Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

10 octombrie 2018

Modificarea modificării legii...

Vorbeam mai de demult despre "obiceiul" modificarii/completarii legilor prin ordine de ministri... Si prevedeam (cu o oarecare retinere) ca vom asista la modificarea/completarea legilor si prin dispozitii/hotariri ale "subordonatilor" ministrilor!
Iacata ca "intimplarea" s-a intimplat!
Prin ordin de ministru (m.141/2018) s-a completat l.149/2018 (aia cu acordarea S.O.S.P.) prin acordarea SOSP si pentru perioadele de preot militar, precum si SGP, de dinainte de aparitia legii... Prin acest ordin stabilindu-se ca se va acorda SOSP si soldatilor lui Decebal... desi legea are "mari retineri" in aceasta directie...
Prin acest ordin toti cei care (acum in rezerva/pensionari fiind) au avut perioade in activitate in care au fost si preoti militari sau/si SGP trebuie sa se adreseze CMJ-urilor pentru includerea acelor perioade in perioadele "dădătoare" de SOSP... Toti ofiterii, MM, subofiterii si SGP care au fost (in activitate) si preoti militari si/sau SGP ... Toti acestia trebuind sa se adreseze CMJ-urilor pentru a li se "recunoaste" si acele prioade pentru acordarea de SOSP... SGP-ii pentru primirea SOSP, iar ofiterii, MM si subofiterii pentru "augmentarea" SOSP (si a majorarilor de pensie aferente)...
Dar... nu!
CPS/MApN a hotarit ca NUMAI SGP (pe care ei ii numesc "gradaţi profesionişti"), aflati acum la pensie, trebuie sa fi parcurs acea activitate de adresare la CMJ... si ca NUMAI ei vor primi SOSP... Dupa parerea expusa in recentul comunicat al CPS/MApN ceilalti nu vor beneficia nici de SOSP si nici de majorarea de pensie...
Aceasta modificare/completare a ord. m.141/2018 nefiind suficienta, a mai hotarit CPS/MApN ca "gradatii profesionisti" sa trimita (la CPS) o cerere insotita de copia atestatului de acordare a SOSP ... Desi ord.m141/2018 prevede : "Art. 21 Direcția generală management resurse umane, Direcția generală de informații a apărării, respectiv Direcția personal și mobilizare TRANSMIT Casei de pensii sectoriale a Ministerului Apărării Naționale SITUATII NOMINALE cu privire la conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei PERSONALULUI militar și asimilat TRECUT IN REZERVA sau direct în retragere ..., precum și în situațiile prevăzute la art. 10 alin. (1).".
Iar la "Articolul 10 (1) Ordinele privind conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei pot fi emise ulterior anului în care personalul militar și asimilat îndeplinește condițiile prevăzute de lege, în următoarele situații: h) conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei personalului militar și asimilat, în rezervă.
Asta insemnind ca impricinatii nu trebuie decit sa se adreseze CMJ-urilor... mai departe (pina la, inclusiv, CPS , fiind treaba altora sa definitiveze rezolvarea problemei!
Mai ramine ca vreun functionar de la CPS sa hotarasca_ca "ce adresare catre CPS"... nu... sa vina impricinatii la poarta CPS si sa-si prezinte documentele!...
*************
Pentru un tîmpilici care tot "zgreapțănă" la usa blogului cu intrebarea : " Care este Legea care reglementeaza solda de functie compusa si cuantumul compus al soldei de baza ?".
L.330/2009 si oug 1/2010!
Stiu ca nu te duce mintea sa le intelegi... da' macar sa stii ca exista acele acte normative...

Un comentariu:

  1. Buna seara. Se mai stie ceva de raportul comisiei de munca pentru legea de aprobare a OUG 59 care trebuia depus la Camera deputatilor pana la 27 septembrie? Sau se va ajunge la adoptarea tacita?

    RăspundețiȘtergere