Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

28 mai 2024

Ca'n copilărie să ne facem că...

 A aparut ceva care se zice c’ar fi un amendament la legea de aprobare a oug 26/2024 (cea cu noile solde de grad ale celor in activitate), amendament care prevede ca partea din pensiile aflate in plata corespunzatoare soldei de grad se actualizeaza permanent potrivit soldei de grad a celor in activitate!

Formularea destul de intortocheata poate conduce la multe surprize!

Daca nu-si va da obstescul sfirsit la alte comisii, in plen, sau la CCR pe motiv de nerespectarea principiului bicameralismului, amendamentul ar putea produce efecte greu spre imposibil de acceptat din cauză de explozie a pensiilor!

Pentru cei pensionati dupa sep.2017, amendamentul da de inteles ca se renunta la limitarea net la net, ceea ce-i mai mult decit absurd! (*derogare de la art.60/l.223/2015 care impune limitarea net la net...fara a se mai pune si aia ca o lege ordinara, ca asta de aprobare a unei oug, nu poate dispune norme derogatorii de la o lege organica*).

Pentru cei din vechime, “recalculati” in 2016, s-o luăm băbește și să vedem ce și cum...

Asa, “par de fleur de cucu”, sa vedem care ar fi partea din pensie corespunzatoare soldei de grad.

Pentru un lt.col. “recalculat” in 2026, in baza de calcul, vechea SG se gaseste in mai multe locuri legate intre ele:
- in SG – 335 lei
- in gradatii (42%) – 140,7 lei
- in ID (35,5%) – 118,9 lei (*atentie: ID se calculeaza din SG+Gradatii+altele   *)
- de aici rezultind un total al “contributiei” SG la formarea pensiei – 594,6 lei
- in dec.2015 acest total al contributie SG la formarea pensiei a fost majorat cu 10% devenind 654,1 lei
- in ian.2016 acestui total i s-a aplicat compensarea contributiei (6,5476%) el devenind 696,9 lei
- avind o pensie de 102% din baza de calcul, partea totala corespunzatoare SG este de 710,8 lei
- in perioada 2016 – 2024 au fost mai multe indexari ale pensiilor cu un procent total de 51,02%, partea corespunzatoare SG ajungind la 1.073,5 lei
(*de retinut acest total care se va folosi la stabilirea diferentei de pensie din diferentele de SG*).

Acuma sa vedem ce rezulta din folosirea noii SG.

Pentru acelasi lt.col. “recalculat” in 2016, in baza de calcul, noua SG se gaseste in mai multe locuri legate intre ele:
- in SG – 2.706 lei
- in gradatii (42%) – 1.136,5 lei
- in ID (35,5%) – 960,6 lei (*atentie: ID se calculeaza din SG+Gradatii+altele   *)
- de aici rezultind un total al “contributiei” SG la formarea pensiei – 4.803,1 lei
- acestui total i se aplica compensarea contributiei (6,5476%) el devenind 5117.5 lei
- avind o pensie de 102% din baza de calcul, partea totala corespunzatoare SG este de 5.219,9 lei (* nu mai este majorarea din dec.2015, si nici indexarile din perioada 2016 – 2024*)
(*de retinut acest total care se va folosi la stabilirea diferentei de pensie din diferentele de SG*).

Gata! Dl.lt.col. scade din pensia bruta 1.073,5 lei, apoi aduna 5.219,9 lei ... adica un plus de 4.146,4 lei!
Asta la o pensie in plata de vreo 4.000 - 4.500 (c’asa am gasit pe net niste cupoane de pensii*).

Cine crede ca astfel de mariri de pensii vor fi pe gustul decidentilor... este liber sa viseze!

Probabil ca CPS-urile se dau de ceasul mortii sa hotarasca ce si cum... dar este destul de posibil ca acest amendament sa fi fost scos prin cezariana si  introdus in incubator unde-si va da obstescul sfirsit din cauza de imposibilitate de supravietuire!


175 de comentarii:

  1. MA ai prezentat partea faina in conditia ca toate cele sa treaca de vot. Care este cel mai negru scenariu care il vezi ?( nu faptul ca nu ar trece de vot ala sigur nu este cel mai negru ). De dragul temei si de dragul discrutiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Să-l POMENIM pe @Leon , care s-a zbătut în acest sens intervenind pe la mai mulți parlamentari.
    Așa cum a zis și Bălăceanu acum o oră la B1TV ,
    “ SĂ SPERĂM CĂ SE VA FINALIZA PROCEDURA PARLAMANTARĂ DE APROBARE ÎN ACEASTĂ SESIUNE “

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu toate ca lt. col recalculat in 2016, din exemplul dat, o sa ajunga cu o pensie aproape dubla fata de cea actuala in urma actualizarii soldei de grad, tot nu ajunge sa aiba pensia cat unul pensionat anul acesta sau in viitor. De ce ar fi nelinistiti cei de la CPS? Acum, cu diferenta asta care exista intre pensionarii vechi si noi de ce nu sunt atat de agitati? Prin acest amendament, aplicat asa cum spuneti dvs, s-ar acoperi destul de bine inechitatile care sunt enorme astazi si vor fi si mai mari in viitor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci pot merge la provident să iau credit sau la cămătari ori aștept primul cupon regularizat?

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu observatia ca ” partea din pensia militara corespunzatoare soldei de grad” este doar solda de grad si nimic mai mult.
    Partea care se actualizeaza cf amendamentului este doar SG.
    Nu se prevede nicaieri în amendament actualizarea bazei de calcul a pensiei functie de SG actualizata la nivelul activului similar in grad.
    In fapt cf amendamentului actualizarea SG este in fapt o majorare a SG cu diferenta intre SG in plata si SG a similarului in grad din activitate.
    Diferenta care se va adauga la brutul pensiei in plata , brut din care va rezulta in conditiile legii netul fiecarei pensii in parte. Adica ceva similar ca procedura cu o indexare anuala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @avi
      Dacă ar fi cum spui tu, atunci amendamentul ar fi fost f. concret adică spunea că pensia militară se majorează cu diferența dintre solda de grad avută și solda de grad prevăzută de OUG 26.
      Prin urmare, referirile la actualizare , recalculare ,referire la art. 60 din L 223 etc... din amendament , conduc logic la utilizarea aceluiași algoritm de calcul de actualizare , raportat însă la SG din OUG 26/2024.
      Nu ne-ai mai spus nimic despre ciobăneii de la Jina și transhumanța lor pe viaduct

      Ștergere
    2. @Leo
      În astfel de cazuri se folosește termenul " actualizare" ,adică aducere în prezent.
      Actualizarea se poate face și pentru un singur element. Cum ar fi în acest caz SG.
      Eu nu vad în amendament o trimitere spre o actualizare clasica a elementelor în care se include procentual SG.
      Termenul de majorare este imprpropriu în acest caz dacă ținem seama de faptul ca o majorare se face în limitele impuse de legiuitor .
      Actualizarea poate fi specificata ca fiind permanenta în viitor pe când majorarea poate avea caracter de unicitate.
      Jinarenii se gândesc zi -noapte dacă merg în continuare pe " Turcane" sau trec la "Merin_os"!

      Ștergere
  6. Va salut !
    Si pentru un lt.col. pensionat dupa 2017, cum s-ar calcula ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. CONVINGERE ! Am fost în sala unde a fost adoptat "amendamentul Leoreanu" cu privire la actualizarea soldei de grad ! Pariez că el nu va fi avizat pozitiv de către Comisia de buget finanțe și nu va fi adoptat în plenul Camerei Deputaților ! Din păcate ! Impactul bugetar este colosal ! Revin cu detalii exemplificate referitoare la ce ar presupune aplicarea unei astfel de reglementări ! Gând bun, oameni buni !

    RăspundețiȘtergere
  8. Comentariul anterior este
    ...de la Moș la Moș !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Măcar avem sufletul împacat căci v-ați zbătut!Atât s-a putut!Bucuroși le-om duce toate de e pace,de-i război!

      Ștergere
  9. Pai ce faci Moș Martinel? Pe un blog scrii ca amendamentul este ok și aici invers??? 🤣 Sau viceversa.. 🤣

    RăspundețiȘtergere
  10. Și pentru Moș Alecu care în continuare va e greșeli cu la solda de grad... Bre moșule, încă din ianuarie 2011 solda de grad a fost scoasa din componenta soldei funcției de bază. Asta ce scrii dumneata se făcea pana în 2010. Din 2011 solda de grad și gradația de vechime au fost plătite separat de solda de funcție. Din 2011 pana în prezent solda de grad nu a influențat niciun alt spor sau indemnizație. Întreabă-l pe Bogdan cât scria pe fluturașul lui de solda înainte de pensionare valoarea soldei de grad??? E pensionat în ultimii câțiva ani 2021 parca. Ai gândit mult când ai făcut acele calcule??? Nu citești ce scrie în amendament? Solda de grad va fi EGALĂ CU CEA A ACTIVULUI. Ție ți a ieșit solda de grad 5000 brut și activul are 2700.brut ..🤣

    RăspundețiȘtergere
  11. Ți-am mai scris de câte ori a crescut solda de grad ca element separat de solda de funcție din 2011 pana în 2019.. 10% în 2015 odată cu SF +10% în august 2017 fără Sf care a crescut cu 10 %în octombrie +25% în 2018 odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator La angajat...
    O sa spui ca astea nu au fost majorări ale soldei de grad.... Atunci întreabă un activ căruia anul trecut i s a majorat solda de grad fără Legătură cu majorarea SF dacă acea creștere s a reflectat și în alte elemente, gen sporuri, ID etc.. Anul trecut când s a majorat SG prin HG soldele nu se plăteai Cfm legii 153 ci erau alea din 2010 cu majorările ulterioare pana în 2018 + transele din Legea 153... Fără ultima tranșă câte s a dat în iunie...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Burebista 29.05.2024, 08:31
    La: "Și pentru Moș Alecu care în continuare va e greșeli cu la solda de grad... Bre moșule, încă din ianuarie 2011 solda de grad a fost scoasa din componenta soldei funcției de bază. Asta ce scrii dumneata se făcea pana în 2010. Din 2011 solda de grad și gradația de vechime au fost plătite separat de solda de funcție. Din 2011 pana în prezent solda de grad nu a influențat niciun alt spor sau indemnizație. Întreabă-l pe Bogdan cât scria pe fluturașul lui de solda înainte de pensionare valoarea soldei de grad??? E pensionat în ultimii câțiva ani 2021 parca. Ai gândit mult când ai făcut acele calcule??? Nu citești ce scrie în amendament? Solda de grad va fi EGALĂ CU CEA A ACTIVULUI. Ție ți a ieșit solda de grad 5000 brut și activul are 2700.brut ..".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Este un dobitoc pe peretele de WC public caruia i se demonstreaza permanent ca-i dobitoc, da' el continua sa se arate-n public!
    Asa si tu!
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    S-o luam pe bucatele:
    La : "Bre moșule, încă din ianuarie 2011 solda de grad a fost scoasa din componenta soldei funcției de bază."
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu , bre dobitocule, SFB nu a "iezistat" pina'n 2010 cind definea vechea SF!
    Din 2011 (l.284/2010) s-a "infiintat" Solda Functiei de Baza care era : "Anexa VII, Art. 3
    ...
    (2) Solda lunară se compune din solda funcției de bază, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.
    (3) Solda funcției de bază este formată din solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă. ...".

    Iar salarizarea pe l.153/2017 se face folosind "reconstructia salariala" produsa de l.330/2009 si l.284/2010! Acea "reconstructie salariala" pornind/folosind elementele din l.138/1999 (og 38/2003).
    Adica SG produce aceleasi efecte ca si pe vremea l.138/1999 (og 38/2003, fiind inglobata in SFB!

    Cit despre fluturasii de salarii (la voi) ceteste, dobitocule, fluturasi pe care scrie total SFB, sau, mai recent, total SF, SG, Gradatii (adica tot aia)...

    RăspundețiȘtergere
  13. Dl Burebista, Dl Alecu s-a referit la solda de grad și influența acesteia și asupra altor elemente de calcul al pensiei militare de stat, așa cum apare în deciziile de pensie emise de CPS-uri, atât în recalcularea pensiei in 2016 la intrarea în vigoare a legii 223/2015 cât și la recalcularea din 2017 datorită creșterii SF cu 15%
    Înțeleg că dumneavoastră, n-ați făcut obiectul acestor recalculări și n-aveti de unde cunoaște fenomenul, dar, trebuie să știți că marea majoritate a pensionarilor militari în plata, au aceste decizii de recalculare.

    RăspundețiȘtergere
  14. @avianyc 29.05.2024, 08:22
    La : "@Leo
    În astfel de cazuri se folosește termenul " actualizare" ,adică aducere în prezent.
    Actualizarea se poate face și pentru un singur element. Cum ar fi în acest caz SG....................".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Hai, las-o dracului de clămpăneală avocățelarească!
    Cum se facea actualizarea pe l.164/2001 cind se majorau SF si SG???
    Nu se relua intreaga procedura de stabilire a bazei de calcul, cu calcularea tuturor elementelor in care apareau SF si SG?

    Cum se facea actualizarea pe l.223/2015??? Nu prin calcularea noii baze de calcul ca urmare a majorarii SF si/sau SG?

    De ce sinteti nauci, si-o tot dati invirtita ca sa iasa o crestere mai mica, si sa va dea ceva decidentii!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Burebista 29.05.2024, 10:11
    La : "Ți-am mai scris de câte ori a crescut solda de grad ca element separat de solda de funcție din 2011 pana în 2019.. 10% în 2015 odată cu SF +10% în august 2017 fără Sf care a crescut cu 10 %în octombrie +25% în 2018 odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator La angajat...
    O sa spui ca astea nu au fost majorări ale soldei de grad.... Atunci întreabă un activ căruia anul trecut i s a majorat solda de grad fără Legătură cu majorarea SF dacă acea creștere s a reflectat și în alte elemente, gen sporuri, ID etc.. Anul trecut când s a majorat SG prin HG soldele nu se plăteai Cfm legii 153 ci erau alea din 2010 cu majorările ulterioare pana în 2018 + transele din Legea 153... Fără ultima tranșă câte s a dat în iunie...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu se'ntelege ce vrei sa spui, asa ca ramine cum am stabilit: esti un nauc!

    RăspundețiȘtergere
  16. In afara de rind...
    Multi timpiti care dau sfaturi mai trebuie sa suporte net-ul: "Acum 25 de ani la un regiment aveai peste 10 funcții de col,..."...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 🤣🤣🤣🥳🥳🥳
      Dacă netul putea să-i altoiasca una după ceafa încât sa-l bage cu capu în anexa la L 153 care precizează echivalenta între grade și coeficientii de încadrare pe funcții în vederea unei eventuale actualizări ale SFB era ceva foarte benefic pentru dătător cu părerea.
      Dacă mai sunt mulții gandire ca respectivul comentaci sau ne dam foc sau emigram. Sper sa nu ajungă parlamentar prin comisia de aparare .

      Ștergere
    2. ..și care e "problema"..că..cineva,..undeva..(=nu e clar.. cine.., ce.. , și cum.., și în ce context..?)..și-a "amintit"..ceea ce spui..?

      Ștergere
  17. Dl Alecu, cred că sunteți de acord cu mine, că actuala coaliție guvernamentală, n-are nici o dorință și nu face nimic, pt actualizarea soldei de grad, la pensionarii militari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensionat in 1997.In 1997 intr-un regiment era o singura functie de colonel si aceea a comandantului.
      Dacă te manifesti ca neîncrezător imediat esti taxat ca Gică Contra.
      Nu stiu cum dracul se face ca atât pe legea lui Basescu-Boc cat si pe legea 223/2015 am iesit pe minus daca e sa compar cu pensia pe legea 164/2001.

      Ștergere
  18. Am o curiozitate, stie cineva informat pe tema pensiilor ( in Europa macar) daca sunt tari unde indiferent de anul iesirii la pensie la aceleasi conditii pensiile sunt egale ? In sistemul civil si militar.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Anonim 29.05.2024, 13:03
    La : "..și care e "problema"..că..cineva,..undeva..(=nu e clar.. cine.., ce.. , și cum.., și în ce context..?)..și-a "amintit"..ceea ce spui..?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Problema-i ca idioti ca voi spuneti prostii pe care alti netoti le cred!
    Care dracu functii de colonel la regiment? Una si lata - comandantul! Minile lui "drepte" erau lt.colonei!

    Brigada de artilerie care infiinta 4 brigazi la razboi: comandant - gl.; 3 loctiitori (viitorii comandanti de bg) - col; sef st.mj - col; secretar de partid - col; loct.pt. serv. - col; loct.th. - col.
    Gata! 4 colonei mari si lati plus 3 viitori comandanti de Bg. De unde dracu peste 10 la regiment???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..da, "funcțiile" de colonel, cele câteva, câte..'or fi fost, au fost "reduse".., inclusiv numeric, treptat.., dar mai ales..= prin jurul anului 1988= când a fost ..organizat în..MApN..un "referendum"..intern= privind reducerea efectivelor militare..cu.. "5%", după care a urmat un "val"..de pensionări..!;
      ..în SPITALELE MILITARE, funcțiile de Șefi de Secție erau de "COLONEL" = până în 2002, când..unele dintre ele au fost transformate în funcții "civile"..!

      Ștergere
  20. Pentru ăla cu zeci de funcții de colonel:
    Amice, la un R.AA, cu 2 baterii de luptă/în serviciu permanent (din 4), aveau pe vremea lui Ceaușescu 3 funcții mari și late de colonel. Comandantul , șeful de stat major și ăla cu politica, PCR -istul. Nici ceistul la Regiment nu avea funcție de colonel. Unora însă, celor mai tinerei, le place să arunce brașoave așa aiurea, ei nefiind în stare, dacă li s-a luat net -ul sau GPS- ul, să citească o hartă, sau să se orienteze după o busolă chioară.
    PS. Pentru cei mai tinerei, un Regiment avea echivalentul a 3 Batalioane+ altele...

    RăspundețiȘtergere
  21. @Bogdan 29.05.2024, 13:45
    La : "Am o curiozitate, stie cineva informat pe tema pensiilor ( in Europa macar) daca sunt tari unde indiferent de anul iesirii la pensie la aceleasi conditii pensiile sunt egale ? In sistemul civil si militar.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Se pare ca a fost (numai) Romania in perioada 2001 - 2010, (numai) la pensiile militare de stat si pensiile de serviciu (magistrati, grefieri, aviatori civili, diplomati, functionari publici parlamentari, personal Curtea de conturi).
    Dupa 2010 au mai ramas numai magistratii... la care, incet, incet, intr-o perioada lunga de timp va disparea acea egalitate!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Bogdan Numai în tarile bananiere,cred,dar nici acolo presupun ca se întâmplă Babilonia de aici,cred că suntem unici pe mapamond!!!!???? Dacă le-am da subiect de studiu finanțiștilor de pe acolo,ar rămâne muți!

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu zic că singura șansă a pensionarilor militari pt actualizarea soldei de grad, este sa beneficieze de consultanta, contra cost, din partea domnilor Coldea și Dumbrava.
    Poate domniile lor oferă și o reducere de suma totală, și eventual plata in rate, având în vedere că sunt și ei, legitim interesați.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai încercat o aducere aminte. Ce funcții erau la bopl la un regiment? Ce grad al funcției avea inginerul șef, medicul șef, contabilul șef?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. - Prin anii 1980 , la Reg.Mec. / Reg.Tc funcțiile respective erau de Lt. col. dacă îmi amintesc bine Lt. col. 14.
      Dar erau și unele UM , la care toate funcțiile erau cu o treaptă mai sus.
      Oricum , erau VRMURI BUNE , în care veniturile militarilor și a pensiilor militare recunoșteau poziția lor în societate.

      Ștergere
    2. @ Anonim 30.05.2024, 05:52
      La regimentele mecanizate, toți cei enumerați de tine aveau funcții de Lt. Col.

      Ștergere
    3. Leo:
      Medicul șef, în anii.. '83- '84..: la Rg.I/Tc..aveau funcția de LT.COL., cfi. ="11-13".., dar înainte.. vreme, medicul șef era ș..unul dintre cei câțiva.."locțiitor al comandantului"..până prin 1982.. când ministrul MAPN..=OLTEANU a scos.. respectiva funcție ..de "locțiitor.." din "Statele de oranizare.." a UUM..❗

      Ștergere
    4. @MIHĂIȚĂ ,
      UUM = Unități de urgență medicală ? (: (:

      Ștergere
    5. Leo:
      .."UUM"..= în contextul respectiv însemna: statele de organizare ale.."unităților militare.."❗; cer iertare și înțelegere a..greșelii mele de a nu explica semnificația abrevierii..❗

      Ștergere
    6. @MIHĂIȚĂ,
      Ești tare drăguț, eu doar am glumit. Nu este nevoie să te scuzi. Noi "SAVANȚII" scriitori adesea greșim și din greșeli ar trebui să învățăm. Sune-mi te rog, l-ai cunoscut pe unul col. Sfercoci de prin zona Gearmatei ?

      Ștergere
  25. @Leo 30.05.2024, 08:04
    La : "- Prin anii 1980 , la Reg.Mec. / Reg.Tc funcțiile respective erau de Lt. col. dacă îmi amintesc bine Lt. col. 14.
    Dar erau și unele UM , la care toate funcțiile erau cu o treaptă mai sus.
    Oricum , erau VRMURI BUNE , în care veniturile militarilor și a pensiilor militare recunoșteau poziția lor în societate.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Da! Erau unitati cu functii mai mari (scolile militare)... da' alea nu erau regimente!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si unitatile de RAA dar numai la nivel Dn.La nivel R erau col. cdt-ul,loct cdt R sef st maj,si loctiitorii,logistica ,th,financiar si bineinteles secretarul comitetului de partid(ca nu putea sa lipseasca tocmai asta..)la BOPL numai lt col pe diferite trepte....
      La nivel Dn RAA cdt =col si atat.Toate Dn RAA + Dn Th se aflau in SLP ca si azi de altfel
      Toate celelate cu o treapta mai sus decat la celelalte arme tereste cu exceptia Rd Lc care avea functiile mai mici.Nimeni nu a stiut vreodata de ce....
      Probabil ca unele mi-au scapat ca nu stau acum sa refac fosta organigrama si sunt si un pic "in viteza"

      Ștergere
    2. @MA
      În afara de șc. milit. , mai erau batalioanele de la trupele de securitate , unde toate funcțiile erau cu o treptă în sus , apoi mai erau de la MFA batalionul 404 Cercetare prin parașutare în teritoriul inamic și mai știam vreo două dar le-am uitat.

      Ștergere
    3. Bine pe dracul privind pensiile militare în perioada 1980-1989.
      Decretul impuscatului:60% din media soldelor din 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani pentru vechime de 30 ani plus 2% pentru fiecare an ce depasa 30 ani.
      La asta se adauga pensia suplimentară.
      Asta numești tu bine?
      Legea 223/2015 buna pentru cei ce s-au pensionat după 2010.
      Mulțumiți lui Oprea ca va băgat sporuri la sporuri .Noua cei ce ne-am pensionat in jurul anului 2000 ne-a dat muie.

      Ștergere
  26. Intrebare de Gaga, privind funcțiile de col într-un R.
    Ex D de Tc, integrata in Tratatul de la Varșovia, avea R de Tc, Art și I. Toate aceste R aveau o singura funcție de col.
    La fel și DI, la fel și Bg AA din compunerea A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trupele de art si RAA erau impartite in doua
      In apararea obiectivelor asa numitul CApAAT si cei de la trupe asa numitul CApAAFU(subordonat fortelor terestre) cu incadrarea cf trupelor de uscat si cu alta tehnica de mai mare mobilitate dar cu caracteristici de lupta mai modeste in combatere(aparare aa apropiata si/sau nemijlocita)

      Ștergere
  27. Daca abordam Nr de col din R, trebuie sa amintim și perioada de tristă amintire, basescu-oprea, după 2010 când datorită pensionarii militarilor pe legea 263/2010 și limitelor de varsta-n grad, s-au mărit total nejustificat funcțiile in structurile militare. Ulterior s-a anulat aceasta tâmpenie, dar a funcționat câțiva ani și a produs pensii total diferite, pt aceleași funcții și la aceeași structură militara.
    Ex concret:
    R cu dislocare în 3 județe = 1 f de col.
    Același R cu aceeași structură și aceleași misiuni, dar cu funcții mărite nejustificat, în 2010 f de col = 7.
    Când s-a revenit la structura de tip NATO (vechea structura din 2009) același R, f de col = 1.
    Este vorba de R cu comandamentul aflat sub Măgura S.

    RăspundețiȘtergere
  28. Cata treaba aveti....asta va intereseaza acuma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim30.05.2024, 17:14
      Pai atunci spune dumneata ceva ! Hai sa te vad ce "informatii" de "breichin niuz" mai ai azi,la ora asta ?
      Daca nu, "baga mare" la cleveteala fara argumente
      Ce vrei sa ti se spuna ,ca acum e zi si ca urmeaza sa apuna soarele????

      Ștergere
    2. Akordeoane,de ce îngrădești mă dreptul omului să se exprimeze ?

      Ștergere
  29. Pe la Huhurez a cam scapat blogul din mana......zic.

    RăspundețiȘtergere
  30. @Anonim 30.05.2024, 18:49
    La : "Bine pe dracul privind pensiile militare în perioada 1980-1989.
    Decretul impuscatului:60% din media soldelor din 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani pentru vechime de 30 ani plus 2% pentru fiecare an ce depasa 30 ani....".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pentru corectitudine:
    - media procentelor nu era 60%... era ceva mai mult (intre 54% si 75%)
    - pina'n '91 acea solda era neta... E mai bine-acum ca procentul este de 58,5%???
    - peste 30 de ani vechime nu se aduga 2%... se adauga numai 1% pentru primii 5 ani, si cite 0,5% pentru urmatorii

    RăspundețiȘtergere
  31. Daca acest Pl x 262/2024 cu Amendamente Admise, ajungea la Promulgare, astazi 31 Mai, puteam sarbatori: ZIUA REZERVISTULUI MILITAR !
    "Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010. Prin această hotărâre instituţiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot sprijini, in condiţiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment."...!!

    RăspundețiȘtergere
  32. @Leon 31.05.2024, 08:53
    La : "Daca acest Pl x 262/2024 cu Amendamente Admise, ajungea la Promulgare, astazi 31 Mai, puteam sarbatori: ZIUA REZERVISTULUI MILITAR !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Care "amendamente admise"??
    De catre cine, cind si unde au fost admise oficial acele amendamente?
    Că chestii de alea care "circuleaza" pe net pot fi facute de multa lume!
    Care ar mai fi etapele de parcurs, de la asa-zisele amendamente admise, pin'la promulgare?

    RăspundețiȘtergere
  33. Mai urmăresc și eu...să se întâmple orice să se calculeze oricum dar....nesimțiții care au îndrăznit să treacă în rezervă AC (2017) și datorită cărora există mari probleme să nu primescă nimic dacă se actualizează SG , așa să se invețe minte că nu au voie să existe.

    RăspundețiȘtergere
  34. E mult până departe.In nădejdea unei alte legi sau a legii 223/2015 cu amendamente sa cheltuim ce avem cu chibzuiala.
    La foamea de bani pe care o are guvernul o sa ne cam ia gaia dupa alegeri.
    .

    RăspundețiȘtergere
  35. Umbla vorba ca tovarasul Jianu umbla cu fofarlica la comisia de buget finante ca sa dea aviz negativ la amendamentul Leoreanu. La cata ura are individul pe rezervisti, nu m-ar mira sa obtinem praful de pe toba! Asa ca, mai putine sperante si calcule!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Liviu,
      Bine le mai zice în articolul din lnk
      https://politicaapocalipsei.net/2024/05/31/generalul-jianu-zapciul/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3uSeYfwSZiZJdwzWg5NKwnQB06bnql2xrvl9TA8GkDlIAwgQk6t48R3ss_aem_AauakfKKwWf3KvYYlpM449z7sjxPPnGs83GCOH9_uRUwWvklnm7RCNstFIRhoSaMYhbfHaeyGOWTc-xI936Uwlwu&amp=1
      Pt. dei ca el , RED , dr. LuK , acipciripu, aspiridonescu , etc... sunt bani . Toți și-au asigurat pensionarea peste 6 luni , cu OUG 26 după ce au mai luat cîte o stea de general păcălind-ui pe politicieni în frunte cu "PAS CU PAS"
      Măcar ceva , ceva se mișcă , nu este ca de 7 ani încoace, un somn greu și fără vise.

      Ștergere
  36. Cind dobitocii dau "indicății", si nimenea nu le da peste bot...

    Zice dobitocul (despre o decizie republicata la claudioti): "Burebista spunea...
    Asa cum se vede în decizia de actualizare la rubrica K*este trecuta o solda de grad actualizata separat de solda de funcție. 381 lei în 1 iulie 2017... Acea sumă s a majorat în august 2017 cu încă 10% și a ajuns 419,1. De la 1 ianuarie 2019 s a majorat cu încă 25% și a ajuns 524 lei brut. În 2023 a crescut la 900 lei dacă a fost colonel.. Iar în 2024 2838 brut...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu, dobitocule!
    La k* este trecuta SG (381) dupa majorarea cu 10% din dec.2015. Adica 346 (din dec.2009) majorat cu 10% (din dec.2015) = 346 x 1,1 = 381!

    In aug.2017 (de fapt in iun.2017) acea suma (solda de grad) nu s-a majorat. Atunci s-a majorat doar SF, dobitocule!

    Majorarea de 25% nu a fost de la 01.01.2019! A fost de la 01.01.2018, dobitocule!

    De-alde acestia ne sint invatatorii care vor sa'ndrepte nedreptatile!

    RăspundețiȘtergere
  37. @MA, corecta expunerea, dar inca n-ati aflat ca acest cuvant "dobitoc" nu mai este in Dex ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Leon, se pare că-ți cauți cârcotă cu @MA. Nu te sfătuiesc.
      "dobitoc" este o metaforă de alint și nu face obiectul DEX-ului.
      Mai mult, cel care primește apelativul respectiv, trebuie să fie mândru că este de bine , deoarece contează pt. ce scrie și astfel atrage atenția.
      Mai bine zi-ne ce jalbe și pe unde ai mai trimis. și dacă să mai sperăm în continuare cu OUG 26

      Ștergere
    2. Privind speranțele pe OUG 26 nu disperați,merg diseară când se întunericește la planetariu,urmăresc cu telescopul alinierea planetelor și vă țin la curent!

      Ștergere
  38. @Leon 01.06.2024, 09:09
    La : "@MA, corecta expunerea, dar inca n-ati aflat ca acest cuvant "dobitoc" nu mai este in Dex ??".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Mvai!...
    Probabil ca unii n-au aflat ca "acest cuvant "dobitoc" nu mai este in Dex"!
    De aceea:
    https://dexonline.ro/definitie/dobitoc/1070303
    https://dexonline.ro/definitie/dobitoc
    https://dexonline.ro/definitie/dobitoc/52611
    https://dexonline.ro/definitie/dobitoc/909118

    RăspundețiȘtergere
  39. @Leo, cred ca si domnul Leoreanu este dezamagit de colegul Liberal de la Comisia de Buget, care in sedinta de Luni NU a pus pe ordinea de zi Pl x 262 !
    I-am trimis deja o sugestie, sa vad daca-mi raspunde !!

    RăspundețiȘtergere
  40. Nu urmăresc dar spun " gurile rele" ca cei de la emisiunea șablon " Pentru Patrie" nu ziseră nimic despre " Ziua Rezervistului" !
    @ Leon ,un e-mail nu le-ar strica ! Ce zici ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru @Avia si nu numai :
      https://ancmrr.ro/wp-content/uploads/2024/06/2.-COMUNICAT-Nr-6.pdf

      Ștergere
  41. Singura întâlnire la care a participat Jianu cu rezerviștii a fost în ziua protestului și atât!!!
    Ar fi cazul ca în prezent să se lase ipotezele de calcul deoparte a actualizării SG ca nu mai e valabilă modalitatea de calcul așa cum au fost în 2017 și nici nu cred ca s-ar impune a fi făcute calcule legate de creșterea SG pentru rezerviști sau în retragere atâta timp cât nu există adoptat nici un act normativ!!! Pe situl Camerei Deputatilor la PLX 262/2024 nu apare înregistrat până în prezent oficial nici un amendament cu privire la SG!! Singurele discuții au fost doar în ziua mitingului și termenul de depunere a amendamentului a fost până în 15.05.2024 și a fost depășit!!!!Ce rost au aceste discuții pe SG atât timp ca nu există un proiect de amendament înregistrat oficial la PLX 262/2024 din Camera Deputatilor!!
    Toate discuțiile sunt niște simple păreri, opinii sau vise, care probabil nu se vor concretiza niciodată din lipsa de bani pe care a susținut-o Jianu la ședința organizată în ziua mitingului!!
    Ministru Apărării nu s-a opus ca să fie întocmite amendamente pentru SG pentru ca știa ca nu se vor materializa întrucât nu există voință politică!!
    Cine nu vrea să înțeleagă sau să accepte situația, se poate amăgi și visa în continuare, la fel ca în cazul abrogarii prevederilor din OUG 59/2017 și OUG 114/2018 însă în L 223/2015 nu există nicio prevedere referitoare la actualizarea SG și asta a și fost acoperirea logica sau argumentul legitim care a stat la baza neactualizării SG pentru rezerviști și în retragere!!!
    De basmele și folclor în ultimii 7 ani din partea clasei politice, a purtătorilor de vorbe goale și promisiunilor deșarte, mai ales din partea reprezentanților asociațiilor rezerviștilor și în retragere, cred ca s-au cam săturat toți!!!
    Sunt tare curios cine anume își asumă conținutul raportului preliminar al comisiei de apărare, care nu apare semnat de nimeni și care nu are nici un numar de intregistrare de la Camera Deputatilor, cat și anexele cu amendamentele admise și respinse???!??🤔🤔🤔🤔🤔🤔
    Un document sau act nesemnat, care nu are nicio ștampilă, nu are nicio valoare juridică și nu garantează sau semnifică pentru nimeni nimic!!!!
    Nu am văzut nicăieri nici un discurs înregistrat video sau comunicat a d-lui Leoreanu în legătură cu actualizarea SG și cine a întocmit acest amendament, care cică ar fi fost admis fără ca să știm de către cine, dar nici într-un caz probabil de către cel care apare ca l-ar fi susținut!!

    RăspundețiȘtergere
  42. În nădejdea soldei de grad marita mai puneti in grădina ,cine are,sau in spatele blocului un rasad de roșie,ardei etc.Dupa alegeri preturile vor exploda.
    Nu sunt ghicitor in stele dar tare imi e teama ca vom ajunge ca in 2000 cand general făcea taximetrie in Bucale.

    RăspundețiȘtergere
  43. Actualul Huhurez merge pe căile bătătorite de înaintașul Huhu Rezea.
    Tine de vorba pe unii care din lipsa de ocupație pun la treaba imaginatia si vand gogoși.Mai rau e ca traiesc cu himere.Din pacate se mint singuri .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CIFrimu???...ca sa dau doar un exemplu semnificativ 😆
      Ala tot macane ca nu-si vede capul de cata treaba are si el mazgaleste de dimineata pana seara.Necazul e ca e "bâtă" la toate si la orice
      ...si ar mai fi: si de pe la Botsheni si de aiurea

      Ștergere
  44. @Leo...
    Credeam ca stii ca prostiile sfruntate nu vad lumina ecranului p'ici'șa!
    Chestia cu cele primaveri fiind din acea categorie...bîști!

    RăspundețiȘtergere
  45. Cum se face sa creasca “raitingul” bloagei de să se’nvîrtă’n draci contorul aducator de bani!

    Se aplica procedura: “În urmă cu aprox. 3 luni eu i-am spus lui Claudiu , că va reveni la raitingul din vremea dragului nostru HUHUREZ numai dacă va reveni la formatul inițiat de H și să-l elibereze din lesă pe Flavius ca să zburde cu ureichile pe spate pe câmpiile blogului. Asta o știu de la șoșoiul de DB.”

    Pe aceasta idee:
    - se publica o ceva cu multe greseli a cuiva, sub titlul de mare ajutor pentru intelegerea problemei
    - patronul nu stie cum, si n-are nici vreun interes, sa verifice bazaconia
    - cifrimul stabileste ca bazaconia este fantastic de geniala
    - cel mai prolific descoperitor de ceea ce-i bine si ce nu... cifrimul
    - multimea, in extaz, navaleste cu idei care mai de care si transmite, urbi et orbi, pe’ntreg net-ul ca cele mai de folos idei num’acolo se gasesc...
    Cineva’și rîde’n barbă: “I-am facut si de data asta!”

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti mare dreptate, efectiv, nu stiu cum sa blochez acest obraznic (putin zis), cifrim. Eu credeam ca lumea se dumireste cu prostiile pe care le debiteaza, cu magariile si laturile aruncate asupra tuturor, acest aruncator de rahat in ventilator, acest cersetor care cersea laptopuri si bani, acest neica nimeni care initial avea o vechime de 7 ani in armata, a crescuto la 9 ani si acum se mandreste ca are 17...Acest mitoman otraveste toate siteurile pe unde trece. Acest cifrim murdareste uniforma militatra. Se trage de chiloti cu toti, ii murdareste pe toti la gramada, nu a inteles niciodata de fapt ce inseamna institutia militara si ierarhia acesteia. Se crede un Vadim in ale pamfletului, dar este versiunea urata si jegoasa a unui frustrat cersetor, cu ambitii de purtator de uniforma militara. Imi pare rau pentru Buzescu ca se coboara la nivellul acestei broaste raioase. Imi pare rau pentru mos Alecu ca il baga in seama pe acest otravitor. Va doresc succes si ignorati creatura abjecta. Va doresc numai bine.

      Ștergere
    2. Anonim/02.06.ora:16,35!
      👍👋👋👋👋👋👋

      Ștergere
    3. ....as mai trage si io doua alineate cifrimistice la cele de mai sus😄
      -dincolo de aparentul "vocabular bogat" veti vedea ca nu are decat vreo 30-40 de fraze stereotipe si cam tot atatea cuvinte repetate iarasi si iarasi.....n-are rost sa dau exemple ca nu se merita,vedeti si voi"trendul"
      -in peste 90% din "scrieri" aduce obsesiv in discutie DOAR persoana si pensia lui mica + "nedreptatile" care i se fac "in fiecare zi" de"nenorocita aia de meapenea" politruci si oricine ii mai cade in vizor cu o SINGURA EXCEPTIE....propria lui persoana.Vinovati sunt si mai sus: omenirea,planeta,galaxia,si de ce nu intregul univers
      Pe scurt :omul e dus rau!
      pensionar de "invaliditate"inca din 1988...in rest "taiat frunza la caini toata viata".....pensie,pensie, alea,alea chef de munca precum cainelui a linge sare
      pesea: promotie 1980/81 auto

      Ștergere
  46. Claudiotii parca au câștigat Liga Campionilor.
    Calculele sunt făcute, mai au puțin și desfac șampania.
    De entuziasmat Cifrimu a ieșit la fereastra sa ia aer.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu să ia aer, ci să încerce zborul în planare.

      Ștergere
    2. cea mai buna "planare".Impins mansa brusc spre inainte,mana stanga redus mult maneta de gaze,simultan apasat palonier dr sau stg la alegere.Ultima: impins maneta de gaze la max(putere maxima)
      Trenul de aterizare poate ramane neescamotat(ridicat) ca oricum n-o sa mai aiba nevoie de el.Nimeni!😁

      Ștergere
  47. In afara de rind...

    Brasovene n-ai fost pe functie de lt.col. la maximum!
    Ai fost pe o functie de lt.col. mai mica decit cea la maximum!

    L.164/2001 (de la care, probabil, ai si acum pensia) a recalculat pensiile pentru functia la maximum (hg 1188/2001) chiar si pentru cei care fusesera pe functii (cu acelasi grad) mai mici.
    L.223/2015 stabileste/ a recalculat pensiile pentru functia real indeplinita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @MA
      Crede-ma ca stiu mai bine ca tine ce vorbesc: Macar in privinta mea!
      Daca vrei si explicatii "de ce ?" e suficient sa ma intrebi
      PS Eu vorbeam de functia de lt.col la max de cand eram inca in activitate,adica pe functia respectiva din apr.1991....pensia a venit ceva mai tarzior dupa 2000
      ....iar functia in '91 era ca pe vremea lu' nea ceasca cum erau toate atunci
      Deci : daca intrebi iti raspund,daca nu,oricum nu are importanta pentru nimeni inafara de mine.....daaa am o amareala asa...

      Ștergere
  48. Marea vrăjeală cu actualizarea soldei de grad, în scop electoral, mai exact cu neactualizarea soldei de grad prin măsuri legislative de cei în drept, care s-a dorit o lucrare de excepție a unui mic grup de activi, cu epoleți mov, de finante-contabilitate, de la cele mai înalte esaloane, de manipulare psihologica a pensionarilor militari, a luat sfârșit.
    Scopul: manipularea electorală a pensionarilor militari.
    Rezultat: zero, asta nu înseamnă că nu vor beneficia de spor pt lucrări de excepție !!!
    Asta înseamnă că rezultatul electoral, va fii total diferit. .
    Adică zero, adică egal cu actualizarea soldei de grad la pensionarii militari, adică egal zero.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu suntem așa mulți încât să înclinăm o balanță politic și mai avem și voturile împrăștiate așa că nu contăm!

      Ștergere
  49. Avianyc-ule spune-i zapacitului ala de coleg al tau ca ord.m25/2016 nu are nici o anexa 3A. (*de fapt eu suspectez de timpeniile pe care le debiteaza zapacitul pe "comandantul" de fapt al SCMD - civilul fost agent de politie*).

    De asemeni mai spune-i ca la fiecare noua lege a salarizarii au fost emise hotariri de guvern, traduse in ordine de ministri, pentru reincadrarea pe functii a tuturor... Au fost modificate si statele de organizare cu noile elemente de salarizare (coeficienti) conform legii salarizarii (l.303/2009, l.284/2010, l.153/2017) valabila la acel moment.
    Numai ca salarizarea se facea (conform sirului de acte normative succesive) la nivelul salarizarii din dec.2009. Ca urmare actele de salarizare se intocmeau/intocmesc cu elementele de salarizare (coeficienti) din dec.2009... cu "reconstructia salariala" din l.303/2009, l.285/2010. La aceste elemente din dec.2009 "rearanjate" se aplicau eventualele majorari (asa cum majorarea SF din iun.2017 s-a aplicat la acea "solda de functie in cuantum compus").

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Avianyc-ule spune-i zapacitului ala de coleg al tau ca ord.m25/2016 nu are nici o anexa 3A. (*de fapt eu suspectez de timpeniile pe care le debiteaza zapacitul pe "comandantul" de fapt al SCMD - civilul fost agent de politie*)."
      Oaiii si ce-am mai cautat-ooo!!!!....b****mi-as !!
      ma gandeam cat sunt de prostan ca nu pot gasi decat A1 si A2
      ....nexam "ditamai"A3

      Ștergere
    2. Îîîîîuuuu...
      Iar o "eroare materiala" ... Nu-i vorba despre l.303/2009. E vorba despre l.330/2009!

      Ștergere
  50. Si mai spune-i, Avianyc-ule, zapacitului ca exista o multime de decizii de stabilire a pensiei dupa ian.2016 in care nu se folosesc coeficientii pe care-i cere el... se folosesc coeficientii din dec.2009! Si n'or fi fost toti acei noi pensionari atit de nauci incit sa ccepte folosirea de ceficienti "vechi", cind ei fusesera salarizati pe coeficienti "noi"!
    Si mai exista si o multime de fluturasi da solde/salarii cu "vechii" coeficienti... că nu s-or fi dat fluturasi "falși"!
    ^^^^^^^^^^^^^^^
    Am mai observat ca, asa cum era de asteptat, claudiotul pune botu' , si nu stie ce si cum cu prostiile zapacitului!

    RăspundețiȘtergere
  51. Dl Ifrim aveți dreptate, "nu suntem așa de mulți să înclinăm o balanta politica".
    Suntem mult mai mulți și-am înclinat o balanta politica !!!
    Manipularea cu actualizarea soldei de grad la pensionarii militari, se va întoarce ca un bumerang împotriva inițiatorilor politici și executanților din SNAp.
    Dl Ifrim, nu știu în ce țară trăiți, dar sunteți total rupt de realitatea din Romania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă nu spui și că tot SNApOPSN votează unitar n-ai făcut nimic!

      Ștergere
    2. ......si cu tot cu familii ,"cu catel si cu purcel" plus se da OZF (ordin de zi pe familie) si gata problema rezolvata.....ca sa para "ca ieste multi si ieste hotarati"
      Mos Teaca redivivus 😄

      Ștergere
  52. Nu prea suna bine fenta asta cu SG. Nici pentru cei AC (dupa 2017) nici pentru cei BC (inainte de 2017). Nu se specifica deloc ce si cum. Se lasa in coada de peste si fiecare sa inteleaga ce vrea. Huhurez ( platit ) indeamna lumea sa nu mearga la miting bolduind faptul ca el nu merge.

    RăspundețiȘtergere
  53. @akord 75 03.06.2024, 14:33
    La : "@MA
    Crede-ma ca stiu mai bine ca tine ce vorbesc: Macar in privinta mea!
    Daca vrei si explicatii "de ce ?" e suficient sa ma intrebi
    PS Eu vorbeam de functia de lt.col la max de cand eram inca in activitate,adica pe functia respectiva din apr.1991....pensia a venit ceva mai tarzior dupa 2000
    ....iar functia in '91 era ca pe vremea lu' nea ceasca cum erau toate atunci... ".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Intre '91 si "mai tîrzior dupa 2000" multe s-or fi intimplat... inclusiv modificari la functii sau mutari...

    Asa stia si altcineva ca a fost comandant de batalion, da' la pensie nu i s-a gasit indemnizatie de comanda!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine nu !
      Ca dai alte exemple asta-i alta treaba! Cand a venit decizia in 2001 nu a fost nici o noutate pt mine.....ma refer la coef f./grad
      O seara buna

      Ștergere
  54. https://www.defenseromania.ro/in-timp-ce-in-romania-rezervistii-calificati-sunt-privati-de-drepturi-elementare-parlamentarul-german-cere-armatei-sa-activeze-900-000-de-rezervisti_628554.html

    RăspundețiȘtergere
  55. Civilii pot să-și cumpere vechime pt pensie.
    Și eu doresc sa plătesc pt avea la pensie, solda de grad ca activii.
    Dar, în acest caz vreau ca statul numit România să nu mă mai oblige sa particip la mobilizare, adică cmj sa nu mă mai introducă în plan, decât voluntar, adică dacă vreau eu.
    Menționez c-am obligații militare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim03.06.2024, 15:31
      "Mosule ce tanar esti !" 👍😁

      Ștergere
  56. @ MA
    Zăpăcit tupeist puțin spus !
    Degeaba încerc eu sa ma lupt cu o hoarda de nauci ,unul mai breaz ca altul. Ăștia ce au în gușă si-n căpușe.
    Poate totuși citesc ce le-ai adresat .
    Mai clar de atat nu se poate.
    Dar dacă Cifrimu a legalizat și @ Claudiu a marșat ce-ar mai fi de spus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu care am luat expresia intotdeauna, ca o apreciere
      "Ăștia ce au în gușă si-n căpușe."

      Ștergere
    2. .Dar dacă Cifrimu a legalizat și @ Claudiu a marșat ce-ar mai fi de spus.
      rezolvat:
      .....ca musca'n betooooonnn!!!!

      Ștergere
  57. S-a fasait treaba dupa intalnirea de azi! La Sfantul Asteapta sa se mai faca ceva... https://in-cuiul-catarii.info/2024/06/03/ala-bala-portocala-cu-solda-de-grad-20916

    RăspundețiȘtergere
  58. De la Moș la Moș : PE ÎNȚELESUL TUTUROR ! DESPRE ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD ! Iată consecințele rezultate din modul în care o susțin ... "docții" ! Azi, primul episod...din 4 ! Este despre ...Huhurez.com ! Din păcate ! Spun asta pentru că am colaborat - excelent - foarte mulți ani cu răposatu' "Huhurez"...și de ceva puțin timp cu actualul administrator...Claudiu Marin ! A nu se înțelege nicicum faptul că - Claudiu - nu ar avea bune intenții sau nu ar fi un om documentat ! Dar...ce spune el despre actualizarea soldei de grad ?! Ca să fie concret - dincolo de vorbe - voi demonstra susținerea lui păguboasă...cu exemple...așa cum am făcut-o mereu ! Așadar : 1) Rezervist din anul 2016 sau de dinainte ; 2) Baza de calcul a pensiei acestuia, respectiv media celor 6 solde brute = 5000 lei ; 3) Pensia brută, cu procent maxim de 85% ( art. 30 din Legea 223, modificat prin OUG 57 / 2015 ) și OMM de 20% = 5100 lei ; 4) Pensia brută în anul 2024 ( prin prisma celor 8 majorări / indexări, respectiv 5%, 5,25%, 1,3%, 4,6%, 2,6%, 5,1%, 3,1% ( indexare suplimentară conform OUG 168 / 2022 ) și 13,8% ) = 7555 lei ; 5) Pensie "pe card" ( ca urmare a aplicării celor 3 cote de impunere prevăzute în art.XVIII din Legea 282 / 2023 ) = 6843 lei. Iată consecințele modalității de actualizare a soldei de grad ...susținută de actualul "Huhurez"...pornind de la faptul că - pentru exemplul luat - avem în vedere o medie a soldelor de grad din baza de calcul a pensiei de 356 lei, medie aferentă pentru 6 luni cu grad de colonel din anul 2016 sau anterior acestuia ! Așadar : 1) Noua bază de calcul a pensiei = 7482 lei ( 5000 - 356 + 2838 ). Cei 2838 lei reprezintă solda de grad pentru colonel în activitate, conform OUG nr.26 / 2024 ; 2) Pensia brută rezultată ( cu procent maxim de 85% ( art. 30 din Legea 223, modificat prin OUG 57 / 2015 ) și OMM de 20% = 7632 lei ; 3) Pensie "pe card" ( ca urmare a aplicării celor 3 cote de impunere prevăzute în art.XVIII din Legea 282 / 2023 ) = 6905 lei. Așadar, o creștere "pe card", prin actualizare - pentru colonel trecut în rezervă în 2016 sau anterior de ditamai ...62 de lei !!! Continuarea e :

    RăspundețiȘtergere
  59. Dar ce urmează...e și mai "interesant" ! Și iată de ce : să zicem că - fie la recalcularea pensiei din anul 2016, fie la stabilirea pensiei pentru colonelul trecut în rezervă în anul de grație 2016 - acesta și-a ales o perioadă de 6 luni din ultimii 5 ani de activitate...perioadă în care a avut gradul de...lt.colonel ! De ce și-a ales acea perioadă de 6 luni în care a avut un grad mai mic decât cel pe care-l avea ?! Din două motive : a) a analizat și a concluzionat faptul că - indiferent de gradul avut în acea perioadă de 6 luni - era mai benefică pentru el acea perioadă ! b) știa - după ceea ce prevedea Legea 223 în art.60, până la modificarea lui prin OUG nr.59 / 2017 - faptul că...la actualizare...i se va lua în calcul...gradul avut la trecerea în rezervă ! Și acum...iată ce rezultă pentru colonelul care - cu bună credință și conform legislației în vigoare din anul 2016 - a ales o perioadă de 6 luni când era ...lt.colonel ! Așadar : 1) Media soldelor de grad din cele 6 luni = 336 lei ; 2) Noua bază de calcul a pensiei = 7370 lei ( 5000 - 336 + 2706 ). Cei 2706 lei reprezintă solda de grad pentru lt.colonel în activitate, conform OUG nr.26 / 2024 ; 3) Pensia brută rezultată ( cu procent maxim de 85% ( art. 30 din Legea 223, modificat prin OUG 57 / 2015 ) și OMM de 20% = 7517 lei ; 4) Pensie "pe card" ( ca urmare a aplicării celor 3 cote de impunere prevăzute în art.XVIII din Legea 282 / 2023 ) = 6810 lei. Așadar, o scădere "pe card", prin actualizare - pentru colonel trecut în rezervă în 2016 sau anterior...de 33 de lei !! ( 6843 - 6810 ). Și cum ceea ce e reglementat în prezent nu prevede menținerea unui cuantum avantajos ca urmare a actualizării...pensia "pe card" a colonelului din exemplul luat...va scădea cu 33 de lei ! Curat murdar, coane Fănică...vorba maestrului născut pentru..."pardon", în... Haimanale ! O să revin - suntem încă la primul episod din cele 4 - pentru a vedea unde duce actualizarea soldei de grad ...pe varianta "huhurez" ...pentru un rezervist trecut în rezervă în anul de grație 2024....înainte de martie, când "s-o născut" OUG 26 ! Fără a detalia acum ..o să vedeți "înțeleapta abordare" care duce la creșterea și mai accentuată a inechităților crase existente la pensiile militare de stat ! O Doamne ! Gând bun, oameni buni !

    RăspundețiȘtergere
  60. Mosule , atunci solutia care este ? ... sa fie oare o suma fixa functie de gradul avut la trecerea in rezerva sau un alt mod de calcul ? ATENTIE trebuie privit din prisma celor care VOR TRECE in rezerva ) atentie la plafonarea la net, este un prag ROSU) nu din prisma noastra, altfel orice calcul este gresit.

    RăspundețiȘtergere
  61. Mos Martine mai bine spui ce ai discutat concret cu Talvar et.company ca doar sa respirat acelasi aer poluat in camera respectiva,ce anume e stabilit si ce nu ? Asta e mai de interes.

    RăspundețiȘtergere
  62. Coane @Mos Martin, pentru a nu fi acuzat ca manipulezi , te rog sa compari Pensia BRUTA obtinuta in urma actualizarii SG cf.OuG 26/2024 (impozitarea poate sa difere de la an la an!)
    Cand am inceput eu sa trag semnalul de alarma privind acest subiect (dupa HG.28/2023) nu m-am gandit decat la redarea DEMNITATII si respectului cuvenit SG care este un DREPT al militarului in Activitate, in Rezerva sau Retragere ..!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 7632-7555=77 lei se câștigă la brut
      La baze de calcul (medii ale celor 6 solde brute) mai mari nu se câștigă nimic cu acel mod de aplicare a actualizării soldei de grad far sa se țină seama de influența sa asupra ta altor elemente din baza de calcul a pensiei militare

      Ștergere
  63. @Leon 05.06.2024, 09:31
    La : "Coane @Mos Martin, ... m-am gandit decat la redarea DEMNITATII si respectului cuvenit SG care este un DREPT al militarului in Activitate, in Rezerva sau Retragere ..!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pentru deplina corectitudine:
    - Solda de grad este un drept numai al celor in activitate!
    "L.80/1995: Articolul 9
    (1) Cadrele militare în activitate au dreptul la:
    a) solda lunară, compusă din solda de grad, ....".

    - pentru cei in rezerva GRADUL MILITAR este un drept... nu solda de grad
    "L.80/1995: Articolul 3
    Gradul militar este un drept al titularului și reprezintă recunoașterea în plan social a calității de cadru militar. ...".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @MA, intentionat am scris SG, sa para mai convingătoare afirmatia de egalitate ptr.acelasi grad..:))

      Ștergere
  64. ..da.., dar tot calculul ăsta..: a lu' "huhu" o variantă IPOTETICĂ.., dar.."posibilă.." = e o "variantă".. "sondă", prin care e încercată/ se caută să se impună.." ȚINTEI"= opinia publică.." interesată= pensionarilor militari..😜 .., acea variantă, fără a mai trece noua soldă de grad .. prin tot algoritmul de calcul din Ord. comun: 31/M.25../2016 😜❗; cam toți.."bloggeri"= "unelte"/ arme 😜❗= din arsenalul structurilor statale implicate/ interesate.."marșează".. pe aceasta variantă.. minimală de .."actualizare"❓😜❓😭 a..SG.., dacă..e să fie..❓😜❗🖕..❗

    RăspundețiȘtergere
  65. Dl Alecu, va stimez, pt c-ati anticipat aceasta manipulare a actualizării soldei de grad, ca'n copilărie, adică ciuca, ciolacu și Iohannis, au considerat că la bătrânețe, militarii fie ei pensionati sau nu, dau in mintea copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  66. Politicul și executivul, a desfășurat pas cu pas o acțiune ampla, pe două direcții: cei din MApN să-și de-a demisia și-n MApN tinerii romani să nu mai dorească un job in sistem.
    Nota zece, le-a reușit planul, dar acest plan înseamnă sacrificarea capacității de apărare națională a României !
    Drept urmare, ciuca, principalul direcțional al acestui plan, dorește sa ajungă Președintele României.
    Ii uram "succesuri"...

    RăspundețiȘtergere
  67. @Mos Martin, cred ca are dreptate @Claudiu Marin:
    "Sunt decizii ale CCR potrivit carora nu poate fi reglementata prin OUG o dispozitie care deja se afla in proceduri parlamentare de adoptare."..!!

    RăspundețiȘtergere
  68. De la Moș la Moș ! PARTEA A DOUA A EPISODULUI 1 ! Cel de ieri, referitor la actualizarea soldei de grad...pe varianta susținută pe huhurez.com și care are în vedere aplicarea modalității de actualizare așa cum a fost reglementată în art.60 din Legea 223, până la modificarea acestuia ! Să vedeți "câte beneficii" ar avea !! Prezint doar esența, calculele putând fi făcute de către oricine, plecând de la exemplul din postarea anterioară. Așadar, pentru cei trecuți în rezervă în anul 2016 sau anterior și care au o bază de calcul a pensiei puțin mai mare decât cea din exemplul de ieri ( unde era 5000 lei ) - să zicem 6000 - prin actualizare, pensiile pe card ale acestora...scad ! De ce nu ar rămâne în plată cu cuantumul existent ?! Pentru că în prezent nu există o prevedere legală în vigoare în acest sens ! "Curat murdar, coane Fănică" ! În timp ce - printr-o astfel de actualizare - pensiile de după 2016 cresc...unele "la greu" ! Iarăși..."Curat murdar, coane Fănică" ! Și astfel "bulgărele" care vizează inechitățile crase existente la pensiile militare...s-ar tot mări ! Iată doar un scurt exemplu pentru o pensie stabilită în anul curent, înainte de OUG nr.26 : 1) Media soldelor brute din baza de calcul = 10000 lei ; 2) Media soldelor nete = 5850 lei ( 58,5% din brut ) ; 3) Pensia brută = 10200 lei ( cu 85% la baza de calcul și OMM 20% ) ; 4) Noua bază de calcul actualizată = 11938 lei ( 10000 - 900 ( solda de grad pentru colonel de la HG nr. 28 / 2023 și până la OUG nr.26 din martie 2024 ) + 2838 lei ( solda de grad conform OUG 26 ) ) ; 5) Media soldelor nete corespunzătoare celor brute din noua bază de calcul actualizată = 6984 lei ( 11938 x 58,5% ) !! Așadar, prin actualizare - pe o astfel de modalitate de aplicare - pensia "de pe card" a rezervistului din februarie 2024 crește de la 5850 lei ( plafonată la media soldelor nete din baza de calcul ) la...6984 lei ( plafonată la media soldelor nete corespunzătoare celor brute din noua bază de calcul actualizată ). Waw ! Creștere "bunicică", nu ?! De... 1134 lei net ! Așadar ..."pentru unii mumă, pentru alții ciumă" ! Iarăși..."Curat murdar, coane Fănică" ! Revin cu episodul 2, unde vom vedea ce rezultă din..."amendamentul Leoreanu" ! Gând bun, oameni buni !

    RăspundețiȘtergere
  69. Ați avut dreptate Dl Alecu, ca'n copilărie, ne-au manipulat, au crezut c-am dat în mintea copiilor, este părerea mea și a camarazilor mei, cu obligații militare.
    Asta mă doare, că ne-au luat de prosti.
    În rest solda de grad este o "prostituata" , satisface activii pe bani multi, pt pensionarii militari are reduceri, mărunțiș, cu atât mai puțin, cu cât a trecut mai mult timp, de la pensionare.

    RăspundețiȘtergere
  70. Pensionarul din 2023 nu a avut indexare cu 13 % in 2024 ? Asta nu influenteaza cu nimic ?

    RăspundețiȘtergere
  71. Scuze nu vazusem ca scrie anul curent .
    Dar este un caz .....Marea majoritate au prins indexarile care anuleaza actualizarea.

    RăspundețiȘtergere
  72. De la Moș către Leon : Leon, eu nu m-am pronunțat cu privire la adoptarea unei OUG pe problematică, atât timp cât această problematică ( solda de grad ) este pe circuit parlamentar ! Și eu știu de faptul că nu poate interveni guvernul când e ceva pe acest circuit parlamentar...dar...România e țara tuturor posibilităților, nu ?!🤣 Glumesc, desigur ! Om vedea ce va fi ! Oricum, nu ar fi deloc ok dacă s-ar aplica ce a fost în art.60 până la modificare prin OUG 59 ! Adică prin raportare la baza de calcul inițială și având în vedere că nu mai e în vigoare posibilitatea de a păstra în plată cuantumul avantajos dintre pensia indexată și cea actualizată ! Cât privește amendamentul Leoreanu...urmează să-l disec în viitoarea postare ! Doamne ajută cu bine !

    RăspundețiȘtergere
  73. Astia se bucura ca nu s/a rezolvat NIMIC la guvern si ca ramane ,,amendamentul Leoreanu,, care nu se stie cand se voteaza, daca se voteaza, cum se aplica si mai ales DE CAND SE APLICA.
    Daca se arunca aplicarea pana la anul atunci se duce dracului si indexarea, ca oricum cresteri dupa actualizarea SG dupa eliminarea indexarilor nema.
    ,, Decat nimic mai bine asa,, OARE ? Vrabia din mana sa nu fie cioara vopsita care alunga indexarea 2025.

    RăspundețiȘtergere
  74. Dogaru si ceilalti care au fost la guvern sa fie chiar atat de batuti in cap sa solicite neaplicarea ,,fericirii Leoreanu,, daca acesta este atat de benefica rezervistilor ? Eu cel putin am pus pe hartie ....in cazul meu ies pe minus ....poate sunt singurul....

    RăspundețiȘtergere
  75. De la Moș la Moș : Cine postează următoarele pe huhurez.com, deoarece eu nu mai comunic cu acesta văzând ceea ce susține, respectiv actualizarea să se realizeze cum a fost în 2017 ! Așadar, plecăm de la un exemplu : 1) Pensie stabilită / recalculată în anul 2016 ; 2) Baza de calcul = 6000 lei ; 3) Pensie brută ( cu 85% și OMM 20% ) = 6120 lei ; 4) Pensie brută în anul 2024 ( prin prisma indexărilor aplicate ) = 9022 lei ; 5) Pensie netă ( după aplicarea celor 3 cote de impunere ) = 8017 lei ; 6) Noua bază de calcul actualizată = 8482 lei ( 6000 - 356 ( solda de grad - pentru colonel - din decizia din 2016 ) + 2838 lei ( solda de grad conform OUG 26 ). Admitem că actualizarea se referă la un polițist pentru care actualizarea din anul 2017 nu a produs vreun efect de creștere a pensiei pe net, deoarece majorarea salariului de funcție a fost de 10% și nu de 15%, iar majorarea acordată a fost de 5,25 % ; 7) Pensia brută actualizată ( cu 85% și OMM 20% ) = 8652 lei ; 8) Pensia netă ( după aplicarea celor 3 cote de impunere ) = 7721 lei. Așadar pensia netă actualizată este mai mică decât cea indexată, respectiv 7721 lei față de 8017 lei. Care este reglementarea - în vigoare - care precizează că se păstrează cuantumul avantajos ?! Știți vreuna voi...că eu nu știu ?!! Doamne ajută cu bine !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Mos Martin, in varianta cu BC din 2016 intra si alte elemente cu influenta SG (gradatii, I.D.) iar in varianta cu Actualizarea cf.OuG.26, NU le bagi in seama !!

      Ștergere
    2. Anonim: (05.06.2024 /19:07'):
      ..mie, calculele tale..conform..ideilor de pe blogul lui "@huhurez"
      aplicate la pensia mea de ACUM.., îmi.."ies"= pe PLUS: cu vreo "277" de lei..❗😜..❗
      [Pensia brută/2016= fără indexare: 4.243 lei, plecând de la BC =4.160 lei, cu SG= 336 lei (=plătită și acum în pensia brută indexată de-a lungul..anilor 2016-2024 și ajunsă la : "6.335" lei = brut)❗🌞
      Pensia actuală= "6.335"/"5.806", .."actualizată" minimal..pe modelul redat de tine.. dă o PENSIE = "6.661"/"6.083" lei = după impozitarea pe L.282/2023 = aplicată ilegal de CPS/MApN..❗]

      Ștergere
  76. Mos Alecu, explicati va rog, pentru un nestiutor in ale finantelor, cu ce ar diferi, procentual, amendamentul Leoreanu de cel al lui Coarna! Vad multe discutii si contradictii de nu mai am de unde sa incep si unde sa termin. Mi-a deraiat creierul!

    RăspundețiȘtergere
  77. Miza nu cred ca este actualizarea SG care este un praf aplicata asa cum se prevede,miza cred ca este indexarea de 10% din ianuarie.....

    RăspundețiȘtergere
  78. @Liviutatarush 05.06.2024, 19:14
    La : "Mos Alecu, explicati va rog, pentru un nestiutor in ale finantelor, cu ce ar diferi, procentual, amendamentul Leoreanu de cel al lui Coarna! Vad multe discutii si contradictii de nu mai am de unde sa incep si unde sa termin. Mi-a deraiat creierul!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Am spus mai de demult ca vor aparea multe "amendamente" care vor crea confuzie si la parlamentari!
    Amendamente propuse de "specialistii" asociatiilor, specialisti care au macelarit si forma initiala a ceea ce urma sa fie l.223/2015!
    Amendamente facute de catre unii care's cu gindul numai si numai la buzunarul propriu!
    Amendamente facute de unii care nu stiu ce cuprinde in prezent l.223/2015 si ce efecte ar produce "inserarea" timpeniilor lor in lege!
    Amendamente care nu se stie de unde incep, si nici cind si unde se termina!
    Amendamente "corectate" din umbra nu se stie de catre cine!
    Confuzia este "favorabila" si decidentilor care ar trebui sa aplice ceea ce ar hotari parlamentarii, prin aceea ca le pot demonstra parlamentarilor cit de fara cap si fara coada sint toate amendamentele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-am lamurit Mos Alecu, COPILUL CU PREA MULTE MOAŞE RĂMÂNE CU BURICUL NETĂIAT!!!

      Ștergere
  79. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  80. Tare ești "bătut în cap", Burepista ! Eu nu vorbeam bre' de amendamentu' Leoreanu...ci de cum s-ar aplica după ceea ce crede Huhurez...prin prisma a ceea ce era și nu mai e în art.60 din 223 ! Greu cu tine, greu...🤣

    RăspundețiȘtergere
  81. @Burebista 05.06.2024, 19:53
    La : "Aha... A apărut pe interval.. Moș Martin... Bre moșule... Dacă se actualizează numai, PARTEA CORESPUNZĂTOARE SOLDEI DE GRAD, DIN PENSIA MILITARĂ, ATUNCI NUMAI INDEXARILE ACELEI PĂRȚI CORESPUNZĂTOARE SOLDEI DE GRAD din pensia militară se elimina... ".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Naucule, iar vii cu prostii!...
    Pensiile militare de stat nu sint compuse din parti "independente"!
    Numai pensiile de serviciu sint compuse din "partea din sistemul public de pensii si partea suportata de la bugetul de stat"!
    (*La data îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege, casa de pensii competentă stabilește, din oficiu, pensia pentru limită de vârstă care face parte din pensia de serviciu.*).

    RăspundețiȘtergere
  82. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  83. De la Moș la Bure : să admitem că n-ai priceput că eu nu mă refeream la amendamentul Leoreanu ! Dar, ia "luminează-ne"....după art.60 inițial din 223 ...cât ar fi pensia netă actualizată pentru exemplul luat ?! Adică, cu BC de 6000 ! Arată -ne pe calcule..."pas cu pas" ! Așteptăm "să ne luminezi" !🤣

    RăspundețiȘtergere
  84. @Burebista 05.06.2024, 20:13
    La : "Pentru ambii Moși.. 🤣
    PARTEA corespunzătoare din baza de calcul a pensiei militare, corespunzătoare soldei de grad, se actualizează și prin urmare NUMAI INDEXARILE ȘI CUANTUM PARTII CORESPUNZĂTOARE SOLDEI DE GRAD DIN BAZA DE CALCUL A PENSIEI MILITARE SE ÎNLOCUIESC CU NOUL CUANTUM BRUT AL SOLDEI DE GRAD 2024...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Esti, asa cum stim, d...iliu!

    Atunci vezi "demonstratia" din articol.!
    In baza de calcul apare SG in toate acele locuri... deci "partea corespunzatoare din baza de calcul a pensiei militare corespunzatoare soldei de grad" este si ar fi sumele alea mari!
    Nu ceea ce visati voi tîmpilicii!
    Si d'aceea toate "amendamentele" vor lua calea cosului de gunoi!

    RăspundețiȘtergere
  85. Of, Burepista ....Ești în stare să arăți niște calcule concrete, cum ți-am cerut ??! Altfel...bați câmpii cu grație sau nu ești în stare să intri în lumea concretului rezultat din cifre ! Ia spune-ne bre, ce pensie netă rezultă din actualizare, pentru colonel, rezervist din 2016, cu baza de calcul 6000 ?! Spune concret...dacă ești în stare ! Altfel doar gura e de tine....iar sinapsele îți produc mari greutăți !🤣

    RăspundețiȘtergere
  86. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Burebista:
      ..dacă spui că.. SG..din "fluturași. " nu a influențat celelalte.. cel puțin: .."elemente salariale.." din.."salariul"/solda "lunar"/ă..de bază.., deși L. 138/1999, dar și 284/ 2010, și chiar și 153/2017.. NU..fac distincție..între diferite structuri din..AOPSNAJ..😜❗în privința aplicării legilor salarizarii..❗, permite-i lui "@ma"= să PUBLICE..respectivii .."fluturași..😜❗= ( evident) cu protejarea identității..proprietarului/ trimițătorului..lor❗😜, căci..altfel..: vorbești.."vorbe"..😜😎👻❗🤔🌞..❗

      Ștergere
  87. ..da.., Moșule, Burebista spune..ca să se scoată.."cota procentuală" din indexarea pensiei de-a lungul timpului, cota procentuală corespunzătoare cotei procentuale de influență a "actualizării" SG..= în acele elemente salariale (gradatii, ID și "CCA... de la literele: "h..T",, și în final a pensiei brute, cotă procentuală ..pe care care ai calculat-o în TOPIC..❗(e mai complicat, dar asta e..❗😜)

    RăspundețiȘtergere
  88. Pe surse.Se zice ca un tembel care se ocupă de banii armatei -tembel poate fi si cu grad de general-ar fi zis ca pensionarii militari sunt pe duca.
    O flegma între felinare iar strica ?
    Eu zic ca nu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ..individul ăla..,.."făcut" general..de..mai "marii" lui..😜❗🖕.., dacă a zis.."aia"..=e dement.., pt. că a uitat că și el va ajunge..probabil .. = pensionar, pe de o parte.., sau are..VENITURI.."NEGRE" .. URIAȘE 😎🦴😜👹🤔👻.., sau ..se va sinucide înainte de a ajunge la vârsta de pensionare..👻😜😎🥶😭❗❓

      Ștergere
  89. @Burebista 05.06.2024, 21:46
    La : "...Moș Alecu... O să-ți trimit pe mail niște fluturași de salariu din decembrie 2010, ianuarie 2011, casa vezi cum a fost aplicata legea salarizării în SNAOPSN.... Apoi fluturași de salariu din iulie 2017 și august 2017 ca să vezi ca salariul de grad a crescut atunci cu 10% adă cum am tot scris eu pe aici... Și prin alte părți... Și o sa observi ca, creșterea salariului de grad din august 2017 NU A INFLUENȚAT CU NIMIC ALTE ELEMENTE DIN SOLDA GEN SPORURILE, ID, I CD, ETC..".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Continui sa fii tembel!
    Ti-am mai "iecsplicat" ca acea SG (ca detaliu al "total SFB", sau, mai recent, al "total SF, SG, Gradatii (*adica tot aia*)"...
    Detaliul "SG", ca element al SFB, arata majorarea SG din dec.2015 nu din iul 2017...
    S'apoi, tembelule, la voi n-a fost nici o majorare in iul.-aug. 2017.
    La voi a fost o majorare de 10% a SF (*cuantum compus al
    SF) in oct.2017.
    S'inca una: in iun.2017 (nu iul.-aug.) a fost majorata cu 15% (nu cu 10%) numai SF la militari (nu la politisti)...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. .. moșule..: ți-am spus, acum..ceva timp.., să ai..empatie și răbdare cu noi..pensionarii.., și "așteaptă"..să primești PROBA..SCRISĂ .. promisă..a celor afirmate..❗😜

      Ștergere
  90. Eu n-am treabă, cu actualizarea soldei de grad, decât cu Apărarea Națională a României, drept urmare, duminică, merg la vot, și o să-i las repetenți pe ciuca și ciolacu și pe partidele psd și pnl, care susține subminarea capacității naționale de apărare.

    RăspundețiȘtergere
  91. MA daca nu se aplica modul de actualizare din 2017 atunci cum ramane ? de ex iesit dupa 2017 inlocuiesc simplu SG veche cu SG noua si vad ce rezulta ? Am facut asa a crescut de ....a scazut cu ceva....

    RăspundețiȘtergere
  92. Leoane, Leoane, meștere Leoane, ce făcuși, dom’le, intrași în dizgrația ‘diotului???

    Dizgratie care vine de la manifestarile de deviaționism de la ideile, de mare insemnatate teoretica si practica, ale ‘diotului!
    Idei ale ‘diotului care sint ca:
    - “actualizarea” SG treb’e facuta asa cum s-a facut actualizarea SF in iun.2017
    ---- actualizare a SF care s-a facut prin scaderea, din baza de calcul, a vechii SF si adaugarea noii SF (aia rezultata din majorarea cu 15%)
    - “actualizare” a SG care treb’e facuta prin scaderea, din baza de calcul, a vechii SG si adaugarea noii SG

    Mai dintii treb’e precizat ca (si) ‘diotul intelege dintr-o decizie de pensie numai titlul! La fel ca si cifrimii adulatori!

    Ș’acuma s-o descîlcim:
    - la actualizarea din iun. 2017 nu s-a majorat SF de la rindul a); s-a majorat “cuantumul compus al SF” – cel de la rindul h3)
    ---- “cuantum compus al SF” care cuprindea (pe linga vechea SF) si SM, ID, Spor. confident., Spor.de fidelit., precum si unele dintre G-uri (*adica toate s-au majorat in iun.2017*)
    ---- toate aceste “adaugiri” la vechea SF fiind stabilite si cu “influentarea” lor de catre SF
    ---- prin ID si Spor de fidelit. (existente in “cuant.comp.al SF”) majorarea din iun.2017 s-a aplicat si la Gradatii si IC (*care, si ele, contin SF*)
    - dupa aceasta majorare a elementelor care contin SF vine si:
    - “cuant.comp. al SF” rezultat din majorarea cu 15% se transmite si la “cuant.comp. al SFB” – cel de la rindul i)
    - și, înc’o frumușață:
    - ca urmare a modificarilor de pin’aici, majorarea “cuant.comp. al SF” se transmite si la “cuant.tot. actualiz. al elem. de la lit. a-g” – cel de la rindul k)
    - si, bomboana pe coliva ‘diotilor:
    - majorarea “cuant.comp. al SF” se transmite si la “compens.contrib.individ.la buget” – cea de la rindul l) (*nu e I majuscul, e L minuscul*)

    Daca SF (care a suferit “reorganizari”) s-a actualizat cu toate elementele in care apare SF, de ce SG (care nu a suferit “reorganizari”) sa nu se actualizeze cu toate elementele in care apare???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @MA, recunosc sunteti mai pregatit decat mine...!!
      PS. Era sa scriu "mai istet" , dar mi-adusei aminte ca nu sunteti ...Oltean..:)).

      Ștergere
  93. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  94. Moșule
    ..scriam cândva.. sub o altă formă..,că nu mulți pensionari.. "ofițeri" au descifrat algoritmul de calcul din "Ord.comun..: nr.:31/M.25/999/8148/
    259 /237../../

    RăspundețiȘtergere
  95. @Leon 06.06.2024, 15:32
    La : "@MA, recunosc sunteti mai pregatit decat mine...!!
    PS. Era sa scriu "mai istet" , dar mi-adusei aminte ca nu sunteti ...Oltean..:)).".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^
    Acuma ce sa ma fac???
    Nu toata lumea poate fi perfect! Oltean!

    RăspundețiȘtergere
  96. @Burebista 06.06.2024, 15:24
    La : "Moș Alecu, verifică mailul. Ți-am trimis fluturașii de salariu promiși. Decembrie 2010, unul din aprilie 2011 ca să vezi ce sporuri au rămas după 2011si cu SG a fost scoasa din SF, prin urmare creșterea SG nu a mai influențat alte elemente.
    Apoi unul din iulie 2017 și unul august 2017 ca să vezi ca numai SG a fost majorata în august.
    În octombrie 2017 a fost majorata numai SF din componenta SFBaza.
    Sporurile se calculează numai procent din SF, nu din SFBaza în care e și gradația și SG".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ieri am incercat sa te incurajez promovindu-te la categoria "dilii" si "tembeli"!
    Am gresit!
    Tu esti, deplin si definitiv, la categoria "dobitoci"!

    - nu este nici o legatura intre cei patru fluturasi - deci nu se poate vedea nici vreo evolutie
    - SG n-a fost niciodata in SF - deci nu avea cum sa fie scoasa de acolo
    - in aug.2017 n-a fost nici o majorare a salariilor politistilor - deci nici SG nu a fost majorata

    In concluzie ramine cum am stabilit: "Tu esti, deplin si definitiv, la categoria "dobitoci"!".

    RăspundețiȘtergere
  97. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  98. "S-a încheiat ședința de Guvern in care domnul prim vice prim ministru Marian Neacșu a introdus pe ordinea de zi amendamentul propus de FORUMUL SAOPSN privind acordarea soldei de grad în același mod și la aceeași valoare cu a militarilor în activitate. FORUMULUI SAOPSN i s-au comunicat următoarele: "În ședința de guvern de astăzi a fost prezentata varianta solicitată de noi.
    Premierul a cerut ministerului apărării sa îi prezinte ce implica dpdv juridic și financiar aplicarea amendamentului prezentat de noi, pentru a-l pune în discuția coaliției de la guvernare. Nu a stabilit o dată concretă pentru acest lucru. Informația am primit-o de la DRPCVP așa cum s-a stabilit ieri. Solicit ca cei care beneficiază, pe surse, de alte informații să le facă publice mâine la acțiunea din Piața Victoriei.
    Cu respect
    col rtr Marian TUDOR"
    Așadar, nu va luati dupa ordonanțe scrise "pe genunche" de "binevoitori"!

    RăspundețiȘtergere
  99. La pensiile astea iesiti in strada ma! Nesimtitilor. O sa iau un cofrag de oua si vin si eu in piata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca ai frecat manganul prin carciumi?.... asta e!
      Si pentru ca nici nu aveai bani si nici nu-ti mai dadeau pe datorie ai baut si tu cerneala a-no-ni-mu-le cu "cur-aj" Du-te si munceste la negru si o sa primesti o mu-mu ca si pana acum

      Ștergere
  100. Politisti, sri-isti, jandarmi...stau linistiti, stiu ca nu se schimba nimic. Numai apv-istul se agita. De ce? Ca-i cel mai prost!

    RăspundețiȘtergere
  101. Domnule Moș Alecu cred că ar trebui sa cunoaștem cum se calculează fiecare element din baza de calcul a pensiei militare, pe unii dintre ei chiar dumneavoastră i ați exemplificat, fiind un profesionist in acest domeniu.
    Ex:
    c)gradații=SF(a)+IC(d)+SM(e)+SG(b)
    d)SC=%SF(a)
    e)SM=%SF
    f)ID=SF+IC+SM+SG+Gradatii
    g1) spor cond grele=%SFB(a+ b+c+d+e+f)
    g2)spor per deosebit =%SFB
    g3)spor confid =%SFB
    g4)spor lucr excepție=%SFB
    i)Cuantum compus actualizat al salariului/solde de functie(a+e+f+g2+g3)maj10% și act 15%
    J=J1+j2=spor cond grele(maj10%g1) + spor lucr exceptie(maj10%g4)
    K)cuantum total actualizat al elem de la a) la g)=h+j+k*(val grad la trecere în rezerva majorat)+ c) majorat cu 10%+ d) majorat cu 10%
    l)compensație contributie buget stat (6,547%*h+
    12,5%*j) la mine in decizie nu mi ies sumele respective aplicând aceste procente ( probabil eu nu știu exact cum se calculează, am calculat soldele brute cu sumele trecute)
    T)Total solda bruta realizată la funcția de bază actualizataT=K+l
    M)Media soldelor brute realiz la funcția de bază actualizate=Suma T/6

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erata:La pct k) se inlocuieste ,,h)''cu ,,i)"

      K)cuantum total actualizat al elem de la a) la g)=i+j+k*(val grad la trecere în rezerva majorat)+ c) majorat cu 10%+ d) majorat cu 10%

      Ștergere
  102. Bag de seama ca cei mai prosti indivizi de pe acet blog sunt... anonimii! Mos Alecu, puneti-i sa-si declare o identitate, ceva, ca sa stim ca nu sunt Jianu sau Rosu undercover. Cu curul in fotoliu si tastatura la indemana oricine este parerist de ocazie!

    RăspundețiȘtergere
  103. Pt anonimul de la ora 19.55
    Vii " cu un cofrag de oua" adică vii cu doua oua.
    Vezi să nu ți le spargi de bordura.
    În ceea ce privește cuvântul "nesimțiților" te rog să detaliezi subiectul, că nu prea se înțelege...

    RăspundețiȘtergere
  104. @Burebista 06.06.2024, 18:41
    La : “Dacă și după ce tiam trimis dovada încă ai dubii. Publica fluturașii trimis pe blog ca să vadă și alții dacă e asa cum spun eu..
    În iulie 2017 salariul de grad de pe fluturas este. 287 lei...
    În august 2017 salariul de grad este 316 lei....
    287+10%=315, 7...rotund 316.”.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Habarnistule, tu esti dintre cei care din continutul unor documente inteleg doar titlul!

    Hai sa vedem:
    - fluturas din iul.2017
    -- SFB = 2.916
    ---- din care
    ------- SF = 1.954
    ------- SG = 287
    ------- Gradatii = 410
    De aici vedem ca SFB nu este egala cu suma elementelor componente.

    - fluturas din aug.2017
    -- sal.de fc.+sal.de grad+gradatii (adica aceeasi SFB) = 2.916
    ---- din care
    ------- SF = 2.149
    ------- SG = 316
    ------- Gradatii = 451
    De aici vedem ca suma SF+SG+Grad.(din aug.) este egala cu SFB (din iul.); mai vedem ca SF, SG si Grad. ar fi “crescut” cu 10%.

    Un om intreg la cap, nu un dobitoc ca tine, ar sti ca:
    - in iul.2017 (platite in aug.2017) a fost majorata SF la militari (jandarmi si pompieri la voi) cu 15% ... nu cu 10%
    - cu 10% a fost majorata SF la politisti... dar din oct.2017 (nu din iul.2017, platita in aug.2017)
    - acea “crestere” in aug.2017 nu are nici un fel de justificare legala
    Ca urmare fluturasul din iul.2017 este o greseala care a fost corectata in aug.2017. Fluturas gresit (din iul.2017) care nu poate fi luat in considerare pentru nimic, cu atit mai putin pentru justificarea unei presupuse majorari a SG!

    RăspundețiȘtergere
  105. Unii cred, că o solda de grad bruta, a unui militar activ, grevată de plata contribuțiilor de către angajat, va fii identica cu solda bruta folosita la actualizarea pensiei militare cu noile solde de grad ale activilor ( daca se va face, eu spun că nu, chiar dacă-mi doresc sa se facă) la pensionarii militari a căror baze de calcul brute sunt grevate de plata contribuțiilor de către angajator.
    Niciodată nu se va întâmpla acest lucru !!!

    RăspundețiȘtergere
  106. Ca o informare de azi din Piata Victoriei, s-au obtinut... promisiuni. Promisiunea ca luni vor trimite la ministere draftul de OUG (nu stiu care, probabil Coarna), marti vor primi raspuns, miercuri vor analiza si joi ne vor spune ce s-a hotarat! Deci, promisiuni si-atat!!!

    RăspundețiȘtergere
  107. Suparat sunt doamne suparat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai fost la păcănele cu pensia băgată ieri?E normal!

      Ștergere
  108. Prost esti matale, Bobita, c-ai stat acasa in fotoliu! Ma rog, fiecare cu neuronul lui! Ia uitati aici, cum se plimba Ciolacu ca sofer al lui Ciutacu pe langa alveola de la Victoriei! Si ce de cacat mananca ca sa faca impresie! Eu cred ca la mintea lui de covrigar nici nu stie macar de ce am iesit la protest!!! https://www.youtube.com/watch?v=_laSX324nec

    RăspundețiȘtergere
  109. Parerea mea este ca stie foarte bine ce vorbeste,.......a taiat macaroana presupunerilor , introducerii de procente,......care de care mai mari si ce este mai rau cred ca a taiat speranta indexarii din ianuarie. O sa cada ceva maruntis la o mica parte fapt ce va duce la anularea indexarii.
    Cu indexarea a inceput videoclipul...........cu 13,8% , alta pa si la revedere.
    Am mai spus ca miza este indexarea, actualizarea SG nu este prinsa in nici o lege ,indexarea da, de ea trebuie sa scape. Un pic de maruntis unei mici parti si pa la revedere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate să-mi răspundă cineva când CPS/MApN virează pensiile către bănci pentru luna în curs (în ce perioadă) ?

      Ștergere
    2. @Bogadan, pai Statutul cadrelor militare, nu este LEGE ?
      Actualizarea SG a fost trecuta la Art.11 in L.80/1995 pana cand tripleta basescu-oprea-boc a eliminat-o incepand cu ian. 2011 !
      Chiar daca Nu este suficient eu port o corespondenta cu d-na Senator Pauliuc, sa fie introdusa din nou Actualizarea SG in L.80 la Art.9^1 alin.(2), in proiectul de lege L282/2024, privind aprobarea OuG.28/2024 !

      Ștergere
    3. Bogdane:. (08.06.2024/12:42')
      ..nu..tot amesteca.. PROCEDURI ..diferite..și fără legătură directă ..între ele (!):.."actualizarea SG" cu .."indexarea.. PENSIEI"..❗🤔👻😜❗, (una-i una.., și ailaltă.. e alta..❗😜..)

      Ștergere
  110. Asaaaa, de informare...

    Burebistule, demonstrarea micimii puterii neuronului tau facind-o in nenumarate rinduri, nu te mai "sforța" cu alte timpenii!

    RăspundețiȘtergere
  111. Moșule Alecu, nu mai posta niciun fluturaș din cele trimise de mine. Este ultima data când scriu pe acest blog. Sa fii sănătos.

    RăspundețiȘtergere
  112. @Anonim 08.06.2024, 14:44
    La : "Poate să-mi răspundă cineva când CPS/MApN virează pensiile către bănci pentru luna în curs (în ce perioadă) ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    De ani de zile CPS-urile "alimenteaza" conturile bancare pe data de 10 a fiecarei luni, si, cind data de 10 este intr-o zi NELUCRATOARE, plata pensiilor se face in ultima zi lucratoare de dinaintea perioadei nelucratoare care cuprinde si data de 10!

    CPS/MApN a anuntat acea chestie cel mai recent din ian.2024!
    https://cps.mapn.ro/pages/precizari (*Intrebari frecvente...*).

    RăspundețiȘtergere
  113. De la Moș la Moș : DISTRIBUIȚI ORIUNDE CREDEȚI C-AR PUTEA AVEA IMPACT ! CEL MAI CLAR EXEMPLU !! Concret și verificabil - prin prisma declarațiilor de avere și a legislației în vigoare - și din care rezultă - fără echivoc - amplificarea continuă a inechităților crase existente la pensiile militare de stat !! Doi foști șefi ai Statului Major General al Armatei Române, respectiv generalii Ciucă și Chelaru ! Pensiile acestora - pe card - în anul 2019, an al trecerii în rezervă a primului dintre cei doi au fost următoarele : Generalul Ciucă = 17199 lei ! Generalul Chelaru = 8179 lei ! Așadar, cuantumul pensiei celui de-al doilea nu este nici măcar la jumătatea celui dintâi, el reprezentând 47,55 % din primul !! Iată cum se adâncesc aceste inechități profunde existente - în fiecare an - prin evidențierea procentului pensiei - de pe card - a celui de-al doilea în raport cu primul : 1) 2020 = 47,51 % ! 2) 2021 = 47,51% ( similar anului 2020, deoarece nu s-a acordat indexarea cu 3,8 % ) ! 3) 2022 = 47,48 % ! 4) 2023 = 47,43 % ! 5) 2024 = ...44,86 % !!! 7) Continuând pe aceeași abordare și prin prisma ratei inflației aplicabile ( 10,4%, conform INS ), la 1 ianuarie 2025...ar rezulta : ...44,52 % !! Unde și când oprim "prăpastia" care se tot adâncește pe măsura trecerii timpului ??!! În prezent pensiile - pe card - ale celor doi foști șefi ai Armatei Române sunt de 22076 lei, respectiv de 9904 lei !! Cine este în măsură să oprească acest haos existent la pensiile militare de stat ?! Și care se tot adâncește....P.S. Nu am nicio afinitate politică, iar exemplul nu are nicio legătură cu spectrul politic ! Gând bun, oameni buni ! MM

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim
      (09.06.2024/12:46')
      ..la cele...scrise, adaug și..INECHITĂȚILE , dar și.. ILEGALITĂȚILE ..care "adâncesc" prăpastia".. și.. DISCRIMINĂRILE..ILEGALE între pensii stabilite în ani diferiți.., dar chiar și între pensii stabilite..în baza..aceleași legi: de pensie și salarizare...❗😜👻🤔🌞❗
      ..cale de "rezolvare..?"..; nu cred că în "viitorul apropiat"..se va .."apleca"..cineva.."decident" = asupra acestei grave probleme ...🤔❗

      Ștergere
    2. Păi jianu s-a exprimat clar, îl citez
      pensionarii militari respectivi "SUNT PE DUCĂ."............

      Ștergere
  114. Vă salut!
    Domnule Moș Alecu, v-am trimis un mesaj pe adresa de mail a blogului.
    Cu stimă,
    Col Hathi

    RăspundețiȘtergere
  115. De la Moș la Moș : Am văzut câteva comentarii pe huhurez.com ...după ce a fost azi... cu băgatu-n urnă ! M-am convins ! Actualul admin... Claudiu Marin...este implicat politic ...pe față ! Dacă vrei să acționezi pentru militari ...măcar nu spune ...chiar de e bine sau e de rău ...pe blogul tău...despre părerea ta despre cum au votat oamenii ! Spune-o în privat...altfel ești cel puțin ...susținător ori propagandist !

    RăspundețiȘtergere
  116. Acum ca este gata......

    Militarii s/au declarat ,,pe fata,, impotriva aliantei de guvernare. Acum dupa aceste scoruri SIGUR vom primi procente nenumarate prin actualizarea SG. Am fost si suntem in continuare in postura se a dicta......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Alecu,
      Îmi puteți spune de ce pensiile militare au intrat pe 07.06 2024, deși data de 10.06 pică luni (astăzi)? De Paște nu a fost posibil ca, CPS să vireze pensiile mai devreme. Oare nu a fost o "strategie militară politică"?

      Ștergere