Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

15 martie 2019

Se aude ca... Consiliu consultativ...(1)

La adresa:
https://www.facebook.com/…/a.11330149668…/2043791339072936/…
sintem anuntati ca a intrat in linie dreapta infiintarea unui Consiliu care-si propune "modificare și îmbunătățire a cadrului legislativ existent în domeniul pensiilor militare și nu numai. ".
Acest Consiliu se va axa pe problemele a aproximativ numai o jumatate dintre pensionarii militari... celelalte doua institutii cu CPS-uri nedind semnale in aceasta directie...
Din "discutiile" generate de stirea apropiatei infiintari (???) a acestui Consiliu nu rezulta decit: "Sa ni se mareasca pensiile prin adaugarea sporurilor pe care le primesc cei de azi!".
Greu de crezut ca acest "efort" va fi acceptat de ministerele in cauza!
Nimeni nu accepta ca o imbunatatire radicala a situatiei pensionarilor "mai vechi" se poate realiza doar prin schimbarea legii pensiilor militare!
Nimeni nu accepta ca o imbunatatire substantiala a situatiei pensionarilor "mai vechi" se poate realiza doar prin modificarea oug.59/2017!
A) Pentru imbunatatirea radicala a situatiei pensionarilor "mai vechi singura cale este:
Schimbarea titlului legii . Nu "Lege a pensiilor MILITARE de stat" ci "Lege a pensiilor de stat" deoarece in ea sint cuprinsi si foarte multi ne-militari !
- pensie MILITARA de stat NUMAI pentru perioada cit impricinatul a fost militar
---- toate celelalte "ocupatii" (de dinainte si/sau de dupa "militarie") sa fie valorificate in sistemul de pensii publice , in CONDITIILE din acel sistem
- reintroducerea (in legile statutelor militarilor) a limitelor de virsta in grad
- baza de calcul sa fie "solda de baza" (fosta "solda a functiei de baza" , sau "nou inventata" parte fixa a soldei - S.Funct.+S.Grad+Gradatii+S.C.da) . Atit si nimic mai mult !
- vechime efectiva minima - 25 ani
---- mentinerea sistemului actual de calcul a pensiei pentru vechimea majorata datorita conditiilor de munca
- procent de calcul a pensiei de la 80% la 100% din baza de calcul
---- cite 1% pentru fiecare an in plus la vechime de calcul a pensiei
---- eliminarea majorarii pentru contributia la fondul pentru pensia suplimentara ...
obligatoriu de eliminat majorarea pentru contributia la buget sau a contributiei de asigurarui sociale (in perioada l.164/2001 , l.263/2010 si a l.2233/2015)
---- limitarea pensiei "net la net"
- actualizarea pensiilor militare NUMAI in functie de evolutia soldelor celor (omologilor) din activitate ... Nici un fel de "amestec" al inflatiei ... Actualizare care sa se faca automat oricind se produc modificari in soldele celor in activitate ...
- re-recalcularea tuturor pensiilor miltare existente in plata in ideile de mai sus , cu actualizarea bazei de calcul la data intrarii in vigoare a legii si cu aplicarea principiului cuantumului avantajos pina cind pensiile recalculate vor depasi pensiile ramase in plata.
Principalul impediment al acestei cai de rezolvare a problemei este durata foarte mare a procedurilor parlamentare.
**********************
Despre imbunatatirea substantiala a situatiei... in postarea urmatoare...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu