Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

01 decembrie 2021

Din învățăturile profesorului de lucru manual (3)

Baiatu’  s’apucă de analize gramaticale!
Uitind ca a trecut din clasa a III-a (si dintr-a IV-a) cu ajutoru’ lu’ taica-su care a dat purceaua din cotet lu’ domnu’ invatator ca sa nu lase loaza repetenta!
Si-l “subtine” si cetateanu’ ala caruia i-am spus de multa vreme ca “vrîsta” i-a produs defectiuni ireparabile putinei minti pe care o avea mai demult!

Ba, baiatu’ , cuantumul (*la singular) pensiilor (*la plural) aflate in plata (* la plural...referindu-se la pensii nu la cuantum) se indexeaza!
“Cuantumul pensiilor aflate in plata” nu este totuna cu “cuantumul in plata”... asa cum spui tu (“Cuantum în plată la 31 12 2021 + 2,6% x (cuantum în plată)”).
“Cuantum in plata” insemnind cuantumul (net) care se plateste impricinatului!

De asta ti-am si spus sa te uiti pe cupoanele tale mai vechi...
Ai fi vazut ca: cuantumul pensiei (*brut) aflate in plata este la rubrica “Pensie”, iar cuantumul in plata (*net) al pensiei este la rubrica “Total de plata”.

Uita-te (acum) la un set de cupoane culese de pe net: dec.2018 urmat de ian.2019 si dec.2019 urmat de ian.2020. Vezi ca indexarile (de 1,3% si 4,6%) s-au aplicat la “Pensie”, nu la “Total de plata (*cuantum in plata)”!

Stiu ca-i greu sa’ntelegi prostiile pe care le spusesei... da’  nu-ti fa probleme: ifrimii, stelian p-ulii si mares-ii tai tot maestru te vor vedea!

Si... ca sa nu uit: la “corecturile” pe care le-am adus timpeniilor spuse de tine despre indexarea pensiilor stabilite dupa 15.09.17 de ce nu zici ceva????

 



19 comentarii:

  1. @Mos Alecu, eu sustin acelasi lucru!
    Indexarea se aplica la Pensia(bruta), se scade Impozitul si diferenta se trece la :
    1.DREPTURI DE PLATA LUNA CURENTA=
    Nu intotdeauna suma de la pct 1 corespunde cu Total de plata(1+2) deoarece la pct.2 pot apare ceva diferente restante..!
    PS.Va este asa greu sa renuntati la jigniri ?
    Am colegi care au reusit sa se lase de fumat, greu, dar s-au lasat..!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dac'ati fi fost atent ati fi observat ca niciodata nu'ncep eu!

      S'apoi... de cind prezentarea unor (triste) realitati intr-un limbaj mai colorat este jignire???

      Ștergere
  2. Chiar și în taloanele de mai sus e asa cum spun eu... Indexare la pensia deja indexata...
    Pensie 2018 3445 + 1,3% indexare 2019 = 3490 brut
    3490 brut + 4,6% indexare 2020 a ajuns 3651 brut...
    Dacă era asa cum spuneți dvs 3490 ar fi crescut doar cu 3445x4,6%=159 lei și ar fi ajuns doar 3649 brut....
    Ori în prezent are 3651 lei brut..

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceste taloane de pensie sunt ale unui pensionar militar pensionat înainte de 15.09.2017....
    Vedeți ca la net în plată fata de pensia netă 2019 3341 nu a câștigat 4, 6% sa ajungă la 3495... A câștigat mai puțin ajungând doar la 3486... Cu 7 lei mai puțin decât unul pensionat după 15.09.2017 și care avea aceeași pensie în plată de 3341 în 2019...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Bure, la pensiile pana la 15.09.2017, indexarea s-a aplicat la pensia bruta !
      Pensia neta o schimba Codul fiscal:
      -Ian.2017, din P.bruta s-a dedus cass si impozitul de 16% (deducere 1050 lei)
      -Feb.2017, s-a eliminat cass si deducerea la impozit a fost de 2000 lei si impozit de 16%.
      -Ian.2018, impozitul este 10%, etc.

      Ștergere
  4. Burebista 01.12.2021, 21:35
    La : "Chiar și în taloanele de mai sus e asa cum spun eu...", combinat cu la : "Aceste taloane de pensie sunt ale unui pensionar militar pensionat înainte de 15.09.2017....".

    Daca ati fi citit pina la capat postarea mea ati fi ajuns si la : "Si... ca sa nu uit: la “corecturile” pe care le-am adus timpeniilor spuse de tine despre indexarea pensiilor stabilite dupa 15.09.17 de ce nu zici ceva????".

    Adica tot ce-am vorbit in postare se refere al pensii stabilite inainte de 15.09.17!
    *****************
    De multa vreme stiu ca in ziua care precede o sarbatoare, in zilele de sarbatoare si in ziua imediat urmatoare unei sarbatori, toate discutiile vor fi purtate sub influenta ingredientelor specifice sarbatorilor!
    Lucru confirmat si de comentariile dvs.!

    RăspundețiȘtergere
  5. Verificind sa vad ce a mai “dosit” blogger-ul pe la spam am gasit un comentariu al lui Huhu Rezea...
    “Ascunderea”, la spam, a unor comentarii este facuta de blogger dupa niste criterii pe care inca nu le-am descilcit complet...
    In orice caz, in unele situatii se permite administratorului sa ”scoata la lumina” acele comentarii...
    In cazul de fata, blogger-ul nu si nu, nu-mi permite sa-l afisez!

    Ca urmare, prin copiere, iata spusele:
    Huhu Rezea02.12.2021, 10:21
    Calculul cuantumului pensiei militare stabilite după 15 09 2017 exlude orice raportare la articolele 28-30 și 108 din lege. Contează doar soldele nete din cele 6 luni alese.
    Ca atare, cuantumul brut al pensiei militare coincide, în cazul pensiilor stabilite după 15 09 2017, cu cuantumul net al mediei soldelor lunare nete din baza de calcul.
    Calculul și al cuantumului brut, potrvit art. 28-30, este o ficțiune care permite sustragerea de la plata de taxe și impozite din veniturile din pensie.
    Propoziția "Cuantumul pensiilor militare de stat în plată la 31 12 a anului anterior se indexează" din art. 59 are un singur subiect, respectiv cuantumul, și un singur predicat, respectiv ... se indexează. Restul părților de propoziție sunt atribute sau complemente. Formularea precizează că se indexează numai cuantumul pensiilor militare aflate în plată la 31 12, nu si al altor pensii deschise ulterior.
    Formularea din text permite și indexarea pensiilor care au în plată alt cuantum decât cel recalculat/actualizat, respectiv pensiile rămase cu cuantumul mai avantajos după recalcularea conform mizerabilei legi a pensiilor militare. He, he, he ...în 2016 mai mult de jumătate din pensiile aflate în plată la 31 12 2015 au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos Aceste pensii cuprind în cuantumul lor... și în prezent, toate indexările de după anul 2015, inclusiv indexarea de 5% din anul 2016, exlusă prostește de gulerați din cuantumul pensiei de după actualizarea din anul 2017.
    In concluzie, se indexează cuantumul, după caz... net sau brut, al pensiei militare aflate în plată la data de 31 12.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa “ne rîdem” putin, baiatu’ , continua cu analiza gramaticala, si il critica pe taica-su ca a dat invatatorului purceaua din cotet pentru a nu ramine el repetent... spunind ca el stie despre partile de propozitie subiect, predicat, atribute si complemente...
      Șăzi blînd, băbăbiete, tu erai tămîie (si esti si in prezent) si la martimetica... Chiar si la lucru manual tu nu stii ca-i despre ciocane , cuie, fierastraie, dalti, ace, brice si carice... Tu o tii, una si buna : “lucru manual este ceea ce-ti faci tu cu mina proprie!”

      Ma batea gindu' sa zic, despre lalaielile maestrului, ca “in ziua care precede o sarbatoare, in zilele de sarbatoare si in ziua imediat urmatoare unei sarbatori, toate discutiile vor fi purtate sub influenta ingredientelor specifice sarbatorilor!”.
      Da' la el, dupa continutul zicerilor, s-ar zice ca toata ziua-buna ziua'i sarbatoare!

      Ștergere
    2. La zicerile maestrului:
      - la : “Calculul cuantumului pensiei militare stabilite după 15 09 2017 exlude orice raportare la articolele 28-30 și 108 din lege. Contează doar soldele nete din cele 6 luni alese.”.
      ---- Cuantumul brut al pensiei militare stabilite dupa 15.09.17 este STRICT cel precizat in acele articole. De vazut Deciziile ICCJ care “au facut lumina” in domeniu.
      - la : “cuantumul brut al pensiei militare coincide, în cazul pensiilor stabilite după 15 09 2017, cu cuantumul net al mediei soldelor lunare nete din baza de calcul.”
      ---- iar ma va trage de urechi @Leon... da’ trebuie sa fii complet nauc sa spui ca dupa 15.09.17 “cuantumul brut al pensiei militare coincide,... cu cuantumul net al mediei soldelor lunare nete din baza de calcul.”.
      - la : “In concluzie, se indexează cuantumul, după caz... net sau brut, al pensiei militare aflate în plată la data de 31 12.”.
      ---- indexarea, intotdeauna, si la orice, se aplica la "brutul" existent inainte de indexare. Deci indexarile "curg" una din alta, la bruturi, si la pensiile militare stabilite inainte sau dupa 15.09.17. Niciodata, si niciunde, netul nu “apare” prin aplicarea procentului de indexare la netul anterior!
      - la : “...în 2016 mai mult de jumătate din pensiile aflate în plată la 31 12 2015 au rămas în plată cu cuantumul mai avantajos”.
      ---- la o buna parte acel cuantum avantajos este cel din l.164/2001. La o mare parte din ceilalti este din denaturarea elementelor de calcul pentru pensia militara (pe l.164/2001) prin adaugarea muncii in civilie (dupa pensionarea ca militar)... Asa ca “mai mucles” cu bunaciunea contributelii pentru militarii-militari!
      - la restul zicerilor
      ---- insiruiri fara cap si fara coada de bîlbîeli și bîiguieli specifice “lucratorilor cu gura” de dinainte de ’89, si avocateilor care nu cunosc legea, da’s tare dornici de onorarii babane!

      Ștergere
    3. Bravos domnule, indexezi fictivul cuantum brut și suma rezultată o adaugi la cuantumul net? Ca la nebuni!
      Vezi de ce la indexare gulerații au venit cu precizarea din art. 60 că nu se indexează cuantumul net ci baza de calcul, noțiuni care valoric sunt identice? Dacă nu făceau aceasta corectură prin OUG 114/2018 se pierdeau toate indexările calculate din cuantumul brut fictiv.
      Asa... de ce nu publici comentariul meu și dai aci frânturi din el?

      Ștergere
  6. @Huhu Rezea 02.12.2021, 16:10
    La : "Bravos domnule, indexezi fictivul cuantum brut și suma rezultată o adaugi la cuantumul net? Ca la nebuni!".

    Esti complet pe dinafara... Unde dracu am zis eu asa ceva???
    Vezi ca am tot repetat: "Diferenta, la cele doua “categorii” de pensii apare la modul de stabilire a netului in urma indexarilor:
    - la pensiile de dinainte de 15.09.17 netul pensiei se stabilea (si se stabileste in continuare) conform regulilor din Codul fiscal
    - la pensiile stabilite dupa 15.09.17 netul se stabileste dupa regulile stabilite prin modificarea l.223/2015 de catre oug 114/2018, tinind cont de faptul ca, la stabilire netul pensiei nu poate depasi netul soldelor/salariilor din cele 6 luni
    ---- in cazul indexarilor succesive netul pensiei este denumit “cuantum acordat”
    ---- aceste “cuantum acordat” se stabileste prin aplicarea procentului de indexare asupra bazei de calcul (media soldelor nete de la STABILIREA pensiei)
    ---- la ultima dintr-un sir de indexari succesive, “cuantumul acordat” este stabilit prin aplicarea ultimului procent de indexare asupra ACELEIASI BAZE DE CALCUL, adaugindu-se si SUMELE rezultate din aplicarea procentelor de indexare (de la indexarile anterioare) asupra ACELEIASI BAZE DE CALCUL!".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu se face așa... Ex o baza de calcul de 5000 lei indexata succesiv 4 ani cu 5 % pe an ar ajunge după cum spuneți dvs 6000 brut / 3510 net ...iar pensia brută de 5100 ar ajunge 5100 +5%+5%+5%+5% = 6199.... Pai mai corespunde procentul de pensie 85% +Omm 20% la acea baza de calcul mărită cum spuneți dvs ....6000x85%= 5100 + 20% Omm = 6120..
      Ori pe cupon apare pensie brută 6199 pezultata din aplicarea indexarii la indexare.. La fel se procedează și cu indexarea bazei de calcul.. Indexare la indexare....
      Ori acum se aplica la cei 5000 baza de calcul succesiv cele 4 indexari ajungând 6078 brut - 35%-10%= 3556...
      5000 baza de calcul - 35%-10%= 2925 net +5%+5%+5%+5% = 3556
      După cum susțineți dvs pensia netă în plată ar trebui să fie 3510 fata de cât se calculează acum 3556 și pensionarul ar pierde 46 lei....
      Calculul dvs nu este bun pentru ca din acea baza de calcul indexata prin adunarea indexarilor calculate la baza de 5000 ar conduce la o pensie brută mai mica decât cea reală de pe cupon.... V am arătat mai sus brut mai mic cu 79 lei...

      Ștergere
    2. Cuantumul net stabilit potrivit art. 60 din L 223/2015 cu modificările ulteriare este cuantumul brut al veniturilor din pensie așa cum este definit de Codul Fiscal.
      Am să sesizez Curtea de Conturi să verifice și legalitatea impozitării de către casele sectoriale a veniturilor din pensiile stabilite după 15 09 2017.
      Ai putea să spui cititorilor tăi care este diferența valorică, în lei, între baza de calcul și pensia netă a pensionarilor militari de după 15 09 2017?
      Văd că te-ai luat de mine când am spus:
      Cuantumul net al pensiei militare = baza de calcul= media celor 6 solde lunare nete alese.
      Când art. 60 reglementează că indexează baza de calcul, ne spune pe ocolite că indexează cuantumul net, cuantum care reprezintă cuantumul brut al veniturilor definite ca impozabile de Codul Fiscal.

      Ștergere
  7. Burebista 02.12.2021, 17:12
    La : "Nu se face așa...".

    Nu se face asa, spunti dvs., la CPS/MAI!!!

    Eu am spus cum spune legea!
    Ca dvs. n-o intelegeti e alta problema!

    Vedeti ca ati facut vraiste acele socoteli... Nu stiu ce vreti sa demonstrati!

    Picioarele in apa rece, cititi de multe ori art.60 si poate veti reusi sa patrundeti in ceea ce vrea sa spuna! Fara considerente filosofico-politico-bla, bla, bla...

    RăspundețiȘtergere
  8. Contează cum este corect sa se aplice indexarea nu cine o face...
    La CPS MApN au inventat și un brut fictiv care nu era prevazut nici în legea 223 nici în oug 59 sau 114 din care opreau un impozit fictiv rezultând pensia netă plafonata în plată....
    Abia după ce iccj a dat o decizie prin care i au obligat sa aplice corect legea au început ca treacă pe taloane pensia brută reală, impozitul real, pensia în plată plafonata... Dar diferența dintre pensia netă rezultata după impozitarea și pensia în plată nu apare nici la mapn pe talonul de pensie...
    Sa scrie acolo negru pe alb Reținere conform oug 59, 114 sau art 60 din Legea 223... Sa vadă omul ce sume se întorc înapoi la bugetul de stat. La mine diferența e cam de 2600 lei net pe lună... Cam cât 2 pensii d'ale lui Cornelius Ifrim..

    RăspundețiȘtergere
  9. Și încă ceva... La civili când se indexează sau creste valoarea punctului de pensie se face tot indexare la indexare și nu prin creșterea prin adunare a indexarilor succesive calculate la valoarea inițială a punctului de pensie....
    Mai spuneau niște năucit pe la TV ca după ultima creștere de 14 % a punctului de pensie deși ar fi trebuit să fie 40% acum ca să ajungă la zi ar trebui sa le mai dea încă 26 %... Greșit....1265 +14% =1442.1 + 26% = 1817...
    Ori dacă le creste 1265 +40% = ar fi avut 1771.....
    Deci ar mai fi trebuit sa le dea decât 22,8,% la cei 1442,1 ca să ajungă la 1771....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La civili nu se mai face indexarea pensiilor din apr.2001!
      Cresterea valorii punctului de pensie nu este indexare la indexare!
      La civilii cu pensii peste 2.000 cresterea v.p.p. cu "x" procente se reflecta cu mai putine procente in pensia neta!

      Ștergere
  10. @Huhu Rezea 02.12.2021, 19:10

    La : “Cuantumul net stabilit potrivit art. 60 din L 223/2015 cu modificările ulteriare este cuantumul brut al veniturilor din pensie așa cum este definit de Codul Fiscal.”
    - tu te-auzi ce prostii debitezi???
    - pensia neta este asa cum este definita de art.3, lit.m)/l.223/2015 care este o lege ulterioara Codului fiscal. Deci, la pensiile de dupa 15.09.17, pensia neta se stabileste conform acestei legi, nu conform Codului fiscal
    - dac-ar fi cum vrei tu ar insemna ca pensia neta ar trebui impozitata conform Codului fiscal! La fel ar trebui re-impozitate si pensiile “civile” cu brutul de peste 2.000! Ca, na, si acolo se aplica expresia din Codul fiscal :” Veniturile din pensii reprezintă sume PRIMITE ca pensii”... iar PRIMIT este netul!!!! Esti sanatos “cu capu’ “???

    La : “Ai putea să spui cititorilor tăi care este diferența valorică, în lei, între baza de calcul și pensia netă a pensionarilor militari de după 15 09 2017?”.
    - daca nu stii (si se vede ca nu stii) citeste la https://mosalecu.blogspot.com/2021/02/hai-la-mariri-de-pensii-fratilor1.html

    La : “Văd că te-ai luat de mine când am spus:
    Cuantumul net al pensiei militare = baza de calcul= media celor 6 solde lunare nete alese.”.
    - cum sa nu ma iau de tine cind spui prostii???
    ---- l.223/2015/Articolul 28(1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare BRUTE...
    ---- media soldelor BRUTE, NU NETE

    La : “Când art. 60 reglementează că indexează baza de calcul, ne spune pe ocolite că indexează cuantumul net, cuantum care reprezintă cuantumul brut al veniturilor definite ca impozabile de Codul Fiscal.”.
    - esti complet dus cu pluta
    ---- nu se INDEXEAZA nici o baza de calcul
    ---- se APLICA rata inflatiei asupra bazei de calcul pentru a se putea determina “cuantumul acordat”
    ---- “cuantum acordat” care inlocuieste pensia neta in situatia indexarii pensiilor stabilite dupa 15.09.17
    ---- nu mai insista in dobitocia ca acel “cuantum acordat” ar fi pensia bruta din Codul fiscal...
    ---- ce vrei??? Sa fie impozitat acel “cuantum acordat”?? Sa fie re-impozitate si pensiile “civile” pentru ca :” Veniturile din pensii reprezintă sume PRIMITE ca pensii”... iar PRIMIT este netul!!!! “.

    Vai de capu’ tau si de-al naucilor care te cred stiutor!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dle Mos Alecu,
    Discutiile devin prea tehnice, nici profesionistii nu se mai inteleg, trebuie sa vina ICCJ si Curtea de Conturi sa mai lumineze sau sa incurce mai rau CSPurile, se utilizeaza inginerii financiare de genul brutFICTIV,impozitFICTIV,etc.
    Ce este balamucul asta in domeniul securitatii nationale?
    Unde in armatele NATO se mai intampla asa ceva?
    Sau nu mai suntem in NATO si noi nu am aflat inca?

    RăspundețiȘtergere