Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

27 iunie 2023

Cum se zice c'o sa fie...

 Pe scurt si’n special pentru pensiile militare de stat...

A aparut raportul comisiei de munca din Camera deputatilor la plx 244/2023... aia cu modificarea legilor privind pensiile de serviciu (magistrati, grefieri, aviatori civili, personal Curtea de conturi, functionari publici parlamentari, diplomati), a pensiilor militare de stat precum si a Codului fiscal (pentru introducerea unei impozitari diferite de cea din prezent).

https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20838

Pentru militari:

- pensiile aflate in plata NU se recalculeaza
- creste virsta standard de pensionare la 65 de ani din 2035
- soldele din lunile din baza de calcul se actualizeaza cu  indicele preturilor de consum lunar (inflatia lunara)... nu se mai “aduc” la nivelul soldei din ultima luna de activitate
---- pentru ani in care nu sint mariri de solde procedeul este favorabil
---- pentru perioade mai lungi (2 -3---25 de ani) procedeul este categoric nefavorabil. La perioade lungi soldele au crescut mai mult decit inflatia.
---- in baza de calcul nu se cuprind aceleasi elemente ca si in prezent, plus niste “sporuri” de pe vremea covid...
- cei care indeplinesc conditiile de pensionare pe prevederile “vechi” pot iesi la pensie (pe prevederile vechi) pina in 31.12.28... Discutabil deoarece articolul se refera numai la pensiile de serviciu. nu si la pensiile militare de stat!!! Tot discutabil este si faptul ca “vechile conditii de pensionare” trebuie sa fie indeplinite la data intrarii in vigoare a legii (legea asta cu modificarile).
- impozitare (toate pensiile aflate in plata incepind cu luna urmatoare a intrarii in vigoare a legii)
---- pina la 2.000 lei – 0%
---- intre 2.000 si 3.972 lei – 10%
---- peste 3.972 – 15% (*3.972 lei este netul cistigului salarial mediu brut de 6.789 lei utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2023*)
**** Vor fi afectate numai pensiile nete stabilite inainte de 15.09.17. Pensiile nete stabilite dupa 15.09.17 nu vor fi afectate... impozitul fiind suportat din acel brut mare ****

225 de comentarii:

  1. @Burebista 27.06.2023, 10:15
    La : "Impozitul de 15% se va aplica tot la pensiile brute indiferent de data pensionării pe ceea ce depășește VALOAREA NETĂ A SALARIULUI MEDIU BRUT PE ECONOMIE A...".
    ^^^^^^^^^^^^^^
    Nu'nteleg de ce nu se comenteaza la "articolul" respectiv???

    Pensiile nete de dupa 15.09.17 nu vor fi afectate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 👍, Moș Alecu, nu intrasem pe blog și nu am văzut ca ai deschis un nou topic. Comentam direct din căsuța de mail și acolo te redirecționează direct la pegina de comentarii..

      Ștergere
  2. https://www.g4media.ro/comisia-pentru-munca-din-camera-deputatilor-a-adoptat-proiectul-care-interzice-cumulul-pensiei-cu-salariul-la-stat-care-sunt-categoriile-exceptate-de-la-interdictie.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Știe cineva soluția ccr data în cele 69 de dosare pe OUG.59/2017?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Florin 27.06.2023, 12:29
    La : "Știe cineva soluția ccr data în cele 69 de dosare pe OUG.59/2017?"./
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Aminata pronuntarea la 14.09.23
    https://dosare.ccr.ro/#/CautareDosare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Mos Alecu, deci mai urmeaza o ultima repriza de Box, intre CCR si Parlament, in speranta ca pana atunci Pl x 244 va deveni Lege !!

      Ștergere
  5. Ce am inteles eu....Sa spunem ca ai 8000 pensie neta (indiferent de anul pensionarii). Ce trece de 3972 adica 4028 se compara cu pensia contributiva ( nu stiu cum se calculeaza la toti). Daca pensia pe contributivitate este sa spunem 3000 lei atunci se impoziteaza cu 15% 4028 - 3000 adica 1028 lei. ( Conditia este ca pensionarul sa aiba varsta minima prevazuta in sistemul public de pensii daca nu se impoziteaza cu 15 % 4028). Stiu ca impozitul se aplica venitului brut dar asa am inteles eu.

    RăspundețiȘtergere
  6. @bogdan 27.06.2023, 14:05
    La: "... Daca pensia pe contributivitate este sa spunem 3000 lei atunci se impoziteaza cu 15% 4028 - 3000 adica 1028 lei. ( Conditia este ca pensionarul sa aiba varsta minima prevazuta in sistemul public de pensii daca nu se impoziteaza cu 15 % 4028). ".

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    La pensiile de serviciu (magistrati, grefieri, aviatori civili, diplomati, personal Curtea de conturi, functionari publici parlamentari) exista o acea parte contributiva. La ei se va face acea scadere a partii contributive.
    La pensiile militare de stat NU exista vreo parte contributiva... Ca urmare la aceste pensii impozitul se va calcula din TOATA pensia bruta asa cum am aratat in articol!

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutări tuturor!
    Poate cineva să explice, ce înseamnă venitul brut la data deschiderii dreptului de pensie actualizat cu indicele prețurilor de consum?
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Liviu 27.06.2023, 14:37
    La : "...Poate cineva să explice, ce înseamnă venitul brut la data deschiderii dreptului de pensie actualizat cu indicele prețurilor de consum?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    De exemplu:
    - venitului din prima din cele 300 de luni i se vor aplica succesiv IPC-urile din cele 300 de luni - rezultind primul venit de la data deschiderii dreptului la pensie
    - venitului din a doua luna din cele 300 de luni i se vor aplica succesiv IPC-urile din cele 299 de luni ramase - rezultind al doilea venit din cele 300 de luni
    - si asa mai departe pina se obtin cele 300 venituri "actualizate" cu IPC (la data deschiderii dreptului la pensie)... Din aceste 300 venituri se face media care va fi baza de calcul a pensiei (care se va inmulti cu procentul de calcul)...

    RăspundețiȘtergere
  9. Mulțumesc frumos.
    Și pentru cei care sunt deja la pensie?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Liviu 27.06.2023, 14:56
    La : "Și pentru cei care sunt deja la pensie?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Impozit marit daca sint mai mari de 3.972 lei!

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt un cetățean român care nu-s legat de pensia militara, chiar daca sunt un beneficiar.
    Se doreste-n Romania reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pt că la MApN și nu numai nu mai sunt tineri prosti care sa -si vândă forță de muncă pe nimic.
    Ador sa vad beizadele de politicieni, gen ciolacu și ciuca sa se pregătească in UM să-și apere tara.


    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru cei care vor ieși la pensie atunci când baza de calcul o va reprezenta media pe 300 luni (25 ani) pensiile vor fi în cuantum aproximativ egal pentru fiecare categorie profesionala. Adică gradații vor avea pensii brute egale, subofițerii pensii brute egale si ofițerii pensii brute egale. Baza de calcul va fi muuult mai mica decât ultima solda brută de colonel de ex, pentru ca media va fi din toate soldele de la Sublocotenent la Colonel... Media va fi la nivelul soldei între căpitan și maior... La subofiteri media dintre plt și plt maj.. Etc.
    Nici nu mai este nevoie de calculul pe 300 luni...
    Pensia netă în plată, plafonata la nivelul soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul vor fi mai mici decât în prezent. Pentru ca în prezent primești la ofițeri media soldelor nete din baza de calcul a 6 solde de colonel, etc sau plt. Adj. Șef.. Și alea alese dintre cele mai mari.
    Practic prin prezenta lege pensia nu va mai fi egala sau aproape cât venitul net din ultima luna de activitate ci va fi egala cu venitul net de la jumătatea carierei actualizat cu ipc, adică cât un activ aflat la jumătatea carierei, asta bineînțeles dacă și salariile vor creste anual cu același indice cu care cresc pensiile...

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu cred ca Pensiile Militare Brute mai mici decat SMBE, NU vor fi Impozitate Suplimentar !

    RăspundețiȘtergere
  14. @Burebista 27.06.2023, 15:53
    La : "...Pensia netă în plată, plafonata la nivelul soldelor nete corespunzătoare mediei soldelor brute din baza de calcul vor fi mai mici decât în prezent. Pentru ca în prezent primești la ofițeri media soldelor nete din baza de calcul a 6 solde de colonel, etc sau plt. Adj. Șef.. Și alea alese dintre cele mai mari.".
    ^^^^^^^^^^^^
    Asta-i situatia!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Leon 27.06.2023, 16:54
    La : "Eu cred ca Pensiile Militare Brute mai mici decat SMBE, NU vor fi Impozitate Suplimentar ".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Daca "SMBE" este cistigul salarial mediu NET utilizat la fundamentarea bug.asig.soc.de stat... unde am zis eu altceva???
    Daca "SMBE" este altaceva... de definit termenul si de explicat afirmatia!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Leon 27.06.2023, 16:59
    La : "@Mos Alecu, deci mai urmeaza o ultima repriza de Box, intre CCR si Parlament, in speranta ca pana atunci Pl x 244 va deveni Lege !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Probabil!
    Mai ales ca pin'atunci CCR va judeca (la urgenta) si sesizarea ICCJ depusa cu ocazia verificarii constitutionalitatii legilor aprobate de Parlament inainte de promulgare!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Burebista:

    "Pentru cei care vor ieși la pensie atunci când baza de calcul o va reprezenta media pe 300 luni (25 ani...."

    Pana la urma, desi n-as fi crezut vreodata, se pare ca visul lui huhurez de "contributivizare" a pensiilor militare are ceva substanta, adica la ce demonstrezi tu se pare ca pe contributeala viitorii pensionari militari ar iesi un pic mai mai bine!
    Ma rog, discutabil la ce salarii sunt acum in armata samd fata de alte sectoare si fata de SMBE, dar cine stie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din contra!!! Vor ieși mai prost decât în prezent. Acum chiar dacă este plafonata la nivelul mediei soldelor nete de colonel, alese din cele 6 luni pensia este MULȚI MAI MARE, decât dacă în viitor va fi pentru toți ofițerii media soldelor nete din toată activitatea, ADICĂ SOLDA NETĂ A UNUI CĂPITAN... Pentru ca eu nu cred ca în toată cariera de 25 ani soldele vor fi la nivel de colonel... Ba chiar va fi încă o pierdere dacă inflația va sta pe loc sau va fi negativa, prin urmare nu se vor actualiza soldele respective cu ipc, dar în același timp soldele din ultimii ani de activitate vor creste din pix așa cum s a întâmplat acum cu 153... S ar putea ca media netă la pensie sa nu fie nici măcar cât solda netă a unui căpitan...

      Ștergere
    2. Da, nu a mai apucat să-și vada visul cu ochii. Cum sa iasă un pic mai bine cu o medie pe 25 ani fata de 6 luni de la sfârșit de cariera? Oricum, rămâne de văzut dacă va mai avea cine, trebuie sa fii tâmpit să-ți dorești sa lucrezi într-un sistem cu atâtea restricții,.cu salarii mereu la baza grilei, fără să-ți apere nimeni drepturile, înjurat nonstop și fără singurul beneficiu care mai exista - pensia militara..

      Ștergere
  18. Eu cred că nu este o urgenta, aprobarea acestei legi, privind pensiile speciale, pt că transa a doua de bani din PRR a fost deblocata, s-au îndeplinit 49 de jaloane, din 51 in total, mai puțin 2 care n-au nici o legătură cu pensiile, ceva legat de refacerea încălzirii centralizate-n orașe și ceva legat de energia solară, așa a spus Dna Crețu, comisar european.
    Până la urmă treabă asta cu pensiile speciale este un WC pnl=psd.
    Ambele partide se lupta pt a pierde locul 1 și 2 în preferințele electoratului și să obțină cele mai proaste rezultate la alegerile din 2024.
    Le urez " succesuri"

    RăspundețiȘtergere
  19. S-au cerut date oficiale de la toate CPS-urile și s-a constatat că în sistem, s-au pensionat anticipat în ultimii 5 ani, pe motive medicale 9300 de beneficiari ai legii 223/2015 cei mai multi , peste 6000 de la MAI.
    Dacă dădeau și cifra cu demisiile, care este mai mare, aveam tabloul complet a faptului că dragoste cu sila nu se face , pt că-i viol.
    Minciuna cu o cariera nobila-n sistem, are picioare scurte.
    Tare-s curios cum vor evolua plecărilor din sistem, eu zic că cifrele vor fii mult mai mari, atât obiectiv cât și subiectiv.
    Am așa un junghi la inima, că fosta doctorita in dezastre de la cps MApN, a ieșit la pensie , cu o solda de grad mai mica ca a unui soldat sgp actual.
    Ce-i drept nu merita, da totusi avea 2 doctorate și l-a actualul soldat sgp, cerinta-i de 8 clase !

    RăspundețiȘtergere
  20. Cele 3 Comisii din Senat au intocmit un Raport favorabil la Pl x nr.244/2023( L 4/2023) !
    In plenul de maine, Senatul va adopta acest proiect in forma primita de la CD:
    https://senat.ro/legis/PDF/2023/23L004CD.pdf?nocache=true

    RăspundețiȘtergere
  21. CCR a amânat până pe 14 septembrie 2023 pronuntarea pe OUG 59/2017.
    În fiecare an pe 14 sept, la ortodoxi este sărbătoare religioasă cu cruce roșie: Înălțarea Sfitei Cruci, cu dublă semnificație.
    Dacă "păgânii" de la CCR mai freacă menta, nu-i vad bine !

    RăspundețiȘtergere
  22. @Burebista:

    "Din contra!!!..."

    Exact, asta zic si eu. E aproape clar ca pt. viitoii pensionari militari (pt. cei cu 300 luni, sigur) ar fi mai avantajosa varianta reintegrarii militarilor/pensiilor militare in sistemul public de pensii si stabilirea pensiei pe Pct. Pensie dupa formula din L.263/2010 sau L.127/2019. Vedem!
    Oricum, nu cred ca regasim in lumea asta o situatie similara cu dezastrul din sist. pensiilor militare din Romania dupa 2010.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cea mai proasta varianta pt militari este o pensie contributivă, în special în MApN , pensie care va fii mult mai mică decât pensia militara de stat, calculată pe actuala lege.
    Pensia contributivă, care și-o doresc unii se va aplica pt viitor nu și pt pensiile în plata.
    Dacă se va aplica, va fii catastrofală și pt pensiile în plata. Uitați de stagiul complet de cotizare de 20 de ani și de indicele de corecție de 1,41 !
    Sunt multe cauze:
    - proasta salarizare: pozitia in grila și aplicarea noilor legi de salarizare
    - structura piramidala pe funcții, ca ex, luați un B, vedeți câți Cpt pot ajunge Mr și câți Mr pot ajunge Lt.col. Sistemul te blochează , chiar daca ai vechime și ești pregătit, n-ai cum evolua. Acum nu se întâmplă lucrul asta, dar pe viitor, structura pensionarilor militari pe grade, va tinde la structura pe grade a sistemului activ
    - interdicția de a presta și alte activități aducătoare de venituri legale, cu beneficii la pensie
    - condițiile foarte restrictive privind baremele, fizice si medicale, sistemul te va da afara înainte de a îndeplini condițiile de pensie pt limita de munca
    - tratarea cu dispreț a grupei de muncă alte condiții, specifica doar militarilor, tratarea cu dispreț a acestei grupe atât în vederea creșterii punctajelor cât și a reducerii vârstei standard de pensionare
    -legislatia muncii și consecințele ei: sistemul contributiv = Codul Muncii, militari = Statutele militare
    - sacrificiile făcute de militari și familiile acestora, pe timpul carierei, care te uzează fizic și moral și-ti reduce media de viață.
    Etc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Prpiectul Pl x 244(L 4)/2023 a trecut de Votul Senatorilor !!
    Va fi depus la Secretariat ptr.eventuala Sesizare a CCR..!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Bună dimineața!
    În termen de 60 de zile CSP trebuie să întocmească norme metodologice de aplicare.

    RăspundețiȘtergere
  26. Dl Liviu eu ca militar de carieră, îmi doresc norme metodologice pt asigurarea resurselor umane necesare APARARII NATIONALE A ROMANIEI , asta mă intereseaza.
    Dacă politică legislativă și executivă face ceva in acest domeniu particip și eu, în caz contrar, nu contați pe mine, să apară gunoaie legislative și executive.

    RăspundețiȘtergere
  27. Așa și care-i treabă ?
    Toti cetanii români care îndeplinesc condititiile, se vor călca în picioare pt un job in MaN ?
    Răspunsa: zero !

    RăspundețiȘtergere

  28. Moșule,
    Cum se explica faptul ca militarii care au pensii peste SMB sunt penalizati cu 15% impozit pe depășire iar civilii pensionari nu?
    Dar fata de cei care au salarii actuale peste SMB?
    Este constitutional?

    RăspundețiȘtergere
  29. Niste ordinari. Cum sa-mi spuna mie ca nu-mi poate calcula pensia pe contributivitate, cand eu am iesit la pensie pe legea contributivitatii care este si acum in vigoare la civili, apoi, din 2016 am luat pensia pe legea militara, deoarece era mai mare. Acum, pensia pe contributivitate ar fi fost mult mai mare decat asta militara, fara a fi unul din aceia carora li s-a impartit la 20. Acum ordinarii o sa-mi ia impozit de 15% ce trece de 4000 lei, pe cata vreme pensia mea pe contributivitate ar fi mai mare. Marea majoritate a celor care au iesit inainte de sept. 2017 ar avea pensia contributiva mai mare decat cea pe care o au acum. In 7 ani punctul de pensie s-a dublat, iar pensiile noastre au crescut cu mai putin de 20%. Asta este cauza pentru care nu se calculeaza contributiv. Mai mult de jumatate nu ar mai trebui sa plateasca 15% impozit deoarece pensia contributiva ar fi mai mare decat cea militara. Dar nesimtitii au spus simplu, impozit peste 4000 lei.

    RăspundețiȘtergere
  30. Daca impozitul se calculeaza la venitul brut atunci de ce se spune ca se impoziteaza ce trece de 3972 net.

    RăspundețiȘtergere
  31. @Anonim 28.06.2023, 13:32
    La : "Cum se explica faptul ca militarii care au pensii peste SMB sunt penalizati cu 15% impozit pe depășire iar civilii pensionari nu?
    Dar fata de cei care au salarii actuale peste SMB?
    Este constitutional?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Trebuie facute niste precizari:
    - nu toti pensionarii militari vor fi "penalizati" prin acest impozit
    ---- pensiile nete vor scadea numai la cei pensionati inainte de 15.09.17; cei pensionati dupa 15.09.17 nu vor "simti" nici o scadere a netului
    - nu numai pensionarii militari vor fi "penalizati. Vor fi penalizati si cei cu pensii de serviciu: magistrati, grefieri, aviatori civili, diplomati, personal Curtea de conturi, functionari publici parlamentari
    ---- scadere brutala a pensiilor nete vor avea magistratii (si foarte putini dintre ceilalti) care, datorita virstei, nu au inca acea parte contributiva a pensiei lor de serviciu

    Chestia constitutionalitatii acestui impozit va fi transata de CCR la sesizarea ICCJ (facuta inainte de promulgarea legii) care, mai mult ca sigur, va cuprinde si acest "motiv" de neconstitutionalitate... pe linga alte motive de neconstitutionalitate a cuprinderii pensiilor de serviciu ale magistratilor in aceasta lege.

    RăspundețiȘtergere
  32. @bogdan 28.06.2023, 14:07
    La : "Daca impozitul se calculeaza la venitul brut atunci de ce se spune ca se impoziteaza ce trece de 3972 net.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Acel 3.972 este cistigul salarial mediu NET utilizat la fundamentarea bug.asig.soc.de stat pentru 2023.
    Nu este cuantumul net al pensiei!
    Acel "net" de 3.792 (al acelui cistig salarial...) este limita pensiei brute peste care se aplica acel impozit de 15%.

    RăspundețiȘtergere
  33. Dl Alecu, nu mergeți după fenta, toți pensionarii militari vor plăti aceleași taxe și impozite datorate Codului fiscal.
    Este o treabă care n-o pricep unii, toți păcălicii car-s șmecheri și nu plătesc impozitul suplimentar de 15 % la pensia militara de stat, vor ieși cu picioarele-j fata din sistem.
    Cinste lor civililor ?

    RăspundețiȘtergere
  34. @Anonim 28.06.2023, 14:17
    La : "Dl Alecu, nu mergeți după fenta, toți pensionarii militari vor plăti aceleași taxe și impozite datorate Codului fiscal.
    Este o treabă care n-o pricep unii, toți păcălicii car-s șmecheri și nu plătesc impozitul suplimentar de 15 % la pensia militara de stat, vor ieși cu picioarele-j fata din sistem.
    Cinste lor civililor ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Prin "moderarea comentariilor" opresc navala cifrimilor cu prostiile lor!
    Comentariul de mai sus l-am lasat sa treaca pentru a nu uita lumea in ce mediu plin de năuci trăim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect, Moș Alecu... Anonimul asta nu înțelege ca impozitul de 15% pe ce depășește salariul mediu net pe economie, NU ESTE UN IMPOZIT SUPLIMENTAR... La cei cu pensii din sistemul public se oprește 10% și pe ce depășește 4000 sau cât or stabili iar la speciali și militari doar 5% în plus pe partea neconyribitiva la speciali și pe tot ce depășește 4000 brut la militari... Practic acest impozit suplimentar de 5% ESTE MAI MICA DECÂT CONTRIBUȚIILE LA SĂNĂTATE CARE ERAU DE 10% ȘI SE APLICĂ TOT DE LA 4000 BRUT... De aceea cred ca se va menține și indexarea suplimentară diferențiată în procente mai mari pentru pensiile militare stabilite înainte de 31.12.2017 peste indexarea cu rata inflației...

      Ștergere
  35. De ce nu se calculează componenta contributiva la militarii care au trecut prin purgatoriul L263/2010?
    Nu ar fi corect asa?
    De ce suntem DISCRIMINATI fata de ceilalti "speciali"?

    RăspundețiȘtergere
  36. @Anonim 28.06.2023, 16:37
    La : "De ce nu se calculează componenta contributiva la militarii care au trecut prin purgatoriul L263/2010?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pentru ca legea pensiilor militare de stat (l.223/2015) nu prevede asa ceva!
    Legile prin care de infinteaza cele 6 pensii de serviciu prevad calculul concomitent al cuantumului pensiei de serviciu (ca procent din ultimele venituri) si al pensiei contributive (pe puncte de pensie) cuvenite impricinatului!

    RăspundețiȘtergere
  37. Rămâne valabilă de la 1ian.2024 indexarea cu inflația din 2022?Ori o cotesc și bagă indexarea cu inflația din 2023?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu au cum sa BAGE indexarea din 2023 la 1 ianuarie 2024 pentru ca la acea data NU ESTE CUNOSCUTA OFICIAL ȘI COMUNICATA DE INS...
      Dacă și la magistrați au introdus indexarea pensiilor NUMAI CU RATA INFLAȚIEI, atunci aceasta se va aplica sigur... Aceasta va fi probabil și pentru legea pensiilor din sistemul public regula de indexare... Numai cu inflația sau IPC... Bineînțeles atunci când este pozitivă.. 🤣

      Ștergere
  38. În textul actului normativ aprobat azi, nu reiese nicăieri că acel 15% se aplică numai celor pensionați înainte de 2017. Poate cineva să mă lămurească?
    O seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  39. @Liviu 28.06.2023, 19:21
    La : "În textul actului normativ aprobat azi, nu reiese nicăieri că acel 15% se aplică numai celor pensionați înainte de 2017. Poate cineva să mă lămurească?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    In lege scrie ssa cum am spus: "- impozitare (toate pensiile aflate in plata incepind cu luna urmatoare a intrarii in vigoare a legii)
    ---- pina la 2.000 lei – 0%
    ---- intre 2.000 si 3.972 lei – 10%
    ---- peste 3.972 – 15% (*3.972 lei este netul cistigului salarial mediu brut de 6.789 lei utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2023*)
    **** Vor fi afectate numai pensiile nete stabilite inainte de 15.09.17. Pensiile nete stabilite dupa 15.09.17 nu vor fi afectate... impozitul fiind suportat din acel brut mare****

    RăspundețiȘtergere
  40. Un fiu de militar=ciolacu și un militar ajuns pe cea mai înaltă funcție militara, au înfipt un cuțit în spate pensionarilor militari.
    Asta se numește trădare.
    Într-o logică simpla, ciolacu=ciuca=prigojin=trădători.
    ciuca+ciolacu ar trebui "puși pe cursa și trimisi în Belarus" langa prigojin prin votul militarilor activi, în rezervă sau retragere și familiile acestora la toate alegerile următoare.

    RăspundețiȘtergere
  41. @ Liviu- Pensia neta la cei pensionati dupa sept. 2017 reprezinta ceea ce ramane dupa aplicarea impozitului pe venit la pensia bruta. Deci la asta se mai aplica inca 5%, dar nu este afectata valoarea efectiva a pensiei pe care o ia in mana deoarece oricum ea este plafonata la 58,5%

    @ mos Alecu- cum au dat lege sau ordonanta, ce-au dat ei si au scos pensiile militare din legea 263, tot asa pot sa dea o lege sau o oerdonanta sa le bage la loc in legea civila si sa le calculeze si contributiv. Nu este necesar sa fie acest lucru in legea 223. Important este sa se treaca din nou in L 263 sau in noua lege a pensiilor civile. Nu realizeaza chiar nimeni ca un colonel, general, iesit la pensie inainte de sept 2017, ar avea o pensie contributiva foarte mare? De ce trebuie sa fie impozitati de la nivelul de 4000 lei si nu de la nivelul pensiei contributive? Asta-i o mare magarie. Sunt uimit ca nimeni nu spune nimic

    Si pentru cei care nu vor calcul si pe contributivitate, deoarece ar iesi pensiile mici: Nu pierdeti nimic. Daca pe contributivitate e mai mica decat 4000 lei impozitul se ia de la 4000 lei in sus. Daca pensia contributiva e mai mare de 4000 lei, impozitul se va lua de la valoarea pensiei contributive in sus. Ce pierdeti?

    RăspundețiȘtergere
  42. https://www.luju.ro/corbu-si-a-tinut-promisiunea-data-magistratilor-presedinta-iccj-corina-corbu-a-convocat-sectiile-unite-ale-inaltei-curti-de-casatie-si-justitie-pentru-a-vota-atacarea-la-curtea-constitutionala-a-proiectelor-de-lege-privind-taierea-pensiilor-magistratilor

    RăspundețiȘtergere
  43. În MoOficial de ieri, 28/06/2023 s-a publicat abrogarea indemnizației pt limita de vârstă pt parlamentari.
    Unul dintre beneficiari: traian băsescu: 3 mandate de parlamentar: = - minus 10951 lei lunar
    După 13 ani Dumnezeu le-a îndeplinit dorința polițiștilor și militarilor : ieși afară javra ordinara.
    Să nu uităm de "beneficiile" Băsescu:
    - tăierea salariilor bugetarilor in 2011
    -recalcularea pensiilor militarilor pe legea 119/2010 fara păstrarea în plata a cuantumului avantajos
    - expresia care o folosea: pensii militare nesimțite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,lupul chior a făcut atunci echipă bună în a tăia pensii și salarii împreună cu piticul prono de pe la Cluj .

      Ștergere
  44. Ne explica cineva cum se va face indexarea anul viitor?

    RăspundețiȘtergere
  45. Poate cineva aici sa dea o explicatie a sintagmei “aplicarii principiului contributivitatii” din cuprinsul art. 101 din L 244/2023 si care este impactul asupra impozitarii pensiilor militare?
    Din cautarile mele singura definitie legala a “principiului contributivitatii” este data de Legea 263/2010 (mai este si Decizia CCR 872/2010), care spune:
    Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe BAZA CONTRIBUȚIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE PARTICIPANTE la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE.
    Or, din acest punct de vedere putem spune ca si militarii/pensile militare respecta acest principiu pt. ca si militarii au platit/platesc CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE asa cum stabilesc:
    1. Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
    Stabileste prin art.76, 137 si 138 ca SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII este inclusa in Categoria de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE in cunatum de 25%.
    2. Lege 223/2015:
    Art. 31 (1) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Termenele de declarare şi de plată a sumelor reprezentând contribuţiile individuale la bugetul de stat sunt cele prevăzute de legislaţia fiscală pentru declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  46. Cel putin in acest an, daca acest proiect devine lege, pentru pensiile militare stabilite inainte de OuG.59, impozitul suplimentar va "manca" o parte din Restutuirea CASS retinut anul trecut !
    De exemplu, la o pensie bruta de 10.000 lei, CASS restituit lunar este de 520 lei, iar o impozitare suplimentara este de 161 lei..!

    RăspundețiȘtergere
  47. Noile modificări pt pensiile speciale și militare aflate în plata se referă și la introducerea unui impozit suplimentar de 15-10=5% pe brutul pensiei ce excede contributivitatea și deducerea de 2000 lei, daca brutul este mai mare ca netul salariului mediu brut pe ec, folosit la fundamentarea bugetului de stat, impozit suplimentar care ii va afecta pe militarii cu pensiile neplafonate la net și se va retine după 3 zile de la publicarea legii în MOf.
    Pensiile militare se datorează unei activități desfășurate în sistem și la unii, care nu-s putini, și activității desfășurate în viața civila.
    Atât ca militari cat și că civili au avut contribuții, dar prin noul text de lege, nu li se mai recunoaște calitatea de plătitori de contribuții, nici pt calitatea de militar nici de civil, așa că partea lor contributivă este zero.
    Ce urmează, un lucru foarte simplu, peste 100.000 de pensionari militari vor merge în instanta, unde vor face dovada că au contribuit și vor solicita calculul unei componente contributive și deducerea acesteia din baza de calcul a impozitului suplimentar.
    Vor fii multe soluții favorabile în instanta și suma preconizată a se obține la buget, prin impozitul suplimentar, va fii mult mai mică decât cea preconizată.
    Și din această cauză se tine la secret, impactul bugetar a modificărilor legislative.

    RăspundețiȘtergere
  48. @kostas 28.06.2023, 21:59
    La : "Si pentru cei care nu vor calcul si pe contributivitate, deoarece ar iesi pensiile mici: Nu pierdeti nimic.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^
    Da!
    Pentru cei iesiti la pensie dupa sep.2017, si, mai ales, pentru cei ce vor iesi la pensie in urmatorii 5 ani diferenta dintre pensia contributiva si cea ca procent din ultimele venituri ar fi un simplu mizilic!
    Cei pe contributivitate ar avea o pensie neta de vreo 25 - 30% din ultimele venituri brute, iar cei cu pensie ca procent din ultimele venituri ar avea 41,5% din ultimele venituri brute!

    RăspundețiȘtergere
  49. @Anonim 29.06.2023, 09:22
    La : "... singura definitie legala a “principiului contributivitatii” este data de Legea 263/2010 (mai este si Decizia CCR 872/2010), care spune:
    Art. 2 - c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe BAZA CONTRIBUȚIILOR DATORATE DE PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE PARTICIPANTE la sistemul public de pensii, DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE.
    Or, din acest punct de vedere putem spune ca si militarii/pensile militare respecta acest principiu pt. ca si militarii au platit/platesc CONTRIBUTII DE ASIGURARI SOCIALE ...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Mai cititi o data: "...DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE".

    La "enoriasii" l.223/2015 drepturile de asigurari sociale cuvenite nu se stabilesc in functie de marimea contributiilor (se stabilesc ca procent din ultimele venituri)... Stabilindu-se altfel drepturile de asigurari sociale, pensiile respective nu sint contributive!
    Prin recenta lege (aia cu "noutatile" la pensiile de serviciu si cele militare de stat) nu se schimba modul de stabilire a pensiilor... ele raminind necontributive in continuare.

    La fel se'ntimpla si la pensiile de serviciu (magistrati, grefieri, aviatori civili, diplomati, personal Curtea de conturi, functionari publici parlamentari).

    RăspundețiȘtergere
  50. @Leon 29.06.2023, 09:29
    La : "De exemplu, la o pensie bruta de 10.000 lei, CASS restituit lunar este de 520 lei, iar o impozitare suplimentara este de 161 lei..!".
    ^^^^^^^^^^^^^
    De refacut socotelile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si dv-stra ce Impozit suplimentar va rezulta la o pensie de 10.000 lei brut ?

      Ștergere
  51. @mos alecu:

    "Mai cititi o data: "...DREPTURILE DE ASIGURĂRI SOCIALE CUVENINDU-SE ÎN TEMEIUL CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE"."

    Definitie a CONTRIBUTIVITATII (singura pana acum), intr-un considerent General valabil si Obligatoriu, in Decizia CCR 872/2010, care spune:
    [Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
    Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un DREPT CÂŞTIGAT, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
    Clar si limpede: ai PLATIT CAS, RESPECTI PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII!!
    CONTRIBUTIVITATEA nu este definita nicaieri ca un calcul lunar, pt. intreaga activitate, a punctajului lunar, anual si mediu anual, asa cum tot sustin unii.
    Daca gasiti chestia asta, rog sa-mi aratati!

    RăspundețiȘtergere
  52. Moș Alecu
    Se mai aude ceva de acordarea ajutoarelor și soldelor compensatorii?

    RăspundețiȘtergere
  53. @Leon 29.06.2023, 12:15
    La : "Si dv-stra ce Impozit suplimentar va rezulta la o pensie de 10.000 lei brut ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Impozit nou:
    - pensie bruta 10.000
    ---- pina la 2.000 impoz. 0
    ---- intre 2.000 si 3.972 impoz.(10%) 197,0
    ---- intre 3.972 si 10.000 impoz.(15%) 904,0
    ---- total impoz. 1.101

    Impozit vechi
    ---- pina la 2.000 impoz. 0
    ---- intre 2.000 si 10.000 impoz.(10%) 800
    ---- total impoz. 800

    Diferenta impozit ("impozitare suplimentara") 301. Cu acel CASS restituit (520) diferenta este de 219... nu 161.

    RăspundețiȘtergere
  54. @Anonim 29.06.2023, 11:47
    La : "Definitie a CONTRIBUTIVITATII ...sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE ... ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE 𝐍𝐈𝐕𝐄𝐋𝐔𝐋 𝐕𝐄𝐍𝐈𝐓𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐙𝐀𝐓𝐄 𝐈̂𝐍 𝐏𝐄𝐑𝐈𝐎𝐀𝐃𝐀 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐀̆ 𝐀 𝐕𝐈𝐄𝐓̧𝐈𝐈."
    ^^^^^^^^^^^^^^^
    Adica nu spune nicaieri ca_"contributivitate este definita ca un calcul lunar, pt. intreaga activitate, a punctajului lunar, anual si mediu anual,...".
    Spune ca pensia trebuie "SĂ REFLECTE 𝐍𝐈𝐕𝐄𝐋𝐔𝐋 𝐕𝐄𝐍𝐈𝐓𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐑𝐄𝐀𝐋𝐈𝐙𝐀𝐓𝐄 𝐈̂𝐍 𝐏𝐄𝐑𝐈𝐎𝐀𝐃𝐀 𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐀̆ 𝐀 𝐕𝐈𝐄𝐓̧𝐈". Chestie care se face prin "calcul lunar, pt. intreaga activitate, a punctajului lunar, anual si mediu anual".
    In nici un caz prin aplicarea unui procent asupra ultimelor venituri!

    RăspundețiȘtergere
  55. Ceva ciudat......nu ma acuza nimeni de faptul ca sunt pensionat in 2021.....denumirea se stie.

    RăspundețiȘtergere
  56. @bogdan 29.06.2023, 15:10
    La : "Ceva ciudat......nu ma acuza nimeni de faptul ca sunt pensionat in 2021.....denumirea se stie.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu se intelege ce doriti a spune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vrea sa ne spună ca e fericit ca a ieșit în 2021,ci...ca nu este impozitat suplimentar.Si altceva,nu-l mai numește nimeni"ciucam"Asta vrea sa spună.

      Ștergere
  57. Lucrurile vor degenera in viitorul apropiat, în România.
    Va doresc, dragi militari, tot ce vă doriți dumneavoastră !

    RăspundețiȘtergere
  58. In alta parte eram denumiti ,,CIUCANI,, de parca cei iesiti la pensie dupa sept 2017 suntem de vina pentru inechitatile din sistem. La asta ma refeream.

    RăspundețiȘtergere
  59. @ mos alecu:

    Ok, merci, desi e trasa de par explicatia asta a ta. Oricum nu gasesti nicaieri scris ca SECŢIUNEA a 6-a Calculul pensiilor din L. 263/2010 ar reprezenta singura forma de exprimare/reflectare/aplicare a Principiului contrbitutivitatii!

    RăspundețiȘtergere
  60. @Mos Alecu, eu am scazut Brut la Brut, adica 10.000-6789 = 3211x 15%= 482 lei !

    RăspundețiȘtergere
  61. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://stirileprotv.ro/amp/stiri/actualitate/surse-iccj-a-decis-sa-atace-la-curtea-constitutionala-legea-privind-pensiile-speciale.html&ved=2ahUKEwjDrfC6xej_AhVUgf0HHcodDVMQ0PADKAB6BAgOEAE&usg=AOvVaw2vGaMZSxpCEuPoMoeAZmmZ

    RăspundețiȘtergere
  62. Să fie pace și sanatate! După parerea mea,legile care se pregătesc,vor fi atacate la CCR!Deci,....teatru electoral!

    RăspundețiȘtergere
  63. @Leon 29.06.2023, 16:01
    La : "@Mos Alecu, eu am scazut Brut la Brut, adica 10.000-6789 = 3211x 15%= 482 lei !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    E clar!
    Eu sint de vina ca nu am stiut de ultima "editie" a legii!
    Eu stiam tot "editia" aia in care plafonul de la care se aplica impozitarea cu 15% este "cistigul salarial mediu NET utilizat la fundamentarea bug.asig.soc. de stat!

    RăspundețiȘtergere
  64. @Anonim 29.06.2023, 15:56
    La : "Ok, merci, desi e trasa de par explicatia asta a ta. Oricum nu gasesti nicaieri scris ca SECŢIUNEA a 6-a Calculul pensiilor din L. 263/2010 ar reprezenta singura forma de exprimare/reflectare/aplicare a Principiului contrbitutivitatii!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Dar nici altundeva nu se spune altceva referitor la contributivitate!

    Atentie la nervozitate!
    Daca'ncepem sa ne tragem de sireturi nu stiu cine iese scărmănat!

    RăspundețiȘtergere
  65. @bogdan 29.06.2023, 15:47
    La : "In alta parte eram denumiti ,,CIUCANI,, de parca cei iesiti la pensie dupa sept 2017 suntem de vina pentru inechitatile din sistem. La asta ma refeream.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Aici nu sintem "in alta parte", iar cifrimii nu au sanse sa-si "iecsprimeze" ideile induse de idolul lor!

    RăspundețiȘtergere
  66. Pentru dobitocul cu ardelenii si miticii...
    Tu nu te-ai saturat sa vorbesti cu peretii, si sa nu stie nimeni ce prostii iti debiteaza singurul tau neuron???

    RăspundețiȘtergere
  67. Da @Mos Alecu, au ales varianta mai blanda, adica 10.000-3972 = 6028x15%=904 lei, fata de 10.000-6789 =3211x30%=963 lei, impozit suplimentar !

    RăspundețiȘtergere
  68. Dl Leon impozitul suplimentar este 15-10= 5%x6828 , pt că acea suma de 6828 pe vechea legislație se impozita cu 10%.
    Dar nu asta-i problema este alta: o profesie nobila voluntară și strict necesară: Apărarea Nationala ,pt tinerii României, total neatractivă, a fost transformată într-o profesie și mai neatractivă.
    Dacă se dorește reintroducerea serviciului militar obligatoriu, cum s-a întâmplat în Polonia, înțeleg acest lucru, în caz contrar este vorba de sabotaj !

    RăspundețiȘtergere
  69. @Leon 29.06.2023, 17:39
    La : "Da @Mos Alecu, au ales varianta mai blanda, adica 10.000-3972 = 6028x15%=904 lei, fata de 10.000-6789 =3211x30%=963 lei, impozit suplimentar !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    "Mai blînda" dar cu mult mai multi "contributori"... per total avantaj "ei" (cei care au ales varianta)!

    De spus despre "blîndețea" variantei si celor cu pensii brute intre 3.972 si 6.789!

    RăspundețiȘtergere
  70. Mi-ar fi prins bine si mie o pensie peste smbe, dar ma multumesc si cu cea putin peste smN(et)e..!!

    RăspundețiȘtergere
  71. Exista o mare deosebire între salariul mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului de stat și cel real.
    SMBE se calculează și se publică de Institutul National de Statistică.
    Comunicat de presă INS Nr 116/12/05/2023 :
    SMBE in martie 2023 =7290 lei
    cel net =4554 lei.
    Statul are interesul să stabilească la fundamentarea bugetului de stat, o valoare mai mică decât cea reală, pt SMBE.
    O cauza este că SMBE este egal cu ajutorul de înmormântare .

    RăspundețiȘtergere
  72. Ministrul Justiției Dna Gorghiu, ne informează când se va pronunța CCR privind legile: pensii speciale+cumul pensie cu salariul la stat:
    "Într-un timp rezonabil și că Parlamentul este pregătit"
    Parlamentarii pleaca-n vacanta de la 1 iulie, cred că și cei de la CCR sunt oameni și au dreptul la concediul de odihna, așa că , pronunțarea CCR nu va fii prea repede și cred că se vor admite excepțiile de neconstitutionalitate, la ambele legi, poate că nu toate, dar parțial da, ai legile sa fie rediscutate-n Parlament.

    RăspundețiȘtergere
  73. In luna Iulie 2023, CCR are programate 3 Sedinte de lucru !
    Pe data de 11.07 se va pronunta si pe Art.41 din OuG 114/2018 (ajutoare la trecerea in rezerva) !
    PS. "Judecătoul Marian Enache, președintele CCR este chemat să judece dacă sunt constituționale reforma pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. El este însă beneficiarul, atât a unei pensii speciale de 7.500 de euro, dar și al cumulului acesteia cu salariul de 5.000 de euro." !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Judecătorii CCR nu se încadrează la cumul pensie cu salariu pentru ca sunt aleși în acele funcții... Poate doar dacă au 2 pensii speciale. Dar cum pensiile parlamentarilor au fost eliminate, nu cred ca mai sunt judecători CCR cu 2 pensii speciale.

      Ștergere
  74. Nu au avut cap, s-au nu au vrut,pentru că la excepții puteau să-i treacă și pe judecătorii CCR și atunci nu mă aveau probleme pe aceste legi.

    RăspundețiȘtergere
  75. "Judecătorii CCR vor judeca pe 26 iulie sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la pensiile speciale și la interzicerea cumulului pensie-salariu, anunță vineri Curtea Constituțională."(Stiripesurse).!

    RăspundețiȘtergere
  76. Pe 26 iulie ac. se judecă la CCR excepțiile de neconstituționalitate privind Legea "antispecială"...

    RăspundețiȘtergere
  77. În care an, 26 iulie 2024...

    RăspundețiȘtergere
  78. Cumulez pensia militara de stat cu jobul la stat de rezervist in planul de mobilizare
    Va rog să mă consiliați, la ce job de la stat, să renunț !!!

    RăspundețiȘtergere
  79. Termenul de 26 iulie se pretează la o amânare a hotărârii CCR, pe 20 iulie este Sf Ilie, când tuna și fulgera.

    RăspundețiȘtergere
  80. Judecătorii CCR vor putea cumula în continuare pensiile cu salariile pentru ca se încadrează la art 4 din lege...
    Art. 4. – (1) Prevederile art. 2 alin. (2), ale art. 3 alin. (2) şi cele
    ale art. 6 nu se aplică:
    a) persoanelor alese în funcţii de autoritate sau demnitate
    publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită
    expres prin Constituţie;...

    RăspundețiȘtergere
  81. Cineva m-a întrebat:
    Rezervist voluntar, pensioar civil, vârstă 54 de ani (la semnarea contractului ca rezervist voluntar nu trebuie sa fii îndeplinit 55 de ani, excepție sgv 50 de ani) beneficiază de drepturi salariale cf legii 270/2015 Statutul rezerviștilor voluntari.
    După intrarea în vigoare a legii interzicerii cumulului cu salariul la stat, trebuie să renunțe la pensia civila , sa înceteze unilateral contractul de rezervist voluntar pe durata determinata sau poate cumula pensia cu salariul la stat (cel cuvenit pt rezervist voluntar) ?
    N-am știut ce sa-i spun !
    Știe cineva ce se intampla-n cazurile de genul asta ?

    RăspundețiȘtergere
  82. @Anonim 30.06.2023, 21:17
    La : "...Rezervist voluntar, pensioar civil, vârstă 54 de ani (la semnarea contractului ca rezervist voluntar nu trebuie sa fii îndeplinit 55 de ani, excepție sgv 50 de ani) beneficiază de drepturi salariale cf legii 270/2015 Statutul rezerviștilor voluntari.
    După intrarea în vigoare a legii interzicerii cumulului cu salariul la stat, trebuie să renunțe la pensia civila , sa înceteze unilateral contractul de rezervist voluntar pe durata determinata sau poate cumula pensia cu salariul la stat (cel cuvenit pt rezervist voluntar) ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu este prevazut in exceptiile din Plx 421/2021 (legea cu interzicerez cumulului pensie salariu la "bugetari")!

    Ca urmare... in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii (asta cu interzicerea cumulului pensie salariu la "bugetari") trebuie să își exprime în scris opțiunea pentru continuarea activității în baza aceluiași contract individual de muncă (***adica renunta la pensie pe durata contractului, primind, in continuare indemnizatia lunara ca rezervist voluntar***), ori pentru încetarea contractului individual de muncă (***adica renunta la indemnizatia lunara ca rezervist voluntar, primind in continuare pensia***).

    RăspundețiȘtergere
  83. Dacă s-a egalizat vârsta standard de pensionare la militari cu a civililor 65 de ani și civilii pot să-și cumpere vechime, de ce militarii nu-și pot cumpăra, contracost, vechime militara ?

    RăspundețiȘtergere
  84. Magistrații se simt discriminați! Poate unii dintre d.voastră vă intrebati de ce?Pentru ca nu suntem și noi militarii recalculati! Dar nu se întreabă de ce un militar ,SNAOPSN,în general au sol/sal.mai mici și de 5 ori ca ei? Asta nu e discriminare?Sau, unii au fost judecați și au câștigat ajutoarele la ieșirea la pensie și alții nu?Nu este aceiași lege ptr.toti? Niște ipocriți!!!

    RăspundețiȘtergere
  85. Egalizarea vârstei standard de pensionare la militari, ca și civilii: 65 de ani ii va afecta cel mai mult pe absolvenții de licee militare.
    Termini LM la 18-19 ani, intri in specialitate (școala militară) și la 43-44 ani faci vechimea necesară in specialitate de 25 de ani.
    În cel mai fericit caz te poți pensiona la 52 de ani daca scazi grupele de muncă, la maxim: reducere 13 ani.
    Cu grupele de muncă este destul de complicat, de ex pt reducerea maximă a vârstei standard de pensionare (8 ani) trebuie sa lucrezi 35 de ani în condiții deosebite.
    Dacă lucrezi numai în CD te poți pensiona la 57 de ani, adică după 42-43 de ani de când ai îmbrăcat o haina militară !
    Din ce vad eu în jurul meu, tinerii de astăzi, nu-s interesați de un job în armata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Viitorii pensionari militari vor primi o pensie calculată după un algoritm echivalent calculului contributiv. Analogia se oprește aici. Pensiile contributive se indexează cu rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu brut. Viitoarele pensii militare se vor indexa doar cu ipc.

      Ștergere
  86. Ancmrr nici o reacție privind bătaia de joc la adresa membrilor, foarte putini care-i are. Dece ?!

    RăspundețiȘtergere
  87. Citiți și vă cruciți cum injustiția românească, cea complice la jafurile și distrugerea țării timp de 34 de ani, ”se agață ca înecatul de pai” de pensiile militare, pentru a și le justifica pe ale lor:

    https://www.juridice.ro/692654/modificarile-legislative-recent-adoptate-privind-conditiile-de-pensionare-ale-magistratilor-comparatie-cu-modificarile-aduse-legii-nr-223-2015-privind-pensiile-militare-de-stat.html

    RăspundețiȘtergere
  88. Eu am înțeles că numai actualizarea drepturilor salariale din baza de calcul la data deschiderii drepturilor de pensie militara se face cu IPC nu și indexările anuale a pensiilor militare aflate în plata, care se vor indexa tot cu inflația medie anuală.
    Exista o mare diferență între IPC și rata medie anuală a inflației.
    IPC se calculează și se publică de Inst Nat de Statistică, lunar, acum este publicat inclusiv pe luna mai 2023, rata medie anuală a inflației se calculează și se publică anual.
    Un ex concret:
    Un militar se pensionează in luna oct 2023 cu o bază de calcul de 12 luni din perioada iunie 2022-mai 2023 inclusiv.
    Actualizarea drepturilor salariale la data deschiderii drepturilor de pensie (oct 2023) se va face cu un IPC specific fiecărei luni, calculat separat.
    De ex IPC iun 2022-oct2023 pt drepturile salariale din iun 2022, IPC iul2022 - oct 2023 pt drepturile salariale din iulie 2022, etc.
    Nu este clar dacă pensia rezultată se mai indexează cu rata medie anuală a inflației, indicator cunoscut, la 01/01/2023 adică rata medie anuală a inflatiei din 2021.
    Până la urmă este o problema de maxim și n-ar strica că cei care vor sa se pensioneze, să consulte un specialist de la INS.

    RăspundețiȘtergere
  89. @Anonim 03.07.2023, 14:48
    La : "Eu am înțeles că numai actualizarea drepturilor salariale din baza de calcul la data deschiderii drepturilor de pensie militara se face cu IPC nu și indexările anuale a pensiilor militare aflate în plata, care se vor indexa tot cu inflația medie anuală."
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ati inteles bine!
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    La: "Exista o mare diferență între IPC și rata medie anuală a inflației.
    IPC se calculează și se publică de Inst Nat de Statistică, lunar, acum este publicat inclusiv pe luna mai 2023, rata medie anuală a inflației se calculează și se publică anual.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Rata medie anuala a inflatiei se calculeaza si se publica in perioada 10 - 15 ian. pentru anul anterior... concomitent cu publicarea IPC pentru dec. anterior . Rata medie anuala a inflatiei se stabileste din IPC-urile lunare...
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    La : "Nu este clar dacă pensia rezultată se mai indexează cu rata medie anuală a inflației, indicator cunoscut, la 01/01/2023 adică rata medie anuală a inflatiei din 2021.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Articolul 59/l.223/2015 (forma valabila in prezent) nu este modificat in nici un fel de catre Plx 244/2023!

    RăspundețiȘtergere
  90. Nu e mare diferență. Ideea este ca deși se vor calcula aproximativ la fel pensiile contributive se vor indexa cu rataninflatiei plus 50% din creșterea salariului mediu brut iar pensiile militare doar cu inflația. Practic pensiile contributive vor deveni speciale prin compararea cu cele militare. Ar trebui sa caste bine ochii activii la început de cariera și doritorii de cariera militara.

    RăspundețiȘtergere
  91. Întrebarea care ar trebui să și-o pună activii:
    Cum s-aleg lunile cele mai convenabile pt baza de calcul din perioada stabilită de lege ?
    Lucrurile-s destul de simple daca pt toate lunile perioadei de calcul ai un salariu brut si-un net, dar aceste date să nu conțină sporurile care nu intră în BC.
    Nu te mai interesează, solda de grad, funcție compusa, etc.
    Dacă n-ai datele acestea, este aproape ca la 6/49 !
    După ce ai obținut datele le actualizezi (înmulțești) cu IPC-ul de pe portalul INS și obții salariile actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie (cu aproximație de o luna datorita IPC)
    Cel mai mult contează netul !
    Faceti un grafic pt toate neturile actualizate și va alegeti baza de calcul.
    Cu cât Nr de luni consecutive pt BC este mai mare, cu atât este mai mult calcul aritmetic de făcut pt BC cu pensie maxima.
    Cei care aveți timp puteți face și -un program informatic de optimizare.
    Sigur vor fii situații când este mai convenabil sa alegi luni cu net mai mic, dar cu un IPC mai mare și produsul să dea un net mai mare.
    Cei ce vor ieși cu drept de pensie cam toți pt BC au incluse contribuțiile la angajat deci un brut foarte mare. Acest lucru s-a legiferat începând cu 01/01/2018.
    Lucrurile se complică puțin la cei care au trecut in rezervă fara drept de pensie de ex 2015 și vor ieși la pensie in 2025.
    În situații de genul acesta poate interveni și impozitul de 15% peste netul SMBE .
    Metodologia de aplicare a legii, va fii mult mai simpla decât cea folosita la actualizarea pe legea veche.
    Așa cum este actualul proiect de lege, eu nu mai vad nici o posibilitate de actualizare a pensiilor în plata, pt că CPS nu va avea în baza de date elementele necesare. De ex solda de grad, etc.
    Pt pensiile în plata, singura mărire va fii făcută prin indexare.

    RăspundețiȘtergere
  92. @Anonim 03.07.2023, 17:40
    La : "Nu e mare diferență. Ideea este ca deși se vor calcula aproximativ la fel..."
    ^^^^^^^^^^^^^^^^

    Aproximativ este forte "aproximativ"!
    Una este sa folosesti salariile lunare reale pentru calcularea acelui punctaj care sa genereze pensia (contributiva)... si alta'i sa aplici un procent la media tuturor salariilor lunare "aduse" la ziua pensionarii pentru stabilirea pensiei!
    Ca sa nu mai spunem ca numarul de luni creste fara a se folosi TOATE lunile de activitate!

    S'apoi cine dracu crede ca modificarile aduse da Plx 244/2023 la l.223/2015 vor mai fi valabile in 2043 cind s-ar lua in calcul toate cele 300 de luni... ca sa nu spunem ca cei cu peste 25 ani vechime (deci peste 300 de luni vechime) tot numai 300 de luni vor constitui acea medie, deci nu toate lunile...
    &&&&&&&&&&&&&&&

    La : "... pensiile contributive se vor indexa cu rataninflatiei plus....".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pensiile contributive NU se indexeaza... sa mareste valoarea punctului de pensie!

    Nu cu "rata inflatiei" ci cu "rata MEDIE anuala a inflatiei"!

    RăspundețiȘtergere
  93. @Anonim 03.07.2023, 17:51
    La : "Întrebarea care ar trebui să și-o pună activii:
    Cum s-aleg lunile cele mai convenabile pt baza de calcul din perioada stabilită de lege ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^
    Luni "convenabile" mai pot fi alese pina la 31.12.28!
    Dup'aceea se folosesc ultimele luni al caror numar este stabilit in lege!
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    Restul comentariului... prea mult la, la , la din necitirea Plx 244/2023!

    RăspundețiȘtergere
  94. Informativ
    În MOf 608/03.07.2023
    S-a modificat legea 346/2006 de organizare și funcționare a MApN
    Modificări
    -directia medicala a devenit structura centrală și se va operaționaliza ca structura centrală, in 90 de zile
    - UNAP și Academia Tehnica Militara au intrat in subordinea Statului Major al Apararii

    RăspundețiȘtergere
  95. Merita sa luam Notițe:
    https://romania.europalibera.org/a/ce-pensii-normale-ar-avea-specialii/32483640.html

    RăspundețiȘtergere
  96. @Leon 04.07.2023, 14:23
    La : "Merita sa luam Notițe: https://romania.europalibera.org/a/ce-pensii-normale-ar-avea-specialii/32483640.html ".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Sa luam notite cu grija... că_ca'ntotdeauna Europa libera (mai) mănîncă (si) rahat...
    La o citire pe diagonala cetateanca nu prea stie de ce pearile contributive sint mai mici la pensiile de serviciu...
    Și dă cu muci'n fasole de'a dreptul cind sustine ca pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari vor fi eliminate prin Plx 244/2023!

    RăspundețiȘtergere
  97. @Mos Alecu, as fi ramas dezamagit daca nu gaseati eroarea cu Functionarii parlamentari..:))).
    Trebuie totusi retinute datele statistice privind numarul , pensia medie pentru cele 6 categorii plus cele 3 Case ale militarilor ! !

    RăspundețiȘtergere
  98. @Leon 04.07.2023, 16:36
    La : "...Trebuie totusi retinute datele statistice privind numarul , pensia medie pentru cele 6 categorii plus cele 3 Case ale militarilor !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Daaaa!
    Numai ca acele elemente sint din 2019 - 2020, s'acuma sintem la mijlocul lui 2023 cind multe s-au schimbat!

    RăspundețiȘtergere
  99. Am o inteligență peste medie, sunt sănătos și întreg la minte, vreau să câștig 1 milion de euro prin munca, câți ani ar trebui sa lucrez in MApN ?

    RăspundețiȘtergere
  100. Mos Alecu cum se va face indexarea pensiilor militare anul viitor si cand?

    RăspundețiȘtergere
  101. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  102. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  103. @Dromihete 06.07.2023, 19:27
    La : "Mos Alecu cum se va face indexarea pensiilor militare anul viitor si cand?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Daca nu se'ntimpla nimic cu prevederile actuale ale l.223/2015... in 2014 pensiile militare de stat ar urma sa fie indexate cu 13,8%!

    RăspundețiȘtergere
  104. @Burebista 06.07.2023, 21:16
    La : "Mos Alecu, umbla puțin la setările blogului... Sa mai linitezi unele.. Și multele aberații..".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Ar mai fi si varianta semnalarii si "demontarii" aberatiilor de catre cei care le observa!

    RăspundețiȘtergere
  105. Ministerul Educației a publicat pe 6 iulie 2023 rezultatele inițiale ale repartizării in liceele militare, pe
    admitere.edu.ro
    S-au scos la concurs la cele 5 LM peste 800 de locuri.
    Acești copii, vor fii fericiții beneficiari a unei vârste standard de pensionare de 65 de ani și a unei BC a pensiei calculate din 300 de luni (25 de ani) din activitate.

    RăspundețiȘtergere
  106. Sunt un pensionar militar pensionat înainte de 2017.
    La o creștere a pensiei prin indexare cu 13.8% pe actuala lege, netul pensiei mele ar crește cu 13,3% daca se adoptă proiectul de lege aflat la Curtea Constituțională, netul meu ar crește cu 11,07 %.
    Dacă stau și mă gândesc mai bine, având în vedere politicienii de la vârful cualitiei care au armata-n cuget și simțire: Ciolacu fiu de militar și Ciuca fost Șef SMAp și care n-au nici un respect de corelare a pensiilor militare nete cu inflația și cu dezvoltarea economică a României, anticipez o creștere a netului pensiei mele militare, cu indexarea de la 1 ianuarie 2024 sau la alta data in anul 2024 cu un procent cuprins între -5%. ... 5 %

    RăspundețiȘtergere
  107. Dl Burebista, detaliați va rog, ce va nemulțumește .

    RăspundețiȘtergere
  108. Dl Burebista, când ați depus un jurământ militar și ați desfășurat o activitate de zeci de ani, în sistem, plina de privațiuni și neremunerată corespunzător ?
    Pe Dumnezeu, mai pseudo dac, încă nu l-a păcălit nimeni !
    Burebista detaliaza-ti activitatea care ți-a permis o pensie militara de stat.
    Burebista, lumineaza-ti fata, păcătosule, tu nu ești anonim ?!

    RăspundețiȘtergere
  109. Dl Burebista, în ce țară membră NATO, un cetățean al acelei țări, care a prestat o activitate în câmpul muncii că dumneavoastră, are o pensie militara de stat ?

    RăspundețiȘtergere
  110. @reddog 07.07.2023, 19:05
    La : "In Romania. Dar nu numai. Sunteți total neinformat.". (****ca raspuns la Anonim spunea...
    Dl Burebista, în ce țară membră NATO, un cetățean al acelei țări, care a prestat o activitate în câmpul muncii că dumneavoastră, are o pensie militara de stat ?
    07.07.2023, 16:00.****).
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Se pot enumera alte state in care se acorda PENSII MILITARE civililor politisti???
    Altfel... afirmatia este specifica acelei bloage perete de WC dintr-o halta CFR parasita!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai s-au mai dat exemple de astfel de țări.
      De foarte multe ori
      Dar unii sunt in lumea lor, tralala pe câmpii. 😁
      Vor sa pară așa geniali dar nu pun mana sa se informeze.

      Ștergere
  111. Curtea Constituțională lucrează.
    Astăzi s-a publicat în M.Of. o decizie de respingere a cererii unui magistrat făcută de CA Alba Iulia.
    Acesta a cerut ca la vechimea în magistratură necesară pensionarii : 25 de ani, ca perioada asimilată, să-i fie recunoscută perioada cât a fost notar !!!
    Aștept cu mare nerăbdare o cerere, la CC, evident și acceptată, ca perioada asimilată luată în considerare că vechime în magistratură și perioada cât s- a prestat jobul agent penitenciare, bărbați și femei, pt sex egal.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonima
      Tu se pare că ai prestat blowjoburi.
      Moama, zici că s-a spart conducta cu unii Rambo în kaki. 😁
      Macar daca ar fi fost pe undeva prin teatre de operațiuni sa-si riște viața.
      Din experiența știu că aia care au fost pe acolo nu au stilul anonimei cu blowjobul.

      Ștergere
  112. @reddog 07.07.2023, 21:27
    La : "Pai s-au mai dat exemple de astfel de țări. De foarte multe ori". (****ca raspuns la "Se pot enumera alte state in care se acorda PENSII MILITARE civililor politisti???"****).
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Totusi... repeta citeva din acele "astfel de tari" in care civilii politisti sau gardieni de puscarii au PENSII MILITARE!

    Si nu te'ntinde mai mult decit poate neuronu' tau de mare valoare pe bloaga perete de WC!!!

    RăspundețiȘtergere
  113. @akord 75 08.07.2023, 11:02
    La : "... Au vrut sa se lipeasca de pensiile si salarizarea armatei.Asta-i tot! Degeaba "se ascund dupa deget".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Culmea'i ca's atit de băbălai incit nu stiu ca la "civilirea" lor (pe vremea l.138/1999 - salarizare - si l.164/2001 - pensii) li s-au facut legi speciale:
    - salarizare oug 38/2003 prin care salariile lor erau, din start, mai mari cu 20% decit ale militarilor (aveau, si au, un spor de fidelitate de 20%)... Nemaispunind ca functiile lor (pe grade) erau mult mai mari ca la militari...
    - pensii l.179/2004 (pensiile DE STAT ale politistilor) care era o copie a l.164/2001 cu salarizarea din oug 38/2003

    Daca nu erau băbălai obtineau in 2015 reinvierea l.179/2004, iar la inventarea l.153/2017 obtineau prevederile din oug 38/2003!

    RăspundețiȘtergere
  114. Bună dimineața!
    Sunt pensionar militar. În prezent trăiesc în Germania. Aici pensie calculată din ultima lună de activitate au, pe lângă militari, polițiștii, pompierii inclusiv poștașii. De asemenea funcționării din cadrul primăriilor. Aceste categorii sunt sigure, probabil sunt și altele.
    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere
  115. @Liviu 08.07.2023, 11:31
    La : "Bună dimineața! Sunt pensionar militar.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pensionar MILITAR - MILITAR, sau un oarecare civil pensionar CU pensie militara de stat???

    &&&&&&&&&&&&&
    La: "...în Germania. Aici pensie calculată din ultima lună de activitate au, pe lângă militari, polițiștii, pompierii inclusiv poștașii. De asemenea funcționării din cadrul primăriilor. ...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^

    Si'n Romania au pensii calculate ca procent din ultimele venituri si magistratii, aviatorii civili, diplomatii, functionarii publici parlamentari, grefierii, personal Curtea de conturi... da acele pensii sint "pensii DE SERVICIU", nu pensii MILITARE DE STAT!
    Cum presupun ca'n Germania postasii nu au pensii MILITARE deoarece li se calculeaza la fel cu ale militarilor!!!

    RăspundețiȘtergere
  116. Sunt un oarecare civil.... Liceul militar, Școlă militară de ofițeri, Academia de Înalte Studii Militare, Master...Misiuni Afganistan și Bosnia. Lt. Col. în rezervă. Dumneavoastră? Tot civil?
    A fost ultima mea intervenție.
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  117. Moș Alecu, Akord75 și anonima cu blowjobul mai bine se făceau poștași.

    RăspundețiȘtergere
  118. @Liviu 08.07.2023, 11:52
    La : "Sunt un oarecare civil.... Liceul militar, Școlă militară de ofițeri, Academia de Înalte Studii Militare, Master...Misiuni Afganistan și Bosnia. Lt. Col. în rezervă. Dumneavoastră? Tot civil? A fost ultima mea intervenție. O zi frumoasă!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Io am intrebat pentru a sti si noi din care "echipa" sinteti: militari - militari, sau civili cu pensie militara de stat!
    Se vede treaba ca atitea studii si misiuni nu v-au creat si deprinderile minime de a gindi si de a intelege ceva ce cititi!
    Raspunsul dvs. este tipic vacarului suparat pe sat!

    RăspundețiȘtergere
  119. @reddog 08.07.2023, 12:48
    La : "Moș Alecu, Akord75 și anonima cu blowjobul mai bine se făceau poștași.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Iar reddog-ul este exemplificarea concreta a zicerii ca prostu' nu-i prost destul daca nu-i si fudul!

    RăspundețiȘtergere
  120. Când erau copii Moș Alecu, Akord75 și anonima cu blowjobul spuneau "uite mama trec soldații!" când vedeau pe strada luptători de la arma penitenciare

    RăspundețiȘtergere
  121. @reddog 08.07.2023, 15:57
    La : "Când erau copii Moș Alecu, Akord75 și anonima cu blowjobul spuneau "uite mama trec soldații!" când vedeau pe strada luptători de la arma penitenciare".

    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    "Ezact" cum spuneam : "prostu' nu-i prost destul daca nu-i si fudul!".
    Si-i si insistent in fudulia lui de a-si demonstra prostia!

    RăspundețiȘtergere
  122. @reddog 08.07.2023, 15:57
    La: " arma penitenciare".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Las-o dracului cu "ARMA penitenciare"...

    Voi erati militieni (la M.A.I.) "GARDIENI (paznici) la penitenciare"!
    Cind M.A.I. v-a expulzat si v-a "varsat" la Ministerul Justitiei vi s-a inventat si numele de "funct.publ.cu statut spec. din Administr. Nat. a Penitenc." Peste tot fiind asimilati cu politistii.
    Din nostalgia vremurilor cind erati militieni ati luptat si vi s-a stabilit numele de "politisti de penitenciare", pregatirea fiind tot de "gardieni" (paznici) la puscarii...

    RăspundețiȘtergere
  123. Vad ca anonima cu blowjobul s-a dat la fund ca sa zic asa.
    Dar Mos Alecu si Akord75 continua sa bage batul prin gard vrand sa strice armonia dntre camarazii de la diferitele arme din SNAOPSN.
    Sunt sigur ca Huhu de la arma ochiu' si timpanu' nu este de acord cu ei.

    RăspundețiȘtergere
  124. Dl reddog cred că sunteți fan Elena Udrea !

    RăspundețiȘtergere
  125. Dl reddog ați mai făcut ceva școală ca sa prestații și-n închisorile militare, daca nu, va dau meditații, gratis, daca va duce mintea și nu-mi pierd timpul cu dumneavoastră !

    RăspundețiȘtergere
  126. Poate nu stiati ca in Liceele militare se pot transfera elevi din Liceele civile:
    https://dgmru.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/2023/Locuri%20libere%20CNM.PDF

    RăspundețiȘtergere
  127. Pe 26 iulie 2023 Curtea Constitutionala judeca excepțiile ridicate de cei în drept, la 3 modificări legislative:
    - codul fiscal (supraimpozitarea cu 15%)
    - legi speciale
    - cumulul pensiei cu salariul la stat.
    Primele două prezintă interes maxim și pt magistrați, cea de a treia, interes minim.
    Incerc, timid, să dau un pronostic:
    - ultima, va fii respinsă
    - primele două au șanse 50% să fie acceptate
    - una din primele două, are șanse 75% să fie acceptată.
    După 26.07.2023 CCR va intra in vacanta, care durează aproximativ 2 luni. De obicei vacantele CCR incepe in fiecare an înainte de 15 iulie .
    Pe timpul vacanței, CCR judeca urgente, nici una dintre cele trei modificări legislative, NU CONSTITUE URGENTA.

    RăspundețiȘtergere
  128. Dl Leon și înainte de 1989 se făceau transferuri de la liceele civile la LM, unele justificate cel puțin moral (gemeni, unul lua examenul la LM, altul nu), altele nu.
    Existau și situații la LM, când un elev de liceu civil, termina anul I la civili, dădea examen la LM, dacă reușea, începea din anul I (practic repeta anul I fara a rămâne repetent)

    RăspundețiȘtergere
  129. Akord75 se pare că are un fix cu agenții de penitenciare. 😁
    Ar trebui să fie supărat pe comuniști pentru că ei au militarizat toate structurile astea gen poliție, penitenciare si servicii secrete.
    Dar își poate convinge cunoscuții sa devină agenți de penitenciare daca tot crede că poți deveni milionar in euro pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  130. Anonima cu Elena Udrea ai inchisorile militare

    Am standarde mai înalte, sunt fan zeita Themis. 😁

    RăspundețiȘtergere
  131. A, sa nu uit!
    Akord75 a luat mormane de ajutoare și solde compensatorii la greu.
    Chiar spunea că și-a făcut apartamentul gigea (sau bengos că tot folosește termenul asta)
    Alții și-au luat mașina de zeci de mii de euro.
    Asta e, până la urmă e chestiune de alegeri în viața
    Alții au folosit banii aia altfel și nu schelalie pe aici și prin alte locuri. 😁

    RăspundețiȘtergere
  132. Școala de agenți de penitenciare: Târgul Ocna, un nume predestinat:
    - la târg se vinde și se cumpăra orice
    - Ocna nu-i cazul sa detaliez
    Nici un agent de penitenciare n-are nici o legătură cu Apărarea Națională a României.
    Așa că n-au nici un drept la o pensie militara de stat.
    La toți agenții de la penitenciare, ar trebui sa li se recalculeze și interzică drepturile de pensie militara de stat.
    Ei sunt civili și ar trebui sa se incadreze in legea sistemului de stat pensii publice.
    Cât de nesimțit trebuie sa fii sa solicit salarii compensatorii, gen reddog !!!
    Agenții de penitenciare, au trecut printr-o restructurare, obligatorie pt NATO ?

    RăspundețiȘtergere
  133. Nu este nicio problemă că şi dânşii primesc pensie militară, pentru că au fost militari anterior şi fac parte oricum din SNAOPSN.Insă problema este la cuantumul pensiei, pentru că am vizualizat în mod direct o decizie de pensie a unui astfel de agent încadrat din viaţa civilă în sistemul ANP în anul 1995 şi am rămas nedumerit şi mâhnit nu pentru cuantumul pensiei ce o primeşte, nu este din buzunarul meu sau al dumneavoastră.....Dar parcă este foarte anormal....Avea un cuantum brut al pensiei de 10.852 lei şi pensie netă de 6.348 lei.!!!!! Depăşeşte cu ffff mult pensia mea de ofiţer MApN şi cred că şi pe cea a majoritatea colegilor mei...Dar ce ne mai miră azi în haosul cotidian.

    RăspundețiȘtergere
  134. Se impune o RECALCULARE, prevazuta in proiectul de lege Pl x nr.299/2020, cu mentinerea in plata a cuantumului avantajos ... !!

    RăspundețiȘtergere
  135. @Leon 10.07.2023, 18:34
    La : "Se impune o RECALCULARE, prevazuta in proiectul de lege Pl x nr.299/2020, cu mentinerea in plata a cuantumului avantajos ... !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    ????????????????????????????????

    PL-x nr. 299/2020
    Proiect de Lege pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000

    299/20.05.2020
    Procedura legislativa: cf. Constitutiei revizuita în 2003
    Camera decizionala: Camera Deputatilor
    Tip initiativa: Proiect de Lege
    pentru modificarea L. nr. 69/2000
    Caracter: ordinar
    Procedura de urgenta: nu
    Stadiu: Lege 103/2021
    LEGE pentru abrogarea lit. f) a art. 21 alin. (1) din Legea educaţiei fizice si sportului nr. 69/2000


    RăspundețiȘtergere
  136. @Mos Alecu, va faceti ca nu stiti ca este vorba de 199 ?? ( parca 1 este langa 2 )..!!

    RăspundețiȘtergere
  137. @Leon 10.07.2023, 19:44
    La : "@Mos Alecu, va faceti ca nu stiti ca este vorba de 199 ?? ( parca 1 este langa 2 )..!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Din ce'mi mai aduc io aminte in limba româna se ceteste asa cum se scrie! Daca scrie 2... se ceteste 2, nu 1!
    S'apoi linga doi mai este si 3, nu numai 1!

    RăspundețiȘtergere
  138. Plx 199/2020 l-a avut ca inițiator (unul că n-au fost mai mulți) pe Gabriel Les, fost ministru MApN.
    După nume, plxul s-a născut mort, de înviat nu mai învie, a scăpat dintr-un laborator ca și covidul. Și covidul s-a dus.
    După părerea mea, pensiile militare-n plata, nu se vor mai recalcula niciodata.
    Din când în când se vor indexa.
    Amin.

    RăspundețiȘtergere
  139. ANONIM@

    Cred ca am fost,nu printre singurii,dar printre putinii care au spus la timpul respectiv ca,plx 119 nu se va aplica niciodată,am argumentat la timpul respectiv.Un proiect aplicabil în trei etape,cu ani buni între ele,ajungându-se ca ultima etapa sa se aplice undeva prin 2027-28,oricine își dădea seama ca era MIMĂ,făcătură sadea.

    RăspundețiȘtergere
  140. Bă Akoarde, gata, lasă -ne! Tu pe lângă faptul că ai cam puține idei, le mai ai și fixe.

    RăspundețiȘtergere
  141. În conformitate cu un răspuns oficial al ANP, dat Europei Libere, la 31 dec 2020 Romania avea 21753 deținuți, cam cat mai sunt "muziicieni" Wagner din Rusia.
    ANP avea 11844 angajați, din care 7567 în Sectorul Siguranța Deținerii și Regim Penitenciare.
    83% din cheltuielile cu deținuții se dau pe cheltuielile de personal, aici intra cred că și pregătirea lor militara, ca viitori pensionari militari.
    Cheltuielile-s foarte mari, așa că s-ar impune crearea unor formațiuni de intervenție rapidă, a unor formațiuni militare de rezerviști, încadrate cu pensionari "militari" din foști angajați ANP.
    Pe reddog l-a pune într-o structură de cercetare diversiune.

    RăspundețiȘtergere
  142. 11,000 de gardiști + 8-9 mii de pârnăiași ajung de încropit o Dv. cu care să eliberăm Nordul Bucovinei și Sudul Basarabiei. Ei nu vor fi nici Wagner, nici Azov, ci Călușarii românești.

    RăspundețiȘtergere
  143. Câinele are 220 de receptori olfactivi, omul doar 5 milioane, așa că mirosul la câine este un simt aproximativ de 40 de ori mai dezvoltat ca la om.
    Din acest motiv câinele este bun la cercetare.
    Câinele poate fii dresat, așa că poate fii instruit "militar"
    Câinele roșu are și anumite slăbiciuni, vezi Dinamo București.
    Una peste alta reddog , acum că-i "militar" merita testat in flacul de E al NATO.
    Nu-i doresc sa ia ajutoare bănești la părăsirea sistemului "militar" pt că asta se poate realiza doar după o activitate militara activa, cu finalizare de trecere într-un loc cu verdeață.

    RăspundețiȘtergere
  144. Durel Șerbanel alias Akordel, mai lasă -ne cu idioțeniile tale.

    RăspundețiȘtergere
  145. Akord75
    Am mai trimis comentarii aici dar nu au trecut de cenzura.
    Nu sunt supărat, e bloaga omului și face ce vrea.
    Noi sa fim sănătoși.
    Și la punga grosi. ✌️🏖️

    RăspundețiȘtergere
  146. Cred ca nu suntem la curent cu lucruri de amănunt.Presupun ca la război structurile de poliție gen inspectorat si penitenciare devin unitati militare.In asemenea situație presupun ca si angajați primesc statut de militar.Numai cei ce au in atribuții completarea cu rezervisti la mobilizare pot sa se alege problema.
    Gardianul e posibil sa fie pe soluție dar prostul nu stie.

    RăspundețiȘtergere
  147. @Anonim 12.07.2023, 16:41
    La : "Presupun ca la război structurile de poliție gen inspectorat si penitenciare devin unitati militare.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Daaaaa!
    Tot unitati militare devin si structurile ecleziastice ale cultelor religioase, regionalele de cai ferate, ocoalele silvice, inspectoratele scolare, casele de schimb valutar, asociatiile de vinatori si pescari, si tot ce mișcă'n țara asta, rîul, ramul!...

    Multe timpenii pot trece prin dopurile folositoare numai sa nu le ploua'n git ale unora care habar n-au de statutele acelor institutii!

    RăspundețiȘtergere
  148. Akord ,se pare ca cei din Poliția locală sunt mai bine plătiți decât cei din Poliția națională.Nu sunt sigur dar asa se comentează prin târg.
    Pe timpul impuscatului gardienii milițieni erau mai bine plătiți comparativ cu noi.

    RăspundețiȘtergere
  149. Anonim @,ora 16,41

    Intr-un război,care nu a mai avut loc de la declararea păcii din 1945 unde a fost declarat încheiat WW2,dacă va mai avea loc vreunul,va participa toate unitățile de forță ale țării.Ele sunt cuprinse în strategia de apărare a țării.Fiecare având rolul ei.Cei care sunt în rezervă,este firesc ca vor trece la dispoziția MApN,indiferent la ce armă au fost.Ce e atâta de greu de inteles? Aaaa,ca vrei dumneata sa duci în derizoriu activitatea unor oameni,de fapt bine instruiți,e altceva,începi să devii penibil cu fiecare zi și expunându-ți elucubrațiile! După d.ta și alți câțiva,lupta se duce numai 8n câmp deschis,cu drone,tancuri,tunuri etc.Fii mai rezonabil,d.le,altfel ești perceput la nivel de caporal.Să fii Iubit!

    RăspundețiȘtergere
  150. @GG 12.07.2023, 19:27
    La : "Cei care sunt în rezervă,este firesc ca vor trece la dispoziția MApN,indiferent la ce armă au fost.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Atentie! A nu se folosi excrescenta de deasupra umerilor numai drept dop ca sa nu va ploua'n gît!

    Ce dracu sa faca MApN cu niste "specialisti" la care maximumul pregatirii militare este la nivelul "instructia (de front) soldatului (individului)"????


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-un război national de apărare, gen Ucraina-Rusia ,teoretic vorbind pt că acum nu - i cazul României, "militarii" ANP pot fii folosiți și noi cei din MApN care avem anumite responsabilități știm cum sta treabă !!!

      Ștergere
  151. Nu vreau sa întru în contradicție cu unii care tocmai frustrarea și dopul de deasupra umerilor le tulbură mințile și asa limitate pe o anumită linie.Acum văd de ce am fost surprinși din toate punctele de vedere 8n lupta de strada de acum ceva timp.Să fiți sănătoși!

    RăspundețiȘtergere
  152. Luptătorii de la arma penitenciare ii vor păzi în închisori pe trădători și lași.
    Din păcate avem și astfel de specimene printre noi.

    RăspundețiȘtergere
  153. Greșit.... Anul trecut am fost chemat la centrul militar unde mi s-a înmânat ordinul cu unitatea ka care trebuie să mă prezint în caz de mobilizare... Nu are nicio treaba cu MApN... Trebuie să mă prezint la IGPR pe șoseaua Ștefan cel Mare.... Când rezervistii MApN vor pleca pe front, rezervistii MAI vor rămâne sa aibă grija de familiile celor plecați pe front.. 🤣 😱 😎

    RăspundețiȘtergere
  154. La resboi e foarte buni și nepregătiții la grupa de serviciu,la barberit cartofi,la amenajarea genistica a obuzierelor,la trimis înainte prin câmpurile minate pentru deminare cu piepturile de aramă....

    RăspundețiȘtergere
  155. @Akord.Politiștii locali contribuie la salariile lor prin amenzi ce ajung la SPITul primăriei respective.N-ai plătit parcarea-amendă,a-i oprit neregulamentar-amendă,ai staționat aiurea îți umflă mașina,amenda grasă pentru recuperare,depozitare.Mămăițele cu leuștean în piață fără otorizație-amendă!Nește torționari!

    RăspundețiȘtergere
  156. La raspunsul meu ca-i năuc (si’n plus si pentru un GG), năucul care zisese ca "Presupun ca la război structurile de poliție gen inspectorat si penitenciare devin unitati militare.", sare de cur in sus ca_cum_ca el a fost sef de sectie la un CMJ si stie mai bine decit mine... care habar n-am despre ce si cum la mobilizare!

    Băbăiatu’ , ia zi tu cîți militieni (pe vremea cind erau considerati militari), si citi politisti (civili sadea) aveai tu repartizati ca militari-militari in lucrarile de mobilizare ale unor unitati militare de’ale MApN????

    Șiii, băbăiatu’ , CMJ-urile aveau/au “listra” cu toate unitatile militare (existente la pace sau care se infiinteaza la mobilizare) de pe teritoriul judetului... Ia zi tu lu’ nenea (tu, mare scula la bascula unui CMJ) cite unitati militare care se infiintau pe teritoriul judetului tau aveau drept “unitate organ de mobilizare” vreun inspectorat de politie sau vreun penitenciar????

    Băăăă, năuci si habarnisti ati fost in activitate, ș’acuma v’apucați să dați sfaturi si “indicății”, dobitocilor!
    &&&&&&&&&&&&&&&&

    Si, cind te gindesti ca politistii (civili) au devenit mari (si indispensabili pentru aparare) “specialisti militari” numai dupa ce niste decidenti hăbăuci au hotarit sa includa la pensii MILITARE si pe civilii politisti!
    Numai de’atunci au aparut, ca ciupercile dupa ploaie, marii sustinatori si “demonstratori” ai faptului ca politistii sint mari specialisti intr’ale militariei si intr-ale apararii, si ca , de’aceea, este strict normal si obligatoriu ca ei (civili) sa primeasca pensii MILITARE!

    Nu erau la fel de guresi sustinatori ai “militariei” politistilor atunci cind primeau pensii DE STAT PENTRU POLITISTI (l.179/2004), care nu erau pensii MILITARE DE STAT (l.164/2001)! Atunci ii durea’n c.r de militarie s’apararea tarii la razboi ca militari! Aveau pensii dupa o lege copie a legii pensiilor militare, dar lege special pentru niste civili-civili!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-aș răspunde punctual la nelămuririle d.tale de țap în călduri,dar stric orzul pe gâște! Ești un idiot incurabil,fără să jignești nu poți argumenta? Se vede că'că'prăria a fost elementul de bază care te-a ghidat de-a lungul carierei d.tale de funcționar neoperativ al A.R.
      Se poate dialoga civilizat,de la OF.la OF.nu de la căprar la OF.sau invers.Să-ți fie rușine,Țap bătrân!

      Ștergere
  157. Moș Alecu se vede că nu se pricepe la chestii cazone.
    Politia și penitenciare erau militarizate dar jucau în altă liga.

    RăspundețiȘtergere
  158. Nu mai fiti asa rautaciosi cu drepturile de pensie ale politistilor, inclusiv a celor din penitenciare !
    Si Legea 179/2004, art.80-82, dar si L.293/2004 ii indreptatesc sa beneficieze de prevederile L 223/2015:
    "Articolul 79
    (1) Până la adoptarea legii privind salarizarea funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare, rămân aplicabile în continuare dispoziţiile legale referitoare la salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
    (2) Până la adoptarea legii privind pensiile funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare, rămân aplicabile în continuare dispoziţiile legale referitoare la pensionarea cadrelor militare.
    Articolul 80
    Funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare beneficiază în continuare de drepturile dobândite anterior, precum şi de cele care vor fi stabilite pentru personalul din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională"..!!

    RăspundețiȘtergere
  159. @reddog 13.07.2023, 14:44
    La : "Moș Alecu se vede că nu se pricepe la chestii cazone.
    Politia și penitenciare erau militarizate dar jucau în altă liga.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^
    Poti sa detaliezi ce si cui doreai sa spui???
    Sau ramine o exprimare specifica prostovanului patron al bloagei perete de WC?!?!

    RăspundețiȘtergere
  160. @Leon 13.07.2023, 14:52
    La : "Nu mai fiti asa rautaciosi cu drepturile de pensie ale politistilor, inclusiv a celor din penitenciare !
    Si Legea 179/2004, art.80-82, dar si L.293/2004 ii indreptatesc sa beneficieze de prevederile L 223/2015:.............".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Numai ca acele articole au disparut la republicarea l.293/2004... cu mult inainte de aparitia l.223/2015, ba chiar si inainte de "disparitia l.164/2001. (**************LEGE nr. 293 din 28 iunie 2004 (*republicată*) privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor
    Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 628 din 22 septembrie 2009************** https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/111336?isFormaDeBaza=True ). (http://www.monitoruljuridic.ro/monitorul-oficial/628/2009-09-22/ ).

    Ca sa nu mai spun ca "utilitatea" acelor articole din l.293/2004 a disparut odata cu aparitia l.179/2004 si a oug 38/2003 (salarizare)...

    Iar l.179/2004 este puțin abrogata de prin 2010...

    RăspundețiȘtergere
  161. Dl Leon, cred că nu sunteți Grapinii din loc. Șanț izvorul Someșului Mare și absolvent de LM Alba Iulia !

    RăspundețiȘtergere
  162. @Mos Alecu, asa este, sunt abrogate, dar cand Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege devenit ulterior L.223/2015 , a tinut cont de prevederile acestor legi abrogate (inclusiv L.164/2001), si le-a preluat in noua lege in care este cuprins tot SNAOPSN..!!
    PS. Ma numar printre cei care sunt pentru mentinerea politistilor in sistemul de salarizare si de pensii militare in legi comune !
    PS.2. Sunt pensionar militar MApN si am destui cunoscuti agenti de politie in activitate dar si pensionari !!
    "Articolul 82(L.179)
    În cazul poliţiştilor transferaţi în interesul serviciului în unităţi militare şi care dobândesc calitatea de militar, vechimea în serviciu în raport cu care se stabileşte pensia militară cuprinde şi activitatea desfăşurată ca poliţist.
    Articolul 83
    Poliţiştii cu drept de pensie de serviciu, care au vechime în calitate de militar de minimum 10 ani femeile şi 15 ani bărbaţii, pot opta, dacă aceasta îi avantajează, pentru pensie militară de stat, care se calculează şi se acordă în conformitate cu prevederile Legii nr. 164/2001, republicată."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Același camarad cerebral pe care îl cunosc,@Leon,pe care îl citesc de mult timp! Să ne trăiți intr-un mulți ani!

      Ștergere
  163. @Leon 13.07.2023, 16:28
    La : "@Mos Alecu, asa este, sunt abrogate, dar cand Guvernul Ponta a aprobat proiectul de lege devenit ulterior L.223/2015 , a tinut cont de prevederile acestor legi abrogate (inclusiv L.164/2001), si le-a preluat in noua lege in care este cuprins tot SNAOPSN..!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    A tinut cont de'o p.la!
    Militarii si politistii ramasesera ultimii carora nu li se "reparasera" pensiile distruse de l.119/2010, s'atuncea s-au grabit sa faca ceva...
    Si au facut ceva "la gramada" in loc sa faca 2 legi ale pensiilor DE STAT asa cum fusesera cele "distruse" la l.119/2010!

    RăspundețiȘtergere
  164. Ia sa vedem ce spune statutul polițistului, legea 360 din 2002 privind rezervistii MAI...
    ART. 74
    (1) Evidenta politistilor pe timpul si dupa incetarea raporturilor de serviciu, precum si modalitatile de pastrare a acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
    (2) La incetarea raporturilor de serviciu politistul este obligat ca in termen de 15 zile sa se prezinte la centrul militar pe raza caruia domiciliaza, pentru a fi luat in evidenta ca rezervist cu specialitatea "politie" si gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectiva in grupa de evidenta a Ministerului Administratiei si Internelor.
    (3) Politistii luati in evidenta ca rezervisti pot fi concentrati sau mobilizati pentru completarea efectivelor unitatilor Ministerului Administratiei si Internelor, in conditiile prevazute de lege.
    Cum e????
    Nu legea 223 din 2015 acorda grade militare polițiștilor trecuți în rezervă cu drept de pensie de serviciu ci statutul polițiștilor...

    RăspundețiȘtergere
  165. Actualul sistem de pensii militare și cel cu modificările făcute de legislativ, este un sistem mincinos.
    Pensionarii MApN per total și pe categorii de personal, au pensia militara medie, cea mai mica.
    Așa ceva nu prea se întâmplă în țările NATO.
    La drepturi în coada clasamentului, la obligații pe primul loc: marea majoritate a pensionarilor militari cu obligații militare, care completează indicativele la mobilizare, sunt pensionari militari MApN, așa ceva se întâmplă peste tot in NATO.

    RăspundețiȘtergere
  166. @Burebista 13.07.2023, 20:52
    La : "...Nu legea 223 din 2015 acorda grade militare polițiștilor trecuți în rezervă cu drept de pensie de serviciu ci statutul polițiștilor...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Statutul politistilor NU ACORDA GRADE MILITARE!
    Statutul politistilor ACORDA NUMAI GRADE PROFESIONALE!
    Gradele MILITARE sint "acordate" numai de Statutul cadrelor militare (l.80/1995) unde nu sint cuprinsi/prevazuti si civilii politisti!
    Prin statutul politistilor rezervistii fosti politisti sint NUMAI LUATI IN EVIDENTA cu grade militare echivalente gradelor lor profesionale!

    De vazut si uniformele rezervistilor fosti politisti la diverse festivitati: acestia poarta uniforma de politist, cu gradele profesionale avute de ei in perioada de activitate... nu poarta uniforma militara, cu grade militare!

    Siii... politistii NU SINT TRECUTI IN REZERVA!
    La politisti INCETEAZA RAPORTURILE DE SERVICIU (si "calitatea" de politist).
    Politistii carora le-au incetat raporturile de serviciu devin "rezervisti, cu specialitatea politie (nu SPECIALITATEA MILITARA)"!

    RăspundețiȘtergere
  167. Gradele militare le sunt acordate sau echivalate după încetarea raporturilor de serviciu de către cei care au acest drept prin lege... Citiți în statut de către cine...
    Postarea de fapt este pentru a arăta că rezervist ul fost polițist nu o sa ajungă niciodată în caz de mobilizare în subordinea vreunei structuri din MApN ci numai pentru completarea structurilor MAI... Echivalarea gradelor militare cu cele profesionale se poate face în ambele sensuri. Dacă în caz de mobilizare vor fi va fi nevoie de polițisti mai mulți, atunci gradele militare ale rezervistilor MAI (foști polițiști) vor fi din nou echivalate cu gradele profesionale..
    Cert este ca niciodată un fost comisar șef de politie, devenit colonel în rezervă nu va conduce trupe mapn și nici vreun fost polițist nu va ajunge în subordinea unui militar MApN...
    Akord poate sa stea liniștit.. 🤣 Îi lăsăm lui plăcerea de a lansa rachetele patriot, sau oricare altele.. 🤣 😱 🚀 🚀

    RăspundețiȘtergere
  168. Dl Burebista vorbiți prostii, habar n-aveti de mobilizare, toate resursele de mobilizare dintr-un județ sunt de competența MApN privind repartizarea in planurile de mobilizare, nu va spun competențele de aprobare sa nu va încurc emoțional și legal.
    Sigur că dumneavoastră sunteți cel mai nimerit să apărați Romania, în caz de nevoie și sigur că o să vă pregătim dacă-i cazul într-o structură MApN.
    Nu vă faceți iluzii, dacă aveți o pensie militara, aveți și obligații militare !!!

    RăspundețiȘtergere
  169. Gata... S au activat militaurii..🤣
    Pentru Rachetarul șef... În decembrie 1989 eram militar în termen, asa ca cunosc foarte bine ce s a întâmplat atunci... Eu am acasă ordinul primit de la CMS prin care mi s a adus la cunoștință unitatea la care trebuie să mă prezint în caz de mobilizare generală.. Și nu este una din cadrul mapn ci este IGPR... În primii ani de activitate ca polițist (cu grade militare) încă ma mai chemau GREȘIT pe la o unitate militara de pe Sos Olteniței ca să-mi arate pe unde am echipamentul în caz de razboi etc.. A trebuit sa merg personal la CMS sa le arat ca sunt în activitate ca polițist și abia apoi nu m au mai chemat.. 🤣
    Iao pentru anonim... Când te ai trezit era dimineață?? 🤣

    RăspundețiȘtergere
  170. Dl Acord 75 nu le dați detalii la milițieni și ANP privind explozia de la Zărnești din 1983 când o secție întreaga a fost rasa de pe Pământ și sute de cetățeni din Zărnești doreau să-și îngroape morții și din păcate n-aveau ce ?
    În Zărnești atunci s-a format o ura împotriva PCR și organelor lor de represiune: miliție și securitate.
    Am făcut practica la uzina din Zărnești la care am ajuns după 2-3 săptămâni de la explozie.

    RăspundețiȘtergere
  171. Cum au fost controlate azilele groazei propun să fie controlate și bordelurile căci și în aceste stabilimente pensionarii după data de 10 trecute ale lunii sunt chinuiți iar personalul se pretează să ia banii seniorilor țării!Rușine să le fie!

    RăspundețiȘtergere
  172. @Akord, ne pierdem timpul pretios (!) cu lucruri marunte stiind ca nu noi croim legi in tara noastra, ci alesii nostri pe care i-am votat !!
    Mai degraba haideti sa vedem cum se pot elimina inechitatile privind pensiile militare stabilite in perioade diferite !
    De exemplu, peste 12 zile CCR va stabili ce articole din Pl x nr.244/2023 sunt neconstitutionale !
    Ce ziceti daca Recalcularea pensiilor magistratilor ori se va solicita eliminarea acestui articol, ori sa se faca pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv pentru militari si politisti, dar cu actualizarea elementelor din baza de calcul la nivelul anului 2023, asa cum este prevazut pentru magistrati !!

    RăspundețiȘtergere
  173. @Leon 14.07.2023, 16:21
    La : "...Ce ziceti daca Recalcularea pensiilor magistratilor ori se va solicita eliminarea acestui articol, ori sa se faca pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv pentru militari si politisti, dar cu actualizarea elementelor din baza de calcul la nivelul anului 2023, asa cum este prevazut pentru magistrati !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Oooofff, of, of, of!...
    Cind vezi ce "previziuni/dorinte" utopice pot trece prin capetele unora iti vine sa te iei cu "mînurile" de cap!

    Ce va zice Decizia CCR:
    - din Plx 244/2023 se va cere eliminarea intregului articol care modifica l.303/2022
    ---- motivul principal si imbatabil: la adoptarea l.303/2022 camera decizionala a fost Senatul
    ---- modificari la l.303/2022 se pot aduce printr-o lege la care camera decizionala sa fie tot Senatul... nu printr-un amalgam de modificari la multe legi la care camera decizionala este Camera deputatilor

    Si asa, in completare:
    - ce ar cistiga magistratii daca, impreuna cu recalcularea pensiilor lor, s-ar face recalcularea si la celelalte pensii de serviciu, si si la pensiile militare de stat????

    - ce decidenti, oricit de nauci, ar accepta o explozie a pensiilor de serviciu si a pensiilor militare de stat??? Asta in conditiile in care mUE a ordonat PNRR-ul USR-ist ca fiind lege obligatoriu de executat! "Lege" prin care pensiile "speciale" sa fie reduse drastic, nu crescute!
    Daca decidentii nu accepta (si n-au cum sa accepte) recalcularea tuturor pensiilor din plx 244/2023 ... nu vor "repara" plx 244/2023, vor renunta la ea, si vor face alta!

    RăspundețiȘtergere
  174. @Mos Alecu, inseamna ca CCR NU va fi de acord cu Recalcularea pensiilor magistratilor, o varianta sugerata si de mine !
    Vom vedea pe 26 Comunicatul CCR, cu siguranta pronuntarea nu va fi amanata !!

    RăspundețiȘtergere
  175. @Leon 14.07.2023, 17:34
    La : "...inseamna ca CCR NU va fi de acord cu Recalcularea pensiilor magistratilor, o varianta sugerata si de mine !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Nu va fi de acord cu intregul articol din plx 244/2023 care modifica l.303/2022! Din motivul imbatabil prezentat... chestia cu Senatul camera decizionala!
    Nu pot fi de acord nici cu stabilirea pensiilor pe acea perioada indelungata de stabilire a mediei veniturilor. Venituri care nu se actualizeaza la ultimul venit, ci se "actualizeaza" numai cu IPC-ul lunar ceea ce-i catastrofal pentru cresterile reale ale veniturilor lor...

    RăspundețiȘtergere
  176. Dezacoarde.. Ți-aș mai spune multesi despre șpăgile primite de de-ăștia alde tine în anii în care armata era obligatorie.. Începând de la repartizarea în unități la recrutare și pana la invoiri, permisii și multe altele... Unii plecau acasă în toată perioada stagiului militar decât în concediu.. Pentru ca nu dădeau nimic... Majoritatea pentru ca nu aveau ce sa dea... Alții făceau armata mai mult pe acasă.... Pentru ca aveau ce sa dea și dădeau.. 🤣
    Nu mai spun de mutări mai spre localitatea de domiciliu sau chiar în localitate... Scoli de șoferi.. Etc.. Etc...
    De fapt ce să-ți mai povestesc când tu în 89 erai maxim locotenent major... Un simplu comandant de pluton.. 🤣... Cred ca aveai în subordinea ta cam 20 de soldați.. 🤣
    Sau tu nu știi d'astea..La tine la rachete era altfel. 😎
    Pensie ai atât cât ai meritat pentru activitatea ta ca militar... Eu am pentru activitatea mea ca polițist... Nu ma încălzește titulatura pensiei, ba chiar era mult mai bine sa se revină la legea de dinaintea lui Boc în care era doar pensie de stat..
    Apropo.. Nu polițiștii s au lipit de militari la legea salarizării unice și a pensiilor militare ci datorita sindicatelor din politie au primit drepturi de salarizare chiar și militarii similar cu polițiștii... Eu chiar va doresc sa va luptați prin asociațiile dvs de rezervisti mapn sa rămâneți singuri în legea 223 și în anexa 6 a legii 153... Polițiștii vor ști să-și negocieze mult mai bine salarii și pensii separat de militari. Nici mie nu-mi convine ca ne au amestecat în aceleasi legi.
    Și nu mai plânge atât ca mai ai un pic și o sa primești pensia civilă la 65 ani ca completare la pensia ta militară, bineînțeles dacă ai mai muncit cu contract după trecerea voluntară în rezervă... Pentru ca nu ai fost dispinibiluzat obligat... 😱
    P. S. O firma de artificii ceva? Ca tot te pricepi la rachete.. 🤣

    RăspundețiȘtergere
  177. Akord75
    Pai eu am păzit inclusiv militari borfași.
    Unul era chiar general.
    😁💪🦅🇷🇴
    Dar in comparație cu dvs eu nu generalizez.
    Sunteți cam nervos și vă dați singur autogoluri.
    Probabil nici nu realizați asta. 😁

    RăspundețiȘtergere
  178. Cât despre păzit probabil pe Burebista îl păzește Zamolxe.
    Pe mine Fortuna pentru că sunt urmaș al legionarilor romani. 💪🦅

    RăspundețiȘtergere
  179. De ce a dispărut nesimțitul de huhurezu din decor ?
    Pt că era neinstruit și jignea crema militarilor din MApN.
    Va dau o veste buna, huhurezu nu va mai perturba, părerea militarilor de carieră și drepturilor lor de pensie !

    RăspundețiȘtergere