Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

05 august 2022

Nu contează că nu știe... el dă sfaturi

Cineva se intereseaza despre ce si cum trebuie facut in situatia ca, dupa pensionarea ca militar (dar si inainte de asta), a mai lucrat in civilie. In ideea de a primi si pensia “civila” meritata.
Sar in ajutor invataceii marelui onorabil maestru/adevarul absolut/adevarat artist, fiecare dindu-si cu “presupuța” despre cum le-a spus lor guru-ul ca se rezolva situatia!

De la inaltimea amvonului detinatorului adevarului absolut se debiteaza “solutia catedrei”:

“Brenda
Cererea de pensie si copia deciziei de pensie militară impreună cu celelalte documente de identificare le depune la Casa Teritorială de pensii. Eventualele stagii civile le extrag ei din oficiu din evidențele pe care le au.
Vechimea din decizia de pensie militară contează la stabilirea noului drept de pensie civilă dar nu contează pentru calculul pensiei civile.”.

Numai ca detinatorul adevarului absolut, ca de fiecare data, si’ntotdeauna, nu stie ce scrie “biblia”... legile pensiilor si, in principal, Protocolul intre CNPP si CPS-urile “gestionare” ale pensiilor militare de stat...

Ca urmare:
- pensionarii militari care (inainte sau dupa pensionarea ca militari) au muncit in “civilie” au dreptul la pensie “civila” la implinirea virstei de 65 de ani (barbatii), sau 61 a 10-11 luni (femeile, in acest an)
- pentru primirea acelei (bucati de) pensii “civile” se vor adresa Casei Teritoriale de pensii (civile) din judetul de domiciliu
- acolo vor primi precizarile privind documentele pe care trebuie sa le anexeze cererii de pensionare
- printre acele documente sa va afla si o Adeverinta de la CPS in evidentele careia se afla ca pensionar militar
---- din acea Adeverinta vor reiesi perioadele (stagiile de cotizare) care au fost/sint luate in calcul la stabilirea pensiei militare de stat... urmind ca toate celelalte perioade (stagii de cotizare) sa poata fi folosite de Casa teritoriala de pensii la stabilirea pensiei “civile”
---- pentru reducerea timpului de asteptare acea Adeverinta poate fi ceruta inainte de depunerea cererii de pensionare la Casa teritoriala (datele din acea adeverinta nu se mai modifica dupa pensioonarea ca militar)...

*****************************************

Pentru evitarea contrelor:
- exista si perioade de munca in civilie inainte de militarie care sa nu fi fost luate in calcul la stabilirea pensiei militare de stat... Este vorba despre situatia celor care au muncit in civilie, apoi au muncit in militarie mai putin de 15 ani, dar mai mult de 10 ani. Prevazuti in art.19/l.223/2015.
- la implinirea virstei din l.223/2015 acestia au primit pensie militara de stat NUMAI pentru perioada muncita in militarie (fara perioada de munca de dinainte), la care s-au adaugat majorarile pentru conditiile de munca din militarie
- la implinirea virstei de 65 de ani vor primi (bucata de) pensie “civila” si pentru munca lor in civile de dinainte de militarie!

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Burebista 06.08.2022, 21:59
    La : "Acest comentariu a fost eliminat de autor.".

    E bine ca s-au sters acele comentarii!
    In ideea ca s-a priceput ca se batea cimpii cu o tarie mult mai buna pentru alte scopuri!

    Mult mai bine era daca se lasau comentariile acelea si se adauga un alt comentariu cu recunoasterea greselii!
    Greseala care consta in afirmarea ca cei pensionati pe l.223/2015 au putut "renunta" la stagiile de cotizare din civilie de dinainte de militarie, in acest fel acele stagii putind fi "cerute" acum sa le fie recunoscute in pensia civila!

    Sa speram ca nu vor fi fost multi nauci care sa fi pus botu' la acea prostie cu "renuntarea" la stagiile de cotizare din civilie de dinainte de militarie (pe motiv ca nu le mai produc "cresteri" de pensie militara), si cererea ca acele stagii sa le fie fructificate in viitoare pensii civile!...

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Moșule, studenții la IMM, intră!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alexcta 11.08.2022, 13:34
    La : "Moșule, studenții la IMM, intră!"

    Intra... unde, cind si din ce cauza???

    RăspundețiȘtergere