Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

19 iulie 2021

Ai, n'ai treaba, la trebonal!...

Despre cum unii nauci se erijeaza in postura de invatatori... si alti nauci, punind botu la prostiile acelor invatatori, ingroasa rindurile cotizantilor la bunastarea avocatilor (prin intentarea de procese pe temele sugerate de invatatori)!

Invatatorul cel mai cel a descoperit ca se pot (trebuie a se) intenta procese caselor teritoriale de pensii care nu accepta sa dea, imediat, pensii civile beneficiarilor l.223/2015 carora nu le-a “încăput” intreaga vechime din civilie in procentul de stabilire a pensiei de 85%. Pensii (civile) care sa ia in considerarea si acele vechimi (stagii de cotizare, punctaje de pensie) ramase “pe dinafara” la stabilirea pensiei militare.

Zice el ca datorita limitarii procentului de stabilire a pensie la 85% intreaga/o parte din vechimea in civilie (de dupa pensionarea ca militar) nu este valorificata in pensia militara de stat. Ca urmare se incalca prevederile art.109 si 110 din l.223/2015. Adica CPS-urile au comis o frauda cind au inscris in deciziile de recalculare (din 2016) intreaga vechime din civilie atita timp cit  acea vechime nu produce cresterea pensiei militare.

Iar casele teritoriale de pensii incalca aceeasi prevedere prin luarea in considerare adeverintele emise de CPS-uri (fara sa tina cont de vechimile care nu au produs cresteri ale pensilopr militare)...

*************************

De unde provine acel procent de stabilire a pensiei militare de stat (limitat la max.85%) :
- procentul corespunzator vechimii “in civilie” de dinainte de “militarie”
- procentul corespunzator vechimii in “militarie”
- procentul corespunzator vechimii “in plus” acordate pentru conditiile de munca
- procentul corespunzator vechimii “in civilie” de dupa pensionarea ca militar
- procentul corespunzator sporului pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara

Din insumarea acestor procente rezulta procentul de calcul a pensiei.
Toate aceste procente sint egale ca importanta, neexistind nici un fel de prioritizare/ierarhizare in aparitia si aplicarea lor!

Cum adica ceea ce depaseste 85% este numai/categoric din cauza vechimii “in civile” de dupa “militarie” nevalorificate???
De ce nu este din cauza nevalorificarii vechimii “in civilie” de dinainte de “militarie”; sau din cauza “nevalorificarii” conditiilor de munca; sau din cauza nevalorificarii sporului pentru contrib. la pensia suplimentara; sau din cauza nevalorificarii unui “compozit” din toate cele de mai sus???
Legea spunind clar: se insumeaza acele procente si rezultatul nu trebuie sa fie mai mare de 85%!
Nu se taie de nicaieri... se taie din suma!
Legea nu stabileste de unde se taie... legea stabileste ca nu se iau in calcul procentele de peste 85%... neavind importanta de unde si cum au aparut acele procente in plus!

************************

De ce nu cere invatatorul intentarea de procese pentru acordarea de procente care conduc la depasirea limitei de 85% pentru urmatoarele situatii:

- spor de procente pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara si celor care nu au mai contribuit (din apr.2001) la acel fond
----- se acorda spor si pentru contributia individuala la buget (pe l.164/2001 si l.223/2015)... adica pentru contributia pentru pensia propriu-zisa, nu pentru vreo pensie suplimentara...
----- de ce nu se acorda un astfel de spor si civililor care contribuie pentru pensia lor propriu-zisa?

- spor de procente pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara si pentru perioada 
2011-2015----- in acea perioada (perioada “contributionista” a pensiilor pentru militari) impricinatii platind CONTRIBUTII DE ASIGURAI SOCIALE (pentru pensii) care nu sint cuprinse in art.108/l.223/2015...

************************

In concluzie: dati in judecata tot ce va indica invatatorii!

Contoarele bloagelor lor se’nvirt cu spor producindu-le venituri si avocatii va vor fi vesnic recunoscatori!

******************************************

Gata!

La cele spuse de el mai sus, invatatoru’ aduce completari!

(****In loc sa foloseasca expresia lui Postelnicu: “Onorata instanta, am fost un dobitoc!”, invatatoru’ insista sa foloseasca expresia “Onorata instanta, am fost SI SINT un dobitoc!”****).

Ce sustine el:

- art.110/l.223/2015 se refera la pensiile STABILITE pe l.263/2010... iar adaugarea vechimilor in civilie (stagiilor de cotizare, pe art.107, alin.(3)/l.263/2010) ulterioare pensionarii s-au facut printr-o RECALCULARE... Adica pensiile STABILITE pe l.263/2010 sint cele fara vechimile in civilie adaugate ulterior prin art.107, alin.(3)/l.263/2010

- mai apoi pluseaza in prostie si spune ca si art.109/l.223/2015 se refera numai la pensiile recalculate/revizuite pe l.119/2010 (oug 1/2011)...iar adaugarea vechimilor in civilie (stagiilor de cotizare, pe art.107, alin.(3)/l.263/2010) ulterioare pensionarii s-au facut printr-o RECALCULARE... Adica pensiile pe  l.119/2010 (oug 1/2011) sint cele fara vechimile in civilie adaugate ulterior prin art.107, alin.(3)/l.263/2010

- prin timpenia asta justificindu-si indemnul de intentare de procese caselor teritoriale (judetene) care nu vor lua in considerare acele vechimi (stagii de cotizare) la stabilirea pensiilor “civile” (la 65 de ani).

- prin timpenia asta justificindu-si si acuzarea CPS-urilor de frauda in inscrierea in deciziile de recalculare (pe l.223/2015) a acelor vechimi (stagii de cotizare) ulterioare ...

 Ce nu stie invatatoru’... in afara de multe altele (aproape toate)???

 Nu stie urmatoarele:

 - l.263/2010 “Articolul 116 Încetarea, suspendarea sau reluarea plăţii pensiei, precum şi ORICE MODIFICARE a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisă de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale, în condiţiile respectării regimului juridic al deciziei de înscriere la pensie.”
----- asta insemnind ca aplicarera art.107, alin.(3)/l.263.2010 (“adaugarea” vechimilor – stagiilor) s-a facut prin emiterea unei ALTE decizii (decizie cu acelasi regim juridic cu al deciziei de “stabilire) a pensiei)

- l.223/2015 “Articolul 109
(1) Pensiile militarilor, ... recalculate în baza Legii nr. 119/2010 ...revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 ... se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie ...
Articolul 110
(1) Pensiile militarilor, ... stabilite în baza Legii nr. 263/2010 , ...se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, ... în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie...”.
----- asta insemnind ca, si la art.109/l.223/2015, dar si la art.110/l.223/2015, se spune ca recalcularea (pe l.223/2015) se face cu vechimea din ULTIMA DECIZIE DE PENSIE. Care-i acea ULTIMA decizie?  Este cea prin care s-au adaugat vechimi (stagii de cotizare) la pensiile recalculate pe l.119/2010 – oug 1/2011) sau la cele stabilite pe l.263/2010... Vechimi (stagii de cotizare) adaugate pe baza art.107, alin.(3)/l.263/2010 prin emiterea de decizii (ultime) conf. art.116/l.263/2010!

Ar trebui ca toata lumea sa sustina/aplaude efortul invatatorului prin care acesta insista sa foloseasca expresia “Onorata instanta, am fost SI SINT un dobitoc!” !

 

35 de comentarii:

  1. @Mos Alecu, ati punctat foarte bine Cuprinsul Temei, exagerati cu Introducerea si Incheierea..!
    Huhu Rezea n-a luat pe nimeni de manuta sa-l duca la "Trebunal", iar cu ceva banuti primiti pe Publicitate, asa este in Economia de piata, ...NU trebuie sa fim invidiosi pe Capra vecinului..!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mos Alecu,

    Conteaza foarte mult modul de generare a drepturilor de pensie.
    Asupra stagiului civil adaugat dupa trecerea in rezerva Armata nu are nici un drept sa-si exercite autoritatea si confiste contributiile platite legal la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat, in afara raporturilor de serviciu cu MApN.

    De ce nu confisca si contributiile platite dupa 2016 ca sa fie tacamul complet?

    Furaciune pe fata.

    Sigur, CPS poate sa cenzureze conditiile de munca, pensia suplimentara, stagiul civil anterior intrarii in armata si tot ce este legat de dosarul militar dar nu are nici un drept sa fure contributiile platite de militarul rezervist angajat in conditiile Codului Muncii, dupa trecerea in rezerva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Iosif, scrie undeva(in Decizii) ca ti-au "furat" anii de civilie, poate i-au "mancat" pe cei din grupe..!?
      Si apropo, de ce sa nu fie scoasa si perioada din civilie anterioara militariei si atunci s-au platit Contributii sociale;
      A fost o perioada cand Sectia de pensii militare calcula separat aceasta perioada prin Decizie separata...!

      Ștergere
  3. Moșule din Satul lui Arsinel, indexarea din 2016 (refuzată), NU poate fi combătută!

    RăspundețiȘtergere
  4. @vasile iosif 20.07.2021, 09:34
    Asa... pentru informare despre cazul concret:
    - data iesirii la pensie
    - vechimea cumulata pentru stabilirea/recalcularea pensiei militare de stat
    - numarul de ani vechime in civilie (cuprinsi in acea vechime cumulata) dupa pensionarea ca militar

    RăspundețiȘtergere
  5. Mos Alecu,

    Data iesirii la pensie: 31.05.2010
    Vechimea cumulata: 62 de ani/ 35 de ani in serviciu
    Numarul de ani vechime in civilie cuprinsi in vechimea cumulata dupa pensionarea ca militar:

    5 ani intre 2010-2015, in sectorul privat, cu drepturi civile de pensie calculate la nivelul de 1,5 puncte de pensie, in baza art.107 alin.4 din Legea nr.263/2010, cand sistemul de pensii militare a fost abrogat si ma aflam in sistemul public de pensii, obligat prin lege sa ma adresez CSP pentru valorificarea vechimii civile, separat de punctajul cuvenit pentru dosarul militar, in conditiile in care CSP era integrata in sistemul civil, in subordinea Casei Nationale de Pensii.

    Ei, cum stam? Este furt sau nu? Cu ce drept se amesteca M.Ap.N. in activitatea mea ulterioara trecerii in rezerva?

    Mai mult, sunt absolvent de liceu militar si nu am avut vechime civila inainte de a deveni ofiter.

    Am continuat sa lucrez si dupa 2015 pana in prezent si in luna august depun dosarul de pensie civila la 65 de ani.

    De ce imi fura MApN 5 ani din cei 10 lucrati dupa trecerea in rezerva? Fara a beneficia de nici un leu pentru contributiile platite timp de 5 ani la BASS si nu la CPS a MApN?

    Va invit sa stati stramb si sa judecati drept. ha, ha.

    Nu am nici o pretentie la MApN. Atat, numai sa nu ma fure.

    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexcta 20.07.2021, 10:29
    La : “...indexarea din 2016 (refuzată), NU poate fi combătută!”.

    Ca la Radio Erevan...
    Asa’i!
    Aveti perfecta dreptate!

    Conform art.60, alin.(1)/l.223/2015 (valabil in iun.2017) actualizarea pensiei inseamna ca procentul de stabilire a pensiei din ultima decizie (din vechimea din ultima decizie) se aplica la baza de calcul (media soldelor din cele 6 luni) rezultata din/dupa majorarea SF si/sau SG!
    Atit si nimic mai mult!
    In nici un caz aiurelile cerute de “specialisti” si “invatatori”, sau aiurelile cerute de curtenii de conturi!

    RăspundețiȘtergere
  7. @vasile iosif 20.07.2021, 12:48
    Mai intii sa lamurim:
    - “...CSP era integrata in sistemul civil, in subordinea Casei Nationale de Pensii...
    ----- CPS-urile NU au fost niciodata in subordinea CNPP
    - “...obligat prin lege sa ma adresez CSP pentru valorificarea vechimii civile, separat de punctajul cuvenit pentru dosarul militar...”.
    ----- punctajul nu era “separat”... se calcula cu stagiul complet din civilie, dar se “integra” in punctajul “pentru dosarul militar”
    ----- nici legea si nici nimeni NU obliga pe nimeni spre adresare la CPS (trimitind documentele cu vechimile in civilie de dupa militarie)... Exista posibilitatea de adresare (optionala) pentru recalcularea pensiilor prin includerea acelor vechimi...

    Si de-aici incepe problema...
    Dvs. v-ati prins de smecherie si ati trimis acele documente pentru a nu mai fi obligat sa asteptati pina la implinirea virstei de 65 de ani! Foarte posibil sa fi trimis acele documente anual... adica ati primit partea civila a pensiei timp de 5-4-3-2-1 ani, cu mult inainte de cum ati fi primit acea parte asteptind pina la virsta de 65 de ani!
    Mai sint, foarte galagiosi, dintre aceia care s-au prins de smecherie!
    Dar sint si dintre aceia care nu s-au prins... si asteapta pina la virsta de 65 de ani.
    Sint si dintre aceia care s-au prins de smecherie, si au trimis documentele cu vechimi in civilie de pina in 2010 (sau/si de dupa), si’acum sint multumiti cu includerea in vechimea pe l.223/2015 datorita veniturilor mici obtinute in civilie (este vorba despre disponibilizatii care “au prins” functii mici in civilie).

    La : “Este furt sau nu? Cu ce drept se amesteca M.Ap.N. in activitatea mea ulterioara trecerii in rezerva?”.

    CPS/MApN nu s-a amestecat in nici un fel in activitatea de dupa pensionare ca militar!
    S-a amestecat legea! Deci...La trebonal cu Parlamentul si cu legea, nu cu CPS!
    Nu e furt!
    E aplicarea legii!
    Daca’ncalzeste cu ceva e “furt cu legea in mina”!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce ar fi trebuit sa astept pana la 65 de ani daca eu am fost declarat pensionar PUBLIC PENTRU LIMITA DE VARSTA, ca orice miner si am procedat conform art.107 alin.4 ca orice alt pensionar din sist.public?
      Drepturile mele de pensie pt.stagiul civil adaugat de ce nu raman stabilite o data pt. totdeauna?

      Ștergere
  8. @Iosif, exista un Protocol intre CPS si CNPP care reglementeaza aceasta problema !
    Cand depuneti Dosarul de pensionare la Casa Teritoriala, va trebuie o Adeverinta eliberata de CPS a MApN cu stagiile Nevalorificate in Decizia de pensie Militara !
    Incercati o Audienta la Dna Director, M.A.si "negociati" aceasta Adeverinta..:)).
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://xpm.ro/protocol-intre-casa-nationala-de-pensii-publice-si-casele-de-pensii-sectoriale/&ved=2ahUKEwiT3oqnzvHxAhWchf0HHamABlAQFjAGegQIBhAC&usg=AOvVaw3tO1erkbUeOwyA9V9hCMd2&cshid=1626783372682

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : "Incercati o Audienta la Dna Director, M.A.si "negociati" aceasta Adeverinta..:)).".

      Si mai zic gurile rele ca (numai) eu ii iau la misto pe unii!...

      Ștergere
  9. Da, Mos Alecu,"ma incalzeste" faptul ca si dv., in sfarsit, recunoasteti ca "sunt furat cu legea in mana".
    De "negociat" a negociat .....cu ministrul muncii Rovana Plumb sechestrul pe contributiile civile ale militarilor.
    Punctajul civil pt.stagiul civil adaugat nu a fost inclus in punctajul pt.dosarul militar ci a fost relevat separat pe decizia de pensii asa cum v-am spus.
    In plus , calitatea de pensionar PENTRU LIMITA DE VARSTA a fost recunoscuta in sistemul public de pensii, ca si minerilor, fapt pt.care plata stagiului civil adaugat a inceput imediat cererii formulate in baza art.107 alin.4 si in mod legal nu mai putea fi suspendata.
    De aceea au gasit solutia cu vechimea cumulata.....
    Furt pe fata, cum bine ziceti, cu legea stramba in mana.
    Si nici la 65 de ani nu se lasa de FURAT.
    Cu multumiri pt.obiectivitate

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt mulți care nu înțeleg prevederile legale, nici sa le bagi în cap cu forcepsul.. 🤣

    RăspundețiȘtergere
  11. @Burebista 21.07.2021, 02:52
    La : "Sunt mulți care nu înțeleg prevederile legale, nici sa le bagi în cap cu forcepsul.. 🤣".

    Cel care a zis ce-am zis eu c'a zis, ne zice'acuma ca n'a zis ceea ce'a zis!
    Pentru a demonstra ca n'a zis ceea ce'am zis eu c'a zis, ne zice inc'odata ceea ce'a zis, si zisesem si eu c'a zis!
    Si ne anunta ca ne va zice mai tirziu ce'a zis, da' n-a zis!
    *************
    Cam asta-i intelegerea legilor la unii!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dle Burebista,

    Cu forcepsul de regula se trage, nu se baga.....ha....ha.
    Un raspuns clar ar fi de apreciat.Se fura sau nu cu legea in mana?
    Sau conform art.109/L223 vechimea din ultima decizie de pensie e cea pe Legea nr.119/2010 si nu se refera la vechimea recalculata potrivit L263/2010.
    Ca atare, stagiul civil adaugat in cazul meu nu avea nici o legatura cu recalcularea pensiei militare conform L223 si nu trebuia confiscat.
    Ce ziceti ? Vorbiti clar, militareste, nu in dodii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prin adăugare a stagiului civil la pensia dvs recalculata pe legea 119/2010, pensia dvs a devenit pensie în sensul legii 263, ați primit o noua decizie cu un cuantum mărit atât la punctaj cât și la vechime. Deci stagiul dvs a fost valorificat pentru ca a-ți beneficiat de bani în plus la acea vreme. Apoi când pensiile au fost recalculate pe 223 pensia dvs a fost recalculata Cfm art 110 din Legea 223. Dacă ați avut un cuantum mai mare pana la 31 decembrie 2015 decât cuantumul recalculat pe 223 atunci a-ți rămas în plată cu acela... Când s a făcut recalculare pe 223 s a luat în considerare vechimea din ultima decizie de pensie pe care ați avut-o, cea în care aveați și stagiile civile adăugate pentru ca odată ce ați primit bani pentru ele nu mai puteau fi extrase. Sunt și pensionari care nu au dus adeverințe cu stagii civile la CPS uri și nu au primit nimic pana în 2016 si nici după. Vor primi abia la 65 ani de la casa națională de pensii.
      Odată depuse la dosarul de pensie adeverințele de vechime nu mai pot fi retrase chiar dacă ele în prezent nu mai produc efecte asupra cuantumului pensiei ci doar la numărul de ani de vechime cumulata.
      Aşa era legea 223 în 2016. În prezent nici nu prea mai contează că-ți ani de vechime ai peste 25 cumulati ,minim 10 în serviciu, pentru ca pensia militară netă nu poate depăși 58,5% din baza de calcul....

      Ștergere
    2. In decizia mea de recalculare cf.L223 scrie ca s=a facut in baza art.109 si nu a art.110 cum sustineti dv.
      De ce nu mai puteau fi extrase stagiile civile adaugate?
      Ele au fost valorificate in baza L263 art.107 alin.4 si trebuiau sa ramana in plata pana la decesul subiectului de drept intrucat decizia de pensie pe L263 era PENTRU LIMITA DE VARSTA in sistemul public, FARA NICI O LEGATURA CU PUNCTAJUL PT.DOSARUL MILITAR.
      Ce mai aveti de zis?
      Si pensia recalculata pe L223 a fost mai mare decat cea pe L263.
      De ce amestecam lucrurile?
      Pensie militara pentru vechimea in serviciu, pensie civila pt.stagiul civil adaugat.
      Simplu.

      Ștergere
    3. Sa vedeti ce o sa planga viitorii pensionari militari dupa Vechimea din civilie anterioara "militariei", deoarece NU influenteaza cu nimic cuantumul pensiei militare stabilita "net la net" din cele 6 luni alese..!
      Parca-i vad strigand in gura mare :
      "Hotilor, mi-ati furat Contributia platita cand am fost 10-15-20 de ani Profesor(Inginer, Economist, Contabil etc.) ".

      Ștergere
  13. Clementa MApN de a amesteca strungaria cu militaria a dus la aceste discutii in contradictoriu.
    Simplu, ca in orice alta armata NATO, pensie militara pt.activitatea militara, pensie civila pentru munca civila.
    Amestecam apa cu uleiul si ne miram ca nu se combina.

    RăspundețiȘtergere
  14. @vasile iosif 21.07.2021, 19:23
    La : "...Ele au fost valorificate in baza L263 art.107 alin.4 si trebuiau sa ramana in plata pana la decesul subiectului de drept intrucat decizia de pensie pe L263 era PENTRU LIMITA DE VARSTA in sistemul public, FARA NICI O LEGATURA CU PUNCTAJUL PT.DOSARUL MILITAR.".

    N-au ramas in plata pen'ca l.223/2015 spune ca acele pensii se recalculeaza dupa principiile noii legi! (***aici apare o alta intrebare: acel cuantum trebuia sa ramiuna IN PLATA daca era mai mare - art.111/l.223/2015; daca n-a ramas IN PLATA inseamna ca era mai mic... s-atunci pentru ce dracu luptati???****)
    Existind un principiu in legiferare: toate legile sint egale pina cind o lege mai noua stabileste ce se intimpla cu efectele unei legi mai vechi!
    Aplicarea noii legi duce "vechea lege" in istorie! Discutiile putind fi numai istorico-filozofice!
    *************
    Si'asa... in general:
    - puneti-va ideile "in sertarase" bine definite si ierarhizate
    - puneti-va ideile ca apa limpede a unui riu de munte care curge printre maluri bine definite... Nu le puneti ca apa unui rîu de cîmpie care curge alandala, si'n care apa este greu de gasit prin mîlul si gunoaiele devenite majoritare
    - nu va mai lansati in peroratii gen pasarica, ifrim, calin, legionarul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu a-ți înțeles de ce se mai zbate?
      Pentru ca la recalcularea pe legea 223 a ieșit un cuantum mai mare decât pe 263 probabil și fără cei 5 ani de civil și acum ar dori să-și extragă cei 5 ani din decizia de pensie militară sa mai ia ceva în plus probabil și cu încă câțiva ani lucrați după 1 ianuarie 2016...
      Păcat ca nu se poate...... 🤣
      Domnul Iosif nu știe ca acele punctaje au ieșit mai mari atunci tocmai pentru că se calculau luind în considerare mai putini ani de contributivitate și nu cum s ar întâmplă acum când punctajul se va împărți la 35....
      Oricum art 110 alin 3 spune clar ce care sunt perioadele lucrate care se pot valorifica în sistemul public de pensii...
      ,,
      Articolul 110
      (1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010 , cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi.

      (2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi persoanele ale căror drepturi de pensie se recalculează potrivit dispozițiilor alin. (1) depun cerere pentru alegerea perioadei în vederea determinării bazei de calcul prevăzute la art. 28. În situația în care nu depun cerere în acest sens, recalcularea se face, din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni de activitate desfășurată în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special.

      (3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.

      Ștergere
  15. Dupa principiile noii legi, da, dar pentru dosarul militar.

    Ce legatura are L223 cu dosarul civil de pensie dobandit dupa trecerea in rezerva, in afara raporturilor de serviciu cu MApN., deci in sfera pensiilor din sistemul public, cu punctaj calculat separat?
    Ieile mele sunt clare, reglementarile sunt confuze si incaleca domeniul militar cu domeniul civil, doua lucruri absolut diferite.
    Nu credeti ca daca lucrurulie ar fi fost abordate separat nu ar mai fi fost atatea dezbateri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are mare legătură pe ca acel dosar civil de pensie despre care spuneți dvs nu ar fi existat dacă nu a-ți fi fost pensionar militar inițial și apoi trecut în 2010 prin recalculare în sistemul public.
      Bine că a ieșit pensia mai mare pe 223 valabila atunci.
      Cred ca dacă vi s-ar recalcula pensia acum în forma actuala a legii 223 cu plafonare la netul rezultat din actualizarea bazei de calcul din decizia dvs și fără sa mai primiți sporul pentru Omm la pensia netă în plată a ți ieși muuult mai pe minus....

      Ștergere
  16. Dle Burebista,
    Dv. nu intelegeti ca o data cu trecerea in rezerva trebuie sa ma lasati in pace?
    Alta lume, alte vremuri.
    Acum sunt civil, muncesc ca civil, ce mai vreti de ma urmariti cu legislatia militara?
    Pensia militara am primit-o pt.ce-am facut acum 45 de ami.
    Din 2010 la revedere.
    Cum isi astern colegii mai tineri e problema lor. Nu le dau sfaturi si nu ma compar cu ei.
    Actualizarea e o fata morgana.
    Faceti dv.lobby pt.inrolare.

    RăspundețiȘtergere
  17. @vasile iosif 22.07.2021, 14:15
    La : "Pensia militara am primit-o pt.ce-am facut acum 45 de ami.
    Din 2010 la revedere.".

    Daca sinteti asa de ferm in sustinerea "despartirii" (in pensii) a perioadei de militarie de cea de civilie, de ce, din 2010, ati tot trimis la CPS elementele pentru amestecarea celor doua perioade? Legea nu va obliga sa va incalcati principiile!

    RăspundețiȘtergere
  18. Am trimis la Cps pt.ca am fost obligat.
    Eu nu mai eram pensionar militar ci in sistemul public de pensii, pt.limita de varsta, si ca oricarui oensionar pt.limita de varsta, art.107 iipermitea sa si valorifice stagiul civil adaugat.
    Niciodata nu am cerut sa imi majoreze pensia militara.
    De altfel in Deciziile pe L263 apar doua punctaje distincte.

    RăspundețiȘtergere
  19. @vasile iosif 22.07.2021, 16:00
    La : "Am trimis la Cps pt.ca am fost obligat.".

    Nu obliga nimeni cu aceasta smecherie! L.263/2010: "Art.107 (4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, POT SOLICITA (*nu sint OBLIGATI*) recalcularea pensiei, în condițiile legii.".

    La : "...ca oricarui oensionar pt.limita de varsta, art.107 iipermitea sa si valorifice stagiul civil adaugat.".

    Sigur ca da!
    Numai ca era cel putin imoral ca "orice pensionar" civil sa poata cere asta la virsta de 65 de ani, iar dvs., vajnic sustinator al separarii pensiilor, sa o cereti, si sa o obtineti, la 55 de ani!

    La : "De altfel in Deciziile pe L263 apar doua punctaje distincte.".
    Sinteti sigur ca nu aparea: punctaj TOTAL din care pentru..., pentru..., etc.

    RăspundețiȘtergere
  20. De ce imoral la 55 de ani?
    Nu mai exista si alte categorii sociale care ies la pensie la vaeste mai fragede?
    Vi se pare ca conditiile de munca in armata sunt mai favorabile decat ale unor civili?
    Ce ziceti de balerinii de azi?
    Ha,ha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi "moral" completarea Art.9 din Norme la Ord.M.123/2015:
      "3) Personalul militar specializat nominalizat pentru executarea activităților prevăzute la punctul III - Locuri de muncă și activități cu alte condiții pentru care, în vederea pensionării, se iau în calcul 2 ani pentru fiecare an lucrat în asemenea condiții, numărul curent 4 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, instruit conform legislației, pe baza pregătirii profesionale și conform atribuțiilor funcționale/fișei postului, beneficiază de încadrare în alte condiții de muncă pe toată durata anului calendaristic dacă execută CEL PUTIN O ACTIVITATE IN ACEL AN, pe baza documentelor legale justificative.
      (la 23-04-2019, Alineatul (3) din Articolul 9 a fost modificat de Punctul 6, Articolul I din ORDINUL nr. M.72 din 11 aprilie 2019, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 317 din 23 aprilie 2019 "

      Ștergere
  21. @vasile iosif 22.07.2021, 18:17
    La : "...Nu mai exista si alte categorii sociale care ies la pensie la vaeste mai fragede?".

    Nu cred ca, dupa militarie, ati lucrat in minerit, radiatii, etc. (art.30/l.263/2010)... ca urmare ati primit pensie "civila" la o virsta frageda in mod imoral... Mai ales ca-n momentul primirii acelei pensii (in 2011) abia incepuseti sa munciti in civilie.

    La : "Vi se pare ca conditiile de munca in armata sunt mai favorabile decat ale unor civili?".

    Repet: pentru militarie aveati pensie militara... pentru civilie - pensie imorala (la vremea, virsta si in conditiile de atunci).
    ****************
    E o mare harababura'n gindirea dvs.! Totul subsumat ideii : "Sa-mi mai dea ceva!". Pentru asta invirtiti niste fraze sforaitoare gen pasarica, ifrim, calin, legionarul... Fraze imbracate-n niste expresii sclipicioase de care nici nu stiti ce'nseamna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va spun eu de ce a ieșit la pensie în 2010 la 54 ani înainte de recalcularea pe legea civila...
      Pentru soldele compensatorii și cele bonus pentru vechimea militară... Oare de ce nu a dat în judecata ministerul sa nu îl mai treacă pe pensia militară 223 valabilă pana la oug 59...
      Tot din cauza banilor pentru ca pe vremea aceea era prevazut ca pensia militară sa crească odată cu creșterea soldelor celor din activitate....apoi a venit lovitura Olgutei cu oug 59 și când pensiile militare nu s au mai actualizat odată cu creșterea soldelor s ai trezit mulți ca ei vor pensii civile sau să-și extragă anii civili din deciziile de pensie militară...
      Nu am auzit sau văzut niciun pensionar militar sa protesteze împotriva intrării în vigoare a legii 223 atunci în 2016......
      Acum sunt muuulti care o contestă...

      Ștergere
  22. Dle Mos Alecu,
    Mi-e suficient ca ati recunoscut ca "se fura cu legea in mana", ceea ce spun si eu si Curtea Constitutionala care a constatat in decizia sa ca solutia tine de legislativ.
    Valorificarea stagiului civil adaugat nu e conditionata de conditii de munca. Pur si simplu ai o decizie de pensie PENTRU LIMITA DE VARSTA, nu spune la ce varsta, atunci cf.L263 art.107 poti sa ceri valorificarea sca.
    Nu cred ca e moral ca 2 militari cu dosare militare identice la 01 ianuarie 2016 sa aibe pensii identice in conditiile in care unul a muncit ulterior pensionarii 5 ani iar celalalt a jucat sah in Cismigiu 5 ani.
    Unde este morala? Ha,ha.
    Ce ziceti?

    RăspundețiȘtergere
  23. Mos Alecu,

    Dar se pare ca discutia va deveni inutila in conditiile in care se contureaza aparitia in toamna a Legii 119/2010 redivivus.
    Apropos, ce stie "catedra"?

    RăspundețiȘtergere