Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

17 februarie 2024

Fiecare cu ce-l doare!

La cererea "publicului"... dar cu legatura cu titlul...

S-a dus dracului dorinta/initiativa/actiunea pentru unirea intr-o singura directie a tuturor eforturilor pensionarilor militari!

S-au creat bisericute divergente in functie de data pensionarii (inainte de, sau dupa sep.2017), in functie de corpul de militari, in functie de structura de provenienta, in functie de sfatuitorii care le promit marea cu sarea!

Promisiuni cu ghiotura ca_cum_ca numai “ei”, sfatuitorii, pot sa rezolve problema prin actiuni in justitie:
- pe motiv si cu dovezi din Carta natiunilor unite, Carta NATO, Constitutie, etc., etc., etc.
- pe motiv si cu dovezi din emisiuni TV, ziceri ale unora in adunari “la una mica”, ziceri ale unora la un colt de strada
- pe motiv si cu dovezi din chițibușuri avocățelărești

Toate promisiunile fiind conditionate de plata cotizatiilor si a onorariilor avocatilor!

Toate promisiunile garantind succesul (ca’ntotdeauna pin’acum) conform zicerii: “Am fi cistigat sigur daca judecatorii nu ziceau altfel!”,

Astfel aparind:

- actiuni la CCR pe tema oug 59/2017, si, mai nou, si pe tema oug 114/2018
---- peste 500 (cinci sute) de actiuni din timpul, si de dupa recenta decizie a CCR pe tema oug 59/2017.  Cu mult peste 500 de “autori”.
---- peste 418 actiuni pe tema oug 114/2018. Cu mult peste 418 “autori”. Unele dintre acestea fiind “la comun”  cu oug 59/2017.
Toate aceste actiuni fiind generate de pensionari militari de dupa sep.2017... ceilalti nefiind afectati.

 - actiuni la tribunale pe tema aplicarii impozitarii progresive. Cu cererea sesizarii CCR pe aceasta tema.
---- 64 actiuni
---- 170 reclamanti impotriva CTP (casele teritoriale/judetene de pensii)
---- 36 reclamanti impotrina CPS/MApN (in 30 dosare)
---- 1 reclamant impotriva CPS/MAI (1 dosar)

Toate aceste actiuni ale unor pensionari militari fiind generate de cei pensionati inainte de sep.2017... ceilalti nefiind afectati.

Toate aceste dosare (cu pensionari militari) fiind din 6 judete, toate din sudul tarii.

Numarul mic de dosare cu pensionari militari fiind in concordanta cu ideea: “Pentru citeva zeci de lei nu ne deranjam! Nu are importanta ca nu s-a respectat legea!”.

Pina in prezent nu este trimis la CCR niciunul dintre aceste dosare (nici de la pensionari civili, nici de la pensionari militari!.

Acuma s’asteptam: care pe care!


67 de comentarii:

  1. Si ce este de facut in cazul asta ? nici naiba nu cred ca va uni tagma noastra....nici macar razboiul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Actiunile in instante vor fi incepute de magistrati si castigate la CCR pentru toate pensiile de serviciu
    Eu nu ma lupt ptr.50 lei, am inceput deja demersurile pentru un castig de aprox.1000 lei la actualizarea SG ptr. TOTI pensionarii militari si politisti !!
    PS. Chiar daca am ramas singur in "bisericuță", nu renunt !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl. Leon felicitarile mele ,acelasi lucru am facut si eu ,am termen 20 feb.2024 la C.A ,daca aveti ceva sugestii/propuneri va rog sa le discutam in privat daca doriti, lasati un raspuns ptr.contact si vb. Cine stie...poate..poate.

      Ștergere
  3. Dați-ne acțiunea și va susținem și noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnilor, pe surse, se spune ca este pe țeavă un proiect de HG prin care SG ptr.activi se actualizeaza la nivelul sal.minim de 3.300 lei (chiar 3.700 lei !).
    Cred ca este timpul ca si pensionarii militari sa beneficieze de actualizarea SG, si pentru acest lucru este nevoie sa actionam si noi !
    Daca decidentii vor initia si o Ordonanta de Urgenta privind acordarea unor drepturi salariale activilor, o sa le trimit urmatoarea propunere:   "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
    Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
    Motivare:
    Gradul militar este un DREPT al militarului  in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca, de exemplu, un Colonel in rezerva sa aiba in Decizie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba 900 lei, chiar mai putin decât  solda de grad a unui Soldat in cuantum de 500 lei !"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BRAVO @Leon,
      Cine știe dpv tehnic-o electronic cum se poate iniția și o scrisoare deschisă , pe care s-o semnăm cine dorește , ar putea s-o facă. Eu semnez fără reținere textul formulat de tine.

      Ștergere
  5. .. în anii..'80-'89 SOLDA DE GRAD era := ~ 850- 950 de lei la gradele mici (LT., LT.Maj.), comparativ cu SOLDA DE FUNCȚIE..care depășea..~1.900 de lei ..!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai degraba vom vedea pe cupon CASS peste 4 miuțe decat o solda de grad actualizata.
    @Leon ,mentineti-vă optimismul mai dând încă o tură in jur la damigeana cu ”palincă oltenească” fără alcool !!
    Poate bagati o depeșă si in căsuță postala de la Conacul cu clante aurite!

    RăspundețiȘtergere
  7. Varianta preluata de la Sindicatul politistilor, SNPP; fiecare puteti observa diferentele de recuperat ptr.activi, si de ce nu, si pentru pensionari:
    https://snpp.ro/wp-content/uploads/2024/01/Captura-de-ecran-din-2024-01-16-la-11.57.50.png

    RăspundețiȘtergere
  8. Leon, e lăudabil demersul tău ! Poate formularea mai trebuie șlefuită puțin pentru că - simplificat - ea sună cam așa : cuantumul pensiei se actualizează când se majorează solda de grad a militarilor, avută la data trecerii în rezervă. Eu pot avea o reformulare, dar am zis că o găsești și dumneata. Duminică faină !

    RăspundețiȘtergere
  9. De regula se trece in rezerva cu gradul cel mai mare si acesta trebuie actualizat permanent !
    Am facut un calcul aproximativ pentru gradul de Maior (o medie a gradelor militare) si ar fi nevoie de o suplimentare a fondului de pensie lunar la MApN de aprox.86 mil., suma bruta, si dupa impozitare, chiar mai putin ! !

    RăspundețiȘtergere
  10. Apare anul aceasta și ștatul cadrelor militare...știe cineva ceva

    RăspundețiȘtergere
  11. În rând cu tema .
    Pe mine mă doare (oleacă) că nu prea am înțeles de ce sunt nemulțumiți reprezentanții pensionarilor din sistemul public de pensii , despre draftul NORMELOR DE APLICARE A LEGII 360/2023, deși sunt mai stufoase decât legea însăși.


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a lămurit o problemă pt. care erau nemulțumiți reprezentanții.
      Au eliminat azi art. 125 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 360/2023
      Dar mai sunt motive de cârcotă. Că nu este respectat principiul CONTRIBUTIVITĂȚII prin puncte bonus și că nu prea mai contează punctele bonus pt. condiții de muncă Deosebite și Speciale .
      Măcar tot se mișcă ceva la pensiile civile , nu e ca la noi totul fără de speranță.

      Ștergere
  12. Pana la urma noua lege a celor din sistemul public ii avantajeaza pe pensionari ? cei cu grupe de munca pierd sau ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pt. @bogdan , la întrebarea
      ”Pana la urma noua lege a celor din sistemul public ii avantajeaza pe pensionari ?...”
      *****************************
      DA , ELIMINĂ INECHITĂȚILE dintre pensionari.
      (Nu ca Legea 223/2015 în vigoare acum , în care Art. 2 lit.b) este o mare MINCIUNĂ de mai bine de 6 ani.)
      Cum e țara și armata. Iar cum e politicianul e și țara.

      Ștergere
  13. Se pare că Mos Martin a pierdut startul la asta cu solda de grad !!
    @ Leon , o incurajare cu inca o dușcă de ”palincă olteneasca ” si curierat rapid cu inca o salba de e-mailuri prin cutiile postale.
    Abia le asteapta acum in campanie electorala . La fel cum bine primit le-a cazut si comunicarea ”bosului armeții” cu oficialitile prin ”sitemul neintegrat facebook” precum că nu avem lege să ochim în afara cazărmii fel si fel de ”ganganii dusmanoase” din vazduh.
    Ocazie cu care am constatat că prastia-i sfănta si de nelipsit din raniță .
    Ce-a fost am văzut , ce-o urma, om vedea !!! Macar de-un praz si-un codru de pâine sperăm să se mai aprobe !!

    RăspundețiȘtergere
  14. De la Moș Martin pentru avianyc : nu am pierdut startul, ci nu m-am înscris în cursă ! Să vedem evoluția demersului lui Leon, iar dacă îmi e solicitat punctul de vedere vis-a-vis de problematică...pot veni cu argumente ! Ce pare simplu realizabil la prima vedere...nu e chiar așa ! Actualizarea soldei de grad implică scoaterea ei din baza de calcul și ar necesita un nou proces de recalculare cu o altă bază de calcul, apoi aplicate indexări anterioare ! E mai complicat decât la prima vedere !

    RăspundețiȘtergere
  15. @Leo 20.02.2024, 17:50
    La : "S-a lămurit o problemă pt. care erau nemulțumiți reprezentanții.
    Au eliminat azi art. 125 din Normele Metodologice de aplicare a Legii 360/2023...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Asta pentru ca habaucii care au cerut eliminarea nu au inteles ca art.125/Norme respecta intocmai art.144, alin.(6)/l.360/2023

    In l.360/2023 se spune clar:
    Articolul 144
    ...
    (6) În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obține un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință.".

    Iar art.125/Norme spune:
    ART. 125
    ...
    (2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, SE ACORDA numărul de puncte rezultate în urma recalculării și CUANTUMUL în condițiile art. 144 alin. (6) din lege.

    Problema-i la art.111/Norme!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Mos Alecu, ce problema are Art.111 ??

      Ștergere
    2. @MA , DAAAAA, s-au plâns pe la o tembeliziune și că îi costă mult obținerea de adeverințe de la arhivele private (cam 100 de lei pagina) , în cazul fericit în care datele sunt acolo arhivate .
      Dar chiar și cu toate aceste probleme , totuși SE MIȘCĂ CEVA , SE DEZBATE CEVA , este acțiune , nu ca la noi caz de targă.
      @Leon , tu ai MIȘCAT CEVA cu ceea ce ne povesteai ? Vezi să te verifice și @Mihăiță ca să mergi la fix.

      Ștergere
    3. Da @Leo, am trimis din nou Varianta cunoscuta la CSAT, inca nu mi-a venit confirmarea , dar si unui ministru, membru in Consiliu, de la care am confirmare !!

      Ștergere
    4. @Leon
      BRAVO !
      Te rog, mai zi-ne o dată textul final trimis de tine pt. al trimite și noi cei care dorim să-l trimitem fiecare pe unde crede că e bine. La Guvern , la Parlament , la avocatul împotriva poporului, la consiliul social , legislativ , etc...doar doar îl va citi cineva.

      Ștergere
  16. @Leon 20.02.2024, 19:28
    La : "@Mos Alecu, ce problema are Art.111 ??".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Art. 111 din (acel proiect de) Norme...

    Art. 111
    (1) Pensile stabilite pe baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.
    (2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă CUANTUMUL și numărul de puncte REZULTATE în urma recalculării. (*nu cum spune art.144, alin.(6)/l.360/2023*).
    ART.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Mos Alecu, in Normele publicate, art.111 se refera la altceva, adeverinte, carte de munca, etc. pana in 2001..!!

      Ștergere
  17. Nu sunt probleme.
    Art 111 se referă la cuantumul recalculat și care reprezintă dreptul de pensie, care poate sau nu să fie in plata.
    Art 144 se referă la cuantumul care se plătește, care poate sa fie sau sa nu fie cuantumul recalculat.
    De ex.
    Înainte de recalculare un cetățean a avut o pensie bruta de 5000 lei.
    În urma recalculării s-a obținut 50 de puncte anuale, valoare punct anual, de exemplu pt calcul simplu este 80 de lei.
    Dreptul de pensie recalculat este 4000 lei, dar cel in plata rămâne 5000 lei, până când datorită creșterii punctului de referinta, prin creșteri succesive va depăși 100 lei.
    Cu alte cuvinte: aplicarea principiului păstrării in plata a cuantumului avantajos, la recalcularea pensiilor.
    Situație identica cu ce s-a întâmplat în 2013 cu pensiile recalculate pe legea 119/2010 care în urma recalculării pe noua lege au avut un cuantum mai mic decât cel dinaintea reclcularii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara.Stie cineva cat a fost înflatia in anul 2023.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Leon 20.02.2024, 21:03
    La : "@Mos Alecu, in Normele publicate, art.111 se refera la altceva, adeverinte, carte de munca, etc. pana in 2001..!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Da!
    Acum asa scrie, dar cind l-am luat eu de la M.Muncii scria altfel!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Anonim 20.02.2024, 22:56
    La : "Buna seara.Stie cineva cat a fost înflatia in anul 2023.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Rata medie anuala a inflatiei in 2023 a fost de 10,4%.
    S-ar aplica la pensii in 2025!

    RăspundețiȘtergere

  21. @Anonim 20.02.2024, 22:38
    La : "Nu sunt probleme.
    Art 111 se referă la cuantumul recalculat și care reprezintă dreptul de pensie, care poate sau nu să fie in plata.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Art.111/Norme nu se mai refera... se referea, da' a fost modificat!

    Si se referea la "Art. 111
    (1) Pensile STABILITE pe baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii,...", adica la pensii AFLATE IN PLATA!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Mos Alecu, o mare problema a Lg. 360 o reprezinta faptul ca pensionarii actuali dar si cei viitori trebuie sa alerge pe la angajatori dar si pe la firmele private care detin arhivele societatilor comerciale desfintate, pentru a obtine Adeverinte cu veniturile suplimentare obtinute prin munca in acord global, al 13 lea salariu, prime, etc.
    Si aceste Adeverinte ar trebui depuse la Dosarul de pensie, de preferat inainte de Recalculare, dar dupa publicarea Normelor in MO.
    Era mai ok. varianta Olgutei din L.127/2019 care acorda un plus de 10%, din oficiu, la punctajul total !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Art.152 din L.127:
      4) Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar realizat prevăzut la alin. (1) şi ale căror drepturi de pensie se stabilesc cu utilizarea veniturilor salariale prevăzute la alin. (3) beneficiază de majorarea punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 - 1 aprilie 2001, cu 10%."

      Ștergere
  23. Astăzi este ședința CSAT, prima din acest an, cu mai multe teme pe ordinea de zii, printre care și retenția personalului în sistemul de apărare.
    Sunt tare curios ce masuri se vor lua, pt că lucrurile merg foarte prost, atât în asigurarea personalului activ, cât și la mobilizare.

    RăspundețiȘtergere
  24. Pentru cei care mai aveau încă, vise umede.. 🤣 Cu privire la o eventuala mobilizare generală a rezervistilor și ce anume vor face aceștia după....
    https://m.dcnews.ro/cine-va-fi-in-prima-linie-in-caz-de-mobilizare-generalul-r-virgil-balaceanu-rolul-rezervistilor-voluntari-unde-vor-fi-majoritari-video_949618.html

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu stiu ce sa spun referitor la cele scrise de Burebista.....
    Daca ne referim de exemplu la arma la care se face referire in articol.ARTILERIE atunci incadrarea ,,tunarului,, rezervist merge ca servant. Razboiul a demonstrat ca Artileria nu este o arma ,,moarta,, dimpotriva. Merge cu ceva rezervisti voluntari ca servanti dar ne cam oprim aici.Trecem la nivel ochitor, comandant piesa este altceva, cere antrenament. Daca urcam la nivel sectie, companie atunci pe langa incadrarea de 60/70% cu sof si of de unde aduci ? La conducerea unitatilor de artilerie de diferite nivele nu poti aduce rezervisti cu 3/4 luni pregatire. Unitatile existente au o incadrare redusa afara de cele care participa fest la aplicatii si parade, realizati cate structuri se infiinteaza ....Asta cred eu la artilerie......poate la alte arme ,,merge si asa,, Aici ,,a plecat lovitura,, si nu o poti aduce inapoi sa o trimiti din nou unde trebuie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ah, artileria........
      "Ca tunar trăgea cu vervă,
      Punct ochit şi punct lovit
      Dar de când e în rezervă,
      Tunu-i şade... ruginit."

      Ștergere
  26. Pentru @Leo, si nu numai !
    Dupa formula de adresare, am scris:
    "Referitor la Actualizarea Soldei de Grad pentru militarii in Rezerva si Retragere sugerez urmatoarea propunere:           "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
    Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
    Motivare:
    Gradul militar este un DREPT al militarului  in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 900 lei, chiar mai putin decât  solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 500 lei !"

    RăspundețiȘtergere
  27. @Leon 21.02.2024, 16:58
    La : "Pentru @Leo, si nu numai !
    Dupa formula de adresare, am scris:
    "Referitor la Actualizarea Soldei de Grad pentru militarii in Rezerva si Retragere sugerez urmatoarea propunere: "In Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat, se introduce un articol nou:
    Art.60 prim: Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de cate ori se majoreaza Solda de GRAD/Salariul GRADULUI PROFESIONAL al militarilor, politistilor si politistilor de penitenciare, avut la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu."
    Motivare:
    Gradul militar este un DREPT al militarului in activitate dar si in Rezerva sau Retragere, si nu este corect ca un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 900 lei, chiar mai putin decât solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 500 lei !"".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Asa, ca chestie...
    Formularea "un Colonel in rezerva sa aiba in Decizia de pensie Solda de Grad de 360 lei, iar omologul activ sa aiba astazi 900 lei, chiar mai putin decât solda de grad a unui Soldat, in cuantum de 500 lei !"." inseamna ca "omologul activ" are "mai putin decit solda de grad a uniu soldat".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa este, 900 <500, . . :))

      Ștergere
    2. Dar @MIHĂIȚĂ , el ce zice ?
      Mai trebuie intervenit pe text ? E bine așa după intervenția rigurosului @MA ?
      Aștept și opinia lui MIHĂIȚĂ , ca să trimit și eu pă peste tot , ca să mă pomenească.

      Ștergere
    3. Călin comentează/ răspunde:
      .. dacă e vorba de propunerea de reintroducere a art. "60..", în forma anterioară OUG. 59/2017(actualizarea pensiei în funcție de evoluția SOLDEI DE GRAD, dar și a celei de FUNCȚIE și/sau de COMANDĂ..!), nu prea am ce comenta, dar "situația"..din "propunere" ..ÎNCĂ (!) poate deveni realitate dacă se abrogă:
      =1. "OUG"- urile implicate..ÎN VIOLAREA ..L.223/2015: 57/2015, 59/2017, 114/2018, și altele.. câte or mai fi..(❗).., sau..
      =2."TEXTELE"..care au abrogat: "art.60, al. 1, lit. a"= din OUG- urile respective.., OUG- uri = care sunt = ILEGALE = pt. că încalcă/ contrazic: L.223/2015, și, în același timp..= sunt NECONSTITUȚIONALE =intrinsec (?).., și..probabil, . și extrinsec..!, pt. că , în esență: ..nici ACUM:= în 2024..nu au fost.. "legalizate" și nu și-au finalizat TRASEUL OBLIGATORIU.. CONSTITUȚIONAL (din art.115)..❗
      Art. 64, al.3/ L. 24/2000 = din "NORMELE DE TEHNICĂ LEGISLATIVĂ..prevede situatia de msi sus..❗

      Ștergere
    4. @MIHĂIȚĂ
      Mulțumesc. M-am liniștit.
      Acum e lumină.
      Să trimitem peste tot, textul inițiat de @Leon, îmbuntătățit de @MA și desăvărșit de tine .

      Ștergere
  28. Asa de-un pamplezir!...

    Un oarecare stabiliment isi (re)deschide portile doritorilor de o șuetă...
    Navala de bucurosi si apreciatori ca ce bine-i ca iara vor avea unde sa-si spuna păsurile, si de unde sa soarba din nepretuitele învățături...

    Ca urare de bun (re)venit patronul stabilimentului își dă in petic cu o zicere care dovedeste ca stăpînirea unei oarescare îndemînări avocățelărești nu'nsemneaza cunoasterea legilor!

    Si, blasfemie, se gaseste un oarecare sa-i corecteze zicerea!
    Patronul incearca o îmbîrligare avocățelărească.. la care acel oarecare ii dă cu flit!
    Culmea blasfemiei se manifesta cind si alti comentatori ii dau peste bot patronului stabilimentului!
    Si s-a instaurat o liniste asurzitoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moșule:
      ..te referi la blogul care "învârte" un "clește".., în loc de "unealta" potrivită:.."cheia"..?

      Ștergere
  29. Nu se poate modifica legea 223 atât de simplu, doar prin creșterea valorii pensiei odată cu creșterea soldelor de grad.... Mai ales pentru cei pensionați înainte de 15.09.2017... Din cei 360 lei brut în trecut, cuantumul net are în jur de 270 lei... Ori în prezent din 900 brut cuantumul net este de 527... Ori cri pensionați înainte de 15.09.2017 ar dori sa li se dea la pensie 900 brut dar sa li se oprească decât impozitul pe pensie chiar și diferențiat... Și astfel din solda de grad de 900 brut sa rămână cu net în jur de 800 iar viitorii pensionari sa rămână cu 527 net...
    Daca vreodată se va reintroduce actualizarea pensiilor militare în funcție de creșterea salariilor celor din activitate, automat se va introduce și plafonarea pensiilor militare la nivul mediei soldelor nete...exact cum va fi la magistrați odată cu prima actualizare atunci când vor creste salariile activilor.
    Eu vreau o astfel de actualizare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Călin răspunde:
      BUREBISTA:
      ..dacă (!?) s-ar face o astfel de "recalculare" ..cu limitarea bazei de calcul la NET = ceea ce s-a urmărit în 2017 prin modificarea art.60.."originar", dar s-a tot amânat aplicarea și la pensionarii "varsoviști"..din motive: printre altele.. și ..electorale..!, ar trebui = în prealabil să se ACTUALIZEZE= BAZA DE de CALCUL cf.art. 28 și art. 60 =ORIGINARE (❗)= cele dinaintea modificării L.223/2015 =cu OUG.57/2015 și respectiv OUG.59/ 2017 ..! {=adică actualizarea TUTUROR elementelor salariale /"soldiale" din baza de calcul = la data aplicării L.223/2015❗}

      Ștergere
  30. @Leon,l-ai făcut pe @M.alecu să revină la sentimente mai bune cu privire la actualizarea soldei de grad?

    RăspundețiȘtergere
  31. @Bure, cred ca majoritatea ne dorim o recalculare si actualizare a pensiilor la nivelul unui sal.min.de 3300 lei si cu limitarea la net, dar este greu de crezut ca se va intampla asa ceva in acest an !
    Dar o actualizare numai a soldei de grad, bugetele ar putea suporta o suplimentare a fondului de pensii !
    Daca ai citit Tabelul SNPP prezentat de mine mai sus, se observa ca un colonel activ va avea in curand solda de grad in cuantum de 2195 lei brut, si nu 900 lei cat are astazi !
    PS. in decizia de pensie, un colonel pensionat in dec.2022 are 360 lei SG, iar altul pensionat dupa 13.01.2023 are 900 lei, dupa publicarea in MO a HG 28/2023, ti se pare corect ??

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Pe surse MAI, in sedinta de ieri la CSAT s-a discutat si despre Actualizarea Soldei de Grad a activilor !

    RăspundețiȘtergere
  34. O actualizare a pensiilor militare, puțin probabilă, dar, daca se va face, se vor lua in considerare toate elementele salariale ale activilor, nu numai solda de grad, se vor elimina indexările anterioare și se va adopta perioada pt baza de calcul din momentul respectiv, aplicata activilor .
    Acum o actualizare are șanse ZERO, atîta timp cât actualizarea din 2017 nu este finalizată.

    RăspundețiȘtergere
  35. Va reamintesc ce scria odata in Art.11 din Legea nr.80/1995, partial abrogat de L.263/2010, lege abrogata de la 01.09.2024:
    "Articolul 11
    Cadrele militare trecute în rezerva sau direct în retragere au dreptul la pensie militară potrivit legii.
    Partea din pensie corespunzătoare soldei de GRAD se actualizează permanent potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate." !

    RăspundețiȘtergere
  36. Mersi @MA pentru postarea Tabelului la aceasta Tema !
    Acum fiecare cititor poate observa valoarea Soldei de Grad pentru Activi, daca in luna martie se aproba HG cu Actualizarea SG..!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Vezi coane @Leoane cum îmbrățișează @MA dorințele tale ?
      Dar nu numai că le îmbrățișează , dar le și potentează.
      Și mai sugerai deunezi cum că @MA ..ce și cum ,...că nu este sensibil la preocupările lojei....etc....
      Vorba unui anonim de mai sus , care scria anticipând reacția
      " @Leon, l-ai făcut pe @M.alecu să revină la sentimente mai bune cu privire la actualizarea soldei de grad ?"
      2. Văd că MIHĂIȚĂ nu a zis nimic despre textul tău trimis și completat de @MA . Înseamnă că e bine .

      Ștergere
  37. @Leo, vezi ce frumos va creste SG ptr.un Maior in activitate ? De la 330 lei la 1792 lei( s.minim de 3300 lei) sau 2010 lei (s.m de 3700 lei) !

    RăspundețiȘtergere
  38. Ca o completare la https://mosalecu.blogspot.com/2024/01/pisica-moarta-de-la-unu-la-altu.html

    Dupa ce M.Finantelor a aruncat pisica in ograda M.Muncii, iaca_ca M.Muncii (prin CNPP) o azvîrle înapoi in ograda M.Finantelor!
    https://www.facebook.com/groups/138215299958175/user/100000365370089/

    RăspundețiȘtergere
  39. De la Mircică , ca istoric un CRONOGRAF
    https://sindicatulcmd.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircică tocmai ce a completat azi 26.02. CRONOGRAFUL
      E prăpăd ce bine le mai zice.....
      Îmi pare rău că sunt cam certat cu istoria.....
      https://sindicatulcmd.blogspot.com/

      Ștergere
  40. Ordin ministru MAI, creșteri salariale în 2024 se dau și la cei care au plecat.
    Doritorii de informații detaliate: Monitorul Oficial Nr 145/22 februarie 2024.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti să fiti mai concret, adică ce înseamnă și,,cei plecați,,,

      Ștergere
  41. Călin răspunde:
    ..e vorba de plata orelor suplimentare .. în MAI..! =..și la "cei"..ieșiți din sistem, dar care nu și-au finalizat primirea drepturilor respective (de mai sus) până la data.."încetării"..raporturilor de serviciu.." cu sistemul..!

    RăspundețiȘtergere
  42. Doamnă BRENDA:
    .. vă e clar din răspunsul lui:@ "anonim"..Călin (15:56'/24.02.2024) că Ordinul ministrului MAI..(/ ministru: .."secretar de stat": Dr. Raed ARAFAT) de referă LA PLATA orelor de muncă suplimentare..realizate în unele situații deosebite.., personalului ACTIV din "MAI".., dar și personalului care din diferite motive și-a "întrerupt" activitatea din MAI, adică = așa cum am scris în comentariul anterior: .."și-a încetat raporturile de serviciu" cu..MAI ..!

    RăspundețiȘtergere
  43. @Anonim 24.02.2024, 19:57
    La : "Doamnă BRENDA:
    .. vă e clar din răspunsul lui:@ "anonim"..Călin (15:56'/24.02.2024) că Ordinul ministrului MAI..(/ ministru: .."secretar de stat": Dr. Raed ARAFAT) de referă LA PLATA orelor de muncă suplimentare..realizate în unele situații deosebite.., personalului ACTIV din "MAI".., dar și personalului care din diferite motive și-a "întrerupt" activitatea din MAI, adică = așa cum am scris în comentariul anterior: .."și-a încetat raporturile de serviciu" cu..MAI ..!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pentru precizie...
    Si-au incetat activitatea intre data efectuarii acelor activitati generatoare de majorari si data trimiterii spre aprobare a "Centralizatorului lunar...". In asa fel incit plata acelor majorari sa poata fi efectuata "odată cu plata ultimelor drepturi salariale.". (Art.3, alin.(3)/ordin MAI nr.27/2024).

    A nu se intelege ca si-au incetat activitate cindva in antichitate, si nu li s-au platit acele majorari!

    RăspundețiȘtergere
  44. Moșule:
    ..da , e corectă și binevenită precizarea.., pt.a nu se crea..speranțe deșarte..pensionarilor...!

    RăspundețiȘtergere
  45. @Anonim 26.02.2024, 12:18
    La : “Moșule:
    ..cifrele pe care le-ai dat, CITAT:
    "In exemplul dat: in 2023 medie a soldelor - 20.887; in 2019 medie a soldelor - 17.042. Care 12 luni le alege ? ",
    Încheiat CITATUL,
    ..era bine să pui și "SML-BRUT"= Salariile Lunare Medii BRUTE.. din anii respectvi. față de/la care SE RAPORTEAZĂ..acele venituri / solde și astfel să se poată calcula.. și "punctajele" potențiale , eventual realizabile în varianta stabilirii pensiei în sistemul "contributiv", așa cum am scris .. în comentariul anterior.: de la ora: "21:26' din 25.02.2024"..! (=ăla în care te întrebi.."ce are sula cu..prefectura.."/ sau eventual: .. altă instituție publică..❓❗)
    Cu cifrele respective, putând calcula PUNCTAJELE LUNARE și cele ANUALE, persoana respectivă (=despre care spui că că a ales.."prost"/ nepotrivit/ nefavorabil .."..."MOMENTUL".. ieșirii la pensie din aceea funcție de răspundere.. maximă, ar fi putut alege.."INFORMAT".. alt moment de ieșire..la pensie..❗ .. și n-ar fi dat/ajuns cu oiștea' n gard..❗❗”.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Caline, de ce ma obligi tu sa demonstrez (cu gindirea ta) ca esti nauc, nauc???

    Ce legatura este intre calculul pensiilor “pe puncte” (prin raportare la salariul mediu pe economie), si calculul pensiilor ca procent din media unor venituri???
    Cum dracu poti alege veniturile utilizabile la calculul pensiei ca procent din acele venituri, prin comparare cu cu “punctajele de pensie” care ar iesi din acele venituri si altele????

    Si pen’ca ai vrut si salariile medii pe economie din acele perioade (2019 si 2023)...
    - de ce nu le ai tu???? Ca tot te dai mare cunoscator in domeniu!!!
    - iacata-le : in 2019 – 4.853 rezultind 3,51 puncte; in 2023 – 7.364 rezultind 2,84 puncte
    ---- de aici rezultind, absolut intimplator si fara nici o relevanta, ca trebuie alese tot cele 12 luni din 2019

    Daca vrei sa faci scandal, fa-o pe tema ca intre 2019 si 2023 salariul mediu brut pe economie a crescut cu 51,7%, iar soldele militarilor au crescut numai cu 22,6%!

    RăspundețiȘtergere