Pagini

14 iunie 2020

De-ale majorărilor

Despre “lupta” pentru actualizarea pensiilor cu ocazia noului salariu minim pe economie din 2017...
Deja marii promotori ai actiunilor in justitie (pe aceasta motivare) se lupta intre ei: că_care-i forma mai buna de actionare’n justitie, că_cum sa fie facuta/intocmita/scrisa acea cerere catre justitie, că_cînd e cel mai bine sa fie introdusa...
Protagonisti ai acestor lupte: diversi de prin diverse asociatii si sindicate, precum si diversi “luptatori pe persoana fizica” ...

Totul porneste de la interpretarea acordarii salariului minim pe economie (celor cu salarizare sub acel nivel) ca fiind o majorare a SF!
Neintelegindu-se ca plata SF la nivelul sal.min. pe econ. s-a facut NUMAI celor in activitate, si NUMAI celor a caror SF era sub acel nivel... Nu s-a aplicat tuturor militarilor/politistilor (in cazul nostru)... n-a fost o MAJORARE a SF a tuturor militarilor/politistilor.  Adica n-a fost acea majorare prevazuta in l.223/2015!
Mai mult... “luptatorii” nostri doresc aplicarea sal.min. la SF din dec.2009... nestiind ca, din 01.01.2010, SF a devenit acel “Cuantum compus actualizat al SF”.

Ce spunea l.223/2015 (forma valabila pina in aug.2017):
“Articolul 60(1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se MAJOREAZA solda de grad... și/sau solda de funcție... al militarilor, polițiștilor ...”

In intelesul art.60(1)/l.223/2015 ultima (de fapt... singura) MAJORARE a SG si/sau a SF a avut loc prin l.293/2015:
Art. 11. –(1)... începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al ... soldelor funcțiilor de bază/salariilor funcției de bază... de care beneficiază personalul prevăzut în ...anexa nr. VII - Familia ocupațională de funcții bugetare "Apărare, ordine publică și siguranță națională" ...SE MAJOREAZA cu 10% față de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

(2) ... cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din ... solda lunară brută/salariul lunar brut...de care beneficiază personalul prevăzut la alin. (1) SE MAJOREAZA cu același procent de 10%, ...”.

Prin hg. 1/2017 nu s-a dispus niciun fel de majorare; se aplica numai celor care (in activitate fiind) ar fi avut salarizare mai mica...NU se aplica tuturor:
“Articolul 1Începând cu data de 1 februarie 2017, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, ... se stabileşte la 1.450 lei lunar, ...”
Adica nu este vorba, in niciun fel, despre MAJORARILE prevazute de l.223/2015!

Ca “luptatorii” nostri, habarnisti fiind, cer  ceea ce cer, poate fi inteles si ca un indemn la “hai sa’ncercam” poate mai iese ceva!

Uluitor este, insa, faptul ca exista multi judecatori care, nestiind legislatia specifica salarizarii si pensiilor militarilor, dau solutii favorabile impricinatilor!  Acesti judecatori aplicind ceea ce-au auzit ei ca se aplica la salarizarea si pensiile civililor!

Dar... si mai uluitor este faptul ca “se ezista” CPS-uri care pun in aplicare acele hotariri judecatoresti... aplicind sal.min. la SF din dec.2009, precum si la toate celelalte elemente de salarizare care depind de acea SF! Le pun in aplicare inainte de a fi recurs la toate caile de “atac” a unor astfel de hotariri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu