Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

04 septembrie 2018

Soldații lui Decebal si SOSP

Offff, of, of!...
Multe's incercarile de a justifica incalcarea legii prin ordinul de conferire a SOSP si soldatilor lui Decebal!
Acum s-a mai gasit o justificare: in forma initiala/originara a l.573/2004 si l.574/2004 acordarea se facea prin decret prezidential; iar acum (se zice ca prin l.149/2018... da' nu-i asa ... e de dinainte de l.149/2018) acordarea se face prin ordin semnat de un ministru/adjunct de ministru... Asta insemnind (dupa parerea "justificatorilor) ca acum se poate acorda SOSP si soldatilor lui Decebal ...
*****Intre timp am aflat ca "justificatorul" dorea tocmai sa arate ca nu-i corect sa se "retroactivizeze"... Dar povestea de mai jos ramine utila!*****

Povestea-i lunga si tare mi-i teama de efortul pe care vor trebui sa-l faca unele "hard disk-uri", si procesoarele aferente, pentru acumularea si prelucrarea datelor! ...
Hai sa vedem... dintr-o perioada mai apropiata:
- pentru recunoasterea vechimii cu o activitate meritorie militarii erau decorati cu OMM (pentru 5 si 10 ani se acordau Medaliile MM)
- ordinele nationale (ca decoratii nationale de cel mai inalt rang se confereau de catre Presedintele republicii prin decret)
----- acestea erau prevazute in legile privind sistemul national de decoratii
- ulterior s-a gasit de cuviinta ca militarii nu mai merita aceste decoratii (spre deosebire de agricultori, sanitari, culturali,sportivi.... care primesc, in continuare Ordinul meritul agricol, etc.)
----- pentru recunoasterea vechimii cu o activitate meritorie militarii primesc Semne onorifice
----- semnele onorifice se confera de catre ministri/secretari de stat (cam la fel cu acordarea insignei "Culegator fruntas de fier vechi")
----- pentru acordarea acestor insemne s-au emis acte normative separate (incepind cu precursoarele l.573/2004 si l.574/2004 ... care sint og 104/2000 si og 105/2000)
----- toate aceste acte normative se refera strict numai la militarii in activitate ... urmariti-le textele si veti vedea ca "procedurile" se transmit de la unul la celalalt... Modificari fiind numai la numele "decoratiei", la cine semneaza actul de conferire, eventual includerea altor "beneficiari" (cazul actual cu preotii militari si SGP) ...
- toate decoratiile/semnele onorifice (militare) se acorda numai in timpul si pentru merite obtinute in activitatea "militara"
----- singura exceptie de la acest principiu a fost acordarea OMM unor pensionari militari (veterani de razboi) ... "fapta" pentru care s-a emis o lege separata cu aceasta prevedere (l.238/1998)
In final... acordarea SOSP si soldatilor lui Decebal nu este prevazuta in l.573/2004 si nici in l.574/2004 ... chiar si dupa modificarea lor prin l.149/2018!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu