Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

12 august 2022

Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate;(2)...

Ziceam in postarea anterioara ca "Noutati" in reluarea "noutatilor' din alte vremuri!”.

Cei mai tineri nu stiu despre ce-i vorba!...
Dintre cei mai batrini unii nu mai sint, iar altii au uitat!...

Se pare ca istoria vrea sa demonstreze ca are prostul obicei de a se repeta!

Din 2009 a inceput o puternica pregatire de foc a ofensivei pentru desfiintarea pensiilor militare de stat ca pensii stabilite ca procent din ultimele venituri...

Pițifelnici și fătuci, gurnaliști si gurnalizde, guristi din politichie, sprijiniti si de-alde de-ai nostri “specialisti” si’nvatatori, loveau fara’ncetare in nesimtitele de pensii ale militarilor!
Sustinind, sus si tare, ca numai contributivizarea acelor pensii va aduce dreptatea pe pamint!

Cu timiditate, MApN, da niste palide semne ca inca exista... un comunicat si un documentar distribuit gurnalistilor si gurnalizdelor...

https://www.mapn.ro/cpresa/13020_precizari-de-la-ministerul-apararii-nationale-referitoare-la-pensiile-militare

https://mosalecu.blogspot.com/2022/03/altii-si-pensiile-lor.html

Cum camesa’i mai aproape de piele ca surtucul, ministrul si generalita finantista acceapta contributivizarea pensiilor militarilor... cu catastrofa care a urmat. Pentru a-i pacali pe “recalculati” se introduce mînărirea veniturilor, impartirea la 20 si adaugarea la vechimea militara a vechimilor din civilie de dupa militarie... Astfel sumele primite de unii sint mai mari...desi sumele primite numai pentru vechimea ca militar se prabusisera!

Se lanseaza campania de indobitocire a natafletilor ca_cit de buna-i contributeala pentru pensiile militarilor!

Campanie care este continuata si in prezent de idioti ca marele onorabil maestru/adevarul absolut/adevarat artist!

Dupa 2011, la noii militari pensionati pe contributeala, n-au mai tinut mînărelile facute la recalculare, astfel ca adevarata fata a contributelii pensiilor militare (comparativ cu stabilirea lor ca procent din ultimele venituri) se arata pe deplin... si’ncep intrebarile incomode ale celor in activitate...

Cel care acceptase si condusese contributivizarea pensiilor militarilor recunoaste, spunind indirect “am fost un dobitoc, onorata instanta”, si sustine revenirea (pentru militari si politisti) a pensiilor stabilite ca procent din ultimele venituri...

In prezent sintem in plina etapa a pregatirii de foc a ofensivei pentru desfiintarea pensiilor militare de stat ca pensii stabilite ca procent din ultimele venituri...cu sprijinul celor de-alde de-ai nostri “specialisti” si’nvatatori, si  a scîncetelor scoase de ministerele “noastre”.

http://presamil.ro/pensiile-militare-nato-si-ue-este-romania-un-caz-special/?fbclid=IwAR1uq7pxn9uJHF7m7bJnDN6PLSiaMTraQTRSQV7N6gZdjTyexiQtzrxJwIM

Sa ne asteptam ca “cum camesa’i mai aproape de piele ca surtucul”, ministrul si alti inalti decidenti sa hotarasca_ca mai bine pensii militare contributive, decit “sa raminem noi fara coledz”????

  

22 de comentarii:

  1. O Armata fără "prințipuri vasăzică ca nu le are " draga Moșule.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce "prințipuri dle, prostie la gramada, pandemie de prostie in armia romana si in societate, pt. ca nimeni nu pare sa intelega ca PENSIA MILITARA/SISTEMUL ESTE O PENSIE CONTRIBUTIVA pentru ca se respecta singura definitie a PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII data de CCR in Decizia CCR 872/2010, care spune:
    [Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale (Decizia Curţii Constituţionale nr. 861 din 28 noiembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 22 ianuarie 2007), ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
    Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
    Adica, cred ca stim cu totii ca militarii platesc CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE la SISTEMUL PENSIILOR MILITARE DE STAT ŞI ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE DIN DOMENIUL APĂRĂRII NAŢIONALE, ORDINII PUBLICE ŞI SECURITĂŢII NAŢIONALE– art. 1 Legea 223/2015si au platit mereu. Mai mult, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal intareste acest lucru prin prevederile art. 76, 136 si 137 care ne spun ca se patesc “25% COTE DE CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE” pentru SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII.
    Pai, unde traim, in BurkinaFaso, ce-i asta, civilii patesc contributii sociale 25% si au PENSIE CONTRIBUTIVA si militarii platesc la fel contributii sociale 25% si au PENSIE NECONTRIBUTIVA!?!? Pai nu-i DISCRIMINARE asta? E cat casa, dar cine sa o spuna!
    Ca sa nu mai spun ca prin plata CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE se respecta si prevederile Legii nr. 263/ 2010 (legea generala a pensionarii in Romania), care la art. 2 spune:
    c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;
    Adica, cred ca e evident ca sumele retinute militarilor drept CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE sunt utilizate pentru plata pensiilor militare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe de alta parte, daca traim in prostia asta inceputa de CCR in 2010 de CCR (tractoristul zegrean SIGUR100%la100% nu stia si nu stie ca si MILITARII CONTRIBUIE PT. PENSIE!) si continuata de toti ceilalti care o tin langa cu “Contributeala”, cum ca “militarii nu contribuie”!, tampenie inceputa de CCR’zegrean cu Decizia 871/2010, cu celebra bazaconie “pensiile de serviciu sunt compuse din doua elemente, ……, si anume: pensia contributiva si un supliment din partea statului”, care nu are nicio intemeiere in prevederile Constitutiei, repetata in peste 650 Decizii CCR pana in prezent si desavarsita cu Decizia 900/2020, care spune: [121. În concluzie, referitor la pensiile militare, reperele constituționale fixate de Curte coincid cu cele stabilite în privința pensiilor reglementate prin legi speciale, cu mențiunea că, în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, întregul cuantum fiind suportat de la bugetul de stat.], nu inteleg de ce nimeni nu se sesizeaza si sa actionize cumva?
    Adica, bai nene, nicio muratura de militar activ sau politist samd, nu sesizeaza ca el PLATESTE CONTRIBUTII, conform Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat - Art. 31 - (1) si mai inainte conform Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat - Art. 78
    si nu merge si el in instanta si chiar la CCR sa intrebe ceva de genul: “Oameni buni, de ce-mi opriti CONTRIBITII LA PENSIE, E NECONSTITUTIONAL, cand CRR spune ca [în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI]”!? macar asa, CA POATE DACA CASTIGA SA-I CREASCA NETUL SOLDEI CU 25% SAU PE ACOLO!!
    Si chiar pensionarii militari dupa 2017 carora li se aplica L.223/2015 Art. 60(1)
    de ce nu reactioneza si nu intreaba: “Bai, de ce-mi scazi tu din soldele lunare brute contributia de 25%, ca eu NU AM CONTRIBUIT/ E NECONSTITUTIONAL pentru ca în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI”!!
    Pai nu!? Si argumente de NECOSTITUTIONALITATE ne ofera chiar Decizia 900/2020. Hai sa citim pct. 75-85 din aceasta decizie si o sa vedeti ca ne putem intreba ceva de genul: daca contributia de 25% platita de militari nu este “contribuție fiscala”, care are ca “scop acoperirea unui risc profesional sau social” pentru ca ca voi spuneti ca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA, atunci inseamna ca cei 25% retinuti militarilor “par a fi un IMPOZIT INDIRECT, întrucât obiectul său [venitul] este identic cu baza de calcul” lucru total NECONSTITUTIONAL pt. ca se incalca principiul “aşezării juste a sarcinilor fiscal” si cel al “nediscriminarii”. Pe scurt, militarul plateste 2 impozite pe venit. Hai ca ma doare capu’!
    Si mai bagam si art. 139n (3) din Constitutie care spune: “Sumele reprezentând contribuţiile la constituirea unor fonduri se folosesc, în condiţiile legii, numai potrivit destinaţiei acestora”. Adica, daca daca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA si cei 25% platiti de militari nu sunt pt pentru constituirea fondului de pensii militare, inseamna ca retinerea acestor sume este NECONSTITUTIONALA!! Corect, nu?
    Ma rog, da’ cu cine!?!?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat priveste comunicatul MApN Nr. 185 din 27.05.2009 in care cu emfaza se spune ca “Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv şi conform art. 5, alin. (2) din Legea nr. 164/2001, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigură de la bugetul de stat”, e opera unui dobitoc care macar putea sa aiba rabdarea sa citeasca legea si mai jos (sau sa mearga sa intrebe si pe la Sectia Pensii/DFC) si ar fi vazut ca Legea nr. 164/2001 mai prevedea la art. 78 ca:
    (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, PENTRU PRESTATIILE PREVĂZUTE LA art. 4 (adica pt. a) pensii militare de stat si b) alte drepturi de asigurări sociale stabilite prin legi sau prin hotărâri ale Guvernului, pe baza dispoziţiilor legale aplicabile în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale).
    Si va spun eu, am fost implicat, ca acest art. a fost pus tocmai pentru a da substanta Art. 1 din Legea nr. 164/2001, care spune:
    (2) PRINCIPIILE GENERALE (adica si pct. e) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII) prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale SE APLICĂ ÎN MOD CORESPUNZĂTOR ŞI PENSIILOR MILITARE DE STAT, exceptând situatiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.

    Sanatate multa tuturor, ca de pensile militare se ocupa niste habarnisti!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pen'ca se obisnuieste sa se stearga comentariile...
    Iaca spusele cuiva:

    Marcel Orzan14.08.2022, 10:35
    Ce "prințipuri dle, prostie la gramada, pandemie de prostie in armia romana si in societate, pt. ca nimeni nu pare sa intelega ca PENSIA MILITARA/SISTEMUL ESTE O PENSIE CONTRIBUTIVA pentru ca se respecta singura definitie a PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII data de CCR in Decizia CCR 872/2010, care spune:
    [Deşi sumele plătite cu titlu de CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE nu reprezintă un depozit la termen şi, prin urmare, nu pot da naştere vreunui drept de creanţă asupra statului sau asupra fondurilor de asigurări sociale (Decizia Curţii Constituţionale nr. 861 din 28 noiembrie 2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 22 ianuarie 2007), ACESTEA ÎNDREPTĂŢESC PERSOANA CARE A REALIZAT VENITURI ŞI CARE A PLĂTIT CONTRIBUŢIA SA LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE DE STAT SĂ BENEFICIEZE DE O PENSIE CARE SĂ REFLECTE NIVELUL VENITURILOR REALIZATE ÎN PERIOADA ACTIVĂ A VIEŢII.
    Cuantumul pensiei, STABILIT POTRIVIT PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITĂŢII, se constituie într-un drept câştigat, astfel încât diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar cu caracter temporar. PRIN SUMELE PLĂTITE SUB FORMA CONTRIBUŢIILOR LA BUGETUL ASIGURĂRILOR SOCIALE, persoana în cauză practic şi-a câştigat dreptul de a primi o pensie în cuantumul rezultat prin aplicarea principiului contributivităţii; astfel, CONTRIBUTIVITATEA CA PRINCIPIU ESTE DE ESENŢA DREPTULUI LA PENSIE, iar derogările, chiar şi temporare, referitoare la obligaţia statului de a plăti cuantumul pensiei, rezultat în urma aplicării acestui principiu, afectează substanţa dreptului la pensie.]
    Adica, cred ca stim cu totii ca militarii platesc CONTRIBUŢIE LA ASIGURĂRILE SOCIALE la SISTEMUL PENSIILOR MILITARE DE STAT ŞI ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE DIN DOMENIUL APĂRĂRII NAŢIONALE, ORDINII PUBLICE ŞI SECURITĂŢII NAŢIONALE– art. 1 Legea 223/2015si au platit mereu. Mai mult, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal intareste acest lucru prin prevederile art. 76, 136 si 137 care ne spun ca se patesc “25% COTE DE CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE” pentru SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII.
    Pai, unde traim, in BurkinaFaso, ce-i asta, civilii patesc contributii sociale 25% si au PENSIE CONTRIBUTIVA si militarii platesc la fel contributii sociale 25% si au PENSIE NECONTRIBUTIVA!?!? Pai nu-i DISCRIMINARE asta? E cat casa, dar cine sa o spuna!
    Ca sa nu mai spun ca prin plata CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE se respecta si prevederile Legii nr. 263/ 2010 (legea generala a pensionarii in Romania), care la art. 2 spune:
    c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;
    Adica, cred ca e evident ca sumele retinute militarilor drept CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE sunt utilizate pentru plata pensiilor militare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Continuarea spuselor aceluiasi "cuiva":

      Marcel Orzan14.08.2022, 10:36
      Pe de alta parte, daca traim in prostia asta inceputa de CCR in 2010 de CCR (tractoristul zegrean SIGUR100%la100% nu stia si nu stie ca si MILITARII CONTRIBUIE PT. PENSIE!) si continuata de toti ceilalti care o tin langa cu “Contributeala”, cum ca “militarii nu contribuie”!, tampenie inceputa de CCR’zegrean cu Decizia 871/2010, cu celebra bazaconie “pensiile de serviciu sunt compuse din doua elemente, ……, si anume: pensia contributiva si un supliment din partea statului”, care nu are nicio intemeiere in prevederile Constitutiei, repetata in peste 650 Decizii CCR pana in prezent si desavarsita cu Decizia 900/2020, care spune: [121. În concluzie, referitor la pensiile militare, reperele constituționale fixate de Curte coincid cu cele stabilite în privința pensiilor reglementate prin legi speciale, cu mențiunea că, în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, întregul cuantum fiind suportat de la bugetul de stat.], nu inteleg de ce nimeni nu se sesizeaza si sa actionize cumva?
      Adica, bai nene, nicio muratura de militar activ sau politist samd, nu sesizeaza ca el PLATESTE CONTRIBUTII, conform Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat - Art. 31 - (1) si mai inainte conform Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat - Art. 78
      si nu merge si el in instanta si chiar la CCR sa intrebe ceva de genul: “Oameni buni, de ce-mi opriti CONTRIBITII LA PENSIE, E NECONSTITUTIONAL, cand CRR spune ca [în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI]”!? macar asa, CA POATE DACA CASTIGA SA-I CREASCA NETUL SOLDEI CU 25% SAU PE ACOLO!!
      Si chiar pensionarii militari dupa 2017 carora li se aplica L.223/2015 Art. 60(1)
      de ce nu reactioneza si nu intreaba: “Bai, de ce-mi scazi tu din soldele lunare brute contributia de 25%, ca eu NU AM CONTRIBUIT/ E NECONSTITUTIONAL pentru ca în cazul pensiilor militare, NU EXISTĂ COMPONENTĂ CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI”!!
      Pai nu!? Si argumente de NECOSTITUTIONALITATE ne ofera chiar Decizia 900/2020. Hai sa citim pct. 75-85 din aceasta decizie si o sa vedeti ca ne putem intreba ceva de genul: daca contributia de 25% platita de militari nu este “contribuție fiscala”, care are ca “scop acoperirea unui risc profesional sau social” pentru ca ca voi spuneti ca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA, atunci inseamna ca cei 25% retinuti militarilor “par a fi un IMPOZIT INDIRECT, întrucât obiectul său [venitul] este identic cu baza de calcul” lucru total NECONSTITUTIONAL pt. ca se incalca principiul “aşezării juste a sarcinilor fiscal” si cel al “nediscriminarii”. Pe scurt, militarul plateste 2 impozite pe venit. Hai ca ma doare capu’!
      Si mai bagam si art. 139n (3) din Constitutie care spune: “Sumele reprezentând contribuţiile la constituirea unor fonduri se folosesc, în condiţiile legii, numai potrivit destinaţiei acestora”. Adica, daca daca PENSIA MILITARA E NECONTRIBUTIVA si cei 25% platiti de militari nu sunt pt pentru constituirea fondului de pensii militare, inseamna ca retinerea acestor sume este NECONSTITUTIONALA!! Corect, nu?
      Ma rog, da’ cu cine!?!?

      Ștergere
    2. Tot continuare a spuselor aceluiasi "cuiva":

      Marcel Orzan14.08.2022, 11:40
      Cat priveste comunicatul MApN Nr. 185 din 27.05.2009 in care cu emfaza se spune ca “Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv şi conform art. 5, alin. (2) din Legea nr. 164/2001, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigură de la bugetul de stat”, e opera unui dobitoc care macar putea sa aiba rabdarea sa citeasca legea si mai jos (sau sa mearga sa intrebe si pe la Sectia Pensii/DFC) si ar fi vazut ca Legea nr. 164/2001 mai prevedea la art. 78 ca:
      (2) De la data intrării în vigoare a prezentei legi, contributia pentru pensia suplimentară va deveni CONTRIBUTIE INDIVIDUALĂ la bugetul de stat, PENTRU PRESTATIILE PREVĂZUTE LA art. 4 (adica pt. a) pensii militare de stat si b) alte drepturi de asigurări sociale stabilite prin legi sau prin hotărâri ale Guvernului, pe baza dispoziţiilor legale aplicabile în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale).
      Si va spun eu, am fost implicat, ca acest art. a fost pus tocmai pentru a da substanta Art. 1 din Legea nr. 164/2001, care spune:
      (2) PRINCIPIILE GENERALE (adica si pct. e) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂŢII) prevăzute la art. 2 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale SE APLICĂ ÎN MOD CORESPUNZĂTOR ŞI PENSIILOR MILITARE DE STAT, exceptând situatiile în care prin prezenta lege se dispune altfel.

      Sanatate multa tuturor, ca de pensile militare se ocupa niste habarnisti!

      Ștergere
  6. @Marcel Orzan14.08.2022, 10:35
    @Marcel Orzan14.08.2022, 10:36
    @Marcel Orzan14.08.2022, 11:40

    Oooofff, of, of!...

    Dac’ati putea sa va dezbarati de obiceiul de a folosi o retorica/un limbaj specific salilor de judecta... si sa folositi un limbaj accesibil si “maselor largi populare”, poate ca mai multa lume ar avea rabdarea sa “va citeasca”, si sa’ntelega ce vreti sa spuneti!
    Si... poate ca si dvs. ati intelege ca, de (prea) multe ori, vorbiti pe linga lege!...

    La militari NU se aplica principiul contributivitatii deoarece:
    - din contributiile lor NU se constituie un fond de asigurari sociale
    - contributiile lor nu sint ale unor persoane PARTICIPANTE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII
    - drepturile lor de pensii NU sint stabilite in temeiul contributiilor platite

    Militarii nu platesc (de cind lumea) contributii de asigurari sociale (CAS – pentru pensii)!
    Cititi l.138/1999, l.330/2009, l.284/2010/ l.153/2017. In toate veti gasi ca: “Prevederile referitoare la calcularea, reținerea și virarea contribuțiilor pentru asigurările sociale de stat nu se aplică cadrelor militare în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. “

    Despre evolutia contributiilor platite de militari am mai vorbit...
    - din anii 1950, cind s’au “inventat” pensiile militare de stat moderne
    ---- pentru plata acestora nu se platea nici o contributie – nici de impricinat, si nici de “angajator”
    ---- la pensiile “civile” se constituia un fond de pensii din contributiile platite de “angajatori”
    - la “infiintarea” sistemului “pensiilor suplimentare” – care nu erau pensii ci erau ceva “in afara pensiei de sigurari sociale”
    ---- atit civilii cit si militarii plateau contributie pentru acel “ceva in afara pensiei”
    - din 2001
    ---- s-a desfiintat acel “ceva in afara pensiei”, si s-a introdus, la civili obligativitatea platii de contributii de asigurari sociale (CAS)
    ---- la civili eliminarea contributiei pentru pensia suplimentara (5%) si introducerea CAS (11,67%) s-a facut fara ca acest lucru sa afecteze venitul net... deci, indirect, veniturile s-au majorat
    ---- la militari s-a eliminat plata contributiilor pentru pensia suplimentara (5%)... dar niste finantisti nauci au hotarit sa nu se majoreze soldele nete... si au introdus aiureala cu “contributie individuala la buget” (5%).
    - din 2011 cind si pensiile militarilor au fost “contributionate” s-a stabilit ca si acestia sa plateasca CAS... (perioada 2011 – 2015 fiind singura perioada cu plata de catre militari a CAS)
    ---- de data asta finantistii au fost atenti si au introdus acea “compensare a CAS”... . Adica militarii au platit CAS numai pentru o parte din solda... restul fiind suporata de catre stat (prin acea compensare)
    - din 2016 militarii revin la “ne-plata” CAS, dar plata acelei contributii individuale la buget
    ---- contributie individuala la buget care este tot la nivelul 2009, si doar pentru o parte din solda (restul fiind compensat si in prezent!

    In final: pensiile miliatre de stat nu sint pensii “contributioniste”!
    Restul spuselor dvs.... bla-bla-bla-uri si inturlucari avocatelaresti, care nu spun ce dovedesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ok, ce pot spune. Dar eu citesc:
      Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (ultima actualizare: Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022):

      SECȚIUNEA a 2-a - Veniturile pentru care se datorează contribuția și cotele de contribuții
      ART. 137 - Categorii de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE
      A) VENITURI DIN SALARII SAU ASIMILATE SALARIILOR, DEFINITE CONFORM ART. 76;

      CAPITOLUL III - Venituri din salarii și asimilate salariilor
      ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
      Norme metodologice
      (2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
      c) SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII;

      ART. 138 - Cotele de CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE
      Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:
      a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există OBLIGAȚIA PLĂȚII CONTRIBUȚIEI DE ASIGURĂRI SOCIALE, POTRIVIT PREZENTEI LEGI;

      Si daca tu spui ca Contributia militarilor nu este CONTRIBUȚIIE DE ASIGURĂRI SOCIALE atunci ce este, care e statutul fiscal, legal, constitutional samd? Poate ne luminezi.

      Si la:
      „La militari NU se aplica principiul contributivitatii deoarece:
      - contributiile lor nu sint ale unor persoane PARTICIPANTE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII”
      la avocati (persoane NEPARTICIPANTE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII) care au sistemul lor cf. Legii nr. 72 din 28 aprilie 2016 si care platesc CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ OBLIGATORIE cum e cu constatarile tale? La ei se aplica PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII?

      Ștergere
    2. Si la “Prevederile referitoare la calcularea, reținerea și virarea contribuțiilor pentru asigurările sociale de stat nu se aplică cadrelor militare în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare“, e corect, numai ca sensul e ca Contributiile retinute militarilor nu sunt virate la BASS ci raman la BS, cum spune legea, ce e asa greu de inteles?

      Iar la:
      „La militari NU se aplica principiul contributivitatii deoarece:
      - din contributiile lor NU se constituie un fond de asigurari sociale”
      Ei, na! Dar contributiile militarilor unde se duc? Si e adevarat ca legea nu prevede distinct existenta unui fond de asigurari sociale pt. milirari (s-a incercat la L. 164/2001, dar au fost unii destepti care s-au opus pe motiv ca ne complicam), dar problema e rezolvata prin existenta Bugetului CSP MApN samd, cu Venituri si Cheltuieli, Directorul CSP fiind si Ordonator secundar de credite!

      Ștergere
  7. Si mai am o curiozitate: asta cu PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII. Ce inseamna, ce presupune, unde e definit si sa ne spui si noua: in Constitutie, Decizie CCR, Decizie sau RIL ICCJ, lege sau acte normative, etc., unde?

    RăspundețiȘtergere
  8. Si ca o concluzie pt. mine, sa vad cum gandesti. Tu personal ai fi de acord sa se ajunga la CCR cu o actiune simpla, doar pe lamurirea statutului constitutional al Art. 31 din Legea 223/2015?
    Spun inca odata, ca am fost in sala la Deciziile 871 si 873 din 2010 si celelalte, zegrean si ceilalti nu stiau ca „militarii platesc contributii”, s-a rostit in sala, intelegi, confirmat si de magistratul asistent care a scris deciziile! Si s-au dat acele decizii, a caror considerente privitoare la pensia militara se rostogolesc prin copy-paste pana in ziua de astazi! Asta e realitatea, ce mai!
    Ma rog, nu rezolvam nimic asa. Hai cu „contributeala” ca poate om fi mai linistiti asa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru a nu se pierde prin strergere:

    Marcel Orzan14.08.2022, 22:06
    Ok, ce pot spune. Dar eu citesc:
    Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (ultima actualizare: Ordonanţa Guvernului nr. 16/2022):

    SECȚIUNEA a 2-a - Veniturile pentru care se datorează contribuția și cotele de contribuții
    ART. 137 - Categorii de venituri supuse CONTRIBUȚIILOR DE ASIGURĂRI SOCIALE
    A) VENITURI DIN SALARII SAU ASIMILATE SALARIILOR, DEFINITE CONFORM ART. 76;

    CAPITOLUL III - Venituri din salarii și asimilate salariilor
    ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
    Norme metodologice
    (2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică și următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
    c) SOLDA LUNARĂ ACORDATĂ POTRIVIT LEGII;

    ART. 138 - Cotele de CONTRIBUȚII DE ASIGURĂRI SOCIALE
    Cotele de contribuții de asigurări sociale sunt următoarele:
    a) 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajați sau pentru care există OBLIGAȚIA PLĂȚII CONTRIBUȚIEI DE ASIGURĂRI SOCIALE, POTRIVIT PREZENTEI LEGI;

    Si daca tu spui ca Contributia militarilor nu este CONTRIBUȚIIE DE ASIGURĂRI SOCIALE atunci ce este, care e statutul fiscal, legal, constitutional samd? Poate ne luminezi.

    Si la:
    „La militari NU se aplica principiul contributivitatii deoarece:
    - contributiile lor nu sint ale unor persoane PARTICIPANTE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII”
    la avocati (persoane NEPARTICIPANTE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII) care au sistemul lor cf. Legii nr. 72 din 28 aprilie 2016 si care platesc CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ OBLIGATORIE cum e cu constatarile tale? La ei se aplica PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot pentru a nu se pierde prin stergere:

      Marcel Orzan14.08.2022, 22:24
      Si la “Prevederile referitoare la calcularea, reținerea și virarea contribuțiilor pentru asigurările sociale de stat nu se aplică cadrelor militare în activitate, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare“, e corect, numai ca sensul e ca Contributiile retinute militarilor nu sunt virate la BASS ci raman la BS, cum spune legea, ce e asa greu de inteles?

      Iar la:
      „La militari NU se aplica principiul contributivitatii deoarece:
      - din contributiile lor NU se constituie un fond de asigurari sociale”
      Ei, na! Dar contributiile militarilor unde se duc? Si e adevarat ca legea nu prevede distinct existenta unui fond de asigurari sociale pt. milirari (s-a incercat la L. 164/2001, dar au fost unii destepti care s-au opus pe motiv ca ne complicam), dar problema e rezolvata prin existenta Bugetului CSP MApN samd, cu Venituri si Cheltuieli, Directorul CSP fiind si Ordonator secundar de credite!

      Marcel Orzan14.08.2022, 22:28
      Si mai am o curiozitate: asta cu PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII. Ce inseamna, ce presupune, unde e definit si sa ne spui si noua: in Constitutie, Decizie CCR, Decizie sau RIL ICCJ, lege sau acte normative, etc., unde?

      Marcel Orzan14.08.2022, 22:46
      Si ca o concluzie pt. mine, sa vad cum gandesti. Tu personal ai fi de acord sa se ajunga la CCR cu o actiune simpla, doar pe lamurirea statutului constitutional al Art. 31 din Legea 223/2015?
      Spun inca odata, ca am fost in sala la Deciziile 871 si 873 din 2010 si celelalte, zegrean si ceilalti nu stiau ca „militarii platesc contributii”, s-a rostit in sala, intelegi, confirmat si de magistratul asistent care a scris deciziile! Si s-au dat acele decizii, a caror considerente privitoare la pensia militara se rostogolesc prin copy-paste pana in ziua de astazi! Asta e realitatea, ce mai!
      Ma rog, nu rezolvam nimic asa. Hai cu „contributeala” ca poate om fi mai linistiti asa.

      Ștergere
  11. @Marcel Orzan14.08.2022, 22:06
    @Marcel Orzan14.08.2022, 22:24
    @Marcel Orzan14.08.2022, 22:28
    @Marcel Orzan14.08.2022, 22:46

    La : “la avocati (persoane NEPARTICIPANTE LA SISTEMUL PUBLIC DE PENSII) care au sistemul lor cf. Legii nr. 72 din 28 aprilie 2016 si care platesc CONTRIBUȚIE INDIVIDUALĂ OBLIGATORIE cum e cu constatarile tale? La ei se aplica PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII?”

    Avocatii nu platesc CAS (din Codul fiscal) deoarece nu sint “abonati” la sistemul public de pensii! La fel si la personalul unor culte religioase!

    La : “PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII. Ce inseamna, ce presupune, unde e definit”.

    L.19/2000, l.263/2010 si l.127/2019

    Toata polologhia ta este bazata pe o logica de tipul: “Barbatii au par pe cap. Deoarece si femeile au par pe cap rezulta ca femeile sint barbati!”.
    *********************
    Toata polologhia ta este de tipul:

    “Prezidentul (catre reclamanta): Spune-mi cum s-au petrecut lucrurile...
    Femeia Caliopa, republicana romana: Eu, domnule prezident, vine dumnealui la mine, care venea intotdeauna seara ca amic, inca era si dumneaei care mi-este amica, si ati chemat-o dumneavoastra martora ca a fost acolo si poate sa jure cum s-a-ntamplat.
    ..........
    Jud.: Care va sa zica, d-ta Leanca vaduva, comersanta de bauturi spirtoase, ce reclami de la prevenitul Iancu Zugravu?
    Leanca (cu emotiune treptata): Eu, sa traiti, saru' mana, domn' judecator, eu sunt o fomeie sarmana, Dumnezeu ma stie cum ma chinuiesc pentru o paine... De-aia si pusesem de gand de la sfantu Gheorghe sa las pravalia, care nu mai poate omul de atatea angarale pentru ca sa mai manance o bucatica de paine, si nu ne mai da mana sa platim licenta.

    Jud.: Nu e vorba de asta!... Spune cum s-au petrecut lucrurile si ce reclami de la prevenit?
    Leanca: Eu, domn' judecator, reclam, pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, si clondirul cu trei chile mastica prima, care venisem tomn-atunci cu birja de la domn' Marinescu Bragadiru din piata, inca chiar domn' Tomita zicea sa-l iau in birje...

    Jud. (impacientat): Femeie, ce tot barai?... Raspunde odata lamurit la ce te-ntreb eu! Ce pretinzi d-ta acuma de la prevenit?
    Leanca (cu volubilitate): Onoarea mea, domn' judecator, care m-a-njurat dumnealui, pardon facu-ti si dregu-ti, si mi-a spart clondirul, ca nu vrea sa-mi plateasca... (Cu obida.) Ca eu sunt o fomeie sarmana, si e pacat! vine dumnealui gol pusca si bea pana se face tun, si pe urma, daca am vrut sa chem vardistul, dumnealui zice ca ma sulemeneste cu chinoroz si vrea s-o tuleasca, s-a cazut peste taraba si s-a facut praf.

    Fiind sarbatoare... doritorii pot sa reciteasca la:
    https://www.ilcaragiale.eu/opere/momente_si_schite/justitia_romana.html#.YvnT3UdRVPw

    https://www.ilcaragiale.eu/opere/momente_si_schite/justitie.html#.Yvnx9kdRVPw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : “PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII.:

      Exact, vezi ca incepi sa te lamuresti. Adica, daca Legea nr. 263/ 2010 spune la Art. 2:
      c) PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITĂȚII, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de PERSOANELE FIZICE ȘI JURIDICE participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;

      insemna ca daca Legea 223/2015 s-ar modifica/completa la Art. 2 Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat cu o noua litera, lit. g) sa zicem, cu urmatorul cuprins:
      g) Principiul CONTRIBUTIVITATII, potrivit căruia Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat și a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură prin bugetele institutiilor din sistemul de apărare, ordine publică și Securitate națională, prin alocari de la bugetul de stat si pe baza CONTRIBUȚIEI INDIVIDUALE LA BUGETUL DE STAT, platita de asigurati conform prevederilor prezentei legi si Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.”, CUM SE SI INTAMPLA dealtfel!
      atunci, dintr0 data, prin magie, PENSIA MILITARA AR DEVENI CONTRIBUTIVA/s-ar respecta/implementa PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII si in sistemul pensiilor militare, nu!? Vezi ca incepi sa intelegi?

      Adica, precum Jud. (impacientat): Mosule Alecule, ce tot barai?... Raspunde odata lamurit la ce te-ntreb eu!

      Ștergere
    2. @Marcel Orzan 15.08.2022, 11:33

      “Prezidentul (catre reclamanta): Spune-mi cum s-au petrecut lucrurile...
      Femeia Caliopa, republicana romana: Eu, domnule prezident, vine dumnealui la mine, care venea intotdeauna seara ca amic, inca era si dumneaei care mi-este amica, si ati chemat-o dumneavoastra martora ca a fost acolo si poate sa jure cum s-a-ntamplat.

      Ștergere
  12. @Marcel,lasă contributeala! Esti militar?Sau......unde lucrezi deocamdată?

    RăspundețiȘtergere
  13. Pensiile pe contributivitate, normal ar trebui platite strict din fondul de pensii care ar fi format strict din contributiile la pensii. Insa, acest fond este completat intotdeauna, cu cat este necesar, de la bugetul de stat. E normal ? Ori fondul de pensii este un fond cu contributiile oamenilor, ori este un procent din bugetul de stat, variabil, in functie de necesarul pentru plata pensiilor? Cresterea pensiilor se face in functie de cum vor conducatorii, alesii neamului, in functie de interesele lor, nu cum ar fi normal ca marirea pensiilor sa se faca in functie de disponibilul de bani din fondul de pensii. Atunci, cum poti spune ca aceste pensii se bazeaza pe contributivitate, cand aceasta nu conteaza pentru cresterea fondului, acest fond completandu-se permanent de la buget, iar marirea pensiei se face din pix

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru a respecta adevarul, intervin si spun urmatoarele:
      1.CAS de 25% retinut din veniturile salariatilor, (aprox.6 mil.) in acest an, ar acoperi plata pensiilor civile ptr.5 mil.de beneficiari !
      6.000.000 x 6.000 lei(smbe) x 25%(CAS) x 12 luni = 108 mld.lei .
      Bugetul prevazut ptr.plata pensiilor in 2022 este de 107 mld.lei, din care 97 mld.sumele colectate din CAS si inca 10 mld.de la BS.
      Dar, sunt unele Indemnizatii care, prin LEGE, fondurile sunt alocate de la BS, cum ar fi: L.8/2006, pensia minima de 1.000 lei(diferenta), ind.de insotitor ptr.gr.I, etc.
      2.Din fondul DATORAT(nu colectat), se vireaza la pilonul 2 cei 3,75%, aprox.4 mld. lei.
      Asa ca Ministerul Muncii printr-o colectare mai buna a CAS , NU ar mai avea nevoie de alte fonduri de la BS..!!

      Ștergere
  14. @kostas 16.08.2022, 10:25
    La : "Pensiile pe contributivitate, normal ar trebui platite strict din fondul de pensii care ar fi format strict din contributiile la pensii................".

    Eheiii... chestia-i mai complicata!
    Ca o problema de principiu se vede treaba ca nu se intelege ca sistemul de pensii este un sistem bazat pe mutualitate: eu, salariat, platesc (contributii) ca sa maninci tu (pensie); eu maninc (pensie) din ce plateste el, salariatul, (contributii)!

    Chestia a inceput de pe vremea cind statul românesc era un “stat social”... adica statul (prin reprezentantii lui politici) avea grija de toti membrii societatii omenesti pe care o reprezenta si o “pastorea”.
    Atunci din contributiile a 3 - 4 salariati (platite de catre angajatori) se sustineu pensiile si alte “drepturi de asigurari sociale” pentru un pensionar...

    Acum sintem in situatia de “fiecare numai pentru sine”... foarte clar mentionata in nedumeririle dvs.!...
    Insa...s-au mai mentinut unele din “apucaturile iepocii de trista amintire”... din contributiile pentru pensii platindu-se si alte “drepturi de asigurari sociale”...
    Asta intimplindu-se in situatia in care din contributiile unui salariat trebuie sa se sustina pensiile a unu, unu si ceva, pensionari... Adica, din start, nu s-ar putea aplica dorinta dvs.!

    Inca nu se poate aplica dorinta dvs. deoarece:
    - mai exista pensii cu majorari datorita contributiei la fondul pentru pensia suplimentara, in situatia in care, acum, nimeni nu mai plateste contributii pentru acea pensie suplimentara
    - mai exista pensii cu majorari datorita conditiilor de munca, in situatia in care, acum (datorita dezindustrializarii rapide), nu mai este nevoie sa se plateasca contributii mai mari pentru conditii de munca deosebite de conditiile normale...
    - plata contributiilor de sanatate pentru pensionari
    - mentinerea in plata din fondul de pensii si a acelor alte “drepturi de asigurari sociale” (apucaturi din “iepoca de trista amintire”).

    RăspundețiȘtergere