Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

12 ianuarie 2024

Greșeli impuse... la indigo

Multe, daca nu toate, se fac cu voie (cu ordin?) de la’mparatie!
De la conducerea superioara de partid si de stat!

Si toate se’mbraca’n haine sclipitoare de lege!
In asa fel incit populimea sa’nteleaga ca nu-i de rau, dar “aplicatorii” legii sa aiba libertatea de-a face cum cred ei (cum li se ordona pe telefoane “scurte”???)!

S’uite’asa aparu in l.282/2023 chestia cu impozitarea progresiva a pensiilor de serviciu si a celor militare de stat!

Prima lor grija a fost sa “radieze” din art.101/l.227/2015 (Cod fiscal) chestia cu “Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.”!
Dupa care au “recompus” art.101 in asa fel incit “aplicatorii” sa aplice impozitul la toata pensia (la ordin telefonic??)!!!

Si’ncepe balamucul!
“Invatatorii”  nostri, cititori in stele si’n zatul de la cafea, demonstreaza, cu minie proletara, si cu putinatatea mintii lor, ca “aplicatorii” fac ezact cum spune legea... uitind, “invatatorii”  nostri, ca facatorii legii au uitat de (inca) existenta art.100/l.227/2025 (Cod fiscal) unde se vorbeste despre impozitarea venitului impozabil... nu a intregii pensii!

Timpenia maxima fiind a naucilor care sustin ca “metoda” folosita in calcularea impozitarii este corecta, deoarece dă “ezact” rezultatul inscris pe cupoanele lor de pensie!

Da’  nimic nou sub soare, si cine nu cunoaste istoria risca sa-i inghita repetarile!

In 2010 un ministru pedelic al finantelor patroneaza oug 107/2010 care zice ca “Pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate ... Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri ...”.

Casele de pensii pun in aplicare aberatia si retin CASS la toate pensiile de peste 740 de lei, din toata pensia! Asta chiar daca aveau prevedere prin care pentru pensiile mai mici de 740 de lei nu se datora contributie.

Sesizata, CCR, decide ca chestia cu retinerea CASS din toata pensia este o timpenie, iar guvernul este obligat sa emita oug 17/2012 prin care retinerea CASS se va face numai din ceea ce depaseste 740 de lei, si sa se restituie sumelor retinute de’a’n’boulea!
Sesizare facuta ca urmare a multimii de procese intentate pe temă...magistratii pensionari fiind si ei foarte afectati!

In 2023, un ministru labaral al finantelor este sfatuit (că_cum sa faca) de-acel fost ministru pedelic, in prezent labaral de frunte, s’asa aparura modificarile la l.227/2015 (Codul fiscal)...
Modificari scrise de’a’n’p.lea tocmai ca sa poata fi impusa aplicarea lor de’a’n’boulea!

Daca impozitarea diferentiata se va aplica de’a’n’boulea si magistratilor pensionari, probabil se va repeta “figura” din 2011- 2012.

Daca magistratilor pensionari nu li se va aplica acelasi “tratament”, nu vor fi luate’n seama procesele intentate de alti “beneficiari”, nu va fi o decizie a CCR, si tembelii care sustin corectitudinea aplicarii legii vor avea succes!


42 de comentarii:

  1. Nu trageți în pianiști.
    Algoritmul de supraimpozitate l-a srabilit Ministerul de Finanțe.
    CPS-urile doar l-au pus în practica.

    RăspundețiȘtergere
  2. Moșule:

    ..reaminteste-ți că CASS- ul a fost introdus in PENSII

    RăspundețiȘtergere
  3. Moșule:

    Călin..îți.."zice".. că CASS- ul..a fost introdus în PENSII prin..2006 , în lunile de vară, și era.."6, 5 %"..!.., și a fost redus mai târziu la.."5,5 %"..!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună seara,

    Domnule Moș Alecu, v-am trimis un mesaj pe adresa de mail a blogului.
    Am refăcut programul și a ajuns la versiunea v9.
    Acum pare să funcționeze bine.

    Col Hathi

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vrut sa postez asta pe huhurez, ca tot spunea el ca „stati sa vedem cum impoziteaza casele teritoriale pensiile magistratilor”, dar m-a luat ameteala cand am vazut goblenul/mileul lu’ tanti Aglae desenat in subiectul ultimului topic la el, si am renuntat; nu stiu ce croseteaza el pe acolo, nu se intelege!
    Oricum, din sursa semioficiala – cunostinta magistrat pensionar, cu pensie in jur de 20.000 lei si fara a avea acces la date exacte si precise (omul nu vrea sa arate nici macar talonul), dar din discutii pe subiect cu el (si se vede ca stie despre ce e vorba, mai ales ca vrea sa mearga in instanta, nemultumit de supraimpozitare) am tras concluzia, confirmata de el, ca in cazul lui supraimpozitarea s-a facut cum spune art. 101 (2), astfel:
    b) pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei,
    - pentru partea contributivă se aplică dispoziţiile lit. a), respectiv o cotă de impunere de 10%,
    10% din valoare pensie contributivă (care este evidentiata pe talon pensie) minus venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei;
    - iar pentru partea necontributivă (evidentiata pe talon pensie) se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
    (i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
    10% din 4.427 lei si ATENTIE nu din 4.427-2.000 cum s-a facut la prostii de militari (el e nemultumit ca nu s-a scazut plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei si din componenta necontributiva, ma rog, nu ne-am clarificat cu ar fi trebuit sa se faca asta!);
    (ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau egală cu acesta;
    15% din 7.567-4.427, cu era normal
    (iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
    20% din ce depaseste 7.567 lei.

    Si a 2-a, sigura de data asta, avocat pensionar pe Legea nr. 72/2016, cu pensie mai mare decat SMBE, impozitat fara mari greturi (am inteles ca la CAAvocati nici nu s-a discutat vreo’leaca pe tema ca pensia lor este/nu este contributiva!) conform art. 101 (2) a) pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului CONTRIBUTIVITĂŢII, desi avocatii nu au contribuit la BASS si toatea alea, ma rog!

    Concluzie: pensionarii militari – singurii fraieri supraimpozitati pe lit. c). Tare m-as mira ca si in cazul lu’ Danilet, proaspat pensionar si care va primi ca pensie doar componenta necontributiva a pensiei, de la BStat, pana la 65 ani, cand i se va calcula si conponenta contributiva, sa nu se gaseasca vreo solutie sa evite supraimpozitarea!
    Asa ca, dragi pensionari militari, sa ne dam in continuare mana si sa ne injuram si sa ne scuipan in continuare unul in gura celuilalt, asa cum se intampla din 2010 incoace, cu toate bloagele si asociatiile noastre, ca de aia ne si dau astia ceea ce meritam. Cred ca pana la urma o sa ne trezim, asa cum zicea unul, cu pensii integrate in Sistemul de pensii a agricultorilor – tractoristi, pe acolo, desi, pana la urma, in perspectiva e posibil sa fim mai avantajati/pensii mai mari asa, in sistemul alora!
    Mai vedem; adica ce sa mai vedem!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 12.01.2024, 21:35
    "a : "Moșule: ..reaminteste-ți că CASS- ul a fost introdus in PENSII".
    ^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu stiu daca-i de ris sau de plins!...

    CASS-ul a fost introdus IN sau LA pensii????

    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    @Anonim 12.01.2024, 21:43
    La : "Moșule: Călin..îți.."zice".. că CASS- ul..a fost introdus în PENSII prin..2006 , în lunile de vară, și era.."6, 5 %"..!.., și a fost redus mai târziu la.."5,5 %"..!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Iar aiureli ca sa-l nedumeresti pe Leo...
    Eu vorbisem despre o MODIFICARE a procedurii de calcul a CASS, nu despre o introducere a CASS la pensii!
    13.01.2024, 09:13

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim 13.01.2024, 07:36
    La : "Am vrut sa postez asta pe huhurez, ca tot spunea el ca „stati sa vedem cum impoziteaza casele teritoriale pensiile magistratilor”, dar m-a luat ameteala cand am vazut goblenul/mileul lu’ tanti Aglae desenat in subiectul ultimului topic la el, si am renuntat; nu stiu ce croseteaza el pe acolo, nu se intelege!...............".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    La magistratul respectiv:
    - s-a procedat corect...2.000 se scad NUMAI din totalul pensiei, nu pe "caprarii" - contributiv si necontributiv
    - ar putea fi o problema daca "componenta contributiva" a fi mai mica decit 2.000, iar scaderea celor 2.000 ar "musca" si din componenta necontributiva, urmind ca "impartirea" pe parti (pina la sal.med NET, intre sal.med.NET si sal.med.BRUT, peste sal.med.BRUT) sa se faca numai pentru restul de parte necontributiva...

    La avocati chestia-i destul de clara... dar avocatii fiind in zona magistratilor s-ar putea ca ANAF sa nu bage de seama...
    - conform l.263/2010, l.127/2019 si l.36/2023 principiul contributivitatii inseamna : " principiul contributivității, potrivit căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice, care CONTRIBUIE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII,

    - conform l.72/2016 "Dreptul la asigurări sociale al avocaților se exercită în condițiile prezentei legi prin sistemul unic, propriu și autonom de pensii...'...
    ---- "principiul autonomiei, principiu care, potrivit prezentei legi, stă la baza administrării de sine stătătoare a sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților;" ... adica neintegrat sistemului public de pensii

    - conform l.227/2015 (Cod fiscal) "Articolul 141
    ...
    Se exceptează de la plata contribuțiilor de asigurări sociale următoarele venituri:
    ...
    b) veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate de către persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, din activități pentru care există obligația asigurării în aceste sisteme potrivit legii;

    Adica... avocatii neplatind CAS la sistemul public de pensii nu su pensii CONTRIBUTIVE in acceptiunea l.227/2015, intrind la impozitarea progresiva a pensiilor fara componenta contributiva!
    Dar... repet "avocatii fiind in zona magistratilor s-ar putea ca ANAF sa nu bage de seama..."!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu cred că magistrații pensionari vor acționa, probabil, în instanță modul de impozitare a pensiilor "foarte mici" de care beneficiază. Dacă se va întâmpla asta, consider că vor câștiga.
    Să vedeți după aceea comentarii pe blog! Pentru noi pensionarii militari cine să acționeze?
    Se vor efectua controale la CPS-uri?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Col Hathi 13.01.2024, 00:27
    La : "Bună seara,
    Domnule Moș Alecu, v-am trimis un mesaj pe adresa de mail a blogului.
    Am refăcut programul și a ajuns la versiunea v9.
    Acum pare să funcționeze bine....".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Asa cum v'am spus si pe e-mail: "Dati-i drumu' !"

    Va previn/atentionez ca respectivul program nu va avea adeziunea deplina a utilizatorilor deoarece:
    - nu contine/propune/impune si un model de intentare a unui proces impotriva vinovatilor
    - nu contine blestemele/injuraturile obligatoriu a fi adresate, chiar si preventiv, judecatorilor care nu vor da solutii favorabile impricinatilor
    - nu contine blestemele/injuraturile obligatoriu a fi adresate volgutei si PSD-ului ca fiind principalii vinovati
    - nu contine blestemele/injuraturile obligatoriu a fi adresate, chiar si preventiv, CCR care nu va solutiona cu maxima rapiditate, si cu obligatoria aprobare, sesizarile impricinatilor
    - nu contine deplina dvs. adeziune la hotarirea tembelilor ca_cum_ca procedura folosita de CPS-uri este pe deplin dupa textul legii
    - si, cea mai grava lipsa, nu contine ferma dvs. distantare de spusele mos-alecului...

    RăspundețiȘtergere
  10. @mos alecu:

    La: "La avocati chestia-i destul de clara... "

    Si Legea nr. 72/2016 prevede la art. 2:
    c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondul de pensii și cel destinat pentru alte drepturi de asigurări sociale se constituie pe baza contribuției obligatorii datorate de fiecare avocat, dreptul la pensie, ca și celelalte drepturi de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;
    Din ce am discutat, se pare ca asta a fost destul!

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua,

    Acum, după ce au fost publicate taloanele de pensie, cei mai mulți dintre dumneavoastră probabil v-ați dat dat seama în ce fel s-au calculat impozitul și implicit cuantumul net al pensiei.
    Într-o postare anterioară a mea (08.01.2024, 10:13) am publicat versiunea v4 a unui program de calcul pentru pensiile militare, așa cum am considerat (și consider și acum) că trebuie să se facă impozitarea.

    În prezenta postare vă propun versiunea v9 a programului.
    În cadrul acestei versiuni (v9) sunt calculate mai multe date de interes în trei feluri diferite.
    Programul este doar un instrument de informare.
    Link-ul de descărcare este următorul:

    CALCULATOR v9

    În funcție de browser-ul utilizat (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, etc), la apăsarea butonului "CALCULATOR v9" va apărea opțiunea de a salva sau de a deschide fișierul.

    Observații:
    1. NU sunt expert în domeniul legislației.

    În decurs de o săptămână m-am întâlnit cu 10 oameni de ale căror calități intelectuale nu mă îndoiesc.
    Dintre ei, 6 sunt ingineri, 3 sunt profesori de matematică (unul este Conferențiar Universitar) și unul este profesor de fizică.
    Întâlnirile le-am avut separat și persoanele nu relaționează între ele.
    Fiecăruia i-am dat, pe o foaie de hârtie, următorul text:

    "Pentru venitul X, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
    10%, pentru partea mai mică decât Y
    15%, pentru partea cuprinsă între Y și Z
    20%, pentru partea ce depășește Z"


    I-am rugat să traducă ce înțeleg din textul respectiv (între o cafea și "o apă minerală").
    TOȚI cei 10 au dat același răspuns (diferă doar felul de exprimare).
    Ce bă, mă iei la mișto ? Din X se scade 2000 și apoi se verifică unde se încadrează diferența.

    2. Pentru a putea funcționa programul, pe calculatorul pe care se utilizează trebuie să fie instalat un program cu care se pot vizualiza fișiere Excel (fișiere .xls).

    3. Programul l-am testat pe următoarele combinații software:

    Microsoft Windows 11 + Microsoft Office 2021 + LibreOffice 7.6.4 + OpenOffice 4.1.15;
    Microsoft Windows 10 + Microsoft Office 2007 + Microsoft Office 2016 + LibreOffice 7.6.4 + OpenOffice 4.1.15;
    Microsoft Windows 8.1 + Microsoft Office 2013 + LibreOffice 7.6.4 + OpenOffice 4.1.15;
    Linux Ubuntu 22.04.3 LTS + LibreOffice 7.3.7.2

    Cu stimă,
    Col Hathi

    P.S. Îi mulțumesc domnului Moș Alecu pentru că dumnealui a fost primul "tester" al programului și a oprit de la publicare versiunea v7 care suferea de unele "hibe".

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim 13.01.2024, 10:43
    La : "@mos alecu:
    La: "La avocati chestia-i destul de clara... "

    Si Legea nr. 72/2016 prevede la art. 2:
    c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondul de pensii și cel destinat pentru alte drepturi de asigurări sociale se constituie pe baza contribuției obligatorii datorate de fiecare avocat, dreptul la pensie, ca și celelalte drepturi de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;
    Din ce am discutat, se pare ca asta a fost destul!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Acele contributii sint pentru o pensie intr-un sistem "unic, propriu și autonom de pensii" (adica ceea ce se cunoaste dretp "sistem neintegrat sistemului public de pensii"), nu sint pentru "sistemul public de pensii".
    Ei, avocatii, fiind printre cei care sint exceptati de la plata CAS-ului din l.227/2015!
    Adica, in viziunea l.282/2023 si l.227/2015: nu platesc CAS pentru sistemul public = pensii fara componenta contributiva!

    RăspundețiȘtergere
  13. M-am liniștit.
    Totu' e bine.
    Suma de pe card este la fel cu cea de pe talon. ESTE "LA INDIGO". (sic)
    Și nu am mai aplicat v9 , că nu mai era nevoie.
    Mai mult , Mihăiță a validat realația talon / card.
    Dacă fenomenul se repetă și luna viitoare, atunci mă liniștesc TOTAL.
    Ce simplă e indexarea.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Leo, daca sti cel putin unul din cei 146 magistrati militari pensionari( atâția erau in plata CPS a MApN in ianuarie 2022!), intreaba-l daca are de gand sa se adreseze instantelor in privinta impozitării suplimentare !
      PS. Chiar daca au pensia militara calculata cf.L.303, cu siguranta, impozitarea este la fel ca la pensiile noastre !

      Ștergere
    2. Leo:
      .. dacă.."Mihăiță"..= Călin.. , /sau nu?./.. dar chiar= în orice caz.., fi mai explicit..privind.."validarea relației talon/card", pt. că eu nu am card..?..!

      Ștergere
  14. Dilimane care tot insisti cu istoricul introducerii CASS din pensii...
    Eu vorbeam despre scrieri de'a'n'pulea a unor acte normative in asa fel incit sa poata fi aplicate de'a'n'boulea!

    RăspundețiȘtergere
  15. @mos aleu:

    La "Ei, avocatii, fiind printre cei care sint exceptati de la plata CAS-ului din l.227/2015!
    Adica, in viziunea l.282/2023 si l.227/2015: nu platesc CAS pentru sistemul public = pensii fara componenta contributiva!"

    Cred ce spui! Numai ca mai sunt si altii ca avocatii, adica impozitati doar cu 10% - pensie „determinata ca urmare a aplicării principiului contributivităţii”!
    Si notarii publici, pensionari pe Legea nr. 39/2020 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale al notarilor publici din România, invoca acelasi principiu al contributivitatii prevazut de aceasta lege si au scapat de supraimpozitare!
    Saptamana viitoare o sa-ti trimit cuponul de pensie a cuiva din familie daca nu se razgandeste.
    Si mai sunt multi altii: Pensiile Cultului Penticostal, Pensiile Salariaților Bisericii Romano - Catolice din România, ale Bisericii Evanghelice - Lutherane din România, ale Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România- Cultul Mozaic si inca vreo 2. Astia nu au nicio treaba cu supraimpozitarea. Nu stiu ce sa spun!

    RăspundețiȘtergere
  16. NU !
    - Mihăiță este în același timp dr. în contabilitate , în armament și muniții , în geopolitică , în adicții și terapii financiare de grup prin gazete, în indexări/recalculări/revizuiri și actaulizări de pensii de tot felul, în sateliți meteo , etc....
    - Călin este medic militar, dar cu competențele de mai sus ca HOBBY și nu ca EXCELENȚĂ.
    Adică unul este doctor și celălalt este medic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Leo:
      .. ești "confuz'":
      . . Călin..(Mihai) = medic militar nu este .." Mihăiță"

      Ștergere
  17. @Anonim 13.01.2024, 18:48
    La : " @mos aleu:
    La "Ei, avocatii, fiind printre cei care sint exceptati de la plata CAS-ului din l.227/2015!
    Adica, in viziunea l.282/2023 si l.227/2015: nu platesc CAS pentru sistemul public = pensii fara componenta contributiva!"

    Cred ce spui! Numai ca mai sunt si altii ca avocatii, adica impozitati doar cu 10% - pensie „determinata ca urmare a aplicării principiului contributivităţii”!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Deocamdata sa zicem ca cei de la ANAF inca's in degringolada noutatii... Cind s-or prinde care-i "smigulatia" s-ar putea sa-i ia la'ntrebari!

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu-i frumos ce voi face... da-i tare frumos spus ca sa n-auda si altii!
    Asa ca voi arata ce spune cineva, undeva, cindva, iar dac'acel cineva se va supara, sa dea un semn si sterg spusele lui, cu prezentarea de scuze!

    I'auziti mai "uamini" buni si , mai ales, voi tembelilor:

    "𝐌𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥 𝐎𝐫𝐳𝐚𝐧

    𝐁𝐚𝐢, 𝐞𝐮 𝐭𝐨𝐭 𝐜𝐫𝐞𝐝 𝐜𝐚 𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐫𝐭. 𝟏𝟎𝟏 (𝟐) 𝐜) - 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞, 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐟𝐫𝐚𝐳𝐚𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐮𝐧 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐟𝐚𝐩𝐭 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐚𝐭𝐚 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐚, 𝐜𝐚𝐦 𝐚𝐬𝐚:
    „𝐃𝐢𝐧 𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐚, 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐮𝐧 𝐝𝐞𝐨𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝟐.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 - 𝐛𝐞𝐫𝐨𝐚𝐬𝐞, 𝐩𝐚̆𝐤𝐚̆𝐧𝐞𝐥𝐞 ... 𝐚𝐥𝐞𝐚, 𝐚𝐥𝐞𝐚, 𝐝𝐚𝐮 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝟑 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐚𝐢 𝐦𝐞𝐢, 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥:
    - 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐢𝐜 𝟏𝟎%;
    - 𝐥𝐚 𝐚𝐥 𝟐-𝐥𝐞𝐚 𝟏𝟓%;
    - 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝟐𝟎%”
    𝐂𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐂𝐒𝐏, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐦𝐚𝐢 𝐧𝐞𝐬𝐜𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢 𝐬𝐢 𝐤𝐢𝐭𝐫𝐨𝐬𝐢 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫, 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐭𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐚𝐛𝐮𝐬𝐢𝐭 𝐧𝐞𝐚𝐜𝐬𝐮𝐦/𝐦𝐚𝐭𝐞𝐢𝐚𝐬, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐦-𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐬 𝐥𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 (𝐥𝐚 𝐞𝐢 𝐝𝐨𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐬𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐚𝐬𝐭𝐚, 𝐜𝐚 𝐢𝐦𝐛𝐮𝐧𝐚𝐭𝐚𝐭𝐢𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞, 𝐝𝐚𝐫 "𝐞 𝐬𝐮𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭𝐢" 𝐩𝐞 𝐦𝐢𝐧𝐞), 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐩𝐮𝐬𝐢 𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐚𝐬𝐢 𝐟𝐚𝐩𝐭 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐚𝐭𝐚, 𝐝𝐮𝐩𝐚 𝐜𝐚𝐩𝐮𝐥 𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐫 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚 𝐚𝐬𝐭𝐚, 𝐜𝐚𝐦 𝐚𝐬𝐚:
    „𝐃𝐢𝐧 𝐏𝐞𝐧𝐬𝐢𝐚 𝐦𝐞𝐚 𝐝𝐚𝐮 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝟑 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐚𝐢 𝐦𝐞𝐢, 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥:
    - 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐢𝐜 𝟏𝟎%, 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐮𝐧 𝐝𝐞𝐨𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝟐.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 - 𝐛𝐞𝐫𝐨𝐚𝐬𝐞, 𝐩𝐚̆𝐤𝐚̆𝐧𝐞𝐥𝐞 ... 𝐚𝐥𝐞𝐚, 𝐚𝐥𝐞𝐚;
    - 𝐥𝐚 𝐚𝐥 𝟐-𝐥𝐞𝐚 𝟏𝟓%;
    - 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝟐𝟎%”
    𝐁𝐚𝐢, 𝐬𝐮𝐧𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐧𝐞𝐛𝐮𝐧𝐢; 𝐜𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐦𝐞𝐳𝐢𝐧𝐮𝐥, 𝐜𝐚 𝐨 𝐟𝐢 𝐬𝐢 𝐞𝐥 𝐚𝐦𝐚𝐫𝐚𝐭! 𝐒𝐚𝐮 𝐨 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐟𝐥𝐨𝐫𝐢, 𝐝𝐞-𝐥 𝐥𝐨𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐚𝐬𝐚 𝐫𝐚𝐮! 𝐏𝐚𝐢, 𝐝𝐚𝐜𝐚 𝐛𝐚𝐭𝐞𝐭𝐢 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐚 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐩𝐚̆𝐤𝐚̆𝐧𝐞𝐥𝐞𝐥𝐞!
    𝐌𝐚𝐫𝐞 𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐭𝐚, 𝐃𝐨𝐚𝐦𝐧𝐞!
    𝟏𝟒 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒 𝐥𝐚 𝟎𝟖:𝟓𝟖".

    RăspundețiȘtergere
  19. @mosalecu:

    E ok, mersi

    RăspundețiȘtergere
  20. Vă ca toți își expun punctele lor de vedere cu diferite artificii de calcul a impozitului progresiv, însă nimeni nu face nicio referire despre faptul ca în cuprinsul L 282/2023 se precizează ca pentru impozitarea progresiva se impuneau a fi emise noi norme metodologice!! Specialiștii din cadrul caselor sectoriale de pensii NAPN, MAI, SRI au avut timp mai mult de 30 de zile de la adoptarea L 282/2023 ca să elaboreze și să publice în monitorul oficial ordinul comun privind noile normele metodologice privind impozitarea progresiva!!
    Nu în prezent indexarea cu 13,8% a cauzat rezerviștilor problemele cu inechitățile, ci metodologia privind aplicarea impozitului progresiv!! Marii specialiști vor trebui să dea explicații cu privire la cum fost posibil ca să aplice impozitarea progresivă fără ca să existe în vigoare niște norme metodologice actualizate la modificării aduse Codului Fiscal prin L 282/2023!! Exact in același mod s-a procedat și în 2017 după intrarea în vigoare a OUG 59/2017 când a fost introdusă sintagma de ,,PLAFONARE” a pensiilor militare, care practic reprezintă o procedură fiscală de supraimpozitarea pensiilor militare cu 32,2%!!
    In condițiile în care nu există un algoritm de calcul reglementat în metodologia de stabilire a pensiilor militare în vigoare oare nimeni nu se întreabă care este baza legala prin care s-a realizat de casele sectoriale de pensii MAPN, MAI, SRI atât PLAFONAREA cat și IMPOZITAREA PROGRESIVA?🤔🤔🤔🤔
    Normal s-ar impune ca casele de pensii să dea explicații în urma contestațiilor formulate de cei nemulțumiți și dacă explicațiile lor vor fi netemeinice și legale se va impune a fi deschise acțiuni civile la Tribunale de cei care se consideră prejudiciați!!
    O notă internă sau niște dispoziții de la finanțele publice nu pot constitui norme metodologice pentru casele sectoriale de pensii MAI, MAPN sau SRI de cat dacă era ordin al ministrului finanțelor publicat în monitorul oficial!!
    Este clar ca în lipsa unor norme metodologice atâția cazul aplicării plafonarii cat și a impozitului progresiv, aceste operațiuni fiscale sunt ilegal aplicate!!
    Dacă am avea o justiție corectă, cu siguranță ICCJ sau CCR ar trebui să constate ca atât plafonarea cat și impozitarea pensiilor militare sunt operațiuni fiscale aplicate contrar prevederilor fiscale!!!!🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡🫡

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CITAT din PAUL PUIU dpunes:
      (14.01.2024/18:27')

      "32,2%!!
      In condițiile în care❓ nu există un algoritm de calcul reglementat în metodologia de stabilire a pensiilor militare în vigoare❓ oare nimeni nu se întreabă care este baza legala prin care s-a realizat de casele sectoriale de pensii MAPN, MAI, SRI atât PLAFONAREA cat și IMPOZITAREA PROGRESIVA?🤔🤔🤔🤔 "
      Încheiat CITATUL,
      🌤️COMENTARIU .."@Călin:
      Paul Puiu:
      ..cum nu există "norme metodologice".. de "STABILIRE" a pensiilor militare .. în baza Legii 223/2015..?
      ..dar cum.."s-au pensionat militarii".. începând din 2016..incoace..? ;

      ..există Ord."M.24.." care se referă la întocmirea Dosarului de pensie.., și în care e un tabel cu structura aproape identică cu tabelul din Ord.Comun: "31/M.25/999/8148/...//2016";
      cele 2 tabele conțin : STRUCTURA BAZEI DE CALCUL adică elementele salariale care intră în soldele lunare = bază de calcul.. din.."L.138/1999" = la literele: "a-f" .. și "g".. ACTUALIZATE la "NIVELUL" din "data reper": 31.12.2009 ..!; BAZA DE CALCUL stabilită după .."algoritmul" din tabel intră apoi în .."algoritmul" de calcul cuprins în textul ..L.223/2015.. în articolele 22- 25, 28, 29, 30, 59- 60, 108, etc., practic .."nemai fiind nevoie de alte "norme metodologice..?" de aplicare a L.223= privind "stabilirea" de pensii..!

      Ștergere
  21. @Anonim 14.01.2024, 17:39
    La : "@mosalecu:
    E ok, mersi".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^
    Fara numele expeditorului si problema "aprobata" lumea poate crede ca-mi trimit mie insumi mesaje/comentarii favorabile... Ceea ce nu-i cazul!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Paul Puiu 14.01.2024, 18:27
    La : "Vă ca toți își expun punctele lor de vedere cu diferite artificii de calcul a impozitului progresiv, însă nimeni nu face nicio referire despre faptul ca în cuprinsul L 282/2023 se precizează ca pentru impozitarea progresiva se impuneau a fi emise noi norme metodologice!! Specialiștii din cadrul caselor sectoriale de pensii NAPN, MAI, SRI au avut timp mai mult de 30 de zile de la adoptarea L 282/2023 ca să elaboreze și să publice în monitorul oficial ordinul comun privind noile normele metodologice privind impozitarea progresiva!!"
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Băiatu' , ti-am zis ca nu-ti mai public ineptiile... da' prea repeti prostii!

    "L.24/2000
    Art.55
    ...
    (2)În cazul în care, pentru punerea în aplicare a unui act normativ, sunt prevăzute norme de aplicare, în cuprinsul acestuia se va stabili termenul de elaborare a acestora și data intrării lor în vigoare, care să nu depășească, de regulă, 30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ.".

    L.282/2023 nu prevede norme de aplicare pentru impozitare.

    L.282/2023 prevede NUMAI actualizarea normelor metodologice de aplicare a legislatiei referitoare la pensiile de serviciu. (***inca din prima ... pensiile militare nu sint pensii DE SERVICIU, sint pensii DE STAT***).
    --- pensiile de serviciu sint reglementate de cele 6 legi (statute), iar pensiile militare de stat sint reglementate de l.223/2015...
    --- impozitarea este reglementata de l.227/2015 (Cod fiscal)
    --- respectivele actualizari ale normelor metodologice trebuie facuta in 60 de zile de la data de 01.01.24

    RăspundețiȘtergere
  23. Tot nu v-ați edificat cum sau care este modalitatea corecta de impozitare pe praguri????
    Pensia brută reprezinta un întreg.. Acel întreg în funcție de cuantumul lui se împarte în 1, 2 sau 3 părți (praguri de impozitare). Din prima parte sau pana la primul prag de impozitare care în prezent este 4427 impozitul este de 10% însă legiuitorul a stabilit ca PRIMII 2000 LEI NU SE IMPOZITEAZĂ... De la 2000 la 4427 impozitul este de 10% adică 243 lei.... La restul pragurilor se știe cum se face calculul...
    Eu am scris aici încă de la publicarea legii de modificare a pensiilor speciale ca asa va fi aplicat impozitul, pentru ca cei 2000 lei nu pot fi eliminați din pensia brută, dar MOȘ ALECU ma contrazice la fiecare postare... Căutați în istoricul comentariilor și va veți convinge ca avut dreptate... Chiar înaintea Huhu rezului, Mateiasilor sau care or mai fi emis păreri...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Burebista:
      ..nu știu =nu am văzut.. publicat vreun CUPON DE PENSIE /2024..,din care să "vedem".. cum "au aplicat CASELE DE PENSII (sectoriale)..impozitarea pensiilor..!..?

      ..dar GREȘEȘTI când = interpretezi
      GREȘIT = art.101, al.2, lit."c",pct. "(i)": adică impozitarea cu "10 %" a primei tranșe de impozitare.., textul pct. "i" = fiind CHEIA..interpretării corecte (=în sensul legii).., text care "spune" destul de clar/limpede ..că "limitele" acestei tranșe sunt:
      = "..1 (un) leu....4.427 lei" (❗)
      din Venitul Brut = IMPOZABIL (❗), adică din PENSIA BRUTĂ = din care
      ..S-A DEDUS SUMA de.."2.000 lei"= NEIMPOZABILI..❗
      De ex.: P.B...........= 20.000 lei,
      P.B.impozabilă = 18.000 lei,

      ...din cele "18.000 de lei" se vor constitui cele 3 tranșe de impozitare:
      10 %= "1"...."4.427" (în 2024),
      15 %= 7567 - 4.428 lei= "3.139" lei
      20 %= > 7.568 lei. ..❗

      Ștergere
  24. @Burebista 14.01.2024, 23:56
    La : "Tot nu v-ați edificat cum sau care este modalitatea corecta de impozitare pe praguri????
    Pensia brută reprezinta un întreg.. Acel întreg în funcție de cuantumul lui se împarte în 1, 2 sau 3 părți (praguri de impozitare). Din prima parte sau pana la primul prag de impozitare care în prezent este 4427 impozitul este de 10% însă legiuitorul a stabilit ca PRIMII 2000 LEI NU SE IMPOZITEAZĂ... De la 2000 la 4427 impozitul este de 10% adică 243 lei.... La restul pragurilor se știe cum se face calculul...
    Eu am scris aici încă de la publicarea legii de modificare a pensiilor speciale ca asa va fi aplicat impozitul, pentru ca cei 2000 lei nu pot fi eliminați din pensia brută, dar MOȘ ALECU ma contrazice la fiecare postare... Căutați în istoricul comentariilor și va veți convinge ca avut dreptate... Chiar înaintea Huhu rezului, Mateiasilor sau care or mai fi emis păreri...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ti-a reînviat tembelismul! Asa cum spuneam... ti-a reinviat tembelismul inci ceri si primatul prezentarii prostiilor!]

    Citeste ce spun despre ordinul CNPP care va da apa la moara, si-o sa vezi ca si tu esti tot un tembel de mina a doua!

    RăspundețiȘtergere
  25. Moș Alecu. Să nu-mi publicați ultimul comentariu adresat Col Hati.. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  26. @Burebista 15.01.2024, 17:59
    La : "Moș Alecu. Să nu-mi publicați ultimul comentariu adresat Col Hati.. Mulțumesc".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nici nu aveam de gind... ca era prea plin de "nestiinta"!

    RăspundețiȘtergere
  27. @Burebista:

    La: „Din prima parte sau pana la primul prag de impozitare care în prezent este 4427 impozitul este de 10% însă legiuitorul a stabilit ca PRIMII 2000 LEI NU SE IMPOZITEAZĂ... De la 2000 la 4427 impozitul este de 10% adică 243 lei....”

    Sincer, desi am si eu o gramada de lipsuri, totusi nu pot intelege cu cineva cu ceva studii poate sustine/interpreta asa ceva!
    Nu crezi ca, pt. a fi asa cu spui si cum a facut CSP, si sa fie si la mintea unuia de clasa a7-a, ca asa trebuie sa fie legea – clara, pe intelesul tuturor, acest art. ar fi trebuit sa sune/fie sris, dupa cum urmeaza:
    „Art. 101 – Reţinerea impozitului din venitul din pensii
    Calculul impozitului pe venitul din pensii şi termenul de plată
    c) pentru venitul lunar din pensii militare de stat se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
    (i) 10%, pentru partea cuprinsă între PLAFONUL DE VENIT NEIMPOZABIL LUNAR DE 2.000 DE LEI si nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
    .............”?
    Nu e mai romaneste/mai clar asa?!
    Desi si aceasta forma ar fi contavenit evident prevederilor art. 101, cred ca ar fi fost mai usor acceptata/mai acoperitoare dpdv legal!
    Nu stiu ce sa zic! Chiar am ajuns sa cred ca cei ce sustin idiotenia asta sunt platiti/bonificati de cineva sa faca asta, contar evidentelor logice! Ma rog, e grele!

    RăspundețiȘtergere
  28. Anonim, trimite i um mai lui Iordache (alta întrebare) și cearta l ca a dat aviz pe o lege neclară... Pentru unii este neclară.... Sau fa o horă cu Paul Puiu ca nu au emis și norme de aplicare comune cele 3 CPS uri.. 🤣 .. 🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Bure, Iordache a dat un Aviz favorabil in decembrie 2022, la un proiect de lege care NU se referea si la modificarea Codului fiscal:
      https://senat.ro/legis/PDF/2023/23L004FG.PDF?nocache=true

      Ștergere
  29. @ Anonim:

    CITAT din art.101, al.2, lit."c", pct. "(i)": ( citat ..din comentariul tău din 13.01.a.c./07:36'= de mai sus..):

    ".....
    progresiv următoarele cote de impunere:
    (i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau❗ egală cu acesta;❗ "
    10% din 4.427 lei si ATENTIE
    ❗ nu❗ din 4.427-2.000 cum ..s-a făcut la prostii de militari "
    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    Anonim:
    1...nu te mira de.."greșeala"..Regelui DAC.., ci, eventual, întreabă-L.."ce-L ..mână în lupta..asta"..❓

    2. Art.101, al.2, lit."c", pct."(i)": ..așa cum a fost modificat.., este special, deliberat și.."coerent".. formulat..așa = în sensul legii..și intenția/voința.. decidenților/ legiuitorului,cu SCOPUL de a..absorbi cât mai mulți "bani" din pensiile.. astea..,dar în așa fel, încât să nu-și ..piardă..ELECTORATUL❗(adică practic: .."se iau mai mulți bani din pensiile mari și foarte mari..!)

    ..în pct. "i": NU întâmplător scrie că tranșa impozitată cu 10 % e cuprinsă între:.."partea mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net..❗❗SAU EGALĂ CU ACESTA❗❗(=cu nivelul de: 4.427 lei,..în 2024); TEXTUL ăsta = CHEIE.., neprecizând ..limita minimă, IMPLICIT..și coroborat cu începutul Art.101 =în care se definește PENSIA IMPOZABILĂ ca fiind..PENSIA BRUTĂ din care s-au DEDUS..cei 2.000 de lei NEIMPOZABILI, arată limpede că tranșa: "1" de impozitare cu 10 % este cuprinsă între: "1" leu și 4.427 lei❗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Călin COMENTEAZĂ:
      PS :
      ..COMPLETARE la .."finalul" comentariului.. meu de la ora:23:02'/15.01.2024:

      CITAT: .."finalul".. COMPLETAT..pt.uzul eventualilor.. "neînțelegători.." :

      "Art.101 =în care se definește PENSIA IMPOZABILĂ ca fiind ..PENSIA BRUTĂ din care s-au DEDUS..cei 2.000 de lei NEIMPOZABILI, arată limpede că tranșa: "1" de impozitare cu 10 % este cuprinsă între: "1" leu și 4.427 lei❗..= din PENSIA BRUTĂ IMPOZABILĂ..!, adică în ..ex. PRACTIC:
      =P.B. .....................= 20.000 lei,
      =PB.IMPOZABILĂ= 18.000 lei
      =Tranșa 1= "10" % =impozit din:
      "primii"..4.427 lei= 443 lei❗

      Ștergere
  30. @burebista

    La "trimite i um mai lui Iordache.."

    Am trimis "un mai", eu am folosit e-mail, invatatoarei tale si i-am aratat ca tu desenezi/reprezinti intervalul din:
    (i) 10%, pentru PARTEA MAI MICĂ DECÂT NIVELUL CÂŞTIGULUI SALARIAL MEDIU NET SAU EGALĂ CU ACESTA;
    ca fiind intervalul (2.000 - 4.427) in loc deintervalul (0-4.427), asa cum ar desena toti absolventii de clasa a III-a din lume asta!
    Stii ce mi-a raspuns invatatoarea ta? -"Cine, repetentul ala, ca a repetat a IV-a pana l-au luat in armata"!

    RăspundețiȘtergere
  31. ☺️🤣 Ce-mi plac glumele tale... Pregătește-te pentru anul viitor sa faci calcule despre cum va fi aplicat la pensiile militare reintroducerea CASS de 10% la pensiile brute mai mari decât nivelul câştigului salarial mediu net corespunzător câştigului salarial mediu brut pe economie.... Sau chiar mai rău începând de la pragul de 2000 lei brut.. 🤣 😱 😎

    RăspundețiȘtergere
  32. @Burebista 16.01.2024, 14:55
    La : "☺️🤣 Ce-mi plac glumele tale... Pregătește-te pentru anul viitor sa faci calcule despre cum va fi aplicat la pensiile militare reintroducerea CASS de 10% la pensiile brute mai mari decât nivelul câştigului salarial mediu net corespunzător câştigului salarial mediu brut pe economie.... Sau chiar mai rău începând de la pragul de 2000 lei brut.. 🤣 😱 😎".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pe linga alte non-calitati o ai si pe'aceea de a vorbi la pereti... fara a spune cui, si'n ce problema te adresezi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt răspunsul este chiar după comentariul Anonimului de la 9.47

      Ștergere
  33. Comentariul era adresat Anonimului de la 8.29, care între timp și-a șters comentariul...
    ,, Anonim a adăugat un comentariu nou la postarea „Greșeli impuse... la indigo”:

    @burebista

    La "trimite i um mai lui Iordache.."

    Am trimis "un mai", eu am folosit e-mail, invatatoarei tale si i-am aratat ca tu desenezi/reprezinti intervalul din:
    (i) 10%, pentru PARTEA MAI MICĂ DECÂT NIVELUL CÂŞTIGULUI SALARIAL MEDIU NET SAU EGALĂ CU ACESTA;
    ca fiind intervalul (2.000 - 4.427) in loc deintervalul (0-4.427), asa cum ar desena toti absolventii de clasa a III-a din lume asta!
    Stii ce mi-a raspuns invatatoarea ta? -"Cine, repetentul ala, ca a repetat a IV-a pana l-au luat in armata"!.... "
    Dezacord 75..🤣

    RăspundețiȘtergere