Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

04 martie 2018

Uitatul  la lucruri nepotrivite vîrstei poate dăuna grav sănătății ...


Sint zvonuri ca ar fi reinceput actiunea de trimitere a deciziilor de actualizare a pensiilor ... Actualizare a pensiilor recalculate (dar si a celor stabilite pina la 29.06.17) ca urmare a majorarii cu 15% a SF ...
Si , bineinteles , au reinceput discutiile pe tema aceasta ...
Discutii de genul : "Unii colegi au primit decizia, că urmare a "creșterii" soldei de funcție cu 15% din iulie 2017, din care se scad actualizările la pensia BRUTA( 5% pe 2016 și 5.25% pe 2017), și care "actualizare" da cu minus ( sume mici, sub 100 lei).
Pentru corectitudine ...
Nu "se scade" nimic !
- indexarea cu 5% (pentru 2016) NU SE APLICA deoarece actualizarea este la data de 30.06.17 ... nu la data de 01.01.16 ... -
- in anul in care se pot face amindoua (actualizare si indexare) se aplica NUMAI una (cea mai favorabila)
---- asta insemnind ca in 2017 s-a calculat acea actualizare si NU SE MAI FACE si indexare
---- daca in urma actualizarii rezulta un cuantum mai mare (decit ceea ce are in plata impricinatul) intra in plata pensia actualizata (fara nici un fel de indexare) .
In concluzie : indexarile nu s-au scazut ; indexarile NU SE APLICA !
Discutii de mai sus continua cu : "Cum vă explicați că "mărirea" e pe minus? Mi-au confirmat oameni care au primit decizii."
Raspunsul la nedumerire este ca "Oamenii se uita in locul nepotrivit !"
- unii se uita la ultimul cupon si vad ca decizia de actualizare este "pe minus"
----- pe cuponul acestora este un "cuantum in plata" (din l.164/2001 sau din l.119/2010/oug 1/2011) "alterate" puternic si cu indexarile din 2016-2017
- altii , mai scrupulosi , se uita pe decizia de recalculare
----- dar nu se uita la cuantumul rezultat din recalculare ... se uita la cuantumul rezultat din recalculare "alterat" cu indexarea din 2016 (eventual si cu cea din 2017)
Pensia actualizata (cu majorarea SF) este obligatoriu mai mare decit pensia recalculata (la 01.01.16) dar in nici un fel "alterata" cu indexarile .
Adica pensia actualizata nu va fi nicicind mai mare decit oricare din pensiile in plata care au mai fost si "alterate" cu indexari ... asta din cauza ca actualizarea numai a SF (nu si a celorlalte elemente care cuprind SF), este mica fata de "alterarile" anterioare ...
Nici chiar cei iesiti la pensie in mai 2017 nu au cresteri prin actualizarea din iun.2017 - actualizarea produce o crestere de 3%-4%-5% , iar indexarea aplicata pensiei lor a fost de 5,25% ...
Atentie unde si la ce va uitati oameni buni (mai ales cei care aveti o oareșcare "vrîstă" mai coaptă) , ca ceea ce vi se va parea ca vedeti s-ar putea sa va produca mult stres !

14 comentarii:

  1. D-le Mos Alecu,

    Va citez: "In concluzie: indexarile nu s-au scazut; indexarile NU SE APLICA"
    Radio Erevan ar spune :" ...Si nu i s-a dat, i s-a luat..."

    Art.60 indice 3 spune clar ca NUMAI in anul in care se aplica atat prevederile art.59 cat si cele ale alin.1, (ACTUALIZAREA) se aplica dispozitiile CELE MAI FAVORABILE.

    Aceasta inseamna, dupa toate normele de interpretare juridica ca Legiuitorul, in intelepciunea si bunavointa sa NU a dorit sa penalizeze pe militarul in rezerva ci dimpotriva, acesta sa beneficieze de masurile de protectie gandite de EL.

    Manecutele nu fac decat sa distorsioneze Legea, sa o joace din FORMULE prin sofisticarii contabile incalcand vointa Parlamentului.

    CSP ar putea sa ne lumineze prin facerea publica a formulei de actualizare?

    In esenta, orice mod de a actualiza ar trebui sa asigure un procent permanent de 85% al pensiei militare nete fata de venitul net al omologului activ, in conditii identice de grad, functie, vechime si conditii de munca. Acesta este un standard rezonabil pentru o forta de rezerva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : "In esenta, orice mod de a actualiza ar trebui sa asigure un procent permanent de 85% al pensiei militare nete fata de venitul net al omologului activ, in conditii identice de grad, functie, vechime si conditii de munca. Acesta este un standard rezonabil pentru o forta de rezerva." .

      Facind abstractie de acele "nete" ...

      Si uite'asa ajungeti la vorbele mele : "Propunatorilor de propuneri bagati-va p..a in ea indexare ! Cereti numai actualizare cu evolutia soldelor celor in activitate ! Numai asa se poate mentine "permanent" acel procent !"

      Asta in conditiile in care , in paragrafele anterioare ale comentariului , pledati cu ardoare pentru indexare ... Nu va mai spun (ca iar va suparati) ca e o ruptura logica "di granda" intre primele si ultimul paragraf !


      Ștergere
  2. Marirea/indexarea din 2016 nu are nici o legatura cu legea 223/2015, nu este o indexare, este ceva asemanator cu marirea pensiei militare datorita OMM. Aceasta marire cu 5% trebuia pastrata si dupa actualizarea datorita cresterii SF cu 15%, pt. ca OuG 57/2015 este in vigoare.
    OuG 57 /2015:
    "Art 14 - (2) prin derogare de la prevederilor Art 59 al(1) din legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, in anul 2016 pensiile militare de stat se majoreaza cu 5%"
    Cuantumul corespunzator indexarii/majorarii de 5% de la 01.01.2016 reprezinta un “drept subiectiv de creanta/drept patrimonial”, care a intrat in circuitul civil si de care personal am beneficiat (am incasat) permanent incepand cu acea data. Bine, asta e valabil si in Corea de Nord banuiesc, doar in Romanika ……!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Posibilitatea ca noi sa facem slalom printre prevederile actelor normative nu este o dovata a "intelepciunii" noastre ; este o dovada a modului absolut aiuritor in care sint intocmite acele acte normative !

      Venind "la oile noastre" :
      - ideea de baza a l.223/2015 este (ar trebui sa fie) : pensiile militare se calculeaza printr-un anume raport fata de solda din activitate
      - acel raport se mentine permanent acelasi prin actiunile de "actualizare"

      S'acuma vine aiureala :
      - in aceeasi lege s-a introdus timpenia indexarii pensiilor militare (sau si mai timpenia din oug 57/2015)
      - prin indexare se "altereaza" acel raport care trebuia sa fie permanent acelasi ... de la stabilirea pensiei pina la iesirea impricinatului din sistem ...
      ---- in asa fel incit , in situatia "stagnarii" soldelor celor in activitate , pensiile "urca" permanent

      Ștergere
  3. D-le Mos Alecu,

    Se insista pentru mentinerea legaturii cu sistemul public de pensii prin indexari similare intrucat actualizarile sunt rara avis in armata.
    Dar dublul beneficiu ar putea fi reglat printr-o prevedere de nedepasire a 85% din venitului net al omologolui activ in conditii identice de grad, functie, vechime, conditii de munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Repet cel spuse lui @Marcel Orzan : daca vreti pensie intr-un anume raport cu solda celui in activitate , atunci o vreti in absolut acelasi raport de la stabilirea pensiei pina la moartea dvs. ! Indexarile produc "alterarea" acelui raport !

      Actualizarile sint "rara avis" deoarece si maririle de solde ale celor in activitate sint "rara avis" ... Nu "se pun" sporurile acordate discretionar pentru a masca stagnarea salarizarii ! De aceea tot spun eu ca pensiile sa fie calculate numai fata de fosta solda a functiei de baza (SF+SG+Grad.+S.Ccda) ...

      Ștergere
  4. D-le Mos Alecu,

    Nu, ci fata de venitul net al omologului in activitate, asa cum, in intelepciunea sa, a prevazut Legiuitorul in L223.
    Si atunci totul este rezolvat.

    RăspundețiȘtergere
  5. D-le Mos Alecu,
    Nu fata de solda functiei de baza si alte comicarii contabile ci fata de venitul net al omologului in activitate, asa cum, in intelepciunea sa, a prevazut Legiuitorul in L223.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Iosif Vasile
    Tot bateti apa'n piua cu "omologul in activitate" !
    Deoarece se pare ca aveti o viziune proprie asupra acestui "omolog in activitate" ... puteti sa definiti ce intelegeti dvs. prin acest termen ???

    RăspundețiȘtergere
  7. D-le Mos Alecu,

    Legea 303/2004 Art.85

    (2) Pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează anual în raport cu media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni a judecătorilor şi procurorilor în activitate.

    Revenind la specificul militar prin omolog in activitate inteleg militarul care are acelasi grad, indeplineste aceeasi functie, are aceeasi vechime in munca si lucreaza in aceleasi conditii in care eu mi-am desfasurat activitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : "...prin omolog in activitate inteleg militarul care are acelasi grad, indeplineste aceeasi functie, are aceeasi vechime in munca si lucreaza in aceleasi conditii in care eu mi-am desfasurat activitatea." .
      Bun ! Deci SG+SF+Gradatii+majorare vechime pentru conditii de munca !
      Eu sint "mai generos" si adaug si S.C.da !
      S-atunci care-i baiul ??? De ce nu sinteti de acord cu ideile/propunerile mele ?

      Ștergere
    2. La : "Legea 303/2004 Art.85.........." .
      Da !
      Si ????
      Spun eu altfel pentru pensiile militare de stat ?

      Care-s merele si care-s perele ? Si cine le amesteca ?

      Ștergere
    3. D-le Mos Alecu,

      Le amesteca cei care fac ACTUALIZARI NEGATIVE.

      "Se" rade o natiune intreaga si alte cateva din jur care urmaresc cu interes procesul.

      In spiritul nostru "original".

      Ștergere
  8. Trebuie sa comparam mere cu mere, nu mere cu pere.

    RăspundețiȘtergere