Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

22 noiembrie 2020

Privind spre viitor

 Anu' trecut, pe vremea asta, spuneam:
"Daca nu se modifica l.223/2015, si daca mai intereseaza pe cineva: indexarea pensiilor militare in 2021 va fi de vreo 3,6% - 3,8%!
Pentru cine a uitat... indexarea in 2020 ar trebui se fie (daca nu se'ntimpla cine stie ce "nefacute") de 4,6%!"
"Istoria" a aratat c'asa a fost... Indexarea in 2020 a fost de 4,6%!...
Pentru viitorime, vorbind pe textele actuale ale l.223/2015...
Daca nu se modifica l.223/2015, si daca mai intereseaza pe cineva: indexarea pensiilor militare in 2022 va fi de vreo 2,4% - 2,6%!
Pentru cine a uitat... indexarea in 2021 ar trebui se fie (daca nu se'ntimpla cine stie ce "nefacute") de 3,8%!

25 de comentarii:

  1. De ce numai..... 2,8 %...... Numai atât de mic a fost procentul inflației pe primele 10 luni din anul acesta..... Sau cumva INS-ul este subordonat politic.... Iar prognozele sunt..."CUM SE DICTEAZĂ".... Ne întrebăm și noi...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Militar de carieră 22 noiembrie 2020, 19:35
    La : "De ce numai..... 2,8 %..".
    Intelegind ca va referiti la indexarea din 2021...
    Nu este 2,8%, este 3,8%...

    Nu este inflatia dintr-un anumit an, este rata medie anuala a inflatiei dintr-un an fata de anul precedent.
    In cazul de fata este vorba despre rata medie anuala a inflatiei din 2019 fata de 2018... c-asa scrie legea!
    Rata medie anuala a inflatiei este, simplist vorbind, cresterea mediei inflatiilor lunare dintr-un an fata media inflatiilor lunare din anul precedent...
    Calcularea acestor indicatori nu este prognoza... este constatarea unei stari de fapt, prin calcule martimetice...
    Pentru documentare vizitati site-ul INS.

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect moș Alecu, aveți mare dreptate, pornind de la premisele date, strict pe cifre, este exact așa cum spuneți dumnevoastră mai sus!
    Vă supun atenției, dragă moșule, un exercițiu de imaginație:
    Cum ar fi fost, oare, dacă "specialiștii", hăulitorii, lătrăii și toți cei "de-o seamă" și-ar fi văzut de treaba lor???

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ințeleg!2022.....2,4-2,6%? Doar atat să fie rata medie a inflației pe 2020? Mi se pare foarte mică!ZNu vreau să vă contrazic,dar ....mă mir!Nu știu cum au calculat!Deja?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Luc 3 22 noiembrie 2020, 21:37
    La : "Nu ințeleg!2022.....2,4-2,6%? Doar atat să fie rata medie a inflației pe 2020? Mi se pare foarte mică!".

    La indexarea pensiilor militare (ca si la majorarea valorii punctului de pensie) nu se foloseste "rata medie a inflatiei"... se foloseste "rata medie anuala a inflatiei"...
    Este vorba despre cresterea mediei inflatiei lunare dintr-un an fata de media similara din anul precedent!
    Vedeti raspunsul pe care l-am dat mai sus lui @Militar de carieră!

    Cit despre inflatia in 2020, despre care spuneti ca vi se pare ca-i foarte mica... In oct.2020 (fata de dec.2019) inflatia (altfel spus cresterea preturilor de consum) a fost de +1,58% (la produse alimentare a fost de +3,02%). Nu va mai luati dupa feluriti guristi care spun altfel din interese politicianiste si bazindu-se pe habarnismul populimii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc mult,mos alecu! Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  8. In opinia mea,indexarile atat la salariile nete cat si la pensiile nete ar trebui facute la valoarea neta a cosului minim de referinta pe anul precedent(https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24428459-cosul-minim-pentru-trai-decent-actualizat-pentru-anul-2020-cea-mai-mare-crestere-cheltuielilor-fost-capitolul-locuinta.htm),respectiv 2,818 lei net/persoana Astfel,cei care au mai putin decat aceasta valoare sa primeasca mai mult,iar cei cu veniturile egale sau mai mari sa nu primeasca nimic...Indexarea calculata la diferenta dintre valoarea neta a cosului si venitul efectiv.Exemplu:Pensie=2,226.Valoare cos=2,818.Valoare indexare (2,818-2,226)*3.8/100=22 lei.Punctum
    In anii in care partidele politice nu asigura aceasta valoare neta a cosului pentru cei care muncesc sau sunt la pensie sa nu aiba dreptul la subventii de la bugetul de stat.Toate cheltuielile pentru partidele respective sa cada in sarcina membrilor si simpatizantilor acestora...Sotii celor decedati sa primeasca indexarea dubla,indiferent de perioada casatoriei.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Xman 23 noiembrie 2020, 13:23
    La : "In opinia mea,indexarile atat la salariile nete cat si la pensiile nete ar trebui facute la valoarea neta a cosului minim de referinta pe anul precedent".

    Se pare ca n-ati citit oug 217/2000 (acualizata) pentru a vedea c'acel cos minim reglementat se potriveste ca nuca'n perete la pensionari... el find stabilit pentru familii "in cimpul muncii"...

    Incercati sa difuzati cele spuse de dvs. la invatatori si "specialistii" asociatiilor noastre, ei fiind foarte dornici de nazbitii pe care sa le promoveze!

    Vedeti ca multe "Stiftung-uri" ca cel care stabileste cosul minim invocat de dvs. primesc milioane de lei (noi) pe luna, de la guvern, tocmai pentru a produce astfel de ciudatenii care s'ameteasca populimea, populime care sa nu mai vada problemele reale!

    Asa... cum imi vin la'ndemina:
    - nici o instituti serioasa nu lucreaza cu venituri/cheltuieli nete... toata lumea discuta/analizeaza venituri/cheltuieli brute
    - dac'acel cos minim este "de la Dumnezeu" de ce sa aplicati cresterea numai la diferenta? De ce sa n-o aplicati la pensie pentru a reduce diferenta fata de acel cos minim?
    - daca aplicati cresterea numai la cei cu pensii sub acel cos... cum justificati suprapunerea acelor pensii pe pensiile (mai mari decit cosul) obtinute din vechimi si venituri mai mari???
    - cum sa asigure partidele politice cuantumul salariilor de la angajatorii ne-bugetari?
    - etc., etc....

    Repet: transmiteti propunerile dvs. baietilor (invatatori, "specialisti" ai asociatiilor, ziaristi) dornici de noi nazbitii pe care sa le promoveze pentru a-si justifica "lupta" lor in ametirea populimii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multi,multi bugetari si mai ales in administratia publica.Daca ati vedea ce salarii isi trag de cand majoritatea parlamentara au lasat la latitudinea lor sa si le stabileasca v-ati pune mainile in cap.
    M-am abtinut sa precizez cine a fost fost initiatorul pentru a nu cadea in patima Pasaricii care face campanie electorala.
    Cineva pe aici vorbeste de cosul zilnic.Precizez.Daca vrei sa te sinucizi atunci sa-ti stabileasca statul cosul zilnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. @monteoru 23 noiembrie 2020, 20:01
    La : "Multi,multi bugetari si mai ales in administratia publica.".

    Da!
    Asa spun guristii romanesti!
    Eurostat spune altceva: "Într-adevăr, dacă analizăm datele din studiul de caz precedent, vom constata că România a înregistrat anul trecut cel mai mic număr de salariaţi din instituţiile de stat (sănătate, învăţământ, administraţie, protecţie socială şi apărare) la 1.000 de locuitori comparativ cu celelalte ţări din UE 27. Astfel, nivelul indicatorului menţionat era anul trecut de 62 de salariaţi la 1.000 de locuitori în cazul României, un nivel mai mic decât în Italia (80), Bulgaria (80), Polonia (87), Grecia (88) şi Slovacia (89), ca să nu mai vorbim de UE 27 (109), Franţa (124), Belgia (130), Germania (136), Finlanda (138), Danemarca (156) sau de Suedia (168).


    În al doilea rând, datele precedente reflectă faptul că numărul de salariaţi din sectorul privat la 1000 de locuitori înregistrat de România în anul trecut (278) a fost mai mare deât în Grecia (188), Italia (243), Polonia (258), Bulgaria (275) şi Spania (277), fiind cu doar 4% mai mic în comparaţie cu media UE 27 (290).
    https://www.romaniasociala.ro/numarul-de-bugetari-in-romania-ignoranta-sau-propaganda/

    Asta-i situatia... romanasii sufera de placerea de a lua de bune tot ce vede pe ecrane! Fara sa verifice!

    RăspundețiȘtergere
  12. @mos alecu
    Raspunsuri:
    prima linituta: am venit cu o propunere de schimbare de filosofie daca doriti ,respectiv sa nu ne mai amagim cu cifrele unflate brute ci pentru a evita impozitarea indexarilor, acestea sa fie calculate la netul veniturilor.
    a doua liniuta:se aplica la diferenta pentru a nu exista posibilitatea celor cu venituri apropiate de valoarea cosului sa-l depaseasca prin indexare;nu numai cosul este de la DUMNEZEU ci si economia potrivit lui Adam SMITH este "mana nevazuta a lui DUMNEZEU"
    a treia liniuta:nu incerc sa justific nimic ci doar sa "initiez" o empatie care ar cam trebui sa existe la cei cu venituri mai mari decat cosul...
    a patra liniuta:partidele care isi asuma guvernarea unei tari trebuie sa puna in aplicare politici care sa asigure venituri pentru cetatenii lor la un minim egal cel putin cu valoarea acestui cos calculata dupa cum spuneti cu milioane multe (va cred pe cuvant);daca nu sunt in stare de ce sa mai primeasca subventii,ele,Partidele de la bugetul de stat?
    referitor la propunerea de a transmite "invatatorilor" cele aratate,va consider si pe domnia voastra un formator de opinie cam acid uneori, dar drept...

    RăspundețiȘtergere
  13. @Xman 24 noiembrie 2020, 00:06
    La: "Raspunsuri:
    prima linituta: ..........".

    Ca intotdeauna cind gresesc... ridic mina si recunosc ca am gresit!
    Recunosc ca am gresit cind, citind textul dvs. de la 23.11.20 13.23, nu am inteles cele ce le spuneti in textul da la 24.11.20 00.06!
    ************
    Pentru reamintire...
    La 23.11.20 13.23 spuneati:
    "Xman23 noiembrie 2020, 13:23
    In opinia mea,indexarile atat la salariile nete cat si la pensiile nete ar trebui facute la valoarea neta a cosului minim de referinta pe anul precedent(https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24428459-cosul-minim-pentru-trai-decent-actualizat-pentru-anul-2020-cea-mai-mare-crestere-cheltuielilor-fost-capitolul-locuinta.htm),respectiv 2,818 lei net/persoana Astfel,cei care au mai putin decat aceasta valoare sa primeasca mai mult,iar cei cu veniturile egale sau mai mari sa nu primeasca nimic...Indexarea calculata la diferenta dintre valoarea neta a cosului si venitul efectiv.Exemplu:Pensie=2,226.Valoare cos=2,818.Valoare indexare (2,818-2,226)*3.8/100=22 lei.Punctum
    In anii in care partidele politice nu asigura aceasta valoare neta a cosului pentru cei care muncesc sau sunt la pensie sa nu aiba dreptul la subventii de la bugetul de stat.Toate cheltuielile pentru partidele respective sa cada in sarcina membrilor si simpatizantilor acestora...Sotii celor decedati sa primeasca indexarea dubla,indiferent de perioada casatoriei."

    Iar la 24.11.20 00.06 spuneati:
    "Xman24 noiembrie 2020, 00:06
    @mos alecu
    Raspunsuri:
    prima linituta: am venit cu o propunere de schimbare de filosofie daca doriti ,respectiv sa nu ne mai amagim cu cifrele unflate brute ci pentru a evita impozitarea indexarilor, acestea sa fie calculate la netul veniturilor.
    a doua liniuta:se aplica la diferenta pentru a nu exista posibilitatea celor cu venituri apropiate de valoarea cosului sa-l depaseasca prin indexare;nu numai cosul este de la DUMNEZEU ci si economia potrivit lui Adam SMITH este "mana nevazuta a lui DUMNEZEU"
    a treia liniuta:nu incerc sa justific nimic ci doar sa "initiez" o empatie care ar cam trebui sa existe la cei cu venituri mai mari decat cosul...
    a patra liniuta:partidele care isi asuma guvernarea unei tari trebuie sa puna in aplicare politici care sa asigure venituri pentru cetatenii lor la un minim egal cel putin cu valoarea acestui cos calculata dupa cum spuneti cu milioane multe (va cred pe cuvant);daca nu sunt in stare de ce sa mai primeasca subventii,ele,Partidele de la bugetul de stat?
    referitor la propunerea de a transmite "invatatorilor" cele aratate,va consider si pe domnia voastra un formator de opinie cam acid uneori, dar drept...

    "Intoarsa ca la Ploiesti"... dar eu sint de vina ca n-am inteles!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mos Alecu multi nu au inteles modul de calcul al pensiilor in varianta Olguta.
    Cei ce s-au pensionat dupa 2010 traiesc cu frica ca daca se abroga legea 223/2015 pierd aportul grupelor de munca.
    Nu inteleg ca numai suntem conditionati de vechimea minima de 25 ani si nici plafonati la 85%.
    Aceeasi nu stiu ca grupele de munca stau in pixul ministrului,nu al guvernului,nu al parlamentului.
    Semnul intrebari este la cei cu vechime mica ,mica .
    In ceeace ma priveste legea pensiilor in varianta Olguta mar aduce cu putin peste pensia in plata.Legea 223/2015 pentru cei pensionati inainte de 2010 este un dezastru.
    Fac o paranteza.
    Pasarica.Acesta ca securist cu toate ca activitatea lui a fost de taiat frunza la caini a beneficiat numai de grupa AC si atunci suma punctelor e colosala lucru pentru care da in branci dupa legea lui Olguta.Il inteleg .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care-i "modul de calcul al pensiilor in varianta Olguta"???

      Ștergere
  15. Raspuns Suma punctelor obtinute in intraga activitate militara×75
    Privind in viitor.In cel mai fericit caz ramanem fiecare cu ce avem.
    In eventualitatea-ceeace e putin probabil-aplicarii legii pensiilor productie LOV ,vor avea grija mai tinerii nostri elevi,colegi,subordonati sa ne dea un punctaj de o sa ne iasa pe nas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @monteoru 25 noiembrie 2020, 12:38
      La : "...Suma punctelor obtinute in intraga activitate militara×75."

      Transmiteti-le naucilor ca acel 75 provine din: L.127/2019 "Articolul 86
      (1) Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 85 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.
      (2) Valorile punctului de pensie sunt următoarele:
      a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
      b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
      c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
      (3) La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este de 75 lei.".

      Asta insemnind ca (in sep.2021) 1.875/25 = 75... adica pentru a fi valabil acel 75 in sep.2021, trebuie ca in sep.2021 valoarea punctului de pensie sa fie 1.875 (provenit din val.pct.pens. de 1.775 din sep.2020).

      Dar in sep 2020 val.pct.pens. a devenit numai 1.442... asta insemnind ca numai naucii pot spera ca in sep.2021 val.pct.pens. va fi de 1.875 (+ 433 lei; + 30%)!
      Daca va mai ramine valabil "calendarul" de aplicare a l.127/2019 acel 75 va deveni "val.pct.pens. sep.2021/25"... putin probabil sa fie 75.
      *************
      La : "Legea 223/2015 pentru cei pensionati inainte de 2010 este un dezastru.".

      A devenit "un dezastru" in urma introducerii in ea a multor timpenii sustinute de "invatatori", ziaristii nostri, "specialistii" asociatiilor si cei cu pensiile gonflate gopristic!
      Principala timpenie fiind introducerea in baza de calcul a sporurilor... fapt care a generat ruperea pensiilor militare de la actualizarea cu evolutia soldelor celor in activitate!

      Ștergere
  16. Înca de când a fost votata de parlament si se lãuda Olputza cu aceastã lege a pensiilor publice,am spus cã nu va fi aplicatã in veci.Iata cã am avut dreptate.Este corect ce spune @Mosu cu etapele cresterii punctului de pensie pânã ar intra pe rol legea 127.
    Dupã alegeri,şi aceastã lege o vor face ferfelita cum a fost facuta şi legea p.m.223.La noi orice minune ţine 3 zile!

    RăspundețiȘtergere
  17. https://fb.watch/21PBrOq4iG/..fostul meu coleg de Liceu Militar si SEF..la Timisoara..!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Care???

      Asta esti tu cu masina motanelului cacacios?
      https://www.facebook.com/watch/?v=653115811961659

      Ștergere
  18. Ai stat cu el in banca? AUR=?
    Merita votat?

    RăspundețiȘtergere
  19. G. Olescu
    sâmbătă, noiembrie 28, 2020
    Surpriza! Un nou proiect de lege privind pensiile militare sta la secret in sertarele M.Ap.N., via ... DMRU. Culmea ca proiectul este de prin 2015, dar abia in perioada urmatoare va fi scos la lumina. Este o combinata intre legea pensiilor militare din SUA, Polonia si Marea Britanie.

    Principiul de baza: se acorda 2,5% raportat la ultima solda de baza, actualizata la zi, pt. fiecare an in serviciul militar (exclusiv in serviciul militar). La care se adauga 25%, 50 si 100% pt. grupele de munca. Vechimea minima 20 ani. Dispare limita de varsta si ramane doar vechimea in serviciul militar. Cuantumul maxim poate depasi solda, doar daca ce iese peste 100% provine din adaosul pt. grupa de munca.

    Spre deosebire de legea actuala, in viitoare lege dispar dintre beneficiarii pensiilor militarez toti functionarii publici civili, mai exact acei politisti si penitenciaristi care nu au apucat sistemul militarizat sau nu au avut 20 ani in sistemul militarizat. Este evident ca dintre politistii si penitenciaristii aflati acum in sistem, niciunul nu mai poate indeplini conditiile de pensie militara.

    Vechimea in afara serviciului militar, se valorifica in sistemul public.

    Cei fara 20 ani in serviciul militar, vor beneficia de o indemnizatie de pensie de 2.5% pt. fiecare an in serviciul militar, plus adaosul pt. grupe, dar numai la varsta de 65 ani, ca supliment la pensia contributiva.

    Regula anterioara se aplica si cetatenilor care au fost obligati sa efectueze stagiul militar, acestora urmand a le fi acordat si un bonus de 100% pt. ca au fost obligati sa efectueze serviciul militar.

    Bafta!

    Răspundeți

    RăspundețiȘtergere