Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

07 octombrie 2023

Procopseala cu contribuțeala

“Adică, zău, bobocule, de! eu, cu mintea ca de femeie, pardon să te-ntreb şi eu un lucru: ce procopseală ar fi şi cu republica?” (I.L.Caragiale).

Se’ntreaba lumea ca de ce sa nu se calculeze pensiile militare si pe contributeala, mai ales c’asa a zis marele far calauzitor, mare onorabil maestru/adevarul absolut/adevarat artist si urmasul/urmasii lui!

Păi de ce?

- pen’ca_calcularea pe contributivitate ar insemna automat plata acelei parti din bugetul asigurarilor sociale (fondul de pensii), nu din bugetul de stat! 
----- pen’ca_contributivitate insemneaza “drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite”.
----- iar militarii n-au platit CAS  decit in perioada de trista amintire basinesco-boccio-goprista (2011-2015)
----- iar militarii, si institutia armatei, de la Cuza’ncoace, n-au platit contributii pentru pensii la fondurile de pensii... asta pina’n 2001 cind niste nauci de finantisti au stabilit ca militarii sa plateasca niscai contributii pentru pensii.  Contributii pentru pensii ale militarilor care nu mergeau/nu merg la bugetul asigurarilor sociale (pentru fondul de pensii) ci la bugetul statului

- pen’ca, prin decizii ale CCR, sint “protejate” cuantumurile pensiilor stabilite SI PLATITE conform principiilor contributivitatii...

- pen’ca simplul calcul a pensiei pe contributivitate, fara plata ei din fondul de pensii, ar insemna ca fiecare poate sa-si calculeze contributionist pensia lui, o “anunta” la CPS, si gata... sa se impoziteze numai ce-i peste acel cuantum
----- pen’ca, iarasi, prin decizii ale CCR, sint “protejate” cuantumurile pensiilor stabilite SI PLATITE conform principiilor contributivitatii...

- admiterea/cererea acestei mici fisuri (calcul contributiv) in stabilirea si plata pensiilor militarilor va atrage dupa sine si alte fisuri... pina la contributivizarea totala
----- din 2016 nici un militar nu are pensia stabilita pe legea contributivitatii... toti au pensii pe legea cu procent din ultimele venituri... pen’ca, pe contributeala, pensia ar fi fost mult mai mica
----- cei din vechime vedeti ce pensie contributionista ati fi avut NUMAI pentru punctajele pentru perioada de militarie, nu si pentru “civilia” amestecata in acea pensie.
Pentru civilie ar fi trebuit sa primiti o pensie separata (platita de la bugetul asigurarilor sociale, nu din bugetul armatei), la virsta prevazuta pentru civilie si cu elementele din civilie... nu amestecarea acelor elemente ca si cind ar fi fost din militarie.

Iar asta ar insemna ca pensiile militarilor nu ar mai fi PENSII DE STAT!
Nu ar mai fi pensii platite de catre stat din bugetul de stat!
Adica statul ar renunta la indatorirea lui de a asigura aparatorilor lui inclusiv traiul dupa perioada de activitate!

Cei din vechime:

- nu mai cereti (nu mai militati pentru) contributivizarea pensiilor militarilor pen’c’asta ar face praf pensiile mai recente si ale celor care, in activitate in prezent, urmeaza sa se pensioneze
----- iar acestia ș’așa nu prea ne au la inima... pen’ca (la fel ca si nouă, la vremea noastra) li s-a inoculat ideea ca soldele nu pot fi marite din cauza pensiilor care trebuie sa fie platite unor boșorogi...

- cereti (militati pentru) actualizarea pensiilor noastre cu evolutia soldelor celor in activitate

Da’... om trăi ș’om videa!


57 de comentarii:

  1. N ai cu cine....avem cu ce ...dar n ai cu cine
    Am devenit din rezerva tarii o mana de nauci

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că mai sunt și alții în situația mea , pt. care calculul pe algoritmul pensiilor publice să-mi fie mai avantajos cu cam 900 lei.
    Cred că ar fi foarte potrivită ca prevedere legală de introdus și posibilitatea de OPȚIUNE (adică cine vrea), ca să i se calculeze pensia militară pe contributivitate conf. legii din sistemul public , atunci să i se calculeze solicitantului pensionar militar.
    Unde s-a mai pomenit, ca în baza unei legi speciale cum e L 223 cică făcute anume ca să creeze un avantaj, cunatumul pensiei să fie mai mic decât ar fi fost el calculat pe contributivitate ,cum e cazul meu și al mai multor mii de pensionari. Să ne permită prin lege să OPTĂM.
    Dar cine să facă asta , sau să se reintroducă ACTULAIZAREA așa cum a fost ea în textul inițial al Art. 60 alin. 1 din L 223/2015 ?
    NU ESTE NIMENI DIN DECIDENȚII CARE POT FACE ASTA.
    Îi doare la bască , că împreună psd + pnl au tot același procent ca acum 4 ani.
    Asta e țara cu "POPULIMEA" ei votantă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect !
      Și eu am pe contributivitate 103,84 puncte ( militar +civil) , 43 ani de muncă
      103,84 x 71,4 lei = 7.414 lei
      Cu aprox 1.100 lei mai mult decât pensia brută actuală!

      Ștergere
  3. Dacă mai luăm în calcul și 0,25-0,5 puncte pentru fiecare an ce depășește 25 ani atunci diferenta este mai mare !
    Dacă indexam cu 14% atunci diferența va fi și mai mareeee !
    Eu zic că este necesar și constituțional să ai opțiune pentru o pensie contributivă !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minim 30 de ani lucrati in sistem,1o ani lucrati in agricultura,apoi 15 ani la Armata si vrem pensie militatara!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minim 30 de ani lucrati in sistem,1o ani lucrati in agricultura,apoi 15 ani la Armata si vrem pensie militatara!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mosule, nu ne mai duce cu preșul și recunoaște ca peste 60%din pensiile militare în plata sunt calculate contributionist.
    Ce, Ilie de la Scularie are pensia plătită din contul sau de CAS sau e o inginerie fi anciar juridica, puncte, VRS, etc.,
    Dintre toți "specialii" noi suntem cei mai idioți sa ne supraimpoziteze excesiv?Dl.Leo are perfecta dreptate.
    Activii se descurca cu soldele de grad mărite, salarii și sporuri garla, sâmbetele și duminicile plătite,etc. Sa fie sănătoși.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nemulțumiții, care vociferează , sunt cei care au lucrat în viața civila și au fost beneficiarii legii 119/2010 stagiul complet de cotizare pt viața civila de 20 de ani.
    Nu-s cei care au lucrat în viața civila, au cotizat că civilii și au avut un stagiu complet că civilii de 35 de ani și s-au bucurat de pensie civila la fel că civilii, la împlinirea vârstei standard de pensionare că civilii.
    Un ex de fals nedreptățit, este Dl Ing de Arm și muniții Leo.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din capitolul ”Viata bate filmul ” !

    Daca nea mos Martin nu reușitără să-și micșoreze pensia cu toate paginile de calcule intortocheate si greu de deslusit trimise pe la toate forurile interne si ieuropene, supervizate de invatatorul Huhurez , altii in baza acelorași demersuri supervizate si ele de învătotor nu reușităra sa convinga organili să le marească pensia.

    Ba, sub bagata invatatorului unii sperau la calculul pensiei din doua componente ; una contributiva care la actuala VPP ar fi majorat mult valoarea unor pensii in plata la care cereau ei si un adaos de la stat. Adică un fel de majorare in trepte de două ori cum ar veni. Vise , vise !!!
    Pe de alta parte până cănd o pensie militara de 4-5000 leuti o sa fie actualizata la nivelul salarizarii facute pentru bugetari de Olguta si Livache drum lung , cale bătută.
    Niciun adept al invatatorului nu scoate o vorba despre haosul si discriminarile facute de Olga si Liviu intre salariatii bugetari ,pensionarii civili majorati cu inflatia plus 50% din cresterea anuala a SMBE si pensionarii militari de rând a căror drepturi de pensie au fost deschise inainte de 2016 .
    Cu toata numita L127 ,depasita pentru multi pensionari civili prin cresterea VPP la 1784 lei (unele pensii ar scadea după formula L127) ,vai steaua lor salariatilor care sunt platiti sub SMBE dus de legile impricinatilor sus pomeniti pe la 6784 lei . La sub 1 punct de pensie anual realizat la actuala salarizare a majoritatii angajatilor ani la rand, odata cu iesirea la pensie vor ingroșa rândul pensionarilor napastuiti cu pensii mizerabile.
    Asta in timp ce unii vor neaparat sa faca viitorii pensionari militari cu pensii contributive.
    Urmeaza anul electoral cu nevoia de votanti, noroc cu inflatia a carei beneficii se va duce tot in inflatie.

    RăspundețiȘtergere
  9. @avianyc 08.10.2023, 09:29
    La : "Daca nea mos Martin nu reușitără ...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^

    Pentru a nu fi confundat cu alti "moș" trebuia subliniat ca "Mos Martin" este un vajnic luptator sub flamura marelui onorabil maestru/adevarul absolut/adevarat artist, sub numele lui real (pe facebook) Mitica Martiniuc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ... și din același loc de baștină cu celebrul CFIfrim😁. PS. Cred că amândoi sunt rude prin alianță 😂

      Ștergere
  10. @ mos Alecu
    Ok !
    Acum inteleg mai bine cum se face de nu a raspuns invitatiei de a îsi declina arma din care face parte.

    RăspundețiȘtergere
  11. @avianyc 08.10.2023, 14:50
    La : "Acum inteleg mai bine cum se face de nu a raspuns invitatiei de a îsi declina arma din care face parte.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Mai ales ca-i o arma "fictiva" in nomenclatorul armelor/specialitatilor militare din lenea a unor puturoși de-ai nostri atunci cind cu "civilirea" politistilor si "echivalarea" gradelor profesionale cu grade militare... In loc sa faca o anexa la acel nomenclator cu "rezervistii" civili fosti politisti (pen'ca ei sint POLITISTI numai cit timp sint in activitate)... au pastrat "organizarea" nomenclatorului care era valabila pe cind militienii erau considerati militari.

    RăspundețiȘtergere
  12. Moș Alecu spui matale că milițienii erau considerați militari ,dar grănicerii ce au fost nu militari și acum sunt polițiști de frontieră,dar cum să fii 15 ani grănicer și apoi 15 ani polițist de frontieră ,oare nu are nici o legătură cu militaria,eu zic că da ,tot după principii miliare se desfășoară activitatea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mos Alecu multumesc pentru.....Mitica Martiniuc....daaaaa....identificat MOS MARTIN. iI UREZ LA CAT MAI MULTE CALCULE dar sa fie facute spre binefacerea propriei pensii si mai putin poentru pensia altora. Dar nu cred......calul moare de drum lung iar ,,.......,, de grija altuia.

    RăspundețiȘtergere
  14. @Florin 08.10.2023, 15:33
    La : "Moș Alecu spui matale că milițienii erau considerați militari ,dar grănicerii ce au fost nu militari și acum sunt polițiști de frontieră,dar cum să fii 15 ani grănicer și apoi 15 ani polițist de frontieră ,oare nu are nici o legătură cu militaria,eu zic că da ,tot după principii miliare se desfășoară activitatea.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Tinere nu te'mburzului ca s-ar putea sa-ti cauzeze la gîlci!

    Politistii de toate feliurile au legatura cu militaria cam ca măcăitul rațelor cu eclipsele de luna!

    Ia aminte:

    - granicerii au mai fost pe la M.I. si'nainte de '89

    - politistii de toate feliurile n'au pensii MILITARE de stat din cauza ca au fost cindva CONSIDERATI (fara a fi pe bune) militari
    ----- tot fosti cindva considerati (fara a fi pe bune) militari, politistii NU AU AVUT tot timpul pensii MILITARE de stat
    ----- in perioada 2004 - 2015 politistii au avut pensii DE STAT pentru politisti
    ----- dac'ar fi asa (ca aveti pensii MILITARE de stat) din cauza c'ati fost cindva considerati militari, ar insemna ca cei "inrolati" in politie dupa 2002 sa nu mai primesca pensii MILITARE de stat

    - politistii de toate feliurile au pensii militare de stat din cauza de puturoșenie a celor care au "facut" l.223/2015
    ----- in loc sa faca o lege a pensiilor MILITARE de stat si inca o lege a pensiilor DE STAT pentru politisti au facut ghiveciul l.223/2015
    ----- la fel de bine si de simplu puteau face o lege a pensiilor DE STAT in care beneficiari sa fie militarii ȘI politistii... ba chiar puteau sa includa acolo si pe CFR-isti sau pe preoti
    --------- sigur ca renuntarea la pensiile MILITARE de stat (si denummirea lor numai ca pensii DE STAT) era dificila... acestea existind de pe vremea lui Cuza

    Deci, de tinut minte: politistii, de toate feliurile, n-aveti pensii MILITARE de stat din cauza ca ati fost cindva militari (unii de dinainte de 2002... nu si ceilalti) ci din cauza ca niste unii au fost puturoși la minte la "facerea" l.223/2015!

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu nu-s specialist, dar ceva aritmetica am învățat în clasele 1-4.
    Principiul contributivității înseamnă că dreptul și cuantumul pensiei contributive se cuvine contribuțiilor plătite de angajat și angajator.
    Un ex in cazul meu, anul 2002 condiții de muncă speciale.
    În cazul civililor , angajatul+angajatorul au plătit o contribuție , pt CS de 45% în cazul meu numai 5%.
    Pt aceleași venituri, eu as avea dreptul, în raport cu civilul, la o parte contributivă doar de 11,1% din cea a civilului, adică 5:45 pt că atât s-a platit pt mine !!!
    Diferențele acestea catastrofale, sunt valabile pt perioada aprilie 2001-decembrie 2010.
    Aveți grijă ce vă doriți și nu va mai luați după neștiutori gen păsărică și puișorii ei.

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru Moș Alecu și anonim:grănicerii(polițiștii de toati felurile au fost și vor rămîne militari atît în activitate cît și la trecerea în rezervă datorita specificului muncii,că alții nu nu pot înțelege acest lucru îi treabă lor de inteligență,unde nu e, nici Dumnezeu nu cere,îi limitare net la niet.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Florin 08.10.2023, 21:27
    La : "...grănicerii(polițiștii de toati felurile au fost și vor rămîne militari atît în activitate cît și la trecerea în rezervă ...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Băbăiete iti repet ce ti-am mai spus: "Tinere nu te'mburzului ca s-ar putea sa-ti cauzeze la gîlci!".

    Politistii nu se TREC IN REZERVA!
    Ceteste-ti legea statutului vostru (l.360/2002)!
    Politisti's politisti NUMAI atit cit sint raporturi de serviciu cu institutia! La pensionare (ca ei nu au TRECEREA in rezerva) inceteaza acele raporturi de serviciu... deci si calitatea de politist!

    In statututl vostru nu scrie NIMICA-NIMICUȚA despre ceva cu militarie!
    Mai militari decit voi au fost cei din Garda financiara... care faceau parte dintr-o institutie MILITARIZATA... Vezi l.30/1991 care a fost in vigoare pina in 2011!

    Asa ca ai dreptate cind spui despre tine: "...îi treabă lor de inteligență,unde nu e, nici Dumnezeu nu cere...".

    RăspundețiȘtergere
  18. La Comandamentul Trupelor de Grăniceri am cunoscut cel mai cumsecade Șef de Cadre.
    Se numea NICA MARIAN AHIL .
    Dragă Marian , îți urez tot ce e mai bine și dacă poți dă un semn.

    RăspundețiȘtergere
  19. Moș Alecu și ceilalți după cum spune un proverb în popor "cunoașteți dvs .ceva la cai ,dar nu suficient cât să și înțelegeți.Pentru cultură generală a se citi dexul care spune:-granicer -militar instruit pentru pază la granița unei țări (a avut și România) -militian -1.persoana aflată în serviciul miliției,2.soldat din miliție.Sunt "n"țări pe glob unde grănicerii și milițienii sunt militari,restul ce spuneți prin mesaje sunt povesti,nu interesează pe nimeni.Un grănicer din perioada comunistă era mult mai instruit ca militar decit din alte arme ,așa că vă doresc gîndire pozitiva să nu fie probleme la GILCI.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dl Leo ing Arm și Mtii MApN, când ați lucrat dumneavoastră la grăniceri, pt că aceasta structura-n 1989 a trecut la MAI ?

    RăspundețiȘtergere
  21. @Florin 09.10.2023, 12:56

    Băbăiete, inc'odata, nu mai insista ca politisti's militari si ca, din cauza asta, meritati pensii militare!

    Ia si ceteste istoria acestei categorii de functionari ai statului la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-istoria-politiei-de-frontiera-25.html si o sa vezi ca toata militaria voastra a fost si este ca "participa, alaturi de celelalte forte, la apararea tarii"... Tot asa putindu-se spune si despre preoti, portarii de la supermarcheturi, frizeri si taximetristi!

    RăspundețiȘtergere
  22. Unii posesori de pensii militare nesimțite, cred că punctajul mediu anual obținut pe legea 119/2010 upgradat cu stagii de cotizare civile, valorificate imoral, le da dreptul la o actuala pensie militara de stat calculată pe contributivitate.
    Vise taica !
    Vise Leo, huhurezu, Moș Martin ,...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greșit!
      Punctajul total pe întreaga carieră militară este conform Legii 163 ( identic ca la civili ) si specificat în Decizia de pensie ( deci înainte de a se împărți la 20 !)
      Upgradarea / adăugarea cu stagiile de cotizare civile ( privind punctajul total) este normal pentru a se afla punctajul total pentru întreaga activitate ( dacă s-ar calcula pensia militară si pe contributivitate ) !
      Dar sunt frustrați anonimi care nu au fost în stare să lucreze după ieșirea la pensie ( pentru ca nu știau să facă altceva decât armată sau din comoditate sau din motive medicale sau familiale!) și acum sunt invidioși pe cei care si-au întregit punctajul total și cu stagii de cotizare civile !
      Eu zic să vă reveniți anonimule!
      Gata cu frustrările!
      Reveniti-va!
      Legea trebuie sa-ti permită să poți trece pe contributivitate pentru că este atât moral cât și constituțional!!!

      Ștergere
  23. @Adiță , l-am cunoscut înainte de 1989, dar și după.
    Vezi tu, specialitatea militară mi-a permis să cunosc multă lume, deoarece am participat la foarte multe inspecții ale ministrului prin foarte multe locuri și la diferite eșaloane.
    Au fost vremuri frumoase și stabile.


    RăspundețiȘtergere
  24. @anonim 09.10.2023, 16:51
    La : "...Pe mosu il inteleg ca scrie "gilci" ca doar eeee... "mos" ...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Scrierea cu "p" din "u", si "l" din "a" au hotarit-o niste unii taranisti dornici de razbunare!

    Noile "reguli" sint doar o RECOMANDARE a Academiei!

    Regulile ortografice anterioare fusesera adoptate printr-o Hotarire a Consilului de Ministri! Care nu este abrogata...

    Actualele recomandari ale Academiei NU AU FOST APROBATE tocmai de academicienii lingvisti!
    Institute de lingvistica ale Academiei au demonstrat ca aceste recomandari sint o aberatie absoluta!
    Dar... pen'ca era la moda razbunarea pe vechiul regim taranistii au reusit manevra!

    https://jurnalul.ro/special-jurnalul/noi-scriem-cu-i-din-i-121659.html

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ortografia_limbii_rom%C3%A2ne

    http://georgepruteanu.ro/103deceidini.htm

    https://andreialbu.com/de-ce-scriu-cu-i-din-i-in-loc-de-a-din-a-si-sint-in-loc-de-sunt.html



    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim vezi că ai violat gramatica grosolan" neințeles"în mijlocul propoziției se scrie cu î din i și în tot mesajul ai greșeli gramaticale la greu ,gramatica se învață in gimnaziu.,îl înteleg și eu pe Mosul acum,dar tu?

    RăspundețiȘtergere
  26. @anonim 09.10.2023, 19:36
    La : "Dar copiii in scoala oare tot porcariile astea le invata?...adica "recomandarile"?
    cred ca da...ca au unii niste profesoooori.....".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    "Iegzact"!
    Orice minciuna/prostie repetata de multe ori devine adevar, ș'așa s-a transmis din gura'n gura c'asa treb'e sa se scrie si s'a "iegzecutat"!
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    La: "PS Pe asta n-am inteles-o,nu m-am prins: "Scrierea cu "p" din "u"..."".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Scrierea cu "🅟" din "🅤", si "🅛" din "🅐"

    Aceasta noua regula a formulat-o o PMC operator calculator, care facea ceea ce se facea cu calculatoarele la'nceputurile informatizarii "armeții" - dactilografie!

    RăspundețiȘtergere
  27. Se lămuresc lucrurile cu noua formula de calcul a pensiilor civile, in sistemul contributiv.
    S-a agreat și la UE ca pensia sa se calculeze ca produs între VPR și Nr de puncte anuale.
    VPR este un raport între valoarea actuală a unui punct de pensie : 1785 lei și stagiul de cotizare de 25 de ani, adică 71,4 lei.
    Cei care au mai mult de 25 de ani de cotizare, vor primi anumite bonusuri.
    Prevăd că adepții contributivității pensiilor militare, vor lua foc în cerul gurii și se vor manifesta vocal, in mediul digital.

    RăspundețiȘtergere
  28. Preluat :
    In saloanele puterii ni se pregateste - noua fostilor militari - o noua lovitura (de data asta decisiva !) iar noi asteptam resemnati sa ne pice in cap drobul de sare precum in povestea lui Creanga ! Nu este de ajuns ca am fost decuplati de la majorarile activilor ramanand de 7 ani doar cu bruma de inflatie (si aia acordata diferentiat si discriminatoriu) de am ramas cu pensiile la nivelul anului 2009 fiind surclasate unele chiar si de pensia minima civila...Ni s-a suprimat chiar si recenta majorarea de grad - asupra caruia avem drept de proprietate - de a ajuns soldatul activ sa aibe gradul cat un colonel in rezerva rasturnandu-se cu nonsalanta ierarhia militara fara de care aceasta institutie poate fi orice numai armata nu! Am ramas cu mandria si ,,onoarea'' unei legi a pensiilor militare (223/2015) care a fost golita practic de continut din moment ce principiile de baza enuntate in lege au devenit litera moarta ! Unde este principiul recunostiintei societatii si rasplata loialitatii (consfintite prin juramant !) acordata fostilor militari carora le-au fost ingradite drepturile si libertatile ? Unde mai este principiul unicitatii legii pensiilor militare cu specificul de compensare a privatiunilor si greutatilor inerente serviciului militar daca impingi la maxim varsta de pensionare a militarului sau politistului .....Aruncam pisica in curtea UE sau FMI fara a mentiona ca NICAIERI IN LUME militarul nu este uniformizat cu civilul - cum se intentioneaza sa se intample in Romania! De ce nu se recunoaste ca suntem supusi unui experiment social - unic in lume - cu consecinte in viitor si asupra altor armate ! De ce atunci cand ni se impune sa aducem pensionarii militari la acelasi nivel cu civilii nu ni se ofera si exemple din alte tari cum se intampla de fiecare data cand Guvernul pregateste o masura ? Si mai ales de ce si de cand organisme internationale decid asupra masurilor pe care un guvern suveran ar trebui sa le adopte in propria tara? Suntem deja o colonie si noi ne credem liberi ? Cerem decidentilor militari sa ne explice realitatea ! Pe noi cine ne apara domnilor? Nimeni in afara de domnul col Dogaru nu apare pe sticla sa ia atitudine ! Apreciem implicarea dumnealui alaturi de alti pensionari civili dar...suntem si nemultumiti ca prin prezenta dumnealui acolo (cu drept de interventie limitat!) s-a reusit practic sa fim inregimentati in aceiasi categorie cu civilii si poate ca chiar asta s-a dorit! Si pana la urma daca chiar asta se vrea si suntem simplii pensionari (ca oricare!) atunci de ce nu primim de fiecare data majorarile precum civilii ??? Cum adica ? La indatoriri suntem militari si la drepturi nici macar civili? Daca se recunoaste oficial ca MILITARII CONTRIBUIE pentru propria pensie prin retinerile operate lunar din solda de ce ni se imputa si ni se reproseaza ca primim pensie din mila Guvernului? Cine ia taurul de coarne?!

    RăspundețiȘtergere
  29. Taurul de coarne va fi luat astazi, 10.10.ora 10 la Senat, cand in ședință comună, Comisia pentru Aparare, Comisia Juridică, Comisia pentru Muncă, Comisia pentru Constituționalitate vor intocmi Raportul comun la proiectul L 4/2024 privind pensiile de serviciu...!!

    RăspundețiȘtergere
  30. @Leon 10.10.2023, 07:35
    La : "Taurul de coarne va fi luat astazi, 10.10.ora 10 la Senat, cand in ședință comună, Comisia pentru Aparare, Comisia Juridică, Comisia pentru Muncă, Comisia pentru Constituționalitate vor intocmi Raportul comun la proiectul L 4/2024 privind pensiile de serviciu...!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Ahîm!

    Daaa!...
    Da' , probabil ca "de ieri", tot in comun (da' nu cu tam-tam), au fost "intocmite" sesizarea de neconstitutionalitate si motivarea deciziei care va fi luata!...
    Băăăă, fiti atenti, voi scrieti asta pen'ca eu sa pot raspunde c'așa'i! Mai scrieti si ailalta, asa, de chichi, pen'ca eu sa pot fi "obiectiv" si sa o resping...

    RăspundețiȘtergere
  31. @Mos Alecu, ieri la Senat a avut loc într-adevăr, o sedinta comuna a celor 2 comisii de aparare din Parlament, dar fara invitați !

    RăspundețiȘtergere
  32. @Leon 10.10.2023, 10:03
    La : "@Mos Alecu, ieri la Senat a avut loc într-adevăr, o sedinta comuna a celor 2 comisii de aparare din Parlament, dar fara invitați !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ei, na!
    Ca parc'asta ar avea vreo importanta!

    Eu vorbeam despre "sedintele in comun" ale altor participanti (foarte activi si interestati)
    la rezolvarea problemei!

    RăspundețiȘtergere
  33. @Mos Alecu, am inteles de la inceput "aluzia", dar o sedinta in comun a celor neinvitati se va desfasura probabil saptamana viitoare, dupa forma finala adoptata de CD la Pl x 244/2023 ..!!

    RăspundețiȘtergere
  34. @Leon 10.10.2023, 10:56
    La : "... o sedinta in comun a celor neinvitati se va desfasura probabil saptamana viitoare, dupa forma finala adoptata de CD la Pl x 244/2023 ..!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nț!
    Nu se poate pentru ca sa zic sa fie "sedinta in comun"... Partile sint absolut "endepandante"
    una față de cealalta!

    Adoptarea "finala" de catre Camera Deputatilor ar fi cuiul hotaritor in copîrșeul plx.244/2013... pen'ca problemele de hotarit in prezent sint de competenta exclusiva a Senatului!

    RăspundețiȘtergere
  35. Dupa finalizarea jocului de ping-pong intre Senat si CD, proiectul va sta 2 zile la Secretariatul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii !
    S-avem puțintică rabdare, Stimabile !!

    RăspundețiȘtergere
  36. Maine acest proiect va fi adoptat de Plenul Senatului:
    https://www.stiripesurse.ro/pensii-serviciu-lege-senat-impozit_3100374.html

    RăspundețiȘtergere
  37. Se pare mai anonimule că unești frustrat rău!
    Mă faci să râd!
    8 clase ai tu !
    Nu mă cobor la nivelul tău!
    E prea jos !
    Am încheiat subiectul !

    RăspundețiȘtergere
  38. Cine are timp sa citeasca Raportul celor 4 comisii:
    https://senat.ro/legis/PDF/2023/23L004RC.PDF?nocache=true

    RăspundețiȘtergere
  39. Proiectul de lege a fost votat de plenul Senatului (astazi la ora 11.10) si va merge la CD..!!

    RăspundețiȘtergere
  40. Dacă amendamentele intră în vigoare la 01 ianuarie 2024 înseamnă că se iau în calcul indicatorii ( salariul mediu net și brut) pentru anul 2024 , din proiectia Bugetului de stat pentru anul următor !
    E corect ?

    RăspundețiȘtergere
  41. @Leon 11.10.2023, 13:25
    La : "Corect !"
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Iar s-a uita ca "windows-istii" nu vad cui si la ce s-a raspuns!
    Se poate seta telefonul sa afiseze paginile ca "Versiune site..."!

    RăspundețiȘtergere
  42. Nu cobor la nivelul tău ,
    în loc de Nu mă cobor la nivelul tău cum greși s-a consemnat de Victor.
    Până la urmă, care este concluzia ?
    E vreo procopseală ?
    În rest, rămâne cum a lăsat-o SAVANTUL DOTTORE SUPOZITOR.

    RăspundețiȘtergere
  43. @Leo 11.10.2023, 15:23
    La : "Nu cobor la nivelul tău ,..........".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Cine-i "andrisantu' " comentariului si'n ce problema???

    RăspundețiȘtergere
  44. @MA
    Adrisantul este VICTOR cu comentariul lui din 10.10.2023, 18:45

    ................
    VICTOR spunea...
    "Se pare mai anonimule că unești frustrat rău!
    Mă faci să râd!
    8 clase ai tu !
    Nu mă cobor la nivelul tău!
    E prea jos !
    Am încheiat subiectul !"
    10.10.2023, 18:45

    RăspundețiȘtergere
  45. @Leo 11.10.2023, 15:41
    La : "@MA
    Adrisantul este VICTOR cu comentariul lui din 10.10.2023, 18:45".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Repet: Iar s-a uita ca "windows-istii" nu vad cui si la ce s-a raspuns!
    Se poate seta telefonul sa afiseze paginile ca "Versiune site..."!

    RăspundețiȘtergere
  46. CITAT din : " anonim spunea":

    Anonim09.10.2023, 14:55

    " Unii posesori de pensii militare nesimțite, cred că ❗punctajul mediu anual❗obținut pe legea 119/2010 upgradat cu stagii de cotizare civile, valorificate imoral, le da dreptul la o actuala pensie militara de stat calculată pe contributivitate.❗
    Vise taica !
    Vise Leo, huhurezu, Moș Martin ,..."

    "Răspundeți"

    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    "@anonim":

    Nu uita că actuala Lg.263/2010= încă în vigoare, precum și Lg.223/2015, chiar în forma actuală, prevăd că STAGIUL COMPLET DE COTIZARE al MILITARILOR începe cu 20 de ani și se termină cu cel de 30 de ani, adică este stabilit în intervalul 20-20 de ani, în funcție de: LUNA/ANUL NAȘTERII ❗; cu alte cuvinte: cei născuți până în ian.1956 au:

    =VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE=55 de
    ani ❗,
    =STAGIUL COMPLET DE COTIZARE= 20 de
    ani ❗.

    Ca atare, până la modificarea legilor actuale/apariția altei LEGI DE PENSIE a MILITARILOR, aceștia vor avea PMA-ul calculat așa:

    PMA = PT ÷ 20 de ani..❗,

    ...iar după 01/1956: în funcție de LUNA și ANUL NAȘTERII: PMA se calculează cu:

    PMA = PT ÷ "XX ani" de "S.C.Ctz."=
    20 + ..până la 30 de ani =
    corespunzători din tabel..❗

    Legenda:

    PMA = Punctaj Mediu Anual
    PT = PUNCTAJ TOTAL
    S.C.Ctz.= STAGIUL COMPLET DE COTIZARE

    .."Restul"= rămâne de..văzut ce se va întâmpla..în viitor❗

    RăspundețiȘtergere
  47. @Calinmihaib12 12.10.2023, 07:34
    La : "Nu uita că actuala Lg.263/2010= încă în vigoare, precum și Lg.223/2015, chiar în forma actuală, prevăd că STAGIUL COMPLET DE COTIZARE al MILITARILOR începe cu 20 de ani și se termină cu cel de 30 de ani, adică este stabilit în intervalul 20-20 de ani, în funcție de: LUNA/ANUL NAȘTERII ❗; cu alte cuvinte: cei născuți până în ian.1956 au:...corespunzători din tabel..❗".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Iar bati cimpii!

    L263/2010 este in vigoare! Dar "tabelul" la care faci referire (anexa 6) a fost eliminat din lege inca din dec.2017 ... oug 103/2017)

    RăspundețiȘtergere
  48. CITAT din "moș alecu spunea":

    "...corespunzători din tabel..❗".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    ❓Iar bati cimpii!❓����

    L263/2010 este in vigoare!❓ Dar "tabelul" la care faci referire (anexa 6) a fost eliminat din lege inca din dec.2017 ... oug 103/2017)

    "12.10.2023"

    Încheiat CITATUL,

    ● COMENTARIU:

    "Moșule":

    ❗ "NU BAT CÂMPII"..❗❗..

    .ȘI..nu fi superficial.., și citește cu mare atenție Lg.2232015 = ÎN VIGOARE, în care, în tabelul ANEXĂ cu VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE, tabel început cu luna: OCTOMBRIE/1959 vei vedea VÂRSTELE de PENSIONARE..care mare atenție = SUNT IDENTICE în toate variantele succesive ale Lg.223/2015, și chiar MAI MULT..:SUNT IDENTICE și cu cele din tabelul ANEXA 6 din Lg.263/2010 = în forma ÎN VIGOARE până în 2016 = cu MILITARII în "EA", până la întrarea în vigoare a Lg.223/2015..❗; VÂRSTELOR RESPECTIVE, IDENTICE ÎN TOATE LEGILE amintite acum, le corespund STAGII COMPLETE DE PENSIONARE..AȘA cum am scris în comentariul anterior, adică între 20 -30 de ani..!, EVIDENT ÎN SITUAȚIA IPOTETICĂ..în care pensiile militare ar fi recalculate..."contributiv"..!❗

    ..și nu există nici un motiv să presupui că "datele" relevante în chestiune..ale militarilor pensionari ..născuți ÎNAINTE de: luna = OCTOMBRIE 1959 = NECUPRINȘI ÎN TABELELE din diferitele variante succesive ale Lg.223/2015 ar fi ALTFEL..decât cele din tabelul ANEXĂ 6 din legea 263/2010 originară = cu MILITARII în ea, anexă care a fost abrogată prin întrarea în vigoare a Lg.223/2015..❗

    RăspundețiȘtergere
  49. @Calinmihaib12 12.10.2023, 09:26
    La : ".ȘI..nu fi superficial.., și citește cu mare atenție Lg.2232015 = ÎN VIGOARE, în care, în tabelul ANEXĂ cu VÂRSTA STANDARD DE PENSIONARE, tabel început cu luna: OCTOMBRIE/1959 vei vedea VÂRSTELE de PENSIONARE..care mare atenție = SUNT IDENTICE în toate variantele
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Aloooo! Bălăceanca inchideti-va portile!

    La comentariul tau anterior esenta era "STAGIUL COMPLET DE COTIZARE= 20 de ani ❗.".

    Unde dracu gasesti in l.223/2015 vorbire despre "stagiu complet de cotizare"???

    RăspundețiȘtergere
  50. Pt. @Calinmihaib12 12.10.2023, 09:26
    Nu mai este relevantă situația , din moment ce Art. 122 din L 223 nu mai este în vigoare de ceva timp.
    Decidenții rr fi putut modifica și reactiva acest Art. 122 , privind OPȚIUNEA pt. modul de calcul pe legea generală de pensii.
    Dar știau că asta presupune majorare de fonduri pt. pensii , iar ei doresc exact inversul.
    ACTUALIZAREA și/sau OPȚIUNEA de care am făcut referire , SUNT ILUZII NEVEROSIMILE și ANESTEZIC pt. pensionarii militari la ȘEDINȚELE DE TERAPIE de pe bloguri.
    NIMENI nu mai poate face nimic.
    Iar POPULIMEA, i-ar vota cu același procent ca acum 4 ani.
    NU E VINA LOR!

    RăspundețiȘtergere
  51. Leo:

    ..fiecare cititor/comentator..pe orice "site" din.."neantul" ăsta.." informațional".., înteleg/sau..NU (!), ..și au ( măcar) LIBERTATEA să își asume.."starea"/situația..!��../..��..❗�..❗

    RăspundețiȘtergere
  52. Se ventilează pe la o tembeliziune că VPR = 89 lei pt. Consdiții Speciale. Iar pt. condiții normale VPR = 81 lei. Și vor dispărea și INECHITĂȚILE.
    TRAI NENEACĂ !
    PS
    și ..."AM ( măcar) LIBERTATEA să îmi asumm.."starea"/situația..!��../..��..❗�..❗ " ca să-l parafrazez pe camaradul Mihai, tapat și el de sistemul MAFIOTIZAT din MFA.
    NIMENI nu mai are ce să facă.

    RăspundețiȘtergere