Pagini

20 decembrie 2018

Vorbe de aflat în treabă...

Stiu ca voi fi, iarasi, de catre unii, criticat pen'ca mai șuguiesc despre unii!
Stiu ca voi fi, iarasi, de catre unii, pedepsit (prin neacordarea de like-uri, sau chiar prin cuvinte grele) pentru vorbele pe care le spun!
Da', ziceti si dvs., ce se poate spune despre continutul discutiei de mai jos (discutie purtata si de alti preopinenti, in alte contexturi, prin alte locuri)???
Iacata despre ce-i vorba...
𝘾𝙞𝙣𝙚𝙫𝙖 𝙨𝙥𝙪𝙣𝙚:
@Dinca Ilie ...unui jurist puteți sa-i puneți întrebări si mai grele,nu doar simple, desi în cei 20 (*de ani sau de carti citite?*) de carte mi -au tot fost puse întrebări, acum nu prea as mai fi de acord cu asa ceva mai degrabă mi-ar fi plăcut să mă întrebați ,oricum nu are asa de mare importanță acest aspect!.....Părerea mea e că toți cei care au rămas cu pensia în plată după recalcularea pensiei în baza Legii 223/2015 e din cauza O.U.G. 57/2015 care a coborât baza de calcul de la 80% la 65% si faptul ca pensia a fost plafonata la 85%,aspecte care au condus la diminuari!Legea 223/2015 a fost foarte bună pana-n clipa în care a fost modificată! După cele doua ordonanțe totul a fost schimbat în defavoarea unor pensionari militari!
(*𝘼𝙢 𝙥𝙧𝙚𝙯𝙚𝙣𝙩𝙖𝙩 𝙖𝙘𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙨𝙥𝙪𝙨𝙚 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙖 𝙫𝙚𝙙𝙚𝙖 𝙘𝙖, 𝙞𝙣 𝙜𝙞𝙣𝙙𝙪𝙧𝙞𝙡𝙚 𝙘𝙚𝙡𝙪𝙞 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙣𝙚 𝙫𝙤𝙧𝙗𝙚𝙨𝙩𝙚, 𝙣𝙪 𝙖𝙫𝙚𝙢 𝙙𝙚-𝙖 𝙛𝙖𝙘𝙚 𝙘𝙪 𝙪𝙣 𝙤𝙖𝙧𝙚𝙘𝙞𝙣𝙚... 𝘼𝙫𝙚𝙢 𝙙𝙚-𝙖 𝙛𝙖𝙘𝙚 𝙘𝙪 𝙘𝙞𝙣𝙚𝙫𝙖 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙧𝙚 𝙤 𝙨𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖 𝙥𝙧𝙚𝙜𝙖𝙩𝙞𝙧𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚-𝙡 𝙞𝙣𝙙𝙧𝙚𝙥𝙩𝙖𝙩𝙚𝙨𝙩𝙚 "𝙨𝙖 𝙨𝙥𝙪𝙣𝙖 𝙞𝙙𝙚𝙞"!... 𝙉𝙪 𝙢𝙖 𝙢𝙖𝙞 𝙡𝙚𝙜 𝙙𝙚 𝙛𝙖𝙥𝙩𝙪𝙡 𝙘𝙖 𝙣𝙪 𝙨𝙩𝙞𝙚 𝙘𝙖 𝙣𝙪 𝙨-𝙖 𝙢𝙞𝙘𝙨𝙤𝙧𝙖𝙩 𝘽𝘼𝙕𝘼 𝘿𝙀 𝘾𝘼𝙇𝘾𝙐𝙇, 𝙘𝙞 𝙋𝙍𝙊𝘾𝙀𝙉𝙏𝙐𝙇 𝙙𝙚 𝙘𝙖𝙡𝙘𝙪𝙡 𝙖 𝙥𝙚𝙣𝙨𝙞𝙚𝙞...𝙎𝙖 𝙣𝙪 𝙫𝙖 𝙥𝙪𝙣𝙖 𝙥𝙖𝙘𝙖𝙩𝙪' 𝙨𝙖 𝙛𝙖𝙘𝙚𝙩𝙞 𝙫𝙧𝙚𝙤 𝙖𝙥𝙧𝙤𝙥𝙞𝙚𝙧𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙧𝙚 "𝙞𝙙𝙚𝙞" 𝙨𝙞 "𝙞𝙙𝙞𝙤𝙩𝙚𝙣𝙞𝙞"!***)
𝙄𝙣 𝙘𝙤𝙣𝙩𝙞𝙣𝙪𝙖𝙧𝙚 𝙥𝙧𝙚𝙤𝙥𝙞𝙣𝙚𝙣𝙩𝙪𝙡 𝙨ă𝙪 𝙥𝙪𝙣𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙧𝙚𝙗𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙚𝙨𝙚𝙣𝙩𝙞𝙖𝙡𝙖 𝙖 𝙙𝙞𝙨𝙘𝙪𝙩𝙞𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚 𝙖𝙘𝙤𝙡𝙤:
Neculai Bahnareanu Intrebarea este cum poate fi corectata aceasta prevedere de lege care a facut posibila discriminarea intre generatiile de pensionari militari?
𝙍𝙖𝙨𝙥𝙪𝙣𝙨𝙪𝙡 𝙘𝙖𝙩𝙚𝙜𝙤𝙧𝙞𝙘 𝙚𝙨𝙩𝙚:
@Dinca Ilie Din punctul meu de vedere, revenirea la normalitatea Legii 223/2015, este abrogarea celor două ordonanțe si toată lumea ar fi mulțumită!
𝗖𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝘇𝗶𝗮 𝗷𝘂𝗿𝗶𝘀𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗳𝗶𝗶𝗻𝗱 𝗰𝗮 𝗱𝗶𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝗶𝗹𝗲 "𝗺𝗮𝗶 𝘃𝗲𝗰𝗵𝗶" 𝘀𝗶 𝗰𝗲𝗹𝗲 "𝗺𝗮𝗶 𝗻𝗼𝗶" 𝘀𝗲 𝗱𝗮𝘁𝗼𝗿𝗲𝗮𝘇𝗮 𝗻𝘂𝗺𝗮𝗶 𝗺𝗶𝗰𝘀𝗼𝗿𝗮𝗿𝗶𝗶 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗰𝘂𝗹 𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝗲𝗶 𝘀𝗶 𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁𝗮𝗿𝗶𝗶 𝗰𝘂𝗮𝗻𝘁𝘂𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘀𝗶𝗲𝗶 𝗹𝗮 𝗺𝗮𝘅. 𝟴𝟱% 𝗱𝗶𝗻 𝗯𝗮𝘇𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗰𝘂𝗹!
𝙎'𝙖𝙘𝙪𝙢𝙖 𝙨𝙖 𝙫𝙚𝙙𝙚𝙢 𝙙𝙚𝙨𝙥𝙧𝙚 𝙘𝙚-𝙞 𝙫𝙤𝙧𝙗𝙖:
- discutia se poarta pe tema diferentelor (foarte mari) intre pensiile recalculate/stabilite inainte de 2001-2003 (sa le zicem "mai vechi") si cele recalculate/stabilite dupa acea perioada pina in 2017 (sa le zicem "mai noi")
- forma initiala a l.223/2015 prevedea posibilitatea pensiilor militare de a ajunge la 130,8% din baza de calcul
- oug 57/2015 a limitat pensiile militare la 102% din baza de calcul si a adus oarece modificari la elementele cuprinse in baza de calcul
----- prevederile oug 57/2015 se aplica in totalitate ambelor "categorii" de pensii de mai sus
- exemple pentru impricinati cu acelasi grad, vechime, functie, ...:
----- baza de calcul "mai veche" = 3.000
---------- pe oug 57/2015 pensia va fi de 3.060
---------- fara oug 57/2015 pensia ar fi de 3.924
----- baza de calcul "mai noua" (cu un spor pentru lucrari de exceptie si alte "maruntisuri") cu 70% mai mare = 5.100
---------- pe oug 57/2015 pensia va fi de 5.202
---------- fara oug 57/2015 pensia ar fi de 6.671
In concluzie :
- prin "eliminarea" oug 57/2015 diferenta procentuala intre pensiile "mai vechi" si cele "mai noi" ramine aceeasi - +70%
----- culmea este ca, prin eliminarea oug 57/2015, pensia mai veche ar "cistiga" 864 lei, iar pensia mai noua ar "cistiga" 1466 lei... Buna si desteapta propunere!
Si cind te gindesti ca astfel de "argumentatii" sint bombele folosite de sefii multelor asociatii de-ale "noastre" in discutiile cu "marimile" politico-militare ale zilei...
Dac'ar fi fost sa șuguiesc in continuare as fi spus : "Ne mai facem bine cu capu' ?" ... Da' n-o spun, pen'ca'n zicerile acelea n-a fost participant capu' !

6 comentarii:

  1. @ mos alecu. Evident, aveti dreptate insa de castigat castiga ambii prin abrogarea OUG 57/2015. Ca mai proaspetii castiga mai mult, e adevarat. Nu am inteles de ce la procentul de 85% se adauga 17% (ca sa dea 102%) si nu 20% (pentru cei cu vechime mai mare)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim20 decembrie 2018, 16:03
      La : "Nu am inteles de ce la procentul de 85% se adauga 17% (ca sa dea 102%) si nu 20% " .
      Pen'ca pensia calculata (in care este inclusa si majorarea de punctaj datorata contributiei la fondul pentru pensia suplimentara) poate fi de max.85% din baza de calcul, si acestei pensii calculate i se adauga un spor de 20% (OMM/SOSP)...
      Ca urmare 85% + 0,2*85% = 102% !

      Ștergere
    2. Da, mos alecu, o fi asa insa cu pensia suplimentara e cu totul altceva. Nicaieri nu scrie ca ea trebuie introdusa in intervalul de pana la 85%. Ea trebuie introdusa ca suplimeht6 dupa adaosul cu OMM.

      Ștergere
    3. @Anonim 21 decembrie 2018, 11:29
      La : "...cu pensia suplimentara e cu totul altceva. Nicaieri nu scrie ca ea trebuie introdusa in intervalul de pana la 85%.:.

      Da' tot nicaieri nu scrie ca trebuie introdusa altundeva!
      Mai mult... la pensiile de serviciu (judecatori si procurori, aviatori civili, diplomati, personalul Curtii de contrui, grefieri, functionari parlamentari) nu exista nici un fel de suplimentare (a cuantumului pensiei de serviciu) datorata platii contributiilor pentru pensie suplimentara...

      Ștergere
    4. Stimate Mos Alecu e adevarat ca nu scrie unde trebuie introdusa pensia suplimentara insa art. 108 din L223 si din OUG 57 spun clar ca ....".....care au contribuit la fondul....beneficiaza de un spor " respectiv".....se acorda spo9r de ..."Cu alte cuvinte acordarea sporului pentru contributia la fondul pt pensia suplim. NU ESTE NEGOCIABIAL. Mai pe romaneste......se acorda spor....nu se acorda si se taie.....Vorba aia..."ori bem bere....ori bem bere...."Multa sanatate si fericire tuturor!

      Ștergere
    5. Anonim 28 decembrie 2018, 10:08:
      La : "...insa art. 108 din L223 si din OUG 57 spun clar ca ....".....care au contribuit la fondul....beneficiaza de un spor".

      Asa-i!
      Articolul 108
      Pentru militarii,...care au plătit contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară ... LA STABILIREA, RECALCULAREA SAU ACTUALIZAREA PENSIEI militare se acordă un spor de:...

      Numai ca mai este, in l.223/2015, si un "pîrdalnic" de art.30 care zice ca pensia STABILITA in conditiile prezentei legi (adica cu tot cu art.108) nu poate fi mai mare decit ...
      Articolul 30
      PENSIA STABILITA, RECALCULATA SI ACTUALIZATA în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

      Ștergere