Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

09 octombrie 2022

Ia să dăm noi mai bine cărţile pe faţă...

Tot despre contributivizarea pensiilor militarilor...
Dorita de cifrimii pasaricesti cu argumentul forte ca ar fi usor de realizat... multi dintre militari avind, deja, stabilit punctajul de la recalcularea din 2011, si din adaugarile de stagii civile in perioada 2011 – 2015...

Uitind cifrimii ca:

- la recalcularea din 2011 s-au intimplat fenomene ciudate (care au generat punctaje tot ciudate)
------ venituri “reconstituite” “din burta”
------ impartirea la 20 inclusiv pentru perioadele muncite in civilie
------ majorarea de punctaj pentru conditii de munca in civilie ca si cum ar fi fost in militarie,
------ folosirea ilegala a conditiilor de munca (cu majorarile de punctaj aferente pentru militari) valabile 
numai dupa 01.01.11,
------ aplicarea majorarii datorate OMM/SOSP la acea pensie gonflata artificial...

Avind in vedere aceste lucruri este de inteles atitudinea decidentilor ca_cum_ca, in viitorul apropiat, pensiile militarilor nu se vor contributiviza.

Acest lucru intimplindu-se din cel putin doua motive:

- “presiunea” celor in activitate in prezent care inteleg ca_contributivizarea pensiilor lor ar fi catastrofala
----- ei intelegind foarte bine ca cei care au pensii de serviciu (diplomatii, magistratii, grefierii, functionatii publici parlamentari, aviatorii civili, personalul Curtii de conturi) nu sint idioti atunci cind sustin sa aiba pensii calculate ca procent din ultimele venituri, si nu cer (ca cifrimii nostri) pensii contributive!

- “presiunea” specialistilor ministerelor
----- ei intelegind ca (la o prezumtiva re-contributivizare a pensiilor militarilor) vor trebui sa-si asume ciudateniile intimplate in 2011, sau vor trebui sa le elimine... fapt ce va conduce la mare “vilva” in rindurile celor care se vor pomeni cu punctaje drastic diminuate... Ambele variante fiind de neacceptat!

Asa ca... mai ales pentru pensionarii mai tineri, si cei in activitate in prezent: aveti grija la ce va indeamna invatatorii! Multi dintre acestia se gindesc numai la interesele lor proprii, si mintea nu-i mai duce sa vada ce s-ar intimpla in general!


Un comentariu:

  1. Cumva pe linga subiect...

    Cineva incearca sa justifice diferentele de pensii medii intre militari si politisti:
    “Burebista11 octombrie 2022, 20:20
    Media pensiilor militare din MAI și MApN este diferită pentru ca la MAI + Penitenciare, la fel ca și SRI, STS 95% din pensiile în plată sunt la limită de vârstă cu vechime completă .. În schimb la MApN în jur de 40% dintre pensiile în plată au fost stabilite inițial ca anticipate parțial odată cu disponibilizările pentru întrarea în NATO și chiar dacă au fost recalculate pe 223 au cuantumuri mici...”.

    Sigur... incercarea moarte n-are, mai ales cind te adresezi unor cifrimi!

    Numai ca pensii mai mari la politisti rezulta, in principal, din legile salarizarii deosebite pentru cele doua categorii inca din 2003 (l.138/1999 – pentru militari - si og 38/2003 – pentru politisti)
    ----- prin og.38/2003 salariile politistilor fiind cu pina la 20% mai mari decit ale militarilor cu grade si functii echivalente (sporul de fidelitate)
    ----- prin oug 75/2020 salariile politistilor (nu si ale militarilor) au fost marite retroactiv (total neconstitutional) incepind cu feb.2017 (prin “acordarea” la toata lumea politista a acelui spor de fidelitate). Prin aceeasi ordonanta marindu-se si pensiile celor pensionati cu cele 6 luni alese de dupa feb.2017.
    ----- in prezent salarizarea calculindu-se cu elementele din cel 2 legi – l.138/1999 si og 38/2003 (“ajustata” cu oug 75/2020)... cu diferentierile generate de acestea “transmise” si in pensii...

    RăspundețiȘtergere