Pagini

04 octombrie 2019

Prost nu e cel ce nu înțelege unele lucruri, cât de multe, ci acela care le înțelege pe toate pe dos

Nicolae Iorga

Pen'ca tare se mai potriveste la ceea ce ni se intimpla, si, mai ales, la ceea ce ni se spune ca trebuie sa credem... cautati "Legile fundamentale ale imbecilitatii umane – Carlo M. Cipolla"...

Carlo M. Cipolla: Cele 5 legi fundamentale ale prostiei umane
Legea prostiei umane nr. 1: Intotdeauna, in mod inevitabil, absolut toata lumea subestimeaza numarul prostior aflati in circulatie.
Legea prostiei umane nr. 2: Probabilitatea ca o anumita persoana sa fie proasta este independenta de orice alta caracteristica a acelei persoane.
Legea de AUR a prostiei umane: Un prost este o persoana care cauzeaza probleme unei alte persoane sau unui grup de persoane, in timp ce nu are nimic de castigat din asta si, mai rau, isi cauzeaza chiar lui insusi pierderi.
Legea prostiei umane nr. 4: Persoanele inteligente subetimeaza intotddeauna puterea de distrugere a prostilor. In mod particular, persoanele destepte uita ca sub nicio forma nu trebuie sa se asocieze cu persoanele proaste.
Legea prostiei umane nr. 5: Prostul este cea mai periculoasa tipologie umana. Un prost este mai periculos decat un bandit.
In opinia lui Carlo M. Cipolla exista 4 tipologii de oameni, in functie de comportamentul lor dominant in societate:
- Nenorocosul - care prin intermediul actiunilor sale are tendinta de a-si cauza suferinta si pierdere sie insusi, in timp ce creeaza un beneficiu altcuiva;
- Inteligentul/desteptul – care prin intermediul actiunilor sale isi creeaza avantaje pentru el insusi, cat si pentru ceilalti;
- Banditul – care prin actiunile sale creeaza avantaje doar pentru el insusi si in acelasi timp creeaza suferinta altora;
- Stupidul/Prostul – care cauzeaza suferinta unei alte persoane sau unui grup de persoane in timp ce acest lucru nu ii aduce absolut nici un castig, ba mai rau, ii poate cauza si pierderi.
Cipolla mai nota ca, in general, oamenii inteligenti stiu ca sunt inteligenti, banditii sunt de asemenea constienti de comportamentul lor si chiar si lovitii de soarta au un puternic sentiment ca „ceva nu e tocmai in regula”. In ceea ce ii priveste pe prosti insa, acestia nu stiu ca sunt prosti, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sunt atat de periculosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu