Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

18 iulie 2022

Învățători de școală nouă

Cind vrei sa faci o fapta bune trebuie sa fii sigur ca nu spui prostii... ceea ce nu-i cazul marelui onorabil maestru/adevarul absolut/adevarat artist/onorabilul...

(***In zilele noastre s-a incetatenit sintagma de “pensii speciale” pentru toate pensiile stabilite pe alte legi, si pe alte principii fata de pensiile din sistemul public de pensii – contributivele***)

Vrind sa combata zisele cuiva si sa arate ca pensiile militarilor sint, din mosi stramosi”, pensii speciale ne zice invatatorul:
“Ce credibilitate mai are un articol în care din prima frază se gafează că primele pensii speciale au fost cele ale magistraților, prin anii 90, și apoi sistemul s-a extins la militari?” .

Spusele incriminate de invatator (aparute intr-un ziar) sint : “România are un sistem de pensii speciale, inițiat încă de la finalul anilor '90 și care viza inițial magistrații.”.

“Bravo, mă! prostovane!” ar spune pedagogul de scoala noua al lui Caragiale!

In 1997 a aparut l.142/1997 care a stabilit ca magistratii beneficiaza de pensie de serviciu stabilita ca procent din ultimele “venituri”.
Pina atunci magistratii se pensionau, ca intreaga populatie romaneasca, pe l.3/1977 – nu aveau lege cu prevederi de stabilire a pensiei deosebite de cele ale celorlalti cetateni!

In 2001 a aparut l.164/2001 care a stabilit ca SI militarii beneficiaza de pensie militara de stat stabilita ca procent din ultimele “venituri”.
Pina atunci militarii se pensionau pe d.214/1977 care era o “copie” a l.3/1977... singurele deosebiri fiind niste mici diferente la virste si vechimi, “venituri”, precum si introducerea unor termeni specifici activitatii militarilor. Modul general de stabilire a pensiei era strict acelasi ca la toti ceilalti cetateni.

(***Asa, ca chestie: “LEGE nr. 3 din 30 iunie 1977privind PENSIILE de asigurări sociale DE STAT și asistența socială”  precum si “DECRET nr. 214 din 12 iulie 1977privind PENSIILE militare DE STAT”... ambele acte normative vorbind despre PENSII DE STAT***)

In concluzie: folosind sintagma de “pensii speciale” pentru pensiile stabilite deosebit de modul de stabilire a pensiilor din sistemul public de pensii, primele “pensii speciale” au fost cele ale magistratilor (din 1997) si abia apoi cele ale militarilor (din 2001).

Că, mai apoi, “paleta pensiilor speciale” s-a’mbogatit cuprinzind si alte categorii profecionale... asta-i alta poveste!

Cu asa invatatori si specialisti sa nu ne miram ca’ntirzie “succesurile”!

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. Ati vazut genul asta de stiri care incep cu “Secretul pe care vi-l ascund toti”???
    Hai sa va spun si eu un secret pe care vi-l ascund toti politicienii. Inclusiv marii judecatori din CCR.
    In tara asta, nu exista pensii contributive (adica pensiile pentru care se plateste CAS).
    Toate pensiile sunt speciale! Toaateeee!
    Stagiul complet de cotizare in sistemul public de pensii este de 35 ani. Contributia angajatilor la pensie s-a infiintat de abia in 2001, prin legea 19/2000.
    Din 2001 pana acum sunt 21 de ani. Deci nimeni in tara asta nu are pensie “contributiva”, pentru ca nimeni nu a cotizat 35 de ani.
    Mai mult, o pensie real contributiva ar trebui sa fie achitata doar din fondul special constituit in acest scop, din contributiile achitate timp de 35 ani.
    Insa partidele, pentru ca pensionarii sunt un electorat enorm ( cca cinci milioane ), se intrec in a oferi majorari peste majorari ale pensiilor contributive care le transforma, de fapt, in pensii speciale. Pai ori facem pensii din ” contributivitate”, ori le facem din ajutoare de la bugetul de stat si din ” majorari”?
    Mai vreti? Bugetul de asigurari nu poate acoperi din contributii, sumele necesare pentru plata a 5 milioane de pensii “contributive”. Ca nu au existat contributiile alea. Nu suficient. Deci in fiecare an, se varsa banet de la bugetul mare, catre bugetul de asigurari sociale. Daca politicienii cresc pensiile “contributive”, creste gaura la bugetul mare.
    Ca sa ascunda lucrurile astea, politicienii ipocriti s-au gandit sa mistifice un pic realitatea si sa pretinda ca pensiile politistilor si militarilor sunt de vina, pentru presiunea asta pe buget. Noi suntem raul, cei care dezechilibreaza bugetul! Desi politistii platesc si ei 25% din salariu, CIB. Adica, teoretic, doi politisti activi platesc pensia unui politist pensionar. Ati auzit vreun politician care sa afirme in spatiul public ca politistii platesc 25% din salariu, contributie la bugetul statului, egala in cuantum cu CAS? Toti tac morti. Ori sunt prosti si poarta ” ciasuri” toti, ori stiu dar tac, pentru ca au nevoie de niste tapi ispasitori, pentru politica lor ieftina.
    Va e clar? Pe cine alegi sa superi? 5 milioane de pensionari “contributivi”? Sau cateva sute de mii de politisti si militari? Cine vrei sa te voteze, ca sa ramai la ciolan? 5 milioane sau 200.000 de politisti si militari?
    Cand au dat atat, in dreapta si in stanga, unde vreti sa taie, sa inghete? La prostii care stau cuminti, care nu au drept la greva. Care au fost dresati sa respecte legea! Nu, nu! Nu ma refer la magistrati ! Ma refer la politisti si militari!
    Ba da prosti ne cred astia! Unii sunt, sa fim seriosi. Dar nu suntem chiar toti!
    Uneori exagerează, dar aici a pus-o bine Păscut.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Laurentiu 18.07.2022, 21:13
    La : "................aici a pus-o bine Păscut.".

    Mai, "uamini" buni, nu mai luati de bune, si, mai ales, nu mai multiplicati toate îmbîrligăturile avocătelărești ale unor juristi de Biotera, Ecologica sau "Șprițu Haret" autonumiti mari sefi pe la sindicatele politistilor!
    Baietii se baga'n probleme despre care habar n'au, da' dau bine la populimea platitoare de cotizatii!

    RăspundețiȘtergere