Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

16 ianuarie 2024

Unde ni's entuziaștii, visătorii, trubadurii...

In zilele aparitiei l.282/2023 s’a umplut net-ul de “iecsplicatori” ai modului de aplicare a impozitarii progresive: se’mparte toata pensia in cele trei “parti”, din prima parte se scad cei 2.000, la ce mai ramine din prima parte si la celelalte doua parti se aplica cei 10%, 15% si 20%!

Degeaba’ncercai sa le spui ca legea zice altfel: din pensia’ntreaga se scad cei 2.000, ce ramine se’mparte in cele trei “parti” carora li se aplica cei 10%, 15% si 20%!

Iaca’aparura niste “precizari” ale CNPP!

Precizari CNPP-iste care se adreseaza CTP-urilor (casele teritoriale de pensii  – judetene/civile) pentru a fi aplicate la cele 6 pensii de serviciu (magistrati, grefieri, aviatori civili, diplomati, personal Curtea de conturi, functionari publici parlamentari). Precizari care se refera si la pensiile de serviciu fara componenta contributiva – pentru impricinatii din acele categorii care, neavind virsta necesara, au pensia de serviciu numai cu acea componenta necontributiva.

Precizarile pentru pensiile fara componenta contributiva au fost “preluate” si de catre CPS-uri... (***Din lene de a gindi cu creierele proprii???  Din lipsa de creiere proprii???  Din ordin de la cineva “sus-pus”???***)!

Precizarile CNPP-iste stabilesc pentru acel art.101/l.227/2015 (Cod fiscal):

- pentru pensiile fara componenta contributiva se aplica “metodologia” careia’i faceau publicitate “iecsplicatorii” nostri. 
---- DE RETINUT: impartirea in cele trei “parti” si aplicarea cotelor de impozitare corespunzatoare facindu-se strict dupa marimea acelei componente necontributive!

- pentru pensiile cu componenta contributiva,  dar si cu componenta necontributiva, se prevede/ordona pe lîngă/peste lege: in functie de locul componentei CONTRIBUTIVE in una din cele trei “parti”, se stabilesc procentul/procentele de impozitare a componentei NECONTRIBUTIVE
---- DE RETINUT: componenta NECONTRIBUTIVA nu se mai imparte in cele 3 “parti”; impozitarea ei se face cu procentul/procentele rezultate din “pozitia” partii CONTRIBUTIVE in una din cele trei “parti”!

Asta’nsemnind ca’n acelasi articol de lege apar doua moduri de aplicare pentru rezolvarea problemei impozitarii pensiilor “necontributive”: 

- prin impartirea componentei NECONTRIBUTIVE in “parti” si impozitarea conform “pozitiei” in una din acele “parti’, dar si

- impozitarea componentei NECONTRIBUTIVE in functie de “pozitia” componentei CONTRIBUTIVE in una din cele trei “parti”!

Cred ca numai Caragiale putea prezenta la fel de bine pozitia precizarilor CNPP-iste: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.

S’acuma intrebarea pentru “entuziastii, visatorii iecsplicatori” ai corectitudinii interpretarii lor:

- mai este imbatabila “iecsplicatia” voastra atita timp cit “organe de partid si de stat” au stabilit ca trebuie/se poate face si’n alt fel??? 

33 de comentarii:

  1. Călin.."COMENTEAZĂ":(..din
    CITATUL de mai jos..).
    CITAT din TOPIC:
    ".S’acuma intrebarea pentru “entuziastii, visatorii iecsplicatori” ai corectitudinii interpretarii lor:

    - mai este imbatabila “iecsplicatia” voastra atita timp cit “organe de partid si de stat” au stabilit ca trebuie/se poate face si’n alt fel???

    at 16.1.24"
    Încheiat CITATUL,
    Moșule:
    ..la întrebarea ta, evident retorică,..e "greu" de dat un răspuns..coerent..!;
    ..el = răspunsul..va putea fi dat : în în funcție de textul..(de-) reglementării"..avut în față..= de "analizat.."(!).. , și ar putea rezulta.. exact..= "ce spui"adică.. RĂSPUNSURI..CONTRADICTORII.. ne-legale (?),..dar sigur..= "aiuritoare"..❗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să vedem când va primi răspuns domnul Gl. Gropan și, ce explicații vor da "specialiștii" lu' pește prăjit!?

      Ștergere
    2. Oare CPS/MApN vă emite vreun
      document, trimis către pensionarii militari, din care să rezulte perioadele de contributivitate și necontributivitate în timpul activității? Documentul ar fi necesar să ne calculăm fiecare modul în care a fost aplicat impozitul progresiv. Eu cred că nu vom vedea niciodată un asemenea act. Poate DNA - secția militară - să verifice modul în care nu a fost aplicat art.100 din codul fiscal. Prin legea 282/2023 acesta nu a fost modificat !!!

      Ștergere
  2. @Anonim 17.01.2024, 11:47
    La : "Oare CPS/MApN vă emite vreun document, trimis către pensionarii militari, din care să rezulte perioadele de contributivitate și necontributivitate în timpul activității? Documentul ar fi necesar să ne calculăm fiecare modul în care a fost aplicat impozitul progresiv. Eu cred că nu vom vedea niciodată un asemenea act. Poate DNA - secția militară - să verifice modul în care nu a fost aplicat art.100 din codul fiscal. Prin legea 282/2023 acesta nu a fost modificat !!! ".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Prosu' satului ajuns purtator de adevar isi poate vedea efectele zicerilor lui!
    Una din acele ziceri este tare "la moda" in aceasta perioada: pen siile militare sint pensii contributive!

    Asa apar naivii (ca cel cu intrebarea/comentariul de mai sus) care, supralicitind, cer ca CPS-urile sa-i dea "docoment" din care sa rezulte "perioadele de contributivitate și necontributivitate în timpul activității".

    S'atuncea:
    - pensiile militare de stat nu sint pensii bazate pe principiul contributivitatii
    - pensiile militare de stat nu au in cuantumul lor o componenta contributiva si o componenta necontributiva (asa cum sint cele 6 categorii de pensii de serviciu - magistrati, grefieri, diplomati, aviatori civili, personal Curtea de conturi, functionari publici parlamentari)
    - impozitul progresiv se aplica in functie de existenta/inexistenta unei componente contributive in cuantumul pensiei... nu in functie de vreo anumita perioada de timp

    (***Asa, ca chestie, pensiile militare au fost bazate pe principiul contributivitatii numai in perioada 2011 - 2015. Din 2016 pensiile militare de stat au re-devenit pensii DE STAT, care nu sint bazate pe principiul contributivitatii.***)

    RăspundețiȘtergere
  3. În perioada 2004 - 2018, după trecerea în rezervă, am realizat 14 ani de stagii de cotizare în sectorul privat.
    Aceasta vechime a fost recunoscută de CPS ca fiind vechime în muncă și a fost luată în calculul recalculării conform L225/2016 prin adăugarea procentului de 1% pentru fiecare an.
    Bine înțeles ca la plafonarea de 85% intreaga vechime a fost înlăturată.
    În aceste condiții pot susține ca am componenta contributivă la stabilirea pensiei militare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rectific: vechime 01.10.2004 - 01.08.2015, 11 ani.

      Ștergere
  4. @Anonim 17.01.2024, 14:59
    La : "În perioada 2004 - 2018, după trecerea în rezervă, am realizat 14 ani de stagii de cotizare în sectorul privat.
    Aceasta vechime a fost recunoscută de CPS ca fiind vechime în muncă și a fost luată în calculul recalculării conform L225/2016 prin adăugarea procentului de 1% pentru fiecare an.
    Bine înțeles ca la plafonarea de 85% intreaga vechime a fost înlăturată.
    În aceste condiții pot susține ca am componenta contributivă la stabilirea pensiei militare.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    A nu se demonstra ca naivitatea devine încăpățînare in "nestiinta"!!!


    LEGE nr. 225 din 17 noiembrie 2016
    pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006...
    In baza acestei legi vi s-a recalculat pensia???

    Numai perioada 2004-2015 a fost "incluza" in pensia militara de stat recalculata in 2016!
    Pentru ceilalti ani de adresat la CTP (casa judeteana - civila), la implinirea virstei de 65 de ani, pentru primirea unei (bucati de) pensie "civila".

    In decizia de pensie (de la recalculare) scrie cumva "cuantum pentru perioada de contributivitate", si "cuantum total pensie militara de stat"???
    Precis nu scrie!
    Scrie numai "pensie militara de stat de serviciu (invaliditate, urmas)" = xxx lei... adica, in totalitate "componenta necontributiva"!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am pe cineva in familie pensionat in 1996, cu Pensie limita varsta conform Legii nr. 3/1977, devenita PLM cf. L.19/2000 si in 2010 PLM cf. L.263/2010. Omul nu a contribuit nici macar 0,001 lei la BASS (CAS a aparut odata cu L.19/2000).
    Si cu toate acestea pensia lui este considerata „venit lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității” si impozitata doar cu 10%.
    Care e smenul in chestia asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 17.01.2024, 16:37
    La : "Am pe cineva in familie pensionat in 1996, cu Pensie limita varsta conform Legii nr. 3/1977, devenita PLM cf. L.19/2000 si in 2010 PLM cf. L.263/2010. Omul nu a contribuit nici macar 0,001 lei la BASS (CAS a aparut odata cu L.19/2000).
    Si cu toate acestea pensia lui este considerata „venit lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității” si impozitata doar cu 10%.
    Care e smenul in chestia asta?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Deci, cetateanu' , civil, pensionat pe l/3/1977 (nu pe d.214/1977), i s-a recalculat (ca pensie civila) pe l.19/2000, s'apoi pe l.263/2010...
    Civil cu pensie "civila" de la'nceput pin'acuma...
    La recalcularile pe l.19/2000 si l.263/2010 s-a considerat ca indeplinea conditiile din acele legi... adica era pensie pe principiul contributivitatii!

    RăspundețiȘtergere
  7. Iosife sint destui nauci tembeli si fara prostiile tale!
    Incearca'ti norocul publicarii prostiilor prin alte locuri!

    RăspundețiȘtergere
  8. @mos alecu:

    La: "La recalcularile pe l.19/2000 si l.263/2010 s-a considerat ca indeplinea conditiile din acele legi... adica era pensie pe principiul contributivitatii!"

    Pai, si pensiile pe L. 164/2001 au fost recalculate pe L.119/2010, care spunea la art. 3:
    (2) În situaţia pensiilor dintre cele prevăzute la alin. (1), care au fost stabilite în baza legilor speciale, pensia din sistemul public se determină CONSIDERÂNDU-SE A FI ÎNDEPLINITE CONDIŢIILE DE ACORDARE prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare (adica era pensie pe principiul contributivitatii!).
    Apoi, incepand cu 01.01.2011, cf. art. 171 din L.263/2010:
    „La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, INCLUSIV CATEGORIILE DE PENSII PREVĂZUTE LA ART. 1 DIN LEGEA 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.” (adica era pensie pe principiul contributivitatii!).
    Sa nu mai zicem ca am avut Decizii pe L.119/2010, OuG1/2011 si cele recalculate pe L.263/2010 incare aparea frumos pe mai multe pagini „Stagiul de cotizare in sistemul public de pensii din Romania”, frumusel, luna cu luna!
    Pai, ce, stergem asa cu radera tot!? E grele, cu pensiili astea!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim 17.01.2024, 18:11
    La : "@mos alecu:
    La: "La recalcularile pe l.19/2000 si l.263/2010 s-a considerat ca indeplinea conditiile din acele legi... adica era pensie pe principiul contributivitatii!"

    Pai, si pensiile pe L. 164/2001 au fost recalculate pe L.119/2010, care spunea la art. 3:
    (2) În situaţia pensiilor dintre cele prevăzute la alin. (1), care au fost stabilite în baza legilor speciale, pensia din sistemul public se determină CONSIDERÂNDU-SE A FI ÎNDEPLINITE CONDIŢIILE DE ACORDARE prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările .... si toata lalaiala ce urmeaza...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ai dreptate "E grele astea cu pensiile astea" mai ales la minti tembelo-iosifiste!

    L.223/2015
    Articolul 109
    (1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special recalculate în baza Legii nr. 119/2010 ... revizuite în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2011 ... devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie ...

    Articolul 110
    (1) Pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010 ,... devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi,... în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie ...

    Gata!
    Vechimea "la gramada", si stabilirea pensiei potirvit prevederilor l.223/2015 (adica nici urma de contributivitate)!

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Huhu Rezea commented on Unde Nis Entuziastii Visatorii: “Acest comentariu a fost…(*eliminat de autor*)”.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Haidi, bre!

    Le pui (comentariile) num'asa ca sa ai ce sterge, si sa creada lumea ca nu esti numai "in geam" pentru ca urmasii sa-ti incaseze pensia????

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru cei curiosi am recuperat comentariul trimis sub numele pasaricii...

    𝐹𝑎𝑐𝑒 𝑐𝑒 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑑𝑜𝑚𝑛𝑢𝑙 𝐷𝑜𝑔𝑎𝑟𝑢 𝑠𝑖 𝑐𝑎𝑛𝑎𝑙𝑖𝑧𝑒𝑎𝑧𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑒𝑠𝑡𝑎𝑡𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑣𝑖𝑛𝑑 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑐𝑢𝑚 𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙𝑒𝑎𝑧𝑎, 𝑎𝑐𝑡𝑢𝑎𝑙𝑖𝑧𝑒𝑎𝑧𝑎, 𝑖𝑛𝑑𝑒𝑥𝑒𝑎𝑧𝑎, 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡𝑒𝑎𝑧𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑙𝑎 𝑎𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒𝑟𝑎𝑙𝑒, 𝑛𝑢 𝑙𝑎 𝑒𝑠𝑒𝑛𝑡𝑎 𝑖𝑛𝑒𝑐ℎ𝑖𝑡𝑎𝑡𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒.
    𝐴𝑠𝑡𝑎𝑧𝑖 𝑎 𝑚𝑎𝑖 𝑠𝑡𝑟𝑒𝑐𝑢𝑟𝑎𝑡 𝑜 𝑑𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑖𝑢𝑛𝑒:

    "𝑃𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑒𝑐𝑖𝑛𝑡𝑎, 𝑆𝐶𝑀𝐷 𝑣𝑎 𝑎𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎, 𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙, 𝑖𝑛 𝑓𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑢𝑟𝑚𝑎𝑡𝑜𝑟:

    1. 𝑆𝑜𝑚𝑎𝑡𝑖𝑖 𝑡𝑟𝑖𝑚𝑖𝑠𝑒 𝑠𝑒𝑓𝑖𝑙𝑜𝑟 𝐶𝑎𝑠𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑆𝑒𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑃𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑎𝑙𝑒 𝑀.𝐴𝑝.𝑁., 𝑀.𝐴.𝐼. 𝑠𝑖 𝑆𝑅𝐼, 𝑠𝑎 𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑢𝑛𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑢𝑚 𝑎𝑢 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡 𝑠𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑣𝑜𝑟 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎 𝑠𝑖 𝑝𝑒 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟 𝑖𝑛𝑑𝑒𝑥𝑎𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑢 𝑖𝑛𝑓𝑙𝑎𝑡𝑖𝑎 𝑙𝑎 𝑟𝑒𝑧𝑒𝑟𝑣𝑖𝑠𝑡𝑖𝑖 𝑖𝑒𝑠𝑖𝑡𝑖 𝑖𝑛𝑎𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑒 15 𝑠𝑒𝑝𝑡𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2017 𝑠𝑖 𝑑𝑢𝑝𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑎 𝑑𝑎𝑡𝑎, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑢𝑙𝑒𝑙𝑒 𝑠𝑖 𝑑𝑒 𝑐𝑒 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑝𝑡𝑎 𝑚𝑖𝑛𝑐𝑖𝑢𝑛𝑎 𝑐𝑎 𝑛𝑜𝑖 𝑛𝑢 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖? 𝑆𝑢𝑏 𝑎𝑡𝑒𝑛𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑎-𝑖 𝑑𝑎𝑚 𝑖𝑛 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑐𝑎𝑡𝑎!"

    𝑆𝑝𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑜𝑠𝑒𝑏𝑖𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑜𝑚𝑛𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑒𝑑𝑖𝑛𝑡𝑒 𝑆𝐶𝑀𝐷, 𝑐𝑟𝑒𝑑 𝑐𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑖 𝑠𝑢𝑏𝑜𝑓𝑖𝑡𝑒𝑟𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑙𝑒𝑔 𝑐𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑔𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑖𝑛𝑐𝑒𝑝𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑢 𝑎𝑝𝑟𝑖𝑙𝑖𝑒 2001, 𝑐𝑒-𝑖 𝑑𝑟𝑒𝑝𝑡 𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑡𝑒 𝑣𝑎𝑟𝑖𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑎 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑡, 𝑑𝑎𝑟 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙𝑢𝑙 𝑙𝑜𝑟 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑑𝑒𝑙𝑜𝑐 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑖𝑣, 𝑎𝑑𝑖𝑐𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑒𝑛𝑖𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒𝑎𝑔𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑡𝑎, 𝑐𝑖 𝑝𝑟𝑜𝑐𝑒𝑛𝑡𝑢𝑎𝑙 𝑑𝑖𝑛 𝑣𝑒𝑛𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑐𝑎𝑡𝑜𝑟𝑣𝑎 𝑙𝑢𝑛𝑖 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑎 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑎.
    𝐼𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 2011-2015 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑎𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒. 𝐴𝑢 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑎𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑐𝑖𝑣𝑖𝑙𝑒(𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑖𝑣𝑒 𝑑𝑢𝑝𝑎 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙) 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑖.
    𝑉𝑎 𝑖𝑛𝑑𝑒𝑎𝑚𝑛𝑎 𝑠𝑎 𝑛𝑢 𝑐𝑒𝑟𝑒𝑡𝑖 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑢𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑒𝑠𝑖𝑣𝑒, 𝑑𝑒𝑓𝑎𝑣𝑜𝑟𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑖.𝑉𝑎 𝑖𝑛𝑑𝑒𝑎𝑚𝑛𝑎 𝑠𝑎 𝑐𝑒𝑟𝑒𝑡𝑖 𝑒𝑥𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑒 𝑚𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑡𝑖𝑠𝑡𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑛𝑢 𝑣𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟𝑎 𝑐𝑜𝑝𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑜𝑟𝑖.
    𝐴𝑐𝑢𝑚 𝑠𝑒 𝑙𝑒𝑎𝑔𝑎 𝑑𝑒 𝑐𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑖𝑣𝑎 𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑢, 𝑎𝑙𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑎𝑡 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒, 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡𝑎 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑐𝑢 10%, 𝑖𝑛 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑐𝑒 𝑛𝑢 𝑙-𝑎𝑚 𝑎𝑢𝑧𝑖𝑡 𝑠𝑎 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛𝑎 𝑐𝑎 𝑠𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎 𝑓𝑖𝑒 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙𝑎𝑡𝑒 𝑠𝑖 𝑖𝑛 𝑣𝑎𝑟𝑖𝑎𝑛𝑡𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑖𝑣𝑎, 𝑑𝑢𝑝𝑎 𝑎𝑗𝑢𝑛𝑔𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑎 𝑣𝑎𝑟𝑠𝑡𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑𝑎𝑟𝑑 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎 𝑠𝑖 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑠𝑎 𝑠𝑒 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑛𝑒𝑠𝑢𝑝𝑟𝑎𝑖𝑚𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑛𝑒𝑛𝑡𝑒𝑖 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡𝑖𝑣𝑒.
    𝐼𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑑𝑒 𝑎𝑑𝑜𝑝𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝐿 282/2023 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑠𝑜𝑐𝑖𝑎𝑡𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑧𝑒𝑟𝑣𝑖𝑠𝑡𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠-𝑎𝑢 𝑝𝑟𝑒𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑡 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑖 𝑑𝑒 𝑎 𝑠𝑢𝑠𝑡𝑖𝑛𝑒 𝑜𝑟𝑑𝑖𝑛𝑢𝑙 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑚𝑖𝑠 𝑝𝑒 𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑐𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑎 𝑓𝑖𝑒 𝑠𝑐𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑟𝑒𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎 𝑃𝑁𝑅𝑅 𝑝𝑒 𝑚𝑜𝑡𝑖𝑣 𝑐𝑎 𝑛-𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒.
    𝐴𝑐𝑢𝑚 𝑐𝑢𝑙𝑒𝑔 𝑟𝑜𝑎𝑑𝑒𝑙𝑒 𝑗𝑜𝑐𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑢𝑏𝑙𝑢 𝑝𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒-𝑙 𝑓𝑎𝑐..

    RăspundețiȘtergere
  13. Scuze pentru eroarea de a posta pe acest blog un comentariu care era destinat celui intitulat huhurez.com.
    Comentariul a ajuns la locul sau, dupa ce l-am sters de aici. Multumesc daca l-ati recuperat de pe adresa de mail, astfel incat sa fie citit si de vizitatorii acestui blog.

    RăspundețiȘtergere
  14. Caline, naucule, prin l.119/2010 pensiile din l.164/2001 s-au RECALCULAT dupa algoritmul din l.19/2000. Pensiile din l.164/2001 nu erau pensii CUVENITE CONFORM LEGISLATIEI ANTERIOARE (din sistemul public de pensii/de asigurari sociale de stat)... deci nu le erau aplicabile prevederile art.180/l.19/2000!

    RăspundețiȘtergere
  15. PS.:
    Moșule. ți-am trimis (prin e-mail).. "poza" cu 2 CUPOANE MANDAT DE PENSIE: din 12/2023 si 01/2024.. și o întrebare..?

    RăspundețiȘtergere
  16. @Călin
    Călin Mihai
    La : "..ai în poză..2 CUPOANE DE PENSIE:
    =11/2023 și 01/2024..,

    Cum au "tranșat" cei de la CPS/MApN..NIVELUL.."plafoanelor" de impozitare..acum, în..ian.2024..?
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Problema a fost "transata" prost!
    Au impartit pensia bruta in cele 3 "parti" si, astfel, o parte din pensie a ajuns in "partea " a 2-a (intre sal.med.NET si sal med.BRUT).
    Din prima "parte" au scazut 2.000.
    La "restul" din prima parte au aplicat 10%.
    La cit a incaput in partea a 2-a au aplicat 15%.

    RăspundețiȘtergere
  17. Repet până vă intra în minte... Impozitarea a fost aplicată super corect... Pensia brută este un întreg
    Dacă sunt 3 praguri acestea se suprapun oe întreg... Legea spune ca PRIMII 2000 LEI NU SE IMPOZITEAZĂ... PRIMII 2000 SUNT DIN PRIMUL PRAG...
    O sa repet până o sa va plictisiți..
    Sau dacă nu va plictisiți, INSTANȚELE DE JUDECATĂ VA AȘTEAPTĂ SĂ CHELTUIȚI BĂNUȚII...
    Pe aici majoritatea se plângeau ca au pensii mici, că nu pot supraviețui, Bla, Bla,... Acum vad ca majoritatea sunt supărați de supra impozitare.. 🤣 😱 Care se aplixa la pensii brute de peste 4427...cu încă 5 procente.. Mai puțin decât CASS... Și cu încă 10 procente peste brut de 7567...
    Pai cum vine asta mai nene mă.. Voi va plângeți ca aveți pensii nete în plată de peste 4150 cu aproximație la primul prag și de 7000 lei net la al doilea.. V aș spune ceva ce le spui la căței când vrei sa îi alungi.. Sau la pisici.. 🤣

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă deducerea. din venitul lunar din pensie a plafonului de venit neimpozabil de 2000 lei înseamnă primii 2000 lei din acel venit cred ca acest aspect reprezinta,, A New Approach'' privind ifscalitatea. .

      Ștergere
    2. Bine sesizat,@ Burebista! Românul până nu se vaietă nu e român. Acuma vedem pe cine i-a afectat impozitarea rea(a 2-a varianta).Cei cu pensii mici tac ca pe ei nu i-a afectat pînă vor ajunge sa între în grilă,după vor scoate capul și ei😅

      Ștergere
  18. Moșule:
    ..am făcut un grafic al celor 3 părți / tranșe ale PB de 6.345 lei, dar nu mi-e clar..cum.."ajung.." în tranșa a 2-a.. = eu:= cu acea PENSIE: ="6.335"(BRUT) - "2.000" (=DEDUCERE NEIMPOZABILĂ) ="4.335" (PENSIE BRUTĂ IMPOZABILĂ ) = adică DE IMPOZITAT❗=.."<"..decât .."4.427" = SM.NET..❗.., și = deci : NU POT INTRA= LEGAL.. în tranșa a 2-a: de impozitare cu ..❓.."15 %" ..❓❗❓

    RăspundețiȘtergere
  19. @Anonim 18.01.2024, 23:44
    La : "Moșule:
    ..am făcut un grafic al celor 3 părți / tranșe ale PB de 6.345 lei, dar nu mi-e clar..cum.."ajung.." în tranșa a 2-a.. = eu:= cu acea PENSIE: ="6.335"(BRUT) - "2.000" (=DEDUCERE NEIMPOZABILĂ) ="4.335" (PENSIE BRUTĂ IMPOZABILĂ ) = adică DE IMPOZITAT❗=.."<"..decât .."4.427" = SM.NET..❗.., și = deci : NU POT INTRA= LEGAL.. în tranșa a 2-a: de impozitare cu ..❓.."15 %" ..❓❗❓".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Oooofff, of, of, Caline!

    De aia am spus mai sus : "Problema a fost "transata" prost!".
    Baietii aplica legea asa cum au spus precizarile CNPP-izde, asa cum sustin analfabetii functional ca-i bine, asa cum repeta tembelul "nostru"!

    RăspundețiȘtergere
  20. @Burebista 18.01.2024, 22:03
    La : "Repet până vă intra în minte... Impozitarea a fost aplicată super corect... Pensia brută este un întreg
    Dacă sunt 3 praguri acestea se suprapun oe întreg... Legea spune ca PRIMII 2000 LEI NU SE IMPOZITEAZĂ... PRIMII 2000 SUNT DIN PRIMUL PRAG...
    O sa repet până o sa va plictisiți..
    Sau dacă nu va plictisiți, INSTANȚELE DE JUDECATĂ VA AȘTEAPTĂ SĂ CHELTUIȚI BĂNUȚII...
    Pe aici majoritatea se plângeau ca au pensii mici, că nu pot supraviețui, Bla, Bla,... Acum vad ca majoritatea sunt supărați de supra impozitare.. 🤣 😱 Care se aplixa la pensii brute de peste 4427...cu încă 5 procente.. Mai puțin decât CASS... Și cu încă 10 procente peste brut de 7567...
    Pai cum vine asta mai nene mă.. Voi va plângeți ca aveți pensii nete în plată de peste 4150 cu aproximație la primul prag și de 7000 lei net la al doilea.. V aș spune ceva ce le spui la căței când vrei sa îi alungi.. Sau la pisici.. 🤣
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    E clar: esti tembel complet si definitiv!
    Rarele, foarte rarele, momente de luciditate sint absolut intimplatoare si fara nici o legatura cu vreo urma de inteligenta la tine!

    RăspundețiȘtergere
  21. @Mihăiță
    - Pt. 2000 s-a impozitat cu 0 %
    - Pt. 2427 s-a impozitat cu 10%
    - Pt. 1908 s-a impozitat cu 15%

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 6345-530=5815 lei+?CASS in Ian si Febr.2024..!

      Ștergere
    2. Leo:
      ..la concluzia ta am ajuns.. "oarecum empiric" prin ÎMPĂRȚIREA sumei de: ~ 285 lei(diferența =din impozitul total
      = 519-234..) la .."15 %"= ca sa aflu= eventuala sumă supusă impozitării cu ..15 % (!), rezultând suma de :"~ 1.908 lei"
      .., dar..la verificare..NU IES .."CIFRELE"..IMPLICATE= cu realitatea.. LEGALĂ (?)..❗

      =AMINTESC: cifrele din CUPON:
      =PB.= 6.344 lei
      = PN = 5.806 lei
      Impozit= 519 lei❓
      🟰adică:
      =trș. 1=10%= 234 lei/"2.335" ❓
      =trș. 2=15%= 285 lei/"1.900"❓
      Tot.: IMP. ...= 519 lei/"4.235"❓
      ..❓.........................➖ "100"..
      de..."leuți"..❓
      🟰 "ăsta".. ar fi "CALCULUL.."..lui ..BUREBISTA..❓

      Ștergere
    3. Călin COMENTEAZĂ.., dar cu mici "corecții" ale..cifrelor:

      Leo:
      ..la concluzia ta am ajuns.. "oarecum empiric" prin ÎMPĂRȚIREA sumei de: ~ 295 lei(diferența =din impozitul total
      = 529-234..) la .."15 %"= ca să aflu= eventuala sumă supusă impozitării cu ..15 % (!), rezultând suma de :"~ 1.966,6 lei"
      .., dar..la verificare..NU IES .."CIFRELE"..IMPLICATE= cu realitatea.. LEGALĂ (?)..❗

      =AMINTESC: cifrele din CUPON:
      =PB. = 6.335 lei
      = PN = 5.806 lei
      Impozit = 529 lei❓
      🟰adică:
      =trș. 1=10%= 234 lei/"2.335" ❓
      =trș. 2=15%= 295 lei/"1.967"❓
      Tot.: IMP. ...= 529 lei/"4.302"❓
      ..❓.........................➖ .. "33"
      de..."leuți"..❓din =4.335❗
      = PB.Impz= ❗
      🟰 "ăsta".. ar fi "CALCULUL.."..lui ..BUREBISTA..❓
      ..............................
      PS...........=6.335- 2.000=
      PB Imp. =4.335 =<4 427"=SMN

      DECI: cum au tranșat cei"4.335" lei în cele 2(❓)"tranșe"/ "limite" de IMPOZITARE ABUZIVĂ..❓

      Ștergere
    4. Răspundeți
      Citat din: "Leo spunea:"
      (19.01.2024, 09:30)
      @Mihăiță
      - Pt. 2000 s-a impozitat cu 0 %
      - Pt. 2427 s-a impozitat cu 10%
      - Pt. 1908 s-a impozitat cu 15%
      Încheiat CITATUL,

      COMENTARIU:

      Leo:
      ..revin și îți confirm că "cifrele" tale sunt "cele. aplicate.."(❓).. de către..CPS/MApM..❗
      = 10 %. =242,7/"2.427" lei,
      = 15 %. =286,2/"1.908" lei,
      ...........................................
      Total Imp.=529 lei/"4.335" lei..,
      (diferența: 6.335- 2.000=4.335),

      ..calcul..HOȚESC ❗❗= prin care, din.."primul plafon" maxim = impozabil cu 10 %= LEGAL= "4.427" lei, AU IMPOZITAT de "2 ori"=PARTEA IMPOZABILĂ: cu "10 %" și "15 %" suma de = "4.335" lei = <.."4.427" lei =.. suma maximă a "primului plafon"= IMPOZABIL cu numai 10 %..!, =..CONTRAR= LEGI.."lor" ..❗❓
      În art.102, al.2, lit.c, pct.: "i-ii-iii = "PARTEA IMPOZABILĂ..din acea pensie BRUTĂ de= 6.335 de lei, compusă din: "2.000" = DEDUCERE NEIMPOZABILĂ di..TOATĂ PENSIA BRUTĂ..❗ + "4.335"=IMPOZABILI..cu 10%= LEGAL❗..= 6.335 lei = PENSIE BRUTĂ/ ="VENIT BRUT" din pensii. aflat în LIMITELE LEGALE ale impozitării cu "primul plafon" impozabil cu 10%, dar plafon NEPRECIZAT EXPRES în NICI un articol de lege..❗❗❓

      PS:
      la comentariul către "@Leo":
      ..pt..."faptele lor"..de.. arme, făptuitorii..mai iau..și.. "premieri".. și..COMISIOANE ..❗..❓

      Ștergere
  22. BUREBISTA:
    Călin ÎNTREBĂ:
    .. ți-aș putea..accepta.."teoria"..dacă poți preciza/arăta..LIMPEDE..în ce articol de lege..e scris..modul de tranșare a celor 3 limite, BUREBISTA:
    Călin ÎNTREBĂ:
    .. ți-aș putea..accepta.."teoria"..dacă poți preciza/arăta..LIMPEDE..în ce articol de lege..e scris..modul de tranșare a celor 3 limite, așa.cum spui..? = ÎN CONTRADICȚIE..cu "SENSUL"/ÎNȚELESUL..art.101, al. 2, lit."c",
    ,,pct."i".. din L.282/2023 și CODUL FISCAL..❓..cum spui..? = ÎN CONTRADICȚIE..cu "SENSUL"/ÎNȚELESUL..art.101, al. 2, lit."c",
    ,,pct."i".. din L.282/2023 și CODUL FISCAL..❓

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doctore, daca legiuitorul tinea cont de Art.100 din Codul fiscal, ar fi modificat si Art.101 in mod corect !
      Uite diferenta :
      Vechea reglementare
      „Art. 101: Reținerea impozitului din venitul din pensii
      (1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
      (2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului IMPOZABIL lunar din pensii."
      In L.282/2023, NU se tine cont de Art.100 si la Art.101 se face referire numai la "VENITUL LUNAR DIN PENSII "
      Este greu de crezut ca, dupa ce au ales varianta aducerii la Buget a unui Impozit mai mare, vor da inapoi !

      Ștergere