Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

25 februarie 2024

Cînd graba strică treaba și s'ajunge cu oiștea'n gard

Mare tambalau mare pe chestia modificarii l.223/2015 cu l.282/2023!
La sfaturile “invatatorilor” si ale unor sindicate, multa lume s-a grabit sa iasa la pensie pînă’n dec.2023! Pen’ca tot mai multele luni care vor intra in stabilirea mediei soldelor care sa genereze marimea pensiei vor face prapad in pensii!

Inca de la primele semne de viata ale ceea ce urma sa fie l.282/2023 semnalam ca, in lipsa unor salturi mari ale soldelor, actualizarea cu indicele preturilor de consum lunar (la luna iesirii la pensie) este avantajoasa!

Din 2019 (acel prim an din ultimii 5 din care se pot alege cele 12 luni consecutive) nu s-au produs majorari spectaculoase ale salarizarii militarilor.
Nu cred ca’n  acest an (sau in urmatorii) vor avea loc astfel de majorari...
Dar indicele preturilor de consum si-a vazut de treaba si a tot crecut!

S’atunci sa vedem...

- cu solda neta cea mai mare din MApN
---- pentru soldele mai mici... proportia va fi la fel

- iesit la pensie cu 01.01.24 (dec.2023 ultima luna de activitate)
---- 6 luni consecutive din ultimii 5 ani
---- alese ultimele 6 luni care se actualizeaza (cu evolutia soldelor celor in activitate) la ultima luna
---- pensie neta – 21.023

- iesit la pensie cu 01.02.24 (ian.2024 ultima luna de activitate)
---- 12 luni consecutive din ultimii 5 ani
---- alese ultimele 12 luni (din acei ultimi 5 ani) care se actualizeaza cu IPC la ultima luna de activitate
---- pensie neta – 21.537

---- alese primele 12 luni (din acei ultimi 5 ani) care se actualizeaza cu IPC la la ultima luna de activitate
---- pensie neta – 24.176

Hop-așa!

Pe “vechi” – pensie 21.023

Pe “nou” cu ultimele 12 luni – pensie 21.537; cu primele 12 luni – pensie 24.176!

Adica “cînd graba strică treaba, s’ajunge cu oiștea’n gard!


36 de comentarii:

  1. Moșule:
    ..exemplul cu pensia "aia" din finalul TOPICULUI, de:.."21.023..24.176" de lei..= fiind a unui pensionar..CU CE GRAD..(și eventual..CE FUNCȚIE..) .. avută în activitate..❓

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucrurile-n teorie stau cum spuneți dumneavoastră Dl Alecu, în practică, de multe ori stau altfel.
    Într-o perioadă de 6 luni este mai simplu, decât într-o perioadă de 12 luni, sa ai un spor pt lucrări de excepție, ore plătite suplimentar, împuternicirea pe o funcție superioara cu indemnizație de comanda, etc.
    La toți ne vine randul la pensie și toți trebuie să plecăm mulțumiți din sistem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim:
      ..un militar activ, când are intenția de a se pensiona, mai ales acum, în anii ăștia, în care ai acces la..cam toate "datele"/ informațiile necesare și legate de salarizare și si pensii..etc , dar și posibilitatea să ai și evidența VENITURILOR BRUTE. CU STRUCTURA..lor, va cantari/ evalua corect.."MOMENTUL" în care vrea "să iasă.." la pensie (și în situația că "pleacă" la pensie înainte de vremea scadenței legale = a.."vârstei standard"..!)

      Ștergere
  3. @Anonim 25.02.2024, 15:45
    La : "Moșule: ..exemplul cu pensia "aia" din finalul TOPICULUI, de:.."21.023..24.176" de lei..= fiind a unui pensionar..CU CE GRAD..(și eventual..CE FUNCȚIE..) .. avută în activitate..❓".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Caline, daca n'ai fi asa cum esti, ai fi inteles ce am spus cind am spus: " cu solda neta cea mai mare din MApN".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moșule..
      ..da e adevărat,..în parte, dar fi mai.."îngăduitor"..că mi-a scăpat atenției.. rândul .acela..edificator..! (am citit..în grabă textul topicului..!.., sigur.., nu e o scuză a..neatenției.. mele..!, dar , deși am bănuit că e o pensie de general.., am pus întrebarea..! ; ..c'est la vie..!)

      Ștergere
  4. @Mos Alecu, teoretic aveti dreptate dar practica este alta!
    De regula, politistii, mai putin militarii, isi aleg ultimele 6/12 luni cand sunt beneficiarii unor sporuri si ore suplimentare care le dubleaza baza de calcul !
    Acum 5 ani nu-i interesau orele suplimentare, sdsl si nu alergau dupa ele !
    Chiar daca actualizarea cu rata inflatiei din ultimii 5 ani de aprox.40%, i-ar avantaja, vor prefera tot ultimile luni !
    PS. Cunosc politist iesit la pensie in 2016 si in prezent are 5000 lei si altul iesit anul trecut si are in prezent 7000 lei ; cu impozitarea pensiei, diferenta creste in fiecare an !

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim 25.02.2024, 16:15
    La : "Lucrurile-n teorie stau cum spuneți dumneavoastră Dl Alecu, în practică, de multe ori stau altfel.
    Într-o perioadă de 6 luni este mai simplu, decât într-o perioadă de 12 luni, sa ai un spor pt lucrări de excepție, ore plătite suplimentar, împuternicirea pe o funcție superioara cu indemnizație de comanda, etc.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Si'asa-i posibil!

    Da' nu cred ca miile si miile care au plecat din cauza de l.282/2023 sint dintre cei cu "spor pt lucrări de excepție, ore plătite suplimentar, împuternicirea pe o funcție superioara cu indemnizație de comanda, etc.".".

    RăspundețiȘtergere
  6. @Leon 25.02.2024, 16:34
    La : "@Mos Alecu, teoretic aveti dreptate dar practica este alta!
    De regula, politistii, mai putin militarii, isi aleg ultimele 6/12 luni cand sunt beneficiarii unor sporuri si ore suplimentare care le dubleaza baza de calcul !
    Acum 5 ani nu-i interesau orele suplimentare, sdsl si nu alergau dupa ele !
    Chiar daca actualizarea cu rata inflatiei din ultimii 5 ani de aprox.40%, i-ar avantaja, vor prefera tot ultimile luni !
    PS. Cunosc politist iesit la pensie in 2016 si in prezent are 5000 lei si altul iesit anul trecut si are in prezent 7000 lei ; cu impozitarea pensiei, diferenta creste in fiecare an !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Exemplul nu este cu un politist!

    Politistul din 2016 are pensia pe care o are (fata de cel din 2023) nu din cauza de sporuri, ci din cauza de neactualizare...

    Iar sporurile (atitea cite sint... multe sau putine) vor suferi si ele "actualizarea" cu IPC, deci ramine valabila "alegerea"!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mos Alecu, cand am iesit eu la pensie, finantistul UM mi-a recomandat sa aleg primii 5 ani din ultimii 10, cf.D.214/1977, tocmai din acest motiv, ca inflatia era mare, intre 32% si 256%, peste cresterea soldelor,...!!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Leon 25.02.2024, 18:03
    La : "@Mos Alecu, cand am iesit eu la pensie, finantistul UM mi-a recomandat sa aleg primii 5 ani din ultimii 10, cf.D.214/1977, tocmai din acest motiv, ca inflatia era mare, intre 32% si 256%, peste cresterea soldelor,...!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Aha!
    Iar acum (2019 - 2024) IPC peste 140%, iar cresterea soldelor (cu tot cu sporuri mai mare de 40% ca sa fie "fezabila" alegerea ultimelor 12 luni???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Leon:
      .. și eu am colegi: medici militari , pensionați după 2017-2018- 2019, cu pensii mai mari decât a mea = cu câteva mii de lei.."bune"(6.000-8.000 lei..NET, ca efect..printre altele.. și a majorării soldelor lunare brute- bază de calcu a pensiilor.., în timp ce pensiile VARȘOVISTE ..teoretic=recalculate la "parametrii"= "nivelul"..din "oct. 2008" al bazei de calcul, nu au fost actualizate.., iar în cazul meu: baza de calcul..chiar a fost diminuată ilegal..sub nivelul PLĂTIT în pensie..în dec.2015..!

      Ștergere
  9. Domnilor:
    ..cred că ,in principiu, "ani..și lunile"... "de ales"..pt calculul PENSIEI ar trebui să fie acelea în care, ca activ = ai avut soldele cele "mai mari" = ÎN RAPORT ..cu.."SML-BRUT".. raportat de INS..!
    (adică să ai in vedere posibilitatea stabilirii = în viitor = a pensiei pe un sistem de calcul =de tip "contributiv", cu "punctaje"..(cum or fi ele..!)

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim 25.02.2024, 21:26
    La : "Domnilor:
    ..cred că ,in principiu, "ani..și lunile"... "de ales"..pt calculul PENSIEI ar trebui să fie acelea în care, ca activ = ai avut soldele cele "mai mari" = ÎN RAPORT ..cu.."SML-BRUT".. raportat de INS..!
    (adică să ai in vedere posibilitatea stabilirii = în viitor = a pensiei pe un sistem de calcul =de tip "contributiv", cu "punctaje"..(cum or fi ele..!)".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Caline, poti sa "iecsplici" ce are sula cu prefectura?

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim 25.02.2024, 21:14
    La: "Anonim:
    ..un militar activ, când are intenția de a se pensiona, mai ales acum, în anii ăștia, în care ai acces la..cam toate "datele"/ informațiile necesare și legate de salarizare și si pensii..etc , dar și posibilitatea să ai și evidența VENITURILOR BRUTE. CU STRUCTURA..lor, va cantari/ evalua corect.."MOMENTUL" în care vrea "să iasă.." la pensie (și în situația că "pleacă" la pensie înainte de vremea scadenței legale = a.."vârstei standard"..!)".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    In exemplul dat: in 2023 medie a soldelor - 20.887; in 2019 medie a soldelor - 17.042. Care 12 luni le alege?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moșule:
      ..cifrele pe care le-ai dat, CITAT:
      "In exemplul dat: in 2023 medie a soldelor - 20.887; in 2019 medie a soldelor - 17.042. Care 12 luni le alege ? ",
      Încheiat CITATUL,
      ..era bine să pui și "SML-BRUT"= Salariile Lunare Medii BRUTE.. din anii respectvi. față de/la care SE RAPORTEAZĂ..acele venituri / solde și astfel să se poată calcula.. și "punctajele" potențiale , eventual realizabile în varianta stabilirii pensiei în sistemul "contributiv", așa cum am scris .. în comentariul anterior.: de la ora: "21:26' din 25.02.2024"..! (=ăla în care te întrebi.."ce are sula cu..prefectura.."/ sau eventual: .. altă instituție publică..❓❗)
      Cu cifrele respective, putând calcula PUNCTAJELE LUNARE și cele ANUALE, persoana respectivă (=despre care spui că că a ales.."prost"/ nepotrivit/ nefavorabil .."..."MOMENTUL".. ieșirii la pensie din aceea funcție de răspundere.. maximă, ar fi putut alege.."INFORMAT".. alt moment de ieșire..la pensie..❗ .. și n-ar fi dat/ajuns cu oiștea' n gard..❗❗

      Ștergere
  12. @Mos Alecu, presupun ca cele 3 CPS-uri lucreaza la actualizarea programului de stabilire a pensiilor, cel folosit pana in Aprilie 2001, adaptat prevederilor L.282 !
    N-ar fi rau, daca cei care ies la pensie in acest an, sa solicite calculul pensiei in cele 2 variante, primele luni si ultimile luni din 5 ani !!

    RăspundețiȘtergere
  13. În Mo. Oficial Nr 131/15 februarie 2024 au apărut normele de aplicare a legii 282/2023 pt funcționării publici parlamentari.
    Dl Alecu, când credeți că vor apare, normele pt militari ?
    Eu cred că nu se vor emite decizii de pensii pt militari, până nu apar aceste norme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim:
      ..ai citit acele .."NORME de aplicare.." ?, ca să vezi , măcar în esență , ce "spune".. ?

      Ștergere
  14. @Leon 26.02.2024, 08:36
    La : "@Mos Alecu, presupun ca cele 3 CPS-uri lucreaza la actualizarea programului de stabilire a pensiilor, cel folosit pana in Aprilie 2001, adaptat prevederilor L.282 !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Programul folosit pina in apr.2001???????
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    La : "N-ar fi rau, daca cei care ies la pensie in acest an, sa solicite calculul pensiei in cele 2 variante, primele luni si ultimile luni din 5 ani !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    "Solicitarea" se fie de felul celor "cu dop"... ca nu scrie nicaieri in lege de'asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  15. @Mos Alecu, pentru ca nu am timp suficient (ma chinui sa scot dopul la dmigeana cu caisata..:)) ), puteti sa ne precizati in ce baza este cuprins personalul CCR si Cons. Legislativ in Normele la Ordinul CD, Senat si CNPP, nr.285/135/210 ( MO nr.131/2024) stiind ca acest personal NU este cuprins in Art.XII din L.282/2023 ?
    PS. Pentru personalul CL este un proiect la CD nr.Pl x nr.36/2023 dupa reexaminare la cererea Presedintelui, iar pentru personalul CCR este prevazut in L.361/2023, cu diferente la procentul de 65/80% intre cele 2 legi..!

    RăspundețiȘtergere
  16. @Leon 26.02.2024, 16:21
    La : "@Mos Alecu, pentru ca nu am timp suficient (ma chinui sa scot dopul la dmigeana cu caisata..:)) ), puteti sa ne precizati in ce baza este cuprins personalul CCR si Cons. Legislativ in Normele la Ordinul CD, Senat si CNPP, nr.285/135/210 ( MO nr.131/2024) stiind ca acest personal NU este cuprins in Art.XII din L.282/2023 ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    L.7/2006
    Articolul 94
    (1) Prevederile art. 44, 73 și 73^1 se aplică în mod corespunzător și personalului Curții Constituționale asimilat, potrivit legii, celui cu funcții similare din structurile Parlamentului.
    (2) Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător și personalului Consiliului Legislativ - organ consultativ de specialitate al Parlamentului - și membrilor acestuia.

    Articolul 73^1
    (1) Funcționarii publici parlamentari din structurile de specialitate ale Parlamentului au dreptul la asigurări sociale, in condițiile legii............"

    RăspundețiȘtergere
  17. În zona de unde este @Leon , la ghindă îi spune caisă.

    RăspundețiȘtergere
  18. Dl Leo, Dl Leon când vorbește de caisata se referă la o beutura făcută după rețeta din Wikipedia: alcool rafinat din cereale, zahar, acid citric, arome de caise, etc.

    RăspundețiȘtergere
  19. Iar au inceput .....stiti cine......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a schimbat formatul de publicare.
      Și Flavius a revenit în forță.
      Ce-mi place..............

      Ștergere
  20. Ați ridicat la fileu, Dl Alecu, o tema de real interes pt activi.
    Ieșirea la pensie, astfel încât să obții o pensie maximă legal posibilă.
    Când a apărut legea 223/2015 unii băieți deștepți , care nu frecventează, blogurile militare și-au pus o problema asemănătoare, care-i perioada pt baza de calcul pt recalcularea pensiilor militare (cele 6 luni) și când , dacă ești activ, să ieși la pensie si să obții o pensie legală, neta, maxima posibilă.
    Așa a apărut metoda : graficul valorii sectoriale.
    Aceasta metoda poate fii îmbunătățită cu IPC și creșterea perioadei pt baza de calcul: de la 1 iulie 2024 = 13 luni, de la 1 ianuarie 2025=14 luni, etc.
    Dacă, cunoști brutul și netul drepturilor salariale care intra-n baza de calcul și perioada pt baza de calcul, poți să-ți estimezi ca activ, drepturile nete de pensie, cu aproximație de câțiva lei.
    Da nu vă faceți probleme, Dl Alecu, că, poate iar se fac comisii care cutreera garnizoanele țării, cum s-a întâmplat în 2016 pt a ridica-n slavi fantasticele beneficii pt pensionarii militari, prin apariția legii 282/2023.
    S-auzim numai de bine, domnilor militari, activi și pensionari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Moș Alecu,
      Cu tot respectul, de ce nu utilizați "coșul de gunoi" pentru comentariile "doctorului" Călin ?

      Ștergere
    2. Imi puteti spune va rog care e metoda de calcul cu IPC?

      Ștergere
  21. Astăzi se vor aproba în Guvern, Normele de aplicare a legii 360/2023 (sistemul public de pensii)

    RăspundețiȘtergere
  22. Și Dl Leon, nu s-au aprobat, de cei în drept ?
    Mă refer la normele de aplicare a legii pensiilor publice, cu modificările din 2023 ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca in Sedinta de astazi, Guvernul a aprobat prin HG aceste Norme, dar in Comunicat este la capitolul ANALIZA:
      ,,4. ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE HOTĂRÂRE A GUVERNULUI pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii,,

      Ștergere
  23. Pt delectare.
    Monitorul Oficial 163/28.02.2024
    Regulamentul de organizare și funcționare a Academiei de poliție "Alexandru Ioan Cuza"
    Regulamentul are 30 de pagini.
    Academia are 2 facultăți: poliție și pompieri. Pt mine este o mare surpriza că nu este și facultate de jandarmi ci doar departament. Misiunile jandarmilor sunt puțin diferite fata de misiunile poliției și necesită o altfel de pregătire universitară.

    RăspundețiȘtergere
  24. În Mo. Oficial 164/2024 de astăzi, apare un ordin comun MApN, SRI și MAI de modificare M24/2016 privind întocmirea dosarului de pensionare, pt pensiile militare.

    RăspundețiȘtergere
  25. https://monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial--PI--164--2024.html

    RăspundețiȘtergere