Pagini

21 octombrie 2024

Trăsnăi trăsnite

Multe trăsnăi circulă pe net!

Dar cînd trăsnăile sint emise de învățători treaba-i si mai trăsnita! Ele devin “argumente” pentru sustinerea/respingerea unor multe probleme legate de pensile militare de stat!
Dar devin si argumente prin care decidentii isi fundamenteaza unele masuri... s’atunci e jale!

O noua rafala de trasnai este emisa la   https://www.facebook.com/emilian.orodel/posts/pfbid034oq7NYWmunBuK8G1eHdiPxBHWspZ6HtBhbWCcaoimrXASTob2yEEjb2NGSS8M8Pkl

Sa vedem ce si cum:

A – ca pensiile de serviciu (***magistrati, grefieri, aviatori civIli, diplomati, personal curtea de conturi, functionari publici parlamentari***) sint reglementate atit de l.263/2010 (pensii publice) cit si de legi “speciale’ de acordare
---- pensiile de serviciu sint reglementate NUMAI de legile “speciale” de acordare... l.263/2010 nu are nicio treaba, si nicio prevedere privind cele 6 categorii de pensii de serviciu (***asa ca chestie... l.263/2010 este abrogata din sep.2024, si nici “urmasa” ei (l.360/2023) nu are prevederi referitoare la cel 6 categorii de pensii de serviciu***).

B – ca pensiile de serviciu sint aparute dupa anul 1992
---- primele pensii de serviciu (stabilite ca procent din ultimele venituri) sint cele ale magistratilor  Din 1997 (l.142/1997), cu mult inainte de pensiile militare de stat care au aparut abia in 2001 (l.164/2001) . Celelalte pensii de serviciu au aparut dupa 2003.

C -  ca exista o categorie (un sistem) special de pensii pentru magistratii militari care ar fi aparut in 2004
---- magistratii militari nu au un sistem special de pensii.  Ei au pensii de serviciu ca si magistratii civili. Pensiile de serviciu ale magistratilor civili sint stabilite conform l.303/2022 (nu l.303/2004)

D - Pensiile militare de stat nu sint "pensii de serviciu". Sint PENSII MILITARE DE STAT (***În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmaș. ***)
----- pensii de serviciu sint doar cele 6 categorii enumerate anterior

E - pensii ale magistratilor militari exista NUMAI la CPS/MApN... Cu tot cu aceste pensii mari, media pensiilor platite de CPS/MApN este cea mai mica fata de celelalte CPS-uri. Deci pensiile magistratilor militari nu influenteaza media pensiilor platite de CPS/MAI sau CPS/SRI.

Repet: astfel de argumentari intaresc convingerea decidentilor ca pensionarii militari sint niste habarnisti carora li se poate face orice fara ca ei sa inteleaga ce li se intimpla!


97 de comentarii:

  1. Cred că domnul respectiv a considerat, după părerea mea, că pensiile militare sunt "pensii de serviciu" având în vedere ce scrie pe decizia de recalculare (dreapta sus). Așa sunt duși în eroare unii pensionari militari și civili.

    RăspundețiȘtergere
  2. @QSA? 21.10.2024, 11:55
    La : "Cred că domnul respectiv a considerat, după părerea mea, că pensiile militare sunt "pensii de serviciu" având în vedere ce scrie pe decizia de recalculare (dreapta sus). Așa sunt duși în eroare unii pensionari militari și civili.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^
    El, si multi altii, nu spun c'asa li se pare lor, spun, cu tarie si cu hotarire, ca asa este!

    Pe decizii de recalculare (dar si pe decizii de stabilire), pentru pensionarii militari, in dreapta sus se mai gasesc si: "Pensie de urmas" sau "Pensie de invaliditate"!

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest nene o fi lucrat la "biroul cadre" sau a fost "jurist" ? Cât despre cele două pensii de urmaș și de invaliditate, recunosc că nu știam că sunt trecute pe decizii. Am m-ai învățat ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. si tot "m-ai" ai ceva de invatat....

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe Facebook, Moș Martin anunță că ICCJ a amânat până pe 09.12 2024 luarea deciziei privind impozitarea graduală. O fi așa oare? Dacă este așa, e pe "nasoale" rău. Decizia trebuia luată astăzi.

    RăspundețiȘtergere
  6. MA,cifrim a trecut la amenințări.Prostul se lauda ca daca vrea iti închide blogul si obține si despăgubiri.A naibii otreapa cand el balacalareste e pamflet.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ akord 75
    Se scrie cu cratimă, se referă la propria persoană + verb auxiliar!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. @QSA? 21.10.2024, 14:53
    La : "Pe Facebook, Moș Martin anunță că ICCJ a amânat până pe 09.12 2024 luarea deciziei privind impozitarea graduală. O fi așa oare? Dacă este așa, e pe "nasoale" rău. Decizia trebuia luată astăzi.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu e singurul nauc!
    Mai este si altcineva care anunta "anuntul" ca fiind inca o lovitura data de magistrati pensionarilor militari!
    Acel altcineva fiind unu' despre care aveam impresia ca mai stie cite ceva... da', na, se mai insala omu'! I-am si atras atentia la prima "strigare" (cind s-a aminat pentru noiembrie), da' a uitat ce i-am explicat, si repeta anuntarea "anuntului" s'acuma cind s-a aminat pentru decembrie!

    (Foarte) Afectati de impozitarea progresiva (nu graduala) sint si magistratii! Mai ales cei (multi) care, neavind virsta de 60 de ani, nu au si parte contributiva in pensiile lor de serviciu! Au, ca si militarii, pensii in totalitate necontributive!

    Mai mult... necesitatea unei hotariri a ICCJ a survenit ca urmare a acelor multe procese intentate pe "cestiune", iar, dintre acele procese, cele mai multe (si cu cei mai multi "nemultumiti"), sint cele intentate de magistrati pensionari!
    Deci hotarirea ICCJ (de aminare a "hotaririi") nu este impotriva (numai a) pensionarilor militari!

    De ce o tot amina? Pen'ca, prin hotarirea lor, ar trebui sa ceara modificarea legii, ceea ce nu se poate "coane Fanica", pen'ca ICCJ nu are atributii legislative... Probabil (???) se negociaza cu decidentii sa emita un act normativ (pe modelul celui de cind cu retinerea CASS din bășineștile vremuri), prin care sa se modifice textul care stabileste impozitarea progresiva! Ceva de genul eliminarii acelui text pe modelul „Cel ce va fi prins cu ştromeleagul învârtoşat primprejurul părţilor fătătoare ale muierii i se va tăia scârbavnicul madular, întru veşnica lui nefolosinţă“... stromeleagul fiind textul actual al legii, iar partile fatatoare ale muierii fiind pensiile necontributive!

    RăspundețiȘtergere
  9. @QSA? 21.10.2024, 15:16
    La : "@ akord 75
    Se scrie cu cratimă, se referă la propria persoană + verb auxiliar!!!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ma bag si eu in seama...

    Da! Se scrie si cu cratima, da' nu acolo!

    RăspundețiȘtergere
  10. @Anonim 21.10.2024, 15:02
    Completare: persoana la care faceți referire a precizat că-i va în "judecată" pe Viorel Kiss (Dumnezeu să-l odihnească în pace!) și pe Cezar. Cred că este în stare de orice.

    RăspundețiȘtergere
  11. https://www.snppc.ro/21-10-2024-v-a-tept-m-la-protest-pe-25-octombrie-ora-13-00-la-guvern-bd11500

    RăspundețiȘtergere
  12. Moș Martin are dreptate: dosarul 6078/3/2024 apare preschimbat la 11.11.2024, preschimbat la 09.12.2024. Verificat personal.

    RăspundețiȘtergere
  13. @QSA? 21.10.2024, 18:54
    La : "Moș Martin are dreptate: dosarul 6078/3/2024 apare preschimbat la 11.11.2024, preschimbat la 09.12.2024. Verificat personal.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Aloooo!
    Eu n-am spus ca n-are dreptate cu schimbarea datei!

    Eu am spus ca el, impreuna cu alt natarau, sustin ca acea aminare, intentionata dupa mintea lor nauca, ii afecteaza NUMAI pe pensionarii militari! Ceea ce-i o timpenie cu spume! Aminarea ii afecteaza si pe magistratii pensionari!
    A se vedea ce am spus eu!... Inclusiv posibilul motiv al aminarii!

    Iote ce spune nataraul:

    Mitica Martiniuc
    DEJA MIROASE A MIZERIE ! Deși modalitatea de aplicare legală a impozitării pensiilor militare de stat - începând cu luna ianuarie anul curent - este o chestiune "de abecedar" ...prin prisma prevederilor art.101 alin.(2) lit.c) coroborat cu art.100 alin.(1) din Codul fiscal...instanțele așteaptă "lumina călăuzitoare" de la Înalta Curte ! Doar că, ce să vezi ?! Această instanță "a zeilor"...fie că-i "foarte ocupată"...fie că tre' să "dezlege o cestiune de drept a naibii de grea" ! Iar pentru asta a stabilit un termen pe 21 octombrie, apoi un altul pe 11 noiembrie...iar mai nou ...pe 9 decembrie ! Waw ! Să nu cumva să credeți că e vreo legătură între guvernanți ( care au dat OUG 62 în vară...prin care se spunea că dacă e o speță pe pensii ( cum e în cazul de față supraimpozitarea ) la mai multe instanțe din țară...o rezolvă Înalta Curte ) și magistrații de la...curtea cea înaltă ?!🤣 Te ia și cu râs...și cu furie...și cu dezamăgire ! Gând bun, oameni buni !

    RăspundețiȘtergere
  14. Dacă ICCJ decide că aplicarea impozitării progresive a fost greșită, ce credeți dvs că se va întâmpla după aceea?

    RăspundețiȘtergere
  15. @QSA? 21.10.2024, 20:04
    La : "Dacă ICCJ decide că aplicarea impozitării progresive a fost greșită, ce credeți dvs că se va întâmpla după aceea?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pe formularea actuala a Codului fiscal nu are cum sa spuna ca a fost aplicat gresit!
    Gresita este formularea din Codul fiscal... iar asta n-o poate rezolva ICCJ!
    Greseala poate fi "corectata" numai prin "reformularea" prevederii respective! "Reformulare" care nu poate fi facuta decit printr-o ordonanta (de urgenta) de guvern, sau printr-o lege!

    RăspundețiȘtergere
  16. ICCJ decide asupra modului de aplicare a art. 101, al.2 din Codul fiscal modificat prin legea 282/2023.

    RăspundețiȘtergere
  17. La Realitatea Plus, Mihai Tudose a anunțat că într-o săptămână legea pensiilor militare va ajunge în Senat. A mai precizat (tocmai el) că pensiile militare sunt mici !!!!?

    RăspundețiȘtergere
  18. Ridic mina si recunosc o greseala...
    Greseala de scriere, nu de intelegere...

    E vorba despre virsta de 65 de ani a magistratilor care nu au "parte contributiva" in pensiile lor de serviciu, nu despre virsta de 60 de ani!

    Deci textul de la "mos alecu21.10.2024, 15:20
    ... 𝐌𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐜𝐞𝐢 (𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢) 𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐧𝐞𝐚𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐯𝐢𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟔𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢,..." va fi citit "𝐌𝐚𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐜𝐞𝐢 (𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢) 𝐜𝐚𝐫𝐞, 𝐧𝐞𝐚𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐯𝐢𝐫𝐬𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟔5 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢,...".

    RăspundețiȘtergere
  19. @QSA? 21.10.2024, 20:45
    La : "ICCJ decide asupra modului de aplicare a art. 101, al.2 din Codul fiscal modificat prin legea 282/2023.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ar trebui sa decida, dar nu o poate face!
    Asa cum am mai spus "Pe formularea actuala a Codului fiscal nu are cum sa spuna ca a fost aplicat gresit!
    Gresita este formularea din Codul fiscal... iar asta n-o poate rezolva ICCJ!
    Greseala poate fi "corectata" numai prin "reformularea" prevederii respective!
    "Reformulare" care nu poate fi facuta decit printr-o ordonanta (de urgenta) de guvern, sau printr-o lege!".

    Repet: ICCJ nu poate hotari/cere/impune modificarea unei legi deoarece nu are atributii legislative

    Art.101, alin.(2)/l.227/2015 (Cod fiscal) nu vorbeste, intentionat, despre aplicarea cotei de impunere asupra venitului impozabil din pensii! Vorbeste despre aplicarea cotei de impunere asupra venitului din pensii.
    Acolo unde s-a dorit aplicarea cotei de impunere asupra venitului impozabil din pensii, Codul fiscal o face explicit si clar: art.101, alin.(7), sau la art.101^1

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu moșulică! Art. 101 stabilește că se impozitează numai venitul impozabil din cuantumul pensiilor militare. Acest sens trebuie să-l constate și iccj.

      Ștergere
  20. 1. Art. 100, al.1 din Codul fiscal stabilește clar: "Venit impozabil din pensie se stabilește prin deducerea din VENITUL din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2000 (3000 acum) de lei și, după caz, CASS datorată potrivit titlului V - Contribuții sociale obligatorii.
    2. Este posibil ca ICCJ să decidă faptul că, CPS-urile nu au aplicat întâi art. 100, al.1(CF) și apoi art. din legea 282/2023 privind impozitul progresiv. Asta este părerea mea, poate greșesc.
    3. Eu nu am spus niciodată că ICCJ are atribuții legislative dar, în opinia mea, poate stabili că CPS-urile nu aplicat corect prevederile Codului fiscal (art.100^1) după care....
    Îmi prezint scuze dacă nu sunt de acord cu opiniile dvs.

    RăspundețiȘtergere
  21. @Anonim 22.10.2024, 11:06
    La : "Nu moșulică! Art. 101 stabilește că se impozitează numai venitul impozabil din cuantumul pensiilor militare. Acest sens trebuie să-l constate și iccj.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Martiniucule, nu continua sa fii dobitoc!

    Despre aplicatea cotei de impunere asupra VENITULUI IMPOZABIL LUNAR DIN PENSII (cel definit de art.100) vorbeste NUMAI art.101, alin.(7) si art.101^1.
    Art.101, alin. (7) vorbind tocmai despre pensiile carora li se aplica impozitul progresiv! Deci numai la acestia se aplica impozitul progresiv asupra venitului impozabil lunar din pensii!

    In restul art.101 (la toti ceilalti) se vorbeste despre aplicarea cotelor de impunere asupra VENITULUI LUNAR DIN PENSII.

    "Partile" din pensie care determina cota de impozit progresiv sint PARTI DIN VENITUL LUNAR DIN PENSII!

    RăspundețiȘtergere
  22. @QSA? 22.10.2024, 11:29
    La : "1. Art. 100, al.1 din Codul fiscal stabilește clar: "Venit impozabil din pensie se stabilește prin deducerea din VENITUL din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2000 (3000 acum) de lei și, după caz, CASS datorată potrivit titlului V - Contribuții sociale obligatorii.............
    ......
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Aloooo!
    Art.101, alin.(2)/l.227/2015 nu este aplicat numai de CPS-uri.
    Este aplicat si de CTP-uri pentru pensiile de serviciu.
    Iar lit.c) a acelui articol se refera si la pensiile de serviciu ale magistratilor care (datorita virstei sub 65 de ani) nu au "componenta" contributiva la pensiile lor de sreviciu.

    Ș'acuma...
    A) Pin'la l.282/2023:

    - art.100/l.227/2015 (cod fiscal) "...(1) VENITUL IMPOZABIL LUNAR
    din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, ....."

    - art.101/l.227/2015 (Cod fiscal) "...(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% SUPRA VENITULUI IMPOZABIL LUNAR lunar din pensii....".

    B) - dupa l.282/2023:

    - art.100/l.227/2015 "...(1) VENITUL IMPOZABIL LUNAR din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei...." (***exact ca si inainte***)

    - art.101/l.227/2015 (Cod fiscal) "...alin.(2), c) (***situatia pensiilor militare de stat, si ale magistratilor***) pentru VENITUL LUNAR DIN PENSII care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
    (i) 10%, pentru partea (*** partea din VENITUL LUNAR DIN PENSII***) mai mică decât nivelul câștigului salarial mediu net sau egală cu acesta;......

    Hopa, șa!
    Cotele de impunere nu se mai aplica asupra venitului impozabil lunar, se aplica asupra venitului lunar.
    Venit lunar care se "imparte" in cele trei parti, si primii 2.000 de lei sint neimpozabili!
    Nu scrie nimica despre aplicarea cotei de impunere asupra venitului impozabil!

    Pentru linistea sufleteasca a sustinatorilor chestiei cu aplicarea art.100l.227/2015 (Cod fiscal)
    - in tineretile aparitiei a ceea ce urma sa fie l.282/2023, si eu credeam ca textul art.101 ar putea insemna aplicarea venitului impozabil lunar... dar semnalam, inca de atunci, faptul ca redactarea art.101 poate insemna si "eliminarea" venitului impozabil din stabilirea impozitului progresiv
    - iacata ca "semnalarea" mea s-a adeverit!

    Tot pentru sustinatorii chestiei cu venitul impozabil...
    - ICCJ stabilise primul termen undeva prin oct.2024 dupa ce fusese sesizata inca de prin aug.2024. De ce asa de tirziu???
    - ulterior ICCJ a aminat termenele in nov. 2024, apoi in dec. 2024. De ce???
    - sesizarea ICCJ a fost facuta in urma multelor procese intentate (si) de foarte multi magistrati pensionari. De ce se tot amina hotarirea daca este vorba despre pensionari "de-ai lor"??? Nu-i vorba despre pensionari din Burkina Faso, care n-ar fi de interes pentru magistratii de la ICCJ!
    - ICCJ amînă hotarirea pen'ca aceasta ar trebui sa stabileasca necesitatea modificarii art.101, alin. (2)/l.227/2015 (Cod fiscal), iar ICCJ nu are "competente" de legiferare

    RăspundețiȘtergere
  23. Vă mulțumesc pentru răspuns. Să fie așa cum ziceți dvs!!!!!. Eu nu am fost nici jurist, nici finanțist. Fiecare are dreptul să interpreteze cum vrea. Prea le știți pe toate (nu vă supărați!!).
    Eu mi-am spus părerile, dar nu am crezut că pot fi luat la mișto în așa hal, ca alții. Dacă v-am supărat îmi prezint scuze. Apropo, specialitatea dvs în ce armă a fost?

    RăspundețiȘtergere
  24. Domnule Moș Alecu, eu am scris de art. 101, alin.1, nu cum mi-ați răspuns dvs. la alin.2. Dacă nu vă convine, asta este!! Eu vă apreciez!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Pl x nr.570/2024 privind scutirea de la plata a unor debite in sarcina pensionarilor din sistemul public a fost adoptat de CD in sedinta de plen de astazi:
    https://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2024/rp570.pdf

    RăspundețiȘtergere
  26. @QSA? 22.10.2024, 19:37
    La : "Vă mulțumesc pentru răspuns. Să fie așa cum ziceți dvs!!!!!. Eu nu am fost nici jurist, nici finanțist. Fiecare are dreptul să interpreteze cum vrea. Prea le știți pe toate (nu vă supărați!!).
    Eu mi-am spus părerile, dar nu am crezut că pot fi luat la mișto în așa hal, ca alții. Dacă v-am supărat îmi prezint scuze. Apropo, specialitatea dvs în ce armă a fost?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Unde dracu'i luarea la misto de catre mine???

    Pentru corectitudine: in Nomenclatorul armelor si specialitatilor militare, armele sint un prim nivel de separare, nivelul urmator fiind specialitatile militare. O arma putind cuprinde mai multe specialitati militare!

    Am mai spus-o de multe ori: am fost pregatit intr-o arma "de negru", am indeplinit functii numai "de negru" in unitati "de negru"! "De negru" insemnind de aceeasi culoare a vipustii/paspoalului ca si cei din arma care reprezinta in armata pe cei care folosesc codul Q!

    RăspundețiȘtergere
  27. Sunteți prea deștept pentru cei care scriu pe acest blog (deși în multe puncte de vedere nu aveți dreptate).
    Asta este viața!!! O să vedeți că noi "proștii" dvs o să avem dreptate. Trăim în democrație și părerea / opinia fiecăruia trebuie respectată, chiar dacă dvs nu sunteți de acord cu aceasta. Dacă vă convine "postarea" bine, dacă nu, nu!! Îmi pare rău că sunt prea puțini care comentează aici față de "pasărea de noapte". După părerea mea, ar trebui abordate "în serios" problemele pensionarilor militari . Să vă dea Dumnezeu sănătate și putere de muncă!

    RăspundețiȘtergere
  28. @QSA? 22.10.2024, 20:01
    La : "Domnule Moș Alecu, eu am scris de art. 101, alin.1, nu cum mi-ați răspuns dvs. la alin.2. Dacă nu vă convine, asta este!! Eu vă apreciez!!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Mai intii c'ati vorbit despre art.100, alin.(1), nu despre art.101, alin.(1)!
    Nu zic ceva despre "graba (de a scrie) care strica treaba", ca iar o fi luata drept mistocareala!
    (*** ar fi fost total aberant sa vorbiti despre art.101, alin.(1) care, inainte de l.282/2023 spunea "
    (1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.",
    iar dupa l.282/2023 spune "(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligația de a calcula lunar impozitul, potrivit prevederilor prezentului articol, la data efectuării plății pensiei, de a-l reține și de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei. Impozitul reținut este impozit final."

    Am incercat sa explic "babeste" ca art.100, alin.(1) nu a suferit modificari inainte, sau dupa l.282/2023!

    S'am mai incercat sa explic, tot babeste, ca MODUL DE STABILIRE/CALCULARE a impozitului era definit (inainte de l.282/2023), si este definit (dupa l.282/2023), de catre art.101, alin.(2), nu de art.100.

    Tot babeste se putea intelege ca inainte de l.282/2023 modul de calcul a impozitului era legat de venitul impozabil, iar dupa l.282/2023 modul de calcul a impozitului nu mai este legat de venitul impozabil, ci este legat de venitul lunar (***total***).

    Cum dracu sa stabileasca ICCJ, fara modificarea legii, ca impozitul sa se calculeze legat de venitul impozabil... cind textul legii spune ca-i legat de venitul din pensii (***total***)????

    RăspundețiȘtergere
  29. @QSA? 22.10.2024, 20:42
    La : "Sunteți prea deștept pentru cei care scriu pe acest blog (deși în multe puncte de vedere nu aveți dreptate).
    Asta este viața!!! O să vedeți că noi "proștii" dvs o să avem dreptate. Trăim în democrație și părerea / opinia fiecăruia trebuie respectată, chiar dacă dvs nu sunteți de acord cu aceasta. Dacă vă convine "postarea" bine, dacă nu, nu!! Îmi pare rău că sunt prea puțini care comentează aici față de "pasărea de noapte". După părerea mea, ar trebui abordate "în serios" problemele pensionarilor militari . Să vă dea Dumnezeu sănătate și putere de muncă!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ce ai patit, baiatu' ????

    Cit despre "părerea / opinia fiecăruia trebuie respectată" nu parerea/opinia trebuie respectata ci "dreptul de a avea o parere/opinie"!

    Legat de multimea de comentatori cifrimisto-claudioti... eu nefiind legat de bani din blog, nu prezint toate timpeniile care cer sa apara "pe sticla"! Iar la cele care apar ma simt obligat sa le raspund pentru a-i salva pe altii de felurite feluri de timpenii!
    Normal ca interventiile mele nu plac celor pe care nu-i duce capu' sa le'nteleaga!

    RăspundețiȘtergere
  30. @Leon 22.10.2024, 20:26
    La : "Pl x nr.570/2024 privind scutirea de la plata a unor debite in sarcina pensionarilor din sistemul public a fost adoptat de CD in sedinta de plen de astazi:
    https://www.cdep.ro/comisii/munca/pdf/2024/rp570.pdf ".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Daaaa!
    Dar nu s-a gindit nimeni sa-i introduca in acele prevederi si pe oropsitii de la CPS/MAI (jandarmi si pompieri) care trebuie sa returneze "drepturile necuvenite" primite la actualizarea pasariceasca a pensiilor din iun.2017! "Drepturi necuvenite" pe care le-au primit datorita greselii CPS!

    Au aparut impricinati care au primit somatii de la ANAF! Acestia avind de returnat sume foarte mari (peste 12 pensii) neputind fi "executati" prin retinere din pensie (o treime din pensie retinuta maximum 3 ani).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @MA, eu m-am gandit saptamana trecuta, cand pe acest blog, indemnam pompierii si jandarmii care au primit aceste Decizii sa trimita propuneri la Comisia de munca din CD propunera cuprinderii in acest proiect si a Legii 223/2015 !
      Mai mult, am trimis eu aceasta propunere unui deputat, dar fara folos !

      Ștergere
  31. @Leon 23.10.2024, 09:11
    La : "@MA, eu m-am gandit saptamana trecuta, cand pe acest blog, indemnam pompierii si jandarmii care au primit aceste Decizii sa trimita propuneri la Comisia de munca din CD propunera cuprinderii in acest proiect si a Legii 223/2015 !
    Mai mult, am trimis eu aceasta propunere unui deputat, dar fara folos !".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Eiii, nu-i nicio paguba! (***Asa s-ar putea spune in gluma, daca n-ar fi de plins!***)
    Deja net-ul s-a umplut cu asigurari ca'n acea lege sint cuprinsi si militarii!
    Pen'ca le-au spus lor invatatori si sefi de asociatii ca'n Romania exista numai doua sisteme de pensii: public si privat! Adica pensiile militare sint in acel sistem public despre care se vorbeste in legea cu "scutirea de la recuperarea datoriilor"!

    RăspundețiȘtergere
  32. Da, asa au sustinut si cand a aparut L 244/2024, iar premierul Ciolacu a trebuit sa adopte OuG 110/2024 pentru ca si militarii sa beneficieze de ridicarea plafonului de neimpozitare de la 2000 la 3000 lei..!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Reținerea sumelor încasate necuvenit cum se face?
    Primim somație de la ANAF să plătim în contul lor intr un termen iar dacă nu plătim în termenul respectiv ni se reține 1/3 din pensie până se acoperă suma ?
    Dacă nu plătim în termenul de somație se blochează contul bancar în care încasăm pensia sau și alte conturi pe numele celui care- datorează suma până se recuperează această sumă din venituri din pensie sau alte venituri?

    RăspundețiȘtergere
  34. @Anonim 23.10.2024, 13:51
    La : "Reținerea sumelor încasate necuvenit cum se face?
    Primim somație de la ANAF să plătim în contul lor intr un termen iar dacă nu plătim în termenul respectiv ni se reține 1/3 din pensie până se acoperă suma ?
    Dacă nu plătim în termenul de somație se blochează contul bancar în care încasăm pensia sau și alte conturi pe numele celui care- datorează suma până se recuperează această sumă din venituri din pensie sau alte venituri?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    L.223/2015
    Articolul 114
    (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie militară se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripție de 3 ani.
    (2) Sumele plătite necuvenit cu titlu de pensie militară prin intermediul caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei de pensii sectoriale respective, care constituie titlu executoriu. (***daca nu ati primit o acea decizie cereti-o, sau cautati-o pe site-ul CPS-ului***).

    Daca sumele respective nu pot fi recuperate in 3 ani, prin retinere a 1/3 din pensie, titlul executoriu respectiv se trimite la ANAF.

    De aici se intra pe Cartea a V-a/l.134/2010 (Codul de procedura civila)...care incepe cu: "...Articolul 622
    (1) Obligația stabilită prin hotărârea unei instanțe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.
    (2) În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligația sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare, potrivit dispozițiilor prezentei cărți, dacă prin lege specială nu se prevede altfel.

    Mai departe de citit acea Carte a V-a...
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/140271

    RăspundețiȘtergere
  35. Decizia de recuperare a sumelor având titlu executoriu am primit o din luna iunie , dar în aceasta nu se precizează cum se face poate face plata sau reținerea sumei respective .
    Eu am sunat de în iunie și la Casa de pensii sectorială și nu știau cum se va face reținerea sau plata sumelor la acel moment dar în principiu au spus ca ei nu au voie să rețină si nici nu se poate face plata sumei in contul lor și ca doar ANAF ul face executarea ca de la ei probabil o să primim hârtii în acest sens de cum se va face recuperarea pe baza aceste decizii de recuperare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim:
      ..C.Pr.Civ. .."spune" cum se fac reținerile: = max.1/3 din cuantumul brut/net, rețineri automate făcute de CPS- urile plătitoare ale pensiei.., până la achitarea.."datoriei" calculate..❗; ..eu am fost in situația unei.."revizuirii"= în 2006 = a unei pensii brute greșit "actualizată"..în 2005 = în plus = față de.."cuvenit", și înștiințarea că mi se va reține 1/3 din pensia lunară..recalculată în urma revizuirii ei ..!

      Ștergere
  36. @Anonim 23.10.2024, 15:10
    La : "Decizia de recuperare a sumelor având titlu executoriu am primit o din luna iunie , dar în aceasta nu se precizează cum se face poate face plata sau reținerea sumei respective .
    Eu am sunat de în iunie și la Casa de pensii sectorială și nu știau cum se va face reținerea sau plata sumelor la acel moment dar în principiu au spus ca ei nu au voie să rețină si nici nu se poate face plata sumei in contul lor și ca doar ANAF ul face executarea ca de la ei probabil o să primim hârtii în acest sens de cum se va face recuperarea pe baza aceste decizii de recuperare".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^
    Dupa (sau odata cu) decizia de recuperare ati primit si decizie de revizuire a pensiei in care apare cuantumul la care aveti dreptul?
    Pe cupoanele de pensie de dupa decizia de revizuire apare si ceva la "retineri"... niste retineri mai mari decit eventualele retineri de pina atunci?
    Ati primit vreun document de la ANAF?

    RăspundețiȘtergere
  37. Daca-i adevarat ce se spune c-ar fi aparut un Punct de vedere al guvernului legat de plx.540/2024 (aia cu actualizarea SG si a SF)... esenta-i ceea ce tot spuneam: "orice modificare adusă actelor normative care au făcut obiectul unor jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Reziliență care au fost evaluate pozitiv de Comisia Europeană duce la încălcarea principiului ireversibilității reformelor".

    Mai pe romaneste: "Mucles, ca nu putem calca ordinul de la mUE de a micsora pensiile!".

    RăspundețiȘtergere
  38. Am primit impreuna cu decizia de recuperare si decizie de actualizare a pensiei care stabilește noul cuantum brut al pensiei la 30.06.2017 mai mic față de cel din decizia de actualizare tprimita în mai 2018 pentru actualizarea făcutta în iunie 2017
    Nu am primit deocamdată nimic de la ANAF
    Pe cuponul de pensie nu apare nicio reținere decât ca pensia neta e mai mică cu cca 200 lei față de cea primită înainte de noua decizie de actualizare

    RăspundețiȘtergere
  39. @Anonim 23.10.2024, 16:00
    La : "Am primit impreuna cu decizia de recuperare si decizie de actualizare a pensiei care stabilește noul cuantum brut al pensiei la 30.06.2017 mai mic față de cel din decizia de actualizare tprimita în mai 2018 pentru actualizarea făcutta în iunie 2017
    Nu am primit deocamdată nimic de la ANAF
    Pe cuponul de pensie nu apare nicio reținere decât ca pensia neta e mai mică cu cca 200 lei față de cea primită înainte de noua decizie de actualizare".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    O prima intrebare ar fi: brutul de pe cupon minus impozitul dă netul de pe cupon?

    RăspundețiȘtergere
  40. Da!
    Brut- impozit=net

    RăspundețiȘtergere
  41. @Anonim 23.10.2024, 16:21
    La : "Da!
    Brut- impozit=net".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Aplicati la brutul din acea ultima decizie de actualizare (pentru iun.2017) indexarile succesive din 2019 - 2024... 1,3%, 4,6%, 2,6% (daca pensia din indexarea anterioara era peste 2.500; sau 10% la pensia sub 2.500), 5,1% (si 7,4% la pensia anterioara pina in 3.000; 5,1% pensie intre 3.000 - 4.400; 3,9% pensie intre 4.401 - 5.800; 3,1% pensie intre 5.801 - 7.200...), 13,8%.
    Unde ati ajuns fata de brutul din ultimele cupoane?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un minus de 78 la pensie brută și de 63 lei la pensia neta pentru pensia bruta/neta din intervalul (iulie- septembrie ) fata de cele din intervalul ianuarie-iunie
      Pt Pensia brută nou actualizata cu decizia primită în 2024 au fost precizate indexările și cuantumurile rezultate pentru anii 2019, 2020, 2022, 2023, 2024 în decizia de actualizare iar ultimul cuantum rezultat pt 2024 a reprezentat cuantumul brut al pensiei incepand cu luna iulie 2024

      Ștergere
  42. Având în vedere fondul comunicatului guvernului, privind inițiativa legislativă Plx540/2024, am formulat propriul meu punct de vedere, astfel:
    Constat, nu cu surprindere, că guvernul, prin emiterea acestui document, nu numai că respinge Plx 540/2024, dar și realizează o VARZĂ DE BRUXELLES, urât mirositoare, în condițiile în care, prin consilierea Băncii Mondiale, s-a recomandat excluderea pensiilor militare de stat din PNRR.
    Apoi, pestințialitatea guvernamentală este dată și de inducerea termenului RECALCULARE, în locul celei de ACTUALIZARE.
    Ce poate fi atât de dificil în înlocuirea elementelor bazei de calcul din 2016, cu cele din 2024, fără a mai fi nevoie de indexările anuale ale inflației?
    Îmi pare numai mie că punctul de vedere al guvernului, privind Plx540/2024, este majoritar formulat în „cotețul” lui Jianu, cu larga participare a lui Cipu, Livădariu și Spiridonescu, doar-doar pentru a fi promovat proiectul MApN, cel care prevede RECALCULAREA și are drept consecință reducerea cuantumului pensiei militare, fără prevederea rămânerii în plată a cuantumului avantajos?
    Mă mai intrigă includerea în document a noțiunii DISCRIMINARE, în condițiile în care elementele din baza de calcul a pensiei militare de stat datează din 2009, în timp ce pensiile publice au beneficiat de ample majorări după 2016.
    Cred că, „sanitar” vorbind, ar fi necesară elaborarea unei noi legislații a pensiei militare de stat, similară Legii 164/2001, cea care nu a suscitat discuții privind inechități de cuantum.

    RăspundețiȘtergere
  43. @Dan B. 23.10.2024, 16:59
    La : "Având în vedere fondul comunicatului guvernului, privind inițiativa legislativă Plx540/2024, am formulat propriul meu punct de vedere, astfel:
    Constat, nu cu surprindere, că guvernul, prin emiterea acestui document, nu numai că respinge Plx 540/2024, dar și realizează o VARZĂ DE BRUXELLES, urât mirositoare, în condițiile în care, prin consilierea Băncii Mondiale, s-a recomandat excluderea pensiilor militare de stat din PNRR.
    Apoi, pestințialitatea guvernamentală este dată și de inducerea termenului RECALCULARE, în locul celei de ACTUALIZARE.
    Ce poate fi atât de dificil în înlocuirea elementelor bazei de calcul din 2016, cu cele din 2024, fără a mai fi nevoie de indexările anuale ale inflației?
    Îmi pare numai mie că punctul de vedere al guvernului, privind Plx540/2024, este majoritar formulat în „cotețul” lui Jianu, cu larga participare a lui Cipu, Livădariu și Spiridonescu, doar-doar pentru a fi promovat proiectul MApN, cel care prevede RECALCULAREA și are drept consecință reducerea cuantumului pensiei militare, fără prevederea rămânerii în plată a cuantumului avantajos?
    Mă mai intrigă includerea în document a noțiunii DISCRIMINARE, în condițiile în care elementele din baza de calcul a pensiei militare de stat datează din 2009, în timp ce pensiile publice au beneficiat de ample majorări după 2016.
    Cred că, „sanitar” vorbind, ar fi necesară elaborarea unei noi legislații a pensiei militare de stat, similară Legii 164/2001, cea care nu a suscitat discuții privind inechități de cuantum.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Pentru cineva care habar n-are de ce si cum cu aplicarea l.223/2015 asa pare... c-ar fi foarte usor...

    Guvernul n-a facut nimic decit sa desfasoare varza prezentata drept gaselnita in actualizarea pensiilor militare!

    Elementele de baza dateaza din 2016, 2018, 2019, 2020, 2022, 2023, 2024 in functie de anul stabilirii pensiilor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu avem sistem informatic la casele sectoriale de pensii? Numai CNPP are așa ceva? Sau nu există competenți în introducerea datelor în sistem?

      Ștergere
  44. @Dan B. 23.10.2024, 17:49
    La : "Nu avem sistem informatic la casele sectoriale de pensii? Numai CNPP are așa ceva? Sau nu există competenți în introducerea datelor în sistem?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Repet: Pentru cineva care habar n-are de ce si cum cu aplicarea l.223/2015 asa pare... c-ar fi foarte usor...

    La CNPP a luat numarul de puncte in plata, a adaugat la citiva punctele da stabilitate, a inmultit cu 81... si gata!
    Nu mai spun ca s-au umplut de greseli!

    Treaba concreta nu-i asa de simpla ca lozincareala!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moș Alecu, Greșit.... La CNPP S-au recalculat toate punctajele anuale pentru perioadele care conform noii legi 360 sunt considerate necontributive gen armată, facultate ,grupe de muncă ,sau pensie pe caz de boala. Punctaje care au fost diminuate fata de legea veche 263... Punctele de stabilitate s-au acordat NUMAI PENTRU pe perioadele contributive efectiv . Diferite de anii de vechime in muncă. Pentru cei care au lucrat după pensionare s-au acordat doar punctaje pentru venituri nu și puncte pentru stabilitate.
      Cei care au lucrat 40 ani pe salariul minim pe economie au devenit niste pensionari speciali pentru că li s-au acordat puncte de stabilitate care aproape le-au dublat PENSIILE stabilite pe principiul contributivității, dar care nu mai au legătură cu contribuțiile la asigurările sociale... Un cetățean care a lucrat decât 20 ani dar care a avut salariul , dublu față de cel minim pe economie , și a contribuit exact cat alt cetățean ce a avut salariul minim pe economie dar a lucrat și contribuit 40 ani, cu aceeași sumă , acum primul are o pensie pe contributivitate mult mai mică.... Prin urmare la Egea 360 privind sistemul public de pensii nu mai are nicio legătură cu Contributivitatea clamată de toți politicienii...

      Ștergere
  45. @Anonim 23.10.2024, 19:01
    La : "Este un minus de 78 la pensie brută și de 63 lei la pensia neta pentru pensia bruta/neta din intervalul (iulie- septembrie ) fata de cele din intervalul ianuarie-iunie
    Pt Pensia brută nou actualizata cu decizia primită în 2024 au fost precizate indexările și cuantumurile rezultate pentru anii 2019, 2020, 2022, 2023, 2024 în decizia de actualizare iar ultimul cuantum rezultat pt 2024 a reprezentat cuantumul brut al pensiei incepand cu luna iulie 2024".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Ahaa!
    - acel cuantum brut incepind cu iul.2024 (inscris in acea decizie de actualizare) este si cel brut inscris pe cupoane?
    - care-i suma de recuperat inscrisa in acea decizie de recuperare?

    RăspundețiȘtergere
  46. 5360 brut, 4772 net pt perioada 30.06.2017-30.06.2024
    Fac mențiunea că sunt pensionat în mai 2017 , decizie de pensie mai 2017, decizie de actualizare( creștere SF 15% 30.06 2017) luna mai 2018 și din nou decizie de actualizare iunie 2024 pt creștere SF din 30.06.2017

    RăspundețiȘtergere
  47. acel cuantum brut incepind cu iul.2024 (inscris in acea decizie de actualizare) este si cel brut inscris pe cupoane?
    Raspuns
    Da, s a luat acest cuantum brut și s au aplicat indexările din anii 2019, 2020, 2022, 2023, 2024 iar cuvântul brut rezultat este pe cupoanele din perioada iulie-septembrie

    RăspundețiȘtergere
  48. @Fsafety 23.10.2024, 19:33
    La : "5360 brut, 4772 net pt perioada 30.06.2017-30.06.2024
    Fac mențiunea că sunt pensionat în mai 2017 , decizie de pensie mai 2017, decizie de actualizare( creștere SF 15% 30.06 2017) luna mai 2018 și din nou decizie de actualizare iunie 2024 pt creștere SF din 30.06.2017".

    @Anonim 23.10.2024, 19:41
    La : "acel cuantum brut incepind cu iul.2024 (inscris in acea decizie de actualizare) este si cel brut inscris pe cupoane?
    Raspuns
    Da, s a luat acest cuantum brut și s au aplicat indexările din anii 2019, 2020, 2022, 2023, 2024 iar cuvântul brut rezultat este pe cupoanele din perioada iulie-septembrie".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Presupunind ca-i vorba despre anonim cu modalitatile de returnare a "drepturilor necuvenite"...

    Deci nu-i vorba despre o suma care sa nu poata fi recuperata de catre CPS/MAI prin retineri de 1/3 din pensie pe parcursul a 3 ani din iul.2024...

    Nu inteleg de ce CPS nu a inceput retinerile!
    Pe net au aparut impricinati care se plingeau de retinerile care au inceput sa li se aplice. Deasemenea au aparut si impricinati care primisera Somatie de la ANAF (dintr-aceia cu sume f. mari de returnat).

    Folosind ca motiv decizia de recuperare, adresati-va CPS cerind detalii privind procedura de recuperare pe care au hotarit sa o aplice! Adresati-va prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, sau prin e-mail... La e-mail "robotul" care-l primeste ar trebui sa va trimita automat un e-mail de confirmare a primirii textului dvs.

    RăspundețiȘtergere
  49. @Burebista 23.10.2024, 22:07
    La : "Moș Alecu, Greșit.... La CNPP S-au recalculat toate punctajele anuale pentru perioadele care conform noii legi 360 sunt considerate necontributive gen armată, facultate ,grupe de muncă ,sau pensie pe caz de boala. Punctaje care au fost diminuate fata de legea veche 263... Punctele de stabilitate s-au acordat NUMAI PENTRU pe perioadele contributive efectiv . Diferite de anii de vechime in muncă. Pentru cei care au lucrat după pensionare s-au acordat doar punctaje pentru venituri nu și puncte pentru stabilitate.
    Cei care au lucrat 40 ani pe salariul minim pe economie au devenit niste pensionari speciali pentru că li s-au acordat puncte de stabilitate care aproape le-au dublat PENSIILE stabilite pe principiul contributivității, dar care nu mai au legătură cu contribuțiile la asigurările sociale... Un cetățean care a lucrat decât 20 ani dar care a avut salariul , dublu față de cel minim pe economie , și a contribuit exact cat alt cetățean ce a avut salariul minim pe economie dar a lucrat și contribuit 40 ani, cu aceeași sumă , acum primul are o pensie pe contributivitate mult mai mică.... Prin urmare la Egea 360 privind sistemul public de pensii nu mai are nicio legătură cu Contributivitatea clamată de toți politicienii...".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Cindva, nu de multa vreme, te suparasei pentru limbajul folosit de mine!
    Ș'acuma revii cu noi probe ale habarnismului tau!

    Băbăiete, la recalcularea pensiilor din vechea legislatie (cei din l.263/2010) nu s-a recalculat niciun punctaj!
    Nu mai vorbi, dracului, din ce auzi la televizor!
    Ceteste legea, ca nu doare!

    L.360/2023
    Articolul 144
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se RECALCULEAZA prin înmulțirea NUMARULUI TOTAL DE PUNCTE REALIZAT cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154. (***la cele ale agricultorilor s-a stabilit nr. de puncte prin impartirea cuantumului in plata la VPR***)
    (2) Numărul total de puncte realizate prevăzut la alin. (1) se obține prin INSUMAREA punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3).

    Gata! Aia a fost recalcularea pensiilor din vechea legislatie!

    RăspundețiȘtergere
  50. @Bure, pune mana pe lege, ca nu urzica !
    Are dreptate MA, nu s-a umblat la punctajul total din ultima Decizie !
    In privinta punctelor de stabilitate, ai dreptate, pot fi considerate speciale si sunt platite de la BS, nu de la BASS..!!

    RăspundețiȘtergere
  51. Habar nu aveți... Dacă nu se umbla la punctajele din ultima decizie atunci minerii și cei care au lucrat în gruie de munca aveau mult mai multe puncte care se înmulțesc cu 81 . Ori acestora li se a diminuat punctajul suplimentar acordat pentru grupe de le 50% sau 25% din punctele realizate anual , la 0,5 PP sau 0,25 PP. Pentru armată dau facultate in legea 263 ți se acorda 1 punct ie an . Acum se acorda 0,25 puncte pe an... Ori unul care avea pensie de 40 puncte de ex in care avea și punctele pentru armată +4 ani de facultate acum mai are decât 36,25 puncte ... De aceea se agita pe la tv moșulică ăla ce era invitat mereu Moș Leonte...😎 La fel și punctajele pentru grupe ai scăzut enorm mai ales pentru cei care au avut salarii foarte nări de-a lungul timpului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Burebista:
      ..greșești și amesteci prevederi din legi de pensii diferite:
      = în L.263/2010= pt "armată"și "facultate"..CIVILII..și MILITARII ❗= NU.."primeau".."1" (un) punct lunar, ci: cel mult..(în urma unui calcul..: 0,25xxx..0,33xxx puncte lunare)..😭😜❗;
      = dar e o altă poveste..cu "celelalte" reglementări..privindu- i pe MILITARI..și modul de calcul al pensiilor lor (L. 119/2010, L.165/2011 și 223/2015..)..❗

      Ștergere
  52. Numărul total de puncte realizat a fost după întroducerea datelor din dosarul de pensionare al fiecăruia în sistemul electronic , calculat cfm legii 360... Iar punctajul total avut în fosta decizie de pensionare pe legea 263 s a micșorat . De aceea pensiile celor câteva sute de mii au ieșit mai mici pe 360 .. pentru că minerii nu au avut puncte de stabilitate și li s a tăiat și coeficientul de corecție unora . Dacă un miner a avut în 20 ani de grupa 1 ,40 puncte de pensie pe 263 a mai primit încă 20 puncte și în Vechea decizie avea 60 puncte totale ...pe 360 are decât 40 + (20x0,25 =5) = 45 puncte totale ... 60x81 pe 263 >decât 45x81 pe 360 ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O corecție . 20 x0.5 puncte pentru grupa 1 =10 PP + 40 realizare total 50 PP pe legea 360 .x 81 fata de 60 x81 daca s ar fi păstrat punctele totale din 263

      Ștergere
    2. 0,25 puncte se acorda pentru grupa a 2 de muncă .

      Ștergere
    3. Burebista:
      ..unui pensionar (inclusiv.."miner") RECALCULAT pe L.360/2023 pensia i-a fost "recalculată" .."simplu":
      Nr.Total de Puncte REALIZATE (=avute la data 31.08.2024..!) de ex.:.."50".., (puncte realizate prin majorarea "PMA" realizat din stabilirea PUNCTAJULUI TOTAL din anii de activitate..cu un "IC" =1,xx..= în funcție de anul pensionării..!!) , se MAJOREAZĂ = după caz.., cu PUNCTE DE STABILITATE = dacă pensionarul are STAGIU / VECHIME CONTRIBUTIV/Ă ..EFECTIVĂ = peste 25 de ani..❗( puncte de stabilitate calculate conform "pragurilor"/ =nr. de ani ..lucrați peste cei 25 de ani contributivi.., din 5 in 5 ani ..peste cei 25 de ani amintiți, necesari..) și se înmulțesc cu VPR= 81 lei ,rezultând = PENSIA BRUTĂ..( în sept.2024)❗😜
      .."STABILIREA" ..PENSIEI..în baza Legii 360/2023 = e o altă .. "poveste"..(de)..CITIT/Ă.. și..ÎNȚELEASĂ = din textul Legii..😜❗

      Ștergere
  53. Le copiez pen'ca dupa ce-i voi demonstra ca-i prost isi va sterge prostiile... "ezact" ca mîța care-si ascunde "produsele", sau ca văcarul care se supăra pe sat!

    𝐵𝑢𝑟𝑒𝑏𝑖𝑠𝑡𝑎24.10.2024, 10:03
    𝐻𝑎𝑏𝑎𝑟 𝑛𝑢 𝑎𝑣𝑒𝑡̦𝑖... 𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑠𝑒 𝑢𝑚𝑏𝑙𝑎 𝑙𝑎 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑎𝑗𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑢𝑙𝑡𝑖𝑚𝑎 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑒 𝑎𝑡𝑢𝑛𝑐𝑖 𝑚𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑐𝑒𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑢 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑡 𝑖̂𝑛 𝑔𝑟𝑢𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑎 𝑎𝑣𝑒𝑎𝑢 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑖̂𝑛𝑚𝑢𝑙𝑡̦𝑒𝑠𝑐 𝑐𝑢 81 . 𝑂𝑟𝑖 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎 𝑙𝑖 𝑠𝑒 𝑎 𝑑𝑖𝑚𝑖𝑛𝑢𝑎𝑡 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑠𝑢𝑝𝑙𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟 𝑎𝑐𝑜𝑟𝑑𝑎𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑒 50% 𝑠𝑎𝑢 25% 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑛𝑢𝑎𝑙 , 𝑙𝑎 0,5 𝑃𝑃 𝑠𝑎𝑢 0,25 𝑃𝑃. 𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑟𝑚𝑎𝑡𝑎̆ 𝑑𝑎𝑢 𝑓𝑎𝑐𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑖𝑛 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑎 263 𝑡̦𝑖 𝑠𝑒 𝑎𝑐𝑜𝑟𝑑𝑎 1 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡 𝑖𝑒 𝑎𝑛 . 𝐴𝑐𝑢𝑚 𝑠𝑒 𝑎𝑐𝑜𝑟𝑑𝑎 0,25 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑝𝑒 𝑎𝑛... 𝑂𝑟𝑖 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑒 𝑑𝑒 40 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑥 𝑖𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑠̦𝑖 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑟𝑚𝑎𝑡𝑎̆ +4 𝑎𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑓𝑎𝑐𝑢𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑎𝑐𝑢𝑚 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 36,25 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 ... 𝐷𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑠𝑒 𝑎𝑔𝑖𝑡𝑎 𝑝𝑒 𝑙𝑎 𝑡𝑣 𝑚𝑜𝑠̦𝑢𝑙𝑖𝑐𝑎̆ 𝑎̆𝑙𝑎 𝑐𝑒 𝑒𝑟𝑎 𝑖𝑛𝑣𝑖𝑡𝑎𝑡 𝑚𝑒𝑟𝑒𝑢 𝑀𝑜𝑠̦ 𝐿𝑒𝑜𝑛𝑡𝑒...😎 𝐿𝑎 𝑓𝑒𝑙 𝑠̦𝑖 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑎𝑗𝑒𝑙𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑒 𝑎𝑖 𝑠𝑐𝑎̆𝑧𝑢𝑡 𝑒𝑛𝑜𝑟𝑚 𝑚𝑎𝑖 𝑎𝑙𝑒𝑠 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑒𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑢 𝑎𝑣𝑢𝑡 𝑠𝑎𝑙𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑛𝑎̆𝑟𝑖 𝑑𝑒-𝑎 𝑙𝑢𝑛𝑔𝑢𝑙 𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙𝑢𝑖.

    𝐵𝑢𝑟𝑒𝑏𝑖𝑠𝑡𝑎24.10.2024, 10:17
    𝑁𝑢𝑚𝑎̆𝑟𝑢𝑙 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙 𝑑𝑒 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑟𝑒𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑑𝑎𝑡𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑑𝑜𝑠𝑎𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑙 𝑓𝑖𝑒𝑐𝑎̆𝑟𝑢𝑖𝑎 𝑖̂𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙 𝑒𝑙𝑒𝑐𝑡𝑟𝑜𝑛𝑖𝑐 , 𝑐𝑎𝑙𝑐𝑢𝑙𝑎𝑡 𝑐𝑓𝑚 𝑙𝑒𝑔𝑖𝑖 360... 𝐼𝑎𝑟 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑎𝑗𝑢𝑙 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙 𝑎𝑣𝑢𝑡 𝑖̂𝑛 𝑓𝑜𝑠𝑡𝑎 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒 𝑙𝑒𝑔𝑒𝑎 263 𝑠 𝑎 𝑚𝑖𝑐𝑠̦𝑜𝑟𝑎𝑡 . 𝐷𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑐𝑎̂𝑡𝑒𝑣𝑎 𝑠𝑢𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑖 𝑎𝑢 𝑖𝑒𝑠̦𝑖𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑖𝑐𝑖 𝑝𝑒 360 .. 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑚𝑖𝑛𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑎𝑣𝑢𝑡 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑠𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑙𝑖 𝑠 𝑎 𝑡𝑎̆𝑖𝑎𝑡 𝑠̦𝑖 𝑐𝑜𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑟𝑒𝑐𝑡̦𝑖𝑒 𝑢𝑛𝑜𝑟𝑎 . 𝐷𝑎𝑐𝑎̆ 𝑢𝑛 𝑚𝑖𝑛𝑒𝑟 𝑎 𝑎𝑣𝑢𝑡 𝑖̂𝑛 20 𝑎𝑛𝑖 𝑑𝑒 𝑔𝑟𝑢𝑝𝑎 1 ,40 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑠𝑖𝑒 𝑝𝑒 263 𝑎 𝑚𝑎𝑖 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑖𝑡 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 20 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑛 𝑉𝑒𝑐ℎ𝑒𝑎 𝑑𝑒𝑐𝑖𝑧𝑖𝑒 𝑎𝑣𝑒𝑎 60 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙𝑒 ...𝑝𝑒 360 𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 40 + (20𝑥0,25 =5) = 45 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡𝑒 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙𝑒 ... 60𝑥81 𝑝𝑒 263 >𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 45𝑥81 𝑝𝑒 360 ..

    RăspundețiȘtergere
  54. Burebistule... la cele doua comentarii ale tale din 24.10.24 10:03 si 24.10.24 10:17...

    La "vrîsta" ta, si vechimea pe net, ar fi trebuit sa stii ca, daca vrei sa afli ceva exact, vii aici! Chiar daca taci din gura (din tastatura) tot afli lucruri exacte!
    Daca vrei sa-ti imbogatesti limbajul lozincard cu timpenii care mai de care, du-te oriunde pe net!

    Uite unde gasesti raspunsul la timpeniile pe care le sustii in cele doua comentarii ale tale (retine ca, inca, nu-ti reatribui calificativul pe care il meriti):

    https://mosalecu.blogspot.com/2024/08/asa-ca-sa-fie.html

    RăspundețiȘtergere
  55. Eu sunt multumit daca pensia in plata este indexată cu 10,4.
    Tot este sa nu ma îmbogățesc cu un infarct,AVC sau alta nedorită.
    În rest vioi,parte din hrana in gospodărie toate in limita bunului simt.
    Nici nu ma asteptam la ceva in bine cunoscând ce îi poate capul unuia care nu prea e citit dar stie semen.

    RăspundețiȘtergere
  56. @Anonim 24.10.2024, 13:12
    La : "Burebista:
    ..unui pensionar (inclusiv.."miner") RECALCULAT pe L.360/2023 pensia i-a fost "recalculată" .."simplu":
    Nr.Total de Puncte REALIZATE (=avute la data 31.08.2024..!) de ex.:.."50".., (puncte realizate prin majorarea "PMA" realizat din stabilirea PUNCTAJULUI TOTAL din anii de activitate..cu un "IC" =1,xx..= în funcție de anul pensionării..!!) ,....".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Naucule (din cauza ca insisti sa-ti umpli comentariile cu maimutici specifice copiilor de gradinita), indicele de corectie nu se aplica la numarul total de puncte. Indicele de corectie se aplica la punctajul mediu anual!
    Deci... numarul total de puncte este numai cel rezultat din salarizare!

    RăspundețiȘtergere
  57. Astazi dimineata la emisiunea Matinal difuzata de RRA, moderata de Catalin Cîrnu si Daniela Petrican am trimis urmatorul mesaj pe Wp.:
    "Buna Dimineata ! Am rugamintea sa-l intrebati pe domnul Secretar de stat, Eduard BACHIDE, daca stie ca, chiar de Ziua Armatei, Rezervistii militari protesteaza in Piata Victoriei si daca Ministerul Apararii este la curent cu nemultumirile acestora si cum pot fi rezolvate ! "
    Spre surprinderea mea, cei doi moderatori au ridicat aceasta problema si raspunsul d-lui Secretar de stat n-a fost deloc convingator desi in final a mentionat ca Guvernul va rezolva aceasta problema !!

    RăspundețiȘtergere
  58. https://www.romania-actualitati.ro/emisiuni/matinal/eduard-bachide-ne-straduim-in-continuare-sa-facem-armata-cat-mai-atractiva-id200730.html

    RăspundețiȘtergere
  59. @Leon 24.10.2024, 16:24
    La : "Astazi dimineata la emisiunea Matinal difuzata de RRA, moderata de Catalin Cîrnu si Daniela Petrican am trimis urmatorul mesaj pe Wp.:
    "Buna Dimineata ! Am rugamintea sa-l intrebati pe domnul Secretar de stat, Eduard BACHIDE, daca stie ca, chiar de Ziua Armatei, Rezervistii militari protesteaza in Piata Victoriei si daca Ministerul Apararii este la curent cu nemultumirile acestora si cum pot fi rezolvate ! "
    Spre surprinderea mea, cei doi moderatori au ridicat aceasta problema si raspunsul d-lui Secretar de stat n-a fost deloc convingator desi in final a mentionat ca Guvernul va rezolva aceasta problema !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu cumva era vorba despre putatorul de vorbe al MApN?
    Care era foarte "innegurat" la glas din cauza de motiv ca nu-i mai pun astia inc-o stea, si mai vin si pacatosii aia de pensionari sa-i strice lui "vec-endul"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimineata, cei doi pitiponci, au spus ca discuta cu Spinu, nu cu Bachide!

      Ștergere
  60. @MA, eu in fiecare dimineata îi ascult cu placere pe Matinel si Matineața de luni pana vineri, si n-au zis Spînu, au anutat pe la 8.10 ca invitatul va fi Bachide si daca deschideti linkul de mai sus va convingeti; de altfel mesajul trimis de mine se refera la Bachide !!

    RăspundețiȘtergere
  61. @Leon 24.10.2024, 17:12
    La : "@MA, eu in fiecare dimineata îi ascult cu placere pe Matinel si Matineața de luni pana vineri, si n-au zis Spînu, au anutat pe la 8.10 ca invitatul va fi Bachide si daca deschideti linkul de mai sus va convingeti; de altfel mesajul trimis de mine se refera la Bachide !!".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    La ora 08:30, cind l-au bagat in emisie, au spus ca vorbesc cu Spinu!

    Si gata!
    S-a discutat suficient pe model cifrimisto-claudiot!

    RăspundețiȘtergere
  62. Buna seara domnule M.A.,
    Soția mea este subofiter si conform anexei cu vărsată de pensionare la legea 223/2015, ar trebui sa iasă la pensie in luna ianuarie 2027. Legat de modificările aduse la legea menționata anterior de către legea 282/2023, ar putea sa se pensioneze mai târziu?
    Multumesc anticipat pentru raspuns

    RăspundețiȘtergere
  63. Răspunsul este în întrebarea dvs. . Ar putea să se pensioneze.... Deci dacă vrea dânsa.. cfm legii noi p oi are să stea în sistem până la a 65 ani vârsta..🫣

    RăspundețiȘtergere
  64. @Anonim 24.10.2024, 20:07
    La : "Buna seara domnule M.A.,
    Soția mea este subofiter si conform anexei cu vărsată de pensionare la legea 223/2015, ar trebui sa iasă la pensie in luna ianuarie 2027. Legat de modificările aduse la legea menționata anterior de către legea 282/2023, ar putea sa se pensioneze mai târziu?
    Multumesc anticipat pentru raspuns".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    L.223/2015
    Articolul 16
    (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
    a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;

    Deci AU DREPTUL nu TREBUIE OBLIGATORIU!
    In ian.2027 virsta standard este de 59 ani.

    Dar...
    L.80/1995
    Articolul 86
    (3) În raport cu nevoile de încadrare, cadrele militare POT fi menținute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani, CU APROBAREA anuală a conducătorului instituției. (***la fel si la politisti;asta daca nu se va modifica statutul cadrelor militare/politistilor***)

    Ca urmare ... pensionare in ian.2028.

    In ian.2027 baza de calcul este media soldelor din 18 luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate, iar in ian.2028 este media soldelor din 20 de luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate... Media celor 20 de luni este posibil sa fie mai mica decit media celor 18... adica o pensie mai mica!

    RăspundețiȘtergere
  65. Soția dvs se poate pensiona cfm legii 223 modificată oricând îndeplinește condițiile de pensionare până la 65 ani ...

    RăspundețiȘtergere
  66. @Burebista 24.10.2024, 20:37
    La : "Răspunsul este în întrebarea dvs. . Ar putea să se pensioneze.... Deci dacă vrea dânsa.. cfm legii noi p oi are să stea în sistem până la a 65 ani vârsta..🫣".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Uăiii, nătărăule, emiti prostii cu o dezinvoltura ceva de speriat!

    Un impricinat nu poate sa "stea in sistem" pina cind vrea el!
    Un impricinat poate sa ramina in sistem numai pina cind permite l.80/1995 (Statutul cadrelor militare):
    - pina la virsta standard de pensionare (art.86, alin.(1)/l.80/1995)
    ---- dupa implinirea virstei standard de pensionare PINA LA virsta de 60 de ani, cu aprobarea conducatorului institutiei
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/6151

    Virsta standard de pensionare:
    - este de 65 de ani, dar atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare conform eșalonărilor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la l.223/2015
    ---- virsta standard de pensionare creste de la 59 ani (in ian. 2027), pina la 65 de ani in ian. 2035
    https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/170060

    La cazul in discutie:
    - in ian.2027 implineste virsta standard de pensionare de 59 de ani
    ---- poate cere sa-si continue activitatea pina la virsta de 60 de ani
    ---- la implinirea virstei de 60 de ani, in ian.2028, "calculatorul" o va scoate automat la pensie
    ---- in ian.2028 virsta standard de pensionare este de 59 ani si 4 luni... deja depasita de virsta reala a impricinatei
    ---- din ian. 2028 nu mai poate cere o "aminare" a pensionarii (deaorece a ajuns la limita de 60 de ani admisi)
    ---- in ian. 2028 TREBUIE sa fie pensionata (art.86, alin.(1)/l.80/1995) deoarece a atins virsta standard (59 ani 4 luni), dar si virsta maxima pina la care mai putea fi mentinuta in activitate (60 ani)
    ---- dupa ian. 2028, daca, prin absurd, nu ar fi fost pensionata in ian. 2028, pensionarea se face OBLIGATORIU imediat deoarece a depasit virsta standard de pensionare (de 59 ani 4 luni) pina la care este admisa mentinerea in activitate
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    Si o a doua problema: ai vazut raspunsul meu la timpeniile tale cu chestia pensiilor minerilor!
    Nu am auzit de la tine raspunsul la cele spuse de mine!
    Raspuns care ar fi trebuit sa fie de genul raspunsului unui fost ministru al vostru (Tudor Postelnicu): "Am fost un dobitoc!".

    RăspundețiȘtergere
  67. Am văzut . Eu vorbesc însă de majorarea punctajului mediu anual pentru cei care au lucrat în grupe de muncă. De Exemplu , un miner a realizat un pma de 3 puncte . In legea 263 pentru grupa 1 mai orimea încă 1,5 puncte iar pentru grupa 2 0.75 puncte . Acum pe legea 360 primește pentru grupa 1 0.5 puncte iar pentru grupa 2 0.25 puncte. Prin urmare numărul total de puncte o să scadă .

    RăspundețiȘtergere
  68. Dl Alecu, Burebista are dreptate.
    Un miner avea trei salarii medii pe economie minim, de ex.
    În vechea lege avea un punctaj+majorare de 3 X1,5 = 4.5.
    În noua lege 3 +0,5 =3,5.
    Așa că un miner a pierdut 1 punct lunar, anual, luatil cum vreți.
    Un miner a ieșit la pensie după 20 de ani de minerit, așa că el după noua lege a pierdut datorita grupelor de muncă plus majorări: 20 de puncte anuale de pensie.
    Dl Alecu eu v-as baga in minele de cărbune, Anina de ex la 1000 de m adâncime și v-as lasă acolo, până ce-ați învață legea civilă, privind noile prevederi de pensie civilă.

    RăspundețiȘtergere
  69. @Burebista 25.10.2024, 11:37
    La : "Am văzut . Eu vorbesc însă de majorarea punctajului mediu anual pentru cei care au lucrat în grupe de muncă. De Exemplu , un miner a realizat un pma de 3 puncte . In legea 263 pentru grupa 1 mai orimea încă 1,5 puncte iar pentru grupa 2 0.75 puncte . Acum pe legea 360 primește pentru grupa 1 0.5 puncte iar pentru grupa 2 0.25 puncte. Prin urmare numărul total de puncte o să scadă .".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Nu'ncerca s'o'ntorci ca la Ploiesti!
    Vorbeai, si sustineai prostii, despre recalcularea pensiilor din l.263/2010!
    Nu vorbeai despre ce se va'ntimpla la stabilirea pensiilor pe l.36/2023!

    Ce dracu?? Chiar asa de nauc esti incit nu vezi ca am toate timpeniile spuse de tine? Cum te duce mintea ca poti sa spui c'ai spus altceva decit ce ai spus???

    Deci... despre recalculare ai spus prostii si astept sa-ti atribui "calitatea" definita de Postelnicu!

    Bine.... acum ar trebui sa-ti atribui aceeasi "calitate" si la chestia cu pensionarea la 65 de ani!

    RăspundețiȘtergere
  70. @Anonim 25.10.2024, 13:35
    La : "Dl Alecu, Burebista are dreptate.
    Un miner avea trei salarii medii pe economie minim, de ex.
    În vechea lege avea un punctaj+majorare de 3 X1,5 = 4.5.
    În noua lege 3 +0,5 =3,5.
    Așa că un miner a pierdut 1 punct lunar, anual, luatil cum vreți.
    Un miner a ieșit la pensie după 20 de ani de minerit, așa că el după noua lege a pierdut datorita grupelor de muncă plus majorări: 20 de puncte anuale de pensie.
    Dl Alecu eu v-as baga in minele de cărbune, Anina de ex la 1000 de m adâncime și v-as lasă acolo, până ce-ați învață legea civilă, privind noile prevederi de pensie civilă.".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Băiatu' , esti vraiste!

    Nu se amesteca recalcularea pensiilor din l.263/2010, cu stabilirea pensiilor pe l.360/2023! Una'i una, s'alta'i alta!

    RăspundețiȘtergere
  71. Moș Alecu, eu susțin în continuare că minerii și toți cei care au lucrat în grupe de muncă,au primit decizii de recalculare a pensiilor cfm legii 360 , decizii în care punctajele totale sunt mai mici decât cele avute în ultima decizie pe 263 . Pentru că nu toți au avut indice de corecție 1,41 .

    RăspundețiȘtergere
  72. @Burebista 25.10.2024, 14:31
    La : "Moș Alecu, eu susțin în continuare că minerii și toți cei care au lucrat în grupe de muncă,au primit decizii de recalculare a pensiilor cfm legii 360 , decizii în care punctajele totale sunt mai mici decât cele avute în ultima decizie pe 263 . Pentru că nu toți au avut indice de corecție 1,41 .".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Sustii prostii!

    L.360/2023
    Articolul 144
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se RECALCULEAZA prin înmulțirea NUMARULUI TOTAL DE PUNCTE REALIZAT cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154. (***la cele ale agricultorilor s-a stabilit nr. de puncte prin impartirea cuantumului in plata la VPR***)
    (2) Numărul total de puncte realizate prevăzut la alin. (1) se obține prin INSUMAREA punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate în baza art. 85 alin. (3).

    Gata! Aia a fost recalcularea pensiilor din vechea legislatie!

    Stiu ca-i greu, la mintea ta, sa'ntelegi explicatiile din acel articol al meu... da nu mai sustine timpenii!
    https://mosalecu.blogspot.com/2024/08/asa-ca-sa-fie.html

    RăspundețiȘtergere
  73. PNL incearca o dezbatere in Comisia de Buget din CD in sedinta de Marti 29 octombrie, la proiectul Pl x nr.540/2024, dar inca nu au stabilit daca ptr.Aviz, poate ptr.Raport comun, etc. dar sa fie trecut acolo, tot a inceput campania electorala
    https://www.cdep.ro/co/sedinte2015.ordinezi?ids=27800

    RăspundețiȘtergere
  74. Moșule:
    .. DACĂ..ce spune Burebista in comentariile lui: cum că noul punctaj total recalculat în baza L.360....A SCĂZUT ❓ = rămâne .."în picioare.."= întrebarea: de ce a scăzut noul P.T.."RECALCULAT" , când ..ar fi trebuit să rămână cel puțin ..cel ,"inițial" = de la data de 31.08.2024..!?

    RăspundețiȘtergere
  75. @Anonim 25.10.2024, 15:57
    La : "Moșule:
    .. DACĂ..ce spune Burebista in comentariile lui: cum că noul punctaj total recalculat în baza L.360....A SCĂZUT ❓ = rămâne .."în picioare.."= întrebarea: de ce a scăzut noul P.T.."RECALCULAT" , când ..ar fi trebuit să rămână cel puțin ..cel ,"inițial" = de la data de 31.08.2024..!?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Uăi, năucule, Burebistu' spune prostii!
    Spune ce-si imagineaza el c-ar fi fost, nu ceea ce s-a'ntimplat in realitate: cele explicate de mine la https://mosalecu.blogspot.com/2024/08/asa-ca-sa-fie.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Moșule:
      ..treci ..peste "prostiile" lui Burebista..și ai în vedere că și pe.."televiziuni și radio"..se spune că : sunt pensii "vechi" ..RECALCULATE pe L.360.., având P.T. .."NOU" = MAI MIC la data de: 01.09.2024..decât cel avut la 31.08.2024..!?;
      ..Cum ar fi posibil așa ceva, dacă Legea 360..= art. 144..= citat in comentariul tău de mai sus..ora: 14:38/25. OCT... spune altceva..?

      Ștergere
  76. "Domnilor președinți!
    Am onoarea să vă informez că astăzi am făcut parte din delegația structurilor asociative care a fost primită la Guvernul României de către prim-ministrul Marcel Ciolacu,împreună cu ministrul apărării,muncii,viceprim-ministrul Marian Neacșu,domnul secretar de stat Despescu și directorii structurilor financiare din MAI și MApN!
    Domnul Marcel Ciolacu a transmis faptul că cei doi lideri de coaliție au ajuns la un acord,astfel că săptămâna viitoare Plx 540 va fi adoptat în plenul Camerei Deputaților și trimis la Senatul României astfel că în două săptămâni va pleca la promulgare.
    S-a acceptat faptul că nu se impune adoptarea de norme metodologice sau de alte modificări față de forma agreată de rezerviști!
    Vă mulțumesc pentru participare la mitingul din București sau din alte orașe și rămâne să monitorizăm procesul legislativ!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. comunicatul este al gl Sandu dar dl Leon ati omis ceva important din acesta ,,sa fie clar este vorba doar de solda de grad....,,

      Ștergere
  77. @Leon 25.10.2024, 16:51
    La : ""Domnilor președinți!
    Am onoarea să vă informez că astăzi am făcut parte din delegația structurilor asociative care a fost primită la Guvernul României de către prim-ministrul Marcel Ciolacu,împreună cu ministrul apărării,muncii,viceprim-ministrul Marian Neacșu,domnul secretar de stat Despescu și directorii structurilor financiare din MAI și MApN!
    Domnul Marcel Ciolacu a transmis faptul că cei doi lideri de coaliție au ajuns la un acord,astfel că săptămâna viitoare Plx 540 va fi adoptat în plenul Camerei Deputaților și trimis la Senatul României astfel că în două săptămâni va pleca la promulgare.
    S-a acceptat faptul că nu se impune adoptarea de norme metodologice sau de alte modificări față de forma agreată de rezerviști!
    Vă mulțumesc pentru participare la mitingul din București sau din alte orașe și rămâne să monitorizăm procesul legislativ!"".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Cine semneaza?
    Cind, unde, despre ce, cui se adreseaza?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comunicatul d-lui general Sandu Tudor, președintele ANCMRR din MAI. ..!!

      Ștergere
    2. Zice-se că ar fi comunicatul gl Sandu Tudor, președinte ANCMRR MAI.

      Ștergere
  78. Dilimanii care o tot măcăiți pe aia ca Burebistu are dreptate!

    Burebistu spune prostii, si voi de-acelasi calibru, sustineti prostiile lui!

    La recalcualrea pensiilor din l.263/2010 pe l.360/2023 nu s-au recalculat punctajele obtinute pe l.263/2010!
    S-au folosit exact aceleasi punctaje din l.263/2010 care, in l.263/2010, se totalizau in acel Numat total de puncte. La acel numar de puncte s-au mai adaugat acele puncte de stabilitate - inventie al.360/2023!

    Daca nici explicatiile babesti pe care le-am dat in acel articol al meu... inseamna ca sinteti complet si deplin dobitoci sadea!

    RăspundețiȘtergere
  79. @Anonim 25.10.2024, 19:52
    La : "Moșule:
    ..treci ..peste "prostiile" lui Burebista..și ai în vedere că și pe.."televiziuni și radio"..se spune că : sunt pensii "vechi" ..RECALCULATE pe L.360.., având P.T. .."NOU" = MAI MIC la data de: 01.09.2024..decât cel avut la 31.08.2024..!?;
    ..Cum ar fi posibil așa ceva, dacă Legea 360..= art. 144..= citat in comentariul tău de mai sus..ora: 14:38/25. OCT... spune altceva..?".
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    E posibil pen'ca televizionistii si radiofonistii sint niste habarnisti care au preluat spusele unor dobitoci care bintuie si pe aici!

    RăspundețiȘtergere
  80. Din Piata Victoriei!
    Domnilor,
    Fără pretenția de a ne intrece în comunicate va informăm. În pofida celor anuntate anterior de către organizatori ca nu se constituie delegație pentru negocieri la Guvern. La ora 13.15, conform unei liste întocmită anterior de 7 persoane din care a fost exclusa ANCMRR, au fost invitați la o întâlnire cu premierul Ciolacu. Este meritul gl. Bantas ca s-a orientat la teren și s-a auto inclus în delegație. La discuții au post prezenți premierul, vicepremierul, ministrul muncii, gl Jianu și alți demnitari. Tema a fost promovarea PLX 540 la care premierul a spus ca a aprobat avizul guvernului încă de miercuri și a fost neplăcut impresionat ca în Parlament nu s-a declanșat procesul legislativ.
    Gl. Jianu a fast întrebat de premier dacă sun impedimente: "generale se poate rezolva?" Jianu a zis ca da. Atunci premierul a spus ca în doua săptămâni legea iese din Parlament. Detaliile multe va vor fi comunicate de gl. Bantas și de ceilalți care au participat în delegație.
    Eu mulțumesc pe aceasta cale tuturor camarazilor care au participat în București și în tara la toate formele de protest. Este o prima reușita.
    Trebuie sa rămânem vigilenți, drept pentru care Biroul Permanent Central va hotărî viitorul curs de acțiune pentru perioada imediat următoare!
    Cu mulțumiri și respect camaraderesc,
    Marian Buciuman

    RăspundețiȘtergere
  81. Daca se actualizeaza doar CU SG pensii scazute sau in cel mai bun caz apropiate de ce este acum, adio indexare 10,4 % . Exact ce spuneam zilele trecute la care un anonim MA CAM CERTA. Poate ce ne dorim chiar se intampla.

    RăspundețiȘtergere