46
APV_rz20 iunie 2024 la 23:52
Trebuie să vă avertizez că pe acel blog comentariile nu sunt moderate și de multe ori sunt folosite expresii "cazone".
V-aș ruga să vă exprimați părerea cu privire la rezultatele calculelor respective.
Mulțumesc !
Cu stimă,
APV_rz
Dragul meu, timpul nu-mi permite sa citesc decat doua bloguri, unde mai si comentez uneori ( astazi, de exemplu, trebuie sa pun de un cazan de palinca de caise ..:))).
ȘtergereUn calcul destul de simplu:
O medie, am zis eu, ptr.Plt.adj., diferenta ar fi, 2211 lei-400 lei (in plata)=
1800 lei brut.
1800x60000 pensionari= 108 mil.lei brut/luna !
Leon . .și care e varianta aplicabilă ?! A ?! Adică cea care implică...pe net...o creștere lunară de peste 1500 și ceva de lei...pentru solda colonelului ( să sperăm că.."nu doarme moș Crăciun, că mai e mult pănă- decembrie )..sau ..B....adică cea care din actualizare a bazei de calcul...îți iese mai puțin " ca căt" ai ??!
RăspundețiȘtergere@MM, pai n-am zis eu de mai multe ori ca NU fac calcule (inutile!) pana nu citesc in MO forma finala a legii ??
Ștergere@Leon 28.06.2024, 08:08
RăspundețiȘtergereLa : "@MM, pai n-am zis eu de mai multe ori ca NU fac calcule (inutile!) pana nu citesc in MO forma finala a legii ??".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ahaaa!
Deci spusele cu "Leon27.06.2024, 19:57
...Eu am mai spus ca Bugetul suplimentar alocat la CPS a MApN (Brut) ar fi de peste 100 milioane lei/luna, o crestere de 20%, si cu o rectificare bugetara pozitiva, ar acoperi ultimele 4 luni al acestui an !" au la baza grația divină, nu niste "calcule inutile"!
@MA, da, corectez, calcule (inutile) pentru pensiile NETE!
Ștergere@ Leon 28.06.2024, 08:18
RăspundețiȘtergere@ O medie, am zis eu, ptr.Plt.adj., diferenta ar fi, 2211 lei-400 lei (in plata)= 1800 lei brut.
1800x60000 pensionari= 108 mil.lei brut/luna !
Am înțeles !
Vă mulțumesc pentru răspuns !
Pot doar să vă spun că, în modelarea matematică făcută de dumneavoastră, nu ați luat în calcul mulți parametri și prin această omisiune rezultatul final se îndepărtează mult de realitate.
===
@ timpul nu-mi permite sa citesc decat doua bloguri
Sunt convins că timpul este foarte prețios pentru dumneavoastră dar "tactica struțului" nu cred că este cea mai bună.
===
@ astazi, de exemplu, trebuie sa pun de un cazan de palinca de caise ..:)
Dacă materia primă este de calitate și "meșterul" este priceput, sunt sigur că va ieși material finit de calitate 🍷😃
=========
@ All
Poate alți cititori ai blogului, eventual domnul Moș Martin (dumnealui observ că este pasionat de calcule) își vor face puțin timp să lectureze "în deplasare rapidă" raționamentele expuse în cele 5 comentarii semnalate în mesajul meu (APV_rz 28.06.2024, 01:55) și să-și exprime părerea.
Dacă nu, nu 😁
Totuși, așa cum i-am spus și domnului Leon, nu cred că "tactica struțului" este una bună.
Nu promovez respectivul blog, dar acolo "s-a nimerit" să postez câteva comentarii diferite de ce se promovează pe celelalte bloguri cu specific "pensionari militari".
Cu stimă,
APV_rz
E clar ...la anul nu vedem indexare
RăspundețiȘtergereVedeți ce spune g4 media,cât s-a luat du fondul de rezerva pt.sal.restante ale magistratilor.Aproape de 6 ori mai mult cat ne-ar trebui noua pt.actualizarea sold/sal.de grad
RăspundețiȘtergereDupa ce le-a dat si numarul de telefon la care pot sa-l angajeze ca avocat, .diotul continua cu vinturarea de hotariri de-ale unor judecatori habarnisti ca_cum_ca sa se scoata stagiile civile din pensia militara...
RăspundețiȘtergereSi-i impinge spre a apela la stiinta lui cu ziceri de felul:
- “𝐼𝑛 𝑝𝑙𝑎𝑓𝑜𝑛𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑛𝑡𝑢𝑎𝑙 𝑑𝑒 85% 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑎 𝑠𝑖 𝑠𝑝𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑝𝑎𝑛𝑎 𝑙𝑎 9% 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑎 𝑠𝑢𝑝𝑙𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑎, 𝑎𝑟𝑡. 108 𝑑𝑖𝑛 𝐿 223/2015. 𝐴𝑠𝑎 𝑐𝑎, 𝑓𝑎𝑟𝑎 𝑠𝑎 𝑑𝑖𝑚𝑖𝑛𝑢𝑒𝑧𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑎 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑎, 𝑠𝑒 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑜𝑛𝑖𝑏𝑖𝑙𝑖𝑧𝑒𝑎𝑧𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑑𝑒𝑠𝑐ℎ𝑖𝑑𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑖 𝑛𝑜𝑢 𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑒 𝑐𝑖𝑣𝑖𝑙𝑎 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑔𝑖𝑖 𝑐𝑖𝑣𝑖𝑙𝑒 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑡𝑒𝑝𝑡𝑖𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡𝑖𝑠𝑡𝑜-𝑗𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑖𝑝𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑐𝑎-𝑗𝑖𝑎𝑛𝑜-𝑠𝑎𝑟𝑏𝑒𝑠𝑐 𝑖𝑛 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑎.”
Vezi, .diotule, ca “anii civili” ies din pensia militara cu tot cu “plusul” pentru pensia suplimentara, iar introducerea lor intr-o pensie civila se va face fara “spor” pentru pensia suplimentara... pen’ca’s ani dupa 2001 de cind la civili nu mai exista contributie pentru pensia suplimentara, si nici majorare de punctaj...
Si le mai zice .diotul:
- “...𝐶𝑒𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑑𝑒𝑟𝑎𝑛𝑗𝑎𝑡𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑙𝑒 𝑑𝑎𝑢 𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑝 𝑐𝑢 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑎 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑒𝑖 𝑛𝑢 𝑠𝑡𝑖𝑢 𝑠-𝑜 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑒.”.
.Diotule, vezi ca l.223/2015 zicea, atunci la recalculare, ca:
“Articolul 25
(1)Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condiţiile art. 16-18 şi 32 şi perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.coti
(2) Vechimea valorificată pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) nu se poate valorifica şi în sistemul public de pensii sau în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia, în condiţiile protocoalelor încheiate între entităţile implicate “.
Ce ar fi trebuit sa faca CPS-urile???
Sa scoata din vechimea pentru stabilirea pensiei militare acele stagii de cotizare pentru ca salariile din acea perioada nu se gasesc in pensia militara – asa cum le “ordona” niste judecatori nestiutori ai legii???
Am văzut recent într-o decizie de pensionare civilă a unei persoane care are și pensie militară , că la rubrica STAGIU TOTAL DE COTIZARE REALIZAT este inclusă și vechimea realizată citez ÎN SISTEMUL NEINTEGRAT.
Ștergere@MA , te rog spune-mi cum vine asta că nu mai înțeleg nimic?
@Leo 29.06.2024, 18:39
RăspundețiȘtergereLa : "Am văzut recent într-o decizie de pensionare civilă a unei persoane care are și pensie militară , că la rubrica STAGIU TOTAL DE COTIZARE REALIZAT este inclusă și vechimea realizată citez ÎN SISTEMUL NEINTEGRAT.".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
L.263/2010:
Articolul 192
(1) Între sistemul public de pensii și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș.
Sisteme neintegrate sistemului public: pensii militare de stat, pensii avocati si notari, pensii unele culte religioase.
Pentru un impricinat care are vechimi in sistemul public, dar si in mai multe din aceste sisteme, vechimea (pentru sistemul public) se stabileste prin insumarea acelor vechimi... bineinteles daca vreuna din vechimile din sistemele neintegrate nu este fructificata in acel sistem. Vechimile respective se "insumeaza" numai pentru stabilirea dreptului LA pensie (dreptul de a avea o pensie), nu si a dreptului DE pensie (cantitatea de bani a pensiei respective).
&&&&&&&&&&&&&&&&&
Inteleg ca respectivul are pensie militara de stat impreuna cu o (bucatica de) pensie din sistemul public!
La CTP-uri "modelul" deciziilor a fluctuat in timp (dar si de la o CTP la alta CTP)... unele raminind cu "modelul" din timpul cind pensiile militare erau contributioniste...
1. Omul are trecut la punctul STAGIU TOTAL DE COTIZARE REALIZAT 42 ani ,l.. uni,..zile
Ștergeredin care
- 19a/.l../..z/ ÎN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII și ,
- 22/../../zile ÎN SISTEMUL NEINTEGRAT
2. Primeste pensie militară de prin 2001 sau 2002 pt. cei 19 peste 19ani în MFA
3. De prin aprilie i-a venit Decizia de pensie pt. limită de vărstă de la Casa de Pensii teritorială , pt. cei peste 19 ani de muncă în civilie. Deci nu i s-au valorificat ca bani acea vechime în MFA pt. care primeste pensie.
Dar , m-a întrebat pe mine pzilele trecute când mi-a arătat și decizia , dacă știu dacă va primi puncte de stabilitate pt. vechimi mai mari de 25 de ani , după noua lege a pensiilor 360/2023 , deoarece este trecut în decizia din aprilie STAGIU TOTAL DE COTIZARE REALIZAT 42 ani ,l.. uni,..zile.
Eu i-am zis că nu știu ce să-i spun , dar cred că NU.
@Leo 29.06.2024, 20:04
RăspundețiȘtergereLa : "1. Omul are trecut la punctul STAGIU TOTAL DE COTIZARE REALIZAT 42 ani ,l.. uni,..zile
din care
- 19a/.l../..z/ ÎN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII și ,
- 22/../../zile ÎN SISTEMUL NEINTEGRAT...".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
l.360/2023
Art.3
l) puncte de stabilitate - puncte suplimentare acordate persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru o perioadă mai mare de 25 de ani;
r) stagiu de cotizare contributiv - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii
Art. 162
(1) Între sistemul public de pensii și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată,.... În aceste situații, pensia din sistemul public de pensii se stabilește numai pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate în acest sistem.
Art. 85
...
(3) Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:...
Adica... puncte de stabilitate se acorda NUMAI pentru stagiul contributiv realizat in sistemul public!
MULȚUMESC FROMOS @MA
ȘtergereAm să-i spun camardului asta
I-am zis camaradului și s-a întristat, semn că a fost convins de situație, deși SPERA să fie "vișeversa."
ȘtergereÎți mulțumește @MA pt. consultanță.
@Leo 29.06.2024, 20:59
RăspundețiȘtergereLa : "MULȚUMESC FROMOS @MA
Am să-i spun camardului asta".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Aaaa, nu trebuie grabita comunicarea raspunsului... inainte de obtinerea avizului favorabil de la marii specialisti enumerati prin alte locuri! Daca ei au alte pareri mult mai bine fundamentate/argumentate???
Hai, dom' Leo, ca n-o fi fost cu suparare propunerea mea de consultare a marilor specialisti cifrimisto-claudioti!
ȘtergereIo m-am gindit ca din acea consultare s-ar fi putut pune macar de un lant de procese in care sa se ceara CTP-urilor sa nu mai incalce legea, Constitutia, statutul NATO, ba chiar si Biblia!
Dragă @MA,
ȘtergereNu-mi caut CÂRCOTĂ....
Prețuiesc ambele gazete cu administratorii lor.
Vă mulțumesc că EXISTAȚI .
Domeniul ar fi sterp fără voi.
Călin.."precizează:
RăspundețiȘtergere..și, ca urmare a celor de mai sus.., spus = ÎN CLAR: = neavând "25" de ani ..minim.. ci numai.. "19" ani..în sistemul public, NU PRIMEȘTE acele.."puncte de stabilitate"..❗😢
@MIHĂIȚĂ ,
ȘtergereBRAVO !
Nu ai pus degetul pe rană , ci ai băgat degetul în rană.
RăspundețiȘtergereLa fel de precis:
"Art.85. (6) Prevederile alin. (3) - (5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii."
@Leon 30.06.2024, 07:27
RăspundețiȘtergereLa : "La fel de precis:
"Art.85. (6) Prevederile alin. (3) - (5) nu se aplică pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii."".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Acolo nu-i vorba despre sisteme neintegrate sistemului public...
Aolo-i vorba strict despre "pensii de seviciu acordate in baza unor legi cu caracter special". Iar astea's NUMAI pensiile magistratilor, grefierilor, personalului Curtii de conturi, aviatorilor civili, diplomatilor, functionarilor publici parlamentari. Numai la astea calcularea "partii contributive" se va face conform l.360/2023, inclusiv cu chestia punctelor de stabilitate! Acestora nu li se mai adauga puncte de stabilitate pentru vechimi acumulate dupa pensionare (ca, de altfel, tuturor pensinarilor din sistemul public!
La sistemele neintegrate (pi di'adicatelea si cel al pensiilor militare de stat) nu s'ezista calculul partii contributive... acestea neavind, din cauza de lipsa totala, vreo parte contributiva!
Vezi @Leo, ce elegant ne raspunde @MA dupa o noapte racoroasa, cu canicula se descurca mai greu ...)).
RăspundețiȘtergere@Leon
ȘtergereEleganța este unul din punctele FORTE ale lui @MA
@Leon 30.06.2024, 09:10
RăspundețiȘtergereLa : "Vezi @Leo, ce elegant ne raspunde @MA dupa o noapte racoroasa, cu canicula se descurca mai greu ...)).".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Inteleg ca s-a'nteles (si aprobat) ce am spus la chestia cu pensiile de serviciu (acel art.85 (6)/l.360/2023)!
Nu cu_canicula'i greu! Îi greu cu năucii care insistă cu năuceala si dupa ce le dai cu textele de lege'n cap!
De la Moș la Moș : PENSII MILITARE DE STAT ! CONSECINȚELE LENTOAREi DE A GÂNDI ȘI ACȚIONA...A DEVENIT MOLIMĂ... PENTRU CEI VREO...180000 DE REZERVIȘTI AI ȚĂRII !! Una din trei : A) Vrem pensii calculate pe contributivitate...ca la civili ?! Unii or spune nu...alții, da ! B) Vrem pensii militare de stat...calculate după algoritm propriu ?! Unii or spune da...alții, nu ! C) Vrem pensii care să fie mai benefice decât primele două ?! Este redundant a spune că nu ! Singura mare problemă e aceea că...covârșitoarea masă a rezerviștilor...fie manipulați, fie nedocumentați...nu înțeleg....ce e cu varianta... a treia !! Haideți - pe scurt - să o clarificăm ! Așadar : 1) Pensiile militare de stat sunt și pensii de serviciu...nu numai de serviciu ( art.14 din Legea nr.223 / 2015 ) ! 2) Aceste pensii nu au reglementări din care să rezulte faptul că au vreo componentă contributivă, chiar dacă militarii au contribuit și contribuie ! În acest sens, respectiv faptul că pensiile militare de stat nu au - reglementat - o componentă contributivă.... este suficient a se vedea punctul 118 din Decizia CCR nr.900 / 2020 ! 3) Ceea ce au celelalte pensii de serviciu ( n.n. - ele se regăsesc evidențiate în Legea nr.282 / 2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ) - diferit de pensiile militare de stat - este faptul că...ele au două componente, respectiv una contributivă și una necontributivă ; 4) Cum funcționează mecanismul la aceste pensii ?! În esență, e așa : ieși la pensie și până ai vârsta de pensionare în sistemul public ( 65 de ani la bărbați)...primești pensia care îți e mai mare dintre cea care îți e calculată după legea proprie ( exemplu : Legea nr.303 din 2022 pentru judecători și procurori sau Legea nr.2016 din 2015 pentru diplomați, etc.) și cea care-ți rezultă după legea din sistemul public ( n.n. - încă 263 / 2010 până în septembrie, când intră 360 / 2023 ) ; 5) Ce se întâmplă la 65 de ani ?! Rămâi cu pensia pe care o ai, adică : a) dacă ea e mai mare și-i cea rezultată din contributivitate...mergi cu ea înainte ! b) dacă ea e cea rezultată de la bugetul de stat...primești pensia mai mică pe care o ai din contributivitate...iar diferența...o primești de la bugetul de stat !
RăspundețiȘtergere6) Ce ar însemna aceasta pentru pensiile militare de stat ?! : a) pentru "bătrânii" rezerviștii militari de dinainte de 2016 și care au rămas atunci...în 2016, la recalculare... cu cuantumul avantajos al pensiei în plată... și care au acum cel puțin 65 de ani : o creștere a pensiilor în plată ! De ce ?! Pentru că, punctele de pensie pe care le aveau aceștia ( n.n. - a nu se confunda cu punctajul mediu anual ) - până la finele lui 2015 - dacă s-ar înmulți cu VPR ( valoarea punctului de referință utilizată din septembrie anul curent, respectiv cea de 81 de lei ) ar duce - cu certitudine - la o pensie "în buzunar"...mai mare decât cea din prezent ! Mai mult, prin prisma noului articol 101 din Codul fiscal...pensiile lor nu ar mai scădea - cum e acum - prin prisma incidenței supraimpozitării cu 15 sau 20 % ! b) pentru ceilalți "bătrâni" de dinainte de 2016 și cărora le-a crescut pensia la recalcularea începută pe 1 ianuarie 2016 și care au acum cei 65 de ani : tot o creștere a pensiei lor în plată ! De unde asta ?! Simplu, tot din articolul 101 al Codului fiscal ! E suficient să "cetești și sinapsezi" puțin...ca să realizezi că ...de ai bucată din pensie sau toată pensia ( după 65 de ani) stabilită și pe contributivitate....ți se ia impozit - evident - mai mic ! c) pentru "tinerii" rezerviști a căror pensie a fost stabilită din ianuarie 2016 până la "începutul toamnei 2017"...când "le-a zâmbit" vulpea Volguța....și care au acum cel puțin 65 de ani...stabilirea unei părți contributive a pensiei - alături de cea de la bugetul de stat - duce exact la varianta de la punctul b) ! d) pentru rezerviștii...de după OUG 59 din 2017 și până azi : impozitarea / supraimpozitarea a fost și e egală cu zero în buzunar al lor ! Nici ei nu au nimic de pierdut dacă a lor pensie e stabilită dual, adică și pe 223 și pe 360 ! Ș-atunci...în final.: Cât de obtuz și "cu-n neuron și ăla pe ducă" să fii...să nu pricepi și să accepți faptul că nu poate fi decât benefic a se calcula pensiile militare de stat atât prin prisma legislației proprii ( ca la celelalte pensii de serviciu ), cât și prin prisma celei existente în sistemul public ?! Gând bun...celor care-l au..și-l folosesc ! Feriți-vă de cei care....au gânduri....ne...bune !.
RăspundețiȘtergereSe pare că toți doresc acuma pensia pe puncte,recalculata în 2011.
RăspundețiȘtergereDeoarece,am dat în "partidul iubit"in unii oameni ce îl compun,nu ia convenit noului patron și mi-a refuzat unele postări!.E ciudat,dar parca umbra lui @H,este acolo.Nu știu de ce ,dar am impresia asta,
ca nu a plecat niciodată!!!!!As avea multe argumente în ceea ce spun,dar o mai las baltă un timp.
Mircea , ventilează azi un model de JALBĂ către politruci și partidele lor și ne îndemnă să nu ne moleșim de căldură și să ACȚIONĂM.
RăspundețiȘtergereNu prea mai înțeleg ce ni se întâmplă cu adevărat , dar înțeleg vorba unui mare cărturar care spunea că,
A SPERA ÎNSEAMNĂ APROAPE A TRĂI !
@Leo 02.07.2024, 17:30
RăspundețiȘtergereLa : "Mircea , ventilează azi un model de JALBĂ către politruci și partidele lor și ne îndemnă să nu ne moleșim de căldură și să ACȚIONĂM.
Nu prea mai înțeleg ce ni se întâmplă cu adevărat , dar înțeleg vorba unui mare cărturar care spunea că,
A SPERA ÎNSEAMNĂ APROAPE A TRĂI !".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Iar a face sperante desarte multimii inseamna a fi complet jigodie!
Huhurezul umbla cu cioara vopsită.Si numele Claudiu Marin e fals.
RăspundețiȘtergereAtentie ca motorul lui miroase a Publicitate.
Are totusi un plus.Nu este adept Sosoaca.
Ma mai scap si eu pe blogul Huhurezului cand dau de un spalat pe creier.
@acord:
RăspundețiȘtergere..și.."miștoul"..încă: poate continua: .."huhurezul umblă cu cioara vopsită..în clonț"..😜❗
Exista o tendință lipsită total de respect, privind drepturile nete de pensie, a cetățenilor României, privind drepturile de pensie și actualizarea acestora, fie ei civili sau militari, pt cei care au lucrat în condiții grele de munca.
RăspundețiȘtergereCivilii: minerii, siderurgiștii, etc
Ex: miner în Valea Jiului, salar, după care s-au plătit și contribuțiile obligatorii , trei salarii medii pe economie, punctaj anual, de ex 3 majorat cu CS 50% punctaj total 4,5 în legislația care intra în vigoare de la 01/09/2024 punctaj total 3+0,5= 3,5
Deci un miner după recalcularea pensiei pierde 20-25 de puncte anuale, își va păstra în plata pensia neta din ianuarie 2024 dar în veci nu va mai prinde o mărire la netul pensiei, minerii trăiesc cam la fel ca militarii, nu prea mult, să se bucure de pensie , pt că indexările se vor aplica la pensia recalculată.
La militari știți, cei care mai doriți și pensie pe contributivitate luati-va gândul la punctajul stabilit în 2010
Eu am avut 25 de ani in AC și CS așa că din acel punctaj stabilit cu legea 119/2010+OUG 1/2011 mi-am scăzut 25 de puncte anuale.
Daca se va calcula pensia militara și pe contribuție, se va aplica legea in vigoare la 01/09/2024 și total exclus punctajul stabilit în 2010-2011 pt cei care erau atunci pensionari militari.
Ceasuri bune va doresc domnilor și multă sănătate.
Parca am mai scris aici, L.360/2023, se aplica ptr.viitori pensionari !
ȘtergereRecalcularea celor aflati in plata se limiteaza la nou formula, nr.total puncte e din Decizie X 81 lei !
Pentru cei cu o Contributie peste 25 ani vor fi avantajati prin adaugarea (din pix) a unor puncte de stabilitate care le majoreaza pensia !!
@Anonim
ȘtergereCondițiile de muncă D, S și AC realizate în MFA , MAI , etc...în prezent NU SUNT RECUNOSCUTE de sistemul public de pensii , sub nici o formă ( nici ca reducere vârstă de pensionare , nici ca punctaj suplimentar , nici ca vechime/stagiu suplimentar ).
@Leon
După 01.09.2024, mai este un termen de 6 luni în care pensionarii respectivi pot aduce documente suplimentare în vederea dovedirii unor stagii de cotizare sau venituri suplimentare realizate în activitate.
Dl Leon, sunteți oltean și-i oltenii nu s-au înhămat la munca în condiții grele de munca, în Valea Jiului, erau considerați că muncesc cu "gura" sindicat și PCR.
RăspundețiȘtergereMai Leon ia supune tu ce angajat al muncii, în condiții grele de munca, aduna puncte de stabilitate ?
La mine , mina unde au lucrat înaintașii mei avea 600 m adâncime, 200 de metrii sub nivelul Marii Negre.
Leon, oltene îți dau pensia mea, o pensie din comanda unei structuri militare, care n-a fost și nu va fii de nasul și neamului tau și doresc să-ți îndeplinești norma unui miner.
N-ar trebui sa raspund, dar mai puneti mana pe carte, ca nu urzica:
Ștergere"4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele prevăzute la art. 28 lit. a) şi b) beneficiază de UN PUNCT suplimentar pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în aceste condiţii."..!!
Dl Leon, când luați o pauza de la învățământul politico ideologic, citiți, apropo mai știți să citiți ?
RăspundețiȘtergereCitiți noile prevederi legislative care se aplica la recalcularea pensiilor civile începând cu 1 septembrie 2024 aflate în plata.
Dl Leon, noua lege se aplica, în primul rând celor aproximativ 5 milioane de pensionari civili, aflați în plata și prevede recalcularea pensiilor contributive ale acestora în condiții mult mai dezavantajoase, pt cei care au lucrat în condiții de muncă, decât cele existente în momentul deschiderii drepturilor lor de pensie civilă.
RăspundețiȘtergereAu început sa vina deciziile de recalculare a pensiilor civile.
Vă puteți informa pe plan local Dl Leon.
https://m.dcnews.ro/cu-privire-la-discutiile-despre-scaderea-pensiilor-casa-nationala-de-pensii-face-precizari_964669.html
ȘtergereUn titlu de topic și inteligent și actual: "Prostii aruncate în ventilator"
RăspundețiȘtergereVentilatorul muta aerul dintr-o parte intr-alta, evident daca în aer sunt prostii și acestea sunt mutate, de la executiv + legislativ la pensionarii militari și invers, de la asociațiile care se pretind reprezentative la pensionarii militari, etc.
Cum ventilatorul n-are schimbator de căldură nu-i aer condiționat, așa că prostiile aruncate în ventilator, tot prostii rămân, ele nu rezolva nimic nici un trai decent pensionarilor militari și nici o oportunitate pt tinerii României de a îmbrățișa o cariera militara.
Ce sa zic, politica neancorata-n ,realitate, efect zero...
https://www.cnpp.ro/ro/-/precizare-de-presa-debite-pensii?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fro%2Fhome%3Bjsessionid%3DZLh5a26GEYZ5Kk-x_uf7M4b2elu-q1eqPXopqnsUPrqHEX6KHZrv%211247803169%211720024002182%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_UwEJ6YMWXTTi%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-32%26p_p_col_count%3D1
RăspundețiȘtergere@Leon , nu ai învățat nimic din rigoarea lui @MA
ȘtergereArunci link-uri fără să explici NIMIC la ce se referă ele .
@Leon 04.07.2024, 07:17
RăspundețiȘtergereLa : "https://www.cnpp.ro/ro/-/precizare-de-presa-debite-pensii?redirect=https%3A%2F%2Fwww.cnpp.ro%2Fro%2Fhome%3Bjsessionid%3DZLh5a26GEYZ5Kk-x_uf7M4b2elu-q1eqPXopqnsUPrqHEX6KHZrv%211247803169%211720024002182%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_UwEJ6YMWXTTi%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-32%26p_p_col_count%3D1".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Asa trebuia precizat de la'nceput...nu cu articol de ziar !
C'altfel trebuie sa intervina unii care au " suspiciunea rezonabila de "arogant nesimtit"..
Că, la ei, toti sint de-o apa si'un pamint ........"tot finantist de rahat"...
Finantisti de rahat fiind, pentru ei, toti cei care stiu legile, chiar daca li s-a "iecsplicat" de multe ori ca nu's finantisti si ca sint "de negru" - la pregatire, functii ocupate, unitati in care au activat!
Mnoaaa... ei prind greu, uita repede, da' stiu cel mai bine!
Asa c'ai grija, finantistule de rahat!
@MA
Ștergerecineva spunea cândva,
" CĂRȚILE DIN CĂRȚI SE FAC"
Prietenul @Leon , JOACĂ CARTEA apoi o citește............
@Akord, nu ai pentru ce sa-ti ceri scuze ! Doar stim amandoi ca uneori "Graba strica treaba " !
RăspundețiȘtergereDl leon, vă văd un oltean gen elena ceaușescu, va rog să promovați profesia militara, mă gândesc la acoperirea deficitelor din MApN, ei spun 25% dar sunt și mai mari, care este politica dumneavoastră în acest sens ???
RăspundețiȘtergere@Leo 04.07.2024, 18:33
RăspundețiȘtergereLa : "@MA
cineva spunea cândva,
" CĂRȚILE DIN CĂRȚI SE FAC"
Prietenul @Leon , JOACĂ CARTEA apoi o citește............".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Io n'as prea zice'asa!
Altii sinteti cei care mai dintîi aruncati bomba, si p'urma'ncercati s'aflati că de ce!..
De mirare că'n tagma inginerilor militari apar astfel de presupuse glumițe!
Se pare ca de la 01 ianuarie se preconizeaza MAREA ACTUALIZARE A SG. De ce de atunci ? Pentru ca dupa ce in urma actualizarii SG marea majoritate a pensiilor vor scadea se va comunica ,,pai nu putem sa va dam si indexarea de 10% si actualizarea, , Peste 10 ani la urmatoarea crestere a SG cei care acum cu mandrie vor asta in detrimentul cresterii REALE a sumei ce intra pe card.....nu vor mai fi .....sa zica ,,am spus eu vedeti,,
RăspundețiȘtergereBogdane:
RăspundețiȘtergere.."deocamdată"..,"profețiile" tale= sunt.."parole"/"parale"..goale..😜👻❗
Deocamdata asa este sunt doar vorbe. Sper sa creasca suma ,,pe portofel,, intr/un mod sau altul minim indexarea 10%
ȘtergereCPS MAI,au început sa împartă Decizii de oprire "Drepturi Necuvenite" din 2017.iunie-iunie.2024,pt.actualizarea făcută greșit de CPS a MAI,în urma judecării cu C.C.(Cuuurrrrtea de Conturi)
RăspundețiȘtergere@GG 05.07.2024, 11:25
RăspundețiȘtergereLa : "CPS MAI,au început sa împartă Decizii de oprire "Drepturi Necuvenite" din 2017.iunie-iunie.2024,pt.actualizarea făcută greșit de CPS a MAI,în urma judecării cu C.C.(Cuuurrrrtea de Conturi)".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Care-i sursa acestei stiri???
Sursa: Un rezervist din MAI,care ma sună dimineata pe la 10 sa-mi spună C hiar îmi citi din cuprinsul Deciziei.Are 30 zile sa facă contestație,dacă nu rămâne definitivă!!!! Persoana respectivă este pompier.Are 7440 lei de reținut.MA@,nu va mint!
RăspundețiȘtergere@GG 05.07.2024, 17:16
RăspundețiȘtergereLa : "Sursa: Un rezervist din MAI,care ma sună dimineata pe la 10 sa-mi spună C hiar îmi citi din cuprinsul Deciziei.Are 30 zile sa facă contestație,dacă nu rămâne definitivă!!!! Persoana respectivă este pompier.Are 7440 lei de reținut.MA@,nu va mint!".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Nu am suspectat minciuna! M-am gindit ca poate fi ceva preluat din multele zvonuri care circula pe net!
Daca spusele dvs. nu ar fi avut acea baza... nu numai eu as fi fost cel mintit, ci ceilalti care ar fi citit spusele dvs.!
La Casa națională de pensii publice, în schema de organizare și funcționare exista un consiliu tripartit, format din 9 reprezentanți: 3 guvern, 3 sindicate și 3 patronate.
RăspundețiȘtergereDe ce nu se poate face acest lucru și la CPS-uri ?
Patronatele pot fii înlocuite de Statul Major General, pt că o parte din pensionarii militari, indiferent de CPS-uri, au obligații militare, unii sunt și-n plan.
Unde n-avem sindicate, putem lua în considerare asociațiile reprezentative, iar pt guvern putem lua reprezentanți ai activilor.
La CPS-uri, acest consiliu poate fii și cu fracțiune de normă, important este sa aibă un cuvânt de spus.
@MA, Dosarul nr.7095/2/2020 este trimis de ICCJ la REJUDECARE la Curtea de Apel Bucuresti !
RăspundețiȘtergereEste posibil ca pensionarul respectiv sa fie unul din cei 5 cu Debite la CPS a MAI !
@Anonim 05.07.2024, 18:56
RăspundețiȘtergereLa : "La Casa națională de pensii publice, în schema de organizare și funcționare exista un consiliu tripartit, format din 9 reprezentanți: 3 guvern, 3 sindicate și 3 patronate.
De ce nu se poate face acest lucru și la CPS-uri ?...............".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Acel Consiliu tripartit are atributii foarte clare:
L.346/2002
Art. 69
Conducerea activității de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale este asigurată de președintele CNPP și de un consiliu tripartit.
Daca se doreste "democratizarea" conducerii la CPS-uri ar trebui luate in considerare prevederile:
L.360/2023
Articolul 118
(1) Conducerea CNPP este asigurată de un președinte și consiliul de administrație.
...
(5) Consiliul de administrație este compus din 19 membri, respectiv președintele CNPP și alte 18 persoane, care sunt reprezentanți ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor și pensionarilor, după cum urmează:...
Numai ca CPS-urile au in "gestiune" pensiile unor categorii de personal care nu prea au legatura cu "democratia"...
Ca urmare:
- L.223/2015
Articolul 86
Atribuțiile, organizarea și funcționarea caselor de pensii sectoriale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, ...
- HG 144/2016
Articolul 8
(1) Conducerea caselor de pensii sectoriale este asigurată de un director, ajutat de unul sau mai mulți adjuncți, care provin din rândul cadrelor militare în activitate sau al polițiștilor - funcționari publici cu statut special, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare.
@Leon 05.07.2024, 19:14
RăspundețiȘtergereLa : @MA, Dosarul nr.7095/2/2020 este trimis de ICCJ la REJUDECARE la Curtea de Apel Bucuresti !
Este posibil ca pensionarul respectiv sa fie unul din cei 5 cu Debite la CPS a MAI !""
^^^^^^^^^^^^^^
Daca-i vorba despre acel pompier cu 7.440 lei datorii...
La dosarul acela nu "se ezista" niciun reclamant persoana fizica:
Nr. unic (nr. format vechi) : 7095/2/2020*
Data inregistrarii 07.11.2023
Data ultimei modificari: 22.04.2024
Sectie: Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal
Materie: Contencios administrativ şi fiscal
Obiect: litigii Curtea de Conturi (Legea Nr.94/1992) REJUDECARE
Stadiu procesual: Fond
Părţi
Nume Calitate parte
CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE Reclamant Reclamant
CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI Pârât Pârât
https://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000428455&id_inst=2
Iar la CPS/MAI "se ezista" mai multe anunturi de debite din anul 2024... cu multi debitori...
https://casapensii.mai.gov.ro/debite/
Ma refeream la cei 5 din Comunicatul CPS din 21 mai 2024, NU la Dosarul aflat la CA Bucuresti !
ȘtergereVă salut,
RăspundețiȘtergere@ GG 05.07.2024, 11:25
@ CPS MAI, au început sa împartă Decizii de oprire "Drepturi Necuvenite" din 2017 iunie - iunie 2024, pt. actualizarea făcută greșit de CPS a MAI
@ GG 05.07.2024, 17:16
@ Persoana respectivă este pompier. Are 7440 lei de reținut.
===
Legea nr. 207/2015
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/170007
Articolul 110
(1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
---
Legea nr. 223/2015
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/184747
Articolul 114
(1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie militară se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de 3 ani.
---
În mod normal ar trebui să se aplice Art.114 din L223/2015 și să fie recuperate sumele "încasate necuvenit" doar în limita termenului general de prescripție de 3 ani (2021 - 2024).
Poate domnul Moș Alecu să ne confirme sau să infirme afirmația mea.
Bănuiesc că există și un tabel explicativ pentru suma de 7440 lei și cred că acel tabel ar fi de interes pentru a ști cum s-a ajuns la acea sumă. De asemenea cred că e de interes și cum va fi recuperată acea sumă de bani și în câte tranșe.
Cu stimă,
APV_rz
Călin răspunde:
Ștergere..recuperarea se face din pensie, în tranșe lunare 1/3 din cuantumul pensiei, după calculul și deducerea din acea "datorie" a taxelor și impozitelor plătite deja de pensionar din pensia sa..
@ Anonim (Călin) 06.07.2024, 13:48
Ștergere@ ..recuperarea se face din pensie, în tranșe lunare 1/3 din cuantumul pensiei
Tranșa aceea de 1/3 din cuantumul pensiei este maximul cât poate fi reținut din venit.
Ținând cont de precedente (supraimpozitarea pensiilor făcută cu rea voință) sunt mari șanse ca, în loc de limita termenului de recuperare de 3 ani, CPS-iștii să facă exces de zel și să meargă pe suma maximă pe care o pot popri din pensia lunară și să recupereze întreaga sumă în mai puțin de 1 an (cincinalul în 3 ani și jumătate ...😁).
Pot invoca și citatul atribuit domnului Jianu: "ăștia oricum sunt pe ducă".
De frică să nu rămână statul cu "onoarea nereperată" pot CPS-iștii să accelereze procesul de recuperare a banilor.
Astea sunt doar speculații.
Poate totuși le-a mai rămas un strop de omenie CPS-știlor și nu-i vor pedepsi atât de aspru pe pensionari, mai ales că pensionarii respectivi nu au nici o vină pentru situația creată.
Dacă cineva își imaginează că mai mult de 1% dintre pensionarii militari știau să-și calculeze sumele cuvenite din indexare/actualizare în 2017, dă dovadă de naivitate.
Eu sunt convins că și acum, mai mult de 90% dintre pensionarii militari, nu știu cum li s-a calculat impozitul din pensie începând cu 01.01.2024 cu toate că au fost date exemple concrete pe mai multe bloguri și chiar eu le-am pus la dispoziție un calculator pentru pensii.
Zâmbește, mâine va fi mai rău 😃
@Apv Pt.a vă/ne convinge de ,hai sa o numim știre,pe care cunoștința mea ,militar MAI ,a vrut să-mi spună despre decizia a CPS,pt.a împărtăși din durerea sa,și am deplina încredere ca nu ma minte,ar trebui luata legătură și cu alte persoana care se afla în aceiași situație cu acest caz.
RăspundețiȘtergereÎn ce privește,
termenul de prescrpitie,
așa este,i-am spus și eu,dar se pare ca C.Con.s-ar fi pronunțat și,spun ei,este constituțional și legal sa le oprească întreaga suma.Nu știți ca la noi se schimba legile ca sosetele?
@APV_rz 05.07.2024, 21:25
RăspundețiȘtergereChestiile cu prescriptia îs întortocheate’al dracului!
- treaba cu “creantele fiscale” este despre “datorii” fiscale (impozite, taxe si alte dări catre stat)... nu despre “datorii” intre diverse alte entitati
- la treaba cu art.114/l.223/2015
---- de vazut si l.223/2015:
Art. 65(1) În situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa de pensii sectorială operează, din oficiu ori la cererea persoanelor îndreptățite, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, CALCULAT DE LA DATA CONSTATARII diferențelor. (*nu de la data PRODUCERII/APARITIEI acelor diferente*)
---- sumele SE RECUPEREAZA in termen de 3 ani
---- ce nu se poate recupera in acel termen se transmite unor organe fiscale pentru executare silita
- cei 7.440 de lei sint totalul din cei 7 ani... adica, in medie, vreo 89 lei/luna din actualizarea SF
---- “recuperarea” in cei 3 ani ar insemna vreo 207 lei/luna
@ GG 06.07.2024, 11:13
RăspundețiȘtergereVă mulțumesc pentru răspuns !
Mie, chiar dacă nu sunt implicat direct în această problemă, mi se pare absolut nefiresc ca o persoană (pensionarul militar) să răspundă pentru greșelile făcute de alte persoane (funcționari din cadrul CPS), mai ales că suma imputată este foarte mare (7440 lei).
Zâmbește, mâine va fi mai rău 😃
@ mos alecu 06.07.2024, 11:16
RăspundețiȘtergere@ Chestiile cu prescriptia îs întortocheate’al dracului!
Vă mulțumesc pentru răspuns !
Bănuiam eu că mă calific pentru titulatura de "năuc"😁
Acum, cred că e clar și pentru ceilalți cititori cum "stă treaba" cu privire la recuperarea de către stat a sumelor de bani greșit distribuite de către CPS a MAI pensionarilor militari.
Totuși, nu va reuși nimeni să-mi schimbe convingerea că sumele respective de bani trebuiau să fie recuperate de la cei care au greșit (funcționarii din CPS), chiar dacă "legea" spune altfel.
Cu stimă,
APV_rz
@APV_rz 06.07.2024, 12:03
RăspundețiȘtergereLa : "@ mos alecu 06.07.2024, 11:16
@ Chestiile cu prescriptia îs întortocheate’al dracului!
...
Totuși, nu va reuși nimeni să-mi schimbe convingerea că sumele respective de bani trebuiau să fie recuperate de la cei care au greșit (funcționarii din CPS), chiar dacă "legea" spune altfel.".
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Au fost niste incercari de a se legifera ceva de acest gen... dar s-au lasat pagubasi pen'ca era greu de dovedit greseala individuala, si ar fi ramas multe institutii fara personal...
Asa ca eventuala "greseala" a unui functionar ramine a fi stabilita, si sanctionata, de institutia angajatoare... greseala fiind a institutiei!
Prin recurgere la absurd, dac'ar fi trebuit sa plateasca functionarii, acestia ar fi ripostat (in justitie) ca nu au gresit nimic la actualizarea din iul.2017! Ei au aplicat riguros indicatiile primite de la pasarica pe care o urmaresc cu sfintenie!
@ mos alecu 06.07.2024, 14:37
ȘtergereMda !
Ce voi scrie în continuare sunt "simple vorbe".
Statului bineînțeles că-i vine ușor să-și arate mușchii în fața pensionarilor militari și o face cu plăcere de vreo 14 ani încoace.
Singurele arme de care dispun pensionarii militari sunt:
- descărcări nervoase pe bloguri dar, foarte mulți pensionari militari nici nu au acces la internet;
- proteste în stradă dar, mulți dintre "lideri" trădează cauza încă dinaintea protestului și guvernanții, în loc "să descalece" și să discute cu protestatarii, micționează pe ei din goana mașinii motivând că toți pensionarii militari sunt îmbuibați cu pensii de 20.000 de lei pe card;
- acțiuni în justiție, adică să ceară îndurare călăului pentru că, sunt puțini avocați cinstiți și buni cunoscători ai legislației în domeniul pensiilor militare și de multe ori, doamna aceea legată la ochi are banderola puțin ridicată de pe ochi și balanța se cam bălăngăne în defavoarea pensionarilor militari.
Deja s-a încălzit tare vremea așa că am să închei aici.
Vă doresc multă sănătate tuturor!
Zâmbește, mâine va fi mai rău 😃
Cu stimă,
APV_rz
@APV..
ȘtergereȘi VOTUL tată.
Asta , ARMĂ nu descărcări nervoase (era să zic electrice...)
@ Leo 06.07.2024, 17:17
Ștergere@ Și VOTUL tată.
Da, așa cum spuneți, și votul poate să fie o armă.
Problema este că arma asta are mai multe tăișuri.
La vot, de multe ori, te bazezi pe promisiunea că vei fi premiat cu cioara de pe gard, la schimb cu vrabia din mână.
Dar ... da, și votul este o armă cu care pensionarul militar poate încerca să-și apere drepturile.
===
@ descărcări nervoase (era să zic electrice...)
😁
@mos alecu am întrat în posesia Deciziei CPS.Da,nu exista niciun dubiu,omului chiar i-a venit decizie de recuperare drepturi necuvenite.Are tabel cu suma de recuperat începând cu 30.06.2017-24.06.2024.
RăspundețiȘtergereSuma de recuperat este de 7646 lei,în termen de 3 ani.
Cine nu este convins sa ia legătura cu respectivul pt.confirmare.
O zi bună!
Actualizarea din 2017 este leit recalculării pe legea 119/2010 calcul contributiv și nepastrarea în plata a cuantumului avantajos.
RăspundețiȘtergereExista și-o diferența, în cazul legii 119/2010 le-a trebuit decidenților 3 ani , să priceapă c-au greșit, vezi modificarea legislativă din 2013 în cazul actualizării din 2017 decidenților le va trebui minim 10 ani să-și de-a seama c-au greșit.
Între timp odraslele lor vor face serviciul militar obligatoriu, posibil și-n conflict militar !!!