Faceți căutări pe acest blog

Anunt moderare comentarii

Pentru corespondenta personala dolhasca9@gmail.com De semnalat trimiterea printr-un comentariu pe blog

26 septembrie 2018

Atenție la ce vă doriți...

Multe trasnai se mai vehiculeaza pe net!...
Una fiind si : "Rezolvati aberatia : militarii platesc CONTRIBUTIE 25 %-Pensia Noncotributiva!!!" .
C'adica pensiile militare de stat sint pensii contributive, ș'ar trebui sa urmeze "traseul" pensiilor contributive din sistemul public!
Pensiile contributive (cele din l.263/2010) respecta "c) principiul contributivității, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuțiilor datorate de persoanele fizice și juridice participante la sistemul public de pensii, DREPTURILE de asigurări sociale cuvenindu-se IN TEMEIUL CONTRIBUTIILOR de asigurări sociale PLATITE;".
Pensiile militare de stat respectind "f) principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei." . Fara absolut nici o legatura cu marimea CONTRIBUTIILOR platite!
S'acum sa vedem cum se manifesta in practica acele diferente:
- in prezent salariul mediu brut pe economie este de vreo 4.500
- cetatean "abonat" la pensie contributiva (pe l.263/2010)
------ are venituri brute de 4.500; contribuie pentru pensie cu 1.125; venituri nete de vreo 2.600
------ din venitul brut realizeaza 1 punct de pensie; pensie rezultata (cu valoarea actuala a punctului de pensie) de 1.100... pensie neta, nefiind supusa impozitarii...
------ deoarece punctajul lui se calculeaza pentru intreaga perioada de activitate, la sfirsitul activitatii va avea mai putin de 1 punct de pensie (datorita veniturilor (mult) mai mici de la inceputul carierei); in final pensia lui va fi sub 1.100
- cetatean "abonat" la pensie militara de stat
------ are venituri brute de 4.500; contribuie pentru pensie cu 1.125; venituri nete de vreo 2.600 . Pin'aici la fel cu "abonatul" la pensie contributiva!
------ pensia lui "noncontributiva" (dupa trasnaia prezentata) este de 2.600 NET; nu are nici o importanta ca veniturile de la inceputul carierei au fost mult mai mici... pensia lui NETA este de 2.600
Hăuuuu! Pentru aceleasi venituri brute pensie de 1.100 fata de 2.600. Mai vreti ca pensiile militare sa fie contributive? Aveti grija ce va doriti, si, mai ales, ce trasnai propovaduiti pe net... S-ar putea ca asemenea trasnai sa "circule" si prin capurile celor cu putere de decizie!

39 de comentarii:

  1. Ma rog, acum cum vrem sa vedem lucrurile. Problema e ca, cu noua Lege pensii sistem public, asta cu pensia de 1.100 lei (1 pct. pensie = 35 puncte total/35 ani stagiu complet de cotizare) in 2021 va avea o pensie de 2.625 lei (35 puncte total x 75 lei Valoarea Punctului de Referință - VPR), adica o pensie mai mare decat militarul din exemplul dat, care in treacat spus a contribuit si el desi a contribuit „a prost’, ca sistemul lui de pensii nu-i pe „contributeala”!!! Ca la noi!

    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite că acum trebuie să fiu de acord ! Dealtfel contributivitatea din sistemul public aşa cum e calculată acum şi în viitoarea lege a pensiilor publice NU este contributivitate. Este o formulă artificială, care nu are nici măcar o legătură cu nivelul contribuţiilor datorate şi plătite de asigurat şi/sau angajator. Singurele pensii cu adevărat contributive vor fi cele din pilonul 2. Celelalte sunt poveşti nemuritoare. De-a lungul timpului nivelul contribuţiilor a fost diferit, neavând corelaţie cu nivelul salariului mediu brut sau a veniturilor nete/brute obţinute de asigurat. Mai mult, în funcţie de intersele politice în special, importanţa salarizării diferitelor categorii de asiguraţi a variat în timp iarăşi fără legătură cu SMB sau procentajul datorat ca şi contribuţii de asigurări sociale. Mai concret, tînărul locotenent din vremea comunismului porneşte cu punctaj lunar usor peste 1-1,5 pe cînd acelasi locotenent prin anii 2000 abia se apropie de 1. Situaţia în funcţie de perioadele de timp este şi mai evidentă dacă faceţi comparaţii între doi colonei. Evident şi în mediul civil sunt asemenea situaţii. Spre exemplu un medic rezident din 1985 şi unul din 2018 comparativ cu salariul mediu. Dar aşa dă bine la TV să scoatem în evidenţă că pensiile „contributive” sunt perfect justificate, celelalte nu. Nostalgicilor punctului de pensie a la Oprea ar trebui să li se verifice medicaţia.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Marcel Orzan 26 septembrie 2018, 20:59:
    La : "...va avea o pensie de 2.625 lei (35 puncte total x 75 lei Valoarea Punctului de Referință - VPR)"...
    Da! Daca in toti acei 35 ani REALI de contributie va avea cite 1 punct... Numai ca, in multi dintre anii "de inceput de activitate", atingerea unui punct de pensie este un vis foarte departe ...
    Iar asta ar insemna ca si militarul sa munceasca 35 ani REALI... Ce ziceti : sint multi cei care "s-ar califica" la o asemenea situatie?
    Uitati-va la oug 1/2011 si veti vedea ca, de multa vreme, pina pe la gradul de lt.maj. (chiar si cpt.) soldele sint (destul de mult) sub un punct...iar pina pe la col. soldele sint de un punct si "umpic"...De unde dracu sa iasa 35 puncte in total?

    Nu va lasati inselat de situatia trecerii de la l.164/2001 la l.119/2010- oug 1/2011-l.263/2010...
    Acolo unele cresteri de pensie nu s-au intimplat din cauza de "contributeala" ... Acele cresteri s-au intimplat din cauza de cuprinderea mai multor elemente salariale in calculul pensiei; din cauza de impartirea la 20 (cauzind o crestere de 33% fata de situatia pensiilor "contributioniste" conform legilor pensiilor contributive in vigoare atunci); din cauza "eliminarii" efectelor retrogradarilor in functii... datorate restructurarii armatei; si, nu in ultimul rind, din cauza de "mînărire" gopristica, la unii, a elementelor de calcul...)

    Si...aaaaa!
    La : "...o pensie de 2.625 lei..." .
    Pensie BRUTA!
    Scazind impozitul ramine o pensie NETA de 2.562 ... care, iacata ca'i tot mai mica decit acea pensie neta a militarului (de 2.600)... care, de fapt si exact, este de 2.633...

    RăspundețiȘtergere
  4. M.A
    Articolul prezent are o mare incarcatura ..CINICA..


    ""- cetatean "abonat" la pensie contributiva (pe l.263/2010)
    ------ are venituri brute de 4.500; contribuie pentru pensie cu 1.125; venituri nete de vreo 2.600
    ------ din venitul brut realizeaza 1 punct de pensie; pensie rezultata (cu valoarea actuala a punctului de pensie) de 1.100... pensie neta, nefiind supusa impozitarii...
    ------ deoarece punctajul lui se calculeaza pentru intreaga perioada de activitate, la sfirsitul activitatii va avea mai putin de 1 punct de pensie (datorita veniturilor (mult) mai mici de la inceputul carierei); in final pensia lui va fi sub 1.100
    - cetatean "abonat" la pensie militara de stat
    ------ are venituri brute de 4.500; contribuie pentru pensie cu 1.125; venituri nete de vreo 2.600 . Pin'aici la fel cu "abonatul" la pensie contributiva!""

    ------ pensia lui "noncontributiva" (dupa trasnaia prezentata) este de 2.600 NET; nu are nici o importanta ca veniturile de la inceputul carierei au fost mult mai mici... pensia lui NETA este de 2.600

    adica in buna traditie romaneasca cel care produce bunurile materiale prin munca sa ..implicit banii reali si care PLATESTE contributie..se pricopseste cu o pensie la juma decat unul care DOAR CONSUMA ...resursele materiale in intreaga sa activitate !!
    Nu CRED ca-i cazul sa defilati cu acest ...paradox..ca sa nu-i zic marlanie....

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. @CEZAR 27 septembrie 2018, 09:28
    La : "adica in buna traditie romaneasca cel care produce bunurile materiale prin munca sa ..implicit banii reali si care PLATESTE contributie..se pricopseste cu o pensie la juma decat unul care DOAR CONSUMA ...resursele materiale in intreaga sa activitate !!
    Nu CRED ca-i cazul sa defilati cu acest ...paradox..ca sa nu-i zic marlanie...." .

    Presupun ca textul de mai jos l-ai uitat (că să nu spui că nu l-ai stiut):
    "Art. 2. - (1) Retribuirea muncii se face pe baza principiului socialist al repartiţiei după cantitatea, calitatea şi importanţa socială a muncii, în funcţie de contribuţia la dezvoltarea producţiei materiale şi spirituale a întregii societăţi." .
    Daca "textul" anterior te faci ca nu-l stii... uite unu' proaspat, valabil in "societatea capitalista multilateral sub-dezvoltata":
    L.153/2017 "d) principiul importanței sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activității și nivelul studiilor;".

    In urma salarizarii de mai sus rezulta pensii conform :

    - "c) principiul contributivității,... drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite;"

    - si conform "f) principiul recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei." .

    Dupa cum, si inainte de capitalism, pensiile erau

    - " (1) Cadrele militare permanente ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne au dreptul la pensie militara de stat, in raport de activitatea si contributia adusa la intarirea capacitatii de aparare a patriei, precum si la dezvoltarea economiei nationale."

    - in timp ce la civili se aplica " (2) Pensia se stabileste in raport de contributia adusa de fiecare om al muncii la dezvoltarea societatii, potrivit principiului socialist al retribuirii dupa cantitatea, calitatea si importanta sociala a muncii si se diferentiaza in functie de vechimea in munca, retributia avuta si grupa de munca." .

    Adica... hai sa nu ne mai invinovatim si sa nu ne comparam cu cu altii "din alta categorie"!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nicio problema !
    La cum ne-au bagat in buda Kiss - Olescu si cu ai lor...cat de curand vom privi cu jind spre ..ceilalti si ne vom dori sa fim ca ei ...!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu deja imi doresc !
    Din cauza ca am fost trecut ..fortat la pensie militara cu cupon kaky...pierd lunar aprox,800 lei
    La fel ca toti ceilalti dar macar ..aia ..nici nu stiu ..hi ..hi..hi....

    RăspundețiȘtergere
  9. Pt. Dl. Mos Alecu:

    Aveti dreptate, nu am fost atent la chestia cu NET/BRUT. Oricum chestia asta cu „contributivitatea” mie personal imi da fiblrilatii, atata timp cat nu este altceva decat un rudiment din gandirea lui Zegrean de la CCR! Chiar si asa, as avea si eu niste nelamuriri si poate ma ajutati Dvs.:
    1. Actualmente tatal meu are o pensie de 2.178 lei BRUT (1,98 pct x 1.100 val. Pct. Pensie) iar daca intra in vigoare noua lege, in 2021 va avea o pensie de 4.009,5 lei BRUT (1,98 pct x 27 ani stagiu complet cotizare x 75 lei Valoarea Punctului de Referință – VPR). Ce se intampla de fapt, ce face noua lege: face sistemul public/il face pe tata „mai contributiv”?;
    2. Daca militarul din exeplul Dvs. cotizeaza/contribuie cu 25% din venituri, de ce sistemul lui/pensia lui NU este "noncontributiva"?;
    3. Dar avocatii (Legea nr.72/2016 - Legea privind sistemul de pensiiși alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților si Statutul), care contribuie la sistemul lor neintegrat/separat, au o pensie CONTRIBUTIVA/opozabila dreptului constitutional la pensie?

    Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 17:35:
      1) 27 ani reprezinta, probabil, stagiul de cotizare realizat
      Pentru "aflarea" punctajului in ideea noii legi va trebuie punctajele din anii "reali" munciti, majorate pentru conditiile de munca din acei ani si punctajele pentru stagii asimilate (art.88/proiect).
      2) Nu este contributiva pentru ca nu se calculeaza in functie de contributii...
      3) Eu as zice ca da! http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/178177
      Ei nu vor ajunge sa apeleze la Curtea Constitutionala ... isi spala rufele in familie!
      Legea lor este o copie a l.263/2010... cu mici deosebiri "pe ici pe colo" ...
      Sa vedem daca si-o vor actualiza dupa "chipul si asemanarea" proiectului noii legi a pensiilor publice...

      Ștergere
    2. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 17:35:
      Ca o completare: calculele/simularile facute de mine nu sint pentru evolutia pensiilor recalculate comparativ cu evolutia pensiilor contributive.
      Calculele sint facute pentru situatia ACTUALA a pensiilor recalculate (si a celor stabilite pina in prezent pe l.223/2015) comparativ cu pensiile contributive existente si stabilite pina in prezent; precum si a pensiilor care se vor stabili cu noile solde pe l.223/2015 comparativ cu pensii contributive chiar si stabilite pe proiectul legii sistemului public.
      Imaginati-va ce pensie va primi in 2021 (nu mai vorbesc in 2022) un maior, cu soldele de atunci, comparativ cu ce pensie va primi un "contributiv"... chiar si pe noua lege!
      Despre asta-i vorba in cele spuse de mine!

      Ștergere
    3. @Mos Alecu:
      Ok, dar pensia pe Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistență socială era CONTRIBUTIVA sa NU?
      Nu exista conceptul de CONTRIBUTIE INDIVIDUALA, ia PENSIA SUPLIMENTARA era un sistem mutual, cu depunere contributii la CEC, nu la BASS!

      Mercy!

      Ștergere
    4. @Mos Alecu;
      Ok,eu ma raportam la titlu: "Rezolvati aberatia : militarii platesc CONTRIBUTIE 25 %-Pensia Noncotributiva!!!".
      Adica, de ce pensia militarilor (care CONTRIBUIE - asemeni avocatilor la sistemul lor separat) NU ESTE CONTRIBUTIVA, mai exact "opozabila dreptului constitutional la pensie", asa cum a decis CCR in Deciziile 871 si 872 din 2010?

      Multumesc,

      Ștergere
  10. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 18:56;
    La : "dar pensia pe Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurări sociale de stat și asistență socială era CONTRIBUTIVA sa NU?" .
    Da!
    Pensiile se plateau dinctr-un fond care se constituia din contributii... Contributii care erau proportionale (indirect) cu veniturile impricinatului, iar pensia se stabilea tot proportional cu acele venituri (indirect... proportional cu contributia)...
    La fel si cu pensia suplimentara... fara a avea importanta unde se "depozitau" contributiile ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt. Mos Alecu:
      Legea nr. 3/1977:
      Art. 11.-(1) Pensia integrală pentru muncă depusă și limita de vîrstă se determină ÎN PROCENTE DIN RETRIBUȚIA TARIFARĂ, diferențiate pe tranșe de retribuții și grupe de muncă, stabilite potrivit legii, astfel: . . . . .

      Art. 10.-RETRIBUȚIA TARIFARĂ, care se ia ca bază de calcul la stabilirea pensiei, este MEDIA RETRIBUȚIILOR TARIFARE LUNARE DIN 5 ANI LUCRAȚI CONSECUTIV, LA ALEGERE, DIN ULTIMII 10 ANI DE ACTIVITATE.

      Cu stima,

      Ștergere
    2. Pt. Mos Alecu:
      la "Pensiile se plateau dintr-un fond care se constituia din contributii"
      Adica CONTRIBUTII platite de la BUGETUL DE STAT (statul cvasiangajator!). Exact ca si in cazul militarilor: si la ei Contributiile individuale merg la Bugetul de Stat, acesta conpletand, prin Bugetul MApN samd (tot o CONTRIBUTIE!), cat mai trebuie pt. a plati pensiile.

      Stima,

      Ștergere
    3. Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 20:01:
      Si eu ce am spus atunci cind am spus "Contributii care erau proportionale (indirect) cu veniturile impricinatului, iar pensia se stabilea tot proportional cu acele venituri (indirect... proportional cu contributia)... " . Vedeti http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/protectie_sociala/pensii/2018_Evolutia-valorii-cotelor-CAS.pdf
      (1) Dreptul la pensia de asigurari sociale este recunoscut tuturor cetatenilor tarii care au desfasurat o activitate permanenta pe baza unui contract de munca si pentru care unitatile socialiste au depus contributia prevazuta de lege, la fondul de asigurari sociale de stat.
      (2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor de asigurari sociale de stat se constituie din contributiile pe care le platesc unitatile socialiste, precum si din sumele alocate in acest scop de la bugetul de stat.

      Ștergere
    4. Pt. Mos Alecu:
      Pai da, la fel si la militari, nu?
      Decretul nr. 214/1977 privind pensiile militare de stat:
      Art. 1.-(1) Cadrele militare permanente ale Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne au dreptul la pensie militara de stat, in raport de activitatea si contributia adusa la intarirea capacitatii de aparare a patriei, precum si la dezvoltarea economiei nationale.
      (2) Pensia militara de stat se acorda la implinirea virstei de pensionare prevazuta in prezentul decret si se stabileste in functie de numarul anilor serviti in cadrele permanente si retributia tarifara.
      Art. 4.-Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura din bugetul statului prin Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne.

      Care-i diferenta?!?

      Ștergere
  11. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 19:10:
    La : "...de ce pensia militarilor (care CONTRIBUIE - asemeni avocatilor la sistemul lor separat) NU ESTE CONTRIBUTIVA,..." .
    Pentru ca nu se platesc dintr-un fond realizat din astfel de contributii... Se platesc de la bugetul de stat!
    Si pentru ca, in stabilirea pensiei, marimea contributiei nu are nici o importanta!
    Pe l.164/2001 se contribuia cu 5% si se primea pensie de 120%...
    Pe l.223/2015 (inainte de oug 59/2017) se contribuia cu 10,5% (din care 5,5% era suporta de stat) si se primea 102%...
    Pe l.223/2015 (dupa oug 59/2017... incepind cu 2018) se contribuie cu aprox 51% din net si se primeste 100% din net ...

    RăspundețiȘtergere
  12. pt. Dl. Mos Alecu:

    Bun, dar daca prin lege s-ar infiinta un BUGET al PENSIILOR MILITARE DE STAT, in care sa se vireze contributiile de 25% ale activilor si Bugetul de Stat, prin Bugetul MApN - angajator al militarilor, ar completa sumele pentru necesarul de plata pensii, sistemul ar deveni CONTRIBUTIV sau NU?

    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  13. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 20:10:
    La : "...Adica CONTRIBUTII platite de la BUGETUL DE STAT (statul cvasiangajator!). Exact ca si in cazul militarilor:..." .
    De'acuma e cam trasa de păr!
    Atunci : din fondul de salarii (la angajatorul final) se prelevau contributiile care se trimiteau in acel fond de pensii. Acel fond de pensii era folosit numai de catre Directiile teritoriale de munca si ocrotiri sociale pentru plata pensiilor.
    Acum... la militari: din fondul de salarii se preleveaza contributiile care se trimit ia bugetul de stat... in sacul comun. Din acel sac comun (eventual din compartimentul "alocatii pentru bautura") se iau niste bani care se trimit la MApN pentru plata pensiilor ...

    RăspundețiȘtergere
  14. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 20:22:
    La : "daca prin lege s-ar infiinta un BUGET al PENSIILOR MILITARE DE STAT, ... sistemul ar deveni CONTRIBUTIV sau NU?".
    Daca s-ar stabili si un alt sistem de calcul a pensiilor... proportional cu marimea contributiilor! ...
    S-aici ajungeti la zisele mele: acel "nou" sistem de calcul a pensiilor militare ar fi "pe calapodul" sistemului public (a se vedea l.119/2010 si l.263/2010 forma initiala) ... Aveti grija la ce va doriti! Că proiectul noii legi a pensiilor contributive stabileste pensiile NUMAI in functie de suma punctajelor anuale realizate... nemaiexistind posibilitatea "manevrarii/majorarii" pensiilor militarilor prin micsorarea "impartitorului" ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revin cu:

      Legea nr. 3/1977:
      Art. 11.-(1) Pensia integrală pentru muncă depusă și limita de vîrstă se determină ÎN PROCENTE DIN RETRIBUȚIA TARIFARĂ, diferențiate pe tranșe de retribuții și grupe de muncă, stabilite potrivit legii, astfel: . . . . .
      Art. 10.-RETRIBUȚIA TARIFARĂ, care se ia ca bază de calcul la stabilirea pensiei, este MEDIA RETRIBUȚIILOR TARIFARE LUNARE DIN 5 ANI LUCRAȚI CONSECUTIV, LA ALEGERE, DIN ULTIMII 10 ANI DE ACTIVITATE.

      Aici nu putem spune ca e pensie/calcul al pensiilor... "proportional cu marimea contributiilor"! ...
      Eventual, proportional cu contributiile pentru RETRIBUȚIILE TARIFARE LUNARE DIN 5 ANI LUCRAȚI CONSECUTIV, LA ALEGERE, DIN ULTIMII 10 ANI DE ACTIVITATE!!!
      Ca la militari, nu?!?

      Cu stima,

      Ștergere
  15. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 20:51:
    La : "Pai da, la fel si la militari, nu?
    Decretul nr. 214/1977 pr...........".
    D.214/1977 era o copie a l.3/1977... cu unele mici deosebiri/particularitati...
    Pe-atunci pensiile militarilor erau contributive... da' au venit americanii si-au zis ca nu-i bine! Ca trebuie, la militari, sa fie pensii stabilite asa cum le au ei - necontributive "pina'n dinti"!
    Bășineștii au contributivizat pensiile militarilor tocmai pentru ca era mai bine "pentru buget" (pentru viitor).
    La recalculati s-au produs unele mariri de pensie datorita faptului ca... vedeti ca am explicat pe undeva...
    Acum este o intreaga bulibaseala in mintea recalculatilor de la l.119/2010... bulibaseala care se transmite si decidentilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt. dl. Mos Alecu:
      Ma rog, argumentele Dvs. nu ma conving absolut deloc!!!
      Stiti Dvs. ceva, dar stiti aproximativ! Pai cum pensiile militare pe D.214/1977 erau "contributive", cand nici nu exista comceptul de "contributie individuala" si cele pe L164/2001 sa L223/2015 NU SUNT "contributive", cad militarii platesc "contributie individuala".
      Si la ".. nemaiexistind posibilitatea "manevrarii/majorarii" pensiilor militarilor prin micsorarea "impartitorului" ...", pai tocmai noua Lege a sistemului public, este un exemplu graitor in acest sens, pt. aceasta lege asta face: MICSOREAZA stagiul complet de cotizare de la 35 ani la 25 ani, cu consecinta fireasca a cresterii cuantumului pensiilor.
      Si daca va deranjeaza atat de mult stagiul de 20 ani si transformarea tuturor pensiilor recalculate in PENSII DE LIMITA DE VARSTA (L.119/2010) va pot da eu mai multe detalii (cunosc toata povestea, chiar am contribuit cu o seara inainte de sedinta grupului de lucru in care Oprea a acceptat), desi nu cred ca sunteti pregatit sa acceptati logica si utilitatea acelei masuri. In fine!

      Cu stima,

      Ștergere
  16. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 21:08:
    La : "Aici nu putem spune ca e pensie/calcul al pensiilor... "proportional cu marimea contributiilor"! ...".
    Lipsa unor elementare deprinderi de a intelege si a lucra cu "martimetica" va face sa va cantonati intr-o retorica sterila...
    Stabilirea contributiilor proportional cu salariile impreuna cu stabilirea pensiilor proportional cu salariile (chiar si "pe transe") inseamna stabilirea pensiilor proportional cu contributiile!
    Caracterul de contributivitate a pensiilor este determinat de indeplinirea, in acelasi timp, a doua conditii: 1) plata (nu importa de catre cine) unor contributii pentru pensia impricinatului; 2) stabilirea pensiilor proportional cu marimea contributiilor! Daca una dintre aceste conditii nu este indeplinita... pensia nu este contributiva!

    RăspundețiȘtergere
  17. @Marcel Orzan 28 septembrie 2018, 21:32:
    La : "Marcel Orzan28 septembrie 2018, 21:32
    Pt. dl. Mos Alecu:
    Ma rog, argumentele Dvs. nu ma conving absolut deloc!!!
    Stiti Dvs. ceva, dar stiti aproximativ! Pai cum pensiile militare pe D.214/1977 erau "contributive", cand nici nu exista comceptul de "contributie individuala" si cele pe L164/2001 sa L223/2015 NU SUNT "contributive", cad militarii platesc "contributie individuala".
    Si la ".. nemaiexistind posibilitatea "manevrarii/majorarii" pensiilor militarilor prin micsorarea "impartitorului" ...", pai tocmai noua Lege a sistemului public, este un exemplu graitor in acest sens, pt. aceasta lege asta face: MICSOREAZA stagiul complet de cotizare de la 35 ani la 25 ani, cu consecinta fireasca a cresterii cuantumului pensiilor.
    Si daca va deranjeaza atat de mult stagiul de 20 ani si transformarea tuturor pensiilor recalculate in PENSII DE LIMITA DE VARSTA (L.119/2010) va pot da eu mai multe detalii (cunosc toata povestea, chiar am contribuit cu o seara inainte de sedinta grupului de lucru in care Oprea a acceptat), desi nu cred ca sunteti pregatit sa acceptati logica si utilitatea acelei masuri. In fine!
    Cu stima, " (*am copiat intregul comentariu deoarece prevad ca il veti sterge"
    ****************
    Aaaa! Păi... spuneti asa...
    Facind parte din camarila respectivului v-ati adus contributia la distrugerea sistemului pensiilor militare de stat... deschizindu-va poarta folosirii a felurite feluri de "mismasuri" prin care sa obtineti pensii cit mai mari!

    Proiectul legii sistemului public de pensii NU micsoreaza stagiul complet de cotizare!
    Acei 25 de ani nu sint stagiul complet de cotizare! Acei 25 de ani sint o "ceva" scos din burta pentru a justifica o anumita "valoare de referinta" a punctului de pensie... O "ceva" care impreuna cu "altceva" (tot din burta scos) care ar fi o valoare (previzionata... tot din burta) a punctului de pensie in 2021...
    Efectul acestei eliminari a valorii punctului de pensie (si folosirea in calcule a unei valori de referinta a punctului de pensie) este ca toti "ametitii" nu veti mai avea motiv de a protesta impotriva guvernului ca nu va da "punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie"!

    Stagiul de 20 de ani folosit in l.119/2010 a aparut dupa ce, in forma initiala, nu exista... Cind gopristii si-au (v-ati) dat seama ce catastrofa va produce (datorita salarizarii "de mizerie" a militarilor) ati introdus-o ca portita de scapare...


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt. Mos Alecu:

      Du-te bai de aici, esti un frustrat. Vad ca marele tau stres e ca la L.119/2010 pensiile recalculate au devenit de limita de varsta si nu au pastrat caracterul de pensie anticipata, anticipata partiala pt. majoritatea militarilor, lucru care, prin aplicarea criteriilor din L.19/2000 (inclusiv depunctarile prevazute) ar fi dus la cuantumuri recalculate cu diminuari cuprinse intre 42-67% fata de ce a iesit din forma aprobata a legii.
      Esti un nebun! Sa vada si cei putini ce mai citesc pe aici ce le doresti tu de fapt!!
      Basti de aici, te-am mai indemnat odata: inchide mizeria de asa-zis blog pe care debitezi numai venin si prostii!!

      Ura si la gara, fara formule de politete!

      Ștergere
  18. A nu se uita ..caci vad ca se uita ..
    Olguta...pentru cadrele militare in pensie stabilise un tabel cu anii de contributie functie de anul nasteriii
    Incepea cu 25 si se termina cu 20
    Eu eram fix la 20.....
    Deci olteanca o rezolvase frumos si amiabil si pe asta ...
    A venit DAOGARU tare in brazda si a data=o in judecata ...pam ..pam ...

    RăspundețiȘtergere
  19. zice mos Alecu cu naduf....!!
    "Aaaa! Păi... spuneti asa...
    Facind parte din camarila respectivului v-ati adus contributia la distrugerea sistemului pensiilor militare de stat... deschizindu-va poarta folosirii a felurite feluri de "mismasuri" prin care sa obtineti pensii cit mai mari!"
    Fals Mos Alecu
    Ce pensii militare ..?? L-164..???
    O lege mizerabila si plina de furaciuni ....cu discriminari cat casa ..!!
    Numai cand zici ...UUUUULLLLLIMA luna pentru calculul ..pensiei si sa te tii la furaciuni ..desigur la cei care erau in gasca...
    Este adevarat ca si pe L-119 au aparut INADVERTENTE...care insa puteau fi corectate//
    1, Cea mai grava ..a fostaplicarea lu 20 la toata populimea..cei care nu aveau treaba ..cu reducerea armatei si aveau vechime cat ..faraonii egipteni
    Astia da s-au pricopsit..nejustificat..
    2.Este adevarat si faptul ca s-au facut unele manarii- si pe la citirea statelor de plata ..
    Astea trebuiau corectate chiar cu cercetari penale si recuperarea prejudiciului ..si totul era ok...
    Personal rupeam gura oricui care imi reprosa ceva de pensie militara ...suntem ca voi nene pe contributivitate ..pas ...
    Acum si pierdem baban si suntem injurati ca luam pensii fara sa fi contribuit ..asa-i in tenis...

    RăspundețiȘtergere
  20. Zice Mos Alecu cu ..naduf ....!!!

    "Proiectul legii sistemului public de pensii NU micsoreaza stagiul complet de cotizare!
    Acei 25 de ani nu sint stagiul complet de cotizare! Acei 25 de ani sint o "ceva" scos din burta pentru a justifica o anumita "valoare de referinta" a punctului de pensie... O "ceva" care impreuna cu "altceva" (tot din burta scos) care ar fi o valoare (previzionata... tot din burta) a punctului de pensie in 2021...
    Efectul acestei eliminari a valorii punctului de pensie (si folosirea in calcule a unei valori de referinta a punctului de pensie) este ca toti "ametitii" nu veti mai avea motiv de a protesta impotriva guvernului ca nu va da "punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie"!"

    La fel mosule cum era toata constructia artificiala si smenoasa a L-164 !! De l-223..nu are rost sa mai vorbim ..! O emanatie cretino ..dobitoceasca ..a unor Gusati care niciodata nu s-au saturat ! Doar cand au intrat la ..."arat "....!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Așa Moșule...vad ca ce zic eu nu Pup!
    Nici nu rèalizezi ca gresesti
    De fapt de pe vremea când duceam războiul total...erai orbit di nu intelegeai
    Si doar ai castigat pe L.119

    RăspundețiȘtergere

  22. @Marcel Orzan 29 septembrie 2018, 13:55

    La : "@Marcel Orzan 29 septembrie 2018, 13:55
    Pt. Mos Alecu:
    Du-te bai de aici, esti un frustrat. Vad ca marele tau stres e ca la L.119/2010 pensiile recalculate au devenit de limita de varsta si nu au pastrat caracterul de pensie anticipata, anticipata partiala pt. majoritatea militarilor, lucru care, prin aplicarea criteriilor din L.19/2000 (inclusiv depunctarile prevazute) ar fi dus la cuantumuri recalculate cu diminuari cuprinse intre 42-67% fata de ce a iesit din forma aprobata a legii.
    Esti un nebun! Sa vada si cei putini ce mai citesc pe aici ce le doresti tu de fapt!!
    Basti de aici, te-am mai indemnat odata: inchide mizeria de asa-zis blog pe care debitezi numai venin si prostii!!

    Ura si la gara, fara formule de politete!"
    *******************

    Cum era de asteptat te-ai deconspirat ca fiind unu' de teapa vestitului CAlexandru... dintre cei care, pentru ascunderea mizeriei voastre intelectuale, erati (sinteti) in stare sa demonstrati "cu legile" ca noapte este lumina! Demonstratii la care populimea nestiutoare "pune botu' "!
    L.119/2010 nu a prevazut niciodata ceea ce spui tu! Vezi http://www.cdep.ro/proiecte/2010/300/60/8/pl368.pdf
    La art.2 din (inca) proiectul l.119/2010: "pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale... devin pensii pentru limita de virsta". Gata! Nici un pericol ca pensiile (militare) anticipate si anticipate partiale sa nu fie transformate in pensii pentru limita de virsta!
    Daca acesta a fost cel mai puternic argument pe care l-a putut produce o minte de "avocatel"... nu ma mir ca esti atit de activ pe net... Acolo nimeni (adica... foarte putini) sint cei care te pot scuipa pentru prostiile pe care le debitezi!

    RăspundețiȘtergere
  23. Ce bine ar fi sa fim acum pe
    cu o creștere substanțială...si cu perspective îmbucurătoare...pentru oameni normali si raționali
    Nu ne mai ardeam neuronii..cs in momentul de față
    Eventual chibitam si băgam strâmbe lu Olguta..sa.i friga pe cei care fura poporul...adică nu sunt pe contributivitate...hi..hi

    RăspundețiȘtergere
  24. @Marcel Orzan 29 septembrie 2018, 13:55:
    Si, ca o completare la demontarea timpeniilor pe care le sustii: alea cu "contributivitatea pensiilor militare de stat" (pe motiv ca s-au platit niste oarecare contributii...) fapt care ar conduce la mentinerea unor privilegii pe care vi le-ati insusit voi, gopristii, la "translatarea" pensiilor pe l.119/2010...
    Uita-te, avocatelule, la Decizia 872/2010/CCR, la pct.IV si vei vedea: " principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se pe temeiul contributiilor de asigurari sociale platite [art.2 lit.e) din Legea nr.19/2000]. Aceasta inseamna ca pensia, ca prestatie din partea sistemului public de pensii, intra sub incidenta principiului contributivitatii. " .

    Adica, pentru a fi contributive pensiile trebuie sa se fi platit niste contributii, si (in acelasi timp) trebuie sa se fi stabilit (pensiile) "in temeiul contributiilor platie".
    Deoarece pensiile militare NU se stabileau "in temeiul contributiilor platite ele (pensiile militare) nu erau "pensii contributive"...
    Calexandrilor... că tare ametitori ai populimii mai sinteti voi!

    RăspundețiȘtergere
  25. @CEZAR 29 septembrie 2018, 08:20
    La : "A nu se uita ..caci vad ca se uita ..
    Olguta...pentru cadrele militare in pensie stabilise un tabel cu anii de contributie functie de anul nasteriii
    Incepea cu 25 si se termina cu 20".

    Unde, cind, in ce act normativ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este ..este ..vezi faza de inceput cand Olguta incepuse sa se ocupe si de armata ..

      Ștergere
  26. @Cezar 29 septembrie 2018, 15:42
    Așa Moșule...vad ca ce zic eu nu Pup!
    Nici nu rèalizezi ca gresesti
    De fapt de pe vremea când duceam războiul total...erai orbit di nu intelegeai
    Si doar ai castigat pe L.119".

    Nu "pupi", impreuna cu toti ceilalti, din cauza de aiuristi care bat cimpii!

    La : "...de pe vremea când duceam războiul total...erai orbit di nu intelegeai".
    Se pare ca, unii, nici acum nu intelegeti nimic!

    La : "Si doar ai castigat pe L.119".
    Iarasi dovedesti "superficialitate". Dac'as fi "cistigat" pe l.119/2010 as mai fi vorbit "impotriva" contributivitatii la pensiile militare de stat?
    Inainte de a raspunde... baga-ti picioarele in apa rece pentru stimularea activitatii neuronului!

    RăspundețiȘtergere
  27. @Cezar
    Fara a vorbi despre necazul tau (chestia cu indemnizatia de comanda si solda de merit)...
    Vezi ce pensie ai fi avut (pe l.164/2001) dupa majorarea de solde de 10% cumulata cu majorarea SF de 15%! Nu cumva ai fi trecut peste ceea ce ai avut pe l.119/2010... contributista)?
    Daca totusi nu, vezi ce pensie ai fi avut in 2019-2020 dupa majorarile prevazute la pensii...
    Si nici n-ai mai fi avut nemultumirile cu pensiile actuale (gonflate datorita sporurilor)...

    RăspundețiȘtergere