Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

31 ianuarie 2020

Unde dai și unde crapă! (2)

Pe vremuri se spunea ca, atunci cind n'are ce face, infanteru'si bate cuie'talpa (isi pune pietricele'n bocanci)!
Asa si cu "maestru' " care, pe blog, imi "sare la gîți" pe tema postarii in care spuneam ca abrogarea articolelor din legile cu pensiile de serviciu este numai pentru viitor... c'adica pensiile de serviciu stabilite, pina in prezent, de acele articole de legi ramin in plata... Si ca, numai pentru "de azi inainte", nu se vor mai stabili pensii de serviciu conform acelor articole de legi...
https://mosalecu.blogspot.com/ )
Iaca ce spune maestru' :
"@Huhu Rezea1 ianuarie 2020, 08:06
Textul legii pregătit pentru promulgare nu cuprinde nicio inovatie de tipul celei născocite de moș.
Deciziile CCR din ultima vreme, prin care au fost respinse excepțiile ridicate de militari în privința articolelor 30 modificat de OUG 57/2015 și art. 60 modificat prin OUG 59/2017, au statuat că partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, Legislativul putând să le plafoneze până la limita componentei contributive.
Dacă s-ar promulga legea în forma actuală, magistrații și alți speciali ar rămâne în plată numai cu partea contributivă a pensiei lor."
https://mosalecu.blogspot.com/…/unde-dai-si-unde-crapa-pent…
Si iaca ce i-am raspuns eu:
@Huhu Rezea 31 ianuarie 2020, 08:06
Oooooof, of, of!...
Dupa ce ca esti prost, mai si semnalizezezi!
Zici ca : “Deciziile CCR... au statuat ca partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, Legislativul putând să le plafoneze până la limita componentei contributive.”.
Bine, bre, dar... a zis ceva “legislativul” in legatura cu pensiile stabilite (conform acelor articole abrogate) anterior abrogarii acelor articole???
N-a zis... deci acele pensii ramin asa cum au fost stabilite pe vremea cind acele articole erau in vigoare!
Institutiile statului si justitia nu pun in aplicare nemijlocit “textele” CCR!
Institutiile statului si justitia pun in aplicare “textele” (actele normative) emise de “legislativ” (unde este cazul... si pe baza “textelor” CCR)!
Băi, năucule, :
- l.164/2001 a abrogat d.214/1977... adica, de la intrarea in vigoare a l.164/2001, nu se mai calculau pensii militare pe principiile d.214/1977
---- in acelasi timp l.164/2001 a stabilit si “ce se intimpla” cu pensiile stabilite anterior pe principiile d.214/1977
- l.263/2010 a abrogat l.164/2001 (dar si legile care stabileau pensii de serviciu pentru diplomati, aviatori civili, grefieri, personalul Curtii de conturi, functionari publici parlamentari)... adica, de la intrarea in vigoare a l.263/2010, nu se mai calculau pensii pe principiile acelor legi
---- in acelasi timp (de fapt cu 6 luni mai devreme), prin l.119/2010, s-a stabilit ce “se intimpla” cu pensiile stabilite anterior pe principiile acelor legi
- l.223/2015 a stabilit ca, de la data intrarii in vigoare, pentru militari nu se mai calculeaza pensii pe principiile l.263/2010
---- in acelasi timp l.223/2015 a stabilit si ce “se intimpla” cu pensiile stabilite anterior pe principiile l.263/2010
- dupa 2011 s-au emis legi prin care se reinstituiau pensiile de serviciu pentru diplomati, aviatori civili, grefieri, personalul Curtii de conturi, functionari publici parlamentari
---- in toate aceste legi erau/sint prevederi pentru ce “se intimpla” cu pensiile stabilte anterior pe principiile l.263/2010
- printre beneficiarii (in prezent) de acele pensii (de serviciu) exista multi care nu au virsta de 65 de ani... Deci nu pot beneficia (fara un text de lege explicit) de pensie in sistemul public...
---- ce se intimpla cu acestia?????
- in nici una dintre acele legi nu se vorbeste despre doua parti ale pensiilor de serviciu (“parte necontributiva” si “parte contributiva”)
---- in toate se vorbeste despre “ Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice” si că “Se suportă din bugetul de stat,...partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul de pensii publice, precum și pensia de serviciu în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă din sistemul de pensii publice”
- sa-ti mai zic ca-i un caz tipic de “neretroactivitatea legii”? Nu-ti zic ca tot n-ai pricepe!
---- abrogarea acelor articole de lege se aplica pentru viitor
---- pensiile stabilite pina in prezent in baza acelor articole sint “efectele” produse de acele articole pina in prezent... in perioada in care acele articole erau “texte” de lege
---- pentru viitor acele articole (abrogate) nu vor mai produce “efecte”... datorita “disparitiei” lor din textele legilor respective
---- acele “efecte” (produse pina in prezent) ramin valabile pina cind un alt act normativ va stabili ce se intimpla cu ele (cu acele “efecte”)
Ai vazut in legea recent aprobata (cu eliminarea “pensiilor speciale”) ceva scris despre ce se intimpla cu pensiile stabilite anterior acelei “eliminari”????
Ai vazut vreun alt act normativ care sa spuna ce se intimpla cu pensiile stabilite (conform articolelor de legi abrogate) anterior abrogarii acelor articole???
*****************************************
Daca nu te dadeai in stamba cu interventia ta... poate ca “elevii scolii Huhurez” nu aflau ca maestru-i in c.uru’ gol!

28 ianuarie 2020

Unde dai si unde crapa!

Pentru multii care se bucura ca cei care au, in prezent, pensii de-acelea "desfiintate", nu le vor mai avea ...
Legea aprobata azi (cu desfiintarea pensiilor "speciale") spune ca, de la data intrarii ei in vigoare, nu se vor mai acorda astfel de acele pensii!
Cei care, in prezent, au astfel de acele pensii, le vor avea si in continuare... inclusiv cu actualizarile anuale (cu rata inflatiei) prevazute in oug 59/2017!
Asta-i o noua "proba" a desteptaciunii "scriitorilor" nostri de legi: ei voiau sa faca economii prin incetarea platii acelor pensii... dar le-a iesit ca acele "economii" le vor face numai dupa "iesirea" din sistem a actualilor beneficiari!

26 ianuarie 2020

Incurca-i drace!

Inca un rezolvator al problemei pensiilor militare a gasit solutia: eliminarea politistilor din l.223/2015! Pe motiv c’acestia nu sint militari!
Cu marinimie acordind acest drept celor care fusera cindva considerati militari... C’acestia, zice el, au avut pregatire militara!

Eu n-am auzit ca, pe baza acelei “pregatiri militare”, militienii de cindva (si politistii de pina’n 2002) sa fi avut dubla calificare :  1) care-or fi fiind specializarile la ei, si 2) comandant de pluton infanterie/artilerie/etc... Dupa cum nici militarii nu primeau in scoli o dubla calificare: 1) comandant de pluton infanterie/artilerie/etc... si 2) de militian/politist ...
Singura “pregatire militara” a militienilor/politistilor fiind limitata la “pozitia drepti/pe loc repaus si citeva sedinte de tragere cu pistolul/pistolul mitraliera”!

Bineinteles ca politistii i-au “sarit la gîți”... ca ei au fost si sint militari si este corect sa primeasca pensie MILITARA de stat, si ca el e un blasfemiator neispravit care merita toate injuraturile si blestemele lor!

Un fost politist se gindeste sa-i dea in cap cu prevederi din legea apararii nationale... din care, zice el, reiese ca politistii ar face parte din fortele armate...

Teodor Laurentiu Dimitriu
26 ianuarie 2020 · 
Vă rog să distribuiți masiv pe grupurile de militari/polițiști! Nu de alta, dar unii au băut apa la rațe!

Pentru cei care vor să înțeleagă!
Legea apărării naționale a României nr. 45/1994 actualizată
Text publicat în M.Of. al României.
În vigoare de la 07 iulie 1994
CAPITOLUL II Structura sistemului național de apărare
Art. 10. -
Forțele destinate apărării se compun din forțele armate și forțele de protecție.
Art. 11.
Forțele armate cuprind armata, mari unități și unități din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cele ale serviciilor de informații ale statului și alte formațiuni de apărare armată organizate potrivit legii.
Art. 12. -
Forțele de protecție cuprind: unitățile și formațiunile de protecție civilă, formațiunile sanitar-voluntare ale Crucii Roșii și alte formațiuni ce se vor stabili prin lege.”
Postare distribuita prin multe alte locuri...
Postare la care am raspuns (prin citeva locuri pe unde am gasit-o:
Singurele "mari unități și unități din subordinea Ministerului Afacerilor Interne" care fac parte din "fortele armate" sint cele din Jandarmeria Romana!
A se vedea l.550/2004!
In l.218/2002 (organizarea si functionare politiei) sau in l.121/1996 (corpul pompierilor militari) nu exista nici un cuvint despre atributii si actiuni ale acestora strict definite pentru situatia de razboi (de participare la actiuni armate de aparare a tarii...). De altfel nici in l.145/2019 (statutul politistului de penitenciare) nu sint prevazute astfel de atributii...

“Existenta” politistilor in legea pensiilor militare nu este determinata de faptul ca politistii sint (au fost) militari (nici pe vremea l.21/1969 militienii nu aveau atributii strict definite pentru situatii de razboi... de participare la actiuni armate de aparare a tarii).

“Existenta” politistilor in legea pensiilor militare este determinata de vointa politica de a se acorda si acestei categorii de personal (civil) pensii stabilite ca procent din ultimele venituri... pensii deosebite de pensiile din sistemul public de pensii! Adica tot asa cum se acorda acest tip de pensii si altor categorii de personal civil – diplomati, judecatori si procurori, grefieri, personal al Curtii de conturi, functionari publici parlamentari, aviatori civili.

Rezolvarea “nepotrivirii” acordarii de pensii MILITARE unor civili (politisti si politisti de penitenciare) se poate face pe doua cai:
- aparitia unei legi a pensiilor de stat (prin copierea l.223/2015) pentru politisti si politisti de penitenciare... asa cum a mai fost l.179/2004 in paralel cu l.164/2001...
- schimbarea titlului l.223/2015 din “lege a pensiilor MILITARE de stat” in “lege a pensiilor DE STAT”.
Si cind te gindesti ca astfel de zavere se’ntimpla numai din vorbirea “din amintiri” si “pe gaura camasii”!

21 ianuarie 2020

La pomul laudat sa nu te duci cu sacul!

Niste membri de frunte ai feluritelor asociatii, comitete si comitii, zice-se de-ale pensionarilor militari, ne anuntau cu mindrie patriotica_c-au realizat ceva foarte imbucurator pentru ei... ceva care-ar trebui sa-i multumeasca pe toti!
Este vorba despre “militarii” pensionati din postura de detasati in entitati din afara MApN! Respectivii reusind sa produca niste “modificari” la l.223/2015 prin care actualizarea salariilor lor (primite la acele alte entitati) ar fi produs niste pensii militare care l-ar fi facut si pe seful SMAp sa se simta un nimic!
Modificari la l.223/2015 care, dupa spusele lor, fusesera primite cu aplauze si ovatii de catre ministrul apararii si de catre toate celelalte personalitati din minister... Toti acestia promitind sustinere deplina a modificarilor... fiind o chestiune de citeva luni pina cind s-ar fi pus in aplicare!
Multe injuraturi primind eu atunci cind le aratam ca propunerile lor erau exagerate!
Iacata ca cei care pe promisesera ajutor si-au pus in aplicare sustinerea acelor modificari... numai ca “pe dos”!
Prin oug 1/2020 s-a modificat (si) l.153/2017 astfel ca:
Articolul 65(1) Personalul militar, ... detașați în afara instituțiilor publice de apărare, ... din care provin sau în regii autonome ori în companii naționale aflate în subordinea/coordonarea acestora beneficiază de următoarele drepturi salariale:
...
(5) Pentru personalul militar, ...detașați în afara instituțiilor publice de apărare, ...se prevăd funcții în statele de organizare „Anexa M“, în condițiile reglementărilor în vigoare. Pentru alte cazuri în care personalul militar, ...sunt detașați în afara instituțiilor publice de apărare,... asimilarea funcțiilor îndeplinite, precum și a soldelor de funcție/salariilor de funcție se stabilesc prin ordin al ordonatorului principal de credite, cu avizul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.
(5^1) Pensia și alte drepturi specifice se stabilesc, potrivit legii, în raport cu solda lunară/salariul lunar, cuvenită/cuvenit în calitate de personal militar, ...corespunzătoare funcțiilor stabilite potrivit alin. (5).
Adica... gata cu actualizarea salariilor primite in acele alte entitati pentru stabilirea pensiei militare de stat! Pensia militara se stabileste in functie de elementele stabilite in acele state de organizare (militare) “Anexa M”!
Da! In cunoscuta traditie a “scriitorilor” de acte normative de la noi... art.28/l.223/2015 spune exact altceva, dar, de aplicat, se va aplica textul din l.153/2017! Cei pensionati pina acum din postura de detasati in afara MApN vor ramine cu ceea ce au, iar celor care se vor pensiona in viitor li se vor aplica noile prevederi... Sa vedem pina cind vor fi “iertati” cei cu pensiile mai vechi!

14 ianuarie 2020

Indexarea pensiilor militare in 2021

Cum spuneam inca de la'nceputul lui noiembrie 2019, in 2021 indexarea pensiilor militare se va face cu 3,8% (rata medie anuala a inflatiei in 2019) ... daca nu vor interveni modificari in legislatia pensiilor militare. Comunicatul de azi al INS prezinta acest lucru... (*in comunicat este numit "rata medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni.....*).
Faceti-va mila si transmiteti-i si pasaricii (precum si celor care ii iau aiurelile drept litera de evanghelie) sa nu mai astepte pina prin martie-iunie 2020 comunicarea de catre INS a acestui indicator!

12 ianuarie 2020

Promisiuni noi (2)

La reactia (la postarea anterioara) a unui comentator:
@Gelu Olescu... Pastreaza-ti exaltarea pentru indemnurile la revolte!
Nu te mai baga in chestii pe care nu le stapinesti!
Legat de aiurelile cuprinse in aceasta facatura de proiect de ordonanta:

- daca acea anexa s-a facut cu datele de la toate CPS-urile... atunci proiectul de ordonanta nu s-a pus in discutia MJ abia acum

- daca acea anexa s-a facut numai cu datele de la CPS/MApN... atunci nu are aplicabilitate la celelalte CPS-uri, ceea ce contravine caracterului l.223/2015

- acea “medie ponderata” s-a facut (daca s-a facut) pe pensii in plata stabilite pentru vechimi cumulate... cum sa se aplice pentru numai vechimi in serviciu?
----- in acea medie au intrat si cei cu 25 ani vechime in serviciu, 47 ani vechime cumulata si indemnizatie de comanda... cum sa beneficieze de aceacea pensie si cel cu 25 ani vechime in serviciu, 32 ani vechime cumulata si fara indemnizatie de comanda?


- acea medie ponderata s-a facut (daca s-a facut) cu cuantumuri brute stabilite diferit intre CPS-uri dupa 15.09.17... cum sa se aplice unitar?
----- la CPS/MApN cuantumul brut al pensiei este cuantumul brut corespunzator cuantumului net stabilit ca fiind netul bazei de calcul
----- la CPS/MAI cuantumul brut al pensiei este cuantumul rezultat din aplicarea procentului de calcul la baza de calcul ... fara nici o legatura cu cuantumul net care se pune in plata
----- dracu stie cum o fi fiind la CPS/SRI

- de ce s-a mentinut formularea “cuantumul pensiei militare se actualizeaza ori de cite ori se majoreaza soldele de grad SI soldele fe functie...”... asta insemnind ca actualizarea se va face NUMAI la majorarea AMBELOR componente, adica in 2023 (si oricind nu se vor majora AMBELE componente) nu va avea loc nici o actulizare...

- de ce pensiile militare de stat se pot cumula numai cu alte pensii si indemnizatii... de ce nu se pot cumula cu alte venituri (salarii) asa cum este in prezent...

- pentru vechimi in serviciu mai mici de 25 ani se aplica o reducere de 2% pe an la acel cuantum de referinta... cind reducerea de procent de calcul este de 1% pe an

- de ce mai lasa ca pensiile (dupa 15.09.17) sa se mai stabileasca prin limitarea “net la net” daca imediat dupa stabilire urmeaza sa se puna in plata acel cuantum de referinta... ulterior urmind recalcularea si eventualele actualizari...
Etc , etc....

Promisiuni noi



Cineva, luptator pentru drepturile nedreptatitilor, ne informeaza ca a aparut un nou proiect de ordonanta pentru modificarea l.223/2015... https://www.facebook.com/MNB37/posts/750040868817871?__tn__=-R

Ni se zice ca acel document ar circula prin Ministerul Justitiei, primit fiind de la MApN, pentru formularea de opinii asupra lui.
Niste ciudatenii ne-ar putea conduce la ideea ca acel document este o făcătură pentru linistirea/calmarea impricinatilor:
- copie primita cu “mîzgălituri”/observatii cu creionul?... Observatii, de altfel, foarte “subțirele”...
- la Ministerul Justitiei (forul tutelar al Administratiei Nationale a Penitenciarelor) sa se mai vorbeasca despre “functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor” cind, de peste 6 luni, acestia sint “politisti de penitenciare”???

Proiectul respectiv de ordonanta este proiectul analizat la   https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2657868477781039?hc_location=ufi
cu citeva mici adaugiri:
- detalierea acelei anexe care cuprinde “cuantumul de referinta” (acel cuantum “minim” pe care ar trebui sa-l aiba pensiile militare in functie de gradul functiei indeplinite de impricinat)
- intrarea, inca din dec. 2019, in plata a cuantumului de referinta pentru toate pensiile militare care se situeaza sub acel nivel

Sumele inscrise in acea anexa (cuantumul de referinta) fiind foarte “tentante” pentru multa lume, precum si “promisiunea” intrarii in plata inca din dec.2019, au facut sa apara o multime de “euforizati” care nu mai contenesc cu laudele la adresa proiectului de ordonanta si a “fauritorilor” lui!
‘Euforizatii” uita vremurile cind “combateau cu mînie proletara” pensiile obtinute de cei care avusesera IC si SM, elemente de salarizare la care ei nu avusesera acces (din motive strict legate de posibilitatile personale)... acum convenindu-le ca, din burta, li se vor recunoaste in pensie (prin acel cuantum de referinta) sporuri pe care nu le-au avut (si nici nu le-ar fi putut avea) niciodata... Cum dracu se va simti un comandant de batalion cind se va vedea “vecin” de cuantum al pensiei cu un oarecare “ofiter cu numar”????

In concluzie: șădeti blînzi!
“Burtificarea” modului de stabilire/recalculare/actualizare a pensiilor, precum si efortul bugetar pe care l-ar presupune aplicarea acestui proiect de ordonanta, il fac, mai mult ca sigur, un candidat cu reale perspective de a ajunge la cosul de gunoi!





10 ianuarie 2020

Hai la film... cu Stan si Bran


Car'va's'zica la adresa https://www.youtube.com/watch?v=Y0qu_sfqlKA niste nenea suparati ne explica ce si cum cu proiectul de lege pentru modificarea l.223/2015... proiectul ala "asumat" de doi deputati...
https://www.senat.ro/legis/lista.aspx…
Ascultati cu atentie ce ne spun actorii, ca tare's ei suparati pe cei care spun rautati despre proiectul lor!
Si iarta-i, Doamne, ca nu stiu ce spun despre ce-au propus!
Un cineva face un mișto crunt de actorii filmuletului!
"corcodel 1
D-le general acum am inteles! Baza de calcul este media veniturilor din acele 6 luni!
Numai ca, una din doua: 1) ori dvs. nu stiti (sau ati uitat) ce ati scris in acel proiect de lege; 2) ori cei doi deputati au modificat acel proiect propus de dvs.!
In proiectul depus la Senat (https://www.senat.ro/legis/lista.aspx…) scrie (art.28, (1)) ca: "baza de calcul pentru stabilirea pensiei este stabilita ca 80% din veniturile impozabile brute.....". Si mai scrie (art.29, (1), lit.a) ca: "militari... beneficiaza... de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul prevazuta la art.28". Asta insemnind ca stabilirea pensiei incepe de la procentul de 64% din venituri... mai putin ca cei 65% de unde incepe in prezent...
Si mai scrie proiectul de la Senat (art.30,(3)) ca: "pensia stabilita, recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi nu poate fi mai mare decit 100% din baza de calcul prevazuta la art.28". Asta insemnind ca pensia nu poate fi mai mare decit 80% din venituri... mai putin ca cei 85% care este limita in prezent!
Luati legatura cu cei deputati si reprosati-le modificarile facute fara stirea dvs.! Si anuntati pe toate caile ca ceea ce este la Senat nu este ceea ce ati propus dvs.! Ca sa stie toata lumea care-i situatia!".
Sa vedem cit va rezista acel comentariu la filmulet!