Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

02 septembrie 2022

Sporurile din sudoarea frunții și munculița lor...(2)

Îs șucăriți, nevoie mare, unii cind se vorbeste despre eliminarea sporurilor din pensiile militarilor...

Că_cică_că “...unul operativ, care a stat vara in soare, plin de echipament, in misiuni, iarna in ger, dormind in cort, muncind si ziua si noaptea, zburand cu avioanele sau navigand cu navele pe orice vreme, facand salturi cu parasuta sau scufundari?... Cum sa ia aceeasi pensie, fara sporuri?Aceste sporuri sunt oglinda muncii pe care a prestat-o fiecare militar pe parcursul carierei”.

I’auzi,ia!

Da’ , cind militarii nu erau salarizati prin sporuri, care era “oglinda muncii” lor? Cind salarizarea era pentru grad+functie+vechime (gradatii)+indemnizatie de comanda nu era tot “oglinda muncii lor”???

Da’ despre specificul atributiunilor armelor/specialitatilor/functiilor nu s-a auzit pe’acolo’n fund la taxatoare? De ce trebuie “sporuit” pilotul pentru ca zboara? De ce trebuie “sporuit” infanteru’ pen’ca doarme’n cort? Etc., etc., etc.!

Da’ despre pensii mai mari (pentru functii, grade si vechimi egale) tocmai pentru unii ca cel “care a stat toata viata lui,vara la aer conditionat si iarna cu curul la caldura,...”, fata de pensiile celor nominalizati ca au “oglinda muncii” mai aratoasa??? Tocmai pen’ca cel care a stat “cu curul la caldura” a avut solda mai sporuita fata de cel care “a muncit zi si noapte”!

Sporurile au fost inventate, si au luat avint, in perioada in care se dorea o oarecare marire a soldelor celor in activitate, fara ca aceasta marire sa se “transmita” si pensionarilor!
Mai apoi niste unii, baieti dăștepți in capu’  lor, au facut ca sporurile sa devina modalitati de recompensare a celor placuti ochilor sefilor, si de pedepsire a celor neplacuti acelorasi ochi!
Si au luat, sporurile, un avint ceva de speriat! (***a se vedea multele “dezvaluiri” despre cresterile fortate ale pensiilor politistilor tocmai prin “sporuirea” salariilor unora inainte de pensionare. A nu se crede ca aceeasi metoda nu se aplica sirguincios si la alti “enoriasi” din parohia l.223/2015***).

De revazut si https://mosalecu.blogspot.com/2022/05/sporurile-din-sudoarea-fruntii-si.html

In concluzie: daca vreti pensii egale la functii, grade, vechimi egale, atunci pensie numai pentru perioada de militarie, cu baza de calcul numai SF+SG+Gradatii+IC/SC!

 

31 de comentarii:

  1. Cu tot respectul va informez ca, la civili se iau in calculul pensiei, toate sporurile pe care le-au avut pe timpul cat au muncit. Unii care au muncit in acelasi domeniu au avut sporuri, altii nu, fiindca nu existau la vremea lor. Exact ca la noi. Nu a considerat nimeni ca aceasta este o inechitate, chiar daca au pensii diferite. La noi de ce s-ar considera? Va intreb, daca si pensiile noastre s-ar calcula pe contributivitate, considerati ca trebuie luate in calcul numai SF+SG+Gradatii+IC/SC, pentru ca pensiile sa fie echitabile? Niciodata nu se va intampla acest lucru, cum niciodata nu se vor calcula pensiile militare cu baza de calcul numai SF+SG+Gradatii+IC/SC. Da, corect, OSCARul trebuie sa dispara din pensie, nu e dat pe drept, cum nici solda de merit nu era data pe drept la unii, dar in rest, toti cetatenii din aceasta tara au sporuri acolo unde lucreaza si beneficiaza de ele la pensie, numai noi vrem sa fim mai cu mot, nu vrem si nu vrem sporuri la pensie, sa nu cumva sa ne dati pensii mai mari, ca nu puteti, ca n-aveti bani, asa suntem noi, ne multumim cu putin-onoarea militara-va felicit rezervisti! Ura, ura, ura!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine punctat. Toate primele și sporurile trebuie luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei. Pentru toate acestea s-a plătit impozit.

      Ștergere
  2. Să înțelegem, domnule Kostas, că vreți o lege în care să fie introduse toate sporturile. Toate sporturile dar nu chiar toate, fără două că acestea se dădeau pe pile. Știu și eu câteva situații în care sporul pentru deminări, nu știu dacă așa se numește, se dădea pe pile. Erau pe tabel, printre alții, și financiarul că altfel nu plătea. Să-l scoatem? Scafandrii de la Vaslui rămân?
    Nu aștept răspunsul dumneavoastră.
    Zi cu pace!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sporurile nu sporturile, chiar dacă pentru unii obținerea de sporuri era un sport.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi se pare normal ca sporurile sa se ia în calcul la stabilirea cuantumului pensiei. Pentru toate sumele încasate s-a plătit impozit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe vremuri, când activam în actualul SMFA aveam sporurile legate de condițiile de muncă, pe lângă IC. Ulterior, la RA Romavia SA, am avut și sporurile consacrate muncii civilului (spor de noapte, ore suplimentare). Dar cum tot venitul, cu sporuri cu tot, au fost impozitate, este firesc ca acesta ar trebui înclus în baza de calcul a pensiei militare, așa cum a prevăzut art 28 aln (5) din Legea 223/2015. Dar, cum de regulă, l-am criticat pe Jianu, am ajuns pe „lista neagră” a CSP a MApN, decizia emisă având înscrisă valoarea de 2386 lei, similară unui caporal cu 17 ani de serviciu militar.

    RăspundețiȘtergere
  6. @AVIATOR 2000 03.09.2022, 18:39
    La : "Mi se pare normal ca sporurile sa se ia în calcul la stabilirea cuantumului pensiei. Pentru toate sumele încasate s-a plătit impozit.".

    Sigur ca da!
    Ba mai mult... si pentru casa se plateste impozit; si pentru masina se plateste impozit. Sa se introduca si acestea in cuantumul pensiei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru IC s-a plătit impozit? Dacă da, atunci și celelalte sporuri, pt care s-a plătit impozit, să se ia în calcul la stabilirea cuantumului pensiei.

      Ștergere
  7. Dan B. 03.09.2022, 19:02
    La : "Pe vremuri, când activam în actualul SMFA aveam sporurile legate de condițiile de muncă, pe lângă IC.".

    IC (actuala Solda de Comanda) nu este "spor". Este element "primar" de salarizare. La fel cu SF, SG si Gradatii!

    La : "...în baza de calcul a pensiei militare, așa cum a prevăzut art 28 aln (5) din Legea 223/2015.".

    La art.28, alin.(5)/l.223/2015 este vorba doar despre solda de grad.

    La : "decizia emisă având înscrisă valoarea de 2386 lei, similară unui caporal cu 17 ani de serviciu militar.".

    Cu atit mai mult este nevoie ca in baza de calcul a pensiei sa fie numai elementele care definesc locul ocupat in ierarhia militara de catre impricinat (SF+SG+Gradatii+IC), si aplicarea actualizarii pensiilor militare cu evolutia soldelor celor in activitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă preiei Legea 223/2015, în forma inițială, din 2016, te vei „lumina”! Încearcă să nu mă contrazici fără argumentație, mai ales că te documentezi cu forma actuală a legii. Din moment ce am amintit de valoarea pensiei recalculate, evident că mă refeream la forma inițială a legii.

      Ștergere
  8. Nu are treaba casa, mașina, barca și alte bunuri, cu impozitul plătit pe solda. Pentru IC s-a plătit impozit? Dacă da, atunci să între la calculul pensiei. Pe cale de consecință, toate primele și sporurile trebuie să fie luate în calcul la stabilirea cuantumului pensiei.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Dan B.03.09.2022, 21:03
    La : “Dacă preiei Legea 223/2015, în forma inițială, din 2016, te vei „lumina”! Încearcă să nu mă contrazici fără argumentație, mai ales că te documentezi cu forma actuală a legii.”.

    Daca tu ai fi fost “luminat” la cap ai fi stiut ca art.28/l.223/2015 a fost modificat numai cu oug 57/2015. Asta insemnind ca nu s-a mai modificat in nici un fel continutul art.28/l.223/2015 din prezent fata de continutul din 01.01.16!

    Art. 28... (5) Pentru personalul care a fost detașat în afara instituțiilor publice de apărare, ...la determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), se utilizează salariile lunare corespunzătoare funcției exercitate, la care se adaugă drepturile de soldă/salariu plătite de instituțiile din care aceștia au fost detașați.

    Ș’acuma începe frumușața:
    - l.284/2010 (salarizarea valabila in 2016) ...dar si l.138/1999 care spunea acelasi lucru inainte de l.330/2009 si l.284/2010
    ----Art. 70 (1) Personalul militar, ... detașați în afara instituțiilor publice de apărare,... sau în regii autonome ori în companii naționale aflate în subordinea/coordonarea acestora, beneficiază de următoarele drepturi salariale:
    a) salariul de bază al funcției îndeplinite, indemnizații, premii, sporuri, precum și alte drepturi de natură salarială care se acordă personalului civil din entitățile unde își desfășoară activitatea, potrivit reglementărilor care se aplică în entitățile respective;
    b) solda de grad/salariul gradului profesional și gradațiile calculate la acestea.
    (2) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a) se plătesc de către entitățile unde personalul detașat își desfășoară activitatea.
    (3) Drepturile prevăzute la alin. (1) lit. b) se plătesc de către instituțiile publice de apărare, ordine publică și siguranță națională de unde personalul a fost detașat.

    Adica drepturi platite de institutia de la care au fost detasati sint numai “solda de grad si gradațiile calculate la acestea.”.
    Te-ai luminat???

    Da!
    Mai exista si cazul in care (art.70, alin. (4) si (7)/l.284/2010) salariile (civile) de la “firma” la care erau detasati erau mai mici decit soldele prevazute pentru acestia pe statul de organizare “Anexa M” pe care erau incadrati (fictiv).
    Pentru acestia “firma” la care erau detasati platea salariile (civile), iar MApN platea o suma egala cu diferenta dintre acel salariu si solda care s-ar fi cuvenit pentru indeplinirea atributiilor functiei de pe statu de organizare “Anexa M”.
    O SUMA... nici SG, nici SF, nici Gradatii, nici IC/SC!
    De aici a intervenit situatia care a intunecat mintile celor in cauza: “firma” desfiintata... nu s-au putut actualiza (la 01.01.16) salariile primite cu multi ani in urma. S-a putut actualiza (la 01.01.15) numai acea diferenta platita de MApN. Dar acea diferenta (actualizata) adaugata la salariul primit cu multi ani in urma a produs o baza de calcul mica pentru recalcularea pensiei...

    Asta-i situatia din cauza ca cei care ati participat la “scrierea si bulibasirea” l.223/2015 nu ati copiat din l.164/2001 si prevederea din Pct.3^1/Anexa 7/l.164/2001: “În situaţia în care baza de calcul pentru stabilirea drepturilor prevăzute la pct. 3 (*acolo este si pensia*) este mai mică decât solda lunară a funcţiei de militar, drepturile respective se calculează în funcţie de aceasta din urmă.”.
    Asa vi s-ar fi recalculat pensia pentru functia de pe statul de organizare “Anexa M” (actualizata la 01.01.16)... nu cu un salariu civil din o mie noua sute toamna...

    RăspundețiȘtergere
  10. MApN, din tot venitul, a plătit doar solda de grad. În rest, RA a plătit: salariul de încadrare și sporurile lucrative negociate în procentaj (noapte, condții grele, conducere, ore suplimentare). Așa că las-o moartă p-aia cu Legea 284, unde MApN ar fi plătit diferența, căci regia autonomă a vărsat tot profitul realizat la minister. Imposibilitatea actualizării venitului realizat a fost o gogoriță de-a lui Jianu, căci CCM și CIM (incl OU) a prevăzut coeficientul de ierarhizare raportat la salariul minim pe economie și procentajul sporurilor acordate. Așa că mai las-o cu „statul M”! Deci, salariul de încadrare era de 3,5 salarii minime brute pe economie, plata orelor suplimentare era dedusă din salariu de încadrare, iar sporurile amintite erau procentuale din același salariu de încadrare.
    Fii amabil și nu mai bate câmpii pe subiectul meu, căci ești tare pe lângă!

    RăspundețiȘtergere
  11. După apariția OG 57/2015:
    Articolul 28
    (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a)-c), în care nu se includ:
    ..............................................................................................................
    (5) Pentru personalul care a fost detașat în afara instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională, la determinarea bazei de calcul folosite pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1), se utilizează salariile lunare corespunzătoare funcției exercitate, la care se adaugă drepturile de soldă/salariu plătite de instituțiile din care aceștia au fost detașați.
    https://legislatie.just.ro/Public/FormaPrintabila/00000G26XID45NAP79S1UK2IJW7JWHJX

    RăspundețiȘtergere
  12. Buzescule... sinteti de groaza, voi astia care ati bramburit l.223/2015!
    Nu stiti ce spune legea, nu va intereseaza ce spune legea, numai timpenii va trec prin cap!
    Dac'ai fi stiut legea ai fi putut sa obtii pensie macar pentru solda functiei pe care erai incadrat pe statul de organizare "Anexa M". Nu-ti mai spun care articol spune asta.. ca tot degeaba, si nici nu meriti!
    Hai, pa!

    RăspundețiȘtergere
  13. In 2010 cand Basescu in mărinimie lui a hotărât ca bugetari sa "doneze"1/4 din salariu "Interesul national"-Oprea-a suplinit această pierdere a activelor cu acordarea de sporuri Asa se face ca cei pensionari după 2010 au pensii duble iar uneori triple comparativ cu cei pensionari înainte.Da luam situația stricto senso este discriminare fără echivoc.Activitate in aceleasi conditii tratate diferit.In opinia mea o lege similară legii 164/2001 ar fi Ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești într-o gravă eroare....
      În 2019 când am ieșit la pensie aveam aceleași sporuri pe care le-am avut și înainte de 2010...Ba chiar o parte din acele sporuri de dinainte de 2010 au fost transformate în sume compensatorii și au fost introduse în asa numita solda de funcție în cuantum compus. .. Acele multe sporuri avute înainte de 2010 și care au dispărut în 2011 nu au mai crescut raportat la solda funcției de bază.. Au crescut decât cu ce a dat guvernul pentru toți bugetarii...odată 10% prin 2015, 10% în 2017 după oug 59... și în 2018 25% dar și cu reținere de contribuții de 41,5 % din brut...
      AŞA CA mai terminați cu prostia ca cei pensionați după 2011 au avut alte sporuri...
      Oskarul exista și înainte de 2010.... Dar și atunci îl luau decât SMECHERII.... INDEMNIZAȚIA DE CONDUCERE SAU SOLDA DE COMANDA ESTE CONSIDERATA TOT UN SPOR PENTRU CA SE CALCULEAZĂ CA PROCENT DIN SOLDA DE FUNCȚIE, IAR ACEASTA INDEMNIZAȚIE NU A FOST PRIMITA PE TOATĂ DURATA CARIEREI MILITARE PRECUM SOLDA. PRIN URMARE ARE ACELAȘI CARACTER CA ORICE SPOR NEPERMANENT... UNII AU AVUT INDEMNIZAȚIA DE COMANDA DOAR 6 LUNI ÎNAINTE DE PENSIONARE...
      Am republicat comentariul pentru ca erau câteva greșeli.. 🤣

      Ștergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. Scuzati greselile din comentariu anterior.Telefonul meu da erori.
    Păsărică s-a supărat si ia orice ce e in dezacord cu spusele lui drept atac la persoana.De fapt blocul lui are drept scop obținerea unor foloase materiale de unde si găzduirea unor idei tâmpite.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru neuitare...

    La comentariul lui @csej 04.09.2022, 20:50 se apune

    Burebista 05.09.2022, 13:00
    Ești într-o gravă eroare....
    În 2019 când am ieșit la pensie aveam aceleași sporuri pe care le-am avut și înainte de 2010...Ba chiar o parte din acele sporuri de dinainte de 2010 au fost transformate în sume compensatorii și au fost introduse în asa numita solda de funcție în cuantum compus. .. Acele multe sporuri avute înainte de 2010 și care au dispărut în 2011 nu au mai crescut raportat la solda funcției de bază.. Au crescut decât cu ce a dat guvernul pentru toți bugetarii...odată 10% prin 2015, 10% în 2017 după oug 59... și în 2018 25% dar și cu reținere de contribuții de 41,5 % din brut...
    AŞA CA mai terminați cu prostia ca cei pensionați după 2011 au avut alte sporuri...
    Oskarul exista și înainte de 2010.... Dar și atunci îl luau decât SMECHERII.... INDEMNIZAȚIA DE CONDUCERE SAU SOLDA DE COMANDA ESTE CONSIDERATA TOT UN SPOR PENTRU CA SE CALCULEAZĂ CA PROCENT DIN SOLDA DE FUNCȚIE, IAR ACEASTA INDEMNIZAȚIE NU A FOST PRIMITA PE TOATĂ DURATA CARIEREI MILITARE PRECUM SOLDA. PRIN URMARE ARE ACELAȘI CARACTER CA ORICE SPOR NEPERMANENT... UNII AU AVUT INDEMNIZAȚIA DE COMANDA DOAR 6 LUNI ÎNAINTE DE PENSIONARE...
    Am republicat comentariul pentru ca erau câteva greșeli.. 🤣

    RăspundețiȘtergere
  17. @ Burebista 05.09.2022, 13:00
    - La : “o parte din acele sporuri de dinainte de 2010 au fost transformate în sume compensatorii și au fost introduse în asa numita solda de funcție în cuantum compus.”.

    ----- Sporurile si alte elemente de salarizare care au fost introduse in solda/salariul de functie – solda de merit, indemniz.de dispoz., sporul pentru pastrarea confidentialitatii, sporul de fidelitate - (aparind acea solda de functie in cuantum compus) nu s-au transformat in sume compensatorii... Altele au fost sporurile transformate in sume compensatorii. De citit oug 1/2010.

    - La : “Au crescut decât cu ce a dat guvernul pentru toți bugetarii...odată 10% prin 2015, 10% în 2017 după oug 59... și în 2018 25% dar și cu reținere de contribuții de 41,5 % din brut...”.

    ----- Se uita acordarea soldei de merit tuturor impricinatilor de-atunci si a celor din viitor (oug 20/2016).
    ----- Se uita acordarea la toata suflarea de-atunci si din viitor (absolut retroactiv si anticonstitutional) a sporului de fidelitate (numai la politisti), sporului pentru absolvirea instit.de invat,super., spor pentru cond.de pericol deoseb., sporului pentru complexitatea muncii (oug 75/2020).
    ----- Se uita usurinta cu care se acorda, la foarte multi, foarte multe sporuri. De vazut semnalarile lansate de multe sindicate de-ale politistilor despre problema.

    - La : “INDEMNIZAȚIA DE CONDUCERE SAU SOLDA DE COMANDA ESTE CONSIDERATA TOT UN SPOR PENTRU CA SE CALCULEAZĂ CA PROCENT DIN SOLDA DE FUNCȚIE,”

    ----- IC/SC este element “primar” de salarizare. Nu este spor!
    De vazut l.284/2010 : “Art. 3
    (1) Personalul militar are dreptul la soldă lunară.
    (2) Solda lunară se compune din solda funcției de bază, indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.
    (3) Solda funcției de bază este formată din solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă. ...

    ----- de vazut si l.153/2017 : “Art. 25
    (1)SUMA SPORURILOR, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din SUMA SALARIILOR DE BAZA, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a SOLDELOR DE COMANDA/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz. (***IC/SC este element al SOLDEI “de baza”... nu un alt spor***).

    - La : “IAR ACEASTA INDEMNIZAȚIE NU A FOST PRIMITA PE TOATĂ DURATA CARIEREI MILITARE PRECUM SOLDA. PRIN URMARE ARE ACELAȘI CARACTER CA ORICE SPOR NEPERMANENT...”.

    ----- Ahaaaa! Deci sporuri permanente sint cele care se primesc de la gradul de sergent pina la gradul de gl.cu 4 stele! Se poate arata un astfel de spor primit de un cetatean, neintrerupt, pe toata durata carierei militare???
    ----- Se folosesc in multe locuri sintagmele de “sporuri permanente si nepermanente” dar nu sint definite nicaieri!

    - La : “LAŞA CA mai terminați cu prostia ca cei pensionați după 2011 au avut alte sporuri...”.

    ----- Nu au avut ALTE sporuri! Au avut mult mai multi si mult mai multe de-aceleasi sporuri!

    RăspundețiȘtergere
  18. Mai Burebista vezi ca ti-ai pierdut căciula de dac.Pana sa ma pensionez aveam in evidenta personală numai putin de 200 documente la strct-secret.Cu un an înainte aveam evidenta proprie adica șeful BDS imi predă documentul in plic nedesfacut.Mai mult decât atât aveam două documente într-o mapă la care aveau acces subsemnatul si un ofițer dela DIA.Crezi ca beneficiez de un spor pentru asta?Nimic.Si daca ar fi numai asta.Sporul de dispozitiv imi este diminuat.Idem indemnizația de comanda.Alte sporul sunt dar lipsesc cu desăvârșire.Inteleg sa aiba spor de periculozitate cel ce zboară ca stie cand pleaca dar nu stie cand se se intoarce ,cel ce sare din avion sau elicopter,cel ce execută demnitari,cel ce se scufunda dar nu cel ce își toceste pantalonii de frecat in scaun.
    Ia zi ma istețime ce sporuri aveai înainte de 2010?Poti sa justifice cum se face ca tu ai pensie mai mare decât un colonel cu vechime de militar de peste 30 ani?Fa un exercițiu de curaj si publica decizia ta de pensionare sa se vada ce scula ai fost tu .

    RăspundețiȘtergere
  19. Mai Burebista lui Dromihete vezi ca vorbesti trăznai.Sunt civili care au beneficiat de sporuri precum de fidelitate,de zâmbet,de si iar de iar si aceste sporuri nu se regăsesc în pensii..Să-l pupati in cur pe "interesul national"ca datorita lui aveti pensii duble si in unele cazuri triple la vârsta de 45 ani.Poate ma luminezi cum Ciuca al nostru are pensie dubla comparativ cu Chelaru sau Bădălan.Numai vorbesc de Popescu.A nu se înțelege că le plâng de mila.O lege de tipul legii 164/2001 ar pune ordine .Poate PNRR sa faca ceva.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pentru a nu disparea cindva... spre neuitare... iaca ce aflam noi:

    akord 75 06.09.2022, 13:44
    @csej
    cum se obtine un spor de ",cel ce execută demnitari"??:))(csej05.09.2022, 15:12) ca parca imi pare rau ca n-am si eu.Am inteles ca este o simpla greseala dar ca idee nu e de lepadat:)))
    Ce nu spune mos alecu
    L153 art 8 al 3
    (3) Solda de comandă/Salariul de comandă se acordă de la data numirii în funcţiile cu drept la solda de comandă/salariul de comandă şi încetează la data schimbării din funcţie.
    Parca nu prea suna "permanent"....poate dura si doar o luna de zile pana este numit comandantul,dar mosul vrea ca IC-ul sa se permanentizeze pe durata existentei Universului daca s-ar putea.
    Da am avut si eu 2 luni de IC pana la sosirea noului comandant numit pe functie....Puteau sa il numeasca intr-o luna sau dupa X(ics) ani dar pe vremea aia nu era dezvoltata "moda interimarilor vesnici"
    De asta IC-ul pe langa SF,SG,gradatii este ca "nuca in perete" ca sa nu mai vorbim de faptul ca un comandant avea intotdeauna CF la maxim fata de toti ceilalti egali in grad cu el.Vedeti diferentele intre min si max CF
    Mosul o tot arde cu comparatia cu civilii danadu-i pe ei exemplu dar uita sa sa spuna ca intr-o intreprindere cei cu studii superioare sunt TOTI ingineri la baza si de aici apare necesitatea diferentierii salarizarii
    Mosul amesteca mere cu pere si civili cu militari functie de interesele proprii si personale...:))
    Calea simpla este redimensionarea CF,SG,vechime si atunci poate dispare linistit IC pt ca banii conteaza(mai precis numarul lor) si mai putin denumirile de sporuri mai mult sau mai putin idioate care nu fac decat sa introduca inechitati mari si multe si sa introduca invidia intre militari
    Trebuie stabilite functii,grade si vechimi platite corespunzator si e problema rezolvata.In salarizarea/ pensiile NATO si UE exact pe acest principiu se merge.N-o sa gasiti acolo IC si nici alte parascovenii.Simplu si eficient!
    Totul consta in sumele platite nu in denumiri de sporuri care introduc privilegii si ruperea spiritului de corp.....Dar deh la noi un mr de la SMG are solda mai mare decat un mr cdt B pt ca e la "iesalon" si invarte mai multe dosare cu sina .Mr de la B isi bate capul in schimb cu toata responsabilitatea unitatii.....curat murdar!!.... model tip "gulerati"

    RăspundețiȘtergere
  21. @akord 75 06.09.2022, 13:44

    Parafrazindu-l pe Brîncuși, despre tine se poate spune: cind ai “disparut” de pe net erai prost, acum, cind ai revenit, esti si mai prost!

    La : “Parca nu prea suna "permanent"”.
    Unde am spus eu ca IC/SC este permanenta???
    Mai mult... chiar am spus “Se folosesc in multe locuri sintagmele de “sporuri permanente si nepermanente” dar nu sint definite nicaieri!”
    Si, pentru voi care-o tot frecati pe aia ca numai sporurile permanente trebuie sa fie in pensii, ia vedeti ca si SDSL-ul este in pensii... desi impricinatul nu munceste in toate simbetele-duminicile si sarbatorile legale.

    La : “intr-o intreprindere cei cu studii superioare sunt TOTI ingineri la baza si de aici apare necesitatea diferentierii salarizarii”.

    Dar inginerii cu functii/atributii de conducere au salarii mai mari ca ale celor fara acele atributii. Au vechea “indemnizatie de conducere” de la civili inclusa in salariul lor de baza!

    La : “Dar deh la noi un mr de la SMG are solda mai mare decat un mr cdt B pt ca e la "iesalon" si invarte mai multe dosare cu sina”.

    Ba, chiar ar trebui ca solda maistrului bucatar sa fie mai mare decit a maiorului de la SMG...pentru ca maistrul este cel care hraneste oamenii! Nu mai vorbim despre cizmarul unitatii care repara bocancii care protejeaza picioarele luptatorilor!

    La : “poate dura si doar o luna de zile... Calea simpla este redimensionarea CF,SG,vechime si atunci poate dispare linistit IC pt ca banii conteaza(mai precis numarul lor) si mai putin denumirile de sporuri mai mult sau mai putin idioate care nu fac decat sa introduca inechitati mari si multe si sa introduca invidia intre militari... Trebuie stabilite functii,grade si vechimi platite corespunzator si e problema rezolvata. Trebuie stabilite functii,grade si vechimi platite corespunzator si e problema rezolvata”.

    Asta in viziunea ta si a dobitocului de sergent Bula... care vreti disparitia IC/SC, si introducerea ei in SF (***adica asa cum este la civili si in alte armate “istetilor”***), pentru ca IC/SC se poate acorda discretionar, numai pentru perioade scurte inainte de pensionare.
    Ceea ce mintile voastre “istete” nu inteleg este faptul ca IC/SC nu se acorda la simpla vointa a sefilor, ca un element de sine statator... IC/SC se acorda prin numirea impricinatilor pe functii prevazute cu IC/SC. Exact la fel cum s-ar intimpla si cu IC/SC inclusa in SF – acea SF mai mare s-ar acorda tot prin numirea impricinatilor pe functii prevazute cu acea SF mai mare (corespunzatoare atributiilor de conducere).
    Ș’atunci care-i diferenta intre numirea (discretionara, favorizanta si pentru scurt timp) pe functii prevazute cu IC/SC, si numirea (discretionara, favorizanta si pentru scurt timp) pe functii cu SF mai mare pentru atributii de conducere???

    Vai ș’amar de mintile voastre putine!

    RăspundețiȘtergere
  22. Akord iti propun sa iei la lins legea pensiilor propusa la civili.In opinia mea cand legea 127/2019 se va aplica mulți dintre noi ne vom da cu tezla in coaie."Civilii este multi""noi este prosti".
    -Cum o dai,cum o întorci nici un spor nu este permanent.Pe nimeni nu l-a născut muma-sa pilot,parașutat,scafandru etc.

    RăspundețiȘtergere
  23. @akord 75 06.09.2022, 22:08

    Sarmanu' de tine!
    Dadeai semne de oaresce trezire la realitate... da' demonstrezi ca ai ramas la nivelul prostovanului de sergent Bula!
    *****************
    La : "...Baga-ti blogul in c...!".
    Atita poti, atita debitezi!
    Blogul nu este pentru a-mi produce venituri... spre deosebire de acel blog la care se scot din c.r teme pe care voi, cifrimii (atit de simpli dupa minte, dupa stiinta de carte), le mestecati si le'nghititi cu mare placere!

    RăspundețiȘtergere
  24. Prostovane de sergent Bula, șăzi blînd, si nu te mai baga ca musca'n c.ru' calului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Buzescule, nu tu esti prostovanul de sergent Bula!
      Vezi ca s-ar putea sa-l superi pe adevaratul prostovan de sergent Bula... cel care te gratuleaza cu apelativul de "grasule"!

      Ștergere