Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

16 mai 2020

Cu legea pre Constituție călcînd...

Se zice c'ar exista un proiect (sau chiar o ordonanta) care aduce modificari la salarizarea (numai a) politistilor!
Proiect care "recalculeaza" salarizarea politistilor prin eliminarea tuturor prevederilor legale aplicabile din 2010!
Proiect care prevede ca aceasta "recalculare" a salarizarii politistilor SE APLICA DIN IAN.2017 ... cu plata diferentelor rezultate catre impricinati!
Adica, zic fauritorii proiectului, da-o'n 'zda ma-sii de Constitutie cu al ei "art.15 Universalitatea
...(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.".
Sa nu ne miram daca va aparea si un proiect prin care, incepind cu 01.01.2015, solda colonelului este de 1.000 lei... cu "recuperarea" diferentelor platite pina in prezent! Sau un proiect prin care, incepind cu 25.01.1859, Moldova si Tara Romaneasca sint state diferite!

2 comentarii:

  1. Nu doar se zice, e chiar o OUG aprobată în şedinţa din 14 mai, ce va fi publicată luni în MO. Şi e o modificare a OUG 114 care punea frînă aplicării deciziei 51/2019 a ICCJ- completul pentru dezlegarea chestiuni de drept.
    “Ludovic Orban: Alt proiect de act normativ mai aveți?
    Marcel Vela: Da, mai avem un proiect, la rubrica confidențială. E un proiect de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018...
    Ludovic Orban: Ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție.
    Marcel Vela: Exact.
    Ludovic Orban: De acord.
    Marcel Vela: Mulțumesc.”
    Chestiunea e destul de complexă, poliţiştii au reuşit în instanţa supremă să obţină faptul că termenul de "salariu de bază" se interpretează extensiv, în sensul că se referă și la "salariul funcției de bază" al polițiștilor. Coroborat cu alte prevederi legale şi pe modelul magistraţilor, asta presupune o altă abordare a calculului de majorare la nivel maxim a fiecărei funcţii etc. Oricum, benefeciarii aşteaptă mult, iar cei care calculează o să dea mult mai puţin, vor mai exista litigii pe temă.
    În ceea ce priveşte solda militarilor, deocamdată sunt doar vreo 2 procese câştigate pe la MAI , nu sute de beneficiari cu hotărâri judecîtoreşti favorabile ca în cazul poliţiştilor. Efectele aplicării acestei OUG se vor vedea şi la cei pensionaţi, pentru că baza de calcul se va modifica, dacă este cazul.
    În privinţa retroactivităţii, iarăşi mergeţi greşit. Dacă 2 ani jumate aţi fi primit o pensie mai mică şi ulterior, prin revizuire, nu era normal să primiţi drepturile neîncasate pentru toată perioada neprescrisă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vedeti si postarea de mai sus...
      ****************

      La chestia cu retroactivitatea legii...
      - la revizuirea pensiilor nu se modifica SISTEMUL DE STABILIRE a pensiei. Se modifica numai "VALORILE" folosite la stabilirea pensiei (eu aveam solda de 1.000, iar ei au folosit numai 900; eu aveam vechimea de 28 ani, iar ei au folosit numai 27...)
      - in aceasta oug se modifica SISTEMUL DE CALCUL a salariilor politistilor. Sistem stabilit prin legislatia anterioara! Aceasta modificare putindu-se face numai "de azi inainte"... nu si "pentru ieri"!!!

      Ștergere