Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

08 decembrie 2018

Pentru cei care gîndeau că mai rău nu se poate (3)

Ideea adoptarii acelui proiect de oug (cu plata CASS de catre pensionarii militari) produce o oarecare vilva in lumea net-ului!
Este o tabara a celor cu un optimism exacerbat care cred ca "asa ceva nu se ezista"!
Mai este tabara celor care, cu interpretari aiuritoare, sustin ca plata acelei CASS se va face pentru "diferenta intre cuantumul pe l.119/2010/l.263/2010 si cuantumul pe l.223/2015"... Interpretarea pornind de la necunoasterea legilor...
Sa vedem ce si cum:
- proiectul de oug spune ca " ... baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă diferența dintre venitul brut din pensie și pensia rezultată din sistemul public de pensii.”
- legile/statutele prin care se stabilesc pensiile de serviciu spun ca : "...pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul ...". (* de aici rezultind venitul brut din pensie). Si mai spun ca : "(1) Partea din pensia de serviciu care depășește nivelul pensiei din sistemul public, ... se suportă din bugetul de stat.". (*prevederile prezentate sint din Statutul judecatorilor si procurorilor. Si in statutele/legile de acordare a pensiilor de serviciu pentru aviatorii civili, personalul diplomatic, grefieri, personalul Curtii de conturi, functionari parlamentari se gasesc aceleasi prevederi).
----- de aici rezultind ca acele pensii, de serviciu, sint compuse din doua parti: o parte este "nivelul pensiei din sistemul public" si a doua parte este "partea care depaseste nivelul pensiei din sistemul public"
----- a se vedea fotografia de mai jos unde CNPP publica situatia pensiilor de serviciu platite pentru oct.2018... (*CNPP, prin Casele teritoriale de pensii calculeaza si platesc acele pensii. Impricinatului i se calculeaza cuantumul pensiei din sistemul pubic la care are dreptul, apoi se calculeaza cuantumul "total" al pensiei prin aplicarea regulii procentului din ultimele venituri... Partea de pensie din sistemul public se plateste din BASS, iar diferenta se plateste de la Bugetul de stat)
- l.223/2015 spune ca : "Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat și a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele instituțiilor prevăzute la alin. (1)..." .(*institutiile fiind MApN, MAI, SRI).
----- de aici rezultind ca aceste pensii sint compuse dintr-o singura parte: pensia militara de stat ...
- existenta, la un moment dat, a unor cuantumuri recalculate/stabilite pe legile "contributelii" (ale sistemului public de pensii) este "anulata" in prezent de recalcularea/stabilirea tuturor pensiilor militare de stat pe principiile l.223/2015
----- acum toata lumea pensionarilor militari are pensii militare de stat ... (cu o singura componenta)...
----- eventualul cuantum rezultat din "contributeala", ramas in plata, nu inseamna ca acei impricinati au pensii pe l.263/2010 (sistemul public de pensii); si, cu atit mai mult, nu inseamna ca impricinatii au pensie din doua componente: o "componenta" din sistemul public si o alta componenta din sistemul l.223/2015 .
In final: sa dea Domnu' sa nu se aprobe acele prevederi... desi slabe sperante! Daca se aproba... nu va mai faceti visuri!... Luati ultimul cupon de pensie; daca aveti o pensie bruta sub 2.250, veti avea un net cu 10% mai mic; daca aveti o pensie bruta peste 2.250 aplicati formula P.Bruta x 0,81 + 200 si aflati cit veti avea net-ul...


10 comentarii:

  1. Ati explicat foarte bine, spre intelesul tuturor cititorilor, inclusiv Formula prezentata este corecta;
    Sper sa nu intre in vigoare anul viitor, deoarece ar fi o scadere a pensiei nete in plata in prezent, cu aproximativ 9,5%, in varianta ca nu apar ceva deduceri..!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa ii arda focul Gheenei. LA MUNCA, HOTILOR, nu la furat bani de la pensionari.
    Cu cea mai inalta consideratie,

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu guvernul actual PSD ,care a vorbit numai de ,,mariri",care a dat cu o mana si a luat cu doua ,sa nu va mirati ,ca la un moment dat nu va introduce cartela de ratie din anii 80-89,din lipsa de bani!in cresteri pe hartie suntem experti contabili,de la un an la altul crestem productia la hectar!Rusine hotilor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca se poate introduce o prevedere numai pentru militari. Daca se introduce pentru toata pleava cea vestita a intregului apus e altceva. Oricum, foamea de bani e mare , sacul mosului s-a cam golit de atatea pomeni aiurea. Si mai e ceva: militarii pot cere calcularea pensiei lor in sistemul contributelii(oricum aprox. 80% din pensiile in plata au fost calculate/recalculate si pe L119, 263/2010 deci au bine stabilit nr. de puncte de pensie. Si atunci care e problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. @Anonim 10 decembrie 2018, 20:35
      La : "Nu cred ca se poate introduce o prevedere numai pentru militari.".
      Nu e numai pentru militari! E pentru judecatori si procurori, aviatori civili, grefieri, diplomati, personalul Curtii de conturi, functionari parlamentari, avocati, notari, personalul unor culte religioase... si militari!

      La : "...militarii pot cere calcularea pensiei lor in sistemul contributelii..." .
      Numai cei care s-au pensionat dupa 01.01.16 puteau cere acest lucru la data pensionarii ... pina la cei care se vor pensiona pina la 31.12.20 ...
      Oricum... dintre cei pensionati dupa 01.01.16 se pare ca nici unu', macar de saminta, n-a cerut pensionarea pe contributeala!

      Ștergere
    3. Eu cunosc două persoane!

      Ștergere
  5. @Anonim 10 decembrie 2018, 20:35
    Daca se menţin prevederile aşa cum sunt acum, nu există nici măcar o pensie militară care să aibă un calcul stabilit ca „pensia rezultată din sistemul public de pensii “. Această prevedere va fi în vigoare cu 01 ian. 2019 şi nu pot fi luate în considerare calcule “pe punctaje medii” anterioare stabilite pe alte legi sau alte forme ale legii 263 alta decât cea în vigoare în ian.2019. Acest lucru este specific doar beneficiarilor L223/2015 , toţi ceilalţi pensionari de serviciu sau apeciali au calculate şi puntaje/cuantum conform legii 263. Ar fi avut teoretic şi militarii de dinainte de 01 ian. 2016, dar prevederile OUG 103/2017 au golit L263 de prevederile referitoare la militari “luand in considerare prevederile Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora pensiile militare de stat nu mai sunt integrate sistemului public de pensii”. Aşa că la acest capitol nu există soluţii decât o nouă calculare pentru sistemul public, în condiţii identice cu civilii.
    @ mos alecu 10 decembrie 2018, 21:15,
    Pot să afirm cu certitudine, după 01 ianuarie 2016 există şi persoane care au ales ca şi mod de calcul al pensiei militare calculul specific L263 aşa cum era atunci. Este vorba de subofiţeri, care mai aveau 1-2 ani până la limita de vârstă şi care au obţinut 3-400 roni în plus pe acest calcul. Nici calculul lor nu e valabil în 2019 ca pensie rezultată din sistemul public de pensii. Pe de altă parte, nu văd cum cei ieşiţi după ian. 2016 ar putea să mai ceară un asemenea calcul- prevăzut ca opţiune în L223, dar care nemaiavând suport juridic în L263, nu se mai poate aplica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim 11 decembrie 2018, 14:46
      La : "Pe de altă parte, nu văd cum cei ieşiţi după ian. 2016 ar putea să mai ceară un asemenea calcul- prevăzut ca opţiune în L223, dar care nemaiavând suport juridic în L263, nu se mai poate aplica."

      Articolul 122
      Militarii, ... care la data deschiderii dreptului de pensie,... îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege, cât și cele PREVAZUTE LA DATA de 1 ianuarie 2016 de Legea nr. 263/2010 ... pot opta în termen de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru modul de calcul prevăzut de Legea nr. 263/2010,... IN VIGOARE LA DATA DE de 1 ianuarie 2016.

      La : "Nici calculul lor nu e valabil în 2019 ca pensie rezultată din sistemul public de pensii." (cu referire la cei care au optat pentru calculul pensiei militare de stat cu modul stabilit de l.263/2010...).
      Si eu tot asa cred! Ei au PENSIE MILITARA DE STAT, stabilita IN BAZA UNEI legi SPECIALE , adica nu au o pensie/o parte de pensie din sistemul public de pensii.

      Ștergere
  6. @Cus 12 decembrie 2018, 23:14
    La : "Eu cunosc două persoane!" (cu referire, probabil, la existenta unor militari pensionati, dupa 01.01.16, cu folosirea regulii din l.263/2010 pentru calcularea pensiei militare de stat) ...
    @Anonim 11 decembrie 2018, 14:46
    La : "Pot să afirm cu certitudine, după 01 ianuarie 2016 există şi persoane care au ales ca şi mod de calcul al pensiei militare calculul specific L263 aşa cum era atunci.".

    Incercati sa trimiteti copii ale acelor decizii de pensie!
    Altfel exista dubiul neintelegerii de catre impricinatii respectivi a ceea ce scrie in deciziile lor de pensie!

    RăspundețiȘtergere