Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

09 octombrie 2021

Modificarea modificării...

De multe ori am vorbit despre timpenia introducerii in pensie a sporurilor la solda obtinute in perioada de activitate... Pen’că pensionarul nu mai executa acele activitati pentru care primea sporuri la solda in perioada de activitate!
Si, daca tot s-au introdus in pensie sporurile la solda, am vorbit si despre aiureala eliminarii unor sporuri obtinute de aviatori si marinari (acele sporuri acordate sub numele de premii si prime)... Premii si prime definitorii pentru activitatile respective...

Un parlamentar s-a hotarit sa se remarce in rindurile pensionarilor militari printr-o propunere legislativa de modificare a l.223/2015, modificare care sa introduca si mai multe sporuri in pensii! Introducere de noi sporuri care s-ar face la aviatorii militari (cele mai multe), la marinarii militari (mai putine), si la aproape toata  lumea militara pensionara (doua).

******Parlamentarul respectiv, fost pilot militar, si-a inceput activitatea politica in “liga mare” in partidul M10 al Monicai Macovei... dupa care a ajuns parlamentar pe listele partidului care are drept cap de afis al “activitatii lor” lupta  impotriva pensiilor “speciale”, inclusiv ale militarilor.*****

Ce cuprinde propunerea lui, precum si expunerea de motive, se gasesc la    https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b461&an_cls=2021

(*click pe B461*)

Expunerea de motive este o insailare de bla, bla, bla ale unui nestiutor a despre ce vorbeste, adresate unor alti nestiutori, bazate pe principiul “iuțelii de mîna și nebăgării de seamă”!. O insiruire de consideratii despre legi ale pensiilor si ale salarizarii, ba chiar si despre pensiile militarilor americani... Consideratii care dovedesc cunoasterea “dupa ureche” a acelor legi!

Continutul propunerii legislative, pe linga efectele asupra pensiilor aviatorilor si marinarilor militari, ar produce un efect aiuritor si asupra pensiilor aproape tuturora...
Prin aplicarea acestor modificari in baza de calcul a pensiilor ar aparea si premiul anual (“a 13-a solda” in limbajul obisnuit; acordata cu unele restrictii) precum si premiile acordate in cursul anului (de obicei trimestrial sub numele de “recompense banesti”).
Efectul asupra pensiilor ar fi ca acel premiu anual acordat celor in activitate o singura data pe an, la pensionari ar fi acordat, cumulativ, de doua ori pe an!

Da’ n’are importanta! Se bifeaza inca o activitate care sa aduca voturi de la pensionarii militari!

21 de comentarii:

  1. Un proiect de lege, menit a modifica Legea 223/2015, care, încă de la prima lectură, îl plasează în categoria „hârtie igienică”, consecința fiind respingerea lui, dacă autorul nu operează urgent modificări esențiale în raport cu legislația muncii.
    Intenția autorului ar fi benefică personalului aeronautic îndeosebi, dar formularea este primitivă, căci este așa de prost redactată, încât va stârni inclusiv hohote de râs în rândul celor obișnuiți cu tehnica legislativă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. .....benefică personalului aeronautic"....ha..ha..ha.. citeva rable MIG.care mai si arau din plin ..ogoarele patriei !~
      Auzi...benefică personalului aeronautic.....bai fugi de icisa ....!!

      Ștergere
    2. @CEZAR 10.10.2021, 09:28
      La : "citeva rable MIG.care mai si arau din plin ..ogoarele patriei !~".

      Haidi, bre, ca mai sint si alea nou cumparate la mina a treia! Si se mai aude ca le-au facut rost si de "cauciuce" de iarna (de la un centru de dezmembrari), ca sa poata pleca si cind fulguieste!

      Ștergere
  2. Dan B@La tine orice este hartie igenica daca nu-ti rezolva problema personala.Ai si tu un of .Te pis pe ea de tehnica legislativa.De atata tehnica legislativa toate legile romanesti dau posibilitatea interpretarii de fiecare cum vrea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare că al tău comentariu este similar „hârtiei igienice”. Dacă ai fi avut ceva neuroni funcționali la lecturarea proiectului de lege și dacă ai fi avut minime cunoștințe juridice, ai fi priceput că nu-i suficientă buna intenție pentru promovarea propunerii.

      Ștergere
    2. Dacă n-ai fi atât de tolomac (deh, unde nu-i carte, ...), ai fi priceput că „problema personală” este prevăzută în Legea 223/2015 (art 28 aln 5) și în Ord M 25/2016 (art 11), cu trimitere la Legea 15/1990.

      Ștergere
  3. Dan B@la care carte te referi?Numai un prost are pretentia ca le stie pe toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oricum, prostul, la care te referi, este cu mult mai deștept decât dta, căci a studiat și ceva norme de drept, din necesitate!
      Ai avut împresia că m-am referit la „52+3 jokeri”, cărțile dtale de căpătâi?
      „Prostul” le știe pe toate? Cu certitudine, știe mai multe decât dta, nu pe toate, dar nici așa de puține, ca „monteoru”!

      Ștergere
  4. Lauda-ma gura ca pentru asta iti dau sa mananci zice o vorba din batrani.Se poate transpune si in teoria grafurilor .Pricepi,subinginere?
    Pasarica e la rascruce de vanturi.Exista o majoritate PSD-USR-AUR.Trebuie sa linga acolo unde a scuipat .

    RăspundețiȘtergere
  5. Pensia ar trebui sa aiba ca baza de calcul sumele provenite din grad ,functie, vechime si OMM ca procent proportional cu vechimea...Ai 17 ani de armata:17%,ai 21.3 ani de armata:21.3%. Nu tu sporuri denumite in fel si chip sau indemnizatii de comanda...La pensie ce mai comanda?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa-I ia dracul pe toti care au fost la guvernare dela Basescu inclusiv pana in zilele noastre si cei ce urmeaza daca vor stabili valoarea pensiei militare functie de anul nasterii.
    Marimea pensiei functie de anul nasterii este cea mai mare porcarie.Noi cei care acceptam asa ceva suntem prostii prostilor.
    Voua cei ce ati beneficiat de sporuri peste sporuri cu toate ca ati prestat in aceleasi conditii ca si noi cei discriminati va convine situatia actuala si tocmai de aceea sustineti legea 223/2015 pe cand noi nu.Noi vrem egalitate in conditiile aceleiasi functii,grad,vechime.Numai o lege pe principiul contributivitatii functie de veniturile totale adunate in intreaga cariera rezultate din functie,grad fara sporuri,Oskar si alte manjeli face dreptate.
    Subscriu cele afirmate de Liviu Po.
    Partidele,PSD,PNL,USR niste mincinosi.Se tot angajaza ca abroga legile speciale inclusiv legea 223/2015 dar tot tregiverseaza.In ce armata din lume generalul are pensie mai mica decat subofiterul sau maiorul decat soldatul?
    Ciuca s-a comportat precum o javra si sa se duca la dracul cu peneleul lui cu tot.Asta merita numai flegma intre felinare.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Liviu PO 12.10.2021, 13:08
    La : "... Nu tu sporuri denumite in fel si chip sau indemnizatii de comanda...La pensie ce mai comanda?".

    Indemnizatia de comanda (la civili indemnizatie de conducere) a fost introdusa inca din 1969 ca o recunoastere a raspunderii mai mari a unor functii.
    Abia prin l.153/2017 se incearca eliminarea acestui element de salarizare numai la civili (atunci cind, si daca, aceasta lege va intra pe deplin in vigoare...). La acestia functiile cu raspundere mai mare ("de conducere") vor fi platite cu salarii mai mari fata de functiile fara "raspundere"!
    La militari va continua plata functiilor de conducere ("comanda") prin "suplimentarea" soldei de functie cu "solda de comanda"!

    RăspundețiȘtergere
  8. @merlot 13.10.2021, 17:48
    La : "Noi vrem egalitate in conditiile aceleiasi functii,grad,vechime.Numai o lege pe principiul contributivitatii functie de veniturile totale adunate in intreaga cariera rezultate din functie,grad fara sporuri,Oskar si alte manjeli face dreptate."

    Atentie la ce va doriti!
    Contributeala "produce", in prezent, pensii ce reprezinta sub 25% din ultimele venituri. Nu 85% - 102% din toate acele ultime venituri!
    Nu mai vorbesc despre faptul ca va doriti si "micsorarea" veniturilor care sa se ia in calcul la stabilirea pensiei (numai acele elemente de salarizare prezentate)!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mos Alecu@daca e bal,bal sa fie.Crezi ca ma incalzeste cu ceva ca similarul meu pensionat prin 2015 are pensie de 8000-9000 lei?
    Dupa cate stiu acesta nu are doua perechi.Sustin scoaterea sporurilor din calculul pensiei.In ceeace ma priveste "contributeala" nu produce pensie sub 25% din ultimile venituri daca e sa compar cu legea 223/2015.Legea 223/2015 initiala a fost ajustata numai in folosul celor ce s-au pensionat dupa 2010 si in dezavantajul celor deja pensionati.Asta se cheama manarie si ca orice manarie trebuie anulata.Astept ca cei care s-au angajat sa abroge legile speciale, inclusiv legea cea mai nedreapta a pensiilor militare ,legea 223/2015 sa o si faca.
    Stiu ca unii vor sari de fund in sus si ca imi voi lua injuraturi.Sa le fie de bine.Injuratura nu doare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Falcoi ,ministru la aparare.Poate acesta are mai multa minte decat Ciuca.
    Mos Alecu @nu stiu cat de mos esti dar trebuie sa stii ca in legea pensiilor militare in varianta Oprea se lua in calcul inclusiv recompensele banesti.Nu sunt sigur dar parca si al 13-lea salariu.

    RăspundețiȘtergere
  11. @Merlot
    Mare e grădina lui Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere
  12. @spiritul lui Haret 14.10.2021, 10:23
    La : "...in legea pensiilor militare in varianta Oprea se lua in calcul inclusiv recompensele banesti.Nu sunt sigur dar parca si al 13-lea salariu.".

    Da! S-ar fi luat in calcul "toate veniturile" obtinute... Inclusiv norme de hrana si de echipare, etc., etc....

    Si, ca o suprema timpenie, din acele "toate" veniturile brute se stabilea o pensie de 148,8%!
    Adica, in prezent, "toate veniturile brute" de 10.000 generau o pensie bruta de 14.880! Acele venituri brute insemnind 5.850 lei net, iar acea pensie bruta insemnind 13.592 lei net!
    Buna treaba: cel in activitate are 5.850 lei net, iar pensionarul omolog are 13.592 lei net!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mos Alecu@nu esti in tema cu legea pensiilor militare in variantele Oprea .Fa-i o lectura si apoi discutam.Nici pe departe" cel in activitate are 5850 lei net iar pensionarul omolog 13.592 lei net".Revolutionezi matematica badie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru prevenirea surprizelor unei eventuale stergeri a comentariului...

    spiritul lui Haret14.10.2021, 13:02
    Mos Alecu@nu esti in tema cu legea pensiilor militare in variantele Oprea .Fa-i o lectura si apoi discutam.Nici pe departe" cel in activitate are 5850 lei net iar pensionarul omolog 13.592 lei net".Revolutionezi matematica badie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @spiritul lui Haret 14.10.2021, 13:02
      Pen'ca vad ca trecusi la persoana'ntiia singular...
      Vezi articolul postat azi!...

      Ștergere