Dupa rezolvarea tuturor problemelor legate de pensii, lupta asociatiilor noastre s’ascute pe tema infiintarii sindicatelor militarilor!
Unu’ dintre subsefii si specialist al uneia dintre asociatii spune (atasind si prima pagina a proiectului de lege):
“Sunt deja 4 ani de când acest i-am înmânat personal domnului Ciucă
"PROIECTUL DE LEGE referitor la crearea
SINDICATELOR DIN SISTEMUL NAŢIONAL DE APĂRARE".
Atunci, era general, în activitate, acum este " om politic"...poate, poate îl va mai citi odată...”
(**** Pentru corectitudine: PROIECTE DE LEGI intocmeste numai guvernul; cetatenii intocmesc PROPUNERI LEGISLATIVE***).
Din start (pentru a nu mai fi acuzat ca ma opun binelui pe care ni-l fac asociatiile) spun ca are dreptate! Trebuia sa i se raspunda!
Niste “mici” probleme apar atunci cind vedem ce trebuia sa i se raspunda!
Pentru a vedea care sint aceste probleme voi prezenta articole din textul “proiectului” de lege si ce inseamna ACESTEA...
- 1) – “Art. 1 Începând cu data de………… militarii ACTIVI din toate structurile sistemului naţional de apărare au dreptul de a forma, de a se asocia sau de a se afilia în (la) sindicate profesionale cu profil militar în condiţiile legii ...”.
“Art. 2 Sunt consideraţi ca membri ai structurilor sistemului naţional de apărare militarii (*conf. art. 1, doar cei “activi”*) din cadrul M.Ap.N., M.A.I., S.P.P., S.R.I., S.I.E., S.T.S.
----- militarii in rezerva/retragere (pensionarii) nu au acest drept... deci nici nu pot accede la functii de conducere in aceste structuri
- 2) – “Art.3 Sindicatele constituite în condiţiile prezentei legi NU POT AVEA CA OBIECTIVE următoarele :
(1)Discutarea sau contestarea principiului comenzii unice;...”.
----- toate activitatile militarilor sint reglementate prin ordine ale comandantilor/sefilor ierarhici... aceasta fiind esenta “comenzii unice”. Ce vor mai discuta si contesta sindicatele?
- 3) – “Art.4 Principalul obiectiv al sindicatelor militare este respectarea drepturilor salariale şi de altă natură de care trebuie să beneficieze toţi militarii de la gradul de soldat la cel de general,...”.
----- prin “drepturi de alta natura” trebuie inteles: a) dreptul de a purta belciuge in nas, buric si organele genitale?; b) dreptul de a purta pantofi de culori diferite in fiecare picior?; c) dreptul de a-si vopsi parul in 2 culori?; d) etc., etc...
- 4) – “Art. 5 Sindicatele, federaţiile şi confederaţiile sindicale militare,... sunt constituite de către salariaţi..., în scopul ...apărării drepturilor individuale şi colective ale acestora prevăzute în contractele colective şi individuale de muncă ...”
“Art.9 Militarii încadraţi cu CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA, au dreptul, fără nicio îngrădire sau autorizare prealabilă, să constituie şi/sau să adere la un sindicat militar.”.
----- numai militarii incadrati cu CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA au acest drept... altii nu!
----- militarii din Romania NU sint incadrati cu CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. Prin ordine ale sefilor unor structuri militare li se acorda grade militare si sint incadrati pe diferite functii! Asta insemnind ca nici un militar din Romania nu are dreptul de a se inscrie in acel sindicat... Atunci pentru cine si pentru ce este facuta aceasta lege???
- 5) – “Articolul 25 În vederea realizării scopului pentru care sunt constituite, organizaţiile sindicale au dreptul să folosească mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de soluţionare a litigiilor prin conciliere, mediere, arbitraj, petiţie, pichet de protest, marş, miting şi demonstratie, NUMAI ÎN AFARA ORELOR DE PROGRAM, cu aprobarea comandantului structurii militare respective şi în condiţiile prevăzute de lege.”.
----- adica toate mijloacele (de la negociere, la miting si demonstratie) NUMAI cu aprobarea comandantului structurii... altfel spus “nexam” mijloace.
- 6) – “Articolul 33 (1) Membrii aleşi în organele executive de conducere ale sindicatului care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de angajaţi au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un număr de zile destinate activităţii sindicale...”
----- desi la art.13 (4) spune ca “Exercitarea funcţiilor de conducere în organizaţia sindicală se efectuează prin cumul, fără scoaterea din activitatea militară propriu-zisă.”... adica fara activitate specifica in timpul normal de lucru!
- 7) restul de 95% din textul “proiectului” se refera la “regelementari” privind constituirea, organizarea si funcţionarea organizaţiilor sindicale, statutele organizaţiilor sindicale, patrimoniul organizaţiei sindicale, raporturile organizaţiilor sindicale cu membrii lor, reorganizarea şi dizolvarea organizaţiilor sindicale, forme de asociere a organizaţiilor sindicale, reprezentativitatea organizaţiilor sindicale militare, ... toate fiind preluari stingace din legile privind sindicatele in Romania, cu incercari de adaptare la “militarie”...
In final revin la afirmatia de la inceput: trebuia sa se raspunda la aceasta propunere... Raspuns in care sa se fi evitat cuvintele “prostie aiuritoare”... dar continutul raspunsului sa fi fost in acea directie!
Asa fiind marea majoritate a propunerilor si strigaturilor promovate de specialistii nostri!
Sigur ca “lupta” specialistilor pentru infiintarea de sindicate militare are sustinerea multor “gura-casca” de pe net!
Sigur ca, iarasi, voi fi catalogat drept opozant al binelui “maselor largi populare”!
Cadrele militare incheie contracte prin care se obliga sa-si desfasoare activitatea in structurile armatei, pt o anumita perioada, atat de la numirea in prima functie, cat si pe parcursul carierei. Vezi Mo Oficial 692/21.08.2019 Ordinul ministrului MApN 161. Contractele-s individule si-s de munca.
RăspundețiȘtergere@Anonim 9 martie 2021, 16:43
RăspundețiȘtergereLa : "Cadrele militare incheie contracte prin care se obliga sa-si desfasoare activitatea in structurile armatei, pt o anumita perioada, atat de la numirea in prima functie, cat si pe parcursul carierei.".
Contractul individual de munca este reglementat de Codul muncii. In acel document sint cuprinse "drepturile si obligatiile" atit ale lucratorului cit si ale angajatorului.
Contractul incheiat de militari este reglementat de l.80/1995.
Nu este contract individual de munca! Nu cuprinde elementele obligatorii ale contractului individual de munca!
Este "angajamentul" militarului ca va munci o perioada de timp in MApN... Daca-si incalca acel angajament va plati cheltuielile facute de MApN cu pregatirea sa! Atit!
Don Alecu dupa cum vad tii cu ursul din padure.
RăspundețiȘtergereAbsenta organizarii in asociatie profesionala a militarilor activi independenta permite sistemului si comandantilor dela diferite nivele sa comita abuzuri.Ai auzit de dictatura comandantului?
Si contractele pe parcursul carierei ? N-au nici o legatura cu cheltuielile de "scolarizare". Domnule, n-ati incheiat asemenea contracte in MApN ?
RăspundețiȘtergere@Anonim 9 martie 2021, 18:43
RăspundețiȘtergereLa : "Domnule, n-ati incheiat asemenea contracte in MApN ?".
Ba da!
Numai ca atunci, dupa trecerea celor 8 ani, se considera ca s-au "amortizat" cheltuielile de scolarizare si nu se mai intocmeau "acte aditionale" pentru prelungirea perioadei supuse "spectrului" platilor!
La : "Si contractele pe parcursul carierei ? N-au nici o legatura cu cheltuielile de "scolarizare".".
Ba da!
Acum, baietii, s-au "desteptat" si au zis ca impricinatii sa plateasca (in caz de "din motive imputabile") pina la pensie!
Pentru primii 8 ani suma cheltuielilor se'mparte la 8 si se vede cit mai trebuie recuperat ca urmare a intreruperii contractului...
Pentru "primii" 12 ani (8 ani initiali, plus 4 ani aditionali), aceeasi suma a cheltuielilor se'mparte la 12 si se vede cit mai trebuie recuperat ca urmare a intreruperii contractului.
Ș'așa mai departe!...
@Anonim 9 martie 2021, 18:43
ȘtergereCititi cu oarece atentie art.41^1/l.80/1995 ... singura obligatie inscrisa acolo este a impricinatului, si este cea de restituire a cheltuielilor facute de MApN pe timpul scolarizarii respectivului (si la contractul initial si la actele aditionale)...
"Aceeași obligație de restituire a cheltuielilor de întreținere și de instruire pe timpul școlarizării revine cadrelor militare, dacă sunt trecute în rezervă de către Ministerul Apărării Naționale, potrivit art. 85 alin. 1 lit. i)-n), art. 87 și 88, înainte de expirarea contractelor prevăzute la alin. 1, 2 și 14 sau, după caz, alin. 3, alin. 6 și 7, proporțional cu perioada de contract rămasă neexecutată.".
@monteoru 9 martie 2021, 18:36
RăspundețiȘtergereLa : "Absenta organizarii in asociatie profesionala a militarilor activi independenta permite sistemului si comandantilor dela diferite nivele sa comita abuzuri.".
Caca-maca! Lozincareala de doi bani!
Și... pîn'la urma si la urma, discutia era despre aiurelile acestui asa-zis "proiect". Nu despre "bla, bla, bla..." asociatii care sa'mpiedice abuzuri!
La : "Ai auzit de dictatura comandantului?".
Armata, in esenta ei si de cind lumea, este o piramida "dictatoriala", formata dintr-o multime de mini-piramide "dictatoriale"!
Corect.,
ȘtergereTocmai in asta si sta eficienta Armatei,,,incepind cu ..culesul de rosii si terminind cu razboiul..pe care-l cistiga sau nu..!!
NB
S-au trezit si pampalaii...care nu au comandat la viata lor nici macar o structura de nivel grupa - ascutirea creioanelor si vopsirea hartilor - nu-i act de comana,,....sa vorbeasca de democratie in Armata !!
Don Alecu dupa cum vad tii cu ursul din padure.
RăspundețiȘtergereAbsenta organizarii in asociatie profesionala a militarilor activi independenta permite sistemului si comandantilor dela diferite nivele sa comita abuzuri.Ai auzit de dictatura comandantului?
@monteoru 9 martie 2021, 19:50
RăspundețiȘtergereCredeti ca, repetind comentarii la care v-am raspuns, deveniti mai convingator???
Nu-i nevoie de sindicat in MApN, este nevoie de respectarea juramantului militat. Atat si nimic mai mult.
RăspundețiȘtergereEste nevoie insa de o structura asociativa pt infiintarea si sustinerea azilelor de batrani care au slujit in MApN si de pompe funebre pt militari.
RăspundețiȘtergere@Anonim 10 martie 2021, 13:47
RăspundețiȘtergereLa : "Este nevoie insa de o structura asociativa pt infiintarea si sustinerea azilelor de batrani care au slujit in MApN si de pompe funebre pt militari.".
Cei in activitate gindesc ceva de genul: "Dac'aveti nevoie, faceti-va! Noi, nemuritori fiind, nu vom avea nevoi de-acelea!".
***************************
Ceva-ceva este realizat... https://camaraziimilitari.ro/
Un sindicat in armata s-ar justifica numai pt cei care n-au respectat juramantul militar si camaraderia, ma gandesc la oprea, ciuca , fayuca foctorita-n dezastre, ce-i din conducetea unor structuri asociative. Acest sindicat da-i duca pe ultimul drum, spre iad, pe ceicate merita ...
RăspundețiȘtergereAsa ceva este de neacceptat, in mediul on line, cand vrei sa publici ceva, care nu "corespunde" ti se modifica literele-n text !!!
RăspundețiȘtergere@Anonim 12 martie 2021, 13:38
RăspundețiȘtergereLa : "Asa ceva este de neacceptat, in mediul on line, cand vrei sa publici ceva, care nu "corespunde" ti se modifica literele-n text !!!".
Presupunind ca supararea va este produsa de textul de la "Anonim11 martie 2021, 16:27
Un sindicat in armata s-ar justifica numai pt cei care n-au respectat juramantul militar si camaraderia, ma gandesc la oprea, ciuca , fayuca foctorita-n dezastre, ce-i din conducetea unor structuri asociative. Acest sindicat da-i duca pe ultimul drum, spre iad, pe ceicate merita ...".
*******************
Administratorul:
-are posibilitatea de a modifica (edita) NUMAI textele postarilor sale. Nu are posibilitatea de a modifica (edita) comentariile... nici chiar pe cele personale ale sale!
- are posibilitatea de a restrictiona aparitia unor comentarii inainte de a fi publicate... nu de a le modifica textul
- are posibilitatea de a sterge comentarii publicate... Stergere cu afisarea emitentului si datei comentariului sters, sau stergere "definitiva"... fara nici o "urma" a comentariului sters
Comentatorii (logati cu nume/pseudonim si adresa e-mail) au posibilitatea de a-si sterge comentariile (cu lasarea "urmei" sau definitiv). Nu au posibilitatea de a-si modifica/edita textele comentatiilor.
Comentatorii "anonimi" (cazul dvs.) nu au nici o posibiliate de a interveni/modifica/edita (nici chiar de a sterge) comentariile lor.
Ca urmare...
- posibilitatea ca "autocorect-ul" sa fi intervenit si sa fi scris ceea ce a crezut el ca doriti a scrie
- textul dvs. (cel incriminat) a fost scris "pe telefon" (cel mai probabil)... literele mici iar degetele mari au "calcat" alaturi de litera dorita.
- inainte de a "trimite" un text spre publicare este obligatorie verificarea... spre a nu avea nevoie/motiv de "a face scandal" ca ceea ce s-a publicat nu este ceea ce ati dorit/v-ati imaginat ca vreti sa spuneti!
Voi scrie in Word si voi publica cu copy paste, cenzura nu va mai putea face nimic !!! Am toate elementele si pregatirea necesara in IT sa pot sa fac ce trebuie, atunci cand vreau sa-mi exprim o parere.
RăspundețiȘtergereN-ati inteles ca administratorul nu poate face nimic cu textele dvs.... decit sa nu admita publicarea lor, sau sa le stearga dupa publicare! Asta insemnind ca,_cu toata pregatirea dvs. in IT, ceea ce nu "aproba" administratorul nu se publica, sau se sterge... nu se modifica!
ȘtergereN-ati observat ca, in textul incriminat, ati tastat, din greseala, literele imediat vecine ale literelor dorite!
Verificati, inainte de publicare, ceea ce doriti a se publica... mai ales ca nu doriti a se publica texte prea mari!....
Don'Alecu eu am trait vremea cand nu aveai voie sa te adresezi decat numai pe cale ierarhica si numai la organul de presa al MApN.Daca pe timpul impuscatului cand aveai o nemultumire te adresai in ultima instanta organului de partid in noua democratie comandantul era alfa si omega.
RăspundețiȘtergereAtentie ca eu nu vorbesc dela nivelul unui tilica.Comandantul este si el om si e supus greselii.Intr-o perioada de timp a existat o solidaritate a comandantilor pe care unii au simtit-o pe pielea lor.Vorbesc din pozitia omului care nu a stat pe creanga cea mai de jos.
Pe langa fiecare comandant trebuie sa fie cineva care sa-l traga de maneca cand intinde coarda nepermis de mult.
@monteoru 12 martie 2021, 15:17
RăspundețiȘtergereLa : "Pe langa fiecare comandant trebuie sa fie cineva care sa-l traga de maneca cand intinde coarda nepermis de mult.".
Deocamdata exista "Consilierul comandantului pentru probleme ale maiștrilor militari și subofițerilor...". Luptati sa existe un "corespondent" si pentru ofiteri...
Don'Alecu in ceeace ma priveste nu am un interes personal ca pe langa un cdt. sa existe un asa numit "consilier" pt. problemele of.Am fost si comandant si sef iar cand am fost of. cu numar eram mai in vana decat atunci cand eram cdt. sau sef.
ȘtergereNu am avut parte de consilier dar iti spun sincer ca daca aveam era vai de mama lui.Cu ce sa ma consilize?Poate sa-mi fi dus mapa.Cine a avut ideia ca pe langa cdt sa fie un consilier a fost un individ glumet.
Nu te supara pe mine dar cu tot respectul cred ca discutam de pe pozitii diferite in ierarhia militara.Subiect inchis.
Dl Alecu, v-ati intrebat o singura data, de ce la pasarica pe blog nu poti comenta decat pe "cont google" si la dumneavoastra se poate comenta si ca "anonim" ? Ma refer la cei care n-au "cont google" si nici nu doresc "cont google" !!!
RăspundețiȘtergere@Anonim 12 martie 2021, 16:34
RăspundețiȘtergereLa : "Dl Alecu, v-ati intrebat o singura data, de ce la pasarica pe blog nu poti comenta decat pe "cont google" si la dumneavoastra se poate comenta si ca "anonim" ? ".
Presupunind ca sinteti "anonimul" care are "toate elementele si pregatirea necesara in IT sa pot sa fac ce trebuie"... rezulta ca mai aveti si lipsuri in pregatire...
Blogul pasarelului a fost setat (de catre pasarelu' administrator) sa accepte NUMAI comentarii de la "posesori" de conturi Google.
Eu am setat acest blog sa accepte comentarii si de la "anonimi"!
@monteoru 12 martie 2021, 19:13
RăspundețiȘtergereLa : "Nu am avut parte de consilier dar iti spun sincer ca daca aveam era vai de mama lui.Cu ce sa ma consilize?Poate sa-mi fi dus mapa.Cine a avut ideia ca pe langa cdt sa fie un consilier a fost un individ glumet.".
E grele astea cu_consecventa!...
Mai sus spuseserati : "Pe langa fiecare comandant trebuie sa fie cineva care sa-l traga de maneca cand intinde coarda nepermis de mult.".
Hotariti-va: trebuie sa fie, pe linga comandant, cineva care sa-l traga de mineca, sau cineva care sa-i duca mapa???
Altfel spus: seful acelui sindicat pe care-l doriti ar trebui sa-i duca mapa comandantului???
La noi,la români,trebuie ca pe lângă cel pus să-l controleze pe comandant să fie numit un altul să-l controleze și pe acesta samd.Nici macar atunci nu ești sigur că treaba merge bine😁
ȘtergereDupa lov de stat din dec 89 a aparut un sindicat dalmatian, inodor, incolor si... Obiectivul acestui sindicat a fost revitalizarea si punerea pe functii active si superioare, a unor "dalmatieni" gen militaru, cheler, marangoci, siserman, etc si fostilor activisti pcr si utc. Nu cunos un fost activist pcr si utc din dec 89, care sa nu iese la pensie, de pe o functie de comandant, loctiitor sau sef de la nivel B in sus, nivel de functii pe care nici pe timpul lui ceausescu nicolae, nici nu visau macar sa fie incadrati.
RăspundețiȘtergere@Mai Anonimule,15.03.2021,13.21,
ȘtergereNUMELE şi PRENUMELE se srie cu litera MARE. Nu poţi fi altceva decât un idiot cã toţi idioţii de dupà.Multe javre are ţara asta!