Pagini

16 iunie 2020

Avatarurile salarizarii militarilor (2)

Cind e sa ai noroc si sa-ti vina ajutorul exact “la tanc”... legat de postarea anterioara cu avatarurile soldelor...

Pentru cei care tot “trompetesc” cu victoriile obtinute in justitie pe tema salariu minim versus SF...
Precum si pentru cei care doresc sa se adreseze justitiei, pe-aceeasi tema, in viitor...

Cu materialul “clientului”...
A aparut o decizie a ICCJ...


Unii se bucura, dar altii (care-au inteles ceva mai bine) nu se prea bucura!

Despre ce-i vorba...
O Curte de apel judeca o cauza: niste politisti cer ca salariul minim pe economie sa se aplice la SF “simpla” (aia din dec.2009), dar inspectoratele de politie spun ca acel salariu minim trebuie sa fie aplicat la acel salariu de functie cunoscut de noi ca fiind “Cuantumul compus actualizat al SF”.
Curtea de apel cere ICCJ sa-i spuna cum sa faca!
ICCJ zice ca “orientarea instanțelor de judecată spre o anumită interpretare a normelor juridice”, adica “folosirea” acelui “Cuantum compus actualizat”... si, din aceasta cauza “respinge, ca inadmisibila, cererea Curtii de apel...

Fara a folosi limbajul alambicat specific juristilor:
- ICCJ a constatat ca 50%+1 dintre instante “folosesc” acel “Cuantum compus actualizat al SF, iar 50%-1 folosesc SF “simpla” (aia din dec.2009)
- neavind intentia sa studieze legislatia specifica, si sa dea o “linie” clara, ICCJ respinge cererea  acelei Curti de apel, lasind instantele sa aplice legea asa cum doresc!

Cei care ati “reusit” echivalarea sal minim cu SF “simpla” (aia din dec.2009) ati avut norocul sa nimeriti o instanta din cele 50%-1. Daca nimeriti la fel si la apel... sinteti cistigatori... altfel nu!
Cei care doriti sa actionati in viitor trebuie sa nimeriti la cei 50%-1 la ambele “etaje” (si la fond, si la apel)... sau macar la apel!
Succesuri!

8 comentarii:

  1. In expunerea de motive a respingerii ca inadmisibilă a solicitarii CA București de a se pronunta o hotârâre prealabilă de dezlegare a unei chestiuni de drept, ICCJ înclină balanța spre soluția comparări salariului minim cu salariile de funcție din care nu sunt eliminate sumele compensatorii tranzitorii introduse prin legislația salarizarii de după anul 2009.
    După această decizie nu cred că vor mai fi instante care să mai admită solde de funcții pure, fără alte componente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Raspunsul" ICCJ : "orientarea instanțelor de judecată spre o anumită interpretare a normelor juridice ...este în sensul că analiza comparativă a nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată cu cel al salariului de funcție al polițiștilor se face fără excluderea din salariul de funcție a sumelor compensatorii tranzitorii aferente sporurilor care nu se mai regăsesc în actuala reglementare ... conduce la concluzia că problema de drept, astfel cum este prezentată în sesizare, nu este susceptibilă de interpretări diferite,..."

      Acest raspuns arata ca nici judecatorii de la acea Curte de apel, si nici cei care dau raspunsul nu stiu "avatarurile" salarizarii politistilor (in cazul de fata). Daca stiau acele avataruri... nici nu mai intrebau... le dadeau "peste bot" impricinatilor din start!
      Raspunsul cu "orientarea" inseamna ca ICCJ "recunoaste" dreptul altor instante sa nu fie pe "orientare"... fara a le corecta!
      Nu cred ca aceasta decizie nu a fost comunicata la instantele din tara (chiar inainte de a fi publicata in Monitorul oficial)... dar, pe net, circula deja noi "victorii" pe aceasta tema!

      Ștergere
  2. + cu - da întotdeauna un mare minus. De-ale justiției românești .Pacat de cât se investește financiar(salarii) in aceasta institutie

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Mos Alecu,
    Desi am fost uneori in dezacord pe unele subiecte, de data aceasta va dau deplina dreptate.
    Articolul dv. imi intareste convingerea ca am dreptate in ciuda criticilor virulente la care ma supune nemilos maestrul Huhurez.
    Va multumesc pentru corectitudinea analizei.
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze,dl MA ,va adresez rugămintea să precizați/ comentati putin modalitatea de impozitare a pensiilor militare( speciale ), aprobata astazi de Camera Deputatilor .
    Multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa vedem care va fi forma adoptata...
      Deocamdata... din forma adoptata de Senat si amendamentele de la Camera deputatilor rezulta o aiureala... Sa vedem cum va fi "corectata" de functionari in forma care va fi trimisa la promulgare...

      Ștergere
  5. Si a dat demisia ministrul ciuca ,in semn de protest fata de includerea militarilor in legea privind impozitarea pensiilor speciale.

    RăspundețiȘtergere