Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

16 iulie 2022

Nătăntoli din toată lumea, uniți-vă!

Vazind ca s-a cam schimbat parerea postacilor lui, si ca nu-i mai sustin neconditionat timpenia cu bunaciunea contributelii pentru pensiile militare, marele onorabil maestru/adevarul absolut/adevarat artist o mai inmoaie putin: pensiile militare sa fie stabilite ca cele ale magistratilor: o parte contributiva si un “plus” de la bugetul de stat...

Ca, zice el, CCR ar fi stabilit ca partea contributiva este intangibila, iar “plusul” de la buget poate fi oricind micsorat sau chiar eliminat...

Si ca ministerele cu personal vizat de l.223/2015 ar trebui sa fie multumite ca o parte (mare, spune el) din pensii ar fi platita din Bugetul asiguraririlor sociale de stat, nu din bugetele lor...

Asa a stabilit CCR numai dupa ce s-a asigurat ca pensiile magistratilor sint intangibile in totalul lor, nu numai partea contributiva!

Nătăntolule, parte “contributionista” a pensiei se stabileste si se plateste NUMAI dupa ce impricinatul implineste virsta de pensionare in sistemul public (65 de ani). Pina atunci intreaga pensie se considera a fi acel “plus” si se plateste de la bugetul de stat (bugetele ministerelor respective).

Asa ca... de la virsta de 45 de ani (virsta minima de pensionare a militarilor “beneficiari” de reducere de virsta pe motiv de conditii de munca), pina la 65 de ani, pensiile militarilor vor fi platite integral de la bugetul de stat (asa cum se intimpla foarte clar la magistrati)... deci nici o “sfîrîiala” si nici un “cișlig” pentru bugetele ministerelor!

Asta mai insemnind, nătăntolule,  ca in cazul in care decidentii hotarasc sa elimine “plusul” platit de la buget (c’asa a zis CCR) toti impricinatii mai tineri de 65 de ani ramin fara nimica-nimicuta pensie! De aia CCR s-a asigurat ca decidentilor le-a intrat bine in cap ca pensiile magistratilor sint intangibile in totalul lor... si dupa aceea le-a dat mina libera sa faca orice vor cu celelalte pensii platite din cele doua surse!

(***Uita-te, nătăntolule, la magistrati. Ei primesc pensie de serviciu intreaga la virsta de 60 de ani. Pina la virsta de 65 de ani intreaga lor pensie este platita de la bugetul statului. Cu virste peste 65 de ani sint doar vreo 33,7% din total, si numai acestia primesc si partea “contributiva” a pensiilor lor. Daca s-ar hotari “eliminarea” din pensiile lor de serviciu a partii platite de la buget doar acestia ar mai ramine cu ceva pensie... ceilalti trec pe “asteptare” a implinirii virstei de pensionare!***).

In concluzie: pensii ale militarilor platite din doua surse nu sint nici un fel de  “afacere” nici pentru ministere, si nici pentru impricinati! 




2 comentarii:

  1. Puteti sa-mi explicati de ce in perioada 2011-2016 s-a putut plati pensie contributiva la militari de la orice varsta care aveai si te incadrai sa iesi la pensie,iar acum nu se mai poate plati, decat de la 65 ani, cum spuneti dvs?

    RăspundețiȘtergere
  2. @kostas 22.07.2022, 09:53
    La : "Puteti sa-mi explicati de ce in perioada 2011-2016 s-a putut plati pensie contributiva la militari de la orice varsta care aveai si te incadrai sa iesi la pensie,iar acum nu se mai poate plati, decat de la 65 ani, cum spuneti dvs?".

    Nu!
    Stagiile de cotizare in civilie (dupa pensionarea ca militar) au fost adaugate la vechimile din militarie NUMAI pentru cei care aveau acele stagii pina la 31.12.2010!
    Pentru cei pensionati dupa 01.01.16 stagiile de cotizare in civilie (dupa militarie) nu se adaugau... Pentru acele stagii se stabilea/se stabileste (de catre casele de pensii “civile”) o (bucata de) pensie civila la implinirea virstei prevazute in l.263/2010, prin “impartirea” la stagiul complet de cotizare din l.163/2010 (cel pentru civili), si cu majorare pentru “conditiile de munca” numai pentru perioada de civilie.


    Chestia a fost inca una din mînărelile lui goprea si a generăliței lui finanțiste cind au vazut ce catastrofa produceau prin contributivizarea pensiilor militare:
    - au adaugat, la gramada, si stagiile civile la vechimile militare (cele din deciziile pe l.164/2001) la cei care muncisera (pina la 31.12.2010) in civilie dupa militarie
    - au calculat majorare de stagiu (ca pentru militari) si pentru “grupele de munca” din civilie
    - au impartit totalul punctajelor din militarie si din civilie tot la 20

    Asta-i unul dintre motivele pentru care, la contributivizarea din 2010, unii militari au primit mai multi bani decit primeau pina atunci:
    - pensia lor pe l.164/2010 a scazut dramatic la contributivizare
    - prin adaugarea acelor vechimi (stagii de cotizare) din civilie, tratate ca fiind la fel cu cele din militarie (conditii de munca plus impartirea la 20), a facut ca ceea ce primeau la 01.01.11 sa fie mai mult decit ceea ce primeau la 31.12.10
    - pe aceasta baza mult rahat maninca unii ca_cum_ca, la contributivizare, pensiile militare au crescut. In realitate pensiile militare (cele pentru activitatea ca militar) au scazut dramatic, dar au crescut sumele platite de MApN pentru activitati desfasurate de unii cetateni in civilie!

    RăspundețiȘtergere