Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

23 august 2019

Nu "cetește" legile, da' dă "indicății"...

Pe un oarecare blog populat de cîțiva năuci exista si vreo 2 cetateni care dau semne c'ar intelege oarecum despre ce-i vorba... da' nu'ndraznesc sa-i dea peste bot maestrului atunci cind (de cele mai multe ori) acesta bate cimpii! Pacat pentru ei!
Dind dovada de un incontestabil analfabetism functional, pasarica_continua sa se "reproduca" cu prostii (vorbind despre proiectul de ordonanta pentru "rezolvarea" problemelor pensionarilor militari).
Ultima (de pina acum) perla o (ar trebui sa o) gasiti la https://www.huhurez.com/…/comunicatul-din-21-august-al.html…
"Huhu Rezea spunea...
@M
Ai înțeles greșit!
Egalizarea se produce doar la soldele de functie și de grad din componenta soldei lunare, indiferent când ai ieșit la pensie.
In rest, pensiile se vor diferenția prin sporul de ve hime și celelalte sporuri și indemnizații a ute în cele 6 luni alese.".
Băi, năucule, vechimea (gradatiile) nu este SPOR! Este element de baza de salarizare!
Celelalte "sporuri si indemnizatii" (din cele 6 luni alese) nu se vor mai lua in calcul la stabilirea bazei de calcul pentru ACTUALIZAREA pensiilor (conform propunerii de modificare a art.60/l.223/2015)
Băi, analfabetule, ceteste:
"Articolul 28 (din lege)
(1) BAZA DE CALCUL folosită pentru STABILIREA pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar...în care nu se includ:........."
"Art. 60 (din propuneri)
(2) Cuantumul pensiei militare de stat se ACTUALIZEAZA ... avind ca BAZA DE CALCUL solda lunara bruta maxima cumulata, in vigoare la data actualizarii, corespunzatoare functiei maxime exercitate si gradului militar avut la data trecerii in rezerva..."
"Art.3 (din propuneri)
n) solda de functie lunara bruta maxima cumulata... cuprinde solda maxima de functie corespunzatoare fiecarui grad militar, la care se adauga gradatiile, solda de comanda, dupa caz, majorarea soldei de functie pentru realizarea prerogativelor... si majorarea soldei de functie pentru titlul de specialist de clasa...".
"Art.110^1 (din propuneri)
(1) Pensiile... stabilite...recalculate... actualizate... se recalculeaza incepind cu 1 ian.2020 avind ca BAZA DE CALCUL solda de functie.... definite de art.3 lit.n) din prezenta lege......"
(3) la recalculare/actualizare majorarile SF pt. exercitarea prerogativelor... si pentru specialist de cls., fiecare in procent de cite 7,5% din SF se introduc in baza de calcul... indiferent daca personalul a beneficiat sau nu de aceste drepturi pe timpul activitatii".
Atit (si numai atit) va cuprinde BAZA DE CALCUL pentru ACTUALIZAREA PENSIILOR cu evolutia soldelor celor in activitate : SF (la max.)+Gradatii+S.C.da+Maj.SF pt.prerog.(7,5%)+Maj.SF pt.Spec.cls.(7,5%)+S.Grad.
Faceti-va pomana si transmiteti-le "invataceilor" de'acolo ca "maestrul" e complet vraiște!

10 comentarii:

  1. In sfarsit o explicatie pe intelesul tuturor. Deci dispar din baza de calcul Oscarul, ore suplimentare. etc. In cazul asta s ar face egalizarea pensiilor cat de cat,daca se tine cont de gradatii si de functie. Dupa recalculare, pensiile stabilite inainte de ord 59 vor fi mai mici, dar va ramane cuantumul mai avantajos sa inteleg. Daca gresesc imi cer scuze, acum incerc sa dezleg toate meandrele acestui proiect.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La : "Dupa recalculare, pensiile stabilite inainte de ord 59 vor fi mai mici, dar va ramane cuantumul mai avantajos sa inteleg.".
      Dupa ACTUALIZARE (nu dupa recalculare).

      Cititi (pe acest blog) : "Alte propuneri de legi (3)...
      Ce zice Excelu'...".

      Ștergere
  2. Ok, actualizare. Dar principiul e cum am inteles eu sau nu? Adica vor creste si pensiile celor care si au umflat baza de calcul cu tot ce a fost posibil? Eu intelesesem la 110 alin 1 ca de la 1 ianuarie 2020 se recalculeaza. Asa am citit mai sus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da!
      Vor creste si acele pensii... dar cu mult mai putin!
      Prin acest "mecanism", in 2022, pentru grade, functii, vechimi, conditii de munca..... vor fi pensii egale.

      Ștergere
  3. Nea Alecu, deci am citit eu bine !
    Acum să mă bucur că știu să citesc sau să mă enervez că se reduce baza de calcul? 🤔
    Acum, cu sporurile, și am pensia pe 223 mai mică decât ar fi pe contributivitate. Dacă se aplică modificarea schimbării nici nu mă mai gândesc!
    Bine că pică guvernul. Oricum după asemenea modificări eu mă înscriu la cei care preferă abrogarea definitivă a L223.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😂 Uite că am mai citit o dată și neuronul a scăpat.
      Dacă ați folosi o limbă română normală și ați renunța la scălâmbăiala de copil răsfățat dialogul cu domnia ta ar fi încântător.
      Fiți convins că citesc tot dar am bunul simț de a respecta pe cel care ține blogul, ca orice musafir primit în vizită.

      Ștergere
  5. @M 26 august 2019, 18:37
    La : "Acum, cu sporurile, și am pensia pe 223 mai mică decât ar fi pe contributivitate. Dacă se aplică modificarea schimbării nici nu mă mai gândesc!".

    "Modificarea schimbarii" ar produce efectele prezentate la:
    https://mosalecu.blogspot.com/2019/08/alte-propuneri-de-legi-3.html

    Despre "abrogarea definitiva a l.223/2015" (insemnind trecerea pe contributeala a pensiilor militarilor)... a se vedea zicala cu "datul cu tesla'n c.aie"...
    Nu stiu de ce magistratii, grefierii, diplomatii, aviatorii civili, functionarii publici parlamentari, personalul curtii de conturi nu cer si ei trecerea la "contributeala"!
    De asemeni nu stiu de ce indemnizatiile pentru limita de virsta ale parlamentarilor, ale primarilor/viceprimarilor si ale presedintilor/vicepresdintilor consiliilor judetene nu se stabilesc pe contributeala!
    Ca sa nu mai spun ca nu stiu de ce militarii americani nu au pensiile stabilite pe contributeala!

    Si... in nici un caz eu nu sint "lipitor de afise" politicianiste! Pentru discutii de acest gen adreseaza-te "maestrului" vostru!

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. Cum am mai spus aici din calculele mele pensia contributiva la care sa se adauge o "indemnizatie de merit" data ori prin OMM ori proportional cu anii lucrati ar fi mai avantajoasa. Dadeam exemplul ziaristilor membrii ai Uniunii care pentru 25 de ani de lupta cu cuvintele primesc o indemnizatie gala cu 50% din pensia contributiva. Nimeni nu comenteaza, nu sunt "pensii nesimtite".
    O reasezare a OMM cu valori de 30% - 40% - 50% ar fi zic eu mai buna.

    2. Neuronul care a scapat citeste si despre pensiile americanilor. Reforma pensiilor militare in USA prevede chiar o idee buna! O parte a pensiei stabilita ca procent din ultima solda si o parte stabilita ca si contributie. Sigur ei platesc contributia la un fel de Pilon II neavand Pilonul I dar principiul e interesant.
    Ideea generala prin reforma din SUA este incurajarea carierei militare, a stabilitatii si a echitatii. Cel care a avut o cariera merituoasa sa se diferentieze de mediocrul ascuns dupa birou care astepta linistit promovarile "la termen".

    RăspundețiȘtergere
  7. @M 27 august 2019, 09:30
    La : "...pensia contributiva la care sa se adauge o "indemnizatie de merit" data ori prin OMM ori proportional cu anii lucrati...".

    Sporul pentru OMM se acorda ca urmare a faptului ca acea decoratie "producea" niste reduceri de impozit pentru cei in activitate... Reducere de impozit care nu se reflecta in pensie.
    Sporul la pensie pentru OMM a fost "inventat" de catre magistrati... ei avind ordinul Meritul Judiciar. Pe "modelul" magistratilor, scriitorii l.164/2001 au prevazut acel spor si pentru pensiile militarilor.
    Din momentul din care detinerea unor decoratii nu se mai "recompensa" cu reduceri de impozit... magistratii au avut bunul simt si au eliminat si sporul pentru pensii. Bun simt care nu se prea vede la noi!

    La : "... o indemnizatie gala cu 50% din pensia contributiva".
    Pentru deplina corectitudine: o indemnizatie egala cu 50% din pensia contributiva sau pensia militara de stat.

    La : " Reforma pensiilor militare in USA prevede chiar o idee buna!".
    Nu cumva s-a incheiat la 31.12.18???
    Nu era/este "reforma"...era/este o "invitatie" adresata impricinatilor sa aiba si alte venituri/beneficii. Contra cost, bineinteles!

    La : "Cel care a avut o cariera merituoasa sa se diferentieze de mediocrul ascuns dupa birou ..." (prin recurgerea la Blended Retirement System).
    Hai sa fim seriosi!
    "Beneficiile" suplimentare nu sint legate de merituozitate si alte lozinci! Sint legate de "cantitatea" de contributie!

    RăspundețiȘtergere