Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

05 noiembrie 2019

Repetitio est mater studiorum

Pen'ca (inca) sint criticat ca nu prezint propunerile mele pentru rezolvarea "necazurilor" pensionarilor militari... reiau ce tot spun de multa vreme:

(de la https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2237511126483445?hc_location=ufi )

Venind "la cestiune" ...
De retinut : nu exista posibilitatea de "La grade , functii , vechime si alte conditii de munca egale , pensii egale indiferent de anul pensionarii" decit in situatia aplicarii "conditiilor maximale" de mai jos !
Tinte maximale si minimale ...
Maximale :
- schimbarea titlului legii . Nu "Lege a pensiilor MILITARE de stat" ci "Lege a pensiilor de stat" deoarece in ea sint cuprinsi si foarte multi ne-militari !
- pensie MILITARA de stat NUMAI pentru perioada cit impricinatul a fost militar
---- toate celelalte "ocupatii" (de dinainte si/sau de dupa "militarie") sa fie valorificate in sistemul de pensii publice , in CONDITIILE din acel sistem
- reintroducerea (in legile statutelor militarilor) a limitelor de virsta in grad
- baza de calcul sa fie "solda de baza" (fosta "solda a functiei de baza" , sau "nou inventata" parte fixa a soldei - S.Funct.+S.Grad+Gradatii+S.C.da) . Atit si nimic mai mult !
- vechime efectiva minima - 25 ani
---- mentinerea sistemului actual de calcul a pensiei pentru vechimea majorata datorita conditiilor de munca
- procent de calcul a pensiei de la 80% la 100% din baza de calcul
---- cite 1% pentru fiecare an in plus la vechime de calcul a pensiei
---- eliminarea majorarii pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara ...
obligatoriu de eliminat majorarea pentru contributia la buget sau a contributiei de asigurarui sociale (in perioada l.164/2001 , l.263/2010 si a l.2233/2015)
---- limitarea pensiei "net la net"
- actualizarea pensiilor militare NUMAI in functie de evolutia soldelor celor (omologilor) din activitate ... Nici un fel de "amestec" al inflatiei ... Actualizare care sa se faca automat oricind se produc modificari in soldele celor in activitate ...
- re-recalcularea tuturor pensiilor miltare existente in plata in ideile de mai sus , cu actualizarea bazei de calcul la data de 01.01.18 si cu aplicarea principiului cuantumului avantajos pina cind pensiile recalculate vor depasi pensiile ramase in plata
Minimale :
- La art.VII (al oug 59/2017) :
--- punctul 2 - sa fie formulat ca : "Art.59 se abroga" .
------ pentru eliminarea indexarii pensiilor militare cu inflatia si cresterea salariului mediu pe economie
------ justificare - eliminarea "distorsionarii" (de catre indexare) a pensiilor stabilite ca procent din ultimele solde ... A se vedea https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2069565209944705
--- punctul 3 (actuala formulare din oug 59/2017) - sa fie eliminat
------ se revine la forma l.223/2015 care prevede actualizarea pensiilor militare corelat cu cresterea soldelor celor in activitate
------ justificare - eliminarea diferentelor enorme intre pensii stabilite pentru "conditii de pensionare" identice , dar in ani diferiti . Diferente care sa maresc de la an la an ! ... A se vedea aceleasi "comparatii" de mai sus ... Actualizarea pensiilor corelat cu soldele celor in activitate elimina acele viitoare diferente ...
--- punctul 3 - sa fie formulat astfel :
" Art. 30. - (1) Pensia stabilită, recalculată și actualizată în condițiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
(2) De la 01.01.18 la stabilirea , recalcularea si actualizarea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei."
------ se elimina compararea "net la net" in stabilirea pensiilor de la 15.09.17 ... comparare care a condus la scaderea nejustificata (de viitoarea problema a cresterii contributiilor celor in activitate) a pensiilor militare)...
------ se introduce compararea "net la net" pentru toate situatiile si PENTRU TOATE PENSIILE militare incepind cu 01.01.18 - data de la care cresc "puternic" contributiile celor in activitate . Justificarea de la https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2105304979704061...
------ se elimina distorsiunile care ar aparea intre pensii recalculate cu "brut la brut" fata de pensii stabilite (pentru exact aceleasi conditii de pensionare) cu "net la net" .
https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2111090972458795
--- introducerea la art.VII/oug 59.2017 a pct.4 : "art..60 se completeaza cu alin (5) " : "In situatia in care se constata diferente intre cuantumul actualiza al pensiilor si cuantumul pensiilor aflate in plata se pastreaza in plata cuantumul avantajos pina cind , prin actualizarile ulterioare , cuantumul actualizat devine mai mare decit cuantumul ramas in plata." .
------ pentru aplicarea aceluiasi principiu de la recalcularea pensiilor (raminerea in plata a cuantumului avantajos) si in situatia actualizarii pensiilor
https://www.facebook.com/iliuta.ursuleanu/posts/2111105749123984
*************************************

4 comentarii:

  1. Cum se va proceda ,in opinia dumneavoastră, in situatia in care unele ,,functii,, nu se mai regasesc la omologi .

    RăspundețiȘtergere
  2. @totoiany48@gmail.com 5 noiembrie 2019, 20:28
    La : "Cum se va proceda ,in opinia dumneavoastră, in situatia in care unele ,,functii,, nu se mai regasesc la omologi .".

    Functiile erau si sint definite prin mai multe elemente: gradul militar pe care trebuie sa-l aiba impricinatul, arma si specialitatea militara in care este confirmat, nivelul studiilor, suma de bani cu care se plateste acea functie.

    Pentru stabilirea salarizarii (si a pensiilor) singurul element care "defineste" o functie este suma de bani cu care se plateste acea functie. Toate functiile care se platesc cu aceeasi suma de bani sint functii egale... cei care le ocupa fiind omologi!

    In timp sumele cu care se platesc functiile au fost definite prin: sume de bani (prin anii '50-'60), mai apoi (prin anii '70-'90) prin clase de salarizare, pe urma (prin anii '90-2017) prin coeficienti de ierarhizare a soldelor de functie, acum (din 2017) prin coeficienti ai soldelor.
    In timp (prin acte normative succesive) s-a facut trecerea de la un sistem la altul de salarizare: solda de 1000 lei s-a transformat in clasa de salarizare 14, pe urma s-a transformat in coeficient de ierarhizare 5,5 al SF, acum fiind coeficient 2,32 al soldei de functie. Exemplele sint aleatorii... fara a prezenta cazuri reale. Cazurile reale se stabilesc la nivelul ministerului prin aplicarea porevederilor actelor normative valabile in acele perioade.
    Pe baza acestor transformari in timp se face "echivalarea" functiilor... chiar daca numele lor nu se mai gasesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Care sunt ratiunile pentru care sustineti, vechime efectiva minima - 25 ani?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Sorin Badescu 6 noiembrie 2019, 02:36
    La : "Care sunt ratiunile pentru care sustineti, vechime efectiva minima - 25 ani?".

    Neintelegind de ce (in ce scop) intrebati...

    Cred ca virsta de 45 de ani pentru pensionare nu este ceva de nerealizat:
    ----- intrarea "in sistem" la virsta de 20 ani (in calculul vechimii intrind si perioadele de scolarizare), plus 25 de ani vechime... virsta de pensionare de 45 de ani

    Multe alte sisteme (legi) de pensii stabilesc o astfel de vechime:
    ----- judecatori si procurori
    ----- grefieri
    ----- aviatori civili si "stewardesele" aferente
    ----- etc.
    ----- militari conf. l.164/2001
    ----- militari conf. l.223/2015

    Culmea fiind atinsa in l.127/2009 (noua lege a sistemului public de pensii - "contributioniste") care stabileste "valoarea punctului de referinta" ca reprezentind "raportul dintre valoarea punctului de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25.".

    RăspundețiȘtergere