Ca la Radio Erevan
Un cetatean (Dan Buzescu) se face (si-i face pe toti pensionarii militari) de ris cu textul : "Și sper că nu-i nevoie să vă reamintesc cum că Lege 303/2004, privind pensionarea judecătorilor, procurorilor și a personalului auxiliar, a fost redactată inspirațional după Legea 164/2001, cu o mică modificare, dar majoră: calculul se efectuează din ultimul venit lunar (salariu, sporuri, prime și al XIII-lea salariu, etc), cu bază de plecare 80%, nefiind restricționat la baza superioară de OUG 57/2015 și OUG 59/2017."
Ca la Radio Erevan:
- da! Pensionarea magistratilor este redactata inspirational in 1997 (prin l.142/1997 de modif./complet. a l.92/1992) dupa l.164/2001!
- da! Calculul pensiilor magistratilor se face dupa ultimul venit fara prime, premii, al xiii-lea salariu, etc.
- da! Pensiile magistratilor nu sint restrictionate la baza superioara (???) de oug 57... sint limitate (prin lege) la max.100% din baza de calcul!
- da! Pensionarea magistratilor este redactata inspirational in 1997 (prin l.142/1997 de modif./complet. a l.92/1992) dupa l.164/2001!
- da! Calculul pensiilor magistratilor se face dupa ultimul venit fara prime, premii, al xiii-lea salariu, etc.
- da! Pensiile magistratilor nu sint restrictionate la baza superioara (???) de oug 57... sint limitate (prin lege) la max.100% din baza de calcul!
Faceti-va pomana si, pe unde gasiti elucubratiile cetateanului, anuntati-l ca bate cimpii!
De dragul de a scrie contra cuiva arunci pe net şi prostii că oricum pensionarul militar e leneş şi nu verifică..
RăspundețiȘtergere-„Plagiatul” este totuşi în curtea magistraţilor, care nu aveau o pensie de serviciu până la L92/1992, care a vrut să fie o lege de stabilire a “organizării judecătoreşti” dar în care magistraţii au intodus şi pensia de serviciu, folosind prevederi de la militari ajustate cum au vrut muşchiu lor. Vezi spre exemplu , suplimentarea pensiei pentru medalia meritul judecătoresc, calcul după venitul din ultima lună, elemente PRELUATE şi care nu erau înainte prevăzute la pensiile judecătoreşti. Că DB a folosit ca referinşă a copierii doar L164, da pot admite că e incomplet.
-Nu, pensiile magistraţilor au tot ce se poate inventa în ele. Citez, ca să nu fiu contrat: “în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, ȘI sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.”
-Nu te face că nu pricepi ce e cu OUG57 şi OUG59. 57 a exclus anumite venituri din calculul bazei de calcul iar 59 a plafonat pensia la cel mult netul salariului folosit la stabilirea bazei de calcul, Or, aşa ceva nu se întâmplă la magistraţi,care printre altele la “trecerea în rezervă” MJ le plăteşte în ultima lună toate “datoriile” care intră astfel în baza de calcul, iar pensia lor nu este limitată la netul salariului rezultând astfel o pensie mai mare decât salariul net cu mai mult de 40%. Başca actualizarea care în ultimii ani a condus la o creştere a mediei pensiei cu peste 120% prin artificiul cu VRS şi salariu la maxim. Că tot vorbeai de L92, acolo magistraţii primeau pensia în funcţie de venitul NET şi a fost constituţional, acum n-a putut Olguţa să-i introducă şi pe ei în OUG59 că călca Constituţia. Nu fi naiv, Olguţa a avut interesul propriu să nu-i irite, mai ales că dacă îi băga şi pe ei, se pierdea toată ordonanţa, că ăştia o scoteau neconstituţională.
Bogdaproste!
Cetatene... tu esti dovada de necontestat ca "pensionarul militar e leneş şi nu verifică.." da' tare e dornic sa se dea rotund!
ȘtergerePensiile magistratilor (pensii stabilite ca procent din ultimele venituri) nu copiaza pensiile de serviciu ale militarilor...ci invers!
Inainte de 2001 militarii aveau "pensii militare de stat" numai cu numele:
- din mosi-stramosi militarii aveau "pensii militare de stat"
----- singurele deosebiri fata de pensiile tuturor celorlalti erau ca : puteau iesi la pensie (ca virsta) cu 2 ani mai devreme (dar cu aceeasi vechime de 30 de ani) ; pensiile lor se plateau din bugetul de stat (nu se plateau din Fondul de asigurari sociale care se "alimenta" din contributiile "angajatorilor") . Pentru pensiile lor NU contribuia nimeni ... nici ei personal , nici "angajatorii" !
----- cuantumul pensiilor se stabilea (la fel ca si la toate celelalte categorii) ca aprox. 60% din media a 60 de solde consecutive ... in orice caz mai mica decit solda din ultima luna
Din 1997 magistratii primeau pensii (de serviciu) stabilite ca procent din ultimele venituri... in acel timp militarii primeau pensii ca mai sus.
Abia din 2001 si militarii au primit pensii stabilite (la fel ca la magistrati) stabilite ca procent din ultimele venituri...
Deci cine de la cine s-a inspirat???
Legat de Ordinul (nu Medalia) Meritul Judecatoresc...
ȘtergereDa! Producea si la magistrati o majorare a pensiei!
Numai ca, din 1999, de cind detinerea acelui Ordin (echivalent al OMM) nu mai producea reducere de impozit... au avut bunul simt si au eliminat si majorarea de pensie pentru detinatorii Ordinului MJ.
Legat de baza de calcul... nu mai cita ca prostu' !
Citat din ceva ce trebuie sa cauti (nu mai dau mura'n gura la toti habaucii)..."(3) În veniturile brute realizate se includ, pe lângă indemnizația de încadrare brută lunară, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. În veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi aferente altei perioade și nici indemnizația egală cu cele 7 indemnizații de încadrare brute lunare prevăzută la art. 81 alin. (1) din lege ori alte drepturi fără caracter salarial.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereOUG 57/2015 a eliminat (din veniturile baza de calcul) numai primele orare specifice aviatorilor, marinarilor si scafandrilor. Atit!
ȘtergereVezi ca din 2004 baza de calcul a pensiilor magistratilor este constituita din veniturile brute!
Legat de oug 59/2019... da! Nu se aplica magistratilor!
Da' , deja, ai luat-o pe aratura ca toti habaucii pe care-i reprezinti! In discutie era numai "care-a fost mai intii, oul sau gaina, si care-i mai mare".
Evident, încăpăţînarea că mata le cunoşti pe toate nu se bazează şi pe adevăruri. Nu întîmplător am deschis subiectul cu magistraţii -unde calci în străchini, cu toate că trebuia să te prinzi când am zis de VRS şi salariul la maxim. Dacă tot e cu trimisul la citit ia şi mata din Decizia ÎCCJ (Complet DCD/C) nr. 23/2015: “ÎCCJ a stabilit faptul că în interpretarea dispozițiilor art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (rep. M. Of. nr. 826 din 13 septembrie 2005; cu modif. și compl. ult.) și art. 7 alin. (1), (2) și (3) din H.G. nr. 1275/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (M. Of. nr. 979 din 3 noiembrie 2005) referitoare la pensiile de serviciu și la acordarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, drepturile acordate prin hotărâri judecătorești irevocabile privind creșterile salariale de 2%, 5%, 11% prevăzute de O.G. nr. 10/2007 privind creșterile salariale ce se vor acorda în anul 2007 personalului bugetar salarizat potrivit O.U.G. nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar și personalului salarizat potrivit anexelor nr. II și III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar și a indemnizațiilor pentru persoane care ocupă funcții de demnitate publică (M. Of. nr. 80 din 1 februarie 2007; cu modif. ult.), aprobată cu modificări prin Legea nr. 231/2007 (M. Of. nr. 490 din 23 iulie 2007; cu modif. ult.), se încadrează în sintagma de „indemnizație avută” și vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei de serviciu a magistraților.” Aşa că iată că ceea ce am afirmat eu cu introducerea unor drepturi care nu sunt admise de HG nr. 1.275 din 18 octombrie 2005 în calculul bazei de calcul al magistraţilor este din realitate. Aş putea să vin şi cu decizii CCR şi ordine de ministru al justiţiei, dar te mai las să mai cauţi şi să aprofundezi subiectul. Bineînţeles toate bunăciunile astea s-au aplicat şi la actualizarea pensiilor magistraţilor a căror medie a sărit de la 8202 în 2015 la 17790 azi.
Ștergere@Anonim 22 iunie 2020, 21:47
RăspundețiȘtergereCetatene esti reprezentant tipic al unor fosti secretari (prosti) de organizatii de partid (ca erau si destepti printre de-alde ei) altoit pe "idiotia" definitorie a tefeleiilor de azi: ducerea discutiilor in bălării, fara nici vreo legatura cu subiectul... numai asa de-a arata ca esti tare'n clanță!
In discutie fusese vorba despre faptul ca nu pensiile magistratilor au copiat pensiile militare de stat, ci invers! Punct!
Pensii ca procent din ultimele venituri, primele in Romania, au fost pensiile magistratilor. Modelul lor a fost preluat si in pensiile militarilor... nu invers!