Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

24 februarie 2021

Hai să vorbim vorbe...

 Inca cineva, cu “gîdilici la dește”, s-a lansat in descîlcirea treburilor cu pensiile militare si cele civile... Daca mai insista putin ii iesea de un nou “Razboi si pace”!

Citind niste legi cam pe diagonala si din 2 in 7 lanseaza o serie de (hai sa le spunem) inexactitati...
Sa luam doar citeva din perlele prezentate ca analiza “competenta”:
- “o persoana semneaza un contract de munca si lunar primeste un salariu corespunzator orelor lucrate, plata facandu-se la ora, iar pentru a primi o pensie semneaza alt contract si trebuie sa achite o contributie de asigurari sociale.”
----- nu se semneaza nici un alt contract pentru a primi pensie... toti “lucratorii” sint asigurati, obligatoriu prin efectul legii (art.6/l.263/2010)
- “militarul nu este platit la ora, ci la zi, neexistand ore suplimentare sau ore lucrate in zile de sarbatoare, ceea ce presupune ca el este la datorie la orice ora din zi si din noapte;”
----- militarul este platit pentru “durata normala a timpului de lucru”... orele prestate peste programul normal de lucru se compenseaza cu timp liber sau cu spor (orar) la solda (art.21/l.153/2017, art.86 si 88/an VI/l.153/2017)
- “sistemul public de pensii care este reglementat de Legea nr. 127 din 8 iulie 2019”
----- sistemul public de pensii este reglementat de l.263/2010. L.127/2019 va intra in vigoare (daca va mai intra) abia la 01.09.2023 (art..182/l.127/2019)
- “in domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale se mai aplica, pentru judecatorii si procurorii militri, articolele privind pensiile din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor”
----- judecatorii si procurorii militari pot opta pentru pensie pe l.223/2015 (si’atunci vor primi pensie militara de stat) sau pe l.303/2004 (si’atunci vor primi pensie de serviciu – stabilita/calculata si platita de o casa judeteana/civila de pensii)
- “pensiile procurorilor si judecatorilor militari nu fac parte din Sistemul pensiilor militare de stat, ele fiind pensii speciale si nu pensii militare de stat.”
----- cei care opteaza pentru stabilirea pensiei pe l.223/2015 primesc pensie militara de stat
- “pensiile procurorilor si judecatorilor militari nu fac parte din Sistemul pensiilor militare de stat, ele fiind pensii speciale si nu pensii militare de stat.”
----- pentru cei care au optat pentru stabilirea pensiei pe l.223.2015 sint pensii militare de stat
- “Pensiile militare de stat se finanteaza dintr-o singura sursa, ... bugetul de stat, in timp ce pensiile speciale sunt finantate din doua surse prevazute in legile care le reglementeaza (bugetul asigurarilor sociale si bugetul de stat, singura exceptie fiind a magistratilor militari unde ambele legi care le reglementeaza indicand acelasi buget – bugetul de stat)”.
------ pensiile magistratilor militari stabilite pe l.303/2004 se finanteaza din doua surse
- “in timp ce pensiile speciale se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza salariul/indemnizatia bruta lunara a celor similari, in activitate”
------ pensiile de serviciu (diplomati, grefieri, aviatori civili, Curtea de conturi, magistrati, funct. publ. parlam.), mai putin cele ale magistratilor (stabilite pe l.303/2004) nu se actualizeaza cu evolutia salariilor celor in activitate; si sint si ele limitate net la net (oug 59/2017)
- “la magistrati pensia de serviciu se calculeaza ca 80% din baza de calcul iar dupa adaugarea altor sporuri sa nu depaseasca baza de calcul (adica 100%”. (***acelasi lucru il spune si la alte pensii de serviciu***)
----- cresterea procentului de la 80% la 100% nu este datorata “adaugarii altor sporuri” (toate sporurile fiind deja incluse in baza de calcul). Cresterea procentului este datorata vechimii impricinatului... pentru fiecare an in plus adaugindu-se procente la acel 80%
- “cuantumul final al pensiei militare de stat este limitat la 85% din baza de calcul, in timp la unele pensii speciale limita este baza de calcul (deci 100%), iar altele nu au nici o limita.”.
----- la militari, prin adaugarea sporului pentru OMM/SOSP, limita maxima este la 102% din baza de calcul... iar in cazul celor pensionati dupa 15.09.17 limita maxima a pensiei nete este 100% din solda neta
----- la toate pensiile de serviciu exista limita maxima de 100% din baza de calcul
- (*militarii*) - sunt singura categorie socio-profesionala care este platita la zi de munca si nu la ora;
----- militarii sint platiti pentru “durata normala a timpului de lucru”... orele prestate peste programul normal de lucru se compenseaza cu timp liber sau cu spor (orar) la solda (art.21/l.153/2017, art.86 si 88/an VI/l.153/2017)
- “...in timp ce celelalte pensii, in special pensiile speciale, se actualizeaza in raport cu cresterea salariilor, corespunzatoare acelorasi functii;”
----- pensiile de serviciu (mai putin ale magistratilor) nu se mai actualizeaza cu evolutia salariilor (oug 59/2017)
- “regimul de pensionre al militarilor si al magistratilor trebuie sa fie identic (varsta de acordare, baza de calcul a pensiei, calculul cuantumului pensiei, indexarea cu rata medie anuala a inflatiei, actualizarea in raport cu cresterile salariale ale activilor, la functii similare etc.) prin modificarea/completarea in cel mai scurt timp a legislatiei din domeniu;”
----- pensiile magistratilor stabilite pe l.303/2004 nu se indexeaza cu rata inflatiei... se actualizeaza numai cu evolutia salariilor celor in activitate
- etc., etc., etc....
In final: din lunga polologhie nu ramin decit bla, bla, bla-urile cu Constitutie, tratare, acorduri si reglemetari internationale! Cam putin, si fara efect practic, pentru entuziasmul provocat cititorilor aplaudaci ai “lucrarii”!

4 comentarii:

  1. Poate așa o să se dumirescă dragă moșule și "atoateștiutorii" și nu o să mai clămpănească aiureli.

    RăspundețiȘtergere
  2. La protestul de azi al polițiștilor erau și câțiva pensionari militari. Asta-i un aspect pozitiv. Știu că la viitoarele acțiuni de protest vor fi mai mulți. Ca să nu uit, am aflat că polițiștii de ordine publică, cei care fac patrule mixte, cu jandarmii, au solicitat șefilor să nu mai fie planificați în serviciu cu jandarmii și asta-i doar începutul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu am vazut patrule mixte ,politist-jandarm.
      Pe jandarmi ii vad mai mult prin sediile judecatoriilor si curtilor de apel.

      Ștergere
  3. Nu pricep de ce politisti din MAI s-au dat incompatibili sau incompetenti si au devenit eligibili si incorporabili pt politia comunitara.

    RăspundețiȘtergere