Unde dai si unde crapa!
Pentru multii care se bucura ca cei care au, in prezent, pensii de-acelea "desfiintate", nu le vor mai avea ...
Legea aprobata azi (cu desfiintarea pensiilor "speciale") spune ca, de la data intrarii ei in vigoare, nu se vor mai acorda astfel de acele pensii!
Cei care, in prezent, au astfel de acele pensii, le vor avea si in continuare... inclusiv cu actualizarile anuale (cu rata inflatiei) prevazute in oug 59/2017!
Cei care, in prezent, au astfel de acele pensii, le vor avea si in continuare... inclusiv cu actualizarile anuale (cu rata inflatiei) prevazute in oug 59/2017!
Asta-i o noua "proba" a desteptaciunii "scriitorilor" nostri de legi: ei voiau sa faca economii prin incetarea platii acelor pensii... dar le-a iesit ca acele "economii" le vor face numai dupa "iesirea" din sistem a actualilor beneficiari!
Nu va impacientati . Urmeaza recalculari,balalaica a trasat sarcini mimistrilor muncii,MAI si MApN ,pentru cele ...nesimtite ,dar cred ca va fi o reglementare ...generala .
RăspundețiȘtergereRog un pdv referitor la interpretarea data de ICCJ referitor la salariul de baza .... .
RăspundețiȘtergereTextul legii pregătit pentru promulgare nu cuprinde nicio inovatie de tipul celei născocite de moș.
RăspundețiȘtergereDeciziile CCR din ultima vreme, prin care au fost respinse excepțiile ridicate de militari în privința articolelor 30 modificat de OUG 57/2015 și art. 60 modificat prin OUG 59/2017, au statuat că partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, Legislativul putând să le plafoneze până la limita componentei contributive.
Dacă s-ar promulga legea în forma actuală, magistrații și alți speciali ar rămâne în plată numai cu partea contributivă a pensiei lor.
@Huhu Rezea1 ianuarie 2020, 08:06
RăspundețiȘtergereMai intii sa copiez (inclusiv adresa unde le-ai spus) prostiile spuse de tine... pen'ca esti in stare sa le stergi (cum ai mai facut) s'apoi sa spui c'ai spus altceva...
"Huhu Rezea31 ianuarie 2020, 08:06
Textul legii pregătit pentru promulgare nu cuprinde nicio inovatie de tipul celei născocite de moș.
Deciziile CCR din ultima vreme, prin care au fost respinse excepțiile ridicate de militari în privința articolelor 30 modificat de OUG 57/2015 și art. 60 modificat prin OUG 59/2017, au statuat că partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, Legislativul putând să le plafoneze până la limita componentei contributive.
Dacă s-ar promulga legea în forma actuală, magistrații și alți speciali ar rămâne în plată numai cu partea contributivă a pensiei lor."
https://mosalecu.blogspot.com/2020/01/unde-dai-si-unde-crapa-pentru-multii.html?showComment=1580450777351#c3071285119749629261
@Huhu Rezea 31 ianuarie 2020, 08:06
RăspundețiȘtergereOooooof, of, of!...
Dupa ce ca esti prost, mai si semnalizezezi!
Zici ca : “Deciziile CCR... au statuat ca partea necontributivă a pensiilor de serviciu nu reprezintă un drept câștigat, Legislativul putând să le plafoneze până la limita componentei contributive.”.
Bine, bre, dar... a zis ceva “legislativul” in legatura cu pensiile stabilite (conform acelor articole abrogate) anterior abrogarii acelor articole???
N-a zis... deci acele pensii ramin asa cum au fost stabilite pe vremea cind acele articole erau in vigoare!
Institutiile statului si justitia nu pun in aplicare nemijlocit “textele” CCR!
Institutiile statului si justitia pun in aplicare “textele” (actele normative) emise de “legislativ” (unde este cazul... si pe baza “textelor” CCR)!
Băi, năucule, :
- l.164/2001 a abrogat d.214/1977... adica, de la intrarea in vigoare a l.164/2001, nu se mai calculau pensii militare pe principiile d.214/1977
---- in acelasi timp l.164/2001 a stabilit si “ce se intimpla” cu pensiile stabilite anterior pe principiile d.214/1977
- l.263/2010 a abrogat l.164/2001 (dar si legile care stabileau pensii de serviciu pentru diplomati, aviatori civili, grefieri, personalul Curtii de conturi, functionari publici parlamentari)... adica, de la intrarea in vigoare a l.263/2010, nu se mai calculau pensii pe principiile acelor legi
---- in acelasi timp (de fapt cu 6 luni mai devreme), prin l.119/2010, s-a stabilit ce “se intimpla” cu pensiile stabilite anterior pe principiile acelor legi
- l.223/2015 a stabilit ca, de la data intrarii in vigoare, pentru militari nu se mai calculeaza pensii pe principiile l.263/2010
---- in acelasi timp l.223/2015 a stabilit si ce “se intimpla” cu pensiile stabilite anterior pe principiile l.263/2010
- dupa 2011 s-au emis legi prin care se reinstituiau pensiile de serviciu pentru diplomati, aviatori civili, grefieri, personalul Curtii de conturi, functionari publici parlamentari
---- in toate aceste legi erau/sint prevederi pentru ce “se intimpla” cu pensiile stabilte anterior pe principiile l.263/2010
- printre beneficiarii (in prezent) de acele pensii (de serviciu) exista multi care nu au virsta de 65 de ani... Deci nu pot beneficia (fara un text de lege explicit) de pensie in sistemul public...
---- ce se intimpla cu acestia?????
- in nici una dintre acele legi nu se vorbeste despre doua parti ale pensiilor de serviciu (“parte necontributiva” si “parte contributiva”)
---- in toate se vorbeste despre “ Odată cu stabilirea cuantumului pensiei de serviciu se stabilește și pensia pentru limită de vârstă din sistemul public, potrivit legislației în vigoare privind sistemul de pensii publice” si că “Se suportă din bugetul de stat,...partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul de pensii publice, precum și pensia de serviciu în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă din sistemul de pensii publice”
- sa-ti mai zic ca-i un caz tipic de “neretroactivitatea legii”? Nu-ti zic ca tot n-ai pricepe!
---- abrogarea acelor articole de lege se aplica pentru viitor
---- pensiile stabilite pina in prezent in baza acelor articole sint “efectele” produse de acele articole pina in prezent... in perioada in care acele articole erau “texte” de lege
---- pentru viitor acele articole (abrogate) nu vor mai produce “efecte”... datorita “disparitiei” lor din textele legilor respective
---- acele “efecte” (produse pina in prezent) ramin valabile pina cind un alt act normativ va stabili ce se intimpla cu ele (cu acele “efecte”)
Ai vazut in legea recent aprobata (cu eliminarea “pensiilor speciale”) ceva scris despre ce se intimpla cu pensiile stabilite anterior acelei “eliminari”????
Ai vazut vreun alt act normativ care sa spuna ce se intimpla cu pensiile stabilite (conform articolelor de legi abrogate) anterior abrogarii acelor articole???
Daca nu te dadeai in stamba cu interventia ta... poate ca “elevii scolii Huhurez” nu aflau ca maestru-i in c.uru’ gol!
Nu pentru un analfabet juridic, care se da mare dezlegător de spețe juridice. am comentat aici, ci pentru bieții cititori pe care-i indoctrinezi cu prostii.
RăspundețiȘtergereLegile speciale, care reglementează pensii pentru diverse categorii sociale, sunt derogatorii de la legea cadru, respectiv legea pensiilor din sistemul public de pensii.
In consecință, abrogarea legilor speciale înseamnă, din oficiu, revenirea la legea cadru din sistemul public. Atata lucru stiu și juriștii din Parlament.
Toți specialii au calculat deja punctajul contributiv pe deciziile de pensii.
Nefiind un drept câștigat, păstrarea actualului cuantum al pensiilor speciale ar fi fost posibil numai dacă in corpul legii se spunea acest lucru.
Deciziile CCR devin obligatorii și nimeni nu le poate încălca chiar daca legiuitorul nu a pus textul legii în acord cu deciziile CCR,
Cititorii sunt rugați să citească art. 147 din Constituție.
@Huhu Rezea 31 ianuarie 2020, 16:03
RăspundețiȘtergereBine!
Am citit art.147 din Constitutie:
Articolul 147
Procedura de revizuire
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.
(2) Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţa comuna, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
(3) Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Aoleoooo!
ȘtergereEu am rugat cititorii să citească art. 147 din Constituția din anul 2003.
Tu nu stii să cauți! Ai citat din Constituția din anul 1991.
@Huhu Rezea 31 ianuarie 2020, 18:30
ȘtergereLa : "Eu am rugat cititorii să citească art. 147 din Constituția din anul 2003.
Tu nu stii să cauți! Ai citat din Constituția din anul 1991.".
Eu stiu sa recunosc: da! Am folosit o varianta "perimata" a Constitutiei!
Deci art.147/Constitutie:
Art. 147 Deciziile Curții Constituționale
(1) Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.
(2) În cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curții Constituționale.
Exact cum spuneam : "textele" CCR nu se pun in aplicare da ctre inbstitutiile statului si/sau justitie! Acele "texte" (al CCR) trebuie a fi introduse (de catre "legislativ") intr-un text de lege pentru a fi aplicate in practica!
Adica citarea, de catre tine, a unor "texte" de-ale CCR nu inseamna ca se si pun in aplicare de catre institutiile statului si/sau de catre justitie!
@Huhu Rezea 31 ianuarie 2020, 16:03
RăspundețiȘtergereL.263/2010 (ca si L.127/2019) nu este LEGE CADRU...
Nu scrie nicaieri in acele legi (pentru pensiile altele decit pensiile din sistemul public de pensii) "prin derogare de la...l.263/2010".
Ce faci, desteptule, cu multii fara virsta necesara pensionarii in sistemul public, fara sa prevezi ce si cum se procedeaza???
Ei... nu spune!
ȘtergereȘi care or fi lege cadru a pensiilor, dacă nici L 153 și nici L 127 nu sunt?
Ai citit deja de atătea ori, în ultimii 10 ani, că L 284/2010 era lege cadru.Nu a fost abtrogată în totlitate prin L 263/2010?
Magistrații cu vechime mică o pat ca disponibilizații militari. Nu le ia nimeni pensia deja calculată în puncte de pensie. că doat d-ta ai citat mai sus că pensia lor se calculeză si în sistemul public de pensii.
Nu le duce grija că au destul timp să-și completeze vechimea, prin cumul cu salariul din privat.
@Huhu Rezea 31 ianuarie 2020, 18:46
ȘtergereLa : "Și care or fi lege cadru a pensiilor, dacă nici L 153 și nici L 127 nu sunt?".
L.153/2017 nu este a pensiilor... Este Lege-cadru (asa cum scrie in titlu) a salarizarii... Si nici l.284/2010 nu era lege apensiilor...
Nu exista (in Romania) nici o lege-cadru a pensiilor. Exista legea pensiilor din sistemul public, legea pensiilor avocatilor, legea pensiilor personalului din unele culte religioase, legea pensiilor militare de stat, etc., etc.... precum si prevederi (in unele legi ale statutelor unor categorii de personal) privind pensiile de serviciu ale acelor categorii de personal...
Magistratii cu pensiile stabilite pina la recenta lege (de "eliminare a pensiilor speciale") ar fi patit-o asa cum spui daca ar fi scris asa ceva in aceasta lege recent aprobata... Nescriind asa ceva ei (peniile lor) nu patesc nimic. O vor păți numai cei care se vor pensiona dupa intrarea in vigoare a legi.i recent aprobate.