Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

17 martie 2021

Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica...

 Tot despre epopeea controalelor Curtii de conturi la CPS-urile cu enoriasi pensionari din parohiile populate cu militari, politisti-politisti si politisti de penitenciare... 

Ne aducem aminte ca CPS/MApN si CPS/MAI au cerut dreptate in justitie la concluziile curtenilor de conturi controlori... 

La adresa  http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=200000000390116&id_inst=2#Informa%C5%A3ii_generale

aflam ca “plingerea” CPS/MAI a fost respinsa...
(*nu stim ce a cerut, precum nu stim nici de ce a fost respinsa cererea... se presupune ca au cerut sa “li se dea voie” sa aplice, la actualizare, si indexarea din 2016*)

Daca nu actioneaza cu recurs... CPS/MAI va trebui sa puna in aplicare concluziile controlorilor... Adica unii (multi) militari din MAI vor trebui sa returneze sume de bani acordate “nelegal” la actualizarea pensiei cu cresterea SF de 15% din iun.2017...

 ****************

Pentru cei care au uitat, sau nici nu au aflat...

- in iun.2017 s-au majorat SF cu 15%

- trebuia sa fie actualizate si pensiile militarilor cu aceasta majorare

- CPS/MApN majoreaza SF (baza de calcul), aplica procentul de calcul, si gata
----- pensiile recalculate la 01.01.2016, precum si cele stabilite in 2016, cresc... dar, neaplicindu-li-se majorarea (de 5%) din 2016, sint mai mici decit cele aflate in plata
----- pensiilor stabilite in 2017 li se aplica majorarea de 15% a SF (nu li se mai aplica majorarea de 5,25% din 2017), sint mai mari (decit cele aflate in plata) si intra in plata
- CPS/MAI majoreaza SF (baza de calcul), aplica procentul si adauga suma reprezentind majorarea de 5% din 2016
----- pensiile recalculate la 01.01.2016, precum si cele stabilite in 2016, cresc mult prin aplicarea majorarii de 5% din 2016 si intra in plata
----- pensiilor stabilite in 2017 li se aplica majorarea de 15% a SF (nu li se mai aplica majorarea de 5,25% din 2017), sint mai mari (decit cele aflate in plata) si intra in plata

- invatatorii si specialistii asociatiilor (port drapel fiind pasarica) cer Curtii de conturi sa controleze CPS/MApN si sa o determine sa adauge si ea majorarea de 5% (din 2016) la rezultatul actualizarii

- Curtea de conturi trimite o echipa de curteni care sa controleze si sa “stabileasca” adevarul

- rezultatele controlului au fost facute publice pe net
----- CPS/MApN sa aplice, la actualizare, si majorarea de 5% din 2016... cu grija sa nu depaseasca procentul de 85% (cu adaosurile lui) din baza de calcul
----- CPS/MAI a procedat corect aplicind, la actualizare, majorarea de 5% din 2016...dar a procedat “nelegal” depasind procentul de 85% (cu adaosurile lui) din baza de calcul
 Despre habarnismul (in cunoasterea si vorbirea despre) l.223/2015 de catre curtenii controlori am mai vorbit...
Bineinteles ca mi-am atras “nia, ura si dispretul” maselor largi populare pen’ca nu sustin cauza populimii necunoscatoare!

*******************

Asa, pentru divertisment caragialian, iacata ce spun curtenii controlori in Raportul cu rezultatele controlului la CPS/MAI:

 - “ii. Începând cu data de 30.06.2017, pensiile militare ... trebuie să aibă în componență indexarea/majorarea de 5% acordată în 2016, la care se adaugă ... actualizarea soldei de funcție cu 15% acordată de la 30.06.2017, ...”
(*asta insemnind ca, la actualizarea din iun.2017, TREBUIE sa se adauge si majorarea de 5% din 2016*)
 - dar, citeva rinduri mai jos, curtenii spun: “În consecință, se constată că ... prin adăugarea echivalentului valoric al indexării din anul 2016 peste cuantumul pensiei actualizate ... CPS MAI a acordat NELEGAL drepturi de pensie peste plafonul de 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28 din lege.”
(*asta insemnind ca, la actualizarea din iun.2017, NU TREBUIA sa se adauge si majorarea de 5% din 2016*).

 Daca nici asta nu dovedeste habarnismul curtenilor controlori... numai Caragiale o poate descîlci... (*„Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”*).

  Bineinteles ca invatatorii si specialistii asociatiilor continua cu tulburarea apelor pe temea ca iacata ca_curtenii de conturi au stabilit ca CPS/MAI a procedat corect, si ca CPS/MApN a procedat incorect!

Tot bineinteles... sustinatorii acestei idei aiuritoare (cu adaugarea, la actualizare, a majorarii de 5% din 2016) nu trebuie sa dispere. Sint suficiente exemple si de judecatori necunoscatori ai legilor salarizarii si pensiilor militarilor... existind posibilitatea sa se dea dreptate curtenilor controlori...
(*adica la CPS/MAI sa se recupereze “depasirea” procentului de calcul de la cei carora li s-a aplicat, la actualizare, si majorarea de 5% din 2016; la CPS/MApN sa se aplice, la actualizare, si majorarea de 5% din 2016, dar sa nu se aplice pentru ca ar depasi procentul de calcul*).

Bine’asa!

83 de comentarii:

  1. Domnule Alecu,spuneti-ne şi noua de unde au scos curtenii aştia faptul ca dacã depasesti plafonul de 85% nu se mai aplica indexarea/rile anterioare la o eventuala actualizare cum a fost în 2017? Care este art.de lege care a stat la baza luarii acestei dcizii?
    Va mulţumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anonim 17 martie 2021, 19:24
    La : "...spuneti-ne şi noua de unde au scos curtenii aştia faptul ca dacã depasesti plafonul de 85% nu se mai aplica indexarea/rile anterioare la o eventuala actualizare cum a fost în 2017?".

    Din : "Articolul 30 Pensia stabilită, recalculată și ACTUALIZATA în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.".

    Ei, in principiu, au dreptate!
    Numai ca, tot ei, habarnisti fiind, au pus problema "obligativitatii" aplicarii si a acelei majorari de 5% din 2016, neintelegind ca pensiile se actualizau conf. art.60/l.223/2015.
    Articol 60/l.223/2015 care spune CLAR cum se facea actualizarea:

    "Articolul 60 (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad... și/sau solda de funcție... militarilor, ... în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 ...astfel:
    a) potrivit gradului militar...avut ...și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în (*cele*) 6 luni consecutive, ...".

    Atit si nimic mai mult!
    Baza de calcul rezultata in urma majorarii SG si/sau SF, si procentul de calcul din ultima decizie de pensie!
    Nici un alt adaos! Nici vreo indexare/majorare anterioara!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă treceți articole din Legea valabila la acea vreme asa rezulta... Erori cum au interpretat și cei de la Curtea de Conturi...
    Iată articolele din Legea 223 complete la date de 1 iulie 2017....

    Art. 59.
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

    (2) Indicatorii prevăzuți la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

    (3) În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (1) are valoare negativă, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.

    (4) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (1) au valori negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

    (5) Prevederile alin. (1) se aplică și drepturilor de pensie deschise în cursul anului.

    (6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.

    (7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației realizată pe anul precedent.

    Art. 60.
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

    a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

    b) în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

    (2) În situația în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptățite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție din ultimele 6 luni de activitate.

    (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile.

    (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    Legea se interpretează ținând cont de toate articolele... Iar la aliniatul 3 al articolului 60 se specifica clar ce indexare se elimina la actualizare cu trimitere la art 59...NUMAI INDEXAREA DIN ANUL ACTUALIZĂRII....PRIN URMARE NUMAI CEA DIN 2017...

    Și încă ceva... Militarii care s au pensionat după data de 1 iulie 2017 și pana la data 4 august 2017 când a fost dată oug 59 au primit pensii calculate dintr-o baza de calcul mărită cu creșterea SF cu 15% + indexarea de 5,25 % pentru ca asa prevedea legea ca se acorda indexarea și în cazul deschiderii dreptului de pensie în cursul anului Cfm art 59 alineatul 5....

    RăspundețiȘtergere
  4. Ha, ha ha... 🤣
    Moș Alecu se comporta ca un păsăroi atotștiutor..
    Păcat ca nu e ceea ce pretinde...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ha ha ha! Mos Alecu se comporta ca un păsăroi atotștiutor... 🤣 Păcat ca nu e ceea ce pretinde!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru ca unii cetateni spun prostii cit casa, prostii pe care le sterg atunci cind li se demonstreaza putinatatea dotarii neuronale...

    Iata ce ne spune un mare producator de mari prostii pe bloaga pasaricii:

    "Burebista17 martie 2021, 20:43
    Dacă treceți articole din Legea valabila la acea vreme asa rezulta... Erori cum au interpretat și cei de la Curtea de Conturi...
    Iată articolele din Legea 223 complete la date de 1 iulie 2017....

    Art. 59.
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

    (2) Indicatorii prevăzuți la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică.

    (3) În situația în care unul dintre indicatorii prevăzuți la alin. (1) are valoare negativă, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.

    (4) În situația în care indicatorii prevăzuți la alin. (1) au valori negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

    (5) Prevederile alin. (1) se aplică și drepturilor de pensie deschise în cursul anului.

    (6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.

    (7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflației realizată pe anul precedent.

    Art. 60.
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional și/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art. 29, 30 și 108 și în funcție de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:

    a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și a mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale căror drepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;

    b) în funcție de gradul militar/profesional deținut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu și media soldelor de funcție/salariilor de funcție deținute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.

    (2) În situația în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptățite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcție/salariilor de funcție din ultimele 6 luni de activitate.

    (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât și cele ale alin. (1), se aplică dispozițiile cele mai favorabile.

    (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

    Legea se interpretează ținând cont de toate articolele... Iar la aliniatul 3 al articolului 60 se specifica clar ce indexare se elimina la actualizare cu trimitere la art 59...NUMAI INDEXAREA DIN ANUL ACTUALIZĂRII....PRIN URMARE NUMAI CEA DIN 2017...

    Și încă ceva... Militarii care s au pensionat după data de 1 iulie 2017 și pana la data 4 august 2017 când a fost dată oug 59 au primit pensii calculate dintr-o baza de calcul mărită cu creșterea SF cu 15% + indexarea de 5,25 % pentru ca asa prevedea legea ca se acorda indexarea și în cazul deschiderii dreptului de pensie în cursul anului Cfm art 59 alineatul 5.... "

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu referire la comentariul lui @Burebista 17 martie 2021, 20:43...

      Initial ma batea gindu' sa raspund punctual textului "comis" de cetatean, da' o prostie debitata (care depaseste chiar si obisnuitele prostii pasaricesti) ma face sa detaliez:
      - cei care au lipsit de la orele de citire din clasele a III-a si a IV-a primare nu reusesc sa "scoata ideea principala" dintr-un text (in cazul de fata prevederile art.60/l.223/2015, forma valabila in iun.2017)... acestia devenind analfabetii functionali care cunosc literele, stiu sa le "combine" in cuvinte, da' nu stiu ce spun textele formate din acele cuvinte.
      - eu am prezentat, din art.60/l.223/2015 (forma valabila in iun.2017), numai ideea principala ... eliminind cuvintele redundante. Cuvinte care incurca intelegerea pentru mintile simplute si reduse (ca cea a cetateanului).

      Ștergere
  7. @Burebista 17 martie 2021, 20:43...
    Venind "la cestiune"...

    Nestiutorule mic care vrei sa te dai mare...
    Ai reusit sa dovedesti ca esti un mare nestiutor:
    - ideea principala a art.60/l.223/2015 (forma valabila in iun.2017) este ca actualizarea se face cu baza de calcul rezultata din majorarea SG si/sau SF si procentul de calcul din ultima decizie de pensie. Atit, si nimic mai mult! Adica nu se adauga nimic la acea actualizare!
    ---- ideea aceasta este “intarita” si de prevederile art.30/l.223/2015 care spune ca la pensiile actualizate nu se poate depasi procentul de calcul... iar adaugarea acelei majorari (de 5% din 2016) ar conduce la incalcarea acestei prevederi...
    ---- celelalte prevederi ale acelui articol prezinta ce se face cu rezultatul actualizarii (realizate conform ideii principale) in diferite situatii
    - vezi, nestiutorule mare, ca alin.(2)/art.60/l.223/2015 nu mai era valabil in iun.2017... el fiind abrogat inca din 01.01.2016 prin oug 57/2015
    - nestiinta maxima o dovedesti cu textele:
    ------- “Legea se interpretează ținând cont de toate articolele... Iar la aliniatul 3 al articolului 60 se specifica clar ce indexare se elimina la actualizare cu trimitere la art 59...NUMAI INDEXAREA DIN ANUL ACTUALIZĂRII....PRIN URMARE NUMAI CEA DIN 2017...” dupa care adaugi:
    ------- “Și încă ceva... Militarii care s au pensionat după data de 1 iulie 2017 și pana la data 4 august 2017 când a fost dată oug 59 au primit pensii calculate dintr-o baza de calcul mărită cu creșterea SF cu 15% + indexarea de 5,25 % pentru ca asa prevedea legea ca se acorda indexarea și în cazul deschiderii dreptului de pensie în cursul anului Cfm art 59 alineatul 5..”.
    ------- mai intii spui (corect, si cu textul legii) ca la pensiile stabilite in 2017 s-au aplicat ori majorarea de 5,25%, ori actualizarea cu cresterea de 15% a SF (bineinteles ca numai actualizarea... rezultatul fiind mai mare)
    ------ mai apoi vii si spui ca la pensiile stabilite in 2017 s-au aplicat ambele-amindoua maririle – si cea din majorarea cu 5,25% si cea din actualizare!

    Brava, bre!
    Cred ca nici pasarica, si nici marii “ginditori” de pe-acolo, nu te vor mingiia pe crestet pentru asemenea prostie incomensurabila!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Burebista 17 martie 2021, 21:37 si @Anonim 17 martie 2021, 21:38

    La: "Ha, ha ha... 🤣
    Moș Alecu se comporta ca un păsăroi atotștiutor..
    Păcat ca nu e ceea ce pretinde...".

    Mare nestiutor vezi raspunsurile de mai sus!
    *************
    "Succesuri" la stergerea prostiilor pe care le-ai debitat (pina nu le vad si marii ginditori pasaricesti... ca-ti scade calificativul)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @mosule alecu. Iertati-l cã e şi el mic.😀

      Ștergere
    2. @Gigi 18 martie 2021, 09:15
      La : "@mosule alecu. Iertati-l cã e şi el mic.😀".

      Mvai, da' eu l-am ajutat in dorinta lui de a fi mare!

      Ștergere
    3. @Gigi...

      La : "Gigi 18 martie 2021, 09:23
      Burebista@
      Vezi cã ai intrat în atentia MoSului Alecu.😂".

      Daca nu-i greseala de tastare e jigodism...n'așa???

      Ștergere
    4. Nu,am fãcut o gluma.Da,este gresealà de tastare.👍

      Ștergere
  9. Alin. 3 al articolului 60 era valabil la data de 1 iulie 2017, la fel și alineatul 5 al articolului 59....
    Aceste articole și alineate nu au fost modificate prin oug 57 dat de Cioloș în 2015 ci au fost modificate în 4 august 2017 de Oug 59 a LO Vasilescu....
    Dacă între 1 iulie (după creșterea SF cu 15 %) și 4 august 2017 când art 59 și 60 au fost modificate în totalitate prin oug 59, ba chiar cu aplicare a noilor prevederi de la 15 septembrie 2017...
    Cum se stabilea o pensie militară deschisa pe 15 iulie.???
    Reveritor la ceea ce a-ți scris cum ca mi era necesar sa treceți toate literele și alineatele ale articolelor... Cum adică sărim peste cele câte nu ne convin?? Asa au interpretat și cei de la CPS MApN... 🤣

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum e Moș Alecu? Când au fost modificate art 59,si 60 din Legea 223 inițială??
    Nu pe 4 august 2017 prin oug 59?
    OUG 57 a modificat pri derogare doar cuantumul indexarii pensiilor militare din 2016 cu 5%, puțin mai mult fata de cât ar fi reieșit din calculul după inflație 100% și 50% din creșterea reala a salariului mediu brut pe economie....
    Care pasarica greșește?? 🤣

    RăspundețiȘtergere
  11. In urma controlului Curtii de Conturi si a actiunilor in instanta, legat de acest control, se va stabilii ca toate CPS-urile au respectat legea, chiar daca au fost diferente de fond, in interpretarea si aplicarea legii. Asea cum instantele de judecata, chiar si acelasi complet de judecata, in aceleasi cauze si in aceeasi sedinta, a hotarat diferit, asa se va intampla si acum. Nimeni nu va restitui nimic si nimeni nu va primi nimic in plus la pensie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Știți de ce a fost abrogat alineatul 2 al art 60 de oug 57???
    Pentru ca în forma sa ar fi permis pensionarilor ca de fiecare dată când intervenea o creștere a soldelor de grad sau de funcție a celor din activitate să-și schimbe cele 6 luni alese pentru stabilirea bazei de calcul sau dacă nu depuneau cerere sa li se actualizeze luând în considerare salariile din ultimele 6 luni din activitate și nu cele alese de pensionari la recalcularea făcută începând cu 1 ianuarie 2016...

    RăspundețiȘtergere
  13. Știți de ce a fost abrogat alineatul 2 al art 60 de oug 57???
    Pentru ca în forma sa ar fi permis pensionarilor ca de fiecare dată când intervenea o creștere a soldelor de grad sau de funcție a celor din activitate să-și schimbe cele 6 luni alese pentru stabilirea bazei de calcul sau dacă nu depuneau cerere sa li se actualizeze luând în considerare salariile din ultimele 6 luni din activitate și nu cele alese de pensionari la recalcularea făcută începând cu 1 ianuarie 2016...

    RăspundețiȘtergere
  14. @Burebista 18 martie 2021, 11:19
    La : "...........Cum se stabilea o pensie militară deschisa pe 15 iulie.???........".

    Si ce are Sulla cu prefectura? Actualizarea cu sau fara majorarea din 2016 cu modul de stabilire a pensiilor in acea foarte mica perioada "bîlbîită"!

    La : "Reveritor la ceea ce a-ți scris cum ca mi era necesar sa treceți toate literele și alineatele ale articolelor... Cum adică sărim peste cele câte nu ne convin??".

    Se prezinta ideea principala a articolului 60/l.223/2015: modul de calcul a pensiei la actualizare... Cum am mai spus: celelalte texte ale art.60/l.223/2015 prezinta "ce se intimpla", in diferite situatii, cu pensia calculata conf. ali.(1)/art.60/l.223/2015.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensia nu se actializa la acea data ținând cont munai de litera a a art 60..ci în funcție de toate literele și alineatele care aveau legătură cu actualizarea.... Inclusiv art 60 alin 3 și art 59 alin 5

      Ștergere
  15. @Anonim 18 martie 2021, 11:40
    La : "...OUG 57 a modificat pri derogare doar cuantumul indexarii pensiilor militare din 2016 cu 5%....".

    Nu!
    A modificat mult mai multe!
    De revazut oug 57/2015!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știu foarte bine ce a modificat oug 57 la legea 223..
      Însă referitor la art 59 și 60 oug 57 a modificat doar procentul indexarii prin derogare de la art 59 și a abrogat alin 2 al art 60 pentru motivele pe care le-am scris mai sus...
      Alin 3 al art 60 a rămas în vigoare și trebuia aplicat la actualizarea din 2017 precum și alin 5 al art 59.

      Ștergere
  16. @Anonim 18 martie 2021, 11:48:
    La : "In urma controlului Curtii de Conturi si a actiunilor in instanta, legat de acest control, se va stabilii ca toate CPS-urile au respectat legea,.....".

    Putin probabil, dar posibil!
    In orice caz... deocamdata CPS/MAI trebuie sa "recupereze" majorarea de 5% (aia din 2016) acordata la actualizarea din iun.2017!
    La CPS/MApN... daca-i va obliga sa acorde acea majorare nu se'ntimpla nimic:
    - ei "refac" calculele actualizarii cu adaugarea acelei majorari
    - constata ca pensia actualizata depaseste cuanutmul calculat cu noua baza de calcul si procentul de calcul
    - "retrag" din actualizare acea majorare si pensia actualizata se incadreaza in procentul de calcul
    - gata!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Burebista 18 martie 2021, 11:55 (acelasi cu) @Anonim 18 martie 2021, 11:55
    La : "Știți de ce a fost abrogat alineatul 2 al art 60 de oug 57???
    Pentru ca în forma sa ar fi permis pensionarilor ca de fiecare dată când intervenea o creștere a soldelor de grad sau de funcție a celor din activitate să-și schimbe cele 6 luni.........".

    Nu!

    Din cauza ca acel alin.(2)/art.60/l.223/2015 era "special" pentru cei pensionati inainte de l.223/2015. Pensiile acestora urmau sa fie "actualizate" (recalculate) abia la prima majorare a SG si/sau SF la cei in activitate. Deci nici o legatura cu o eventuala posibilitate de re-alegere a celor 6 luni!

    RăspundețiȘtergere
  18. @Burebista 18 martie 2021, 15:15
    La : "Pensia nu se actializa la acea data ținând cont munai de litera a a art 60..ci în funcție de toate literele și alineatele care aveau legătură cu actualizarea.... Inclusiv art 60 alin 3 și art 59 alin 5".

    Pensia se actualiza STRICT conf. definitiei de la alin.(1)/art.60/l.223/2015! Pen'ca de aia a fost scrisa "definitia" modului de calcul a pensie actualizate!

    RăspundețiȘtergere
  19. @Burebista 18 martie 2021, 15:18
    La : "Știu foarte bine ce a modificat oug 57 la legea 223..".
    Nu se prea vede si intelegerea acelo modificari!

    La : "Alin 3 al art 60 a rămas în vigoare și trebuia aplicat la actualizarea din 2017.".

    S-a aplicat pensiilor stabilite in 2017. Acestora le-a fost "aplicata" actualizarea deoarece producea efecte mai mari decit cele produse de majorarea cu 5,25%!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alin 3 nu se aplică numai pensiilor deschise în 2017 ci a tuturor pensiilor cărora le-au fost aplicate art 59. Deci și celor anterioare din 2016 sau mai vechi și care aveau deja incluse în cuantumul lor indexarea din 2016...
      Alin 3 spune clar ca se elimină doar indexarea din anul actualizării dacă este mai mică decât actualizarea și chiar a fost cu aproximativ 2,5%...
      Du scrie în alin 3 ca se elimină toate indexarile din anii trecuți.
      A fost o scăpare a legiuitorului.
      Dacă știți proiectul de lege Plx 199 acolo cei de la mapn și mai au introdus un articol clar ca la o eventuala actualizare a pensiilor prin echivalare cu salariile celor din activitate se elimina TOATE INDEXARILE. Ori în legea 223 inițială se elimina doar cea din anul actualizării Cfm alin 3 art 60.

      Ștergere
    2. Domnule mos Alecu
      Sunt pensionar MAI (cadru militar in rezerva) din 01. 06. 2017. In adresa CSP de inaintare a deciziei de actualizare a pensiei cu nr si data din mai 2018 mi s-a comunicat ca s-a efectuat actualizarea drepturilor de pensie cf art.60.alin (1) din L 223/2015 in forma legislativa de la data 30.06.2017 corelat cu art.II alin (3) lit b) din L 152/2017. De asemenea se mentioneaza in adresa ca astfel CSP a procedat la actualizarea cu 15% a cuantumului brut al soldei de functie pentru perioada folosita la stabilirea bazei de calcul necesare stabilirii/recalcularii drepturilor de pensie in care am ocupat o functie specifica cadrelor militare, operatiune reliefata la lit i) de la pct IV din baza de calcul din Buletinul de calcul anexat deciziei si care a condus la modificarea pozitiva a mediei soldelor lunare brute realizate la functia de baza, actualizate . Totodata, se precizeaza ca avand in vedere art.60 alin(3) din L 223/2015 in forma legislativa de la data 30.06.2017, respectiv faptul ca in anul in care pot fi aplicate atat prevederile legaleprivind indexarea/majorarea pensiilor militare de stat cat si cele privind actualizarea se aplica dispozitiile cele mai favorabile, incepand cu data de 30.06.017 drepturile dumneavoastra de pensie nu mai pot fi majorate cu procentul 5,25%, prevazut de art. 12 alin (2) din O.U.G nr.99/2016. In urma calculelor efectuate la data de 30.06.2017, a rezultat un cuantum brut al pensiei in care este inclusa si actualizarea soldei de functie respectiv de..... lei, mai mare fata de cuantumul brut al pensiei rezultat in urma majorarii cu procentul de 5,25% a drepturilor de pensie aferente anului 2017, respectiv de .... lei. In acest sens incepand cu iunie 2018 mi s-a pus in plata pensia actualizata( cu noul cuantum al pensiei actualizat) si mi s-au achitat diferentele rezultate pentru perioada 30.06.2017-31.05.2018.
      Avand in vedere cele relevate, va rog sa-mi spuneti daca urmare constatarilor celor de la Curtea de Conturi s-ar impune sa-mi fie retinuta/sa se recupereze o eventuala suma acordata fara a fi conforma cu prevederile legale aplicabile.
      Multumesc mult pentru un eventual raspuns

      Ștergere
    3. Nu vi se va retine nimic dvs. Totuși dacă ați fi ieșit la pensie o luna mai târziu începând cu 2 iulie a-ți fi beneficiat în plus la pensia brută de atunci de 5,25% indexarea din 2017.

      Ștergere
  20. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai asta spun eu ca în alin 3 al aceluiași articol 60 nu scrie ca se elimina toate indexarile anterioare vi doar cea din anu respectiv. Chiar și curtea de conturi a spus asta, ca indexarea din 2016 trebuia deja sa fie inclusa în pensie la 1 ianuarie 2017, iar la actualizarea din iulie 2017 sa se aplice ori indexarea 5,25 ori actualizarea SF la cuantumul respectiv.
      Apoi au dat cu mucii în fasole cu art 1iii când au spu ca indexarea anterioara se aplica doar dacă procentul de pensie conform vechimii este mai mic decât 85%....
      Cu alte cuvinte un pensionar militar pensionat în 2016, de exemplu, având o vechime de doar 25 ani în serviciu și cumulat 30 ar fi primit o pensie militară de 65%+5(spor)+9(p supl) =79% din baza de calcul...
      Acesta la actualizare Cfm deciziei CC a primit tot 79 % din baza de calcul actualizată însă a primit în plus și indexarea de 5% din 2016 pentru ca, cu tot cu aceasta, nu a depășit plafonul de 85% din noua baza de calcul....
      Astfel au aplicat cri de la SRI Cfm schemei făcute de Curtea de Conturi după control.
      Ori cei care au avut vechime mai mare decât 37 cumulat + 9 P supl =45 nu au primit nimic din indexarea 2016...

      Ștergere
  21. @Burebista 18 martie 2021, 15:51
    La : "Alin 3 nu se aplică numai pensiilor deschise în 2017 ci a tuturor pensiilor cărora le-au fost aplicate art 59. Deci și celor anterioare din 2016 sau mai vechi și care aveau deja incluse în cuantumul lor indexarea din 2016..."...

    Tuturor pensiilor li se aplica, la actualizare, definitia modului de calcul (alin.(1)/art.60/l.223/2015)...
    Daca din acel calcul (de actualizare) rezulta un cuantum mai mare decit cuantumul aflat in plata (cel care "continea" toate majorarile/indexarile), acest cuantum mai mare intra in plata - adica se elimina toate majorarile/indexarile!
    Daca din acel calcul (de actualizare) rezulta un cuantum mai mic decit cuantumul aflat in plata (cel care "continea" toate majorarile/indexarile), cuantumul mai mare ramine in plata - adica se elimina actualizarea!
    Asta inseamna aplicarea acelui alin.(3)/art.60/l.223/2015!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Burebista 18 martie 2021, 16:33
    La : " Chiar și curtea de conturi a spus asta, ca indexarea din 2016 trebuia deja sa fie inclusa în pensie la 1 ianuarie 2017, iar la actualizarea din iulie 2017 sa se aplice ori indexarea 5,25 ori actualizarea SF la cuantumul respectiv.".

    Tot o spun din 2020 : curtenii controlori, niste habarnisti completi, au dat cu muci'n fasole in tot ce au spus. Si in "anularea" alin.(1)/art.60/l.223/2015 modificind modul de calcul al actualizarii; si in "vitalizarea" complet aiurea a acelui art.30.

    Repet: La : "Tuturor pensiilor li se aplica, la actualizare, definitia modului de calcul (alin.(1)/art.60/l.223/2015)...
    Daca din acel calcul (de actualizare) rezulta un cuantum mai mare decit cuantumul aflat in plata (cel care "continea" toate majorarile/indexarile), acest cuantum mai mare intra in plata - adica se elimina toate majorarile/indexarile!
    Daca din acel calcul (de actualizare) rezulta un cuantum mai mic decit cuantumul aflat in plata (cel care "continea" toate majorarile/indexarile), cuantumul mai mare ramine in plata - adica se elimina actualizarea!
    Asta inseamna aplicarea acelui alin.(3)/art.60/l.223/2015!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pensiile sunt blocate cine știe până când. Despre ce vorbim?

      Ștergere
  23. Și ce rost au aceste precizări ale L223 din moment ce nu se aplică? Fiind blocați până și la actualizarea cu rata inflației. Știe cineva ce se va întâmpla pe viitor. Numai minciuni de politruci.

    RăspundețiȘtergere
  24. @Fsafety 18 martie 2021, 19:01
    La : "....va rog sa-mi spuneti daca urmare constatarilor celor de la Curtea de Conturi s-ar impune sa-mi fie retinuta/sa se recupereze o eventuala suma acordata fara a fi conforma cu prevederile legale aplicabile.".

    Din hotarirea prezentata (cea de la link-ul din postare) rezulta ca cererea CPS a fost respinsa... indirect insemnind ca decizia Curtii de conturi ramine valabila!
    Mai sint niste "chichite" avocatesti de care (probabil) vor uza cei de la CPS...dar, pina la rezolvarea acelor "chichite", CPS este obligata sa aplice decizia Curtii de conturi. Adica sa va retina sumele acordate prin depasirea procentului de calcul.

    Odata cu decizia de recuperare ar trebui sa primiti o noua decizie (de revizuire) prin care pensia dvs. "revine" la cuantumul de dinainte de actualizare (cel caruia i se aplicase majorarea de 5,25% din 2017).
    Diferenta dintre acest cuantum (cel cu majorarea de 5,25%) si cel rezultat din acea actualizare (la care s-a adaugat si majorarea de 5% din 2016) este suma care trebuie recuperata...
    Inmultiti aceasta diferenta cu 36 (termenul de prescriptie) si aflati care este suma totala pe care trebuie sa o returnati...
    Prin decizia de recuperare (sau adresa de inaintare a ei) vi se va propune sa platiti integral, sau prin retineri lunare de max 1/3 din drepturile de pensie...

    Neplacuta... dar asta'i situatia!

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu sunt pensionat în iunie 2017 nu am adăugată indexarea din 2016 ci doar indexarea din de 5,25 din 2017 dar care din 30.06.2017 s-a regularizat cu actualizarea, adică s-a acordat numai creșterea data din actualizare nu și cea din indexare cu 5,25%. Nu înțeleg legătura cu indexarea de 5% din 2016.

    RăspundețiȘtergere
  26. @Fsafety 18 martie 2021, 20:39
    La : "Eu sunt pensionat în iunie 2017 nu am adăugată indexarea din 2016".

    Scuze, scuze si iar scuze!
    Cuplat fiind eu pe situatia recalculatilor si a celor pensionati in 2016... n-am sesizat data pensionarii dvs.!
    Inc'odata... scuze!

    Pensionat find dvs. in 2017 nu aveti nimic de returnat!

    Cele spuse de mine referitor la acele recuperari sint valabile/folositoare NUMAI pentru cei "recalculati" sau pensionati in 2016!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și numai pentru militarii din MAI pensionați înainte și inclusiv de data 31.12.2016 nu și pentru polițiștii nin MAI sau ANP

      Ștergere
  27. Menționez ca pt stabilirea pensieiam mi s a aplicat un procent de 80% (cf art 29 și art 108 din L 223/2015) la baza de calcul, la care s a adăugat majorarea cf art 11 din L 80/1995. Cu aceste detalii și cel privind indexarea de 5% din 2016 la care am făcut referire anterior cat ar trebui sa dau înapoi? Mulțumesc mult pt răspunsurile dvs. În

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ți-a răspuns Moș Alecu mai sus... Nu trebuie să dai nimic înapoi.

      Ștergere
    2. Ți-am scris și eu mai dus. Dacă ai fi ieșit la pensie peste o luna și o zi, pe 2 iulie 2017 ai fi avut pensia mai mare cu 5,25%. Probabil te-ai grăbit datorita zvonurilor de atunci ca se va modifica legea 223, ceea ce s-a și întâmplat însă pe 4 august 2017...cu aplicare de la 15 septembrie.

      Ștergere
  28. Ce ne facem noi romanii (militari) daca vin americanii si ne dau cu bombardeaua si ne rupe sandramaua de la CPS MApN ? Va propun sa constituim un fond de solidaritate , "la cutremur" undeva la 10% din netul pensiei si sa sprijinim VIP-urile din conducerea CPS MApN afectate de mania lui Dumnezeu, pt tradarea camarazilor. Putem discuta si de sustinerea materiala a urmasilor acestora ?

    RăspundețiȘtergere
  29. Pen'ca Burebista s'a re-botezat Pompilius Maximus... toate referirile la Burebista vor fi intelese ca fiind la Pompilius Maximus!

    RăspundețiȘtergere
  30. Si in interpretarea lui Mos Alecu toate pensiile se vor egaliza in mod comunist la 85% indiferent cat ai muncit si vor fi inghetate pe vecie indiferent daca o paine va costa 100 de lei.
    Frumos rationament economico-juridic.

    RăspundețiȘtergere
  31. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  32. @vasile iosif 20 martie 2021, 10:39
    La (***tot textul pentru a ramine pentru "posterioritate" - ca_cu posteriorul a fost gindit***) : "Si in interpretarea lui Mos Alecu toate pensiile se vor egaliza in mod comunist la 85% indiferent cat ai muncit si vor fi inghetate pe vecie indiferent daca o paine va costa 100 de lei.
    Frumos rationament economico-juridic.".

    La : "Si in interpretarea lui Mos Alecu".
    Nu este interpretarea mea!
    Este interpretarea celor pe care, in urletele populimii, i-ati chemat sa va interpreteze legea. Si v-au interpretat-o de v-a facut praf! Ei (curtenii controlori si "interpretori" ai legii fiind la fel de hebarnisti ca si voi).

    La : "...pensiile se vor egaliza in mod comunist la 85%..."
    Procentul de calcul nu este elementul hotaritor al "dimensiunii" pensiei!
    Mai "se ezista" si marimea bazei de calcul (care produce diferentieri la pensii), si mai "se ezista" si art. 108 (ăla cu sporul pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara)... care iarasi produce diferentieri la pensii...

    Adica... pe linga prostia neintelegerii modului de calculare a actualizarii din iun 2017; pe linga prostia instigarii Curtii de conturi sa faca acel control; pe linga aiurelile debitate, ca rezultat al controlului, de catre curtenii controlori... acum se vine si cu prostii inepte pe baza ineptiilor scrise de curtenii controlori!

    Bine, bre! Dati-i inainte!

    RăspundețiȘtergere
  33. Nerespectarea prevederilor legale, de catre CPS MApN in stabilirea drepturilor de pensie,au fost lucrari de exceptie si tratate ca atare dpv a salalizarii pt fatuca doctorita, Dumnezeu nu doarme in asemenea situatii si ii pedepseste pe nelegiuite !

    RăspundețiȘtergere
  34. Domnule Alecu,datorita faptului ca mulţi m-au întrebat şi nu am stiut sã le raspund,mai bine spus am evtat sã le raspund prntru a nu le spune vreo prostie, va întreb:
    Stim ca poliţiştii şi functionarii din penitenciare(politistii penitenciaristi),au fost sariti in prima Faza de la actualizare,dar şi lor li s-au actualizat pensiile începând cu 01.10.2017,acelora care au ieşit la pensie cu acea data.Cu aceştia cum se procedeazà cnf.Deciziei Curtezanilor?
    Mulţumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  35. Apropos, ca zisesi de pensia suplimemtara.
    Pai si ea se plateste sau se confisca in aceeasi nota a egalizarii la 85 %.
    Adica desi am platit toti primesc numai unii.
    Ura, Ura, Ura, traiasca Marx, Engels si ...L....nu, ca asta era rus.
    Egalitate, fraternitate,etc.
    Ha,ha,...pamflet.

    RăspundețiȘtergere
  36. Am si eu o intrebare pt Curtea de Conturi: Este o extensie a politicului sau doreste sa-si respecte fisa postului, pt care-si merita si drepturile salariale ?

    RăspundețiȘtergere
  37. @vasile iosif 20 martie 2021, 14:17
    La : "Apropos, ca zisesi de pensia suplimemtara. Pai si ea se plateste sau se confisca in aceeasi nota a egalizarii la 85 %.".

    Pen'ca am prostul obicei de a recunoaste cind gresesc... Da! Sporul pentru contributia la pensia suplimentara este in acel 85%!
    Eu vrusei sa spun de spoarul pentru OMM/SOSP!
    Si, pen'ca tot o balangani cu "egalizarea", vezi ca acum este valabila limitarea net la net... n'ăi fi vrind sa spui ca si salarizarea este tot in nota egalizarii!!!

    RăspundețiȘtergere
  38. @Anonim 20 martie 2021, 13:05
    La : "...Stim ca poliţiştii şi functionarii din penitenciare(politistii penitenciaristi),au fost sariti in prima Faza de la actualizare,dar şi lor li s-au actualizat pensiile începând cu 01.10.2017,acelora care au ieşit la pensie cu acea data.Cu aceştia cum se procedeazà cnf.Deciziei Curtezanilor?"

    Nu!
    Politistilor-politisti si politistilor de penitenciare (care au iesit la pensie dupa 01.10.17) nu li s-au ACTUALIZAT pensiile!
    Le-au fost STABILITE/calculate pensiile cu noile salarii de functie (cele de dupa majorare)!
    Celor iesiti la pensie inainte de 01.10.17 nu li s-a "intimplat" nimic... deoarece prevederile privind ACTUALIZAREA PENSILOR erau abrogate de la data de 15.09.17!

    RăspundețiȘtergere
  39. @Anonim 20 martie 2021, 12:37
    La : "Nerespectarea prevederilor legale, de catre CPS MApN in stabilirea drepturilor de pensie,au fost lucrari de exceptie si tratate ca atare dpv a salalizarii pt fatuca doctorita,".

    Puteti detalia/explica ce ati vrut a spune???

    RăspundețiȘtergere
  40. @Anonim 20 martie 2021, 14:27
    La : "Am si eu o intrebare pt Curtea de Conturi: Este o extensie a politicului sau doreste sa-si respecte fisa postului, pt care-si merita si drepturile salariale ?".

    Toate institutiile sint "extensii" ale politicului!
    Politicul hotaraste ce si cum se face in toate domeniile de activitate!

    Chestia este ca Curtea de conturi n-ar fi facut acel control daca nu era "instigata" de niste năuci-hăbăuci, nestiutori ai legii, de-alde invatatorii, specialistii asociatiilor si pasarici jumulite!
    Iar curtenii controlori au reusit performanta de a dovedi ca necunoasterea legii de catre "instigatorii" controlului poate fi depasita de necunoasterea legii de catre ei, controlorii!

    RăspundețiȘtergere
  41. Sunt de acord cu dumneavoastra, atunci cand se sacrifica statul de drept toate institutiile statului sunt "extensii" ale politicului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-i aceea "stat de drept"??? Că nimeni nu are si nu spune o definitie!!!

      Toti folosesc sintagma atunci cind vor sa impuna vointa politica a cuiva impotriva unei populimi care pune botu' la lozinca "statul de drept"!

      Ștergere
  42. Si daca mai confisca si ceva vechime militara, conditii de munca si stagiu civil adaugat gata, ne-a nivelat pe toti cu excavatorul ca in filmele cu mafioti.
    Ura, Ura, Ura, Traiasca si infloreasca..PCR redivivus,
    Armata populara, ce NATO , ce Armata UE, TEXTE.
    Sanatate la toti colegii sa ne pregatim de Pasti...pana nu-l confisca si pe acesta in "buna" traditie mentionata anterior.
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  43. Unii cetateni romani au constatat ca intr-un stat de drept cu numele Romania, o lege in speta 223/2015 s-a aplicat diferit pentru pensionarii militari din SNAp si au solicitat un control din partea Curtii de Conturi la CPS-uri, institutie care are si obligatia si dreptul de control privind folosirea banului public. Ce interes aveti Dl Alecu sa-i faceti pe acesti cetateni "nauci-habauci" ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : "Ce interes aveti Dl Alecu sa-i faceti pe acesti cetateni "nauci-habauci" ?".
      N'am nici un interes! Decit ca cei care n'au timp sau "deprinderi" de a citi si'ntelege legile sa nu se mai ia dupa toti habarnistii nauci-habauci!
      N-ar fi fost nauci-habauci daca citeau legea si'ntelegeau ca CPS/MApN a aplicat corect legea!

      Ștergere
  44. @vasile iosif 20 martie 2021, 16:56
    La : "Si daca mai confisca si ceva vechime militara, conditii de munca si stagiu civil adaugat gata, ne-a nivelat pe toti cu excavatorul ca in filmele cu mafioti.
    Ura, Ura, Ura, Traiasca si infloreasca..PCR redivivus,
    Armata populara, ce NATO , ce Armata UE, TEXTE.
    Sanatate la toti colegii sa ne pregatim de Pasti...pana nu-l confisca si pe acesta in "buna" traditie mentionata anterior.
    Cu stima,".

    Gata pe ziua de azi!
    Ai trecut la cunoscuta lozincareala bla, bla, bla...

    RăspundețiȘtergere
  45. In MApN exista o Directie de audit intern, care a verificat cel putin odata si CPS MApN privind respectarea legalitatii, inclusiv actualizarea pensiilor datorita cresterii SF la activi cu 15%. Aceasta directie, inclusiv structurile componente (de tip sectii) sunt incadrate cu oameni care stiu legea. Dl Alecu si dumneavoastra stiti legea, poate ca ati si lucrat pe linia auditului intern.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim 20 martie 2021, 18:58
      La : "...poate ca ati si lucrat pe linia auditului intern.".

      Nu! Pe vremea mea nici nu se "ezista" asa ceva...
      Singurele verificari erau cele facute de structurile de "revizie"...

      Dar, da! Faceam un fel de audit la modul cum mi se stabilea solda!...
      Finantistul unitatii facindu-ma sa am serioase motive sa cred ca "poate gresi"!...
      Dupa ce am iesit la pensie am cautat sa inteleg si eu ce si cum cu legile salarizarii si ale pensiilor.. asa ca, in prezent, am o "biblioteca" destul de cuprinzatoare cu actele normative de acel gen...

      Ștergere
    2. In perioada 03.09.2012 – 09.10.2017, Director al Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale a fost Col.LUCA Ctin, ulterior numit Seful Directiei Audit si avansat la gradul de General de Brigada 2 ani mai tarziu !
      Deci Actualizarea din iunie 2017 a fost inceputa de Dr.Luca si finalizata de dr.Andritoiu Mihaela si DA, in primul an de mandat, a facut un Audit intern la CPS tocmai pentru perioada cand ocupa functia de Director al CPS-MApN..!!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  46. Răspunsuri
    1. Adevarat! Acum,au ramas puii lupului care continua ce a început predecesorii lor.
      Asta cu...Curtenii a pus capac.

      Ștergere
  47. Chiar nu inteleg.
    Unora de pe-aici, care scriu si apoi gandesc, le-au explicat instantele de judecata CE si CUM.
    Vorbesc de sentinta civila nr. 3758/31.07.2020 a Tribunalului Bucuresti si decizia civila nr. 434/01.02.2021 a Curtii de Apel Bucuresti.
    Daca nici dupa ce au citit ( le-or fi citit oare ?! ) cele 2 hotarari nu inteleg ... este clar ca nu poate da decat cu minus ceea ce au in tartacuta.
    In contrapartida, daca nu mi-a iesit ( nici nu avea ce sa-mi iasa, actiunea fiind si prost gandita, si prost conceputa ), macar la lozinci sa-i dau inainte...
    Hai, ca suntem de rasu-plansu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Iată cât avea stabilită pensia militară petentul la care faceți referire cu decizia 434/01.02.2021, în decembrie 2016...si care ar fi vrut recalcularea și actualizarea pensiei potrivit HG 1din 2017 cu luarea în considerare a soldei de funcție la nivelul salariului minim brut pe economie zice el de 1665 lei , însă curtea de apel i a respins apelul motivând ca salariul sau brut care a stat la baza stabilirii pensiei militare a fost în cuantum mult mai mare decât salariul minim brut pe economie.
      Între timp chiar și curtea constituțională s a pronunțat pe acest aspect..
      Citiți totuși despre ce cuantum al pensiei militare era nemulțumit petentul mai jos... 👎
      Prin decizia de actualizare nr. _____/3 din 20.08.2018, un cuantum brut al pensiei militare de stat de 9.319 lei .
      În ianuarie 2017 i a mai fost indexata cu 5,25 % și a ajuns 9808 lei....+1.3%+4.6%= 10393 lei are în prezent brut și 9554 lei net... 🤣 1960 euro lunar... O fi rău???

      Ștergere
  48. Mr.John,
    Cand, in ordine ierarhica, de la CCR in jos, adica ICCJ, CAB, TMB, ti se spune oficial ca este corect, moral si legal:
    1. Ca pensia militara sa fie la cheremul tuturor nesimtitilor, adica nu e un drept castigat.
    2.Ca dreptul la pensie sa fie garantat dar nu si cuantumul, adica esti proprietarul casei dar nu poti locui in ea.
    3.Ca sa ti se fure pensia suplimentara pt.care ai platit contributii suplimentare si care trebuia sa se plateasca indiferent de cuantumul pensiei militare.
    4.Ca sa ti se fure stagiul civil adaugat dupa trecerea in rezerva, in afara oricarui raport de serviciu cu MAPN si contributiile platite.
    5.Ca sa ti se fure OMM prevazut de o alta lege.
    6.Ca sa nu ti se plateasca conditiile de munca in integralitate, acelea care nu se platesc in timpul activitatii.

    Desi nu sunt adeptul proverbelor dedicate caprelor va marturisesc sincer ca astept cu nerabdare ca neomarxistii sa le dea si magistratilor o lectie de drept aplicat pensiilor lor, sa le explice cum e cu dreptul golit de continut, sa le explice cum e cu neretroactivitatea pt.viitor, ha,ha, sa le explice cum e cu nesimtirea, cu riscurile militaresti pe care si le-au asumat,etc.
    Si apoi mai vorbim...
    Apropos, Mos Alecu avea nevoie de sustinere?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rationament doar partial adevarat.
      Sunt colegi de-ai nostri care au avut in intreaga activitate an/an vechime - V.M., scafandri, parasutisti, forte speciale, SIPI de la politie etc.
      Un calcul elementar.
      La 22 ani a terminat scoala.
      La 55 s-a pensionat.
      Vechime - 33 ani.
      Vechime cumulata - 66 ani (trecem de ridicolul situatiei, acela ca dupa fisa de pensie a inceput munca cu 10 ani inainte de a fi conceput).
      Cuantum pensie - 65% + 41% = 106%.
      Contributie pentru pensia suplimentara - 106% + 9% = 115%.
      Spor OMM/ SOSP - 20%, adica 115% + 23% = 138%.
      Am o singura intrebare - de ce naiba nu s-a facut direct pensionar militar?!
      Ca are pensia cu 38% mai mare decat brutul omologului sau din activitate ( iar celui in activitate i se ia 41,5% cred, ca dari).
      Elementar - la 1000 lei brut cel in activitate are 585 lei, iar cel la pensie are 1380 lei ( minus impozitul de 10% pentru ce depaseste 2000 lei).
      Adica pensie este de 2,5 X mai mare decat salariu.
      Sunt in aceeasi situatie, dar lasa-o dracului ca nu tine.
      Deloc.
      Si am o si singura observatie - liberul acces la justitie a fost garantat, asa-i ?!
      Hotararea este definitiva.
      Ce rost mai au crosetarile pe marginea ei ?!
      Nu m-a impiedicat nimeni sa ma apar cum cred de cuviinta, dar dupa ce au vorbit judecatorii ... orice discutie este inutila.
      Rationamentul este identic si daca hotararea ar fi fost favorabila.
      Asa ca ... e pacat de consumul inutil de nervi, resurse si cuvinte.
      Nu se mai poate face nimic si este corect sa fie liniste de-acum.
      Restul, cu toatele, sunt vanare de vant.

      Ștergere
  49. @vasile iosif 21 martie 2021, 20:15
    La : "Mr.John,
    Cand, in ordine ierarhica, de la CCR in jos, adica ICCJ, CAB, TMB, ti se spune oficial ca este corect, moral si legal:".

    Nu "se ezista" nici o ierarhie intre CCR si ceilalti...

    In situatia expusa se aplica vorba romaneasca : "Când doi îţi spun că eşti beat, du-te şi te culcă".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o propunere de lege ferenda :
      Fiecare pensionar militar sa mearga la C.P.S. si sa ceara pensie cat crede el de cuviinta ca trebuie sa i se dea.
      Iar C.P.S. sa se conformeze si sa-i dea sa se sature.
      Dar fac pariu ca nici atunci nu ar fi toti multumiti intrucat vor fi fiind vreunii care isi vor manca degetele ca nu au cerut si micsorarea pensiei fostului coleg.
      Vai si amar ce-am ajuns fugind dupa ochiul dracului.

      Ștergere
    2. Mosule... am gresit.
      Este postul Pastelui.
      Hai sa le lasam pentru dupa...
      Sarbatori cu bine, dar mai ales sanatoase ... ca bani de-o paine om avea oricare dintre noi, iar apa e gratis, in curtea bisericii.

      Ștergere
    3. @stef.john 22 martie 2021, 20:15
      La : "Mosule... am gresit.".

      Nu inteleg despre ce "greseala" vorbiti!!!

      Ștergere
    4. Ba da, Mosule.
      Intelegi mai bine decat pot exprima eu in cuvinte.
      Sunt oameni care nu inteleg ca legea este relativa, ca dreptatea lor este relativa.
      Ca viata, ea insasi, este relativa.
      Si nu inteleg ca, uneori, trebuie sa cedeze, sa se resemneze, sa admita ... ca doar atat a putut fi sa fie.
      Si-si continua o lupta surda, inutila, cronofaga, devoratoare constanta de oameni si destine... de parca, pentru ei, vor fi trase nu 3, ci 17 salve - sa fie cu una in plus fata de altii, ca sa se bucure vazandu-i ramasi cu gura cascata pe cei ce maine vor ajunge tot acolo.
      Iar altii inca se uita in gura lor spunand ca dreptate avea acel Ne'a X ... ai vazut cum a luptat el, cum nu a cedat, cu cata onoare nu a acceptat infrangerea ?!
      Eheiii ... Daca toti am fi avut taria de caracter a acestui Ne'a X ... departe ar fi ajuns Tara asta !!!!
      Cam asa este lupta aceasta in mediul virtual.
      Se intarata unii pe altii, unii cu altii - nu inteleg, dar pleaca la razboi cu ranita goala, cu sufletul pustiit si doar datorita... neghiobului de judecator nu i s-a dat si lui un os cu mai multa carne pe el.
      Despre oameni de tipul acesta vorbesc si lor le cer iertare pentru ca-i judec in postul Pastelui.
      Iar ei nu vad si nu inteleg ca nu-i egal un fel de sef de cabinet la ministru cu amaratul care a stat cu anii departe de casa, care a prins luni si luni de aplicatii in noroaie si ger, care a fost radiat (radiolocat) de-a ajuns la putin peste 50 de ani o conserva, care cand se desprindea de la sol isi simtea organele interne lipite de ceafa, care cara in spate toata presiunea apei pana in adancuri, care ...
      Ei bine, nu !
      Doar el, cel incaltat cu pantofi lacuiti, este nedreptatitul sortii. El care a avut an/an vechime adunata pentru ca, uitandu-si coatele pe geam, uita ca alaturi de el colegii lui plang cu adevarat de nevoi, de griji, de teama.
      Si lui trebuie sa i se dea.
      Apoi iti face o lista cu nemultumirile avute, mai lunga decat lista tuturor realizarilor dintr-o viata traita asa cum a fost traita.
      Nemultumitului i se ia darul.
      Cata dreptate aveau cei care ne-au lasat povetele lor drept singura mostenire...
      Despre de din astia vorbesc si lor le cer iertare ca incerc sa le explic cat de efemere sunt dorintele lor netrebnice.
      Noapte buna sau buna dimineata, Mosule !

      Ștergere
  50. Da, cu conditia ca cei care iti spun aceasta sa nu fie platiti sa o faca.
    Deocamdata aceasta este situatia.
    Un Paste fericit.

    RăspundețiȘtergere
  51. Am si eu o intrebare care ma framanta si ma expune la virusi , mai putin covid xxl, de ce Andritoiu inca nu-i general, de ce Luca, de ce Rosu au ajuns generali inaintea ei ? Gradul de general este politic, si cine a facut politica mai multa ?

    RăspundețiȘtergere
  52. Sa-i faci o întrebare d-lui ministru,de unde sa stim Noi? Oricum,doamna in cauza este unsa acolo director pe timpul LOV,ce mi-a duc aimte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Olguta a adus-o in gentuta si a plantat-o pe Mihaela la CPS in 2017, iar Raluca l-a adus tot din Craiova pe Daniel BACIU(membru cu vechime in PDL/PNL), si l-a asezat pe scaunul de Presedinte CNPP !
      Ce tupeu au Oltenii astia d-le, cauta numai Functii de SEFI..!!

      Ștergere
    2. E cunoscut faptul asta!Au coatele ascutite;-)

      Ștergere