Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

26 septembrie 2020

Învățători și'nvățături aiurea...

 Pentru cei care va informati din felurite surse patronate (sau in care se “reproduc”) de invatatorii “de inalta recunoastere nationala si internationala”, precum si de “specialistii” asociatiilor...
Avind in vedere multele (aproape toate) aiureli de cunoastere a legilor promovate de acestia...
Verificati ceea ce vi se spune pentru a nu cadea in capcana unui optimism nefundamentat... legile spunind altceva fata de zisele respectivilor...

 Iata (inca) un exemplu de “spunere” in totala contradictie cu prevederile legii:

“Din 2022, fiind o solda de funcție calculată din C x 2500 lei, nici nu se poaate calcula altfel baza de calcul decât raportându-se la noua soldă de funcție unitară.
Singura jongleală care le mai rămâne este dacă vor calcula celelalte elemente salariale din solda de funcție corespunzâtoare gradației 0 sau din cea corespunzătoare gradației reale.”.

Numai ca l.153/2017 spune:

Art.38, alin. (4) În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a ... soldelor de funcție/salariilor de funcție, ...fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre ... solda de funcție/salariul de funcție... prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018. Creșterea respectivă și data de aplicare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat “.

------- asta insemnind ca, in anii 2019, 2020, 2021 SI  ANUL 2022 soldele de functie nu se stabilesc prin inmultirea coeficientuli (de salarizare) cu sal.min.brut pe econ. (ipotetic, in anul 2022, de 2.500) ... Ele se stabilesc prin adaugarea, la SF din 2018, a cite unei patrimi din diferenta (SF din 2022 – SF din 2018). In anul 2022 urmind ca SF sa se majoreze cu ultima patrime din acea diferenta!

------- asta mai insemnind ca acele majorari ale SF se pot face oricind in cursul unuia dintre acei ani, dar numai dupa inscrierea lor in legile bugetului pentru acei ani

 Precizarile facute prin oug 114/2018 spun:

“Articolul 34

(1) Prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) din Legea-cadru nr. 153/2017... începând cu 1 ianuarie 2019, ... soldele de funcție/salariile de funcție... se majorează cu 1/4 din diferența dintre ...solda de funcție/salariul de funcție... prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018.
(2) Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și AL CELORLALTE ELEMENTE ALE SISTEMULUI DE SALARIZARE care fac parte, potrivit legii, din ... solda lunară de care beneficiază personalul ...se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, ...”.

 Derogarea fata de prevederile art.38, alin.(4)/l.138/2017 consta in:

-------- acele majorari ale SF se aplica de la 01 ianuarie... nu oricind in cursul anului respectiv

-------- acele majorari ale SF nu mai trebuie sa fie prevazute in legile bugetului pentru acei ani

-------- prevederea explicita a faptului ca “cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și AL CELORLALTE ELEMENTE ALE SISTEMULUI DE SALARIZARE care fac parte, potrivit legii, din ... solda lunară de care beneficiază personalul ...se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018”.

(****Din solda lunara mai fac parte si SG, Gradatiile, S.Cda., sporuri******)

 In concluzie:

- in 2022 SF NU se va stabili prin inmultirea coeficientului (de salarizare) cu sal.min.brut pe econ.... se va stabili prin adaugarea la SF a ultimei patrimi din acea diferenta, calculata in 2019, fata de SF din 2018

- in 2022, la acea SF, se vor aduga toate celelalte elemente ale sistemului de salarizare (SG, Gradatii, S.Cda., Sporuri) in cuantumurile avute in 2018.

- abia din 2023 SF se va calcula prin inmultirea coeficientului (de salarizare) cu sal.min.brut pe econ... si, in functie de aceasta SF, se vor stabili si celelalte elemente de salarizare...

 Cine nu crede... sa verifice!
Cine intelege ce spune legea... sa nu se mai ia dupa aiurelile promovate de “specialisti” si invatatori!

13 comentarii:

  1. Mosule e clara treaba...ai dreptate, dar matale esti de partea cealalta a baricadei si nu stiu cum o sa dregi busuiocul...dupe...

    RăspundețiȘtergere
  2. @Skoda 4x4 26 septembrie 2020, 16:30
    La : "...esti de partea cealalta a baricadei si nu stiu cum o sa dregi busuiocul...dupe...".

    Care baricada? Ar fi mai bine sa fiu de partea din care sint minititi nestiutorii???
    "Dupe" ce???

    RăspundețiȘtergere
  3. �� Aşa este.Sporurile nu vor fi mai mari de 30%.Ramâne de vãzut din ce!

    RăspundețiȘtergere
  4. corect..ramai vertical si lumineaza mintea multora, dupe.. 2021 ,atunci se sparge buba ,

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim 26 septembrie 2020, 18:19
    La : "Sporurile nu vor fi mai mari de 30%.Ramâne de vãzut din ce!".

    L.153/2017:
    Articolul 25...
    2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru instituțiile din sistemul...de apărare, ordine publică și securitate națională, suma sporurilor, compensațiilor, ...acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăși 30% din suma ... soldelor de funcție..., soldelor de grad..., gradațiilor și a soldelor de comandă...".

    Asta inseamna ca, la nivelul MApN, suma tuturor sporurilor acordate in TOATE UNITATILE ministerului nu poate depasi 30% din suma (SF + SG+ Gradatii + S.C.da.) acordate IN TOATE UNITATILE ministerului.
    (***De retinut: suma (SF+SG+Gradatii+S.Cda.) este ceea ce in l.284/2010 era "solda functiei de baza"*******).

    Adica... pentru un impricinat suma sporurilor poate fi mai mare decit 30% din (SF+SG+Gradatii+S.C.da.)... dar totalul sporurilor platite tuturor impricinatilor din MApN nu poate fi mai mare decit totalul (SF+SG+Gradatii+S.Cda.) platite tuturor impricinatilor din MApN.

    Acordarea sporurilor va fi/este reglementata de acte normative "interne" prin care se stabilesc "posibilitatile" impuse unitatilor, in asa fel incit sa se limiteze/elimine tentatia acordarii PREFERENTIALE a sporurilor!

    RăspundețiȘtergere
  6. "- in 2022 SF NU se va stabili prin inmultirea coeficientului (de salarizare) cu sal.min.brut pe econ.... se va stabili prin adaugarea la SF a ultimei patrimi din acea diferenta, calculata in 2019, fata de SF din 2018" . Asta este interpretarea corecta, dar multi colegi nu au inteles.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mosule, una din doua primesc :
    1. sa ajung colonel de SECU, sa-mi deschid bloaga pentru a deveni pasare
    ori
    2. sa ajung colonel iar prin fisa postului sa am 10 ani grija de copiii de trupa, de spagile celor care pleaca in teatru, de barfele de prin cetatea Baniei si apoi sa-mi deschid bloaga poate ma cheama, chiar daca stiu NIMIC, cineva la masa.
    Solutia corecta ?!
    Mai bine traiesc pe masura mea, dar cu sinceritate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Niciun cititor nu observă păcaleala moșului?
    Mărimea 1/4 din diferența dintre solda de funcție din 2022 și solda de funcție din 2018, cu care s-au mărit soldele de funcție în cuantum compus din anii 2019-2020, depinde de valoarea soldei de funcție unitare din anul 2020, calculată din produsul CF x 2500 lei.
    Dacă cititorii ar înțelege tranziția de la solda de funcție compozită la solda de funcție unitară... nu ar mai face confuzia că HG 1/2017 ar fi modificat cel puțin 10 legi și ordonanțe. HG nu putea modifica compoziția soldei de funcție în cuantum compus.
    HG putea să stabilească cuantumul soldei de funcție, dar acesta este cuantumul compus, cum au stabilit legile.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Huhu Rezea 30 septembrie 2020, 19:19
    La : "...depinde de valoarea soldei de funcție unitare din anul 2020, calculată din produsul CF x 2500 lei.".

    Stiu ca vei spune ca este o greseala de tastatura...Dar astfel de "greseli de tastatura" pot aparea numai in cazurile de prostie fundamentala!
    *******************
    Inca o data : "Art.38, alin. (4) În perioada 2019-2022 se va acorda anual o creștere a ... soldelor de funcție/salariilor de funcție, ...fiecare creștere reprezentând 1/4 din diferența dintre ... solda de funcție/salariul de funcție... prevăzute de lege pentru anul 2022 și cel/cea din luna decembrie 2018...".

    Deasemenea in toate tabelele cu salariile/soldele din anexele la l.153/2017 scrie : "Solde de funcție/salarii de funcție
    - lei
    Anul 2022
    Minim Maxim.... ".

    Nu scrie "nicaria" ca acele "solde de functie in lei din anul 2022" au fost calculate ca produs intre coeficientul (de salarizare) si sal.min. brut pe econ. din 2022... Sint niste solde de functie exprimate in lei!
    In 2022 se va lucra tot cu acel cuantum compus (din l.284/2010) pentru solda de functie la care se va adauga acea ultima patrime din diferenta...
    Abia din 2023 se va trece la solda de functie definita de l.153/2017, renuntindu-se la cuantumul compus al SF...
    ***************
    Restul spuselor tale sint bîiguieli avocățelărești, care n-au nici o legatura cu modul de stabilirea a SF in 2022, numai bune de amețit amețiții tăi de hăulitori!

    RăspundețiȘtergere
  10. Limpede și curat ca lacrima ai spus-o moșule.
    Sigur o să înțeleagă/pătrundă și domnul HR.
    Nu crezi?

    RăspundețiȘtergere
  11. Sigur... la "aiasta" de gen: "Niciun cititor nu observă păcaleala moșului?", domnul HR dă o erată...
    Altfel...pe cale de deducție, rezultă că doar el știe "adevărul adevărat", restul...stau în întuneric...
    Nu-i oare însă o problemă, dacă stai de unul singur cu "adevărul adevărat" în brațe, iar ceilalți te ignoră???

    RăspundețiȘtergere
  12. Deci cufurezul e securist imputit? E clar de ce pupa in cur psdeaua!!!Sa treaca prin ce am trecut eu zilele astea fara bani!

    RăspundețiȘtergere