Pagini

12 noiembrie 2024

Cum fu și cum se zice c'o să fie

 Despre indexarea pensiilor militare de stat pe vremea l.223/2015...

 - in 2016 (indexare cu rata medie anuala a infl. si 50% din cresterea reala a sal.med.brut pe econ.)
---– ar fi trebuit sa fie 4,3%; s-a aplicat 5,0%

- in 2017 (indexare cu rata medie anuala a infl. si 50% din cresterea reala a sal.med.brut pe econ.)
---- ar fi trebuit sa fie 5,1%; s-a aplicat 5,25%

- in 2018 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.)
---– ar fi trebuit sa fie -1,5% (cu minus); s-a aplicat 0%

- in 2019 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.)
---– ar fi trebuit sa fie 1,3%; s-a aplicat 1,3%

- in 2020 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.)
---– ar fi trebuit sa fie 4,6%; s-a aplicat 4,6% 

- in 2021 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.) – (in oct.2019 spuneam de o indexare de 3,6%-3,8%)
----- rata media anuala a inflatiei a fost de 3,8%.... 
----- s-a aplicat 0%

- in 2022 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.) – (in nov.2020 spuneam de o indexare de 2,4%-2,6%)
----- rata medie anuala a inflatiei a fost de 2,6%
----- a fost indexare de 10% la pensiile mai mici de 2.500 si de 2,6% la celelalte pensii
----- concomitent s-a introdus plata CASS (contrib.pentru sanatate) la pensiile peste 4.000 (pentru suma care depaseste 4.000)

- in 2023 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.) (in oct 2021 spuneam de o indexare de 4,5%-5,0%)
----- rata media anuala a inflatiei a fost de 5,1%
----- la militari s-a aplicat 5,1% si o suplimentare pentru pensiile pina la 10.000
----- s-a eliminat plata CASS

- in 2024 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.) – (in oct.2022 spuneam de o indexare de 13,8% - 14,2%)
---- rata medie anuala a inflatiei a fost de 13,8%
---- s-a aplicat indexarea cu 13,8%
---- s-a introdus impozitarea diferentiata a pensiilor militare de stat, si a tuturor pensiilor de serviciu (10% la partea mai mica decit salariul mediu NET utilizat la fundamentarea BASS; 15% la partea cuprinsa intre sal.med. NET si sal med.BRUT utiliz.la fundament.BASS; 20% la partea mai mare decit sal. med. BRUT utiliz. la fundament. BASS)

- in 2025 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.) – (in nov.2023 spuneam ca s-ar putea sa se ajunga pe la vreo 10,2% - 10,6%
---- rata medie anuala a inflatiei a fost 10,4%
---- sa vedem cit se va aplica

- in 2026 (indexare numai cu rata medie anuala a infl.) – daca se mentine ritmul actual de crestere a inflatiei, si daca se vor mai mentine actualele prevederi ale l.223/2015... s-ar putea sa se ajunga pe la vreo 5,5% - 6,0%

No, dac’om trăi, om videa!


86 de comentarii:

  1. Mno...pana la urma tot la indexare.....usor cu ea, ca zice lumea ca suntem ,,avari idioti,, ,,nesatui,,.....etc,.....ne multumim cu resturi ......daca le vedem.......

    RăspundețiȘtergere
  2. O afirmatie a unui rezervist....... ,,Cei pensionati intre 2017-2024 deja au pensie babana si in mare parte actualizata,aia ce sa mai ia?,,.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Putini știu ca din cauza acestora cu pensii "babane",nu s-au actualizat pensiile celorlalți pensionați până în 2015 inclusiv

      Ștergere
    2. Mai ia o sula mare au luat toate măririle inclusiv pe l.153.Dar avaritatea la unii atinge nesimțirea,Bogdănel! Iar Neamul prost atinge paroxism!

      Ștergere
  3. Deosebirea este că la unii se indexează brutul, iar la marea majoritate se indexează netul.
    Multi nu vor mai prinde alte indexări.
    Rata lunara de mortalitate la pensionarii Militari = 600.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cumva s/a aplicat legea 153 in totalitate ? Nu s/a oprit la nivelul 2022 pentru militari?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, este clar....nimeni nu doreste de fapt actualizare sa fim seriosi. Se doreste cresterea pensiei proprii si daca se poate a ,,alora,, sa scada ,,dății dreacu,, (toti mor de binele general, se intreaba de ce activii ....DE AIA ca le este bine si cand la om ii este bine sta cuminte...asta este) Sa vedem ce va ieși.
    ANONIM 600 pe luna este o cifra mare ???? asa o fi mie mi se pare mare..

    RăspundețiȘtergere
  6. @Bogdan 13.11.2024, 06:13
    La : "Cumva s/a aplicat legea 153 in totalitate ? Nu s/a oprit la nivelul 2022 pentru militari?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    L.153/2017 nu s-a aplicat (nu se aplica) in totalitate.
    Nu s-a trecut la stabilirea soldelor/salariilor prin inmultirea acelor coeficienti cu salariul minim pe economie.
    La militari, din iun.2023 s-a "ajuns" la soldele din lege prevazute pentru 2022.
    Pentru anul 2024 soldele de functie s-au majorat cu 5%.

    RăspundețiȘtergere
  7. Astăzi i am dus pensia socrului, 4100 lei muncitor uzină. Deja ,,mă amăra '' cu calcul pe care l făcuse cum că în ianuarie mai primește 10,4 % inflația PLUS 2.5% VALOARE DIN CREȘTERE SALARIU MEDIU BRUT, TOTAL VREO 13%. M a enervat, deja mă lasă în urmă cu pensia mea.
    Să le dea la tot sistemul public, să ia de la militari, mama lor de politicieni marsavi.

    RăspundețiȘtergere
  8. Evident că pentru a compensa efectele inflației, orice sumă în plus este binevenită, chiar dacă în procent mai mic decât cel aplicat pensiilor civile, unde apar în plus acele 50 de procente din creșterea smb.
    Viața petrecută în bocanci trebuie pedepsită, desigur.
    Mulțumim din inimă partidului, era mai simplu să ne conducă la camera de gazare și totuși partidul încă n-a făcut-o.
    Deci nu vreau să bag strâmbe sau zâzanie între noi. Pe de altă parte, nu mă pot împiedica să atrag atenția asupra faptului că pensionarii noștri mai tineri în buletin, mai viguroși în pensie și mai norocoși în viață, "net la net", vor primi întreaga sumă, neimpozitată.
    Și iarăși cresc inechitățile. An de an, procentual, mai puțin la mai puțin și mai mult la mai mult, cât timp bătaia de joc cu trei specii diferite de pensionari militari va persista. Boșorogii, andropauzarii și pseudo-moșii.
    Dacă intenționat ne-au făcut vânt pe scări cu vreo variantă echitabilă de actualizare, care să apropie în cuantum generațiile, geniile coaliției ar putea măcar concepe o indexare diferențiată, măcar de amorul artei, dintr-un simulacru vag de decență.
    Apropo, are cineva vreo îndoială, dragă Moș Alecu, dragi musafiri și măi dragă, că măcar o parte dintre ei vor rămâne la butoane și după alegeri?
    Nici noi nu scăpăm de ei, nici ei de noi, ne ținem unii de alții ca râia.

    RăspundețiȘtergere
  9. SEBI, indezarea diferentiata nu este ok. Toata lumea trebuie sa primeasca inflatia. Ce ar fi ok ar fi ca celor mai ,,vechi,, in buletin sa le actualizeze pensiile (de fapt tuturor) si apoi toti sa primim indexarea cu inflatia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba este foarte ok, Bogdane taică, dacă toți primesc cel puțin indexarea "legală" cu rata inflației, nu așa cum au încercat geniile să bage strâmbe acum doi ani, doar ca să ne păruim între noi în ciuda calviției noastre respectabile.
      Este mai mult decât ok, dar nah... unii cred că ar fi ok doar să stăm capră. Unii se prefac că nu înțeleg ce spun, de parcă eu nu m-aș fi referit cu suficient năduf la actualizarea care ar rezolva măcar parțial... la naiba, astea.... inechitățile. Deja devin alergic la cuvântul ăsta pe care îl tot rostogolim zadarnic, de ani de zile, pe bloguri și bloage. Devin ezitant și plin de draci când îl scriu. De asta prefer să-l scriu rar și, în general, să comentez rar.
      Indexare diferențiată a fost și-n 2023, după cum ți-a reamintit gazda noastră. Revizuită după scandalul de rigoare.
      Unii o au mai lungă, alții mai scurtă, alții deloc. Mă refer la memorie. Iar chestia asta face lumea un loc și mai greu de locuit, etic vorbind.

      Ștergere

  10. SEBI, ai dreptate....
    Vad si eu pe cineva care scrie ceva de bun simt ,,dacă toți primesc cel puțin indexarea "legală", Asa este cat timp primim toti indexarea legala nu ma deranjeaza, din contra sustin, cei cu pensiile mai mici sa ia mai mult , mult mai mult.
    Pentru ca am afirmat ca indexarea este dreptul meu am fost facut ,,idiot avar,, ,,nesimtit,, .....etc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dacă ești înconjurat uneori de tâmpiți... nu înseamna că toți cei care ți se adresează sunt tâmpiți. Uneori îți dai seama după vocabular, uneori după ton, uneori după ostilitatea evidentă, că nu pot fi decât meschini. Alții sunt perverși, vopsesc ciori întruna... Dar alteori, atenție, ceea ce pare evident doar pare. Unii suntem de fapt ok.
    Cu puțin discernământ, după o viață în care am lucrat doar în echipă și am evoluat până la statutul actual de boșorog printr-o gimnastică zilnică de respect reciproc și condescendență, ca elev, subaltern, coleg, șef, profesor și mentor, am învățat ca în ciuda experiențelor complexe și contradictorii, sau tocmai datorită lor, să nu judec pe nimeni doar după aparențe.
    Toți oamenii au o doză de egoism, unii sunt pur și simplu bolnavi dar alții nu avut șansa de a împărți ori de a dărui.
    Umorul este la fel de important ca profesionalismul, uneori este nevoie de ele în proporții egale, la urma urmei suntem români. Fără curaj, fără un spirit nebun de sacrificiu și fără umorul care face haz de necaz am fi avut ca limbă maternă rusa, turca, maghiara, germana sau bulgara, în funcție de locul nașterii.
    La fel, prefer vocabularul tăios și scurt al unui moș Alecu, dacă personajul îți este cunoscut, care ți-o retează ca ghilotina, în locul curvei patologice, care-ți suge mințile, le face cocoloș și le scuipă peste gard.
    Nu-ți face probleme că cineva te-a făcut idiot, avar sau nesimțit. Am suportat atâtea șuturi în cur că aș putea scrie un roman horror despre buci învinețite, din șapte volume groase. Important este cum te simți tu.
    Dacă te simți mai bun, sunt șanse foarte mari să ai dreptate. Fii pozitiv, cei buni ori înving, ori râd.

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnilor, haideti sa ne aducem aminte ca discutiile despre Actualizarea Soldei de Grad au inceput de la publicarea in M.O. a HG.nr.41/13.01.2023 si s-au intetit dupa publicarea in M.O. a OUG. nr.26/2024, ordonanta care a facut cea mai mare nedreptate pensionarilor militari prin raportul de 8 la 1 privind cuantumul brut al SG.!
    Ordonanta a trecut de Senat, prin Aprobare tacita (L166/2024) a fost inregistrata la CD cu nr.262/07.05.2024, a primit Avize favorabile de la 3 comisii, comisia de munca chiar cu Amendamente admise !
    Comisia de Aparare a adoptat proiectul cu unanimitate de voturi avand Amendamente ADMISE si amendamente respinse; la Anexa cu Admise se regaseste si Actualizarea SG prin introducerea unui nou articol, Art.XII prim, care ,,prin derogare de la disp.art.60 din legea nr.223/2015,...partea din pensie corespunzatoare soldei de grad /salariul gradului profesional se actualizeaza permanent potrivit soldei de grad /sal.gradului profesional a cadrelor in activitate...,, !
    Acest Raport preliminar a fost trimis la Comisia de Buget-finante inca din 25.06.2024 pentru discutii in comisie si adoptare, dar Presedintele deputatul PNL Hutuca Bogdan, nici pana azi NU l-a programat pe ordinea de zi !
    Intre timp 6 parlamentari PNL, pentru a aduce ceva voturi din partea militarilor candidatului Ionel Ciuca a venit cu un nou proiect care sa actualizeze atat SG cat si Solda de Functie, Pl x 540(L 559)/2024, proiect adoptat pe repede inainte, dar aflat in prezent la CCR si se va discuta pe 17 decembrie , deci cu sanse MINIME de a deveni lege in acest an !
    Cu riscul de a supara unii colegi comentatori, nu credeti ca in aceasta luna s-ar putea adopta Pl x 262/2024 si am putea beneficia de actualizarea SG inca din Decembrie, iar din Ianuarie 2025 sa beneficiem de indexarea de 10,4% ??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă se dorea acest lucru se adopta acest plx imediat după ce Renate a atacat legea la ccr ....dar NU se vrea!!! Chiar nu se înțelege că NU se vrea???? Se putea emite si Oug....NU SE VREA!!!

      Ștergere
    2. @ Leon
      Bănuiesc că depinde... Dacă actualizarea NUMAI a soldei de grad înseamnă că unii cresc fiindcă sunt tineri în meseria de pensionar și au de recuperat numai gradul, iar cei mai mulți scad fiindcă sunt bătrâni și gradul nu prididește să salte peste valoarea dată de indexări... Iar indexarea viitoare va fi aplicată doar la noua arătare, jumătate lut divin, jumătate maimuță ciufulită... S-ar putea ca ideea, pe bună dreptate, să nu aibă prea mulți partizani.
      E nevoie de mai multe detalii, chiar admițând ideea că se poate face din scurt. Cu precizarea că altă actualizare va mai fi probabil peste câteva sute de ani, când armatele vor fi complet robotizate și toți sărăntocii vor avea degete mijlocii interșanjabile.
      Cu fiecare respirație legislativă, prăpastia creată de imbecili între noi se poate adânci, poate stagna sau poate descrește.
      Pe mine scrie 2014. Alții sunt mai năpăstuiți, alții mai norocoși. Nu mă pricep la matematici, dar dacă îmi promiți că nu cresc tot ăia norocoși iar cei batjocoriți rămân la fel sau scad, ci se alege toată lumea măcar cu două-trei sutare în plus, eu îți dau like.
      Păi despre ce vorbim?
      Altfel îți arăt degetul mijlociu, dar exclusiv metaforic, nu e nimic personal. Ești unul dintre comentatorii demni de admirație. E doar așa, un fel de simpatie concentrată la nivel de gest primordial.

      Ștergere
  13. Nu vreau sa supar pe cineva ,dar suntem batuti in cap rau ! De ce? astazi am discutat intamplator cu un ag.sef pr.(sef tura la un IPJ.program 24/72) care primea leafa peste 10.000/lunar net ,nu a zis 11.000 ,deci ce pensie va avea respectivul (cred ca mai are 1,5-2 ani)? undeva la 8500 ron, nu? deci despre ce vorbim?

    RăspundețiȘtergere
  14. Nivelul de naivitate a unora depășește 102% .

    RăspundețiȘtergere
  15. Daca SF probabil se va majora cu cateva procente anul viitor ( in acest an a fost cu 5%) in asteptarea noii legi a salarizarii ceruta in PNRR, Solda de Grad va ramane la nivelul din OuG 26/2024, multi ani deoarece sumele din Ordonanta sunt raportate la salariul minim brut pe economie de aprox.4750 lei, cf.art.7 alin.3) din Anexa VI a Legii 153/2017 !
    PS. Sumele trecute in L.153 sunt raportate la nivelul sal.minim brut pe economie din anul 2009 de 600 lei, iar cele din hg 28/2023 la nivelul din 2017 de aprox.1450 lei !

    RăspundețiȘtergere
  16. Începând cu anul 2017 (după plafonarea la net ), în deciziile de pensionare apar următoarele noțiuni:
    - pensie brută;
    - pensie netă neplafonată;
    - pensie netă plafonată (conform art.60 ).
    În proiectul de lege contestat la CCR se arată că „ cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată vor fi actualizate”.
    Având în vedere apectele mai sus menționate vă rog să-mi spuneți care este cuantumul pensiilor militare ce urmau a fi actulizate celor pensionați începând cu anul 2017 în condițiile arătate ținându-se cont de faptul că pensia netă plafonată se stabilește în funcție de „baza de calcul” iar pensia brută poate fi mai mare sau mai mică față de baza de calcul în funcție de O.M.M.
    Precizez că actualizarea cu rata inflației s-a făcut în funcție de baza de calcul. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  17. Vă salut,
    Vă rog să-mi permiteți să vă prezint CALCULATORUL DE ILUZII😃 sau, ca să-l citez pe domnul Moș Alecu, "dac-o fi să fie... deși e greu de crezut".
    Probabil că unii dintre dumneavoastră ați utilizat unele versiuni ale programelor de calcul pentru pensii militare realizate de mine.
    În continuare vă propun un calculator pentru pensii militare, pornind de la ipoteza și speranța că pensiile militare de stat se vor actualiza în acest an.
    Linkul de descărcare este următorul:

    Calculator_actualizare_pensii_militare_2024_v01.xls

    Deoarece a fost sporit nivelul de securitate pentru Google Drive, când se va încerca descărcarea fișierului "Calculator_actualizare_pensii_militare_2024_v01.xls", va apărea un mesaj de avertizare "Google Drive nu poate scana acest fișier pentru detectarea virușilor." (Google Drive can't scan this file for viruses.) și va trebui să apăsați butonul "Descarcă oricum" (Download anyway). Acest mesaj de avertizare apare deoarece fișierul a fost protejat la eventualele modificări accidentale ale formulelor de calcul.

    Programul pe care urmează să-l descărcați este realizat în Excel și a fost testat pe mai multe versiuni de Microsoft Office, LibreOffice și OpenOffice, funcționând fără probleme.
    La prima accesare a fișierului, în funcție de programul utilizat, s-ar putea să se deschidă în modul "PROTECTED VIEW" și, ca să puteți introduce datele cerute, va trebui să apăsați butonul "Enable Editing" (se află în partea de sus a ecranului).
    În cadrul foilor de calcul, textele scrise cu albastru au atașată o legătură (hyperlink) spre o altă foaie de calcul sau spre o pagină de internet.

    Cu respect,
    Col. Hathi

    P.S. NIMENI nu poate garanta în acest moment cum se va face "actualizarea" sau dacă se va face și când.

    RăspundețiȘtergere
  18. LEON, cu respect va intreb , nu sunteti inca convins ca, daca va avea loc o actualizare sub o forma sau alta NU VA MAI FI NICI O INDEXARE ? Magistratii actualizare , clar nu au primit indexarea in 2024.
    Dupa parerea mea varianta SG indemnizatie era ok in conditiile in daca la care ce ramanea in baza de calcul, SF, se aplicau indexarile. Dar cum am spus aici castigau toti cu toate ca, adevarat, cei vechi trebuie sa castige mai mult.
    Lacomia......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca vom primi totusi indexarea de 10,4%, tinand cont ca pensia medie bruta la militari este de 5 ori mai mica fata de magistrati... !!

      Ștergere
  19. ANONIM , postarea ta reprezinta de fapt esenta problemei. Se realizeaza de fapt ce/cat ar insemna aceasta actualizare. Cu toate ca aceste solde sunt date de sporuri, SF s/a marit relativ putin. Naiba mai stie cesi cum va fi.

    RăspundețiȘtergere
  20. Vad ca nu credeti ,mai repet o data :peste 10.000 lei NET/lunar ,dam afara norma de hrana si echipament si rezulta pensia neta, deci despre ce mai vorbim? Asta pensie...

    RăspundețiȘtergere
  21. @Leon 14.11.2024, 09:53
    La : "Cred ca vom primi totusi indexarea de 10,4%, tinand cont ca pensia medie bruta la militari este de 5 ori mai mica fata de magistrati... !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Si care-i legatura????

    Tot asa... cu legaturi fara legatura: solda sefului SMAp este de aproape doua ori mai mare decit indemnizatia Presedintelui!

    RăspundețiȘtergere
  22. @Mitică 13.11.2024, 20:59
    La : "Începând cu anul 2017 (după plafonarea la net ), în deciziile de pensionare apar următoarele noțiuni:
    - pensie brută;
    - pensie netă neplafonată;
    - pensie netă plafonată (conform art.60 ).
    În proiectul de lege contestat la CCR se arată că „ cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată vor fi actualizate”.
    Având în vedere apectele mai sus menționate vă rog să-mi spuneți care este cuantumul pensiilor militare ce urmau a fi actulizate celor pensionați începând cu anul 2017 în condițiile arătate ținându-se cont de faptul că pensia netă plafonată se stabilește în funcție de „baza de calcul” iar pensia brută poate fi mai mare sau mai mică față de baza de calcul în funcție de O.M.M.
    Precizez că actualizarea cu rata inflației s-a făcut în funcție de baza de calcul. Mulțumesc!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Cu rata inflatiei se face INDEXARE nu ACTUALIZARE!

    Legea recent adoptata si "pîrîtă" la CCR contine "dispozitia" ca actualizarea se face "prin exceptie de la prevederile art.60" asta insemnind ca actualizarea se face pe "procedura" de calcul a pensiilor, fara aplicarea limitarii net la net!

    RăspundețiȘtergere
  23. @Col. Hathi 13.11.2024, 22:40
    La : "Vă salut,
    Vă rog să-mi permiteți să vă prezint CALCULATORUL DE ILUZII😃 sau, ca să-l citez pe domnul Moș Alecu, "dac-o fi să fie... deși e greu de crezut".
    Probabil că unii dintre dumneavoastră ați utilizat unele versiuni ale programelor de calcul pentru pensii militare realizate de mine.
    În continuare vă propun un calculator pentru pensii militare, pornind de la ipoteza și speranța că pensiile militare de stat se vor actualiza în acest an.
    Linkul de descărcare este următorul:........................
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    - SF-urile din tabelele l.153/2017 nu-s peste tot stabilite cu coeficient x 2.500; sint si valori diferite
    - prin aplicarea etapizata a l.153/2017 se putea ajunge la max. cuantumul prevazut de lege (inscris in tabelele de la anexe) pentru anul 2022
    ---- de vazut “aplicarea etapizata”
    ---- l.153/2017 nu s-a aplicat in totalitate – SF-urile nu s-au calculat cu (coef. x sal,min.pe econ.), si nici celelalte prevederi inscrise in anexa VI dupa tabelul cu SF-uri
    - de ce s-au aplicat (in Calculatorul de pensii...) gradatiile si nu s-au aplicat si “prevederile constitutionale”, precum si “specialist de clasa”, care si ele majoreaza SF
    ---- toate acestea conducind la depasirea (cu mult) a SF-urilor din tabel pentru 2022 – lucru interzis de “aplicarea etapizata”, precum si de oug 168/2022
    - or mai fi fiind si altele pe care, inca, nu le-am vazut

    Si, ca sa "șuguim umpic”...
    La expicatiile cu impozitarea progresiva se zice ca “SMBE si SMNE reprezinta salariile brut si net ale “unui om al muncii mediu” care nu beneficiaza de deduceri personale”.
    Da!
    “Ezact” asa-i!
    Numai ca nu-i al unui om al muncii mediu, ci-i cel “utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat”!

    RăspundețiȘtergere
  24. @mos alecu 14.11.2024, 11:27
    Vă salut,
    Am să răspund eu în locul col. Hathi😃

    @- SF-urile din tabelele l.153/2017 nu-s peste tot stabilite cu coeficient x 2.500; sint si valori diferite
    Nici măcar una din valorile minime și maxime ale SF trecute în tabelul din "Anexa VI" a Legii 153/2017 într-adevăr NU respectă regula 2500*coeficient_SF și parcă au fost scrise de un ..., de o ființă cu deficit cronic de inteligență🤔
    Ideea care-mi vine în minte e de a translata vechiul coeficient de funcție, cel din OG 56/2006, care este trecut pe deciziile de stabilire/recalculare/actualizare, direct în valoare numerică proporțională cu cuantumurile minim și maxim din "Anexa VI" a Legii 153/2017.

    @- prin aplicarea etapizata a l.153/2017 se putea ajunge la max. cuantumul prevazut de lege (inscris in tabelele de la anexe) pentru anul 2022
    @---- toate acestea conducind la depasirea (cu mult) a SF-urilor din tabel pentru 2022 – lucru interzis de “aplicarea etapizata”, precum si de oug 168/2022

    OUG 54/2023
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/271063#id_artA40_ttl

    Articolul I
    ...
    (1^6) Prin derogare ..., începând cu luna iunie 2023, soldele de funcție/ salariile de funcție ale personalului care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VI la aceeași lege se stabilesc la nivelul soldelor de funcție/salariilor de funcție prevăzute de această lege pentru anul 2022.


    Legea 153/2017
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/281055#id_artA1267_ttl

    Articolul 11
    ...
    (2) Soldele de funcție/Salariile de funcție prevăzute la cap. I din prezenta anexă sunt la gradația 0.

    ===
    Să înțeleg că expresia din OUG 54/2023 "soldele de funcție... care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VI ... se stabilesc la nivelul soldelor de funcție... prevăzute de această lege pentru anul 2022" se traduce în: se stabilesc ... EXACT la valorile din "Anexa VI", fără aplicarea gradațiilor?
    Asta ar însemna că, spre exemplu, toți coloneii, "de la ăl cu țâța-n gură, pân' la ăl cu barba sură", indiferent de gradație să fi avut începând cu 01.01.2023 soldele de funcție cuprinse în intervalul 5791 lei - 6844 lei, valori cărora le corespund coeficienții 2,32 - 2,74.

    5791/2,32 = 2496,12068
    6844/2,74 = 2497,81021

    În tabelul ăla, nu există două astfel de rapoarte identice😁

    @Numai ca nu-i al unui om al muncii mediu, ci-i cel “utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat”!
    Foarte corect dar,... pe o linie, chiar nu încăpea să scriu mai mult😁

    V-aș ruga, cănd veți avea timp să-mi răspundeți la două întrebări:

    1. În cazul ipoteticei actualizări, pentru funcția de colonel, valoarea soldei de funcție în anul 2024 (Nr.Crt. 25 sau SFa din "calculator") s-ar încadra în intervalul 5791*1,05= 6081 lei ... 6844*1,05= 7186 lei, fără a adăuga gradațiile ?

    2. La punctul 26 din programul de calcul, pentru TSBa1,...TSBa6, rotunjirea la întreg a fost făcută pentru valorile SG*1,1 și SG*1,1*1,25 înainte de a fi scăzute din TSB1...TSB6 și nu s-a făcut rotunjirea la întreg (ROUND) a rezultatului final. Între cele două variante de rotunjire la întreg pot apărea deferențe de +/- 1 leu. Am procedat așa considerând că valorile pentru SG*1,1 și SG*1,1*1,25 trebuie să fie numere naturale și ar putea fi trecute într-un eventual "Buletin de calcul". Credeți că e corectă abordarea?
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    3. Dacă eventual mai observați alte probleme ale programului, vă rog să le semnalați pentru ca să fie remediate, și astfel pensionarii militari să poată beneficia de un instrument de lucru pe deplin funcțional.

    Cu respect,
    APV_rz

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Erată:
      @Nici măcar una din valorile minime și maxime ale SF trecute în tabelul din "Anexa VI" a Legii 153/2017 într-adevăr NU respectă regula 2500*coeficient_SF
      Poziția 27 din Anexa VI, "Funcții corespunzătoare gradului de soldat" respecta regula 2500*coeficient_SF (2500*1,00= 2500) 😁

      @Asta ar însemna că, spre exemplu, toți coloneii, "de la ăl cu țâța-n gură, pân' la ăl cu barba sură", indiferent de gradație să fi avut începând cu 01.01.2023 soldele de funcție cuprinse în intervalul 5791 lei - 6844 lei, valori cărora le corespund coeficienții 2,32 - 2,74.
      Data trebuie corectată din "01.01.2023" în "01.06.2023"

      Ștergere
  25. @APV_rz 14.11.2024, 14:23
    La : “@mos alecu 14.11.2024, 11:27
    Vă salut,
    Am să răspund eu în locul col. Hathi😃.......................".
    &&&&&&&&&&&&&&&&&

    S’acuma pe bucati:
    - la „Să înțeleg că expresia din OUG 54/2023 "soldele de funcție... care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. VI ... se stabilesc la nivelul soldelor de funcție... prevăzute de această lege pentru anul 2022" se traduce în: se stabilesc ... EXACT la valorile din "Anexa VI", fără aplicarea gradațiilor?”.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Cam da!
    Oug 54/2023 a introdus alineate noi la art.I al oug 168/2022, iar oug 168/2022 la art.I, alin.(1)/oug 168/2022 mai spune: “Articolul I(1) Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 ...cuantumul brut al ...soldelor de funcție...se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, FARA A SE DEPASI VALOAREA NOMINALA pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017...”
    %%%%%%%%%%%%%%%%

    La : “Asta ar însemna că, spre exemplu, toți coloneii, "de la ăl cu țâța-n gură, pân' la ăl cu barba sură", indiferent de gradație să fi avut începând cu 01.01.2023 soldele de funcție cuprinse în intervalul 5791 lei - 6844 lei, valori cărora le corespund coeficienții 2,32 - 2,74.”.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Cam nu!
    Daca s-ar fi ajuns la 01.01.23 cu aplicarea l.153/2017, atunci s-ar fi trecut la stabilirea soldelor cu produsul (coef. x sal.min. pe econ.), si la aplicarea, la acele solde, si a celorlalte prevederi ale anexei VI/l.153/2017 – gradatii, sporuri, indemnizatii, majorari, etc., etc.
    Dar nu s-a ajuns (cu aplicarea l.153/2017) la 01.01.23, ci s-au aplicat niste cîrpăceli la ceea ce fusese in l.284/2010 (pin’la l.153/2017).
    Diferentele intre acei colonei le faceau ceea ce “mostenisera” (inclusiv gradatiile) din l.284/2010... unde le mostenisara din l.330/2009... unde le mostenisera din l.138/1999!
    Asa, ca chestie: aplicarea si a gradatiilor, precum si a chestiilor cu “atributiile constitutionale” si “specialistii de clasa” ar crea niste “nevoi” de actualizare mult mai mari, adica mult mai greu de “suportat” de catre decidenti...

    RăspundețiȘtergere
  26. @APV_rz 14.11.2024, 15:16
    La : "Erată:
    @Nici măcar una din valorile minime și maxime ale SF trecute în tabelul din "Anexa VI" a Legii 153/2017 într-adevăr NU respectă regula 2500*coeficient_SF
    Poziția 27 din Anexa VI, "Funcții corespunzătoare gradului de soldat" respecta regula 2500*coeficient_SF (2500*1,00= 2500) 😁".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Eiiiii, vedeti ca mai sint si exceptii, si ca acel "fiinte cu deficit cronic de inteligenta" trebuie corectat!
    %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

    La : "@Asta ar însemna că, spre exemplu, toți coloneii, "de la ăl cu țâța-n gură, pân' la ăl cu barba sură", indiferent de gradație să fi avut începând cu 01.01.2023 soldele de funcție cuprinse în intervalul 5791 lei - 6844 lei, valori cărora le corespund coeficienții 2,32 - 2,74.
    Data trebuie corectată din "01.01.2023" în "01.06.2023"".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Prin oug 168/2022 o mare parte ajunsesera la nivelul pentru 2022... de aceea si pusesera limitarea cu "fara a se depasi valoarea nominala pentru anul 2022".
    Prin alin.(6) al art.I/oug 168/2022 se aduceau la nivelul anului 2022, incepind cu 01.06.23, si SF-urile care, prin ali.(1), inca nu ahunsesera acolo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😁
      Zicerea cu "fiinte cu deficit cronic de inteligenta" o păstrez pentru că "excepția confirmă regula"😁

      @ Prin oug 168/2022 o mare parte ajunsesera la nivelul pentru 2022...
      Am înțeles!

      Ștergere
  27. @ mos alecu 14.11.2024, 15:21

    Am înțeles!
    Pentru "01.01.2023" trimisesem și o erată -> trecerea la valorile specificate în Anexa VI s-a făcut începând cu "01.06.2023"😃

    Vă mulțumesc mult pentru clarificări!
    Trecem (Col.Hathi + APV_rz😃) din nou "la planșetă".

    Obiective:
    1. Nr.Crt. 8 (Procent gradații) dispare;
    2. Nr.Crt. 22 (Număr gradații) dispare
    3. Pentru Nr.Crt. 24 (Solda de funcție, actualizată 2023) se schimbă algoritmul de calcul astfel încât SF să se încadreze în intervalul de valori ale SF prevăzute în Anexa VI, în funcție de coeficientul de funcție de la Nr.Crt. 6 translatat în valorile de la Anexa VI.

    Vedem cum facem și ce iese...

    Cu respect,
    APV_rz

    RăspundețiȘtergere
  28. @APV_rz 14.11.2024, 15:43
    La : "@ mos alecu 14.11.2024, 15:21
    Am înțeles!
    Pentru "01.01.2023" trimisesem și o erată -> trecerea la valorile specificate în Anexa VI s-a făcut începând cu "01.06.2023"😃

    Vă mulțumesc mult pentru clarificări!
    Trecem (Col.Hathi + APV_rz😃) din nou "la planșetă"....Vedem cum facem și ce iese...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Iese ceva mai mic, dar tot mare. Cam cum spuneam in finalul de la https://mosalecu.blogspot.com/2024/11/dac-o-fi-sa-fie-desi-e-greu-de-crezut_9.html

    RăspundețiȘtergere
  29. @ mos alecu 14.11.2024, 15:57
    @ Iese ceva mai mic, dar tot mare....
    Cam DA!
    Nu știu ce decizii vor lua în acest an politicienii și judecătorii CCR dar cred că la un moment dat, tot va exista un moment T= 0 (zero)✌️
    Programul de calcul a fost creat pentru furnizarea unor valori corecte și nu "după ureche" așa cum am văzut prin comentarii pe alte bloguri.
    Sper că versiunea v02 a programului să-și îndeplinească obiectivul 😃

    RăspundețiȘtergere
  30. @APV_rz 14.11.2024, 17:00
    La : "@ mos alecu 14.11.2024, 15:57
    @ Iese ceva mai mic, dar tot mare....
    Cam DA!
    Nu știu ce decizii vor lua în acest an politicienii și judecătorii CCR dar cred că la un moment dat, tot va exista un moment T= 0 (zero)✌️
    Programul de calcul a fost creat pentru furnizarea unor valori corecte și nu "după ureche" așa cum am văzut prin comentarii pe alte bloguri.
    Sper că versiunea v02 a programului să-și îndeplinească obiectivul 😃".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Mare lucru-i si speranta la om!

    Pentru a o mai tempera ... a nu se uita ca in varianta improbabila (spre imposibila) a existentei unui acel "moment T = 0 (zero)" pentru bazaconia actuala, in punerea ei in aplicare va trebui ca CPS-urile sa-si bage "gheruțele" si sa stabileasca ce, cind, cum si unde se aplica prevederile!

    RăspundețiȘtergere
  31. @Sebi, numai pentru actualizarea SG, personal as avea o crestere de aprox.850 lei brut !
    Incearca urmatorul calcul:
    •La SG din Decizia de actualizare a SF din 2017, aduni 10% si obtii val.A.
    •Scazi val.A din SG/2024 si obtii val B
    •Aduni val.B la BC din Decizie si obtii noua BC !
    Mai departe se face calculul cunoscut ptr.aflarea Pensiei Brute (65-85-102%).

    RăspundețiȘtergere
  32. @ mos alecu 14.11.2024, 17:35
    @ Mare lucru-i si speranta la om!
    😁
    Încercarea, moarte n-are, doar consecințe😁
    Programul de calcul n-a fost creat pentru a da speranțe cuiva.
    E un simplu instrument în care, dacă introduci date corecte trebuie să iasă rezultate corecte (zicala era altfel, cam ca rezultatul introducerii la Nr.Crt 1 a unei litere sau a unei cifre diferită de 1, 2 sau 3 😁).
    În plus, lucrul la program mai încetinește evoluția "alzhaimărului"😁

    @ CPS-urile sa-si bage "gheruțele" si sa stabileasca ce, cind, cum si unde se aplica prevederile!
    🤔
    Asta-i una dintre multele necunoscute ale ecuației...
    Cel mai bun exemplu de "bune practici" ale CPS-urilor este felul "original" de implementare a impozitării progresive.
    Dacă va fi sau nu un moment T=0 nu cred că știe cineva cu certitudine în acest moment.
    Zâmbește, mâine va fi mai rău😄

    RăspundețiȘtergere
  33. Se anunță preturi record! Noi rămânem inghetati! Vedeți cât costa utilitățile în 2016,cum au evoluat de atunci pana azi și cât mai cresc.Asta trebuie sa aibă în vedere Av.Boborului și CCR!!!! Rezervistii Bucureșteni,ieșiți în srafa pe 29,numai dormiți în cizmesau sa va uitați sa venim noi de unde se atârnă harta.

    RăspundețiȘtergere
  34. Mno....cică, ....să potolească gurile flamânde de actualizare, Ciolacu ar fi spus că ne ,,contributivitește,, pe toți din aprilie să avem cu pâine. Ceva de genul ,,vreți actualizări ,, ? luați și rumegați ce se poate întâmpla. Posibil să fie așa...au tot afirmat că va fi o nouă lege a pensiilor militare. Cu muuulte vechimi impresionante ( 20 și sub) nu știu dacă este bine. După cum spuneam indexarea devine dulce , tentantă (unică?) La noi șocul ar fi mult mai mare decât la civili important este că au dat ceva de ,,rumegat,,......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te mai lua dupa toti idiotii de pe site-ul vecin...Se invoca declaratii din Teleorman care le-am ascultat integral pe FB. Nici vb de asa ceva....a fost intrebat de sesizarea Avocatului apoi dupa 5 min., in alt context, a pomenit luna aprilie...

      Ștergere
  35. No bine, mai zic și eu, că....afară frig, peștele nu trage, prin grădină zero.....mama ei de vară că faină îi.....aici la munte......

    RăspundețiȘtergere
  36. OOOO domnul GG bine ați venit ,, E un idiot Avar,, , doar am citat din dansul MA.

    RăspundețiȘtergere
  37. Raspunsul presedintelui senatului la cererea inaintata de CCR https://smallpdf.com/result#r=1c6ab682ffb176b3a7141ff76327935e&t=share-document

    RăspundețiȘtergere
  38. @ Moș Alecu
    Tema de casă este calcularea valorii soldei de funcție (SF)

    Cvm------CV-----------CvM (OG 56/2006)
    Cnm-----------CN------------CnM (Legea 153/2017)

    Cvm = coeficient vechi, minim, al soldei de funcție (din OG 56/2006)
    CvM = coeficient vechi, maxim, al soldei de funcție (din OG 56/2006)
    CV = coeficient vechi al soldei de funcție (din decizie de stabilire/recalculare/actualizare)

    Cnm = coeficient nou, minim, al soldei de funcție (din Legea 153/2017)
    CnM = coeficient nou, maxim, al soldei de funcție (din Legea 153/2017)
    CN = coeficient nou al soldei de funcție (din Legea 153/2017)

    Ecuația de la care se pleacă:
    (CV-Cvm)/(CvM-Cvm) = (CN-Cnm)/(CnM-Cnm) =>
    => CN = Cnm+(CV-Cvm)(CnM-Cnm)/(CvM-Cvm)

    Cvm = 6,5
    CvM = 6,7
    CV = 6,6

    Cnm = 3,23
    CnM = 3,3
    ----------
    CN = 3,265 => CN = 3,27
    ===========================
    Varianta (1) de aflare a soldei de funcție SF:

    Cnm------CN-----------CnM
    SFm-----------SF------------SFM

    Cnm, CnM și CN sunt cei de mai sus.

    SFm = cuantumul minim al soldei de funcție (din Legea 153/2017)
    SFM = cuantumul maxim al soldei de funcție (din Legea 153/2017)
    SF = cuantumul soldei de funcție corespunzător coeficientului de funcție nou (din Legea 153/2017)

    Ecuația de la care se pleacă:
    (CN-Cnm)/(CnM-Cnm) = (SF-SFm)/(SFM-SFm) =>
    => SF = SFm+(CN-Cnm)(SFM-SFm)/(CnM-Cnm)

    Cnm = 3,23
    CnM = 3,3
    CN = 3,27

    SFm = 8072
    SFM = 8247
    ----------
    SF = 8172 (a)
    ===========================
    Problema:
    Coeficientul CV a fost ales să fie exact media aritmetică dintre Cvm și CvM.
    CV = (Cvm+CvM)/2 => CN = (Cnm+CnM)/2 => SF = (SFm+SFM)/2 = 8159,5 => SF = 8160 (b)(🤔)
    "Băbește" spus, dacă CV se află la jumătatea intervalului dintre Cvm și CvM, e musai ca și SF să se afle tot la jumătatea intervalului dintre SFm și SFM.
    ===========================
    Diferența dintre rezultatele (a) și (b) apare din cauza rotunjirii obligatorii la a doua zecimală (pe decizii așa sunt trecuți coeficienții) CN = 3,265 => CN = 3,27 🤔
    În ecuația se aflare a SF, dacă se introduce valoarea cu 3 zecimale, iese același rezultat ca în cazul mediei aritmetice.
    Pentru evitarea "rotunjirii la rotunjire" (😃) mai este varianta de a utiliza exact datele de plecare, CV, Cvm și CvM.
    Varianta (2) de aflare a soldei de funcție SF:

    Cvm------CV-----------CvM (OG 56/2006)
    SFm-----------SF------------SFM

    SF = SFm+(CV-Cvm)(SFM-SFm)/CvM-Cvm) = 8159,5 => SF = 8160 👍✌️
    =========
    Pentru exactitatea calculelor eu aș alege varianta (2) în combinație cu furnizarea în tabel a valorii coeficientului nou de funcție (CN) dar fără a utiliza valoarea lui CN pentru aflarea valorii soldei de funcție (SF).
    N-am de unde ști ce algoritm utilizează sau ar utiliza cei de la CPS🤔

    Dumneavoastră care variantă ați recomanda-o ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună dimineața,
      Ar mai fi și Varianta (3):
      Se calculează CN cu precizie de 5 zecimale și se folosește acea valoare pentru aflarea SF dar în tabel se trece valoarea rotunjită la 2 zecimale a lui CN 🤔

      Ștergere
  39. @APV_rz 16.11.2024, 02:12 si @APV_rz 16.11.2024, 08:39
    ...............
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ooofff, of, of!.
    Ce ti-e si cu insomniacii astia!

    S-o luam de la coada primului comentariu:
    - se ezista o ceva numita "hg 0610/23.08.2017 - nomenclatorul privind stabilirea functiilor pe grade militare, respectiv pe grade profesionale, pe coeficienti si solde de functie/salarii de functie pentru personalul militar in activitate, politisti, functionari publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si preotii militari din institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala.".

    Cu aiastă hg se lucreaza la stabilirea soldelor (si a pensiilor) dupa aparitia l.153/3017... Acei coeficienti se foloseau la stabilirea "sferturilor", si s-ar fi folosit din 2023 inmultindu-i cu sal.min. pe econ. (da' nu s-a mai ajuns pin'acolo).
    Noi, muritorii de rind, nu stim cum s-au "translatat" vechii coeficienti in cei noi, si nici ce eventuale "ajustari" s-au facut! Dar... ar fi trebuit sa respecte intervalele din l.153/2017!

    La socoteli de estimare (ca_cum ar fi si estimarea pensiilor daca s-ar aplica actualizarea cu noile SG si SF), impunerea unor criterii de exactitate "la sutime, si la leuț", io cre'ca-i si exagerata si inutila!

    Ca de la unu' mai lenes... io as opta pentru translatarea coeficientului vechi direct in solda noua!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multe mulțumiri pentru răspuns!
      Despre "hg 0610/23.08.2017" nu știam nici măcar că există. Oricum acel zero dinaintea lui 610 spune multe...
      Să aveți, dumneavoastră și cititorii blogului, o zi frumoasă!

      Ștergere
  40. Uăi, năucule!
    Nu te mai screme sa emiti timpenii ca "nu le dau drumu' ".

    Nu le dau drumu' si pentru a nu vedea toata lumea ca_cit de natarai sint unii care dau drept fosti doctori (medici)!

    RăspundețiȘtergere
  41. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  42. Vă salut,

    Versiunea v01 a programului "Calculator_actualizare_pensii_militare_2024_v01.xls" a fost blocată pentru descărcare.
    Pentru cei care au utilizat versiunea v01 a programului, vă rog să scădeți 11%*[valoare] din valorile furnizate de program (procentul depinde de numărul de gradații) și aflați valoarea corectă (sau apropiată de aceasta), acea "umflare" a valorilor fiind dată de gradații (nu trebuiau să fie luate în calcul).
    Autorul programului își cere scuze pentru eventualele emoții create.
    Versiunea v02 a programului de calcul pentru pensii militare actualizate este încă în teste. Schimbări majore care vor fi față de v01:

    1. Se iau în calcul doar SG și SF, fără gradații;
    2. Preluarea datelor din tabelele SG(OUG 26/2024), SF(OG 56/2006) și SF(L 153/2017) se va face pe baza de nr.crt. din tabelele respective, în acest fel utilizatorul va trebui să rețină maxim două cifre pentru un parametru;
    3. S-a modificat formatul fișierului, din .xls în format .xlsx deoarece formatul .xls suportă doar 7 iterații succesive ale funcției IF, de felul IF([condiție1]; [rezultat dacă DA]; IF([condiție2]; [rezultat dacă DA];...; [rezultat dacă NU]) iar formatul .xlsx suportă 64.
    Această modificare, necesară din punct de vedere tehnic, va face (din păcate) ca programul să nu funcționeze corect pe versiuni foarte vechi de programe OFFICE (Office 2000 sau 2003).
    4. Rezolvarea unor posibile erori de felul împărțire la zero, introducere de valori negative, introducere de alte caractere în loc de cifre...
    ===
    După ce se finalizează cu bine testele, va fi publicată versiunea v02.

    Cu respect,
    APV_rz

    RăspundețiȘtergere
  43. Vă salut,

    Pentru cei care au descărcat și au utilizat versiunea v01 a programului "Calculator_actualizare_pensii_militare_2024_v01.xls", până la lansarea versiunii v02, ca soluție "inginerească" de avarie, vă rog să introduceți în celulele colorate cu galben de la Nr.crt. 8 ("Procent gradații") valoarea 0 (zero), indiferent de ce scrie în "Anexa 1" la decizia de stabilire/recalculare/actualizare.

    Modificările datelor furnizate de program pot fi urmărite în timp real, când se modifică procentul gradațiilor (Nr.crt. 8) de la, să zicem, 42(%) la 0(%) (zero).
    În câmpul de la Nr.crt. 22 ("Număr gradații"), valorile de la 0 la 7 vor deveni (sau vor rămâne) 0 (zero).
    Cu acest "artificiu" poate fi corectată problema cu gradațiile care, fiind în mod greșit luate în calcul, duc la furnizarea de rezultate ale calculelor (importantă este valoarea pentru pensia netă actualizată😃) mai mari cu până la 11% decât valorile normale.

    Cu respect,
    APV_rz

    RăspundețiȘtergere
  44. Nu am calculator ca să folosesc programul de actualizare...
    Poate mă ajută
    cineva...

    RăspundețiȘtergere
  45. @Anonim 18.11.2024, 00:53
    La : "Nu am calculator ca să folosesc programul de actualizare...
    Poate mă ajută
    cineva...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Incercati la o vecina mai larga la inima!...
    Mai ales ca,_cind va vedea ce va iese dupa ce bagati ceea ce aveti, o sa devina si mai primitoare pentru toate cererile dvs.!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca e pensionat dupa 2018 si va vedea ca-i iese cu minus, s-ar putea sa-i traga un sut in cur...

      Ștergere
  46. Tare răspunsul...
    (Postez "anonim" că nu pot cu contul Google..)

    RăspundețiȘtergere
  47. @Anonim 18.11.2024, 08:28
    La : "Daca e pensionat dupa 2018 si va vedea ca-i iese cu minus, s-ar putea sa-i traga un sut in cur...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Asa-i!
    Cind va vedea ca va primi mai mult net ca'nainte de actualizare, sigur ca-i cu minus fata de cit ar fi fost daca'ar fi primit si mai mult!

    Prin acea prevedere cu "prin exceptie de la prevederile art.60" se elimina (la actualizare) limitarea net la net... rezultatul actualizarii fiind că, la pensii stabilite dupa ian.2018, se obtin pensii nete mai mari ca cele existente in 2024 cu spre 50%!

    RăspundețiȘtergere
  48. Si atunci, asta e,, eliminarea inechitatilor"?

    RăspundețiȘtergere
  49. @Anonim 18.11.2024, 14:55
    La : "Si atunci, asta e,, eliminarea inechitatilor"?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Dupa mintea initiatorilor, cu sustinerea ferma a sefilor si "specialistilor" asociatiilor, da!
    Asta ar fi "eliminarea ienchitatilor"!

    De vazut la https://mosalecu.blogspot.com/2024/11/dac-o-fi-sa-fie-desi-e-greu-de-crezut_9.html

    Prin ambele metode de actualizare:
    - la pensiile actualizate in iun.2017 (*politistii la pensii recalculate pe l.223/2015 sau stabilite dupa ian.2016*), si pensii stabilite dupa iul.2017 pina in 15.09.17, se obtin cresteri ale netului existent in 2024 cu pina spre dublare

    Prin metoda de actualizare “prin exceptie de la prevederile art.60”:
    - la pensiile stabilite in perioada 15 sep.2017 – dec.2017 se obtin pensii nete mai mari ca cele existente in 2024 cu pestre 70%
    - la pensii stabilite dupa ian.2018 se obtin pensii nete mai mari ca cele existente in 2024 cu spre 50%

    RăspundețiȘtergere
  50. Daca nu se elimina limitarea la net atunci intradevar cei de dupa 2018 pot fi pe minus. Eu de exemplu sunt cam pe netul de acum. Corect , nu este o majorare este o actualizare de acord
    ....dar imi vreau macar indexarea. ( limitarea la net nu se va elimina, SA NU SE INTRODUCA TUTUROR)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Bogdane, parlamentarii PNL, nu vor sa mai beneficiem de indexarea de 13,8% in 2025:
      "În cazul legii noastre, vorbim despre o chestiune care va fi în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025 şi, prin urmare, va fi cuprinsă sursa de finanţare în legea bugetului de stat pe anul 2025."(hot news despre ultima interventie la CCR a PNL ) !

      Ștergere
    2. https://hotnews.ro/scandalul-indexarii-pensiilor-militare-pnl-apara-legea-la-ccr-impotriva-sesizarii-avocatului-poporului-1837883

      Ștergere
  51. @Leon 18.11.2024, 16:26
    La : "@Bogdane, parlamentarii PNL, nu vor sa mai beneficiem de indexarea de 13,8% in 2025:
    "În cazul legii noastre, vorbim despre o chestiune care va fi în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025 şi, prin urmare, va fi cuprinsă sursa de finanţare în legea bugetului de stat pe anul 2025."(hot news despre ultima interventie la CCR a PNL ) !"

    Si

    @Leon 18.11.2024, 16:38
    La : " https://hotnews.ro/scandalul-indexarii-pensiilor-militare-pnl-apara-legea-la-ccr-impotriva-sesizarii-avocatului-poporului-1837883 "
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

    Indexare de 13,8% in 2025???

    Nu'ș' de ce, da' am impresia ca labaralii sint siguri ca nu vor prinde guvernarea de dupa alegeri!...
    Numai asa se explica avintul cu care sustin timpenia recent aprobata: sa ramina viitorului guvern aplicarea cu cheltuielile aferente si cu, cel mai grav, nerespectarea ordinului lui mUE!

    RăspundețiȘtergere
  52. @ Moș Alecu

    Vă salut,

    V-am trimis un mesaj la adresa de corespondență a blogului.

    Cu respect,
    Col. Hathi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ mos alecu 18.11.2024, 18:55
      😃
      La fel,
      Văzut!
      Răspuns!
      Noaptea e un sfetnic bun ...

      Ștergere
  53. https://www.youtube.com/watch?v=92-86im0DUM

    RăspundețiȘtergere
  54. Plecări la vârful CPS MApN, ultimul sosit, primul plecat: director adjunct pt resurse (vezi site-ul oficial al instituție)
    Motivul posibil: nemulțumirea totală față de inechitățile din sistem

    RăspundețiȘtergere
  55. Daca prin o actiune sau alta rezulta faptul ca nu mai primesc indexarea legala ( atat, nu majorari, ceilalti sa primeasca actualizari fara numar) , ma dezic total de acea actiune si ca mine probabil multi din cei pensionati dupa 2017 care nu mai merg dupa fenta. Asa sunt eu ,,idiot avar,, si ma intereseaza pensia mea.

    RăspundețiȘtergere
  56. MA care este parea ta referitor la sporul pentru lucrari de exceptie , faptul ca nu trebuia plafonat , hotararea ICCJ este definitiva cred. (mod de actiune ulterior)
    Nu cred ca se aplica unitar fara alte actiuni din partea pensionarilor.
    Citez solutia unui vorbitor de pe alt blog.(sper sa nu se supere)

    ,,Către unitatea care a întocmit baza de calcul a pensiei, se solicită recalcularea acesteia conform soluției ICCJ pentru dezlegarea acestei chestiuni de drept, apoi în funcție de răspunsul primit se cheamă în judecată unitatea respectivă, eventual chiar și Casa de Pensii.,,

    RăspundețiȘtergere
  57. MA am uitat sa precizez , pensionat 2021, nesimtitul posesor al acelui spor.

    RăspundețiȘtergere
  58. @Bogdan 20.11.2024, 06:06
    La : "MA care este parea ta referitor la sporul pentru lucrari de exceptie , faptul ca nu trebuia plafonat , hotararea ICCJ este definitiva cred. (mod de actiune ulterior)
    Nu cred ca se aplica unitar fara alte actiuni din partea pensionarilor.
    Citez solutia unui vorbitor de pe alt blog.(sper sa nu se supere)

    ,,Către unitatea care a întocmit baza de calcul a pensiei, se solicită recalcularea acesteia conform soluției ICCJ pentru dezlegarea acestei chestiuni de drept, apoi în funcție de răspunsul primit se cheamă în judecată unitatea respectivă, eventual chiar și Casa de Pensii.,,".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Se aplica numai celor care erau in procesele care au generat "solutia" data de ICCJ!
    Pentru altii... avocati, cheltuieli, timp, etc., etc....

    Chestia-i ca solutia ICCJ e cam de risu' curcilor: o suma de bani calculata in functie de salarizare, platita ca un plus la salarizare, nu este element de salarizare... este, la mintea lor, bucata de creta cu care se "unge" capu'la tacu' de la biliard!

    Aaaa!...
    Pentru pensionarii care "spereaza" sa li se mareasca acea chestie din baza de calcul: conform spuselor ICCJ acea chestie "nu este inclusa in categoria elementelor care fac parte, potrivit legii, din solda lunara/salariul brut lunar". Ca urmare nu face parte nici din baza de calcul a pensiei (***art.28/l.223/2015...Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate...***).
    Adica... la pensionari nu numai ca n-ar trebui sa li se mareasca, ar trebui sa le-o scoata, la toti, din baza de calcul!
    Asa ca....îîîîuuuu!

    RăspundețiȘtergere
  59. Domnilor:
    ..nu v-ați convins..până acum..că "justitia" română NU E.."justiție".., ci..NEGUSTORIE..: cu .."cerere" și .."ofertă"..= VARIABILE..!

    RăspundețiȘtergere
  60. Cât ghinion să avem. Tocmai ce s a anunțat la știri oficial că pentru luna decembrie se vor lua bani pentru pensiile din sistemul civil din rezerva de stat. Știu, o să spuneți că bani pentru pensiile militare sunt din.....! Adevărul e că nu mai ,,e bani ''exact când să dea și la ostași .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sumele pentru punctele de stabilitate vin de la Bugetul de stat (nu sunt contributive) si probabil depasesc cele 14 mld.lei platite ptr.pensiile militare !!

      Ștergere
  61. @Leon 22.11.2024, 09:16
    La : "Pai sumele pentru punctele de stabilitate vin de la Bugetul de stat (nu sunt contributive) si probabil depasesc cele 14 mld.lei platite ptr.pensiile militare !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Unde scrie ca "punctele necontributive" (inclusiv perioade asimilate sau stagiu potential) se platesc de la bugetul de stat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Bugetul Casei Naționale de Pensii Publice crește în anul 2024 cu 20,3%, față de anul 2023. Astfel, pentru anul 2024 au fost alocate 135 de miliarde de lei, dintre care 115 miliarde de lei reprezintă venituri din contribuțiile de asigurări sociale (CAS), iar 20 de miliarde de lei reprezintă subvenția de la bugetul de stat.
      Menționăm că în Expunerea de motive a Legii nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii, este prevăzut, pentru anul 2024, un impact bugetar de 135 de miliarde de lei. Reamintim că pensionarii vor primi o indexare de 13,8% a punctului de pensii la 1 ianuarie 2024, urmând ca la 1 septembrie 2024 seniorii din România să încaseze pensiile recalculate conform Legii 360/2023"(Comunicat MM in decembrie 2023 )..!!

      Ștergere
  62. @Leon 22.11.2024, 12:28
    La : ""Bugetul Casei Naționale de Pensii Publice crește în anul 2024 cu 20,3%, față de anul 2023. Astfel, pentru anul 2024 au fost alocate 135 de miliarde de lei, dintre care 115 miliarde de lei reprezintă venituri din contribuțiile de asigurări sociale (CAS), iar 20 de miliarde de lei reprezintă subvenția de la bugetul de stat.
    Menționăm că în Expunerea de motive a Legii nr. 360/2023, privind sistemul public de pensii, este prevăzut, pentru anul 2024, un impact bugetar de 135 de miliarde de lei. Reamintim că pensionarii vor primi o indexare de 13,8% a punctului de pensii la 1 ianuarie 2024, urmând ca la 1 septembrie 2024 seniorii din România să încaseze pensiile recalculate conform Legii 360/2023"(Comunicat MM in decembrie 2023 )..!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Repet: "Unde scrie (*in lege*) ca "punctele necontributive" (inclusiv perioade asimilate sau stagiu potential) se platesc de la bugetul de stat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legea 360/2023: " Articolul 19
      Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:
      a) contribuții de asigurări sociale, dobânzi și penalități de întârziere, precum și din alte venituri, potrivit legii;
      b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale."

      Ștergere
  63. @Leon 22.11.2024, 15:31
    La : "Legea 360/2023: " Articolul 19
    Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:
    a) contribuții de asigurări sociale, dobânzi și penalități de întârziere, precum și din alte venituri, potrivit legii;
    b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale."".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Hai, dom'le, s-o lasam dracului!

    Ce, l.263/2010, sau l.19/2000, fara puncte de stabilitate, nu scria la fel??? Ba chiar si l.3/1977 scria la fel!

    RăspundețiȘtergere