Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

17 februarie 2018

Ei se vor preface ca asculta cu atentie ...

Se intreaba cineva : "Care ar fi conduita cea mai inteligenta si productiva in abordarea prevederilor art.VII din OUG59 la viitoarea întâlnire tripartita MApN - Ministerul Muncii - Asociatii de rezervisti?
Care ar putea fi tintele maximale si minimale ?" .
Mai intii ... acea intilnire va fi , in principal , pentru "mîngîierea pe crestet" a pensionarilor ... Ca , vezi doamne , cit de receptivi sintem noi fata de cererile acestora , si cit de mult ne framintam pentru rezolvarea acestor cereri !
Organizatorii intilnirii fiind , fundamental , de parere ca "Pentru noi , cei in activitate , cit mai mult ! Pentru ceilalti , pensionarii militari , dă-i în 'zda mă-sii !" .
Aceasta parere nefiind numai a "conducăreților" nostri ... aceasta parere fiind insusita si de "colegii" nostri in activitate ...
Nota : pentru "colegii" nostri in activitate ... Retineti : in momentul semnarii ordinului de trecere in rezerva sinteti trecuti din categoria "pentru noi mai mult" in categoria "dă'i in 'zda mă-sii !" . Atentie , si nu uitati ! Voi urmati !
**********************
Venind "la cestiune" ...
De retinut : nu exista posibilitatea de "La grade , functii , vechime si alte conditii de munca egale , pensii egale indiferent de anul pensionarii" decit in situatia aplicarii "conditiilor maximale" de mai jos !
Tinte maximale si minimale ...
Maximale :
- schimbarea titlului legii . Nu "Lege a pensiilor MILITARE de stat" ci "Lege a pensiilor de stat" deoarece in ea sint cuprinsi si foarte multi ne-militari !
- pensie MILITARA de stat NUMAI pentru perioada cit impricinatul a fost militar
---- toate celelalte "ocupatii" (de dinainte si/sau de dupa "militarie") sa fie valorificate in sistemul de pensii publice , in CONDITIILE din acel sistem
- reintroducerea (in legile statutelor militarilor) a limitelor de virsta in grad
- baza de calcul sa fie "solda de baza" (fosta "solda a functiei de baza" , sau "nou inventata" parte fixa a soldei - S.Funct.+S.Grad+Gradatii+S.C.da) . Atit si nimic mai mult !
- vechime efectiva minima - 25 ani
---- mentinerea sistemului actual de calcul a pensiei pentru vechimea majorata datorita conditiilor de munca
- procent de calcul a pensiei de la 80% la 100% din baza de calcul
---- cite 1% pentru fiecare an in plus la vechime de calcul a pensiei
---- eliminarea majorarii pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara ...
obligatoriu de eliminat majorarea pentru contributia la buget sau a contributiei de asigurarui sociale (in perioada l.164/2001 , l.263/2010 si a l.2233/2015)
---- limitarea pensiei "net la net" 
- actualizarea pensiilor militare NUMAI in functie de evolutia soldelor celor (omologilor) din activitate ... Nici un fel de "amestec" al inflatiei ... Actualizare care sa se faca automat oricind se produc modificari in soldele celor in activitate ...
- re-recalcularea tuturor pensiilor miltare existente in plata in ideile de mai sus , cu actualizarea bazei de calcul la data de 01.01.18 cu aplicarea principiului cuantumului avantajos pina cind cuantumul pensiilor recalculate vor depasi cuantumul pensiilor ramase in plata
Minimale :
- La art.VII (al oug 59/2017) :
--- punctul 2 - sa fie formulat ca : "Art.59 se abroga" .
------ pentru eliminarea indexarii pensiilor militare cu inflatia si cresterea salariului mediu pe economie
------ justificare - eliminarea "distorsionarii" (de catre indexare) a pensiilor stabilite ca procent din ultimele solde ... A se vedea https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2069565209944705
--- punctul 3 (actuala formulare din oug 59/2017) - sa fie eliminat
------ se revine la forma l.223/2015 care prevede actualizarea pensiilor militare corelat cu cresterea soldelor celor in activitate
------ justificare - eliminarea diferentelor enorme intre pensii stabilite pentru "conditii de pensionare" identice , dar in ani diferiti . Diferente care sa maresc de la an la an ! ... A se vedea aceleasi "comparatii" de mai sus ... Actualizarea pensiilor corelat cu soldele celor in activitate elimina acele viitoare diferente ...
--- punctul 3 - sa fie formulat astfel :
" Art. 30. - (1) Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
(2) De la 01.01.18 la stabilirea , recalcularea si actualizarea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei."
------ se elimina compararea "net la net" in stabilirea pensiilor de la 15.09.17 ... comparare care a condus la scaderea nejustificata (de viitoarea problema a cresterii contributiilor celor in activitate) a pensiilor militare)...
------ se introduce compararea "net la net" pentru toate situatiile si PENTRU TOATE PENSIILE militare incepind cu 01.01.18 - data de la care cresc "puternic" contributiile celor in activitate . Justificarea de la https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2105304979704061...
------ se elimina distorsiunile care ar aparea intre pensii recalculate cu "brut la brut" fata de pensii stabilite (pentru exact aceleasi conditii de pensionare) cu "net la net" .
https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2111090972458795
--- introducerea la art.VII/oug 59.2017 a pct.4 : "art..60 se completeaza cu alin (5) " : "In situatia in care se constata diferente intre cuantumul actualiza al pensiilor si cuantumul pensiilor aflate in plata se pastreaza in plata cuantumul avantajos pina cind , prin actualizarile ulterioare , cuantumul actualizat devine mai mare decit cuantumul ramas in plata." .
------ pentru aplicarea aceluiasi principiu de la recalcularea pensiilor (raminerea in plata a cuantumului avantajos) si in situatia actualizarii pensiilor
https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2111105749123984

4 comentarii:

  1. Buna seara mosule
    In mare ai dreptate cu ce spui dar mai si gresesti.
    De exemplu cu eliminarea indexarii anuale cu rata inflatiei. Se risca mult cu asta deoarece cresteri salariale la cei in activitate nu au mai fost de prin 2009 pana acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : "...ai dreptate cu ce spui dar mai si gresesti." .
      Observ ca nu ai citit si cele spuse la link-urile indicate ... Ai fi bagat de seama ce mari distorsiuni produce timpenia cu "indexarea cu inflatia" fata de situatia mult clamata de toti a "actualizarii cu evolutia soldelor celor in activitate" .
      Daca ceri ca pensie un anumit "procent din ultimele solde" atunci accepti , fara discutie , si mentinerea acelui procent oricind ! Nu ceri ca , atunci cind soldele ramin nemodificate , pensia ta "sa uite" de acel procent si "sa-l paraseasca" prin timpenia indexarii cu inflatia .

      Ștergere
  2. Atâta timp cât militarul la pensionare devine militar în rezervă, ar fi logic ca pensia să reprezinte un procent din solda corespunzătoare funcției de pe care s-a pensionat. De bun simț, pensia ar trebui să fie maximum 80% din solda celui în activitate. Astfel nu ar mai exista discriminări între generații. Indexarea cu inflația produce anomalii în timp.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ danutmtg
      Este just si corect ce spune-ți dumneavoastră!
      Deși este foarte simplu si astfel ar fi creat un cadru legal cu predidictibilitate îndelungata atât pentru cadrele militare cat si pentru Guvern, toți cei din funcțiile de decizie caută sa complice cadrul legislativ in functie de interese de moment!

      Ștergere