Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

30 august 2022

Vulpile si strugurii acri

In discutiile ca_cum_ca in baza de calcul a pensiei militare sa fie inclusa si IC (indemnizatia de comanda... numita acum solda de comanda), imediat sar cei care nu’s de acord! Că ce mai comanda la pensie impricinatii respectivi de sa aiba, in pensie, acea IC???
In general acestia fiind si cei care “Prin foc, prin spăgi, prin glonţi, prin fum,
Prin mii de baionete,...” lupta pentru mentinerea in pensii a multimii de sporuri! Ca_cum_că impricinatii respectivi vor lucra, de exemplu, si la pensie, in SDSL (simbete, duminici, sarbatori legale)... meritind acel spor!

Un “iecsemplu” de astfel de zicere a cuiva 

IC exista in exemplele tarilor date de dvs?... dar poate trebuie umblat la procente si la sefii de birou financiar cei care si ei aveau IC .... cazurile sunt nenumarate trecand prin "biroul cazarmare" si pana la HR
Asta cu IC-ul s-a pastrat tot timpul incl. pana la PLx 199/221 asa ca toti s-au obisnuit cu existenta lui si nici nu mai sesizeaza anormalitatea...”.

La care eu ii raspund:
Toate discutiile cu “interzicerea” indemnizatiei/soldei de comanda in pensii sint generate si sustinute de vulpile care, neajungind la struguri, se straduie sa-i convinga pe toti ca acestia (strugurii) sint acri!

Mai dintîi ca IC/SC “s-a ezistat” si la civili... avind numele de “indemnizatie de conducere” sub forma unei sume suplimentare la salarizare. Prin l.330/2009 s-a renunta la acest “sistem” si, pentru functiile cu atributii de conducere, s-a trecut la salarizare de sine statatoare, cu salarii mai mari fata de functiile fara astfel de atributii (indirect ...acel “supliment” a fost inclus in salariul de baza)!
La militari se mentine, si in prezent, salarizarea functiilor cu atributii de conducere prin adaugarea unui “supliment” fata de functiile fara astfel de atributii.

Mai de-al doilea... la civili (sistemul public de pensii) acele indemnizatii de conducere (sau acele salarii mai mari pentru functiile de conducere) sint cuprinse in totalitate in pensiile acestora!
N-am auzit de dilii din civilie care sa ceara ca acele indemnizatii de conducere (sau o parte din salariul functiei de conducere) sa nu fie cuprinse in pensii!
Dupa cum nu am auzit “vulpile cu struguri acri” din militarie care, pe timpul l.119/2010 sau al l.263/2010 (cind cu contributivizarea pensiilor militarilor), sa ceara eliminarea IC din pensie!

Mai de-al treilea... legat de marinimia acceparii existentei IC la unele functii...da’ sa fie mai mici!
Exemplele cu acele functii din militarie (despre care spui ca sint “nenumarate”) care n-ar merita sa aiba IC, tot din cauza de vulpe si struguri acri, sint pen’ca ezact acel fel de functii aveau indemnizatie de conducere (si au, in prezent, salarii mai mari) si la civili... cu “platirea” si la pensii! A se vedea legile salarizarii!

Asa ca: pensii militare de stat numai pentru perioada de militarie, iar baza de calcul sa fie SF+SG+Gradatii+IC/SC! 

3 comentarii:

  1. @Don Corleone...
    E clar... vulpea si strugurii acri! Completat cu "sa moara si capra vecinului"!
    *************
    Legat de dobitocia caracteristica tie cu "stiu ca ai fost si mare bo$$ finantist Iti stiu si vechimea matusalemica in armata ...".
    Cind spui "stiu ca" se vede treaba ca habar nu ai ce inseamna "a sti"... Tot caracteristic dobitocilor!
    Am mai spus-o (si tie): sint "de negru" si am lucrat numai in unitati "pure de negru", pe functii numai "de negru". (***"de negru" din acelea in care aplicarea martimeticii era de baza... nu ca la cele in care "de negru" insemna ca trebuie sa foloseasca niste "unelte" tehnice pe principiul "nu ma intereseaza cum face"***).
    Se vede treaba ca memoria ta continua sa te tradeze...Memoria fiind o caracteristica fundamentala a inteligentei!
    Esti mai subtire la memorie decit calculatorul cu care am "deschis" epoca informaticii (prin 1993 - 1994) intr-o unitate... un lădoi de 1mX1mX0,3m; RAM de 1024 Kb; hard disk de 4 Mb; o valiza de dischete de 5 1/4 inch!

    RăspundețiȘtergere
  2. E clar... vulpea si strugurii acri! Completat cu "sa moara si capra vecinului"!
    Incununat cu supararea vacarului pe sat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Total gresit. Cum se mai diferentiaza la pensie unul care a stat toata viata lui,vara la aer conditionat si iarna cu curul la caldura, care a dormit linistit acasa langa sotie a plecat in weekenduri linistit, fara griji, fata de unul operativ, care a stat vara in soare, plin de echipament, in misiuni, iarna in ger, dormind in cort, muncind si ziua si noaptea, zburand cu avioanele sau navigand cu navele pe orice vreme, facand salturi cu parasuta sau scufundari? Cum sa ia aceeasi pensie, fara sporuri? Primul, la iesirea la pensie plange de tristete ca se desparte de viata lui dulce din armata, platita bine, iar al doilea la iesire la pensie plange de bucurie ca a apucat aceasta zi, cu toate ca munca pe care a avut-o l-a facut sa acumuleze tot felul de boli si e plin de reumatism? Cum puteti spune ca merita aceeasi pensie, doar din functie, grad, vechime? La civili se calculeaza orice spor, orice prema, nu numai cateva elemente cum vreti voi. Aceste sporuri sunt oglinda muncii pe care a prestat-o fiecare militar pe parcursul carierei. Pensia este o recompensa a ceea ce ai facut, nu a ceea ce faci ca pensionar. La pensie toti sunt pensionari, dar pensia trebuie diferentiata la fiecare in functie de cum si-a sacrificat fiecare viata si sanatatea.

    RăspundețiȘtergere