Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

02 noiembrie 2024

Intrebare retorica...

Cit de nauc sa fii incit sa sustii ca sintagma “la intrarea in vigoare a prezentei legi” se refera la intrarea in vigoare a L559/2024 (Senat)???

Acea sintagma este inscrisa la ceea ce va deveni articolul 59^1 al l.223/2015!

Acea sintagma se refera la actiunea de actualizare a cuantumurilor pensiilor in baza l.223/2015!

Pensiile nu se vor actualiza in baza L559/2024 (Senat)!

Pensiile se vor actualiza in baza noilor articole (intre care si acel art.59^1) din l.223/2015!

Iar art.59^1/l.223/2015 va spune (daca va fi aprobat) ca se actualizeaza drepturile de pensii “deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”. “Prezenta lege” fiind cea in care se gaseste acel art.59^1, adica l.223/2015!

119 comentarii:

  1. Mai clar de atât nici că se poate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Toata discutia este pornita de cei pensionati pe l.223/2015, care se vad exclusi de la actualizare!

    Nevenindu-le sa creada ca niste nu se stie cine a putut crea o asemenea aberatie!

    Ș'atunci, pe principiul "curaj gaina, ca te tai", incep sa-si ceeze "argumentatii" care sa-i reintroduca "in rind" cu ceilalti! N-are importanta ca "argumentatiile" lor incalca l.24/2000, si intelesul textului din L559/2024 (Senat)... "totul pentru front, totul pentru actualizare"!

    Sigur ca sint si cetateni dintre cei "prevazuti" in acel text care, din cauza de nauceala, sustin aceeasi timpenie ca nu-i vorba despre l.223/2015! La ei, din cauza de comoditate intelectuala, fiind obișnuință sa creada toate aiurelile care li se servesc de catre sefii asociatiilor, invatatori care mai de care mai claudioti, "specialisti" de-ai asociatiilor, si alti guresi de-ai net-ului mari specialisti in vînturarea de timpenii!

    RăspundețiȘtergere
  3. @MA, odinioara parca juristii si finantistii erau mai bine pregatiti:
    Legea 164/2001 completata de Legea 479/2003, "Articolul 79
    (1) Pensiile militare stabilite în baza legislaţiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează astfel:
    a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1),..."

    RăspundețiȘtergere
  4. Azi 02.11 2024 ,11:22 am publicat ceva despre șeful scmd. Domnule Moș Alecu ce părere aveți?

    RăspundețiȘtergere
  5. Aiasta nu-i nimic.Să vedeți aberații cu noi amendamente la 559:cum că ar fi mai bine să scrie că trebușoarele se referă la pensiile aflate în plată,că sunt plătite (acestea,pensiile) de casele sectoriale de pensii,că ar fi bine să fie și art.108 menționat ca bază de calcul ,chiar dacă din 2017 nu mai există legal acele rețineri din solde pentru bugetul de stat și că ar trebui să fie actualizate pensiile pe baza creșterilor de grad și funcție din intervalul 2017-2024,în condițiile când orice lege dispune doar pentru viitor...Elucubrațiile fricoase nasc monștri.Vae Victis!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai daca mergem dupa acelasi principiu, si cele 30 de zile termen de la un art. urmator, au trecut de vreo 9 ani....
    😀

    RăspundețiȘtergere
  7. @Leon 02.11.2024, 20:20
    La : "@MA, odinioara parca juristii si finantistii erau mai bine pregatiti:
    Legea 164/2001 completata de Legea 479/2003, "Articolul 79
    (1) Pensiile militare stabilite în baza legislaţiei anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi se recalculează astfel:
    a) cuantumul pensiei în plată se actualizează, având ca bază de calcul solda lunară brută în vigoare la data aplicării prezentei legi, corespunzătoare funcţiei maxime exercitate şi gradului militar, avute la data trecerii în rezervă, pe baza unei metodologii aprobate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1),..."".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Mai exista dubii privind pregatirea fostilor juristi si finantisti???
    &&&&&&&&&&&&&&&
    Nu trebuie uitat faptul ca dac'atunci ar fi fost si naucii care se manifesta azi ar fi "demonstrat" ca acea actualizare ar fi trebuit a avea ca data, data l.479/2003... Pen'c'acea lege avea prevederea cu "la data aplicarii prezentei legi"!
    Noroc ca pe'atuncea pensionarii militari n'aveau printre ei atita nauci!

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim 02.11.2024, 20:37
    La : "Pai daca mergem dupa acelasi principiu, si cele 30 de zile termen de la un art. urmator, au trecut de vreo 9 ani....".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Akordule nu fi si tu nauc!

    Chestia cu cele 30 de zile este intr-un articol de sine statator al L559/2024 (Senat).
    Nu este intr-un articol care sa devina articol al l.223/2015.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inteleg.
      Dar daca legea trece in forma asta, crezi ca e posibil sa vina MApN cu norme de aplicare care sa includa toti pensionarii aflati in plata in 2024?
      Multumesc!!
      PS: de data asta sper sa nu ai dreptate cu toate ca pana acum mereu ai avut!
      #respect

      Ștergere
  9. @Anonim 02.11.2024, 20:36
    La : "Aiasta nu-i nimic.Să vedeți aberații cu noi amendamente la 559:cum că ar fi mai bine să scrie că trebușoarele se referă la pensiile aflate în plată,că sunt plătite (acestea,pensiile) de casele sectoriale de pensii,că ar fi bine să fie și art.108 menționat ca bază de calcul ,chiar dacă din 2017 nu mai există legal acele rețineri din solde pentru bugetul de stat și că ar trebui să fie actualizate pensiile pe baza creșterilor de grad și funcție din intervalul 2017-2024,în condițiile când orice lege dispune doar pentru viitor...Elucubrațiile fricoase nasc monștri.Vae Victis!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    La : "ar fi bine să fie și art.108 menționat ca bază de calcul ,chiar dacă din 2017 nu mai există legal acele rețineri din solde".

    Retineri (contributii pentru fondul pentru pensia suplimentara) nu mai exista din 2001!
    Retineri pentru contributii individuale la buget exista si in prezent.

    RăspundețiȘtergere
  10. @QSA? 02.11.2024, 20:28
    La : "Azi 02.11 2024 ,11:22 am publicat ceva despre șeful scmd. Domnule Moș Alecu ce părere aveți?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Am parerea pe care am spus-o la : "...atita timp cit si cel mai gures sef de asociatie (cel care se lauda cu cei mai cei specialisti si juristi) sustine aceeasi timpenie - ca textul "prezenta lege" din l.559/2024 (Senat) se refera la aceasta, nu la l.223/2015!".

    RăspundețiȘtergere
  11. Păcat că acești "experți juriști" de pe la asociații, nu iau "lumină" de pe aici. De când vă urmăresc, am constatat că ați avut dreptate la toate chestiunile privind pensiile militare și la altele.

    RăspundețiȘtergere
  12. Doar astăzi, nu este 04 noiembrie.
    În opinia mea, mâine va trece de Senat (cu amendamente sau nu). După aceea, este posibilă sesizarea CCR înainte de promulgare.
    Autorii sesizării pot fi:
    - Președintele României;
    - ICCJ;
    - unul din președinții celor două Camere;
    - Avocatul Poporului;
    - Guvernul;
    - cel puțin 50 de deputați;
    - cel puțin 25 de senatori.
    Dacă va fi sesizată CCR atunci apare beleaua, dacă nu, lucrurile vor decurge normal (promulgare, publicarea în Monitorul Oficial, intrarea în vigoare după trei zile și aplicarea legii de către CPS-uri).
    Să sperăm, în bine, că " ce n'aduce anul, aduce ora".
    Cât va sta la promulgare ("peroada"), vom vedea.
    Hai, o zi bună!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca se pune dulapu' pe copitele di-n'darat ?🤔🙃😄

      Ștergere
    2. QSA
      scuze!
      ....n-apucai sa citesc ultima propozitie....aia in afara de urare

      Ștergere
  13. Pe o pagina de FB am sustinut si eu ca legea NU se adreseaza TUTUROR . Am fost blocat in a mai raspunde la comentarii la postarea mea, am fost facut ,,trol,, ca am cont fals....etc. Totusi se incepe a se agrea ideea ca trebuie specificat cum trebuie in lege, altfel este cum a spus si MA.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au avut dreptate.In orice caz,nu troll ca asta necesita niste calitati totusi

      Ștergere
  14. @Bogdan 03.11.2024, 10:08
    La : "Pe o pagina de FB am sustinut si eu ca legea NU se adreseaza TUTUROR . Am fost blocat in a mai raspunde la comentarii la postarea mea, am fost facut ,,trol,, ca am cont fals....etc. Totusi se incepe a se agrea ideea ca trebuie specificat cum trebuie in lege, altfel este cum a spus si MA.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Iar daca se va corecta textul buclucas, vor sari toti sa spuna ca si ei au cerut eliminarea "restrictiei", si ca, datorita lor, s-a corectat!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am uitat să precizez un lucru pentru "regili dac". Astăzi m-am uitat pe decizia de recalculare din anul 2017: contribuția individuală la bugetul de stat este introdusă în baza de calcul!!!!
    Asta, că tot o dădea "tot înainte!"
    cu art.108. Fără să supere, îi recomand să se uite pe propria-i decizie. Daca este altfel, nu sunt eu de vină.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E cam greu cu "regili dac" El prin gandire e militian si prin grad si functie e " 'tau majur civil" Asa ca poate scoatem totusi ceva acceptabil tip "politian"
      ...neee !!😁

      Ștergere
    2. Aici se vede , deșteptăciunea ta qsa.... Contribuția individuală la bugetul de stat nu are nicio legătură cu art 108 care se referă la contribuția pentru pensia suplimentară, contribuție ce nu s a mai plătit încă din 2001 așa cum a scris Moș Alecu de multe ori pe aici... Contribuția individuală la bugetul de stat plătită de militari și polițiști este echivalentul contribuției pentru pensii plătite de către civili...în prezent CIBS este egală cu 25% din solda brută. Această CIBS nu aduce procente in plus la pensia militară... Acele procente din deciziile de pensie de 3,6,sau 9 % pentru așa zisa contribuie pentru pensia suplimentară au fost acordate de fapt după 2001 în funcție de vechimea efectivă în muncă. Acele procente se adăugau la acel 65% din baza de calcul de la care pleca calculul pensiei militare , plus 1% pentru fiecare an ce depășea 25 ani vechime cumulată. De exemplu pentru militarul care avea 26 ani vechimea în serviciu din care 22 cu grupa 1 la cei 65% se adăugau 1% +11% de la grupe și încă 9% de la acea zisă contribuția la pensia suplimentară. 65+1+11+9= 86% ,Dar cum legea prevede plafonarea la 85% din baza de calcul se pierdea 1 % ... Apoi aduna șporul pentru OMM la suma rezultata din aplicarea plafonului de 85% , spor care pentru 25 ani vechime în serviciu este de 20% . Rezultatul total reprezintă PENSIA BRUTĂ. Procentele de maxim 9 % pentru pensia suplimentară nu au nicio legătură cu baza de calcul din care se stabilește PENSIA. Ele contează doar la stabilirea pensiei sau recalcularea acesteia Ada cum a a întâmplat în 2016 când unora li s-au acordat procente pentru PENSIA suplimentară chiar și pentru vechimea adăugată după pensionare in care lucraseră ca civili...
      Acum dacă această lege o sa treacă de parlament,etc ,și se vor ACTUALIZA PENSIILE,se că actualiza NUMAI BAZA DE CALCUL. Procentele avute în deciziile de pensie vor rămâne neschimbate.

      Ștergere
  16. Oricum ar fi USR va ataca legea . Credeti ca va scapa ocazia de a spune poporului,, uite noi incercam sa oprim cresterea pensiilor speciale,,. De acolo se va intinde problema.....Asa cred eu ca va fi. Poate nu.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Bogdan 03.112024, 11:05
    USR, singur, nu poate sesiza CCR deoarece, nu are suficienti parlamentari, senatori ( cel puțin 25) sau deputați (cel puțin 50). Ar putea să facă acest lucru cu UDMR, dar nici atunci. USR poate să ne "lucreze" pe alte căi, deși cred că nu va avea "susținere". Nenorociții lui (usr) de parlamentari!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. USR nu poate sesiza singur CCR. Acest jegos de partid nu are numărul suficient de parlamentari (am precizat mai sus numărul necesar). Parlamentarii usr ar putea să ne "lucreze" pe alte căi, poate împreună cu ce ai UDMR, dar cred că este imposibil. Nici cu ăștia nu ating "pragul" necesar. Niște jegoși și nenorociți!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Se intreaba cineva de unde stiu cei de la Antena 3 ca se actualizeaza pensiile la 90.000 de rezervisti. MNOOO nu cred ca stiu, nu au de unde, ca doar nu sunt in legatura cu liderii de asociatii....de unde sa stie ele, sigur au infiltrati troli din randul ciucanilor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Grupurile parlamentare USR din Camera Deputaților sau Senat nu pot sesiza singure Curte Constituțională deoarece nu întrunesc numărul necesar de deputați sau senatori pentru depunerea sesizării , pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare, care este de 50 deputați și 25 senatori
    Grupul Parlamentar Senat USR 20 membri
    Grupul Parlamentar Cameră Deputatilor USR 39 membri


    https://www.ccr.ro/controlul-constitutionalitatii-legilor-inainte-de-promulgare/
    https://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.gp?idl=1&cam=1&leg=2020

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce ma bucur ca au 20 respectiv 39 ramasi de cand erau "pe val" in 2020.....sa fie(0) zero, sa fie USR<5%

      Ștergere
    2. Pentru corectitudine, in parlament avem:
      -USR 39 Deputati si 20 Senatori
      -UDMR 20 Dep. si 9 Senatori
      -NEAFILIATI 43 Deputati si 8 Senatori !
      Dintre cei 102 Deputati sau 37 Senatori, pot semna Sesizarea CCR, 50 Dputati sau 25 Senatori...!!

      Ștergere
  21. @Anonim 03.11.2024, 12:18
    La : "Inteleg.
    Dar daca legea trece in forma asta, crezi ca e posibil sa vina MApN cu norme de aplicare care sa includa toti pensionarii aflati in plata in 2024?
    Multumesc!!
    PS: de data asta sper sa nu ai dreptate cu toate ca pana acum mereu ai avut!
    #respect".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Chiar daca legea in timpenia ei nu prevede norme de aplicare, CPS-urile trebuie sa-si stabileasca un mod de aplicare. Un mod de aplicare cit de cit unitar.
    Desi n-ar trebui, n-ar putea, sa stabileasca un mod de aplicare care sa incalce legea... la noi totul este posibil!

    De vazut modul absolut in afara legii in care CPS-urile aplica indexarile la pensiile de dupa sep.2017!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Anonim 03.11.2024, 12:59
    Nu știu câți PENSIONARI militari (rezerviști și în retragere) sunt în evidența VPS/MApN, probabil în jurul acestei cifre mai mult spre minus. Cât despre termenul "actualizare" mă mir că l-au folosit corect. Din câte știu eu, CPS/MApN mai asigură plata pensiilor și pentru pensionarii militari din SPP, SIE și STS. Poate mă înșel eu, dar nu cred.
    Există trei CPS-URI: MApN, SRI și MAI.

    RăspundețiȘtergere
  23. Akordule, pen'ca te vad luind lumina de la claudiotul dobitoc suprem:
    - discutia pe care ai redat-o acolo era despre forma art.79/l.164/2001 data de l.479/2003... nu despre forma initiala a acelui art.79/l.164/2001
    - iar forma initiala a art.79/l.164/2001 a fost suspendata (nu abrogata) pina la 01.01.2002
    - asta'nsemnind ca, in 2003 (cind a aparut modificarea prin l.479/2003) forma initiala a art.79/l.164/2001 era in deplinatatea aplicabilitatii

    Uăi, uăi, ce vă mai amețește dobitocul pe voi, cei mai slabi de inger!

    RăspundețiȘtergere
  24. @QSA? 03.11.2024, 14:56
    La : "@Anonim 03.11.2024, 12:59
    Nu știu câți PENSIONARI militari (rezerviști și în retragere) sunt în evidența VPS/MApN, probabil în jurul acestei cifre mai mult spre minus. Cât despre termenul "actualizare" mă mir că l-au folosit corect. Din câte știu eu, CPS/MApN mai asigură plata pensiilor și pentru pensionarii militari din SPP, SIE și STS. Poate mă înșel eu, dar nu cred.
    Există trei CPS-URI: MApN, SRI și MAI.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    CPS/MApN a transmis la presa ca are in plata 84.933, numar apropiat de cel de 86.000 pe care s-a fundamentat Punctul de vedere al guvernului transmis Parlamentului la plx 540/2024 (Camera deputatilor).

    RăspundețiȘtergere
  25. Știți cumva din numărul 84.933 de pensionari fac parte și cei din structurile enumerate anterior, sau sunt numai din MApN? Nu interpretați că fiind o întrebare retorică. Știți de ce? Pentru că "propunerea jianului - guvernanti" îi afecta grav și pe ceilalți, doar au fost și ei militari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. CPS a MApN plateste pensii militare pentru Militarii si urmasii din MApN, STS, SPP si SIE !

      Ștergere
  26. Variantă de lucru (ha,ha,ha!):
    Dacă legea 559/2024 va fi promulgată și va intra în vigoare, iar apoi apare "din senin" o OUG de prorogare a aplicării legii, sine die?
    Motiv: "lipsa de fonduri bugetare". Prea se vaită Ciolacu cu deficitul bugetar mare, de parcă l-au făcut pensionarii militari.
    Domnule Moș Alecu, vorba dvs., la noi este posibil orice. Am pus cel mai rău rău care se poate întâmpla pensionarilor militari.
    Doamne apară și păzește! (nu sunt un om bisericos)

    RăspundețiȘtergere
  27. @Burebista 03.11.2024, 16:44
    La : "Aici se vede , deșteptăciunea ta qsa.... Contribuția individuală la bugetul de stat nu are nicio legătură cu art 108 care se referă la contribuția pentru pensia suplimentară, contribuție ce nu s a mai plătit încă din 2001 așa cum a scris Moș Alecu de multe ori pe aici... Contribuția individuală la bugetul de stat plătită de militari și polițiști este echivalentul contribuției pentru pensii plătite de către civili...în prezent CIBS este egală cu 25% din solda brută. Această CIBS nu aduce procente in plus la pensia militară... Acele procente din deciziile de pensie de 3,6,sau 9 % pentru așa zisa contribuie pentru pensia suplimentară au fost acordate de fapt după 2001 în funcție de vechimea efectivă în muncă. Acele procente se adăugau la acel 65% din baza de calcul de la care pleca calculul pensiei militare , plus 1% pentru fiecare an ce depășea 25 ani vechime cumulată. De exemplu pentru militarul care avea 26 ani vechimea în serviciu din care 22 cu grupa 1 la cei 65% se adăugau 1% +11% de la grupe și încă 9% de la acea zisă contribuția la pensia suplimentară. 65+1+11+9= 86% ,Dar cum legea prevede plafonarea la 85% din baza de calcul se pierdea 1 % ... Apoi aduna șporul pentru OMM la suma rezultata din aplicarea plafonului de 85% , spor care pentru 25 ani vechime în serviciu este de 20% . Rezultatul total reprezintă PENSIA BRUTĂ. Procentele de maxim 9 % pentru pensia suplimentară nu au nicio legătură cu baza de calcul din care se stabilește PENSIA. Ele contează doar la stabilirea pensiei sau recalcularea acesteia Ada cum a a întâmplat în 2016 când unora li s-au acordat procente pentru PENSIA suplimentară chiar și pentru vechimea adăugată după pensionare in care lucraseră ca civili...
    Acum dacă această lege o sa treacă de parlament,etc ,și se vor ACTUALIZA PENSIILE,se că actualiza NUMAI BAZA DE CALCUL. Procentele avute în deciziile de pensie vor rămâne neschimbate."
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Uaiii, tu esti un tembel complet nerod (si nu m ai zic si dobitoc, ca iar se supara cineva pe mine)!

    Cum dracu sa spui ca_ " Contribuția individuală la bugetul de stat nu are nicio legătură cu art 108", cind art.108/l.223/2015 spune clar: "Articolul 108
    Pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară SI/SAU CONTRIBUTA INDIVIDUALA LA BUGET la stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de:..."????
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/170060

    Ca acordarea acelui spor la procentul de calcul este o timpenie deplina este altceva!... Cum dracu sa acorzi spor pentru faptul ca impricinatul si-a platit contributia pentru pensia propriu-zisa?

    Dar "specialistii" asociatiilor care au facut praf ceea ce urma sa devina l.223/2015, printre alte timpenii, au introdus-o si pe asta!

    Restul comentariului tau fiind o insailare de aiureli specifice bloagei claudioate!

    RăspundețiȘtergere
  28. Pentru pmt idiotul dobitoc de pe bloaga perete de wc public dintr-o halta CFR parasita...

    Vezi ca cel pe care-l tot pupi in c.r pe chestia cu "prezenta lege" din L559/2024 (Senat) spune exact ce spun si eu: ca-i o timpenie care se va aplica numai celor de pina'n l.223/2015!

    Claudiu Marin spunea...
    Mai baieti, linistiti-va ca nu-i asa cum intelegeti din cauza redactarii gresite a proiectului, asa cum a remarcat si Consiliul Legislativ.
    Avand in vedere ca articolel de completare se integreaza in corpul L 223/2015, expresia data intrarii in vigoare a legii se intelege data intrarii in vigoare a legii pensiilor militare.
    29 octombrie 2024 la 03:11
    https://www.huhurez.com/2024/10/ce-vor-plafonatii-la-venitul-net-prin.html?showComment=1730164282319#c986546254720942348

    Că idiotul si-a schimbat, mai apoi, zicerile, e din cauza ca asa a primit ordin de la forul lui tutelar! El si-a schimbat zicerile si voi, dobitocii, puneti botu' , c'atita va duce neuronu' din dotare!

    Asa ca nu mai scrie pe pereti cu degetul pe care l-ai lins dupa ce te-ai sters cu el la c.r!

    RăspundețiȘtergere
  29. Și cum influențează acele procente de la art 108 , ACTUALIZAREA PENSIILOR , atâta timp cât legea prevede numai actualizarea SF și a SGrd. ????
    După această actualizare de ex Akord 75, pentru că a scris că are 83,% procent de pensie va câștiga ceva la acel procent??? In articolul 108 nu are ce sa caute Actualizarea .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Burebista:
      ..cele 3-6-9 % ale PS din art. 108//L.223/ 2015 sunt = "%" = de calcul din BC= Baza de Calcul, până la maxim: </= 85 % , după caz.., adică sunt procente de calcul ADUNATE..cu cele realizate din: "%" de..VECHIME = realizate conf. art. 23-25 din legea 223..!

      Ștergere
  30. @Burebista 03.11.2024, 18:08
    La : "Și cum influențează acele procente de la art 108 , ACTUALIZAREA PENSIILOR , atâta timp cât legea prevede numai actualizarea SF și a SGrd. ????
    După această actualizare de ex Akord 75, pentru că a scris că are 83,% procent de pensie va câștiga ceva la acel procent??? In articolul 108 nu are ce sa caute Actualizarea .".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Băi, tu esti nărod complet!

    Că are sau n-are ce căuta actualizarea in art.108/l.223/2015, ea, actualizarea, ESTE acolo!

    RăspundețiȘtergere
  31. @Burebista 03.11.2024, 18:08
    Vă rog să citiți OUG 57/2015, art.40 pct.20 și vă veți convinge. Pe scurt: se acordă un spor suplimentar de 3, 6 și 9% la stabilirea, recalcularea SAU actualizarea pensiilor militare.
    Așa trebuia să se facă la recalcularea din 2017!! Cu introducerea în baza de calcul a fost "special făcută". Are dreptate Moș Alecu. Așa s-a făcut "economie" la bugetele ministerelor apoi, banii au fost returnați la bugetul statului. Cum credeți că șefilor finanțiști le-au "căzut" stele pe umăr?
    Explicație tehnică: una este să aplici același procent la o sumă mai mică (în baza de calcul) și altceva la pensia brută limitată la diferite procente până la 85%. După aceea știu /știți cum se ajunge cu OMM (10, 15, 20%) la pensia brută finală, după care urmează impozitarea progresivă. Să știți că printre altele, am ajutat și finanțiști, deși activitatea mea era cu totul alta. Așa că am avut ce învăța.

    RăspundețiȘtergere
  32. Pentru Burebista
    Akord 75 rămâne tot la 83% (dacă l-a avut și înainte) nu va ajunge la 85%, probabil, din cauza faptului că nu a avut suficienti ani în condiții de muncă cât să acopere diferența de 2%.
    Procentul nu are cum să crească după actualizare. Acesta rămâne "cum a fost stabilit".

    RăspundețiȘtergere
  33. Pentru toți cei care scriu pe acest blog: să așteptăm până mâine și să vedem ce va ieși din Senat. Ar trebui să nu ne facem iluzii pentru ca apoi să avem deziluzii (calcule premature pentru cei care obișnuiesc să facă acest lucru pe "bloage").

    RăspundețiȘtergere
  34. Avem experți în cunoașterea legilor ce reglementează drepturile de pensii militare de te întrebi cine e bou si cine e vaca.Unul trage in cea ,altul in haos si iese ghiveci.In final ajungi sa privesti la lumina orbitoare a unui felinar stins.

    RăspundețiȘtergere
  35. Dincolo se mira ,,ca melcul la sudura,, la pensia unui Plt.adj.sef. de vreo 4300 lei iesit 2022. De ...pensie de ciucan nesimtit, cu VECHIME EFECTIVA 30 ANI. Atunci feciorii cu 15/20 de ani vechime sau unii cu mai putin ce vor ?........Astia chiar cred ca daca au dat 4300 unui sof cu toate cele vor da vreo 6/7.000 la vechimi ff mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Bogdan, ai observat ca cele 8 sporuri de la lit.g) îi dubleaza baza de calcul obtinuta la a)-e) ?

      Ștergere
    2. Bogdan
      Esti bun sa iei locul lui Talvar......la caratorii de shpan cu roaba "anii de rabdare" sunt determinanti(vezi legea 360)
      pese: spune-i asta si unui pilot de supersonic,submarinist(nu ca de astia nu avem sau vm-ist.
      Constat ca ti-a placut mult sa freci scaunul de la birou si sa mergi "la munca" trei statii!!...Apoi cafele, ochii pe ceas si cate o barfa asa de amuzament.Nici nu stii cand trece ziua 😁
      Traiasca Stabilitatea !!

      Ștergere
  36. @ Anonim 03.11.2024, 20:32
    Aveți dreptate. "Iecspertii" la care faceți referire sunt cei din asociațiile (n!) care reprezintă pensionarii militari în rezervă și în retragere. Aceștia sunt atât de "specialiști" astfel că, dacă se întâlnesc cinci de la tot atâtea asociațiile, sunt șase păreri diferite pe un articol de lege ce reglementează drepturile de pensii militare.
    Dacă unii sunt de "cea" și alții de "hăis", ca la căruță, se pune întrebarea cine este căruțașul care dă cu biciul în ei?
    "Apăi", în ce parte îi "dirijează": stânga sau dreapta?

    RăspundețiȘtergere
  37. Scuze!
    Am uitat, în comentariul anterior, să precizez "comenzile": hăis spre stânga, cea spre dreapta. Oricum ne expun/ ne-au expus unor posibile "accidente" pe legea pensiilor militare!
    .

    RăspundețiȘtergere
  38. mos alecu răspuns dat anonim la ora 20:48/2.11.2024
    Din ianuarie 2018, pentru aplicarea oug nr.79/2017,contribuția individuală la bugetul de stat este de 25%.Până atunci a fost de 5%,asimilată cu contribuția pentru pensia suplimentară.Evidența faptului că 25%>5%, împiedică aplicarea art.108 pentru actualizarea bazei de calcul a pensiilor,așa că ceea ce ar susține unii e o aberație.Dacă vrei echitate prin actualizare,nu poți să fii mai cu moț prin plata a 5%,având o bază de calcul mai mare cu 3,6 sau 9 %,decât cel care a plătit 25% același interval de timp (cei care ies la pensie începând cu 1 ianuarie 2025,ar pierde 7 ani -ș.a.m.d.-de contribuție,adică intervalul 2018-2024, ș.a.m.d. pentru ceilalți).Aplicarea acestei aberații ar fi prilej clar de neconstituționalitate prin discriminare .Despre celelalte aberații (amendamente pentru unii) nu mai e nimic de comentat,decât că numai așa îmi explic îmbătrânirea prematură a domnului colonel Dogaru.Vae Victis! sau Iartă-i Doamne,că nu știu ce fac!PUNCTUM

    RăspundețiȘtergere
  39. Sunt curios daca D-na Senator Pauliuc in sedinta de astazi a Comisiei de Aparare, intocmeste Raportul la proiectul L 559/2024 fara Avizul Comisiei de Buget, ambele sedinte programate la orele 13.00...!!

    RăspundețiȘtergere
  40. @Anonim 04.11.2024, 10:44
    La : "mos alecu răspuns dat anonim la ora 20:48/2.11.2024
    Din ianuarie 2018, pentru aplicarea oug nr.79/2017,contribuția individuală la bugetul de stat este de 25%.Până atunci a fost de 5%,asimilată cu contribuția pentru pensia suplimentară.Evidența faptului că 25%>5%, împiedică aplicarea art.108 pentru actualizarea bazei de calcul a pensiilor,așa că ceea ce ar susține unii e o aberație.Dacă vrei echitate prin actualizare,nu poți să fii mai cu moț prin plata a 5%,având o bază de calcul mai mare cu 3,6 sau 9 %,decât cel care a plătit 25% același interval de timp (cei care ies la pensie începând cu 1 ianuarie 2025,ar pierde 7 ani -ș.a.m.d.-de contribuție,adică intervalul 2018-2024, ș.a.m.d. pentru ceilalți).Aplicarea acestei aberații ar fi prilej clar de neconstituționalitate prin discriminare .Despre celelalte aberații (amendamente pentru unii) nu mai e nimic de comentat,decât că numai așa îmi explic îmbătrânirea prematură a domnului colonel Dogaru.Vae Victis! sau Iartă-i Doamne,că nu știu ce fac!PUNCTUM".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Bla, bla, bla-uri bune de ametit naucii, sau niste judecatori nestiutori!

    Scrie in lege ca art.108/l.223/2015 se aplica si la actualizare?
    Scrie!
    Atunci gata vorbaraia... Se aplica!

    Ca sa nu mai vorbim de faptul ca acel 25% s-a oprit dupa majorarea cu 25% a veniturilor. Si ca acel 25% s-a oprit si dupa scaderea impozitului de la 16% la 10%, si cresterea CASS de la 5,5% la 10%.
    Per total cel care a platit CIB de 25% a ramas cu vreo 1%-2% in plus (la net) fata de cel cu CIB de 5% (platit real fata de cei 10,5% legali). Deci care a platit mai putin???

    Timpenia maxima a acelui art.108 este ca se aplica si celor care n-au mai platit contributii pentru pensia suplimentara!
    Cum dracu sa acorzi spor (sa-i maresti pensia) pentru faptul ca impricinatul si-a platit contributia pentru pensia propriu-zisa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soluția ar fi ca ordonanța trenuleț din 27 (sau cât o fi) decembrie să elimine acel articol din lege.Echitate până la capăt.

      Ștergere
  41. Nu cunosc valoarea pensiilor militare a ofițerilor care au lucrat în MAPN, dar știu că marea majoritate a subofițerilor din MAPN care au trecut în pensie între anii 2017 - 2022 , au valoarea acesteia sub 4500.
    In ideea că se va actualiza pensiile militare , doar a celor pensionați până în anul 2017 la ce valori cred dumnealor că vor ajunge cu pensiile, așa cum sunt a celor pensionați în 2024 ??? Cei din intervalul mai sus menționat ce șanse mai au ....?

    RăspundețiȘtergere
  42. Dragă moșule!
    Ca orice muritor am și eu lipsurile mele.
    Ca să nu mai cotrobăiesc prin hățișul legislativ cu care am fost cadorisiți, că ratez actualizarea, te rog să-mi spui actul normativ care prevede introducerea în baza de calcul a contribuției la pensia suplimentară (9%) și OMM (20%). Pentru mine că la alții nu știu cum o fi!
    Mulțumesc, să fii sănătos și SĂ TRĂIEȘTI CĂ TREBUIEȘTI!

    RăspundețiȘtergere
  43. @Anonim 04.11.2024, 12:50
    La : "Dragă moșule!
    Ca orice muritor am și eu lipsurile mele.
    Ca să nu mai cotrobăiesc prin hățișul legislativ cu care am fost cadorisiți, că ratez actualizarea, te rog să-mi spui actul normativ care prevede introducerea în baza de calcul a contribuției la pensia suplimentară (9%) și OMM (20%). Pentru mine că la alții nu știu cum o fi!
    Mulțumesc, să fii sănătos și SĂ TRĂIEȘTI CĂ TREBUIEȘTI!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nici una, nici alta nu sint introduse in baza de calcul!
    Contributia pentru pensia suplimentara produce o majorare a procentului de calcul, iar sporul pentru OMM/SOSP produce o majorare a cuantumului pensiei...

    Contributia pentru pensia suplimentara a fost "introdusa" in limita de 85% a procentului de calcul prin "combinatia art.30 si 108/l.223/2015 produsa de oug 57/2015. Oug 57/2015 foarte necesara pen'c'altfel l.223/2015 producea aberantele pensii de 150,42% din baza de calcul (ultimele solde).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. În decizia din 20.02.2013 apare cuantum:
      „Cuantum aferent OMM/SOSP xxx lei”.

      În deciziile din 02.05.2017 și 01.11.2028 apare doar procentual:
      - Spor pentru OMM/SOSP = 20%
      Nu mai este specificat niciun cuantum în sumă de...

      Ștergere
    2. Mosule (14:06'/04.11.2024): ..te CITEZ: (a se citi în poziția "peisaj" a telefonului, sau în varianta..pt. = "web"..a telefonului..!):
      "Contributia pentru pensia suplimentara a fost "introdusa" in limita de 85% a procentului de calcul prin "combinatia art.30 si 108/l.223/2015 produsa de oug 57/2015. Oug 57/2015 foarte ❓necesara❓ pen'c'altfel l.223/2015 producea ❓aberantele pensii de 150,42% din baza de calcul ❓(ultimele solde). "
      Încheiat CITATUL,
      🔅Moșule:
      ..L.223/ 2015..ORIGINARĂ, / promulgată = NU .."producea" o pensie..așa cum scrii/"spui", ..ci ceva "mai mică..", pt. că BC nu se înmulțea.. cu = "% de VECHIME"= realizate în baza art.23-25 din lege = MAJORATE ILEGAL ❓❗ = prin..ADUNARE...= cu acele procente : "3..9 %" = de P.Supl. din art.108..! (🔆în cazul meu: am realizat = "82 %" de VECHIME LEGALĂ(prin art.23-25 și 29) la care CPS/ MAp.N a adunat ..= "3 %" de P.Supl. din cele = "9 %"= legal cuvenite..= pt. care mi s-a reținut 5% din SLB = în activitate..!, astfel că în urma acestei MALVERSAȚIUNI..=BC a pensiei mele recalculate..= 4.160 lei = s-a înmulțit artificial și ILEGAL cu "85%" , în loc de legal = cu.."82 %"..), = după care rezultatul cuvenit legal = se înmulțea cu cele .."9 %" de P.Supl. cuvenite legal..! rezultând o pensie de serviciu ( P.Sv.) care apoi se majorează.. cu cele: = "20 %" de OMM..!= rezultând o "pensie militară brută"= LEGAL CUVENITĂ = "4.462" lei❗ = P.MIL.STAT...! >..= ~ cu: "7,25 %" = raportat la BC..= >.."4.423" lei..= cât a fost.. real PLĂTITĂ..în 2017..❗, adică ..o "creștere" = legal cuvenită de: = ~ "7 ,25 %" = față de BC = prin efectul a..2 LEGI..!, față de o "creștere" de:..=~ "6,3%" (4.160 × 6,3%= 4.423 lei)= peste BC de 4.160 lei= PLĂTITĂ ..real..dar ILEGAL..❗
      🔆 CALCUL ..REZUMAT:
      ●Pensie brută PLĂTITĂ = 2017: ■PENSIE CUVENITĂ LEGAL:
      4.160 × 85 % = 3.536 lei PSv. 4.160 ×82 % = 3.411 lei PSv.
      3.536 × 20% += 4.423 lei (+OMM) 3.411 × 9% += 3.718 lei PSp
      3.718 ×20% + = 4.662 lei ❗=P.Mil.St. >BC= ~ "6,32 %" ❗ ❗=P.Mil.St.> BC= 7,25 %❗

      Ștergere
  44. @Anonim 04.11.2024, 12:43
    La : "Soluția ar fi ca ordonanța trenuleț din 27 (sau cât o fi) decembrie să elimine acel articol din lege.Echitate până la capăt.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Eliminarea numai a aberantei prevederi cu acordarea acelui spor si pentru perioada in care nu s-a platit contributie pentru pensia suplimentara!

    RăspundețiȘtergere
  45. Introducerea contribuției la pensia suplimentara in procentul 85% o fi legală ca asa prevede legea dar e furt pe fata.Maine-poimaine cu legea in mana ne poate pune impozit pe fumărit ca pe vremea lui Caragea.

    RăspundețiȘtergere
  46. @Anonim 04.11.2024, 12:50
    Îmi prezint scuze că mă "introduc" în comentariul dvs. cu explicație: OMM-ul NU face parte din baza de calcul!!!
    Acesta se acordă separat, după stabilirea pensiei brute în funcție de procentul stabilit (maximum 85% sau mai mic).
    Referitor la CIB/pensie suplimentară, sigur, vă va răspunde Moș Alecu, deși pe acest blog s-a discutat destul de mult.

    RăspundețiȘtergere
  47. @csej 04.11.2024, 14:15
    La : "Introducerea contribuției la pensia suplimentara in procentul 85% o fi legală ca asa prevede legea dar e furt pe fata.Maine-poimaine cu legea in mana ne poate pune impozit pe fumărit ca pe vremea lui Caragea.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    O tot spun de multa vreme: "Prostii cerem ... prostii vom primi !".

    Prostiile/timpeniile cerute/introduse (de "specialistii" asociatiilor) in ceea ce a devenit l.223/2015 (forma initiala) au generat timpeniile decidentilor pentru rezolvare!

    RăspundețiȘtergere
  48. @ csej 04.11.2024, 14:33
    La mine, în decizia de recalculare din anul 2017, CIB (6%) a fost introdusă în baza de calcul. Poate vă ajută să înțelegeți acest "fenomen ciudat".
    Mulțumesc pentru înțelegere!

    RăspundețiȘtergere
  49. La 14.30 a fost aprobat în comisie proiectul de lege. Cu ceva amendamente privind tehnica legislativă, în rest ca în CD. Nu am link, trebuie sa ma credeti pe cuvant! La 16.00 se va vota in plen. Link-ul devine activ cand va incepe sedinta. https://www.senat.ro/Live.aspx

    RăspundețiȘtergere
  50. Bună ziua,
    Citind o decizie postată, înțeleg că dacă se face doar actualizare fără recalculare cu o singura PENSIE NETĂ plătită tuturor pensionarilor, nu se îndreaptă nimic în bine
    Pensie BRUTĂ =7603
    Pensie NETĂ =6719
    Pensie în PLATĂ =4360
    6719 = 4360 ???
    Toți PENSIONARI, dar unii în plată cu NETUL PENSIEI, iar alții cu NETUL SALARIILOR
    Pentru cei cu PENSIE NETĂ egală sau mai mare cu 3000 lei au primit recent pe PLUS =100 lei, pentru cei cu NETUL SALARIILOR =0 (ZERO)
    Aprofundati și veți înțelege că cei mai favorabili pensionari militari sunt cei care s-au pensionat din 2016 până în septembrie 2017 +cei cu spor TEMPORAR de 6 luni (OSKAR/EXCELENȚĂ)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boby:
      ..unde e diferența lipsă dintre ..pensia netă și cea în plată..?6.719- 4.360 lei..=2.359 lei..?

      Ștergere
    2. Bugetarea pensiilor se face la suma brută, iar acea diferența dintre netul pensiei și netul mediei salariilor rămâne ministerelor, și uite că așa sunt suficiente fonduri de OSKAR ȘI EXCELENȚĂ
      Ce nu înțeleg ordonatorii, sau vom fac în cunoștință este că prejudicierea nu este doar la cele 6 luni ci la toată perioada cât se va plăti pensie

      Ștergere
  51. @QSA? 04.11.2024, 14:52
    La : "@ csej 04.11.2024, 14:33
    La mine, în decizia de recalculare din anul 2017, CIB (6%) a fost introdusă în baza de calcul. Poate vă ajută să înțelegeți acest "fenomen ciudat".
    Mulțumesc pentru înțelegere!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Alooooo!
    A fost introdus in procentul de calcul, nu in baza de calcul (solda)!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In baza de calcul a intrat procentul de 6,547% compensare CIB.

      Ștergere
  52. @Boby 04.11.2024, 14:55
    La : "Bună ziua,
    Citind o decizie postată, înțeleg că dacă se face doar actualizare fără recalculare cu o singura PENSIE NETĂ plătită tuturor pensionarilor, nu se îndreaptă nimic în bine
    Pensie BRUTĂ =7603
    Pensie NETĂ =6719
    Pensie în PLATĂ =4360
    6719 = 4360 ???
    Toți PENSIONARI, dar unii în plată cu NETUL PENSIEI, iar alții cu NETUL SALARIILOR
    Pentru cei cu PENSIE NETĂ egală sau mai mare cu 3000 lei au primit recent pe PLUS =100 lei, pentru cei cu NETUL SALARIILOR =0 (ZERO)
    Aprofundati și veți înțelege că cei mai favorabili pensionari militari sunt cei care s-au pensionat din 2016 până în septembrie 2017 +cei cu spor TEMPORAR de 6 luni (OSKAR/EXCELENȚĂ)".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu rezolv timpeniile prezentate la claudioti!

    Nu pensie NETA egala sau mai mare decit 3.000, pensie BRUTA!

    Nu sint pensionari "favorabili"... eventual "favorizati"...
    Iar cuantumurile nete ale celor invidiati nu-i fac, de nici o culoare, "favorizati" fata de ceilalti!

    RăspundețiȘtergere
  53. @Leon 04.11.2024, 15:10
    La : "In baza de calcul a intrat procentul de 6,547% compensare CIB.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    In baza de calcul a intrat SUMA compensarii contributiei, generata de acel 6,5476% si de acel 12,5%.

    RăspundețiȘtergere
  54. Domnule Moș Alecu,
    M-am exprimat greșit: CIB a fost introdusă pentru stabilirea bazei de calcul bazei de calcul.
    Un exemplu pentru o lună din cele șase:
    1. Cuantumul total actualizat majorat al elementelor de la lit. a) la lit.g) : 3241,00 lei;
    2.Compensarea contribuției individuale la buget: 267,00 lei
    3. Total soldă lunară brută realizată la funcția de bază, actualizată: 3508,00 lei. Asta pentru o lună.
    Așa că: 1.+ 2. = 3.
    Pe celelalte cinci luni acestea au dat sume diferite.
    Acestea adunate și apoi împărțite la 6 au dat media pe șase luni.
    Concluzia o trageți dvs.

    RăspundețiȘtergere
  55. L 559 are un Raport de admitere cu amendamente admise, din partea comisiei de aparare !

    RăspundețiȘtergere
  56. Au modificat art 59, indice 1 ca sa primeasca toți rezerviștii și în retragere, nu cum au vrut unele curve la înțelegere cu politrucii ca să se mai facă economie la buget!!!
    Din păcate încă odată se constantă ca există manipulatori și trădători în rândurile noastre care își urmăresc propriul interes!!!🫡🫡🫡🫡

    RăspundețiȘtergere
  57. @Leo 04.11.2024, 16:15
    La : "@Leon, dragul meu prieten , ca să-l parafrazez pe M. Dinescu ,
    AM ÎNVINS !
    @MA, dragul nostru consiler ,
    AM ÎNVINS !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Care-i adevaratul Leo?
    Cel cu "dragul nostru consilier", sau cel care-l birfeste impreuna cu cifrimul?

    RăspundețiȘtergere
  58. @QSA? 04.11.2024, 15:45
    La : "Domnule Moș Alecu,
    M-am exprimat greșit: CIB a fost introdusă pentru stabilirea bazei de calcul bazei de calcul.
    Un exemplu pentru o lună din cele șase:
    1. Cuantumul total actualizat majorat al elementelor de la lit. a) la lit.g) : 3241,00 lei;
    2.Compensarea contribuției individuale la buget: 267,00 lei
    3. Total soldă lunară brută realizată la funcția de bază, actualizată: 3508,00 lei. Asta pentru o lună.
    Așa că: 1.+ 2. = 3.
    Pe celelalte cinci luni acestea au dat sume diferite.
    Acestea adunate și apoi împărțite la 6 au dat media pe șase luni.
    Concluzia o trageți dvs.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nic asa nu-i asa!
    In baza de calcul a fost introdusa "compensarea contributiei"... nu contributia (CIB).
    Acea compensare fiind "returnarea" catre impricinat a diferentei dintre contributia de 10,5% (real retinuta din toata solda) si cea de 5% (numai din SF+SG+SM+Gradatii+IC+ID)...

    RăspundețiȘtergere
  59. @Leo 04.11.2024, 16:27
    La : "Eu nu tea-m mai bârfit NICIODATĂ după anul trecut , când m-ai iertat.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Da' n-am vazut niciun "protest" atunci cind ai fost indicat drept sursa a ziselor claudiotului!

    RăspundețiȘtergere
  60. @Leo, proiectul a trecut de plen, peste putin timp se va vota aceasta varianta:
    https://www.senat.ro/Legis/PDF/2024/24L559CR.pdf?nocache=true

    RăspundețiȘtergere
  61. Baietii si fetele au reparat chestia cu actualizarea NUMAI a pensiilor de dupa l.223/2015, da' au mentinut timpenia prin care la actualizarea actuala (precum si a oricareia din viitor) se elimina limitarea net la net introdusa prin oug 59/2017, consfintita prin oug 114/2018 si reîntărita prin l.282/2023... Daca la celelalte se mai poate trece cu vederea, incalcarea ordinului lui mUE inscris in l.282/2023, se va lasa cu singe de decidenti!

    Daca n-o ataca nimeni la CCR, va urma o ordonanta de (mare) urgenta care sa elimine acel "...in functie de vechimea
    valorificata prin ultima decizie de stabilire a pensiei
    militare, INCLUSIV PRIN EXCEPTIE DE LA prevederile art.
    60,...". Tot in aceasta ordonanta, sau in urmatorul "trenulet", se va proroga termenul de aplicare pina spre "calendele grecesti"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa inteleg ca si la pensionarii dupa septembrie 2017 vor avea pensia 85% sau 102%?Adica nu mai sunt plafonati la pensia neta la 58,5%?

      Ștergere
  62. Peste 2 zile L 559 va ajunge la Promulgare !

    RăspundețiȘtergere
  63. Spune cineva, undeva: "În 2016 când au primit "varșoviștii" deciziile (Legea 223/2015), erau trecuți coeficienții la punctul "a) Soldă de funcție (%)" și erau echivalați după OG 56/2006.
    Șpilul acum e că acei coeficienți trebuie să fie translatați în coeficienții din Legea 153/2017, Anexa VI.
    Vezi că formula de "conversie" e simplă, nu sunt integrale de volum😁
    Oricum, de calcule se va ocupa Excel-ul, doar vor trebui introduse corect datele cerute."

    Sa spui o asemenea trasnaie e grav (***pentru mine dezamagitor***)!
    O asemenea trasnaie spune si claudiotul, dar s-a corectat dupa ce a vazut explicatiile mele!
    Asta din cauza ca coeficientii din l.153/2017 nu-s aplicabili. In iun.2023 ajungindu-se abia la SF din 2022, de atunci nemaifiind nici o "miscare" la SF in afara de Bayraktari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă salut,
      Un "năuc" a încercat să încropească o metodologie de calcul și a publicat-o pe un alt blog (MH).
      Acel năuc nu se declară "expert". Este doar un pensionar militar obișnuit, care încearcă să înoate în hățișul legislativ.
      Vă rog să faceți dumneavoastră corecțiile necesare algoritmului pe care "năucul" l-a publicat.
      Ținând cont de faptul că sunt șanse foarte mici ca CPS-urile să emită decizii de actualizare și buletine de calcul, ar fi în interesul tuturor să existe o metodologie de calcul după care pensionarii militari să poată verifica valorile de pe viitoarele cupoane de pensie, în eventualitatea în care chiar se va materializa "actualizarea pensiilor militare".
      Vă mulțumesc!
      APV_rz

      Ștergere
  64. ADMIN in OUG Bayraktar s/a umblat/majorat SF ? S/A modificat fata de nivelul din anexa 6 2022 ?

    RăspundețiȘtergere
  65. Ca sa nu zica cineva ca bat cimpii cu eliminarea limitarii net la net...
    Inca din 29.10.24 semnalam acest lucru. Pe urma n-am mai vorbit despre ea pen'ca in forma cu actualizarea numai a pensiilor de pina la l.223/2015 acea prevedere nu mai avea aplicabilitate...
    https://mosalecu.blogspot.com/2024/10/l-3602023.html?showComment=1730179732585#c2415407883803690082

    RăspundețiȘtergere
  66. Dobitocule, pmt, abia acum s-a eliminat ceea ce spuneam eu ca se va'ntimpla daca se mentinea acea forma!
    Dobitocule, acum s-a eliminat, nu atunci cind spunea cel pe care-l tot pupi in c.r, dobitocule!

    RăspundețiȘtergere
  67. @Bogdan 04.11.2024, 17:45
    La : "ADMIN in OUG Bayraktar s/a umblat/majorat SF ? S/A modificat fata de nivelul din anexa 6 2022 ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu direct!
    S-au majorat soldele (totale) cu pina la 30% din SF, numai la unii si pe o perioada limitata!

    RăspundețiȘtergere
  68. moș alecu 04.11.2024, 16:22
    • Nu vă supărați pe mine: citiți cu atenție 2. din ce v-am trimis (compensarea CIB).
    • În ceea ce privește 04.11.2024, 17:14 la noi este posibil orice. Sper să nu se întâmple așa ceva, că va fi JALE!!
    • Urmează să vedem forma finală a legii. Dacă intrați în posesia ei, ar fi bine să o prezentați de urgență (grad VZD) pentru a ști și noi ce ne așteaptă.
    • Problema se pune acum la: promulgare, intrarea în vigoare și elaborarea Normelor de aplicare emise de Guvern ( MAI+SRI+MApN=Jianu) după câte zile.
    • Cred și sper ca la CCR să nu fie contestată.

    RăspundețiȘtergere
  69. @QSA? 04.11.2024, 18:05
    La : "moș alecu 04.11.2024, 16:22
    • Nu vă supărați pe mine: citiți cu atenție 2. din ce v-am trimis (compensarea CIB).
    • În ceea ce privește 04.11.2024, 17:14 la noi este posibil orice. Sper să nu se întâmple așa ceva, că va fi JALE!!
    • Urmează să vedem forma finală a legii. Dacă intrați în posesia ei, ar fi bine să o prezentați de urgență (grad VZD) pentru a ști și noi ce ne așteaptă.
    • Problema se pune acum la: promulgare, intrarea în vigoare și elaborarea Normelor de aplicare emise de Guvern ( MAI+SRI+MApN=Jianu) după câte zile.
    • Cred și sper ca la CCR să nu fie contestată.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Da!
    Am gresit citirea lui: "M-am exprimat greșit: CIB a fos...:.".

    Legea nu prevede norme de aplicare!

    RăspundețiȘtergere
  70. @APV_rz 04.11.2024, 18:02
    La : "Vă salut,
    Un "năuc" a încercat să încropească o metodologie de calcul și a publicat-o pe un alt blog (MH).
    Acel năuc nu se declară "expert". Este doar un pensionar militar obișnuit, care încearcă să înoate în hățișul legislativ.
    Vă rog să faceți dumneavoastră corecțiile necesare algoritmului pe care "năucul" l-a publicat.
    Ținând cont de faptul că sunt șanse foarte mici ca CPS-urile să emită decizii de actualizare și buletine de calcul, ar fi în interesul tuturor să existe o metodologie de calcul după care pensionarii militari să poată verifica valorile de pe viitoarele cupoane de pensie, în eventualitatea în care chiar se va materializa "actualizarea pensiilor militare".
    Vă mulțumesc!
    APV_rz".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Repet ce spuneam mai deunazi: "Chiar daca legea in timpenia ei nu prevede norme de aplicare, CPS-urile trebuie sa-si stabileasca un mod de aplicare. Un mod de aplicare cit de cit unitar.
    Desi n-ar trebui, n-ar putea, sa stabileasca un mod de aplicare care sa incalce legea... la noi totul este posibil!".

    In concluzie... orice mod de "traducere" a aplicarii in practica este complet hazardat!

    Pe undeva ramin consecvent cu ideea: "Daca n-o ataca nimeni la CCR, va urma o ordonanta de (mare) urgenta care sa elimine acel "...in functie de vechimea valorificata prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, INCLUSIV PRIN EXCEPTIE DE LA prevederile art.60,...".
    Tot in aceasta ordonanta, sau in urmatorul "trenulet", se va proroga termenul de aplicare pina spre "calendele grecesti"!".

    RăspundețiȘtergere
  71. Daca si pana acum nu prea se chinuiau sa creasca soldele prin majorarea SF, SG, de acum incolo.....nici atat....traiasca sporurile.

    RăspundețiȘtergere
  72. În plenul Senatului, dna.Pauliuc a spus că Guvernul trebuie să elaboreze Normele de aplicare a Legii 559/2024. Poate am înțeles eu greșit?
    De acord că legea, în formă adoptată, nu prevede norme de aplicare.
    Faptul că legea a trecut în "forma" politicienilor și nu a MApN (Jianu), acesta trebuie să facă un singur lucru: raport către KWI prin care să solicite trecerea în rezervă (a pierdut războiul cu pensionarii militari), asta dacă mai are onoare din demnitate. Prea rău ne-a făcut din funcția pe care o ocupă de atâția ani. Asta este părerea mea

    RăspundețiȘtergere
  73. @ mos alecu 04.11.2024, 18:26
    Citisem comentariile făcute anterior de dumneavoastră. E și unul dintre motivele pentru care am scris "în eventualitatea în care chiar se va materializa "actualizarea pensiilor militare" ".
    Faptul că "CPS-urile trebuie sa-si stabileasca un mod de aplicare" ar fi un lucru normal. Problema e că nu sunt obligate să emită decizii de actualizare și nici buletine de calcul.
    Eu sunt convins că și acum sunt foarte mulți pensionari militari care nu știu cum le este calculat impozitul deși acolo lucrurile sunt mai simple.
    În ipoteza că, totuși, se va face actualizarea pensiilor militare, și vor ajunge la pensionarii militari taloanele de pensie cu câteva numere scrise fără vreo explicație, credeți că vor putea oamenii să facă "reverse engineering" și să identifice de unde și cum "au răsărit" acele numere pe taloane, fără să aibă la dispoziție algoritmul de calcul?

    @ In concluzie... orice mod de "traducere" a aplicarii in practica este complet hazardat!
    Intenția mea și a prietenului Hathi😃 este de a face o aplicație, cât mai ușor de utilizat, asemănătoare cu "Calculator pensii militare 2024 v11", care a fost publicat pe blogul dumneavoastră.
    Vă rog, când aveți timp, să analizați algoritmul de calcul pe care l-am folosit în cadrul celor trei comentarii ale mele de pe MH și, vă rog să-mi indicați locurile unde s-au strecurat greșeli, pentru a putea încropi algoritmul corect de calcul.
    E foarte posibil ca eu să mă fi informat greșit sau să fi interpretat greșit paragrafe din legi.
    Vă mulțumesc!
    APV_rz

    RăspundețiȘtergere
  74. Forma adoptata la Senat:https://www.senat.ro/legis/PDF/2024/24L559FS.pdf?nocache=true


    RăspundețiȘtergere
  75. Dragă moșule, intuiția nu vă înșeală, anticipați bine.
    Să fim sănătoși, răbdare s-avem, că multe-om vedea. Mulți "se duc pe fentă".

    RăspundețiȘtergere
  76. Pentru a fi prorogată L559 / 2024 prin "ordonanța trenuleț" de la sfârșitul anului, ar trebui ca, legea să nu fie aplicată până la acea dată. Cred că odată "intrată în funcțiune" în luna decembrie sau chiar mai devreme, ales bules efectele ordonanței. Ce ar putea face, prin reducere la absurd, este să nu acorde indexarea de 10,4% pentru anul 2025, deși legea prevede acest lucru (a mai fost și pe vremea lui Câțu).

    RăspundețiȘtergere
  77. https://www.stiripesurse.ro/legea-pensiilor-militare-de-stat-a-fost-adoptata-de-senat-nicoleta-pauliuc-cere-guvernului-sa-actioneze-urgent_3482623.html

    RăspundețiȘtergere
  78. @QSA? 04.11.2024, 19:57
    La : "Pentru a fi prorogată L559 / 2024 prin "ordonanța trenuleț" de la sfârșitul anului, ar trebui ca, legea să nu fie aplicată până la acea dată. Cred că odată "intrată în funcțiune" în luna decembrie sau chiar mai devreme, ales bules efectele ordonanței. Ce ar putea face, prin reducere la absurd, este să nu acorde indexarea de 10,4% pentru anul 2025, deși legea prevede acest lucru (a mai fost și pe vremea lui Câțu).".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    In ziua in care legea se trimite la Monitorul oficial se trimite si ordonanta aia de (mare) urgenta de modificare si de prorogare...

    RăspundețiȘtergere
  79. @QSA? 04.11.2024, 19:09
    La : "În plenul Senatului, dna.Pauliuc a spus că Guvernul trebuie să elaboreze Normele de aplicare a Legii 559/2024. Poate am înțeles eu greșit?
    De acord că legea, în formă adoptată, nu prevede norme de aplicare.
    Faptul că legea a trecut în "forma" politicienilor și nu a MApN (Jianu), acesta trebuie să facă un singur lucru: raport către KWI prin care să solicite trecerea în rezervă (a pierdut războiul cu pensionarii militari), asta dacă mai are onoare din demnitate. Prea rău ne-a făcut din funcția pe care o ocupă de atâția ani. Asta este părerea mea".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    In Parlament, ca si oriunde, politicienii multe aiureli care dau bine la populime!

    Cit despre "forma MApN"... acestia, in loc de visata demisie, vor spune: "Las' ca va aratam noi!".

    Măi "uamini" buni... nu mai amestecati visurile/dorintele cu realitatea!

    RăspundețiȘtergere
  80. @ moș alecu 04.11.2024, 20:37
    Chiar sunteți atât de pesimist în ceea ce privește "ordonanța aia de (mare) urgență de modificare și de prorogare...)? Asta înseamnă că Guvernul trebuie să o aibă deja pregătită "în sertare" înainte de promulgare. Dacă se întâmplă cum "preconizați" dvs. au dat de dra..la alegerile parlamentare și prezidențiale.
    Eu sunt optimist, atunci prea mare tamtam pentru nimic!!!

    RăspundețiȘtergere
  81. @ moș alecu 04.11.2024, 20:37
    Chiar sunteți atât de pesimist în ceea ce privește "ordonanța aia de (mare) urgență de modificare și de prorogare...)? Asta înseamnă că Guvernul trebuie să o aibă deja pregătită "în sertare" înainte de promulgare. Dacă se întâmplă cum "preconizați" dvs. au dat de dra..la alegerile parlamentare și prezidențiale.
    Eu sunt optimist, atunci prea mare tamtam pentru nimic!!!

    RăspundețiȘtergere
  82. @ moș alecu 04.11.2024, 20:45
    • La "Las'ca vă arătăm noi!", cred că vă referiți, probabil, la elaborarea normelor de aplicare emise de CPS/MApN.
    • În opinia mea ar trebui emise decizii de actualizare. De ce? Pentru a avea "ceva" scris negru pe alb în eventualitatea unei contestații la comisia din cadrul CPS. Ce părere aveți? Dacă nu ai un document oficial, ce contesti?
    Mulțam' fain pentru răspunsuri!

    RăspundețiȘtergere
  83. Pai sa dea de acum un OUG cu neaplicarea indexarii de 10,4%, după aceea și cea cu prorogarea actualizării sine die, după ce se publică legea in Monitorul Oficial și apoi și un act normativ cu niște reduceri de 25% a cuantumurilor nete ale pensiilor ,,daca se poate nu, că tot s a mai făcut în trecut așa ceva, nu?

    RăspundețiȘtergere
  84. În opinia mea trebuie emise, obligatoriu, decizii de actualizare a pensiilor (modificarea ordinului M25/2016 deja existent). De ce? Pentru a putea contesta modul în care pensia a fost actualizată. Dacă nu ai un document oficial, ce contesti la comisia specială din cadrul CPS/ MApN?

    RăspundețiȘtergere
  85. CITAT din TOPIC( finalul..!)
    " Iar art.59^1/l.223/2015 va spune (daca va fi aprobat) ca se actualizeaza drepturile de pensii “deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”. “Prezenta lege” fiind cea in care se gaseste acel art.59^1, adica l.223/2015! "
    Încheiat CITATUL,
    Moșule:
    ..am scris (și ai publicat..) că disputa pe.. sintagma.."prezenta lege" e o pierdere de timp și.."consum" de date (mobile).., fără a intra și eu în "dispută", necitind cu atenție..TOPICUL. și proiectul respectiv al acelei legi de modificare a L.223/2015 (pt. că nu mă prea interesa subiectul) ..!; dar revenind după "citirea"..lui, pot spune că dacă nu era ..textul citat mai sus,..chiar= era greu de înțeles la ce se referă acea expresie: .."prezenta lege"= ..mare atenție: .. scoasă din context..!, adică = altfel spus, .. rezultă că se referă la: ..L 223/ 2015..!

    RăspundețiȘtergere
  86. Nu stiu daca vor proroga legea....actualizarea ar fi cam cat ar cheltui cu indexarea de 10,4% care se acorda la toata lumea. Nu o sa mai fie nici o indexare. Magistratii a caror pensii se actualizeaza dupa ,,activi,, nu au primit indexare din acest motiv anul acesta.Pensiile dupa 2017 vor primi putin catre deloc ceilalti vor primi mai mult.In total nu cred ca depaseste prea mult bugetul alocat cei 10,4% care urmau a fi acordati(cred).

    RăspundețiȘtergere
  87. Aaaa!
    Si pentru ca uitasem...

    Ce-i drept, i'adevarat, ca se elimina nu numai limitarea net la net!
    Se elimina si actualizarea cu IPC a soldelor din cele 12 - 300 de luni folosite la stabilirea pensiei...
    S-acestea se vor actualiza la cuantumurile primite de cei in activitate!

    Ca_cum s-ar zice: marș la gunoi l.282/2023!
    Ce se va bucura mUE cind va auzi ca ordinul ei a fost neexecutat cu mare avint!

    Ca sa nu mai spunem ca prin eliminarea nastrusniciei cu "prin exceptie de la prevederile art.60" s-ar actualiza cuantumurile brute ale soldelor din baza de calcul ale celor de dupa sep.2017 dar fara efect asupra netului... Asta pentru ca pensia neta nu poate depasi netul soldelor de la STABILIREA pensiei, iar actualizarea nu este stabilire!

    Astea-s inc'un motiv de emitere a acelei ordonante de (mare) urgenta de corectare...

    RăspundețiȘtergere
  88. @QSA? 04.11.2024, 20:55
    La : "@ moș alecu 04.11.2024, 20:37
    Chiar sunteți atât de pesimist în ceea ce privește "ordonanța aia de (mare) urgență de modificare și de prorogare...)? Asta înseamnă că Guvernul trebuie să o aibă deja pregătită "în sertare" înainte de promulgare. Dacă se întâmplă cum "preconizați" dvs. au dat de dra..la alegerile parlamentare și prezidențiale.
    Eu sunt optimist, atunci prea mare tamtam pentru nimic!!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Si de unde stiti ca nu este, deja, pregatita o acea ordonanta?

    La "au dat de dracu la alegeri" ei spun "Iaca, pîrț pentru citeva jțde mii de voturi minus, da' multe sute de mii in plus de la cei neiubitori de pensii speciale!"

    RăspundețiȘtergere
  89. Dacă citiți acest blog, din când în când, "maiestate" rege dac, ce părere aveți despre reintroducerea art.108 în L559/2024 de către Senat, deși acesta fusese eliminat de CD? Întrebarea nu este pusă cu răutate sau cu rea intenție. Mulțumesc pentru un eventual răspuns.

    RăspundețiȘtergere
  90. Ieri, în Senat, prin adoptarea L.559/2024 s-a realizat un deziderat ( de șapte ani) al pensionarilor militari ; " Dreptate și adevăr". La Revoluția de la 1848, în Țara Românească, se cerea "Dreptate și frăție". Adoptarea legii este primul episod dintr-un "serial" legislativ. Urmează episodul doi, prorogarea. Va urma

    RăspundețiȘtergere
  91. QSA , reintroducerea art 108 în articolul privind actualizarea a fost făcută la cererea unor așa zise asociatii , ai căror conducători habar nu au că acel articol nu aduce nimic în plus sau in minus la actualizare. Chiar și tu ai crezut că acea COMPENSARE a CIBS primită la solde/salarii de militari și polițiști are legătură cu art 108 ... Nu are legătură iar in legea 223 nici nu mai este prevăzută acea COMPENSARE din 2017 ... Acele procente de până la 9 % acordate la calculul pensiei ți-a explicat și Moș Alecu pentru ce sunt acordate precum și că actualizarea nu ar avea ce sa caute în art 108 . Nici nu cred că acele procente vor deveni vreodată indemnizații plătite separat de pensia militară așa cum doreau unii.. nu că mie nu mi-ar conveni un 9% in plus separat de pensie..
    Și pentru Bogdan , care este panicat că nu o să-i crească pensia netă la actualizarea preconizată decât indexarea de la Anu... Pentru că nu știe ce creșteri de solde au fost după ieșirea lui la pensie. Parcă ieșise în 2021 sau 2022 .. . In 2023 au fost acordate diferențele până la soldele din tabelul 153 pentru 2022. In plus in cadrul soldei brute a rămas și Vechea gradație avută,plafonată la nivelul 2018 , acordată în continuare cfm unui art din 153 . In 2024 de la 1 ianuarie soldele de funcție au fost majorate cu 5% iar din iulie cu inca 20% raportat la solda 2022 . Solda de grad a fost majorată tot în 2024 la valorile știute... Eu zic că o să-i crească pensia netă chiar daca o să-i taie TOATE indexările dar ,Cum in legea 223 din prezent chiar și modificată de cea de ieri nu mai este prevăzut că se taie indexarea, s-ar putea să iasă mult pe plus...oricum daca actualizarea incepe de anul ăsta chiar daca o sa dureze 1 an sau 2 se vor primi banii din urmă. Cps urile pot emite norme metodologice comune privind actualizarea dar nu pot reintroduce in lege partea in care se alegea între indexare și actualizare cuantumul mai mare .

    RăspundețiȘtergere
  92. Oricum CPS urile au la dispoziție din anvelopa totală BRUTĂ primită pentru PENSIILE stabilite după 15 septembrie 2017 , după plata impozitelor la acele pensii încă aproximativ 30% din fonduri cu care se pot actualiza toate celelalte pensii stabilite înainte de 2017 ... Chiar și din creșterea la actualizare a băuturilor celor de după 15 septembrie 2017 vor mai rămâne destule fonduri . Nu știu cine trebuie sa verifice sumele totale care rămân la dispoziția cps după plate pensiilor nete plafonate la ciucani din totalul brut primit de la bugetul instituțiilor de apărare ,sn și op . Curtea de conturi nu a fost interesată în toți acești 7 ani ?

    RăspundețiȘtergere
  93. @Burebista 05.11.2024, 11:02
    La : "Oricum CPS urile au la dispoziție din anvelopa totală BRUTĂ primită pentru PENSIILE stabilite după 15 septembrie 2017 , după plata impozitelor la acele pensii încă aproximativ 30% din fonduri cu care se pot actualiza toate celelalte pensii stabilite înainte de 2017 ... Chiar și din creșterea la actualizare a băuturilor celor de după 15 septembrie 2017 vor mai rămâne destule fonduri . Nu știu cine trebuie sa verifice sumele totale care rămân la dispoziția cps după plate pensiilor nete plafonate la ciucani din totalul brut primit de la bugetul instituțiilor de apărare ,sn și op . Curtea de conturi nu a fost interesată în toți acești 7 ani ?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Uăiii, năucule, tu esti plopist de tot!
    Fondurile ramase la sfirsit de an se returneaza la bugetul de stat!
    Nu se capitalizeaza la CPS-uri!

    RăspundețiȘtergere
  94. @Anonim 05.11.2024, 10:46
    La : "Mosule (14:06'/04.11.2024): ..te CITEZ: (a se citi în poziția "peisaj" a telefonului, sau în varianta..pt. = "web"..a telefonului..!):
    "Contributia pentru pensia suplimentara a fost "introdusa" in limita de 85% a procentului de calcul prin "combinatia art.30 si 108/l.223/2015 produsa de oug 57/2015. Oug 57/2015 foarte ❓necesara❓ pen'c'altfel l.223/2015 producea ❓aberantele pensii de 150,42% din baza de calcul ❓(ultimele solde). "
    Încheiat CITATUL,
    🔅Moșule:
    ..L.223/ 2015..ORIGINARĂ, / promulgată = NU .."producea" o pensie..așa cum scrii/"spui", ..ci ceva "mai mică..", pt. că BC nu se înmulțea.. cu = "% de VECHIME"= realizate în baza art.23-25 din lege = MAJORATE ILEGAL ❓❗ = prin..ADUNARE...= cu acele procente : "3..9 %" = de P.Supl. din art.108..! (🔆în cazul meu: am realizat = "82 %" de VECHIME LEGALĂ(prin art.23-25 și 29) la care CPS/ MAp.N a adunat ..= "3 %" de P.Supl. din cele = "9 %"= legal cuvenite..= pt. care mi s-a reținut 5% din SLB = în activitate..!, astfel că în urma acestei MALVERSAȚIUNI..=BC a pensiei mele recalculate..= 4.160 lei = s-a înmulțit artificial și ILEGAL cu "85%" , în loc de legal = cu.."82 %"..), = după care rezultatul cuvenit legal = se înmulțea cu cele .."9 %" de P.Supl. cuvenite legal..! rezultând o pensie de serviciu ( P.Sv.) care apoi se majorează.. cu cele: = "20 %" de OMM..!= rezultând o "pensie militară brută"= LEGAL CUVENITĂ = "4.462" lei❗ = P.MIL.STAT...! >..= ~ cu: "7,25 %" = raportat la BC..= >.."4.423" lei..= cât a fost.. real PLĂTITĂ..în 2017..❗, adică ..o "creștere" = legal cuvenită de: = ~ "7 ,25 %" = față de BC = prin efectul a..2 LEGI..!, față de o "creștere" de:..=~ "6,3%" (4.160 × 6,3%= 4.423 lei)= peste BC de 4.160 lei= PLĂTITĂ ..real..dar ILEGAL..❗
    🔆 CALCUL ..REZUMAT:
    ●Pensie brută PLĂTITĂ = 2017: ■PENSIE CUVENITĂ LEGAL:
    4.160 × 85 % = 3.536 lei PSv. 4.160 ×82 % = 3.411 lei PSv.
    3.536 × 20% += 4.423 lei (+OMM) 3.411 × 9% += 3.718 lei PSp
    3.718 ×20% + = 4.662 lei ❗=P.Mil.St. >BC= ~ "6,32 %" ❗ ❗=P.Mil.St.> BC= 7,25 %❗"."
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Uăi, năucule, iar nu ti-ai luat pasteaua de dimineata?!?
    Cum nu producea pensii de 150,42% cind chiar tu mi-ai amintit de forma initiala a l.223/2015?
    - majorare baza de calcul cu 15%
    - majorare pensie (pentru contrib. la pens. suplim.) cu 9%
    - spor pentru OMM/SOSP de 20%

    RăspundețiȘtergere
  95. Moș Alecu, pai tocmai asta este întrebarea sau problema, cum vrei să-i spui . Cum se întorc acele fonduri la bugetul de stat, dacă ele au fost primite de către cps uri , NUMAI PENTRU PLATA PENSIILOR SI A IMPOZITELOR AFERENTE.... Prin urmare acele fonduri nu trebuiau să fie neconsumate , pentru că neconsumatrea lor însemna ori că unora nu li s-au plătit pensiile ori altora li s-au plătit pensii mai mici ...Nu sunt fonduri alocate pentru alte capitole gen investiții ,cheltuieli curente ,salarii etc. Și atunci nu ar fi mai bine ca de la început fondurile brute alocate pentru plata pensiilor militare stabilite după 15 septembrie 2017 sa fie mult mai mici ? Astfel fondul total cu plată pensiilor militare ar fi muuult mai mic și Tembeliziunile nu ar mai avea subieslcte catastrofice..🤔.

    RăspundețiȘtergere
  96. @Burebista 05.11.2024, 11:47
    La : "Moș Alecu, pai tocmai asta este întrebarea sau problema, cum vrei să-i spui . Cum se întorc acele fonduri la bugetul de stat, dacă ele au fost primite de către cps uri , NUMAI PENTRU PLATA PENSIILOR SI A IMPOZITELOR AFERENTE.... Prin urmare acele fonduri nu trebuiau să fie neconsumate , pentru că neconsumatrea lor însemna ori că unora nu li s-au plătit pensiile ori altora li s-au plătit pensii mai mici ...Nu sunt fonduri alocate pentru alte capitole gen investiții ,cheltuieli curente ,salarii etc. Și atunci nu ar fi mai bine ca de la început fondurile brute alocate pentru plata pensiilor militare stabilite după 15 septembrie 2017 sa fie mult mai mici ? Astfel fondul total cu plată pensiilor militare ar fi muuult mai mic și Tembeliziunile nu ar mai avea subieslcte catastrofice..🤔.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Se returneaza la buget (M.Finantelor) ca nefolosite!
    In 2018 M.Finantelor i-a criticat pentru blocarea nejustificata a fondurilor... dar, pe urma, nu i-a mai criticat cind a aflat si el cum îi cu pensii stabilite la brut si platite la alt net!

    Da!
    Ar fi mai bine sa se ceara brutul care genereaza netul...
    Asa proceda CPS/MApN (nu si a voastra), dar a venit justitia si a zis ca nu-i bine. A zis ca sa se stabileasca pensia bruta asa cum zice legea si sa plateasca netul stabilit tot de lege!

    RăspundețiȘtergere