Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

23 februarie 2021

Pensiile militare de stat nu sînt pensii ocupaționale

 Se poarta de catre unele asociatii de-ale noastre, dar si de catre cetateni “pe persoana fizica”, ideea ca pensiile militare de stat sint PENSII OCUPATIONALE...

Asta pentru a “demonstra” ca n-ar trebui sa fie afectate de unele dintre masurile luate de guvernanti asupra legii pensiilor militare, si pentru a nu mai fi categorisite drept “pensii speciale”.
Pensiile militare DE STAT nu sint PENSII OCUPATIONALE!
Sint PENSII DE STAT!
In Romania exista lege a pensiilor ocupationale, dar nu s-au infiintat fondurile (institutiile) pentru gestionarea acelor contributii si plata pensiilor ocupationale!
Nu s-a auzit de nici un angajator care, impreuna cu angajatii sai, sa fi hotarit sa plateasca contributii pentru niste viitoare pensii ocupationale!
Altfel spus... in Romania nu exista, in practica, pensii ocupationale!
Pensiile ocupationale nu se acorda persoanelor care au prestat o anumita ocupatie!
Pensiile ocupationale se acorda persoanelor pentru care angajatorii lor, impreuna cu angajatii, au hotarit sa plateasca niste contributii la un fond de pensii ocupationale!
Angajatii respectivului angajator sint si strungari, si timplari, si informaticieni, si juristi, si contabili, si femei de serviciu, si muncitori necalificati, etc... Nu sint doar de o anumita ocupatie!...
Toti acestia vor plati contributii la acel fond pentru pensia ocupationala (impreuna cu angajatorul lor), si toti acestia vor primi, in plus fata de pensia din sistemul public, o pensie ocupationala.
Contributiile platite se “aduna” in conturi separate (pentru fiecare impricinat), iar pensiile ocupationale vor fi in functie de “cantitatea” de bani adunata pentru fiecare... Respectivele pensii ocupationale se vor plati pina cind contul fiecarui impricinat “se goleste”... dupa care fiecare ramine ”pe cont propriu” numai cu pensia din sistemul public.
Nici una dintre aceste caracteristici nu exista la pensiile militare de stat!
Pe scurt prevederile legilor:
- l.249/2004
----- art. 2 ... 18. pensia ocupaţională reprezintă suma plătită periodic, pe viaţă, unui participant în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public;
----- art.72... (3) În termen de 3 ani de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, se adoptă legea specială privind organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor ocupaţionale. (**** lucru care nu s-a intimplat****)
-l.263/2010
----- art.194 Guvernul României va elabora și va înainta Parlamentului spre adoptare, până la sfârșitul anului 2010, un proiect de lege privind pensiile ocupaționale. (****lucru care s-a intimplat, incomplet, prin l.1/2020... neexistind si o lege privind plata pensiilor ocupationale. L.1/2020 se refera numai la “adunarea” contributiilor****)
- l.1/2020
----- art.3(1)... x) pensie ocupațională - suma plătită periodic participantului, în mod suplimentar și distinct de cea furnizată de sistemul public, obținută în urma calității de participant la un fond de pensii ocupaționale; (**** de retinut ca nu mai este “platita pe viata” asa cum prevedea legea anterioara****)
----- art.108 ... (3) Participantul al cărui activ personal nu este suficient pentru acordarea unei pensii ocupaționale primește o plată unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.
----- art.110...(1) Plata pensiilor ocupaționale se efectuează în conformitate cu legislația privind plata pensiilor private. (****legislatie care, pina in prezent nu exista****).
Despre pensiile militare de stat istoria (recenta si pe scurt) ar fi:
- Decretul 214/1977
----- art.1 (1) Cadrele militare permanente ale Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne au dreptul la pensie militară de stat, în raport de activitatea şi contribuţia adusă la întărirea capacităţii de apărare a patriei, ...
(2) Pensia militară de stat se acordă la împlinirea virstei de pensionare prevăzută în prezentul decret şi se stabileşte în funcţie de numărul anilor serviti în cadrele permanente ...
----- art.4 Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura din bugetul statului prin Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne.
- l.164/2001
----- art.1 (1) Dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru cadrele militare este garantat de stat şi se exercită în condiţiile prezentei legi.
----- art. 2 Sistemul pensiilor militare de stat ...acoperă riscurile activităţii militare, precum şi pierderile de venituri datorate invaliditatii, batranetii şi decesului.
----- art. 3 De prevederile prezentei legi beneficiază cadrele militare în activitate, în rezerva sau în retragere, denumite în continuare cadre militare, precum şi urmaşii acestora.
----- art. 5...(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat şi a altor drepturi de asigurări sociale se asigura de la bugetul de stat ...
- l.223/2015
----- art.1 Dreptul la pensii și asigurări sociale pentru militari, ... este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat și alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naționale,...
----- art. 4 Sistemul pensiilor militare de stat acoperă riscurile activității specifice sistemului de apărare,... interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți ... precum și pierderile de venituri datorate invalidității, bătrâneții sau decesului.
----- art.5 ...(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat și a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură de la bugetul de stat...

In final: nu exista nici un fel de asemanari intre pensiile ocupationale si pensiile militare de stat!

2 comentarii:

  1. Politicul modifica legile dupa cum i se scoala.Se intrece care mai decare sa ne vamuiasca.Stabilitate legislativa este dar lipseste cu desavarsire.E ca atunci cand faci credit la banca cu dobanda variabila.

    RăspundețiȘtergere
  2. Când vrei să distragi atenția de la adevăratele probleme ale societății noastre, când puterea actuală se împrumută cu 1000 de euro pe secundă și nu știm unde se duc banii, politicienii spun cele trei cuvinte magice: "tăiem pensiile speciale" și gata, perdeaua de fum este trasă și populimea este-n al nouălea cer.

    RăspundețiȘtergere