Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

14 august 2020

Învățători... și dă-i și lupta...


Biroul de presa al MApN publica niste precizari ale CPS/MApN (ca ei ii spun Casa sectoriala de pensii a MApN... trecem cu vederea... nu au ei de unde sti ca este vorba despre Casa de pensii sectoriala a MApN).


Aflam de acolo ca, la CPS/MApN, a fost un control al Curtii de conturi. Ca Decizia Curtii de conturi a fost contestata de catre CPS care, ulterior, s-a adresat justitiei pentru clarificarea aspectelor din acea Decizie.

“Invatatorii” pensionarilor militari intr-ale ce si cum cu pensiile au inceput sa brodeze pe seama “evenimentului”... Ș’au inceput ei sa “iecsplice” ca acordarea sumei corespunzatoare majorarii de 5% din 2016 nu va influenta multe pensii...
Prima intrebare care ar aparea este: “Păi bine, băi năucilor, daca efectul ar fi la foarte putine pensii, pen’ce dracu v-ati mai dat cu c.uru de pamint cu’atita avint???”.
Baietii, nauci fiind, habar n-au despre ce-i vorba!

Iacata exemple de demonstratii facute de “invatatori”:

- ziaristul-“invatator” – “Partea proastă este că chiar dacă va fi introdusă, foarte multe pensii nu vor crește  pentru că oricum au depășit limitarea de 85% cerută de art 30 al L-223, ca atare chiar dacă cei 5% vor fi adăugați practic ei nu se vor acorda deoarece suma rezultată depășește 85% din baza de calcul prevăzută la art 28. Așadar, pentru cei mai mulți adăugarea este simbolică, dar .. măcar  se respectă procedura.”

- Blibie Ion “...Domnule col., majorarea de 5% nu influenteaza procentul plafonat de 85% pentru ca este acordat prin alt act normativ, OUG 57/2016,...”|

- “invatatorul” cel mai tare din parcare... “Mateias ......Adică sunt premise de a obţine ceva doar cei care nu au reuşit să depăşească 85% din baza de calcul prin adăugarea procentului de pensie suplimentară şi procentului corespunzător anilor cu care au depăşit plafonul de 25 de ani. Adică extrem de puţini.”

Baietii “nu stie” despre ce-i vorba... da’nvata pe altii!
Baietii “nu stie” despre ce-i vorba... da’ lupta pentru aplicarea a ceea ce “stie” ei!

Despre ce’i vorba:

- in 2016 s-au recalculat pensiile conform procedurii stabilite de l.223/2015
------ baza de calcul (media soldelor din cele 6 luni) si procentul de calcul (stabilit dupa vechimea impricinatilor plus majorarea datorata contributiei la fondul pentru pensia suplimentara... procent care nu putea fi mai mare ca 85%)

- tot in 2016 s-a aplicat o majorare a cuantumului pensiilor...
------ majorare care nu a fost influentata in nici un fel de marimea bazei de calcul sau a procentului de calcul... majorare care nu a influentat in nici un fel baza de calcul sau procentul de calcul
------ din aceasta majorarea se poate spune ca a “aparut” o suma care s-a adaugat la cuantumul rezultat din recalculare

- in iun. 2017 s-au majorat cu 15% soldele de functie
------ aceasta majorare a SF a generat necesitatea actualizarii pensiilor conform “noii” baze de calcul (rezultata in urma majorarii SF)
------ in urma actualizarii (“noua” baza de calcul si procentul de calcul) au rezultat cuantumuri mai mici decit cele in plata (care fusesera majorate si cu 5% in 2016, si cu 5,25% in 2017)
------ baietii au lupta, si lupta, pentru adaugarea la cuantumul din actualizare si a sumei care reprezenta efectul majorarii cu 5% din 2016
------ adaugare a acelei sume care nu reprezinta nici un fel de afectare a procentului de calcul

Baietii temindu-se acum ca adaugarea acelei sume (majorarea din 2016) ar putea conduce la depasirea plafonului de 85% al procentului de calcul....
Habarnisti “cu acte’n regula”... dupa cum demonstreaza in comentariile lor!

Baietii dau acum cu mucii in fasole, demonstrind ca niciodata n-au inteles despre ce-i vorba in “invataturile” si in lupta lor!


11 comentarii:

  1. Sper să păstrezi prostia pe care o expui aici şi după ce apar în public decizia nr.4 sau decizia care o va primi MAI. Cei care au expus situaţia de fapt au dreptate nu pentru că sunt ei „învăţători”, ci pentru că aşa au scris cei de la Curtea de Conturi. Hai pa, eşti departe de a înţelege legea 223 în sensul juridic, eşti bun doar de aprecieri cîrcotaşe ce nu se susţin decît de orgoliul prostesc de care dai dovadă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pasarico, pasarico... de ce esti tu asa cum esti? Adica... prost!

      La : "Cei care au expus situaţia de fapt au dreptate nu pentru că sunt ei „învăţători”, ci pentru că aşa au scris cei de la Curtea de Conturi. ".
      Rezulta ca tu ai acea decizie a Curtii de conturi!
      De ce n-o publici!

      La : "eşti bun doar de aprecieri cîrcotaşe ce nu se susţin".
      Asa-i!
      Cind le demonstrezi prostilor ca sint prosti... sint "aprecieri circotase"!

      Ștergere
  2. Nu pensiile sunt sectoriale moșule, Casa de Pensii este sectorială!
    Dacă ai avea logică juridică tu, dar și colegii tăi gulerați, ai/ați înțelege că art. 60 alin (3) obligă la compararea cresterii cuantumului actualizat potrivit art. 60 alin(1) cu cresterea prin indexarea din acelasi an cu actualizare, nu cu indexările din anii anteriori, pentru a stabili care operațiune este mai favorabilă, îndexarea sau actualizarea din același an.
    Unde vedeți voi că scrie că acel cuantum stabilit potrivit art. 60 alin(1) se compară cu cuantumul in plată?
    Abia cuantumul definitivat după parcurgerea alin(3) , care presupune înlocuirea cuantumului calculat/recalculat din 2016 cu cuantumul actualizat in 20117, potrivit art 60 alin (!), păstrarea indexării din 2016 și eliminarea indexării de 5,25% din 2017, se compară cu cuantumul în plată, dar nu conform art 60 ci potrivit art. 122 din Lege 223/2015.
    Cuantumul corect rezultat în urma actualizării din 30 06 2017 este:
    Cuantumul actualizat potrivit art. 60 alin(1) + valoarea indexării din 2016.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Huhu Rezea 16 august 2020, 13:52
    Tomnai cin' ma pregateam si io sa ma netflixez umpic... iaca'c'apare bămbălău' cu prostiile lui!...

    Nicaria, in l.223/2015, nu se vorbeste despre "valoarea indexarii"!
    Peste tot se vorbeste despre "cuantum" !

    Din aplicarea art.59 rezulta un "cuantum indexat", iar din aplicarea art.60,alin.(1) rezulta un "cuantum actualizat"!
    Aceste doua cuantumuri se compara (prin art.60, alin.(3))... si gata!
    *********************
    Parca ti-am mai spus si tie (sigur am mai spus-o de mai multe ori): asa cum exista o multime de judecatori care habar n-au de legile salarizarii si pensiilor militarilor, tot asa este posibil sa existe si "curteni" de conturi necunoscatori in domeniu...

    Fiti, deci, optimisti! E posibil ca acel control sa fi fost facut de "curteni" de conturi habarnisti care sa va dea dreptate!

    Dupa cum tot optimisti treb'e sa fiti si in situatia in care "curtenii" de conturi (care au facut controlul) nu va vor da dreptate: daca vor fi stiut ca actualizarea inseamna NUMAI aplicarea art.60,alin.(1) voi veti avea motiv si pe viitor sa va dati cu c.uru de pamint ca sint nestiutori!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunteți atat de incuiati că nici nu va straduiti să ințelegeti de ce a mai fost formulat si art. 60 alin (3).
      Ca sa faceti comparatia prostească pe care o debitezi mai sus, ca să vezi care operatiune este mai favorabilă, ar trebui ca îndexarea din 2017 si actualizarea din 2017 să se aplice la aceeasi valoare, respectiv la cuantumul calculat/recalculat in 2016.
      In esentă, aceasta este intrebarea care trebuie rezolvată prin alin(3):
      Fată de cuantumul cuvenit la 31 12 2016, beneficiarul câstigă mai mult prin indexarea cu 5,25% sau prin actualizarea bazei de calcul cu 15%?
      Evident, că prin actualizarea cu 15% câștiga mai mult.
      Corect a procedat CPS a MAI.

      Ștergere
  4. @Huhu Rezea 16 august 2020, 16:09
    Mintea voastra schiloada nu poate pricepe lucruri elementare:
    - indexarea/majorarea se face prin aplicarea procentului la cuantumul aflat in plata
    - actualizarea se face prin "refacearea" calculelor care au generat pensia, dar cu "noua" baza de calcul. Atit!
    Ca urmare comparatia de la art.60,alin.(3) se face intre cuantumurile rezultate din cele doua oparatii!

    Nu trebuie sa "construim" operatii care sa conduca la rezultate favorabile... trebuie sa vedem care operatie (stabilita de lege) conduce la rezultate mai favorabile!

    Ce faceti cu cei pensionati in 2017 care vor avea pensii mai mici decit cele "actualizate" aiurea, pe "formula" voastra???
    Ce fel de ACTUALIZARE a pensiilor "vechi" faceti daca ele vor fi "actualizate" peste cele calculate cu aceeasi baza de calcul si cu acelasi procent de calcul???
    Nu vedeti ca sinteti dobitoci???

    Corect au procedat CPS/MApN si CPS/SRI!

    CPS/MAI a vrut, pe aceasta cale sa "scape" de niste bani pe care-i primeste "aiurea" de la buget... Calea aceasta nefiind suficienta pentru a "scapa" de toti banii primiti aiurea, a mai inventat o "nelegiuire": printr-o ordonanta retroactiva (curat neconstitutional) maresc (retroactiv) pensiile politistilor...
    Asta-i "corctitudinea" de care vorbesti...
    ***********************
    Sinteti, si acum, la fel de dobitoci ca atunci cind ati introdus in lege si indexarea, dar si actualizarea!
    Sinteti mult mai dobitoci decit toti beneficiarii de pensii calculate ca procent din ultimele venituri care au (aveau) o singura cale de "actualizare" a pensiilor: fie prin indexare, fie cu evolutia salariilor celor in activitate!
    Sinteti mult mai dobitoci decit "creatorii" l.164/2001 care, desi prevazusera cele doua cai de "actualizare", n-au aplicat niciodata indexarea... dindu-si seama ca a a fost inscrisa in l.164 de niste dobitoci; dindu-si seama ca aplicarea ambelor cai produce niste timpenii!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bai tampitelule, nu poti să deposedezi un pensionar de un drept obținut prin lege, respectiv de indexarea de 5% din 2016, pe motivul că nu pot beneficia de ea cei pensionați în 2017.
    De aia s-a introdus regularizarea intre cresterea prin actualizare si cresterea prin indexarea din acelasi an, respectiv aplicarea art. 60 alin (3), neînteles de analfabeții juridici, pentru că nu este normal ca intr-un an pensionarii militari să beneficieze atât de indexare cât si de actualizare.
    Nu este cazul indexării din 2016 pentru că aceasta nu a avut cu care actualizare să se regularizeze.
    Ea se va păstra în cuantumul pensiei pentru cei aflați in plată la 31 12 2016 cât timp va exista L 223/2015.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Huhu Rezea 16 august 2020, 17:33
    Voi (astia cu minte sub 0,05% din ceea ce va foloseste numai ca dop sa nu va ploua'n git) nu intelegeti aspectul esential: actualizarea pensiilor cu evolutia soldelor inseamna ca pensia stabilita/recalculata cu un anume procent de calcul si o anume baza de calcul se face egala cu pensia stabilita cu acelasi procent de calcul, dar cu o baza de calcul marita prin majorarea SF!
    Atit si nimic mai mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După mintea ta, dacă intr-un an pensia creste prin actulizare cu 10 lei, elimini din cuantumul pensiei in plată o indexare de 250 lei.
      Vi s-a pus voua pata pe indexări.
      Or, legea spune că poate să fie eliminată din cuantum si actualizarea mai nefavorabilă.

      Ștergere
  7. @Huhu Rezea 16 august 2020, 18:08
    Voi nu reusiti sa cuprindeti cu mintea voastra putina cum functioneaza sistemul; nu puteti sa aveti o vedere de ansamblu!

    Daca cuantumul rezultat din acea actualizare cu plus 10 lei este mai mare decit cuantumul rezultat din indexarea/majorarea cu plus 250 lei... intra in plata cuantumul mai mare (cel rezultat din actualizare). Daca cuantumul rezultat din acea actualizare cu plus 10 lei este mai mic decit cuantumul rezultat din indexarea/majorarea cu plus 250 lei... intra in plata tot cuantumul mai mare (cel rezultat din indexare/majorare).

    Voi nu puteti intelege ca cele doua sisteme sint incompatibile pentru a fi aplicate amindoua la pensii stabilite ca procent din ultoimele venituri.

    Nu intelegeti ca indexarea/majorarea, aplicindu-se "una din alta", produce, la procente egale, sume din ce in ce mai mari! Prin asta, in timp, pensiile "mai vechi" vor fi din ce in ce mai mari fata de pensiile "mai noi"(la aceleasi baze de calcul si procent de calcul)...

    Actualizarea aplicindu-se, intotdeauna, "de la inceput": se aplica acelasi procedeu de calcul (procent din baza de calcul) pentru baze de calcul mereu crescinde... realizindu-se dezideratul pensiilor egale in timp pentru baze de calcul mereu crescinde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Huhu Rezea 16 august 2020, 18:08
      Gata, istetule, ai obosit???
      E asa de greu, pentru mintile voastre, sa priceapa ce si cum???

      Hai sa-ti mai dau una, pe gratis...
      Ai observat ca si la pensiile publice s-a renuntat la timpenia indexarii pensiilor???
      Indexare care, aplicindu-se "una din alta", producea aberatia ca, la punctaje egale, pensionarii mai vechi sa aiba pensii (mult) mai mari decit pensionarii mai noi!!!
      In prezent (din 2001) aplicindu-se sistemul majorarii valorii punctului de pensie.
      Sistem care, aplicindu-se "de la inceput", face ca, la acelasi numar de puncte, pensiile sa fie egale, indiferent anul pensionarii!

      Da voi, "specialistii pluii", nu si nu, pensiile militare sa se indexeza, iar actualizarile cu evolutia soldelor sa cuprinda si indexarile anterioare!!!

      Ștergere